PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mega Man X

#4626 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ma u mene LGA 1155 socket pa sve bi nekako lakše. :lol:
aditon

#4627 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

koji je to procesor kod tebe pa je tako visoka temepratura u idile? Mislim, vidim da koristiš Intela pa mi tim prije i čudnije.
aditon

#4628 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

U najavi RX 5 serija, izdvajam model rx 580, procurili su određeni rezultati benchmark-a, rame uz rame s 1070. Ovo je definitivno AMD-ova godina. Ostavio bi ove rezultate ali kako nisu zvanični onda bolje da i nisam. Čisto informacije radi.
Mega Man X

#4629 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

aditon wrote:koji je to procesor kod tebe pa je tako visoka temepratura u idile? Mislim, vidim da koristiš Intela pa mi tim prije i čudnije.
i5 3470 3.2GHz

Najozbiljnije govorim da sa stock kulerom temperature su bile od 50-55. A ljeti bi nekad budi i po 57-58. Redovno otvaram kućište i očistim prašinu ali tako uvijek budi.
SanskiBiser

#4630 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

Mega Man X wrote:Stigao Cooler Master Hyper 212X. Otac ga hebo ja komplikacije oko onog X bracketa i stavljanja kulera zajedno. Par ogrebotina na prstima zbog toga. :lol: :lol: Ali što je najvažnije, nisam morao vadit matičnu napolje.

Ali zato brate CPU temperatura ne prelazi preko 43 stepena na idle, a na stock kuleru bude oko 50-55. Još nova termalna pasta došla uz kuler u kutiji i meni još bolje. :mrgreen:

Ako se neko odluči da uzme Hyper 212 EVO ili ko ja Hyper 212X, nek termalne paste stavi otprilike malo manje od veličine graška. Zato što ovaj kuler namalteriše/razmaže pastu po procesoru samo tako. :lol:

ko prvi put nabavlja, obavezno treba pogledati sve sto ima od klipova na Youtube kako se montira i na koji socket, olaksace sebi zivot :lol: , inace jednom kad se skonta kasnije se montira za minut bez problema. Ta pasta je prosjecna sto dodje uz njega, ako mozes uzmi Artic MX2, jer nije skupa ima odlicne performanse, a par stepeni bi trebala temperatura jos ici dole kad je CPU pod opterecenjem u odnosu na tu pastu CM.
aditon

#4631 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Po meni je to puno za Intela, pa čak i da je neki AMD u idile 43 stepena s takvim kulerom? ne znam...možda si previše paste stavio ali ako kažeš da si manje od zrna graška stavio onda nisi. Možda da skineš jedan backplate s kućišta pa onda provjeriš, možda nije najbolji airflow u kućištu.
SanskiBiser

#4632 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

Mega Man X wrote:
aditon wrote:koji je to procesor kod tebe pa je tako visoka temepratura u idile? Mislim, vidim da koristiš Intela pa mi tim prije i čudnije.
i5 3470 3.2GHz

Najozbiljnije govorim da sa stock kulerom temperature su bile od 50-55. A ljeti bi nekad budi i po 57-58. Redovno otvaram kućište i očistim prašinu ali tako uvijek budi.
Dosta je to visoko za idle, kod mene na I7 6700K na 4 Ghz sa Hyper Evo na sobnoj temperaturi 25 C:

Image

minimum su ono bas kad se nista ne radi kad sam AFK, trenutne temp su ono kad se surfa, otvara programe, gleda filmove, max je na igranju BF4 MP oko 2 sata bez prekida. Jos su mi svi ventilatori podeseni da se sto manje cuju.

Imas li barem dva ventilatora na kucistu, usisni i izduvni?
Mega Man X

#4633 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Ma znaš kako ti je. Računar uzet 2012. Prošle godine zeznem pinove na stock kuleru jer sam izvadio ga i onda bez tutorijala počnem vraćat nazad. I naravno odlome se 3 pina i nema šanse ga vratit više na svoje mjesto.

Uzmem novi Intelov stock kuler, bukvalno isti sa već stavljenom pastom na sebi (doduše nije mi naumpalo da izbrišem je i stavim neku kvalitetnu). I tako sve do danas kad mi nije 212X stigao prije 2 sata. Sa 50-55 na 37-43 idle.

Stock kuleri nisu loši ali brate dosadi onaj njegov zvuk isto da Boing 747 polijeće.

Kućište je Cooler Master Elite 430. Ako misliš ventilatore ko što raja stavi nazad ili na vrh kućišta, nemam.

Jedino da i ja ovako isto uradim ko ovaj lik sa 6 ventilatora. :lol: :lol:
SanskiBiser

#4634 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

Mega Man X wrote:Ma znaš kako ti je. Računar uzet 2012. Prošle godine zeznem pinove na stock kuleru jer sam izvadio ga i onda bez tutorijala počnem vraćat nazad. I naravno odlome se 3 pina i nema šanse ga vratit više na svoje mjesto.

Uzmem novi Intelov stock kuler, bukvalno isti sa već stavljenom pastom na sebi (doduše nije mi naumpalo da izbrišem je i stavim neku kvalitetnu). I tako sve do danas kad mi nije 212X stigao prije 2 sata. Sa 50-55 na 37-43 idle.

Stock kuleri nisu loši ali brate dosadi onaj njegov zvuk isto da Boing 747 polijeće.

Kućište je Cooler Master Elite 430. Ako misliš ventilatore ko što raja stavi nazad ili na vrh kućišta, nemam.

Jedino da i ja ovako isto uradim ko ovaj lik sa 6 ventilatora. :lol: :lol:

Master Elite 430 bi trebao da dodje sa ovim prednjim 12cm ventilatorom, usisnim, i jos jedan takav, koji je za kucista, stavis nazad i to je to vise ti ne treba. Ta toplota iz kucista mora ici negdje da bi temperature padale, ovako ako nemas izduvni a samo imas usisni dobar dio toplog zraka koji CM 212 istjera kroz hladnjak se prakticno "Reciklira" na hladnjaku i samim tim slabije se cpu hladi...
Mega Man X

#4635 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

SanskiBiser wrote: Master Elite 430 bi trebao da dodje sa ovim prednjim 12cm ventilatorom, usisnim, i jos jedan takav, koji je za kucista, stavis nazad i to je to vise ti ne treba. Ta toplota iz kucista mora ici negdje da bi temperature padale, ovako ako nemas izduvni a samo imas usisni dobar dio toplog zraka koji CM 212 istjera kroz hladnjak se prakticno "Reciklira" na hladnjaku i samim tim slabije se cpu hladi...
Ima prednji usisni. Onda mi ostaje da stavim izduvni jedan nazad kao slici i eto:

Image
aditon

#4636 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

ako sam dobro shvatio, na kućištu imaš usisni ventilator a nemaš isisni :-) stavi cooler koji će izbacivati topli zrak iz kućišta i vidjet češ da i s stock coolerom ti u idle ne bi prelazilo 25 stepeni a s tim H212 coolerom još i niže. Prilikom stavljanja dodatnih coolera na kućište obrati pažnju na koju stranu okrečeš isti jer od toga ti zavisi da li će uvlačiti ili izvlačiti zrak. Što Sanski reče, dovoljna su ti dva coolera, air in and air out...
BaDa

#4637 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

Mega Man X wrote:Stigao Cooler Master Hyper 212X. Otac ga hebo ja komplikacije oko onog X bracketa i stavljanja kulera zajedno. Par ogrebotina na prstima zbog toga. :lol: :lol: Ali što je najvažnije, nisam morao vadit matičnu napolje.

Ali zato brate CPU temperatura ne prelazi preko 43 stepena na idle, a na stock kuleru bude oko 50-55. Još nova termalna pasta došla uz kuler u kutiji i meni još bolje. :mrgreen:

Ako se neko odluči da uzme Hyper 212 EVO ili ko ja Hyper 212X, nek termalne paste stavi otprilike malo manje od veličine graška. Zato što ovaj kuler namalteriše/razmaže pastu po procesoru samo tako. :lol:
meni u idle ne prelazi 30 stepeni sa ovim lc-120 u full loadu ne prelazi 43 stepena... kod mene je thermaltake v3 naprijed jedan usisni vent 120mm na zadnjoj strani 120mm ispuhivanje i na gornjoj strani isto 120mm ispuhivanje :D

Cooler Master: SickleFlow 120mm ili arctic f12 odlican posao radi :thumbup: ja neki dan kupio sickleflow i arctica i oba su odlicna
Last edited by BaDa on 23/02/2017 16:20, edited 1 time in total.
Mega Man X

#4638 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Koji 90mm ili 120mm ventilator da uzmem? Neke preporuke? Pošto kontam staviti jedan nazad (slika iznad) na osnovu sugestija. Može i LED što se mene tiće. Joša malo pa će bit RGB CPU, termalna pasta itd. :lol:
Arkec Zgotiva

#4639 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arkec Zgotiva »

Quick tip za one koji zele kupiti kuciste. Gledam dostupna kucista na winwin.ba, TT Core v31, View 27, Corsair Spec i jos neke, i svi su dosta dosta jeftiniji nego na piku (i po 70 KM). Jel moguce da je toliko obrnuta situacija u cijenama kad su kucista u pitanju? Ili jednostavno ovi na piku drze stare cijene, pa kad hoces da kupis jave da je kuciste jeftinije :D :izet:
Ugl. winwin.ba :thumbup:

Usput, da li neko moze preporuciti neko kuciste u ponudi, cijena 90-140 KM ?
BaDa

#4640 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by BaDa »

Arkec Zgotiva wrote:Quick tip za one koji zele kupiti kuciste. Gledam dostupna kucista na winwin.ba, TT Core v31, View 27, Corsair Spec i jos neke, i svi su dosta dosta jeftiniji nego na piku (i po 70 KM). Jel moguce da je toliko obrnuta situacija u cijenama kad su kucista u pitanju? Ili jednostavno ovi na piku drze stare cijene, pa kad hoces da kupis jave da je kuciste jeftinije :D :izet:

http://hr.ms-start.com/proizvodi/ku%C4% ... ng-kuciste

ovo se meni svidjelo pravo nasao sam bio u sarajevu radnja.ba bilo oko 30km hahaha ali nema vise na stranici mozdra je i greska neka bila ali je kuciste :thumbup:

@megaman ja neki dan kupio Cooler Master: SickleFlow 120mm i arctic f12 120mm oba rade odlicne poslove :thumbup: kupit cu jos jedan sickleflow da stavim na prednji dio jer je sad naprijed stock cooler koji je dosao uz kuciste
aditon

#4641 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Arkec Zgotiva wrote:Quick tip za one koji zele kupiti kuciste. Gledam dostupna kucista na winwin.ba, TT Core v31, View 27, Corsair Spec i jos neke, i svi su dosta dosta jeftiniji nego na piku (i po 70 KM). Jel moguce da je toliko obrnuta situacija u cijenama kad su kucista u pitanju? Ili jednostavno ovi na piku drze stare cijene, pa kad hoces da kupis jave da je kuciste jeftinije :D :izet:

winwin ima dosta stvari povoljnijih nego na piku naročito ako se kupuje za keš.
aditon

#4642 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Mega Man X wrote:Koji 90mm ili 120mm ventilator da uzmem? Neke preporuke? Pošto kontam staviti jedan nazad (slika iznad) na osnovu sugestija. Može i LED što se mene tiće. Joša malo pa će bit RGB CPU, termalna pasta itd. :lol:
kod ventilatora važi "veće-bolje". 120 mm a veći mislim pozadi i ne možeš staviti, ali ako imaš na bočnom dijelu ili pak na gornjem dijelu kućišta predviđeno za ventilatore, onda tu možeš i na 200 mm. U svakom slučaju, dovoljan će biti taj jedan pozadi a ako imaš keša onda još stavi na gornju stranu jedan od 200mm i kučište će ti biti ko frižider. :)
Mega Man X

#4643 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

aditon wrote:
Mega Man X wrote:Koji 90mm ili 120mm ventilator da uzmem? Neke preporuke? Pošto kontam staviti jedan nazad (slika iznad) na osnovu sugestija. Može i LED što se mene tiće. Joša malo pa će bit RGB CPU, termalna pasta itd. :lol:
kod ventilatora važi "veće-bolje". 120 mm a veći mislim pozadi i ne možeš staviti, ali ako imaš na bočnom dijelu ili pak na gornjem dijelu kućišta predviđeno za ventilatore, onda tu možeš i na 200 mm. U svakom slučaju, dovoljan će biti taj jedan pozadi a ako imaš keša onda još stavi na gornju stranu jedan od 200mm i kučište će ti biti ko frižider. :)
Kućište je bukvalno isto gore kao na slici. I sad nešto razmišljam da stavim jedan nazad i dva gore na vrh. Jer gledam na Youtube stavljaju po 3, 4 ili čak popune sve moguće pozicije. :mrgreen:
Arkec Zgotiva

#4644 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arkec Zgotiva »

BaDa wrote:

http://hr.ms-start.com/proizvodi/ku%C4% ... ng-kuciste

ovo se meni svidjelo pravo nasao sam bio u sarajevu radnja.ba bilo oko 30km hahaha ali nema vise na stranici mozdra je i greska neka bila ali je kuciste :thumbup:

@megaman ja neki dan kupio Cooler Master: SickleFlow 120mm i arctic f12 120mm oba rade odlicne poslove :thumbup: kupit cu jos jedan sickleflow da stavim na prednji dio jer je sad naprijed stock cooler koji je dosao uz kuciste
Upravio sam narucio ovo sa radnja.ba ! :-D Cijena smijesna, na piku Cyclops IV 60 KM, jako dobro izgleda, a i nije neka pljacka ako se razocaram. Zagrijava li se, cuju li se kuleri previse? Vjerovatno ce i meni trebati ova dva kulera sto si kupio? Dodje li kakvo uputstvo, jer vidim na ovoj MS stranici nemaju nikakve manuale. Hvala na preporuci! :D
noiserr

#4645 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by noiserr »

aditon wrote:
noiserr wrote:Ja sam narucio Ryzen 1800X (+ MSI Titanium x370). Sad sedmica i pol cekanja :(
jel ovaj titanium AM4 MBO? Koja je cijena?
Jeste $300.
FasterThanLight

#4646 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by FasterThanLight »

jeli moguce da ovi ludaci na piku za corsair spec03 traze 300km dok je isto kuciste u winwinu 150km ...
Mega Man X

#4647 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Mega Man X »

Sve je moguće danas. :-)
zippoo87

#4648 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by zippoo87 »

FasterThanLight wrote:jeli moguce da ovi ludaci na piku za corsair spec03 traze 300km dok je isto kuciste u winwinu 150km ...
kada je moguce na piku da polovna roba vrijedi kao i nova,onda je moguce i ovo sto si ti napisao
uz obavezno naglasavanje "cijena fiksna" :D
Arkec Zgotiva

#4649 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Arkec Zgotiva »

Zato i kazem, sumnjam da ce ,ako pokazes interesovanje za case od tri stoje, reci "E buraz, ovo ti je sad 150 KM da znas". Cijede dok mogu. @zippoo87 jel fakat prodaju polovne komponente kao nove? Kontam uzeti maticnu, procesor, ssd, hdd, ram i napojnu. Za ssd i hdd i nekako mogu testirati jesu li koristeni, a za ovo ostalo nikako? Da se nadam najboljem, ocekujem najgore? :-)
aditon

#4650 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

bilo je slučajeva da se polovne komponente prodaju pod nove. Svakako treba biti oprezan.
Post Reply