Naši su uvijek udarali na "ho-ruk" pa ako prođu-dobro je.Čim se pojavi četnički tenk jal krene artiljerija - povlačenje.Naredba "odozgo".Niti se zna ko je naredio niti je bilo sredstava veze da ti to saopće ali helem neise. Naređeno povlačenje.Svi to znaju ali niko nema pojma ko je kome naredio.Šatro Alija uzeo motorolu i rekao "vratite se".
Naši ljudi su imali srca i volju ali neiskustvo,neuvezanost,neobučenost i nedostatak školovanog oficirskog kadra uzeli su danak.Sjećam se momenta kad je kod nas u stanicu policije u maju 1992 došao podoficir JNA - hrvat iz Hrvatske i dali mu da vozi kombi.Naš komandir nije ni onu vojsku služio nego je imao srednju policijsku ( i kuma Pušinu-ministra

) i naravno da su mu smetali svi koji su znali više od njega oko oružja,opreme,taktike,obuke...
Nakon mjesec kod nas je došao i kapetan JNA iz Hrvatske Paldum E.,bošnjak koji je komandovao četom gardiske brigade JNA.Sposoban i obučen do bola ali nisi "podoban".I njemu su dali da broji konzerve umjesto da nam je držao obuku jer ako je mogao ući u Vukovar sa gardijskom brigadom - mogao je i sa nama bar u Grbavicu.
Pokušaj deblokade u junu 1992 je bio sve sem pametno zamišljene akcije.Iz Bara podno Kobilje glave udariti na Kromolj i Poljine i planirati tamo neko spajanje sa snagama u Nišićima može samo retardirani kreteni iz SDA.Da ti sad kaže idi pješke neće te niko pucati trebalo bi bar 10 sati hoda...Još reći jednom totalnom debilu Šabanoviću (koji je postao "slavan" što je na telefon jebo mater Kukanjcu) da predvodi napad a on palio sijena i time pokazao dokle su naši stigli.Rezultat-četnici tačno znali gdje su naši,zasuli ih za svih strana a pojedina tijela su nalazili i poslije rata kad se pravilo golf igralište.
Akcija na Hrasnom brdu još gore zamišljena.Podjelili nam trake,po kutiju metaka i rekli - hajte na Hrasno brdo.Ni komande,ni plana ni organizacije nego tekbir...Pola ranjeno,izginulo a ono što je ostalo živo i sad ima traume.
Propala deblokada iz decembra 1992 zamišljena je vrlo pametno ali slaba realizacija.Sa Igmana su preko Crnog vrha (iznad Lukavice) na Trebević poslali 150 ljudi iz Mostara iz Hercegovine a na začelju im odredili trnovljake.Poslati hercegovce koji ne znaju teren ,po snjegu i minusu na marš od 30 km u neprijateljskoj zaleđini mogao je samo kreten.I neki su došli do vrha Trebevića,nisu znali teren,počeli se gubiti a kad je neko rekao da su ih otkrili - nastao je haos.Pobjegli na sve strane a četnici ih ubijali ko zečeve.Nalazili ih poslije smrznute a trnovljaci se vratili na Igman bez gubitaka.
Deblokada u junu 1995.Dobili nove uniforme i cigare ( signal da si ga popušio),slikali nas za nove akreditacije i službene (a ja govorio za smrtovnice),skupili nas u združeni odred MUP-a (sve mlađi od 30 godina),dovelo po mraku kod Porodilišta i rekli - naprijed.Niti je razminirano,niti znaš gdje su četnici a Lastu i mostarski odred MUP-a poslali da sa druge strane brda udare da bi mi nakon toga išli u "čišćenje".Rezultat,9 mrtvih i ko zna koliko ranjenih,nas prikovali artiljerijom,pragama,PAT-ovima i PAM-ovima da nismo smjeli izaći iz tranšeja.
ja sam zamišljao da će prvo udariti naša artiljerija za koju su pričali da je spremna i opremljena ko nikad, čak sam se pribojavao naše artiljerije sa Igmana (kojom su nam davali moral) da će VBR-ovi i sultani preorati Poljine a pogotovo što su pominjali Nore iz Visokog (haubice 152 mm)-reko,kad krenu bubat neće ostat kamen na kamenu... a palo jedno 15 granata četnicima iza leđa...
Pa sam maštao da će dođi neki inžinjerci iz korpusa da skinu mine (čije su se špage golim okom vidjele) i da će nakon toga doći jedan ili dva tenka,samohotka - raspaliti po prvim bunkerima a mi ćemo iza njih ići i čistiti teren...čak su nam i zastavu dali.
kad ono...dovedoše nas u tranšeje,vojska nas blijedo gleda i sklanja se u stranu a mi u novim uniformama,po dva RAP-a,zolje,šljemovi.
Kažu - u 4 i 15 napad.
Šta napadamo ?
Pilanu iznad Kromolja sa PAM-ovima.
Jesul skinuli mine?
Jok.
Pa kako ćemo ?
Vide se špage,samo trčite i preskačite ih.
Pa nisu sve potezne,ima klackalica i pašteta koje se ne vide...
hajde bogati,mora nego i stradat a kad priđete blizu,udrite zoljama i RB-ovima (5 granata) - oni će se razbježat...
Rezultat.Nismo makli iz tranšeja do podne
e takve su bile naše deblokade.Iz mog viđenja.