Deblokada Sarajeva???

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4626 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

PM72 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ko vojnoj jedinici dade ime Biseri... cuj Biseri... Mali leteci medvjedici, Bipsići, Blufonci
:lol:
A imali smo pravo zajebanih naziva jedinica ...recimo Silver fox,Leptirice,Laste,Biseri,džamijski golubovi...a kod drugih škorpioni,pauci,poskoci,tigrovi,vukovi...kod nas ko da je profesor Baltazar davao imena.

žuti mravi :mrgreen: al dzamijski golubovi mi je najorginalnije :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Dozer

#4627 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

E, samo su nam jos oni falili, pored cijele plejade insekata i pticica....
tempuser

#4628 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

PM72 wrote:
dječak sa šibicama wrote:Ko vojnoj jedinici dade ime Biseri... cuj Biseri... Mali leteci medvjedici, Bipsići, Blufonci
:lol:
A imali smo pravo zajebanih naziva jedinica ...recimo Silver fox,Leptirice,Laste,Biseri,džamijski golubovi...a kod drugih škorpioni,pauci,poskoci,tigrovi,vukovi...kod nas ko da je profesor Baltazar davao imena.
Doduse Lasta ima i objasnjenje jer se nekad tako zvala specijalna jedinica SUP-a Sarajevo prije nego je rasformirana, a oformljena specvijalna jedinica RSUP-a.
Silver fox = najkraci put do demobilizacije! Kako su se razbjezali sa repetitora na Bjelasnici nije bilo tog sekretarijata za narodnu odbranu koji bi ih pohvatao! Ovaj jadan moj silver foksas je sljedeci put poslije pada Bjelasnice vidjen kako vozi za strance! :lol: :lol: :lol:
tempuser

#4629 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

pici wrote:
žuti mravi :mrgreen: al dzamijski golubovi mi je najorginalnije :lol: :lol: :lol: :thumbup:
Uh gledao sam ja dokumentarac o Zutim mravima/Pustinjskim stakorima. To je bila interventne cete u Borovu i oni su nagrdili one silne tenkove na Trpinjskoj cesti. Ime su dobili jer im nisu mogli dohakati ko ni zutim mravima i stakorima. Iz jedne od te dvije jedinice niko danas nije ziv.
Dozer

#4630 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ipak im neko dohako na kraju, a....
exliberal-ex

#4631 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

pici wrote:ma dobron je malo se pobrkaju loncici, nismo itelektualci da imamo svako slovo u glavi... meni je super kad neko to objasnjava u detalje i ima dobro sjecanje... ja imam tu crnu rupu u glavi 92-95 i ne zelim se sjecat nekih stvari pogotovo pogibija, ranjavanja, itd... suze mi krenu i skoci pritisak te crne rupe ostavim u glavi gdje jesu inace bi puko davnih dana... sjetim se tih nekih dogodovstina koje su nas drzale u nekoj normali u ratu a i poslije rata... sjetim se 97 otisao u barcelonu i po nesreci bio im festival neki i to vatromet, petarde i to one sto drze na kanapi i vrte a one fijucu... ljudi moji ja sam se preznojavao i sav tresao odskako sam od zemlje, odveli su me u hitnu i spucali kotktel inekcija za smirenje... nemojmo se svadjat svi smo prosli sodomu i gomoru ljubi vas brat pici :kiss:
Ma znas kako kazu mozak se brani potiskujuci neprijatne situacije a istice one koje su imale pozitivni ishod...zato se sad sjecamo gluposti I zajebancija
A sto se tice vatrometa…..nemoj zajebavat :D …mene i dan danas nekad presjece kad auto prolazi pa ima onaj specifican zvuk reko evo je sad ce mi pod noge minobacacka :).
Ja sam bas neki dan nesto na poslu pricao I prebaci me pa poceh pricat o ratu I kako se prezivljavalo...vidim nekima postade neprijatno rekoh da vam pricam kako smo se napili od umjetnog viskija ….okreni na zajebanciju nema druge
Dozer

#4632 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Vala, ja niti sam imao niti imam tih momenata... A sjecam se svega, i zajebancija, ali i svega ostalog, do u detalje. Samo me malo datumi handre, ali to je zato sto ih nikad nisam ni pamtio jer nisam ni razmisljao o njima.

Prije neki dan na balkonu, gledam kako pljusti kisa, zapalio, zena iza mene u sobi - ulazi bolan, vidis da sijeva i grmi...
Nakon minut fiknu grom u neboder preko puta, to je puklo k'o kvalitetna 155-ca na betonu, a ja - ni trepno :D
Sjedim kako sjedim, fakat se ni trzn'o nisam.
Vice zena - Ti, ba, nisi normalan! Pa ni ne pomace se s mjesta, a mi svi ovamo poskakali da se krijemo pod sto! :lol:
Last edited by Dozer on 23/09/2019 21:04, edited 1 time in total.
tempuser

#4633 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Dozer wrote:Ipak im neko dohako na kraju, a....
Mali off. Pa i ne bas. Ja sam odgledao cijeli taj serijal (Heroji Vukovara - autor je M. Babic bio zamjenik, a kasnije i komadant u Borovu, a upravoih je on najvise poskidao) i prakticno Borovo naselje nikad nije palo. Prvo je pao je Luzac (naselje izmdju Borova i Vukovara), pa Vukovar i tek na kraju su se dio ljudi iz Borova okupili u Kombinatu, cak su ga i branili neko vrijeme, da bi se na kraju predali, a dio se izvukao u proboju.
Nekako s proljeća

#4634 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Nekako s proljeća »

Je li vakat da se iznesu mišljenja iz ličnog iskustva iz deblokade grada Sarajeva, :) od njih nekoliko pokušanih.
90minut

#4635 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Stvarno dugo čitam ovaj forum dobrih 6 godina i ne sjecam se da je neko pisao lično iskustvo detaljno za prvi pokušaj 92 i 5.

Možda je i bilo nešto samo površno.
Dozer

#4636 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Ja napisah o "svom pokusaju" iz '92, na pravcu na kojem sam bio, cak i nacrtah sve :D

A mislim i da je ranije pisano dosta detaljno o tome, ko, kada, odakle, kako, s kim i cim, kao i zasto je sve propalo...
tempuser

#4637 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Mozda zato sto se nikad nije desio?
90minut

#4638 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by 90minut »

Dozer wrote:Ja napisah o "svom pokusaju" iz '92, na pravcu na kojem sam bio, cak i nacrtah sve :D

A mislim i da je ranije pisano dosta detaljno o tome, ko, kada, odakle, kako, s kim i cim, kao i zasto je sve propalo...
Citao sam davno članak iz 95, al' nisam procitao lično iskustvo.

Pa eto ako ti nije mrsko zanima me stvarno koliko je bilo u brojkama angažirano koji pravac povlačenje nazad..

Posebno me 95 zanima.

Tempuser padobranac pricamo o pokušajima zato se moraš praviti pametan s tim doskočicama?
Nekako s proljeća

#4639 Re: Deblokada Sarajeva???

tempuser wrote:Mozda zato sto se nikad nije desio?
Jesi li prolazio kroz tunel ispod aerodromske piste, nebitno kao vojnik ili civil.
coco1

#4640 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by coco1 »

geralt wrote:
pored istih stepenica koje vode pored garaze i onda mozes iza zgrade da ides i u onu zgradu iznad Krunine, ja sam ispred te garaze toliko prebijen od policajaca i jos dva covjeka u civilu da su me ostavili bez svijesti onako modrog i krvavog na ulicu,nisam mogao da se dignem na noge nego sam puzao niz splitsku do zagrebacke,to je bilo 31 maja 1996 god,taj dan su moji roditelji istjerani iz stana u kome su zivjeli beza prava na povrat njihovog na c.vili,mene su odveli na kosevo u bolnicu,moja stara sa mnom i sjecam se onako daosao sam sebi i onaj doktor govori nemoj da spavas moras ostati budan jer sam dobio potres mozga,ja mu kazem ne osjecam mnogo bol koliko sam umoran jer sam radio citav dan i onda prenosi ove neke stvari iz zagrebacke u splitsku, prica doktor sa mojom starom i govori kako nesmiju me pustiti samog citavu noc nego da mene neko dvori i pazi da disem i da sam prisebi,jer sam imao toliku oteklinu na glavi i usnama da se to samo vidjalo u filmovima,kaze doktor nema mjesta u bolnici ja okrenem glavu malo koliko sam mogao a najmanje 20 kreveta prazno,kaze mu stara sve mi je jasno jel moze bar ambulatna kola da nas odvezu kuci ,stari je istu noc presao preko vraca u lukavicu i vise nikad nije zakoracio u sarajevo,kaze idem kad su poceli na djecu udarati sta mene ceka,a to sve je nakon sto je poslije naseg ostanka na grbavici,na alipasiniom polju ga je tuklo sto ljudi,kad je malo preslo u nerede policija zaustavila i odveli ga u stanicu dok se raja ne razidje,dodje policajac i kaze slusaj mozes ici i pokaze mu vrata i kad je napravio dva koraka policajac ga tako udari nogom u ledja da je pao,pita ga stari zasto?ovasj odgovara nisam mogao da odolim
Napisao forumas Macaglu na temi "Grbavica, Vraca i Kovacici pod okupacijom...", strana 40. Ko misli da je bio moguc masovni ostanak Srba u reintegrisanim podrucjima Sarajeva '96, taj je ili glup ili premlad da se sjeca tog perioda. Nije dovoljno letak odstampati.
ne kazem da situacija i prica nisu tacni. cak sam, sta vise, siguran da je bilo situacija i dogadjaja slicnih navedenom. ali...

jel neko moze vjerovati da je na navedeni datum, obzirom na sva desavanja prethodne 4 godine + redovni pacijenti, u citavoj bolnici moglo biti 20 slobodnih kreveta? pa, i danas, maltene, imamo liste cekanja za smjestaj i u kosevo i u opstu bolnicu, jer, mjesta nema.

i, dodatno, koja to soba u bolnici kosevo ima 20+ kreveta za smjestaj pacijenata? (u postu pise da je bilo minimalno 20 slobodnih kreveta i to samo sto je pisac vidio krajickom oka) pa, nije kasarna, pa da u sobu smjestas cetu od 90 i vise ljudi
pici

#4641 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

Desili su se al sve je to pokusaj i neciji igrokaz komadanta... 92 su bila dva do tri pokusaja, prvi na ilidzi gdje je otislo se do hotela i mozda je trebalo 100 metara da se spoje sokolovic kolonija.ilidzanski hoteli, butmir... nisam bio tamo ali sam cuo da je naredjeno povlacenje od koga i kad i zasto i to ne znam... drugi put onaj pokusaj proboja preko poljina gdje je poginuo Asko Prazina i u izvjestaju je Jovan Divljak napisao da je doslo do ne kordiniranja jedinica, samovolja pojedinih komandanata i losa procjena neprijateljskih snaga kao i da za to neko od starjesinskog kadra treba odgovarat da to nije video igrica vec zivi ljudi koji nepovratno su izgubljeni.Zatim famozna deblokada "Koverat" u kojoj sam i ja ucestvovao i isla je preko žuči glavnina i neki pravci od Trnova i Rogoja... znaci krenulo se u deblokadu i ja sam par puta mogao da se spustim u Vogoscu i da se vratim, znaci Vogosca je bila pred padom, zaustavljeno zbog rata HVO i ABiH.Poslije toga stroga defanziva i izlasci na Igman i ostala ratista te pomjeranja prema Treskavici i Nišicima. 95 famozna deblokada iz pravca Visokog, Breze i pokusaji uzimanja Mrkovica i spajanje na nekim pravcima... cetnici znali, vrhovni komadant najavio na TV-u i ostalo zna se.Sarajevo deblokirano Dejtonom i mjenjanjem teritorija, Istocna Bosna za Vogoscu, Hadzice, Semizovac, Srednje, Rajlovac, Ilidzu i plato Nišica. Et na prvu ako ko ima nek doda il oduzme kako god.
Nekako s proljeća

#4642 Re: Deblokada Sarajeva???

Taj napad branilaca na Ilidzu je bio 22 aprila 1992., i tačno je da je iz Predsjedništva došla direktiva, na insistiranje članova komisije Evropske zajednice ali i nagovještaja JNA da će se uključiti, da se snage branilaca povuku. JNA je još uvijek igrala jaku ulogu u to vrijeme a mi (R BiH) još nismo bili primljeni u članistvo UN-a.

Mislim da se treba znati, da se u bilo kakav ozbiljan pokušaj deblokade iz grada, nije moglo ići sve dok se desetak kasarni JNA nalazi u Sarajevu. Nisu to samo objekti na strateškim mjestima u gradu, već ljudstvo sa naoružanjem i opremom u obimu koji je bio realna prijetnja za broj naoružanih branilaca i MUP-a R BiH. Dakle, prvo je trebalo izvršiti ''unutrašnju deblokadu od JNA i pete kolone. Je l' da?
PM72

#4643 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

Naši su uvijek udarali na "ho-ruk" pa ako prođu-dobro je.Čim se pojavi četnički tenk jal krene artiljerija - povlačenje.Naredba "odozgo".Niti se zna ko je naredio niti je bilo sredstava veze da ti to saopće ali helem neise. Naređeno povlačenje.Svi to znaju ali niko nema pojma ko je kome naredio.Šatro Alija uzeo motorolu i rekao "vratite se".

Naši ljudi su imali srca i volju ali neiskustvo,neuvezanost,neobučenost i nedostatak školovanog oficirskog kadra uzeli su danak.Sjećam se momenta kad je kod nas u stanicu policije u maju 1992 došao podoficir JNA - hrvat iz Hrvatske i dali mu da vozi kombi.Naš komandir nije ni onu vojsku služio nego je imao srednju policijsku ( i kuma Pušinu-ministra :wink: ) i naravno da su mu smetali svi koji su znali više od njega oko oružja,opreme,taktike,obuke...

Nakon mjesec kod nas je došao i kapetan JNA iz Hrvatske Paldum E.,bošnjak koji je komandovao četom gardiske brigade JNA.Sposoban i obučen do bola ali nisi "podoban".I njemu su dali da broji konzerve umjesto da nam je držao obuku jer ako je mogao ući u Vukovar sa gardijskom brigadom - mogao je i sa nama bar u Grbavicu.

Pokušaj deblokade u junu 1992 je bio sve sem pametno zamišljene akcije.Iz Bara podno Kobilje glave udariti na Kromolj i Poljine i planirati tamo neko spajanje sa snagama u Nišićima može samo retardirani kreteni iz SDA.Da ti sad kaže idi pješke neće te niko pucati trebalo bi bar 10 sati hoda...Još reći jednom totalnom debilu Šabanoviću (koji je postao "slavan" što je na telefon jebo mater Kukanjcu) da predvodi napad a on palio sijena i time pokazao dokle su naši stigli.Rezultat-četnici tačno znali gdje su naši,zasuli ih za svih strana a pojedina tijela su nalazili i poslije rata kad se pravilo golf igralište.

Akcija na Hrasnom brdu još gore zamišljena.Podjelili nam trake,po kutiju metaka i rekli - hajte na Hrasno brdo.Ni komande,ni plana ni organizacije nego tekbir...Pola ranjeno,izginulo a ono što je ostalo živo i sad ima traume.

Propala deblokada iz decembra 1992 zamišljena je vrlo pametno ali slaba realizacija.Sa Igmana su preko Crnog vrha (iznad Lukavice) na Trebević poslali 150 ljudi iz Mostara iz Hercegovine a na začelju im odredili trnovljake.Poslati hercegovce koji ne znaju teren ,po snjegu i minusu na marš od 30 km u neprijateljskoj zaleđini mogao je samo kreten.I neki su došli do vrha Trebevića,nisu znali teren,počeli se gubiti a kad je neko rekao da su ih otkrili - nastao je haos.Pobjegli na sve strane a četnici ih ubijali ko zečeve.Nalazili ih poslije smrznute a trnovljaci se vratili na Igman bez gubitaka.

Deblokada u junu 1995.Dobili nove uniforme i cigare ( signal da si ga popušio),slikali nas za nove akreditacije i službene (a ja govorio za smrtovnice),skupili nas u združeni odred MUP-a (sve mlađi od 30 godina),dovelo po mraku kod Porodilišta i rekli - naprijed.Niti je razminirano,niti znaš gdje su četnici a Lastu i mostarski odred MUP-a poslali da sa druge strane brda udare da bi mi nakon toga išli u "čišćenje".Rezultat,9 mrtvih i ko zna koliko ranjenih,nas prikovali artiljerijom,pragama,PAT-ovima i PAM-ovima da nismo smjeli izaći iz tranšeja.

ja sam zamišljao da će prvo udariti naša artiljerija za koju su pričali da je spremna i opremljena ko nikad, čak sam se pribojavao naše artiljerije sa Igmana (kojom su nam davali moral) da će VBR-ovi i sultani preorati Poljine a pogotovo što su pominjali Nore iz Visokog (haubice 152 mm)-reko,kad krenu bubat neće ostat kamen na kamenu... a palo jedno 15 granata četnicima iza leđa...

Pa sam maštao da će dođi neki inžinjerci iz korpusa da skinu mine (čije su se špage golim okom vidjele) i da će nakon toga doći jedan ili dva tenka,samohotka - raspaliti po prvim bunkerima a mi ćemo iza njih ići i čistiti teren...čak su nam i zastavu dali.

kad ono...dovedoše nas u tranšeje,vojska nas blijedo gleda i sklanja se u stranu a mi u novim uniformama,po dva RAP-a,zolje,šljemovi.
Kažu - u 4 i 15 napad.
Šta napadamo ?
Pilanu iznad Kromolja sa PAM-ovima.
Jesul skinuli mine?
Jok.
Pa kako ćemo ?
Vide se špage,samo trčite i preskačite ih.
Pa nisu sve potezne,ima klackalica i pašteta koje se ne vide...
hajde bogati,mora nego i stradat a kad priđete blizu,udrite zoljama i RB-ovima (5 granata) - oni će se razbježat...

Rezultat.Nismo makli iz tranšeja do podne :-)

e takve su bile naše deblokade.Iz mog viđenja.
tempuser

#4644 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote:
Jesi li prolazio kroz tunel ispod aerodromske piste, nebitno kao vojnik ili civil.
Naravno, vise puta!
Nisi me shvatio, desavali su se manevri, akcije, ali sve rastekano, neuvezano, da nemas osjecaj da je u toku deblokada!
tempuser

#4645 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

PM72 wrote: Dobili nove uniforme i cigare ( signal da si ga popušio),slikali nas za nove akreditacije i službene (a ja govorio za smrtovnice),skupili nas u združeni odred MUP-a (sve mlađi od 30 godina)...
Jest, jest, satro nove akreditacije i sluzbene! :lol: Mislim da su to cak i “naplatili”’kutiju cigara po glavi, a nikad ni novih akreditacija, ni sluzbenih (moja do kraja bila SRBiH knjizica :lol: ). Jest se neko samo na tome opario! :-)
pici

#4646 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

PM72 wrote:Naši su uvijek udarali na "ho-ruk" pa ako prođu-dobro je.Čim se pojavi četnički tenk jal krene artiljerija - povlačenje.Naredba "odozgo".Niti se zna ko je naredio niti je bilo sredstava veze da ti to saopće ali helem neise. Naređeno povlačenje.Svi to znaju ali niko nema pojma ko je kome naredio.Šatro Alija uzeo motorolu i rekao "vratite se".

Naši ljudi su imali srca i volju ali neiskustvo,neuvezanost,neobučenost i nedostatak školovanog oficirskog kadra uzeli su danak.Sjećam se momenta kad je kod nas u stanicu policije u maju 1992 došao podoficir JNA - hrvat iz Hrvatske i dali mu da vozi kombi.Naš komandir nije ni onu vojsku služio nego je imao srednju policijsku ( i kuma Pušinu-ministra :wink: ) i naravno da su mu smetali svi koji su znali više od njega oko oružja,opreme,taktike,obuke...

Nakon mjesec kod nas je došao i kapetan JNA iz Hrvatske Paldum E.,bošnjak koji je komandovao četom gardiske brigade JNA.Sposoban i obučen do bola ali nisi "podoban".I njemu su dali da broji konzerve umjesto da nam je držao obuku jer ako je mogao ući u Vukovar sa gardijskom brigadom - mogao je i sa nama bar u Grbavicu.

Pokušaj deblokade u junu 1992 je bio sve sem pametno zamišljene akcije.Iz Bara podno Kobilje glave udariti na Kromolj i Poljine i planirati tamo neko spajanje sa snagama u Nišićima može samo retardirani kreteni iz SDA.Da ti sad kaže idi pješke neće te niko pucati trebalo bi bar 10 sati hoda...Još reći jednom totalnom debilu Šabanoviću (koji je postao "slavan" što je na telefon jebo mater Kukanjcu) da predvodi napad a on palio sijena i time pokazao dokle su naši stigli.Rezultat-četnici tačno znali gdje su naši,zasuli ih za svih strana a pojedina tijela su nalazili i poslije rata kad se pravilo golf igralište.

Akcija na Hrasnom brdu još gore zamišljena.Podjelili nam trake,po kutiju metaka i rekli - hajte na Hrasno brdo.Ni komande,ni plana ni organizacije nego tekbir...Pola ranjeno,izginulo a ono što je ostalo živo i sad ima traume.

Propala deblokada iz decembra 1992 zamišljena je vrlo pametno ali slaba realizacija.Sa Igmana su preko Crnog vrha (iznad Lukavice) na Trebević poslali 150 ljudi iz Mostara iz Hercegovine a na začelju im odredili trnovljake.Poslati hercegovce koji ne znaju teren ,po snjegu i minusu na marš od 30 km u neprijateljskoj zaleđini mogao je samo kreten.I neki su došli do vrha Trebevića,nisu znali teren,počeli se gubiti a kad je neko rekao da su ih otkrili - nastao je haos.Pobjegli na sve strane a četnici ih ubijali ko zečeve.Nalazili ih poslije smrznute a trnovljaci se vratili na Igman bez gubitaka.

Deblokada u junu 1995.Dobili nove uniforme i cigare ( signal da si ga popušio),slikali nas za nove akreditacije i službene (a ja govorio za smrtovnice),skupili nas u združeni odred MUP-a (sve mlađi od 30 godina),dovelo po mraku kod Porodilišta i rekli - naprijed.Niti je razminirano,niti znaš gdje su četnici a Lastu i mostarski odred MUP-a poslali da sa druge strane brda udare da bi mi nakon toga išli u "čišćenje".Rezultat,9 mrtvih i ko zna koliko ranjenih,nas prikovali artiljerijom,pragama,PAT-ovima i PAM-ovima da nismo smjeli izaći iz tranšeja.

ja sam zamišljao da će prvo udariti naša artiljerija za koju su pričali da je spremna i opremljena ko nikad, čak sam se pribojavao naše artiljerije sa Igmana (kojom su nam davali moral) da će VBR-ovi i sultani preorati Poljine a pogotovo što su pominjali Nore iz Visokog (haubice 152 mm)-reko,kad krenu bubat neće ostat kamen na kamenu... a palo jedno 15 granata četnicima iza leđa...

Pa sam maštao da će dođi neki inžinjerci iz korpusa da skinu mine (čije su se špage golim okom vidjele) i da će nakon toga doći jedan ili dva tenka,samohotka - raspaliti po prvim bunkerima a mi ćemo iza njih ići i čistiti teren...čak su nam i zastavu dali.

kad ono...dovedoše nas u tranšeje,vojska nas blijedo gleda i sklanja se u stranu a mi u novim uniformama,po dva RAP-a,zolje,šljemovi.
Kažu - u 4 i 15 napad.
Šta napadamo ?
Pilanu iznad Kromolja sa PAM-ovima.
Jesul skinuli mine?
Jok.
Pa kako ćemo ?
Vide se špage,samo trčite i preskačite ih.
Pa nisu sve potezne,ima klackalica i pašteta koje se ne vide...
hajde bogati,mora nego i stradat a kad priđete blizu,udrite zoljama i RB-ovima (5 granata) - oni će se razbježat...

Rezultat.Nismo makli iz tranšeja do podne :-)

e takve su bile naše deblokade.Iz mog viđenja.

sjecam se jednog citata iz novina jednog novinara koji je boravio u sarajevu ratnih godina i to uporedio sa britanskim vojnicima iz prvog svjetskog rata citat ide nesto slicno nije sto posto tacan... "Kakve vojnike lavove imaju branitelji a vode ih nesposobnjakovici i kukavice"... Čast izuzetcima.
Nekako s proljeća

#4647 Re: Deblokada Sarajeva???

tempuser wrote:
Nekako s proljeća wrote:
Naravno, vise puta!
Nisi me shvatio, desavali su se manevri, akcije, ali sve rastekano, neuvezano, da nemas osjecaj da je u toku deblokada!
E super ako si bez neprijateljske kontrole prolazio i vraćao se. Valjda ti je jasno da se, NE MOŽDA VEĆ SIGURNO, ograničena i kontrolisana deblokada za protok ljudi i roba jeste desila. Još početkom jeseni 1993.
A shvatam na koju vrstu deblokade aludiraš, ešaloni, tenkovi i cvijeće... ostala je to pusta želja, pa i onaj zadnji pokušaj iz operacije ''T'' , kada je Armija dostigla svoj vrhunac razvoja. Tada smo ih navukli i vezali snage za Sarajevo, dok su Alagić i Dudaković širili slobodnu teritoriju.
tempuser

#4648 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote:
E super ako si bez neprijateljske kontrole prolazio i vraćao se. Valjda ti je jasno da se, NE MOŽDA VEĆ SIGURNO, ograničena i kontrolisana deblokada za protok ljudi i roba jeste desila.
A shvatam na koju vrstu deblokade aludiraš, ešaloni, tenkovi i cvijeće... ostala je to pusta želja, pa i onaj zadnji pokušaj iz operacije ''T'' , kada je Armija dostigla svoj vrhunac razvoja. Tada smo ih navukli i vezali snage za Sarajevo, dok su Alagić i Dudaković širili slobodnu teritoriju.
U tom nekom "saobracajnom" smisli si u pravu, mada to nije bola vojnicka nego inzenerijska deblokada!
Ne aludiram ja na trijumf tipa ulazak partizana 6. aprila ili Rusa u Berlin, ali su sve te akcije na deblokadi bile toliko rascjepkane, neorganizovane i dezorjentisane da si imao osjecaj da je akcija kao i svaka druga. @MP72 ti je to najbolje opisao...
Za Vlasic sam siguran da je 100% uspjeh ARBiH, ali NHF ali tanko bi sta Dudakovic sirio da nije bilo HV-a koji je 95 posamarao VRS najstrasnije do brane Bocac pred Banjaluko! I ja se nekad 1995. obreh nakratku u Krajini! :-)
Nekako s proljeća

#4649 Re: Deblokada Sarajeva???

Kontradiktorno, ne bi ti mogao doći do zone odgovornosti 5-og korpusa da nije bilo slobodne veze Sarajeva sa slobodnom teritorijom. A prije deblokade te vrste, deblokirana je Dobrinja. A prije nje deblokirali smo od JNA i pete kolone grad iznutra. Ko je bio aktivan u odbrani , tu dilema nema, činjenice su činjenice.

Image
tempuser

#4650 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote:Kontradiktorno, ne bi ti mogao doći do zone odgovornosti 5-og korpusa da nije bilo slobodne veze Sarajeva sa slobodnom teritorijom. A prije deblokade te vrste, deblokirana je Dobrinja. A prije nje deblokirali smo od JNA i pete kolone grad iznutra. Ko je bio aktivan u odbrani , tu dilema nema, činjenice su činjenice.

Image
Sta god da smo deblokirali dok Ilijas nije reintegrisan u maru 1996. iz Sarajeva se nije moglo slobodno izaci.
Post Reply