Ma znam ja da će on lupit nešto svoje, al' eto, povuče me nekad za jezik, pogotovu kada svjesno dođe da trolla.beni-bu-man wrote:
Pazi sad ces dobiti odgovor od smrleta da je i njih stvoio bog
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- irac300
#4626 Re: Ateizam
- beni-bu-man
#4627 Re: Ateizam
Pa Allah mu naredioirac300 wrote:Ma znam ja da će on lupit nešto svoje, al' eto, povuče me nekad za jezik, pogotovu kada svjesno dođe da trolla.beni-bu-man wrote:
Pazi sad ces dobiti odgovor od smrleta da je i njih stvoio bog
- pink floydd
#4628 Re: Ateizam
ubijeđen da je zemlja ravna i ponio vaservagu da dokažer_faruk wrote:sta mjeri onaj na klipu iznad. ne mogu da ga slusam nikako.... jel ko pogled'o?
a razumijem ja smrleta i njegove ideje. Jbg ipak je u kuranu sve istina jer u kuranu piše da je u kuranu sve istina, ako mi ne vjerujete pročitajte....u kuranu
- S4mpion
#4629 Re: Ateizam
Koja grupa- razjedinjena?Usual_Suspect wrote:Dobra ti ta demagogija, vjera ujedinjuje ljude u grupu samo si zaboravio da se time sama grupa dijeli.S4mpion wrote:
Pa zavisi kako gledaš, isto kad pričaš o tome je li čaša do pola puna ili do pola prazna. Isto se tako može reći da vjera služi da ljude ujedini u grupu.
Ne možeš podijelit razjedinjenu "grupu".
- aurora313
#4630 Re: Ateizam
Još da nam objasniš u čemu je veličina kreacije ove živine? Ne znaš?Smrcak15 wrote:i ovo je slucajno nastalo
E u tome se razlikujemo: tebe to ne interesira i samo se diviš gotovom proizvodu, a mene bi kopkalo čemu drugi par čeljusti, ko to još ima, zbog čega je tako... razlog...
?
- beni-bu-man
#4631 Re: Ateizam
ma sta ga ima interesovati kad mu je sve slikovito kao malom djetetu objasnjeno u bajkama tzv. Svetim Knjigamaaurora313 wrote:Još da nam objasniš u čemu je veličina kreacije ove živine? Ne znaš?Smrcak15 wrote:i ovo je slucajno nastalo
E u tome se razlikujemo: tebe to ne interesira i samo se diviš gotovom proizvodu, a mene bi kopkalo čemu drugi par čeljusti, ko to još ima, zbog čega je tako... razlog...
?
- Smrcak15
#4632 Re: Ateizam
opet ne shvatas problematikuirac300 wrote:Ne moram ja objašnjavati vanzemaljce, nego tvoju tvrdnju da bog jedino stvara. Čovjek ovakav kakav je, u stanju je stvarati nove vrste ukrštanjem. Zamisli onda šta bi mogla neka civlizacija koja je milionima ili milijardama godina ispred nas?Smrcak15 wrote:nema logike da je bioiniznjering napredne svmirske civilizaijce jer to znaci da su oni isto nastaliirac300 wrote:Al' fazon je što se njemu ne može utuvuti u glavu da to nije nikakav dokaz boga, bez obzira je li riječ o evoluciji ili ne. Isto tako može se tvrditi sa istim procentom tačnosti kao i kod religije, da je ovo biće produkt bioinžinjeringa napredne svemirske civilizacije. Ma jebo to, bitno je klik uradit, valja zaradit pinku od petrodolara.
evo mi vjerujemo da Bog nema pocetka, tako da nemamo porblem sa regresijom prijasnjih dogadjaja, kako onda objasnjavas te vanzemljce sa stanovista regresije prijasnjih dogadjaja, gdje se sve ide unazad, ko je njih prapocetak stvorio?
onaj ko ima svoj pocetak trazi da ima svog uzrocnika, onda se pitanja postavljaju ko je stvorio uzrocnika, a ko uzrocnika uzrocnika itd itd
mi vjernici vjeurjemo da je Bod oduvijek, nema pocetka, on je neprouzokovani Uzrocnik svega. to je karakteristika BOga da bude oduvijek
eh sad nam objasni ko je stvorio vanzemaljce ako je Bog van igre.
- HardcoreMX
#4633 Re: Ateizam
L u c i f e r wrote:Sta da insan veli.
Svakom svoje.
Corava je posla objasnjavat.
A mozda i sam grijesim.
Ostavljam mogucnost.
- Smrcak15
#4634 Re: Ateizam
Strasno dobar video, filozofski profesor siluje ateizam argumentovano filozovskiHardcoreMX wrote:L u c i f e r wrote:Sta da insan veli.
Svakom svoje.
A mozda i sam grijesim.
Ostavljam mogucnost.
- Dope_Man
#4635 Re: Ateizam
Video isfulan maksimalno. Obicni komentari ispod daju bolje argumente nego ovaj silni profesor koji se poziva na isti stari ''ne znam sta, pa cu izmisliti pocetak svega, neka to bude bog''.
Inace, kanal on Prager University koji na sopstvenoj stranici ima disclaimer:
Inace, kanal on Prager University koji na sopstvenoj stranici ima disclaimer:
Pametnom dovoljno, ostali nek vjeruju.Prager University is not an accredited academic institution and does not offer certifications or diplomas. But it is a place where you are free to learn.
- HardcoreMX
#4637 Re: Ateizam
Zanimljiva klasifikacija na pametne i ostale.Dope_Man wrote:Video isfulan maksimalno. Obicni komentari ispod daju bolje argumente nego ovaj silni profesor koji se poziva na isti stari ''ne znam sta, pa cu izmisliti pocetak svega, neka to bude bog''.
Inace, kanal on Prager University koji na sopstvenoj stranici ima disclaimer:Pametnom dovoljno, ostali nek vjeruju.Prager University is not an accredited academic institution and does not offer certifications or diplomas. But it is a place where you are free to learn.
Ti ostali su očito ateisti kao što reče na kraju videa jer je upravo ateistima potrebna vjera, zapravo potrebno im je puno vjere da vjeruju da je sve nastalo slučajem, jer zaključku da postoji Bog koji je Uzrok nastanku svijeta je dovoljno korištenje razuma, predanom vjerniku dakle potpuno jasno ili što bi ti rekao pametnom dovoljno.
A pametan je i onaj koji čitati zna, a i u prednosti jer tako lakše skonta da je PragerU (University) samo naziv za medija servis, a zapravo naučna referenca u slučaju ovog čovjeka Boston College (btw i The Kings C.) što je i pisalo na početku videa, ali to samo za one razumne i u prednosti sa čitanjem, a ne ove ostale, jer tko nije pazio na početku, teško da će na kraju biti išta bolji, zato mu je kao ostalom ostalo da vjeruje u slučajno.
-
Edouard
#4638 Re: Ateizam
Usual_Suspect wrote: Razum, svijest ,misao, sloboda? U tome je tvoj problem, što ove stvari posmatraš kao nešto specijalno.Naturalizam ne pridaje nikakav "specijalan" značaj navedenim stvarima u odnosu na drugu materiju i uopće ih ne razdvaja na način na koji ti misliš, jedino po kompleksnosti konfiguracije sistema elementarnih čestica.A ako te zanima zašto atesiti "vjeruju" u što vjeruju, ima jednostavan odgovor na to pitanje, a to je da postoji više dokaza koji upućuju na slučajnost nego što postoji dokaza da postoji bog( za kojeg ne postoji nijedan).To je suština nauke prijatelju moj, prati dokaze i vidi gdje će te odvesti, pa može se čak i desiti da ne vode nigdje pa se i nauka znala mjenjati iz temelja, mada će to u budućnosti biti znatno rjeđe, fizika je daleko dogurala i ona teško da će se mjenjati, bar ne na nivou Standardnog modela, jer da postoje sile i interakcije za koje ne znamo do sada bi ih sigurno detektovali, a i ako postoje one su irelevantne ili imaju zanemariv efekat za nivo fizike koji nama treba da opišemo svijet oko sebe.A šta će biti iza Standardnog modela to se još ne zna.Neko reče da ne znamo još ništa, itekako znamo i to dosta toga, i kako nauka napreduje sve više i više upućuje na slučajnost, nego na boga.Na kraju krajeva, ja lično i ne otpisujem potpuno mogućnost da postoji neki vječni prauzrok, ali poprilično sam siguran da to nije nijedan od vaših mizernih antropomorfnih bogova koji se ofo lafo sekiraju za tebe, mo'š misliti.
Upravo o ovome govori John Lennox, profesor matematike i filozofije nauke sa Univerziteta u Oxfordu, pa bih naveo s par njegovih mudrih misli o ateizmu, onako kako je preporučeno na početku ove teme.A ako te zanima zašto atesiti "vjeruju" u što vjeruju, ima jednostavan odgovor na to pitanje, a to je da postoji više dokaza koji upućuju na slučajnost nego što postoji dokaza da postoji bog( za kojeg ne postoji nijedan).To je suština nauke prijatelju moj,...
"...Ono što me je zaintrigiralo bio je nedostatak dubine i argumenata u njihovim stavovima. To me je zapanjilo i još me uvijek zapanjuje. Slabost argumenata.
Smatram da je glavna mana ateizma to što potkopava racionalnost u nauci ili bilo kojoj drugoj aktivnosti. Glavni razlog tome jest što ateizam ne nudi nikakav temelj za vjeru u inteligibilnost kosmosa..."
Je li taj tvoj gore odgovor nekakav argument, objašnjenje za to što ateisti vjeruju u naturalizam? Gdje su tu, i kakvi su dokazi radi kojih se vjeruje, a koje inače tražite?
U tome naturalizmu koji uzima materiju kao počelo i temelj svega, radi se zapravo o mitskom, metafizičkom naturalizmu, ideologiji, koja nema nikakve veze s naukom, već se isključivo radi o ateističkoj dogmi.
I jedno lagano pitance: je li ateizam mišljenje ili stav?
-
Edouard
#4639 Re: Ateizam
A evo nešto i od tog "papka" Andrića kad ga već spomene.Usual_Suspect wrote:Na koncu konca što bi reko Saša Vugdalić dok nisam zaboravio, ako misliš da svijest i razum odudaraju od materijalizma, pokaži mi brate gdje to čestice u mozgu krše rezultate koje jednačina standardnog modela predviđa, pa da odemo po Nobelovu nagradu......da ne bude samo onaj papak Andrić glavni.
»Bog izbija kao svjetlo iz svake stvari stvorene i svakog života koji se miče.
Osamljen kamen na žalu ima aureolu njegova daha, i oblijeva ga jutrom i večerom, kao ljubičast fluid, sjaj sunca koje se ne vidi.
On je kao toplina u dahu svega što živi.
On je gluh za sate koji izbijaju i cijepaju vrijeme u parčad, i On je slijep za dan i noć i sve promjene vremena.
On je kao miran sjaj i velika tišina u kojoj se čuje glas koji ga niječe.
On tako dobro šuti da se već pomišlja da ga nema.
A On je mirno srce svih atoma.«
i još malo njegovog:
»Misao o večnosti i životu iza groba stvorila je sve što se naziva ljudskim delom na ovom svetu. Ona je u isto vreme i začetnik svakog uljuđenog života i glavni uzrok njegove bede i nesavršenosti. Jer, zagledani u večnost, kao u beskrajni, nedostižni uzorak, mi tkamo ovaj naš kratki zamršeni život. Samo tako je sve ovo mogućno i objašnjivo: i mi, život i naša volja i snaga da ga živimo.«
»Naposletku, sve čim se ovaj naš život kazuje — misli, napori, pogledi, osmesi, reči, uzdasi — sve to teži ka drugoj obali, kojoj se upravlja kao cilju, i na kojoj tek dobiva svoj pravi smisao. Sve to ima nešto da savlada i premosti: nered, smrt ili nesmisao. Jer, sve je prelaz, most čiji se krajevi gube u beskonačnosti, a prema kom su svi zemni mostovi samo dečije igračke, bledi simboli. A sva je naša nada s one strane.«
-
broj dva
#4640 Re: Ateizam
Koji bog ?
I premda bog stvaratelj nije nemoguc, Abrahamski bog potopa, eksodusa, raja i pakla, Adama i Eve jeste nemoguc, nelogican, iracionalan i pored toga sadista, despot, masivni ubica i narcis.
I premda bog stvaratelj nije nemoguc, Abrahamski bog potopa, eksodusa, raja i pakla, Adama i Eve jeste nemoguc, nelogican, iracionalan i pored toga sadista, despot, masivni ubica i narcis.
- aurora313
#4641 Re: Ateizam
Danima pratim YouTube predavanja i diskusije Lawrence Kraussa bilo da je sam ili sa DeGrasseom ili Dawkinsom. I imam iste poglede kao i on oko boga, bogova, praska i ostalog, a to je da nemamo direktnih dokaza sa kojima možemo da nešto garant tvrdimo oko čega u naukama i kosmologiji. Ali imamo pomake. To su djelići dokaza koji se poklapaju zakonima fizike koje znamo i do kojih možemo doći teoretski i praktično. Naravno, na taj način dolazimo i do novih situacija (recimo, neobično ponašanje kvarkova) koji zbune i najveće umove, ali i dalje, nauka ne staje tu nego i dalje traži mic-po-mic rješenja.
Tu je razlika između stavova koja zbunjuju poglede i logiku našeg Eduarda koji je stao na jednoj knjizi i ne može niti da zna kako bi dalje. I dalje ponavlja šta je naučio u prvom poglavlju tih bajki davno skupljenim i zapisanim za nepismene. Za njega, tu je početak i kraj svemu. To je armirano-betonski zid preko koga se ne da ne može nego ne smije, jer će inače patiti dovijeka kada zasluženo ode anamo. Za Edu i dalje ništa nema niti može biti drugačije jer su to neke čike nekada rekle i sada je to zakon. I nije važno koliko su te te čike znale ili iskusile. To za njega ostaje zaključano kao nekakav bazični operativni sistem za koji ne postoje nadogradnje. Naravno, javljaju se nove OS verzije zbog kojih se ljudi razdvajaju, mrze jedni druge pa i ratuju, ali se upgrades i dalje ne nude jer za vlastitu mentalnu ugodnost pojedinaca, za to nema nikakve potrebe.
I umjesto da to tako shvati i ostane srećan i zadovoljan unutar vlastitih ograda i prepreka, on je na pohodu da svakom drugom natura svoje kao 'istinu'. Ostali su kao slijepi kod očiju.
E pa hvala na trudu.
Tu je razlika između stavova koja zbunjuju poglede i logiku našeg Eduarda koji je stao na jednoj knjizi i ne može niti da zna kako bi dalje. I dalje ponavlja šta je naučio u prvom poglavlju tih bajki davno skupljenim i zapisanim za nepismene. Za njega, tu je početak i kraj svemu. To je armirano-betonski zid preko koga se ne da ne može nego ne smije, jer će inače patiti dovijeka kada zasluženo ode anamo. Za Edu i dalje ništa nema niti može biti drugačije jer su to neke čike nekada rekle i sada je to zakon. I nije važno koliko su te te čike znale ili iskusile. To za njega ostaje zaključano kao nekakav bazični operativni sistem za koji ne postoje nadogradnje. Naravno, javljaju se nove OS verzije zbog kojih se ljudi razdvajaju, mrze jedni druge pa i ratuju, ali se upgrades i dalje ne nude jer za vlastitu mentalnu ugodnost pojedinaca, za to nema nikakve potrebe.
I umjesto da to tako shvati i ostane srećan i zadovoljan unutar vlastitih ograda i prepreka, on je na pohodu da svakom drugom natura svoje kao 'istinu'. Ostali su kao slijepi kod očiju.
E pa hvala na trudu.
-
broj dva
#4642 Re: Ateizam
---Smrcak15 wrote:Strasno dobar video, filozofski profesor siluje ateizam argumentovano filozovskiHardcoreMX wrote:L u c i f e r wrote:Sta da insan veli.
Svakom svoje.
A mozda i sam grijesim.
Ostavljam mogucnost.
Dakleko od toga da "siluje ateizam"
Sveo je boga na pocetak unverza. Dakle jos jedan "god of the gaps" - ne znamo sta je bilo prije big banga, ne znamo kako i zasto big bang dakle bog.
I premda argument nije nelogican ni iracionalan ne znaci da je tacan.
A i da jeste tacan, "bog" kao pocetak kozmosa je daleko od perverznog i ogavnog boga pustinjskih religija, taj bog je losa ljudska izmisljotina posljedice koje i danas placamo.
A evo sta mi you yube odma izbaci kao komentar
https://www.youtube.com/watch?v=fvg3mRZXut4
- Smrcak15
#4643 Re: Ateizam
aurora313 wrote:Danima pratim YouTube predavanja i diskusije Lawrence Kraussa bilo da je sam ili sa DeGrasseom ili Dawkinsom. I imam iste poglede kao i on oko boga, bogova, praska i ostalog, a to je da nemamo direktnih dokaza sa kojima možemo da nešto garant tvrdimo oko čega u naukama i kosmologiji. Ali imamo pomake. To su djelići dokaza koji se poklapaju zakonima fizike koje znamo i do kojih možemo doći teoretski i praktično. Naravno, na taj način dolazimo i do novih situacija (recimo, neobično ponašanje kvarkova) koji zbune i najveće umove, ali i dalje, nauka ne staje tu nego i dalje traži mic-po-mic rješenja.
E pa hvala na trudu.
de pogledaj ovu debatu (Kraussa i Dawkinsa) vs. Kuranom
- Smrcak15
#4644 Re: Ateizam
broj dva wrote:--
da si malo realni bolje bi bilo za Tebe, ti odbacujes BOga samo zato mozda sto su ljudi izmislili neke stvari o njemu i tebi to prezentirali pa ti mislis da je to od BOga. Ja da sam na tvom mjestu za pocetak vjerovao bi u Boga a odbacivao relgije koje propovjedaju cudne stvari o Bogu. jer vjerovanje u postojanje BOga nije potrebna religija.A i da jeste tacan, "bog" kao pocetak kozmosa je daleko od perverznog i ogavnog boga pustinjskih religija, taj bog je losa ljudska izmisljotina posljedice koje i danas placamo.
- Smrcak15
#4645 Re: Ateizam
potop problem?broj dva wrote:Koji bog ?
sta je problem ako pusti lokalni potop i kazni one koje zasluzuju to.
pazi jednu stvar, ako Bog daje zivot, on ima pravo i da kazni ako neko zasluzuje to , u cemu je problem tu?
-
broj dva
#4646 Re: Ateizam
---Smrcak15 wrote:potop problem?broj dva wrote:Koji bog ?
pazi jednu stvar, ako Bog daje zivot, on ima pravo i da kazni ako neko zasluzuje to , u cemu je problem tu?
Prvo, tvrdnja je da je potop bio globoalan, ne lokalan.
Drugo, meni je problem bog koji ubija nevine a ovaj sadista iz pustinjski religija to mahom radi. Jebes takvog tirana.
Trece, zasluzuju zasto ?
Cetvrto, taj bog ne postoji. Stali smo na bogu postanka, koji je stvorio svemir.To je dodirna tacka. To ne mogu sa apsolutnom sigurnosti opovrgnuti.
Intervencionisticki bog, koji kaznjava i nagradjuje je produkt ljudske maste.
- Smrcak15
#4647 Re: Ateizam
broj dva wrote:---Smrcak15 wrote:potop problem?broj dva wrote:Koji bog ?
Prvo, tvrdnja je da je potop bio globoalan, ne lokalan.
Drugo, meni je problem bog koji ubija nevine a ovaj sadista iz pustinjski religija to mahom radi. Jebes takvog tirana.
Trece, zasluzuju zasto ?
Cetvrto, taj bog ne postoji. Stali smo na bogu postanka, koji je stvorio svemir.To je dodirna tacka. To ne mogu sa apsolutnom sigurnosti opovrgnuti.
Intervencionisticki bog, koji kaznjava i nagradjuje je produkt ljudske maste.
pusti to ba, ti ces na osnovu pogresne tvrdnje da sudis Bogu, jeli to realno...kazem ti potop je lokalnog karaktera bio a ne globalni, to sto biblija tvrdi macku o rep zavezi jer knjiga koja tvrdi da su biljke prvo stvorene pa tek onda sunce nemoze se uzeti za ozbiljno sta god da prica osim ako imas referncu da je podpres sa strane.Prvo, tvrdnja je da je potop bio globoalan, ne lokalan.
gdje ubija nevine? jeli nekad naredio recimo uKur'anu da ubijaju se nevine osobe? nikadDrugo, meni je problem bog koji ubija nevine a ovaj sadista iz pustinjski religija to mahom radi. Jebes takvog tirana.
jeli u bibliji, jeste, znaci opet ces na osnovu knjige koju su ljudi pisali i to lazima je oblijepili na racun Boga, i ti ces na osnovu lazi da opet sudis Bogu, i svojim rukama sebe u propast odvodes.
Sta mislis dodjes kod Boga na sudnji dan i on ti spomene ovu sto si pisao, pa kaze, da si malo bolje citao bibliju i Kuran vidio bi da ja to nisam nikad naredjivao, jer u toj bibliji stoji da je pisana lazima i da su ljudi skupljali price prijasnjih ljudi i zapisivali to pa dali to moze biti dokaz protiv mene?
Jesam li ikad u svojoj knjizi Kuranu tvrdio da treba ubiti nevinu osobu a ti si me optuzio za to.
i ti onako popisan slusas sve to i jos uz to sasran do za vrat kao grlica od silnog straha i nezivjesnosti sta te sad ceka, jer uvidjas da si trabunjao lazi jer si se navukao na polupjanu druzinu koji su zapisivali gluposti na racun BOga bez da si ti realno sagledao svu stuaciju i trezveno donosio zakljucke.
cininjem grijeha koje stete tebi kao osobi i drustvu.Trece, zasluzuju zasto ?
i to je nestoCetvrto, taj bog ne postoji. Stali smo na bogu postanka, koji je stvorio svemir.To je dodirna tacka. To ne mogu sa apsolutnom sigurnosti opovrgnuti.
hajde sad Ovako razmisli, ako vec postoji, ima li logike da prepusti nas same sebi bez ikakve upute? kad bi nas prepustio same sebi bez upute nebi nas mogao kazniti na sudnjem danu jer bi imali opravdanje zbog nedostatka upute
sta je logicnijeIntervencionisticki bog, koji kaznjava i nagradjuje je produkt ljudske maste
Bog stvori i prepusti nas same sebi,i kaze radite sta hocete, boli me briga....
Ili Bog koji stvori i neprepusta nas same sebi nego salje uputu Preko svojih poslanika i knjiga
-
broj dva
#4648 Re: Ateizam
Smlre nema razlike izmedju biblije i kurana, to je isto bog isti mit ista prica.
Odprilike kao Tuborg i Heineken, malo drugaciji smek ali piva je piva...
- harač
#4649 Re: Ateizam
da, ali jedno danas ima vecu tendenciju da vodi u alkoholizam i sve sto ide uz to*
* mislim na islam, da ne bi bilo zabune
* mislim na islam, da ne bi bilo zabune
Last edited by harač on 23/05/2017 11:22, edited 1 time in total.
- Smrcak15
#4650 Re: Ateizam
ti opet iznova jednu te istu gresku cinisbroj dva wrote:Smlre nema razlike izmedju biblije i kurana, to je isto bog isti mit ista prica.
kazem ti nisu iste knjige, ovo ti govori osoba koja je studirala i Bibliju i Kuran
eh Ovako znamo da ima tekstova u bibliji gdje se naredjiva ubijanje nevinih , a ako je ista knjiga hajde nam daj ajet iz Kurana gdje se kaze da se ubija nevina osoba?