juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Connaisseur Karlin

#4626 Re: juga 1950.-1990.

Post by Connaisseur Karlin »

spreca wrote:
Connaisseur Karlin wrote:KO je proizovdio doticne baterijske lampe? :-D
Croatia Zagreb
:kiss:
spreca

#4627 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:
radostan dan wrote:
Cito sam da je pentagon priznao gresku sto vijetnamcima ukopqnimnu rovove i dzunglu mjesto rnr-a nisu pustali kalesijske zvuke...
Kada sam prvi put, nakon sto sam se ozenio i dobio dijete, dolazio u Bosnu - iznajmio auto u Sarajevu i uputio se u Tuzlu kod tazbine. Idem onim putem na potezu Zavidovici-Banovici, nemam nikakvog CD-a u autu da slusam pa hvatam na radiju sta uspijem. I jedina stanica koju prijemnik moze da uhvati na toj dionici je neka sto pusta takvu muziku. Prvih pet minuta je bilo smijesno. Onda dijete uhvati plakati. Daj joj vode - nece. Daj joj soka - nece. Daj joj keksa - nece. Ugasim radio i kontam da stanem negdje pored Krivaje - taman sto sam ugasio, dijete prestade plakati. Nakon neke predjene dionice pustim radio da bih pronasao neku drugu stanicu, dijete u vrisak.
Zato moras cesce dolaziti da se dijete navikne na zvuke rodnog kraja :lol:
Connaisseur Karlin

#4628 Re: juga 1950.-1990.

radostan dan wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
radostan dan wrote:@Karlin...sve ovo sto.si nalijepila u zadnjem.posti, imas i danas kupiti. U nepromjenjenoj ambalazi.
Neke.stvari koje valjaju ne treba mjenjati na silu, tek radi mode... :)
hvala, nisma znala da je moguce pronaci doticnu lampu-bateriju , bila je super :-D
E jbt, kupicemo ti jednu za rodjendan...ovo ie BiH, imamo i petrolejki, ako hoces muzemo ti vagon doturiti, pa rasprodaj po SAD, kazi - iz A Linkoln perioda, 10 dolara po komadu...
oh hocu hvala :-D :kiss: ja se vracam u Evropu,a tu bateriju kupujem prvom prilikom, sakupljam takve vintage za dekoraciju interijera :-D
spreca

#4629 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

spreca wrote:
Connaisseur Karlin wrote:KO je proizovdio doticne baterijske lampe? :-D
Croatia Zagreb
Bile iste takve baterije ali staklo nije bilo ravno nego ispupceno i kao povecalo...kad skines to staklo jer se je skidalo za zamjenu zaruljice i okrenes ga prema suncu mogo si vatru sa njim zapaliti :mrgreen:
radostan dan

#4630 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Karlin...Sve super, samo nisam siguran da ces naci bateriju za tu lampu...nisam je vidio od 92, cini mi se.
radostan dan

#4631 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Ommadawn wrote:
radostan dan wrote:
Cito sam da je pentagon priznao gresku sto vijetnamcima ukopqnimnu rovove i dzunglu mjesto rnr-a nisu pustali kalesijske zvuke...
Kada sam prvi put, nakon sto sam se ozenio i dobio dijete, dolazio u Bosnu - iznajmio auto u Sarajevu i uputio se u Tuzlu kod tazbine. Idem onim putem na potezu Zavidovici-Banovici, nemam nikakvog CD-a u autu da slusam pa hvatam na radiju sta uspijem. I jedina stanica koju prijemnik moze da uhvati na toj dionici je neka sto pusta takvu muziku. Prvih pet minuta je bilo smijesno. Onda dijete uhvati plakati. Daj joj vode - nece. Daj joj soka - nece. Daj joj keksa - nece. Ugasim radio i kontam da stanem negdje pored Krivaje - taman sto sam ugasio, dijete prestade plakati. Nakon neke predjene dionice pustim radio da bih pronasao neku drugu stanicu, dijete u vrisak.
:lol: :lol:

Nemoj na more preko Nikšića, moj braco...
spreca

#4632 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

radostan dan wrote:Karlin...Sve super, samo nisam siguran da ces naci bateriju za tu lampu...nisam je vidio od 92, cini mi se.
Ima ih jos uvijek ali se teze nadju...ovdje ih ima a moze se povezati sa ovim AAA 1,5 jer je i ona bila iz tri odeljena elementa okruglih
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4633 Re: juga 1950.-1990.

Post by JoseMujica »

ima...u svakom pennyplusu

Image

Image

veća su mi enigma one kockaste...njih dugo ne viđoh
Ommadawn

#4634 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote:
Ommadawn wrote:
radostan dan wrote:
Zamisli i to da sam nekoliko dana poslije prvi put bio u Kalesiji. Puka znatizelja koju moja supruga nikako nije mogla da razumije. :lol:

Suti, neki dan vodim malu iz skole kad ona ko grom iz vedra neba "Tata kad cemo mi u Bosnu?". Otkud joj to pitam je. Znam nikad o tome ne pricamo, to se obicno nekako iznenada neplanirano desi, ono naletimo na jeftine karte. Kad ce ona "Ma zamirisala mi Bosna kad je ono auto proslo". A ono neki stari dizelas.
spreca

#4635 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

JoseMujica wrote:ima...u svakom pennyplusu

Image

Image

One od 9v?...ima i njih
Image
Last edited by spreca on 02/03/2017 22:19, edited 1 time in total.
Ommadawn

#4636 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote: Bile iste takve baterije ali staklo nije bilo ravno nego ispupceno i kao povecalo...kad skines to staklo jer se je skidalo za zamjenu zaruljice i okrenes ga prema suncu mogo si vatru sa njim zapaliti :mrgreen:
Ili peces insekte i crve :evil:
Connaisseur Karlin

#4637 Re: juga 1950.-1990.

spreca wrote:
spreca wrote: Croatia Zagreb
Bile iste takve baterije ali staklo nije bilo ravno nego ispupceno i kao povecalo...kad skines to staklo jer se je skidalo za zamjenu zaruljice i okrenes ga prema suncu mogo si vatru sa njim zapaliti :mrgreen:
aaa to nisma znala, umjesto lupe :thumbup:
radostan dan wrote:Karlin...Sve super, samo nisam siguran da ces naci bateriju za tu lampu...nisam je vidio od 92, cini mi se.
hvala, treba rovit po starim kucama :D

spreca, radostan dan, imam divne uspoemen u vezi bateije: moj prijatelj je pravio filmove, crtali smo na foliji sirine filma koji se je bio koristen za stare foto-aparate, znaci,narctamo 10 ili vise sekvenci, za jednu ili vise scena , ugasimo svjetlo u sobi i provlacimo folijski film i gledamo ga na vratima koaj su bila bijela :-D

ja sam u osnovnoj skoli sakuplljala novac od starijih domacina i domacica, davali mi kovanice i papairne iz peridoa izmejdu dva rata :-D i danas imam sacuvane papirne :-D
spreca

#4638 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote: Zamisli i to da sam nekoliko dana poslije prvi put bio u Kalesiji. Puka znatizelja koju moja supruga nikako nije mogla da razumije. :lol:

Suti, neki dan vodim malu iz skole kad ona ko grom iz vedra neba "Tata kad cemo mi u Bosnu?". Otkud joj to pitam je. Znam nikad o tome ne pricamo, to se obicno nekako iznenada neplanirano desi, ono naletimo na jeftine karte. Kad ce ona "Ma zamirisala mi Bosna kad je ono auto proslo". A ono neki stari dizelas.
Bravo za malecku :thumbup:
Ommadawn

#4639 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

JoseMujica wrote:ima...u svakom pennyplusu

Image

Image

Masina za torturu :) Zajebes nekog da ce osjetiti ukus vanilije dok pije mlijeko ako prethodno lizne bateriju od 9 volti 8)
Connaisseur Karlin

#4640 Re: juga 1950.-1990.

Ommadawn wrote:
spreca wrote:
Ommadawn wrote: Kada sam prvi put, nakon sto sam se ozenio i dobio dijete, dolazio u Bosnu - iznajmio auto u Sarajevu i uputio se u Tuzlu kod tazbine. Idem onim putem na potezu Zavidovici-Banovici, nemam nikakvog CD-a u autu da slusam pa hvatam na radiju sta uspijem. I jedina stanica koju prijemnik moze da uhvati na toj dionici je neka sto pusta takvu muziku. Prvih pet minuta je bilo smijesno. Onda dijete uhvati plakati. Daj joj vode - nece. Daj joj soka - nece. Daj joj keksa - nece. Ugasim radio i kontam da stanem negdje pored Krivaje - taman sto sam ugasio, dijete prestade plakati. Nakon neke predjene dionice pustim radio da bih pronasao neku drugu stanicu, dijete u vrisak.
Zamisli i to da sam nekoliko dana poslije prvi put bio u Kalesiji. Puka znatizelja koju moja supruga nikako nije mogla da razumije. :lol:

Mirisi najintenzicnije uticu na mozak, zato nas i najuspjesnije vracaju u proslost ili sjecanja :)
spreca

#4641 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:
spreca wrote: Bile iste takve baterije ali staklo nije bilo ravno nego ispupceno i kao povecalo...kad skines to staklo jer se je skidalo za zamjenu zaruljice i okrenes ga prema suncu mogo si vatru sa njim zapaliti :mrgreen:
Ili peces insekte i crve :evil:
ja palio suhu travu :lol:
Ommadawn

#4642 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

moj prijatelj je pravio filmove, crtali smo na foliji sirine filma koji se je bio koristen za stare foto-aparate, znaci,narctamo 10 ili vise sekvenci, za jednu ili vise scena , ugasimo svjetlo u sobi i provlacimo folijski film i gledamo ga na vratima koaj su bila bijela :-D
Ovo sam i ja radio kad sam bio mali :) Najbolje mi je uspijevalo kada sam bio na ljetnom raspustu kod nene. Dedo i amidza rahmetli imali masu tih lampi. Ali fazon je bio sto su na prozorima imali one zelene roletne koje bas dobro zamrace sobu.

Inace, na tavanu je bilo masa starinskih stvari jos iz vremena Austro-Ugarske a ja sam volio najvise stare radio-aparate. Donedavno sam i kod kuce imao jedan radio-gramofon u cosku kojeg nisam uspio osposobiti a imao sam namjeru da na njemu slusam neke nase stare singlice. No hodam i dalje po buvljacima i trazim jedan adekvatan, barem u kuhinji da imam dok pijem kafu ili spremam rucak.
Connaisseur Karlin

#4643 Re: juga 1950.-1990.

Ommadawn wrote:
moj prijatelj je pravio filmove, crtali smo na foliji sirine filma koji se je bio koristen za stare foto-aparate, znaci,narctamo 10 ili vise sekvenci, za jednu ili vise scena , ugasimo svjetlo u sobi i provlacimo folijski film i gledamo ga na vratima koaj su bila bijela :-D
Ovo sam i ja radio kad sam bio mali :) Najbolje mi je uspijevalo kada sam bio na ljetnom raspustu kod nene. Dedo i amidza rahmetli imali masu tih lampi. Ali fazon je bio sto su na prozorima imali one zelene roletne koje bas dobro zamrace sobu.

Inace, na tavanu je bilo masa starinskih stvari jos iz vremena Austro-Ugarske a ja sam volio najvise stare radio-aparate. Donedavno sam i kod kuce imao jedan radio-gramofon u cosku kojeg nisam uspio osposobiti a imao sam namjeru da na njemu slusam neke nase stare singlice. No hodam i dalje po buvljacima i trazim jedan adekvatan, barem u kuhinji da imam dok pijem kafu ili spremam rucak.
divne uspomene :thumbup: :-D
Connaisseur Karlin

#4644 Re: juga 1950.-1990.

jos jedna detalj kojeg se upravo sjetih,a vezan za domacinstva :

vrata sa staklom, ja se ne sjecam istih bez stakla :-D to je umjetnoost :thumbup:

danas su vecina vrata u domacinstvima obicna jedna daska :D :skoljka: ruzna :D
uglavnomja

#4645 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

radostan dan wrote:
Ovakav, bijeli, polovni, sam dobio od ujaka osamdesetcetvrte, za moju sobu..e te srece, majko moja, imam svoj televizor...nezavisan sam :D
Te sam se godine i razdruzio sa roditeljima, nisam vise isao u dnevnu da gledamo filmove, zabavne programe i slicno, utakmice, serije
... :(
Danas nema.tih para za koje bih pristao da djeci kupim tv za njihovu sobu.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

trenutak koji se pamti :-D

meni su starci kupili mislim isto bijeli
drastic

#4646 Re: juga 1950.-1990.

Post by drastic »

spreca wrote:
Ommadawn wrote: Zamisli i to da sam nekoliko dana poslije prvi put bio u Kalesiji. Puka znatizelja koju moja supruga nikako nije mogla da razumije. :lol:

boli glava isto kao i od ovog crnackog rapa
drastic

#4647 Re: juga 1950.-1990.

Post by drastic »

drastic wrote:
spreca wrote:

boli glava isto kao i od ovog crnackog rapa
edit mislio sam replicirati onaj post o muzici
¤ jelena ¤

#4648 Re: juga 1950.-1990.

Post by ¤ jelena ¤ »

Image

Image

Napokon je nađoh...

Image

i još...

Image

Image

i formula bila dobra...

Elem...Yuga, SRBIH, godine: druga polovina ili kraj osamdesetih;

uštekaš nekako tastaturu i taj mali kasetofon u tv i to tako uključiš...

na tv se pojave brojevi i slova, al ti ništa ne kontaš, bila i neka knjiga ko uputstvo za upotrebu, al ni to ništa ne kontaš - jedino dugme koje radi poso je SHIFT i ovaj RETURN, što mu dođe ko neka preteča današnjeg Enter...

A onda staviš kasetu u taj mali kasetofon, počne igrica i...to je kompjuter. :D
Seawolf

#4649 Re: juga 1950.-1990.

Post by Seawolf »

Image

Jeste li i vi ovime fotografisali?

Mogao se je kupiti u svakoj bolje opremljenoj trafici.
jasmind

#4650 Re: juga 1950.-1990.

Post by jasmind »

spreca wrote:
Ommadawn wrote:
spreca wrote:Ei nije radio ves masine.....oni su radili radio i tv uredjaje mozda jos neki fen peglu i slicno
Moji starci kupili Ei Nis ves masinu kad su se vjencali. Stari tvrdi da je u to vrijeme bila jedna od naskupljih u BL. Kasnije je jebavao majku i Nisu i niskim inzinjerima zbog cestih kvarova. ´88-e kupili Gorenje. 99 miliona tadasnjih dinara kostala. Do rata nas bezprijekorno sluzila.
Prvi put cujem za Ei ves masine
http://www.market.ba/oglas/perilice-rub ... nis/811186
Locked