nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
klaki

#4626 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by klaki »

ja u kelnu kad sam bio nagledo sam sa porschea, ferarija, lambo-a, ali dzaba ti sve kad me u par navrata ne pregazise bicikliste :lol:
insomnia78

#4627 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by insomnia78 »

Zene su zakon
Ovih dana aktuelne nekakve kise i Holuje i bas pratim, onako iz dosade
Vidljivost pravo padne, crno nebo, kisa pada da brisaci na najbrzem jedva stignu obrisati. Ovdje nije obavezno paliti svjetla ali ih, instiktivno po takvoj situaciji upalis. Od 10 auta sa ugasenim svjetlima, 8 su zene a dva penzijoneri
Ono, dan je a svjetla se pale po noci :lol:
Pirija

#4628 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Pirija »

because zene...
muha_sa

#4629 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by muha_sa »

zdruzdjo wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Osjećaj za prostor je jedno, vožnja bez retrovizora drugo. Ovo prvo se može steći, istrenirati ili imati urođen osjećaj za prostor što opet ne mora imati nužno veze sa vožnjom motornog vozila. Vožnja bez retrovizora je opasna, netpredvidiva i lutrija, a lutrija u saobraćaju je vrlo opasna. Retrovizori nisu tu kao dodatni "features" (dodatna oprema) već vrlo važan element vozila za sigurnu i savjesnu vožnju.
Prije neki dan sam napunio 20 godina za volanom.
Vozilo se svasta: malih, velikih, 5 vrata, 4 vrata.....i ubjedljivo najvise sam bliskih susreta sa autom imao prestrojavajuci se dok mi se neko prisunja u mrtvi ugao.
Definitivno se najsigurnije osjecam kad se prestrojavam i pored pogleda u retrovizor jos malo zakrenem glavu i bacim pogled da utvrdim jeli sigurno za prestrojavanja. Toliko je gust kod nas saobracaj da je to najsigurnija metoda.
A da sam stela jesam jer vozim u rikverc bez okretanja i uparkiravam se tako isto.
:thumbup:
mahalas505

#4630 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mahalas505 »

rusmir.ba wrote:
direstraits0078 wrote:

Uslov za prolazak na ispitu u nekim drzavama. Ako nisi provjerio mrtvi ugao okretanjem glave, ispitivac zakoci i kaze: ubio si djevojcicu na biciklu. ;)
Hajd dobro, odakle bicikla na našoj autostradi sa 3 trake kroz grad ili na autoputu :) A ne znam da se jos negdje mogu prestrojavati iz trake u traku, mozda na par kruznih tokova gdje genijalci nemaju pojma za sta sluzi unutrašnja traka uopšte!

Ali da se okrenem svaki put to da...
Pa ne vozis se samo na toj od 3 trake i autoputu, zar ne? A i svako desno skretanje sa ove od 3 trake ceste je potencijalno opasno, jer zacas se moze biciklista naci u "mrtvom" uglu ili ti ga kutu.
vjesticanametli

#4631 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjesticanametli »

https://vid.me/QN0r poletio on. Da nas sve pretice....ima i mocno auto
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#4632 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Leon16v »

vjesticanametli wrote:https://vid.me/QN0r poletio on. Da nas sve pretice....ima i mocno auto
Papcina, bas isto neki dan prema Konjicu, vozim nekih 70-80 i naravno dvičina krene da me obilazi, hajd reko nek ide, ma jedva on to, bukvalno uporedo vozimo i ja po kocnici da ga autobus iz kontra strane ne raznese :-)
amar1994

#4633 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

neke ptice nikad ne poletee, ceo zivot cekaju na to :lol: :lol: :lol:
basicm

#4634 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by basicm »

Ova ptica je nevjerovatno sretna.
KB9

#4635 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by KB9 »

pljasssss
insaneinthebrain

#4637 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by insaneinthebrain »

ko muhe bez glave, lete i ne gledaju :-)
amar1994

#4638 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

Leon16v
Vozim: Staro željezo

#4639 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Leon16v »

Vise srece nego pameti, pazi na 6:45 :lol: :lol:
drug_profi

#4640 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

direstraits0078 wrote:
rusmir.ba wrote:
zdruzdjo wrote:
Prije neki dan sam napunio 20 godina za volanom.
Vozilo se svasta: malih, velikih, 5 vrata, 4 vrata.....i ubjedljivo najvise sam bliskih susreta sa autom imao prestrojavajuci se dok mi se neko prisunja u mrtvi ugao.
Definitivno se najsigurnije osjecam kad se prestrojavam i pored pogleda u retrovizor jos malo zakrenem glavu i bacim pogled da utvrdim jeli sigurno za prestrojavanja. Toliko je gust kod nas saobracaj da je to najsigurnija metoda.
A da sam stela jesam jer vozim u rikverc bez okretanja i uparkiravam se tako isto.
A ja mislio da sam jedini :D
I ne znam zaista voziti u rikverc bez retrovizora, dok npr gledam oca on nema sanse da vozi nazad a da se ne okrene. A prešao je preko milion kilometara kao vozac samo u zadnjih 10god. Valjda navika od pocetka vozačkih dana.
Uslov za prolazak na ispitu u nekim drzavama. Ako nisi provjerio mrtvi ugao okretanjem glave, ispitivac zakoci i kaze: ubio si djevojcicu na biciklu. ;)
Glupost. Mrtvi ugao se lako podesi gledanjem u unutrasnji retrovizor. X puta me spasilo od kolizije.
amar1994

#4641 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by amar1994 »

iako imam ovo cudo, pogledam uvijek :-) :mrgreen:

:)
drug_profi

#4642 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

amar1994 wrote:
neke ptice nikad ne poletee, ceo zivot cekaju na to :lol: :lol: :lol:
A divi kera sto je dosao da promahala pa ode...
direstraits0078

#4643 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by direstraits0078 »

drugi profil wrote:
direstraits0078 wrote:
Glupost. Mrtvi ugao se lako podesi gledanjem u unutrasnji retrovizor. X puta me spasilo od kolizije.
Da, narocito se mrtvi ugao lahko "podesi" ako se nalazis na autocesti sa 3 ili vise traka, pa prilikom prestrojavanja u lijevu, neko krene da se vraca u istu tu traku iz krajnje lijeve, a kamion ispred tebe u desnoj traci krene da pretice nekog dedicu s kamp kucicom. :mrgreen:
drug_profi

#4644 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Isti kurc ili jos gore je po Sarajevu gdje pola raje ne jebe propise ni pod razno, pa sa ja za dvajspe' godina voznje jos nisam sastavio sa nekim ko je htio biti na istim koordinatama vrijeme-prostora.
Al hajd, recimo da se slazem da je sigurnije okrenuti glavu za onog ko ne zna podesiti retrovizore.
Medjutim okretanje glave oduzima vrijeme za reakciju ako lik ispred tebe naglo koci. Glava mora biti u smijeru kretanja.
direstraits0078

#4645 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by direstraits0078 »

drugi profil wrote:Isti kurc ili jos gore je po Sarajevu gdje pola raje ne jebe propise ni pod razno, pa sa ja za dvajspe' godina voznje jos nisam sastavio sa nekim ko je htio biti na istim koordinatama vrijeme-prostora.
Al hajd, recimo da se slazem da je sigurnije okrenuti glavu za onog ko ne zna podesiti retrovizore.
Medjutim okretanje glave oduzima vrijeme za reakciju ako lik ispred tebe naglo koci. Glava mora biti u smijeru kretanja.
Za te situacije sluzi drugo pravilo: sigurno odstojanje od vozila ispred. ;)

A za okretanje glave, bas me interesuje kako bi vozio motocikl? Jer tamo nemas unutrasnjeg retrovizora. :D Pogotovo one motocikle kod kojih su retrovizori postavljeni tako da sami polozaj ruku onemogucava da ista vidis na retrovizoru dok ne pomjeris ruku. Ne bi ga ti polozio za A ako bi ti glava stalno bila u smjeru kretanja, i to nikad, a mozda ni tad. :oops:
zdruzdjo

#4646 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by zdruzdjo »

drugi profil wrote:Isti kurc ili jos gore je po Sarajevu gdje pola raje ne jebe propise ni pod razno, pa sa ja za dvajspe' godina voznje jos nisam sastavio sa nekim ko je htio biti na istim koordinatama vrijeme-prostora.
Pa jara nismo u nascar. Pa da moras kociti pri 200-tinjak na sat jer je neko skocio po kocinici pred tobom.

Uvijek ces imati neki mrtvi ugao. Lijevi ili desni. Kako god da postavis retrovizore.
Kad sam polagao instruktor me je naucio kako da ih postavim. Hodao oko auta i pokazivao. I rekao mi da kod nas komisije bas i ne vole to okretanje glave. Medjutim kroz godine voznje uvidis i drugu stranu medalje.
Mada pravilo kaze da je vozac duzan da propusti vozilo ispred sebe vozilo koje je zapocelo radnju prestrojavanja. Zapocinjanje radnje prestrojavanja je upravo paljenje zmigavca. Ali kod nas cesto cim dadnes zmigavac da predjes u neku traku neko doda gas da ti onemoguci preticanje. Jebi ga mora se mjeriti cije je spolovilo vece.
Znaci paljenje zmigavca, poogled na retrovizor, malo jos zakretanje glave i hajmo. I naravno nema ljepljenja za supak nekom.
kloniran

#4647 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kloniran »

Raja ako ko ide prema Bjelasnici/Igmanu iz pravca Hrasnice preko Krupca nek se dobro pazi, imaju dva neobiljezena lezeca drota, pri nekih 40 km/h ih je nemoguce primjetiti, a nema ni znak :oops:

Eto da znate na ne spicite ko i ja :oops:
Last edited by kloniran on 22/05/2016 21:53, edited 1 time in total.
drug_profi

#4648 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Ma ok, samo vi okrecite glave ako vam je lakse.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4649 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Truba »

kloniran wrote:Raja ako ko ide prema Bjelasnici/Igmanu iz pravca Hrasnice preko Krupca nek se dobro pazi, imaju dva neobiljezena lezeca drota, pri nekih 40 km/h ih je nemoguce primjetiti, a nema ni znak :oops:

imaju 2-3 ako iza pumpe skrenes lijevo ka vojkovicima a proprilicno je ravno za nagarit
kloniran

#4650 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by kloniran »

Black swan wrote:
kloniran wrote:Raja ako ko ide prema Bjelasnici/Igmanu iz pravca Hrasnice preko Krupca nek se dobro pazi, imaju dva neobiljezena lezeca drota, pri nekih 40 km/h ih je nemoguce primjetiti, a nema ni znak :oops:

imaju 2-3 ako iza pumpe skrenes lijevo ka vojkovicima a proprilicno je ravno za nagarit
znam za te i ti se vide, ovaj nisam skontao dok nisam naletio na njega, nanovo uradili cestu otkako sam ja zadnji put prolazio, a drotovi od asfalta i nisu ofarbani,
minimum sam kugle unistio, ostalo cu sutra znati :roll:
Post Reply