Sirija
- walter kurtz
#46001 Re: Sirija
@Insomnia pa hamas i nije najinteligentnija organizacija koju palestinci imaju
haag ne pratim nisam u toku samo vanjska politika
u siriji se civili koriste u najgnusnije ciljeve tzv rebela
- Challenger__
#46002 Re: Sirija
Brainwashed arguments.Kikibombona wrote:Ugl, ovakvi likovi su dobra promidzba za YPG. Pun kurac zapadnjaka pristupa u YPG iz dana u dan. Svojevrstan fenomen.
- insomnia78
#46003 Re: Sirija
Challenger__ wrote:asurbanipal wrote:insomnia78 wrote:
Pa lik valja tolike gluposti u onom razgovoru za France2, prije toga za ABC, da je to nevjerovatno
On je potpuno izgubio kompas, ako ga je ikad i imao i vjerujem da je SAA a time i Sirija u rasulu sa njim na celu
Neka je tvoj Hollande "pametan" i "bistar". Rodila ga majka...![]()

- dragma
- Vozim: Pješe
#46004 Re: Sirija
cbrt wrote:Bažanje se i danas nastavlja...izgleda da beže iz celog džepa kod Idliba
Ode pikap nakrcan asadovcima
https://www.youtube.com/watch?v=2Oav8yDK6D0
Ode kamionet sa istima
https://www.youtube.com/watch?v=hZ3z26jZ53c
Video nakon bitke za Mataram http://wikimapia.org/#lang=en&lat=35.80 ... 0&z=15&m=b
https://www.youtube.com/watch?v=ClgSlIbazm4
Taktičko povlačenje kako tvrde vojni izvori a prenose sirijski mediji!sarajevoxxxx wrote:Veliki broj poginulih režimskih vojnika u gradu Urum Al-Joz
18+
https://www.youtube.com/watch?v=z8ngSE7 ... e=youtu.be
Niđe veze...
Negdje sam pročitao (nemojte me hvatati za riječ) da avijacija uopšte nije dejstvovala!?
Jadni ljudi, povaljeni i prepušteni sami sebi.
Deja vu, Tabqa, Jisr al-Shughour itd.
Last edited by dragma on 30/05/2015 00:28, edited 1 time in total.
- insomnia78
#46005 Re: Sirija
Previse je civila u Siriji ubijenowalter kurtz wrote:@Insomnia pa hamas i nije najinteligentnija organizacija koju palestinci imajuhaag ne pratim nisam u toku samo vanjska politika
Previse, ciljano od strane SAA
- walter kurtz
#46006 Re: Sirija
Previse da ciljano neinsomnia78 wrote:Previse je civila u Siriji ubijenowalter kurtz wrote:@Insomnia pa hamas i nije najinteligentnija organizacija koju palestinci imajuhaag ne pratim nisam u toku samo vanjska politika
Previse, ciljano od strane SAA
- Co0l
#46007 Re: Sirija
Ma ja,tu i tamo im se samo omakne.Rat je,shit happens...
- Kikibombona
#46008 Re: Sirija
Tako mi Alaha, ili trolas ili si procvakao....DuckZz wrote: Pripadnici FSA (Kataib Shamal, Liwa Thuwar Raqqa i Jarablus brigada) u Kobanu gomilaju snage i spremni su da zauzmu grad Tell Abyad. Ovaj grad je simbolički veoma bitan, jer je treći grad po redu kojeg su pobunjenici zauzeli na početku rata. Po mišljenju mnogih, imaju najmanje 450 vojnika (negdje stoje i 4-cifreni brojevi, što je i više nego dovoljno da zauzmu sve gradove do Raqqe koji su realno dosta mali, a kad dodamo još i pripadnike YPG-a koji će im se staviti na raspolaganje (zajedno sa avijacijom), nebi trebalo tu biti mnogo problema .... ali nikad ne reci nikad
Cuj staviti na raspolaganje....
Pobunjenika u Kobaniju ima 300, prema rijecima njihovog komadanta, cije je misljenje relevantnije od tvoga. YPG ima najmanje 5 000 boraca u Kobaniju, a vjerovatno i vise... Kada se spoje sa Cizreom, zdruzene snage YPG ce brojati preko 30 000 boraca u dva kantona. Tu ne racunam druge jedinice, dakle samo YPG i YPJ... YPG konstantno raste, iz dana u dan regrutuju nove clanove...
Gire Sipi ce zauzeti kurdske snage i taj grad ce biti sastavni dio Rojave. Uz Kurde se bore mnoge krscanske milicije poput MFS i Sutoro, kao i arapske popout Sanadid i Burkan el Firat... Sanadid je grupa iz Rojave i tu ce ostati, dok Burkan el Firat moze produziti prema Raki odakle su i dosli.... Mada, ako zele, na racun zasluga mogu ostati i u Rojavi. Vjerujem da bi im Kurdi dozvolili...
Burkan el Firat je mala grupica i njihov doprinos u samim borbama je simbolican. Oni su korisni radi arapskog stanovnistva, koje se osjeca sigurnije ako su i oni tu... U svakom slucaju pozitiva.
- Challenger__
#46009 Re: Sirija
walter kurtz wrote:samo vanjska politika
Vanjska politika i međunarodni odnosi - najkompleksnija društvena oblast. Mnogi se pogube u tim lavirintima. Nije za svakoga.
- DuckZz
#46010 Re: Sirija
Cuj prema rijecima a frajer hladno izjavio da imaju 500 pripadnikaKikibombona wrote:Tako mi Alaha, ili trolas ili si procvakao....DuckZz wrote: Pripadnici FSA (Kataib Shamal, Liwa Thuwar Raqqa i Jarablus brigada) u Kobanu gomilaju snage i spremni su da zauzmu grad Tell Abyad. Ovaj grad je simbolički veoma bitan, jer je treći grad po redu kojeg su pobunjenici zauzeli na početku rata. Po mišljenju mnogih, imaju najmanje 450 vojnika (negdje stoje i 4-cifreni brojevi, što je i više nego dovoljno da zauzmu sve gradove do Raqqe koji su realno dosta mali, a kad dodamo još i pripadnike YPG-a koji će im se staviti na raspolaganje (zajedno sa avijacijom), nebi trebalo tu biti mnogo problema .... ali nikad ne reci nikad![]()
Cuj staviti na raspolaganje....![]()
![]()
Pobunjenika u Kobaniju ima 300, prema rijecima njihovog komadanta, cije je misljenje relevantnije od tvoga. YPG ima najmanje 5 000 boraca u Kobaniju, a vjerovatno i vise... Kada se spoje sa Cizreom, zdruzene snage YPG ce brojati preko 30 000 boraca u dva kantona. Tu ne racunam druge jedinice, dakle samo YPG i YPJ... YPG konstantno raste, iz dana u dan regrutuju nove clanove...
Gire Sipi ce zauzeti kurdske snage i taj grad ce biti sastavni dio Rojave. Uz Kurde se bore mnoge krscanske milicije poput MFS i Sutoro, kao i arapske popout Sanadid i Burkan el Firat... Sanadid je grupa iz Rojave i tu ce ostati, dok Burkan el Firat moze produziti prema Raki odakle su i dosli.... Mada, ako zele, na racun zasluga mogu ostati i u Rojavi. Vjerujem da bi im Kurdi dozvolili...
Burkan el Firat je mala grupica i njihov doprinos u samim borbama je simbolican. Oni su korisni radi arapskog stanovnistva, koje se osjeca sigurnije ako su i oni tu... U svakom slucaju pozitiva.
- insomnia78
#46011 Re: Sirija
Hej, a kud' dolaze ovi koji se prikljucuju Kurdima, preko Turske?Kikibombona wrote:Valjda nece poginuti.... Ne vjerujem da ce se proslaviti u borbi, ali ko zna....insomnia78 wrote:![]()
Ugl, ovakvi likovi su dobra promidzba za YPG. Pun kurac zapadnjaka pristupa u YPG iz dana u dan. Svojevrstan fenomen.
- dragma
#46012 Re: Sirija
I SAA počela kopati tunele.
- Co0l
#46013 Re: Sirija
Pacovi.
- dragma
#46014 Re: Sirija
Ma to kralju
- Kikibombona
#46015 Re: Sirija
DuckZz wrote: Cuj prema rijecima a frajer hladno izjavio da imaju 500 pripadnika. Pola od toga što si napisao nema veze sa onim što ja govorim. Bog me ne ubio ako nemaš u notepadu neki tekst pa ga samo copy/paste kad su u pitanju Kurdi.
https://now.mmedia.me/lb/en/reportsfeat ... bane-kurdsNOW: How many men did you have in Kobane fighting alongside YPG militias?
Abu Saif: We had 1,250, but now the force is down to 300 only.
YPG je u Kobaniju izgubio preko 700 boraca. Koliko je tzv. FSA?
Sve i da imaju 500, njihov broj je visestruko manji u odnosu na Kurde, kao sto je njihova uloga u svemu ovome sporedna...
Oni se nalaze na teritoriji Rojave, tu su kao ispomoc, tu su se nasli kod susretljivih Kurda koji su ih primili kada su u bijegu trazili spas od ISILa...
Preko 30 000 boraca YPG nastoji spojiti se u Gire Sipiju, a ti ovdje pises o 'stavljanju na raspolaganje' grupici Arapa...
- Challenger__
#46016 Re: Sirija
I like this woman: Sharmine Narwani, Writer, commentator & analyst covering Middle East geopolitics; Former Senior Associate, St Antony's College, Oxford

LINK

"Rebel" - lol. Al Qaeda, Takfiri, Extremist,Terrorist, Salafist...just definitely not "rebel."
- Opetja033
#46017 Re: Sirija
Uvijek mi je drago vidjeti planinske Turske i Arape kada saradjuju, bilo protiv rezima bilo protiv Daesha
Od Ayn al Araba do Halepa - u kojem su cak dvije turanske vojne formacije, Jabhat al Aqrad kao formacija planinskih Turaka i turkmenska Sultan Selim brigada, usli u novu zajednicku vojnu formaciju sa Arapima pod nazivom Jaysh al Thuwar.
Od Ayn al Araba do Halepa - u kojem su cak dvije turanske vojne formacije, Jabhat al Aqrad kao formacija planinskih Turaka i turkmenska Sultan Selim brigada, usli u novu zajednicku vojnu formaciju sa Arapima pod nazivom Jaysh al Thuwar.
- Opetja033
#46018 Re: Sirija
Sta je bilo? Dosadilo bacati drkice na Mimi, nasli novog pacijenta? 
- Kikibombona
#46019 Re: Sirija
Opetja033 wrote:Uvijek mi je drago vidjeti planinske Turske i Arape kada saradjuju, bilo protiv rezima bilo protiv Daesha![]()

- DuckZz
#46020 Re: Sirija
Tebi defitinitvno jedna strana mozga otkazuje povremeno. Jesi ti fakat svjestan šta sam ja napisao, ako jesi, kakve veze ima Gire Spije i 30 000, 300 000 3 000 000 YPG pripadnika sa tim dijelom "raspolaganja" što sam ja napisao. Tko je spominjao to podrucje uopšte u vezi sa Tell Abyadom .... prvo skoci pa reci hopKikibombona wrote:DuckZz wrote: Cuj prema rijecima a frajer hladno izjavio da imaju 500 pripadnika. Pola od toga što si napisao nema veze sa onim što ja govorim. Bog me ne ubio ako nemaš u notepadu neki tekst pa ga samo copy/paste kad su u pitanju Kurdi.
https://now.mmedia.me/lb/en/reportsfeat ... bane-kurdsNOW: How many men did you have in Kobane fighting alongside YPG militias?
Abu Saif: We had 1,250, but now the force is down to 300 only.
YPG je u Kobaniju izgubio preko 700 boraca. Koliko je tzv. FSA?
Sve i da imaju 500, njihov broj je visestruko manji u odnosu na Kurde, kao sto je njihova uloga u svemu ovome sporedna...
Oni se nalaze na teritoriji Rojave, tu su kao ispomoc, tu su se nasli kod susretljivih Kurda koji su ih primili kada su u bijegu trazili spas od ISILa...
Preko 30 000 boraca YPG nastoji spojiti se u Gire Sipiju, a ti ovdje pises o 'stavljanju na raspolaganje' grupici Arapa...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Kikibombona
#46021 Re: Sirija
Haj ti za pocetak ukljuci mozak.DuckZz wrote:
Tebi defitinitvno jedna strana mozga otkazuje povremeno. Jesi ti fakat svjestan šta sam ja napisao, ako jesi, kakve veze ima Gire Spije i 30 000, 300 000 3 000 000 YPG pripadnika sa tim dijelom "raspolaganja" što sam ja napisao. Tko je spominjao to podrucje uopšte u vezi sa Tell Abyadom .... prvo skoci pa reci hop
Hajmo polako, kao u osnovnoj skoli....
Prilikom napada ISILa na Kobane, u gradu je bilo 300 pobunjenika, po priznanju njihovog komadanta. YPG je za vrijeme ISIL ofanzive izgubio 700 boraca. Dakle, izgubili su vise nego duplo u odnosu na broj pobunjenika u gradu. I sta mislis nakon svega kakav je omjer snaga u Kobaniju, YPG vs pobunjenici!???
Samo da vidim da li ti logika ikako funkcionise!??
Evo sta si ti napisao....
Ovo zvuci kao da si napisao, 'americke jedinice se stavile na raspolaganje bosanskoj vojsci za vrijeme napada na talibanska uporista u Afganistanu'.Pripadnici FSA (Kataib Shamal, Liwa Thuwar Raqqa i Jarablus brigada) u Kobanu gomilaju snage i spremni su da zauzmu grad Tell Abyad. Ovaj grad je simbolički veoma bitan, jer je treći grad po redu kojeg su pobunjenici zauzeli na početku rata. Po mišljenju mnogih, imaju najmanje 450 vojnika (negdje stoje i 4-cifreni brojevi, što je i više nego dovoljno da zauzmu sve gradove do Raqqe koji su realno dosta mali, a kad dodamo još i pripadnike YPG-a koji će im se staviti na raspolaganje (zajedno sa avijacijom), nebi trebalo tu biti mnogo problema .... ali nikad ne reci nikad
Hajmo i ovdje polako....
Eto, recimo da su se nekako klonirali, razmnozili i da ih sada ima 500!? Koliko ih ima u Sarinu i drugim ratistima diljem kantona Kobane? Po informacijama koje imam, prisutni su na tim ratistima... Ako ih na svakom ratistu ima po dvojica (2), onda je moguce da ih ima dovoljno da VODE bitku za Gire Sipi...
Inace, ne znam kako zamisljas da se visestruko brojnija grupa stavi na raspolaganje malobrojnijoj grupi? Dodje 2 000 boraca YPG i stave se na raspolaganje grupici Arapa ciji broj iznosi 200-300-400?
- Challenger__
#46022 Re: Sirija
- Apel američkim građanima da izbjegavaju put u Liban iz bezbjedonosnih razloga
LINK
- DuckZz
#46023 Re: Sirija
Kako ne kontaš da ovo nije igrica. Kakve ima veze što neko ima 100 puta više vojnika ? Zašto se Sirijska vojska stavila Hezbolahu u Daari na raspolaganju iako znamo da SAA ima 10 puta više vojnika ? Zato što jedna grupa želi da napreduje a drugoj to nije u interesu.Kikibombona wrote: Haj ti za pocetak ukljuci mozak.
Hajmo polako, kao u osnovnoj skoli....
Prilikom napada ISILa na Kobane, u gradu je bilo 300 pobunjenika, po priznanju njihovog komadanta. YPG je za vrijeme ISIL ofanzive izgubio 700 boraca. Dakle, izgubili su vise nego duplo u odnosu na broj pobunjenika u gradu. I sta mislis nakon svega kakav je omjer snaga u Kobaniju, YPG vs pobunjenici!???![]()
![]()
Samo da vidim da li ti logika ikako funkcionise!??
Eto, recimo da su se nekako klonirali, razmnozili i da ih sada ima 500!? Koliko ih ima u Sarinu i drugim ratistima diljem kantona Kobane? Po informacijama koje imam, prisutni su na tim ratistima... Ako ih na svakom ratistu ima po dvojica (2), onda je moguce da ih ima dovoljno da VODE bitku za Gire Sipi...![]()
Inace, ne znam kako zamisljas da se visestruko brojnija grupa stavi na raspolaganje malobrojnijoj grupi? Dodje 2 000 boraca YPG i stave se na raspolaganje grupici Arapa ciji broj iznosi 200-300-400?
Gdje su izjave YPG-a u Kobanu da žele Tell Abyad zauzeti ? Drugo je što reporteri i kojekakvi uhljebi o tome pišu. Pobunjenici su x puta do sada rekli da im je to cilj pa makar imali 22 i po vojnika, prvi put kad je grad Kobane bio "oficijelno" oslobođen. Nakon toga imamo desetine izjava. Posljednja je upravo ova sa prošle stranice.
Zašto ga Kurdi nisu pokušali zauzet na samom početku ?

Zašto ga nisu onda pokušali zauzeti kad se situacija zakuhala ?

Zašto ga nisu pokušali zauzeti kad se situacija smirila ?

Zašto ga nisu pokušali zauzeti kad se situacija baš baš poboljšala ?

Nakon ovoga slijedi period kad je ISIL ušao u Kobane grad, i onda dolazimo u današnji dan.... opet sve isto, copy/paste situacija. I ti mene ubjeđuješ ono..... "eh sad idu na njega". Idu prkno moje
- Kikibombona
#46024 Re: Sirija
Jebote, covjece, pa ne mozes tako infantilno razmisljati...DuckZz wrote:...
Bez Gire Sipija nema ni Rojave. Cjelokupna borba i zrtva koju su podnijeli bi bila uzaludna.
Zasto su uopste proglasili autonomiju ako Gire Sipi misle prepustiti Arapima? Da li ce autonomija biti odrziva ako ostanu rascjepkani na tri kantona? Da li ce i dalje biti laka meta za napadace? Nemoj misliti da su potpuni debili!
Glavni grad Rojave je Kobane. Kanton Kobane je obicna vukojebina u poredjenju sa kantonom Cizire, pa cak i sa Efrinom. To je bila cisto politicka odluka. Glavni grad Rojave Kobane se mora vezati za najmnogoljudniji i najbogatiji kanton, kanton Cizire. To je neminovno, to rat odvojeno ne moze docekati. To je i budali vise jasno. Nema koji zvanicnik nije rekao da je Gire Sipi ultimativni cilj, a ti se sada kao pravis grbav....
Nema pozvanijeg covjeka da prica o ovome od Redur Xelila...
Stvari su potpuno jasne, YPG pod svaku cijenu zeli zauzeti Gire Sipi... Redur u vise navrata istice neprijateljsku politiku 'arabizacije' kurdskog teritorija. Samo lud covjek moze misliti da nece iskoristiti ovakav historijski momenat i da nece ispraviti jednu od nepravdi koja im je pocinjena.- What is the distance between your forces with Tell Abyad city in the east of Kobani canton?
We are now 20 kilometers from the city.
- Why is this city important?
This strategic city is important from different aspects both for us and for ISIS.
That is why ISIS is present at the city with full equipment and forces.
Firstly, Tel Abyad (Kurdish: Girê Sipî) is the city next to Turkey, and the second reason is that it is the main passageway and essential aid route for providing the logistics of ISIS and the fresh forces.
If ISIS loses the control of the city, in addition to losing the main passageway for transferring the forces and logistics, it will also be surrounded by our forces.
I should also note that in Tel Abyad city and in the distance between Kobani and Jazira, there are also some Kurds. For examples, there were many Kurds in Tel Abyad who had to leave their houses and fields after the arrival of Jabhat al-Nusra and ISIS.
Currently, there are no Kurds remaining in the city, and their houses and fields have been confiscated by Jabhat al-Nusra and then ISIS.
Those groups have continued the very policy of Arabization even with more speed.
Na srecu, Kurdi ne pate od stokholmskog sindroma kao neki drugi narodi koji su stoljecima zivjeli pod vlascu drugih... Jako su ponosni i spremni na borbu za svoja prava. A njihovo pravo je Kurdistan. Njihova teznja je Kurdistan. Rojava rascjepkana na tri dijela ne garantuje nikakvu buducnost za kurdski narod u Siriji. Jako si naivan ako mislis da ce grad prepustiti Arapima...
Zasto ranije nisu uzeli Gire Sipi? Zato sto nisu imali kapacitet! Zasto nisu uzeli Tel Hamis i Tel Barak? Zato sto nisu imali kapacitet! Sada su uzeli pomenute gradove, iiii?
Procitaj kompletan intervju, jako je zanimljiv...
http://www.countercurrents.org/omrani230515.htm
-
Ammaar
#46025 Re: Sirija
Ante iz Mostara grada ne misli takoChallenger__ wrote:Porediti Bošnjake, Srbe i Hrvate (koje niko ne može razaznati jer su manje-više isti, identični).