Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4601 Re: Alfa Romeo
50>25
-
Throttle
#4602 Re: Alfa Romeo
Jasno je meni to, samo kažem da je puno para dati za auto upitne pouzdanosti jer nema prethodnika, donekle 159ka al nije direktan nasljednik. Uostalom, prodajne brojke sve govore. Nije poenta koliko firma zaradi, je li to 1KM ili 35000KM po primjerku, poenta je da Alfa počinje skoro od nule a cjenovno su u istom razredu kao konkurencija. Nevezano ko od konkurencije, SVI imaju bolju zaleđinu i krug kupaca koji stari model mijenjaju za isti, samo novi. Alfa to nemaSeawolf wrote: Pa neće se Alfa izvuči sa ruba ako budu prodavali automobile po cijenama koje su ispod troškova razvoja, marketinga i proizvodnje. To bi im samo moglo pomoći da naprave veliki korak naprijed, dok su na rubu![]()
S obzirom na to da imaju samo dva modela, koja su razvijena od nule, bez prethodnika i da broj proizvedenih vozila u fabrici nije veliki, troškovi razvoja, marketinga i proizvodnje, po jednoj proizvedenoj jedinici su vrlo veliki.
To znači da po jednoj prodanoj Giuliji sa cijenom od 75.000 KM, Alfa zaradi manje nego Volkswagen kada proda Passata za isto novaca.
-
Throttle
#4603 Re: Alfa Romeo
Alfa ima tradiciju iz prošlog vijeka. Zadnjih 20 godina nije ništa izbačeno što je pomjerilo granice, npr kao što je Giulia uradila. Al, po meni, malo su zakasnili.530i wrote: Ako neki brend ima tradiciju onda je to Alfa Romeo.
Doduše ne računam tu ove naše prostore gdje su Passat i Golf dizelaši mjera za sve.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#4604 Re: Alfa Romeo
Alfa i ne očekuje neke prodajne rekorde. Da s trona skine C klasu,BMW 3 ili Passata. Oni imaju FCA iza sebe,za ne daj Boze i idu da ako prodaju automobil,da na njemu nešto zarade. Mada je upitno sa ovom prodajom kada će se ulaganje u motore,platformu,fabrike,marketing početi otplacivati. Dok ne dodju novi modeli,koji će još povući prodaju.Throttle wrote:Nisi me razumio. Ne mislim da ja da ne vrijedi, nego je skupomali_milojica wrote: Pa toliko jebeni Passat košta sa poštenim motorom i nekom opremom. Passat sa DSG i 4Motion i 190 KS u Highline paketu kreće od 70k. Ne jedne jedine doplate.
Mislim sta očekujete,da Giulia košta kao Golf![]()
Passat, za razliku od Giulie, ima veću tradiciju, više potencijalnih kupaca, bolja "leđa".
Ista stvar je s BMWom 3 i sličnima. O tome govorim. Ne možeš od Alfe očekivat neke prodajne rezultate a cijena ista kao kod konkurencije. Ne računam tu Giuliu QV, nego ove dizele za obične smrtnike. Priznali ili ne, Alfa je na rubu propasti, još uvijek, dok se ne stabilizuje prodaja, dok ne ubace novih modela i slično. I opet, možda se Giulia pokaže kao bolje auto i od Passata i od ostale konkurencije al dok se ne pokaže mislim da je cijena previsoka.
Idu s tim da drže cijenu dosta visoko,jer prodaju malo komada, da se zaradi što vise,,da se ljudi naviknu na Alfu sa tom cijenom. Vode se logikom da je bolje u Evropi prodati 30k Giulia i nešto zaraditi,nego ih prodati 60k a biti u minusu jer si je dao bud zašto.
-
530i
#4606 Re: Alfa Romeo
156 i 147 su bili među najboljim, ako ne i najbolji, autima u svojim klasama!Throttle wrote:Alfa ima tradiciju iz prošlog vijeka. Zadnjih 20 godina nije ništa izbačeno što je pomjerilo granice, npr kao što je Giulia uradila. Al, po meni, malo su zakasnili.530i wrote: Ako neki brend ima tradiciju onda je to Alfa Romeo.
Doduše ne računam tu ove naše prostore gdje su Passat i Golf dizelaši mjera za sve.
Po meni je mnogo mnogo problematičnija tradicija kod recimo TSI motora kod VW grupacije. Ili ovo lažiranje ekoloških normi sa TDI motorima.
Ali svako ima svoje preferencije.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4607 Re: Alfa Romeo
Gdje u Evropi???? Njemacka je najvece trziste, mislim da polovina ostane tu, deutche post, kunto i panto dd itd, resto u oststak zemalja. Bio je i 206 br.1 u svoj vakat, ali nebitno.Ned071 wrote:u cijeloj evropi je tako. u zadnjih 2o godina golf je najprodavanije vozilo. nismo mi nista drugaciji od ostatka svijeta, samo jednom je fiesta bila prodavanija... to je fakat
- konektovan
#4608 Re: Alfa Romeo
Plastika u unutrasnjosti vw, poništava svu mehanicku problematiku.530i wrote:156 i 147 su bili među najboljim, ako ne i najbolji, autima u svojim klasama!Throttle wrote:Alfa ima tradiciju iz prošlog vijeka. Zadnjih 20 godina nije ništa izbačeno što je pomjerilo granice, npr kao što je Giulia uradila. Al, po meni, malo su zakasnili.530i wrote: Ako neki brend ima tradiciju onda je to Alfa Romeo.
Po meni je mnogo mnogo problematičnija tradicija kod recimo TSI motora kod VW grupacije. Ili ovo lažiranje ekoloških normi sa TDI motorima.
-
Throttle
#4609 Re: Alfa Romeo
Ma nije niko zlatan, ja fakat ne gotivim VW i oni su pravi primjer napuhavanja cijena, al je poenta da čovjek navikne na brend, vozi golfa pa kupi novijeg itd. Kod alfe nema kontinuiteta, danas voziš giuliettu, sutra nemaš nasljednika da kupiš novi model. 159ka se proizvodila do 2011, i 2015e dolazi Giulia. Imaš period od 4 godine kad nisu imali ništa u toj klasi. Prestankom proizvodnje 166ice ostali su i tu šuplji, jedino se gura kompakt klasa sa 147/giuliettom, malo MiTo i to je to. Šta bi ti kupio 2013-e godine, voziš 159ku i dosadila ti? Jedino BMWa, Mercedesa, nešto iz VAGa, istočno... O tome govorim.530i wrote:156 i 147 su bili među najboljim, ako ne i najbolji, autima u svojim klasama!
I u vrijeme proizvodnje 156ice i 147ice nisu imali neku veliku ponudu, 166 je već bio pri zalasku karijere, malo furali GT i to je to
1990-2000 npr, nakon 155ice došla ODMAH 156ica, nakon 145/146 došla 147, pravio se GTV u dvije izvedbe i imaš neki izbor po više klasa i novi modeli idu odmah nakon starih.
-
Throttle
#4610 Re: Alfa Romeo
Moguće, nisam tako posmatrao. U svakom slučaju, gadno razdoblje, a već odavno pomjeraju predstavljanja novih modela. Sreća pa nisu samostalna firma nego dio grupacije, inače bi od Alfe danas imali samo postere i uspomenemali_milojica wrote: Alfa i ne očekuje neke prodajne rekorde. Da s trona skine C klasu,BMW 3 ili Passata. Oni imaju FCA iza sebe,za ne daj Boze i idu da ako prodaju automobil,da na njemu nešto zarade. Mada je upitno sa ovom prodajom kada će se ulaganje u motore,platformu,fabrike,marketing početi otplacivati. Dok ne dodju novi modeli,koji će još povući prodaju.
Idu s tim da drže cijenu dosta visoko,jer prodaju malo komada, da se zaradi što vise,,da se ljudi naviknu na Alfu sa tom cijenom. Vode se logikom da je bolje u Evropi prodati 30k Giulia i nešto zaraditi,nego ih prodati 60k a biti u minusu jer si je dao bud zašto.
- konektovan
#4611 Re: Alfa Romeo
Ja bih zelio ostati amoniman
ali alfa uveliko sprema nasljednika giuliette, eto...

- amar1994
#4612 Re: Alfa Romeo
konektovan wrote:
Plastika u unutrasnjosti vw, poništava svu mehanicku problematiku.
to cu prvo da gledam kad budem mijenjao auto
- mali_milojica
#4613 Re: Alfa Romeo
Navodno FL u Genevi. Novi model ne vjerujem prije 2020.konektovan wrote:Ja bih zelio ostati amonimanali alfa uveliko sprema nasljednika giuliette, eto...
![]()
Prije će veliki SUV doći nego Giulietta.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4614 Re: Alfa Romeo
Ovo jeste tacno, znam evo po sebi. Trazim sebi auto staro maksimalno 10 godina (znaci najstarije 2007/08 godiste) i da je iz FIAT grupacije.Throttle wrote: Ma nije niko zlatan, ja fakat ne gotivim VW i oni su pravi primjer napuhavanja cijena, al je poenta da čovjek navikne na brend, vozi golfa pa kupi novijeg itd. Kod alfe nema kontinuiteta, danas voziš giuliettu, sutra nemaš nasljednika da kupiš novi model. 159ka se proizvodila do 2011, i 2015e dolazi Giulia. Imaš period od 4 godine kad nisu imali ništa u toj klasi. Prestankom proizvodnje 166ice ostali su i tu šuplji, jedino se gura kompakt klasa sa 147/giuliettom, malo MiTo i to je to. Šta bi ti kupio 2013-e godine, voziš 159ku i dosadila ti? Jedino BMWa, Mercedesa, nešto iz VAGa, istočno... O tome govorim.
I u vrijeme proizvodnje 156ice i 147ice nisu imali neku veliku ponudu, 166 je već bio pri zalasku karijere, malo furali GT i to je to
1990-2000 npr, nakon 155ice došla ODMAH 156ica, nakon 145/146 došla 147, pravio se GTV u dvije izvedbe i imaš neki izbor po više klasa i novi modeli idu odmah nakon starih.
Najradije bih Lybrinog nasljednika, prc nema ga.
Lancia ima Deltu koja je ustvari malo rastegnutiji hečbek i to je sve sto bi doslo u obzir. Ima i ostale modele koje ne razmatram (Ypsilon, Musa, Phedra).
Ok, hajmo na Alfu, ima samo 159, koja mi je zbog troskova odrzavanja na granici prihvatljivosti, pa bih radije nesto drugo.
Hajmo na Fiata. Ima Grande Punto, ali to su dvije klase ispod, Bravo klasa ispod, Croma ne dolazi u obzir, kao ni Idea, eventualno Sedici...
Znaci stvarno nema tog nekog kontinuiteta kojeg kupci vole i to stvarno jeste problem.
-
NediM17
#4615 Re: Alfa Romeo
Batuska, Delta 1.4T (moze plin na nju)?

Ima jedna na PIK-u dobra od prvog vlasnika, ali je i zacijenjena.
-
Throttle
#4616 Re: Alfa Romeo
Ih Bato, Lancia je još gora, oni su skroz podbacili. Ne znam ni šta će bit dalje s njima jer su u goroj situaciji nego Alfa, ostali su samo na Ypsilonu?
Eto upravo si ti primjer onog o čemu sam pisao, jednostavno ne pokrivaju više klasa kontinuirano i ti ćeš sutra možda završit na nekom brendu koji nije vezan za FCA, ne zato što želiš nego jer si bukvalno prisiljen.
Eto upravo si ti primjer onog o čemu sam pisao, jednostavno ne pokrivaju više klasa kontinuirano i ti ćeš sutra možda završit na nekom brendu koji nije vezan za FCA, ne zato što želiš nego jer si bukvalno prisiljen.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4617 Re: Alfa Romeo
samo dacia braćo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4618 Re: Alfa Romeo
Vidio sam, dobra je...vjerovatno cu se javit covjeku kad dodje vrijeme za kupovinuNediM17 wrote:Batuska, Delta 1.4T (moze plin na nju)?![]()
Velike su sanse da cu i uz veliku volju i ljubav ipak biti prisiljen na naredno auto van FCA grupacijeThrottle wrote:Ih Bato, Lancia je još gora, oni su skroz podbacili. Ne znam ni šta će bit dalje s njima jer su u goroj situaciji nego Alfa, ostali su samo na Ypsilonu?
A posrtaj Lancie je iskljucivo Fiatovo maslo. Nesto slicno kao SAAB unutar GM-a. Pravili su od nje luksuzne verzije Fiatovih modela, potpuno zanemarujuci njenu slavnu proslost. Pokusali su sa politikom ritorna a la classicita (Lybra, Thesis), ali se to pokazalo donekle neuspjesnim.
Ali svi potezi pokazuju da je ona nekako "nezeljeno dijete" i da joj nisu napravili profilaciju unutar grupacije. British Leyland sindrom.
I ek se niko ne naljuti, i uz duzno i nekurtoazno postovanje Alfi, ali Lancia je ipak vece ime u istoriji automobilizma i nije zasluzila da se naustrb nje radi unutar FCA grupacije. Markione je odlucio baciti sve karte na Alfu i imamo to sto imamo...
- Sodom1
#4619 Re: Alfa Romeo
Ti toliko pricas o Lancia da cu je morati sebi uzeti 
-
citroen xm
#4620 Re: Alfa Romeo
Upravo ono što sam pominjaonodavno. Vrlo jebena vremena za istinske ljubitelje auta. Ko može oldtajmer ili jangtajmer kao gušt(tu ima izabrati od svih) i bilo šta novije što finansijski inveličinom odgovara potrebama.
Gotivim Citroen više od svih, ali od XM-a na ovamo mogu naći 3 modela koji minse pravonsviđaju. Sve ostalo mi nije interesantno. Dobro je i konkurentno u klasama, vjerovatno bih i kupio, ali me ne radi.
Gotivim Citroen više od svih, ali od XM-a na ovamo mogu naći 3 modela koji minse pravonsviđaju. Sve ostalo mi nije interesantno. Dobro je i konkurentno u klasama, vjerovatno bih i kupio, ali me ne radi.
-
530i
#4621 Re: Alfa Romeo
Throttle wrote: al je poenta da čovjek navikne na brend, vozi golfa pa kupi novijeg itd. Kod alfe nema kontinuiteta, danas voziš giuliettu, sutra nemaš nasljednika da kupiš novi model. 159ka se proizvodila do 2011, i 2015e dolazi Giulia. Imaš period od 4 godine kad nisu imali ništa u toj klasi. Prestankom proizvodnje 166ice ostali su i tu šuplji, jedino se gura kompakt klasa sa 147/giuliettom, malo MiTo i to je to. Šta bi ti kupio 2013-e godine, voziš 159ku i dosadila ti? Jedino BMWa, Mercedesa, nešto iz VAGa, istočno... O tome govorim.
Ko kupuje limuzinu tipa Giulie njemu to nema veze, kupit će je svakako. A pogotovo jer je dobar auto, u rangu najboljih te klase. Problematično je jedino ovima koji ganjaju polovan, dobar a jeftin auto, 159-ke su već ostarile a Giulia je previše nova. Ali ne može i jare i pare, nije nikad ni moglo.
-
530i
#4622 Re: Alfa Romeo
Šta god da odabereš od trojca Bravo, Giulietta ili Delta nećeš pogriješiti. Ja bih tu išao na što noviju Giuliettu. Ne znam kakve su ti prostorne potrebe, ali ako nemaš troje djece i tonu prtljage za gepek ne treba ti ništa više._BataZiv_0809 wrote:
Najradije bih Lybrinog nasljednika, prc nema ga.
Lancia ima Deltu koja je ustvari malo rastegnutiji hečbek i to je sve sto bi doslo u obzir. Ima i ostale modele koje ne razmatram (Ypsilon, Musa, Phedra).
Ok, hajmo na Alfu, ima samo 159, koja mi je zbog troskova odrzavanja na granici prihvatljivosti, pa bih radije nesto drugo.
Hajmo na Fiata. Ima Grande Punto, ali to su dvije klase ispod, Bravo klasa ispod, Croma ne dolazi u obzir, kao ni Idea, eventualno Sedici...
Znaci stvarno nema tog nekog kontinuiteta kojeg kupci vole i to stvarno jeste problem.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#4623 Re: Alfa Romeo
Prostorne potrebe su mi dva sjedista i gepek530i wrote:
Šta god da odabereš od trojca Bravo, Giulietta ili Delta nećeš pogriješiti. Ja bih tu išao na što noviju Giuliettu. Ne znam kakve su ti prostorne potrebe, ali ako nemaš troje djece i tonu prtljage za gepek ne treba ti ništa više.
-
530i
#4624 Re: Alfa Romeo
U svakom slučaju sa pomenutim trojcem nećeš pogriješiti. Ova krem Delta sa pika djeluje dosta dobro...ako su neki ovdje na nju mislili.
- mali_milojica
#4625 Re: Alfa Romeo
Mito 1.4 TB sa 155 KS.
6brz,Brembo kočnice,dizajnerski fazon 8C
Lijep autic,fora,nema ih puno. Prozori bez okvira
Mene jedino odbija jer sam porodican čovjek pa mi dvoje vrata pravi problem. Pored njega i Abarth GP,ali i on je sa dvoje vrata
6brz,Brembo kočnice,dizajnerski fazon 8C
Lijep autic,fora,nema ih puno. Prozori bez okvira
Mene jedino odbija jer sam porodican čovjek pa mi dvoje vrata pravi problem. Pored njega i Abarth GP,ali i on je sa dvoje vrata