Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
suza81
#4601 Re: Bebe - ALL ABOUT!
I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
Moj me smara da malcu pri mijenjanju pelena dizem cunu ka gore, ali ne argumentira zasto... to je tako njegova mama radila i tako treba. Uvijek zaboravim pedijatricu pitati o tome. Radite li vi tako vasoj muskoj djeci i ako radite zasto??
Moj me smara da malcu pri mijenjanju pelena dizem cunu ka gore, ali ne argumentira zasto... to je tako njegova mama radila i tako treba. Uvijek zaboravim pedijatricu pitati o tome. Radite li vi tako vasoj muskoj djeci i ako radite zasto??
-
duboka_misao
#4602 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ne kontam kako dize,nema metar u chuni, stavi pelenu i suti,jedino na sto treba obratiti paznju je fimoza i spustanje testisa, a polozaj je totalno nevazan.suza81 wrote:I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
-
suza81
#4603 Re: Bebe - ALL ABOUT!
duboka_misao wrote:Ne kontam kako dize,nema metar u chuni, stavi pelenu i suti,jedino na sto treba obratiti paznju je fimoza i spustanje testisa, a polozaj je totalno nevazan.suza81 wrote:I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
pa fino... uzmes i okrenes je gore ka stomaku da ne visi vec da stoji uspravno
I ja onu kozicu ne diram skoro nikako, pedijatrica kaze da navlacim, poneko kaze ne dirati, moze se povrijediti. Kad svucem nema nikakvog sekreta koji bi se trebao cistiti pa i ne diram... prava konfuzija oko cune
-
duboka_misao
#4604 Re: Bebe - ALL ABOUT!
To navlacenje radi, uzmes malo ulja taman do promjenis pelenu malo je navuces vidis jel ima sta prljavo da se ne bi slucajno upalilo tj fimoza,mi kad smo malog sunetili doktor mu je navukao chunu meni se smracilo pred ocima koliko je on to nategao ali nista ne boli i ne mozes nista pokvariti
to dizanje chune gore nema svrhe jer ionako seta u peleni kako joj cejf .
-
dance_mom
#4605 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Poslije 5 popodne, definitivno...oko 11 sati ni ja ne volim biti vani na ovom suncuorleanska wrote:Idealno vrjeme za setnju sa bebom od 3mj.... dal oko 11 sati kao sto moj muz hoce il oko 5 sati kao sto ja hocu,. Imamo dilemu,
- vanad
#4606 Re: Bebe - ALL ABOUT!
za bebu od tri mjeseca bi ja poranila ujutro, znaci oko 8 - 10 a navece tek oko 6, 7. Ovo izmedju, zamandali kucu i uzivaj.
Ja vala cunu ne dizem ni pod razno, bas pazim da ide prema dole da ne propisa iz pelene vani (iako sad ima pelenu samo na spavanje).
A ni ne navlacim, meni rekla doktorica da ne diram nista do tri godine i ja tako ne diram. Hvala bogu nikad problema nije bilo.
Ja vala cunu ne dizem ni pod razno, bas pazim da ide prema dole da ne propisa iz pelene vani (iako sad ima pelenu samo na spavanje).
A ni ne navlacim, meni rekla doktorica da ne diram nista do tri godine i ja tako ne diram. Hvala bogu nikad problema nije bilo.
-
safran
#4607 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja starijem dizala, tako mi rekla patronažna, valjda takva bila moda 2005. Mlađem nisam - nije mi rekla patronažna a ja se nisam sjetila. Jednako pišaju obojica a za druge funkcije ćemo sačekati (još jedno 30-40 godina, ili barem dok ja ne odapnem).duboka_misao wrote:Ne kontam kako dize,nema metar u chuni, stavi pelenu i suti,jedino na sto treba obratiti paznju je fimoza i spustanje testisa, a polozaj je totalno nevazan.suza81 wrote:I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
Orelanka - imam prijedlog, daj čoeku prazna kolica i pošalji ga u šetnju od 11 do 13, samo će mu se kasti. Nekim ljudima samo empirija pomaže.
-
suza81
#4608 Re: Bebe - ALL ABOUT!
safran wrote:
Orelanka - imam prijedlog, daj čoeku prazna kolica i pošalji ga u šetnju od 11 do 13, samo će mu se kasti. Nekim ljudima samo empirija pomaže.
-
sumirprimus
#4609 Re: Bebe - ALL ABOUT!
pa valjda da izbjegnes osjecaj nelagode,zulja,tijesno,pritisce...suza81 wrote:I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
- Mis mekinjas
#4610 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ja sam vani od 8:30 do 11, popodne od 18:00 do 20:30.orleanska wrote:manekenka u penziji wrote:Oko 5h jer je sunce tada manje jako
Mm misli kao vi ste strucni... pa odg. Dajte mame koliko vas ima na ovom forumu odg dajte. Koliko vas je za 11sati a koliko za 5, sati.. jer ovom svom m ne mogu dokazat da je lose bebu u ta doba izvest...
Ovo izmedju pedijatrica rekla da se djecu ne vodi van izmedju 10:00 i 18:00.
I ponesi vode djetetu. Mom je jutros u 10 bilo vruce, nemilo se nagutao vode u kolicima. Vruceee mu.
-
bebac123
#4611 Re: Bebe - ALL ABOUT!
sumirprimus wrote:pa valjda da izbjegnes osjecaj nelagode,zulja,tijesno,pritisce...suza81 wrote:I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
Tako sam i ja radila prvih dana pa se mali zapisa sav pa kad mi je rekla patronazna da se to prije radilo a sad vise ne vec prema dole....sto je i meni bilo logicn cim se zapiso...
-
orleanska
#4612 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Iskreno ja svom uvjek cunu dizem gore kadmu pelene stavljam... tako u knjigama pise a i stare zene su mi to rekle... a muza ubjedit ko da macku pokusavam dresirat... nikakosuza81 wrote:I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
-
orleanska
#4613 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Iskreno mom sinu su se pojavile crvene fleke na licu rukama i nogama... i ljustile, tj koza pucala... isla dr. Jedni kazu beba se cisti ok je, ekcem. Dr jazu dermatitis... propisu svak razlicute kreme koje nisu pomogle nista... moja prijateljica mi preporuci kremu revita iz biljne apotekenamazem mu nakon 4dana ko rukom odnesenosuza81 wrote:Bebe se kazu ciste. Ja ne bih nicim mazala, ne bih cak ni umivala toliko. I moj se od rodjenja stalno nesto guli po licu, peruta, osipa... ali sve je to normalno. Jednom dnevno okupam, istrljam malo grublje glavicu i lice pelenom zbog tog perutanja, prije sam tapkala lice kamilicom...sad ni to. Neka se koza sama borimanekenka u penziji wrote:Kad već iskupljas mame po forumu da i ja priupitam za osip na licu bebe. Pojavili su joj se sitni crveni i bijeli pristići a do tada je imala kozu meku kao svila. Koristim A-dermu ali ne znam smijem li nešto puno tretirati te pristice kremicama?
Umivam je cesto, ali mi se čini da joj stalno izbijaju novi pristići.
- manekenka u penziji
#4614 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Da hoce i kod nje to proci, bas ruzno izgleda. Malena se i kod mene perutala sve dok sam je prala plivaseptom i kad sam prešla na a-dermu nikakvih problema nije bilo do ovih pristica, a perutanje je prestalo nakon dva kupanja.
Eh sad, ne znam smijem li joj tjeme mazati losionom jer joj je nekako suho, kao da ce tjemenjaca da izbije. Danas sam je namazala i bas je uživala, valjda nisam sta pogriješila?
Eh sad, ne znam smijem li joj tjeme mazati losionom jer joj je nekako suho, kao da ce tjemenjaca da izbije. Danas sam je namazala i bas je uživala, valjda nisam sta pogriješila?
-
orleanska
#4615 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Probaj sa kamilicom da lice peres i tjelo... da odmoris od kreme.. a za tjemenjacu znas i ja sam se borila stim... svaku noc samga mazala jonsonovim uljem, a pola sata kasnje ga kupala... a potom brisala mu glavicu peskirom... da se osusi skroz... jer kad je vlazna glavica tjemenjaca e vracamanekenka u penziji wrote:Da hoce i kod nje to proci, bas ruzno izgleda. Malena se i kod mene perutala sve dok sam je prala plivaseptom i kad sam prešla na a-dermu nikakvih problema nije bilo do ovih pristica, a perutanje je prestalo nakon dva kupanja.
- manekenka u penziji
#4616 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E to nisam znala. Hvala!
-
sumirprimus
#4617 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Bebe suu mali ljudi,jeldebebac123 wrote:sumirprimus wrote:pa valjda da izbjegnes osjecaj nelagode,zulja,tijesno,pritisce...suza81 wrote:I kad smo vec kod ubjedjivanja sa muzevima, pade mi na pamet...
Tako sam i ja radila prvih dana pa se mali zapisa sav pa kad mi je rekla patronazna da se to prije radilo a sad vise ne vec prema dole....sto je i meni bilo logicn cim se zapiso...
- maki222
#4618 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Trebam preporuke i iskustva kakva/koja kolica su vam se pokazala kao najprakticnija????
I gdje bi se u Sarajevu mogla kupiti kolica povoljno? Sa prvim djetetom imala sam Graco kolica i sjecam se da sam imala nekih zamjerki, ali se vise ne sjecam sta je bilo problematicno.Podijelila sam sve sto sam imala od prvog djeteta i sad sve ispocetka moramo kupovati, a daleko je veci izbor nego prije ... raspon cijena je nevjerovatan! Pa...pomagajte... 
-
bebac123
#4619 Re: Bebe - ALL ABOUT!
vanad wrote:za bebu od tri mjeseca bi ja poranila ujutro, znaci oko 8 - 10 a navece tek oko 6, 7. Ovo izmedju, zamandali kucu i uzivaj.
Meni dr rekla da svaki dan jednom treba navlaciti i lijepo ocistiti kamilicom buduci da se tu necistoca skuplja.znam pr gdje se dijete nije moglo osuneteti iz tog razloga jer je penis ukopan mada se sad dosta djece rada sa tim ali bolje navlaciti...lp
- vanad
#4620 Re: Bebe - ALL ABOUT!
ne zivim u BiH, ovdje osunecenih skoro pa niko pa ja nesto kontam da doktorica zna sta prica jer jos nisam cula da je neko imao problema. Rekla nista ne diraj, ja ne diram. A sigurno je ok, jer mali kad se igra, pocesto i sam navucebebac123 wrote:vanad wrote:za bebu od tri mjeseca bi ja poranila ujutro, znaci oko 8 - 10 a navece tek oko 6, 7. Ovo izmedju, zamandali kucu i uzivaj.
Meni dr rekla da svaki dan jednom treba navlaciti i lijepo ocistiti kamilicom buduci da se tu necistoca skuplja.znam pr gdje se dijete nije moglo osuneteti iz tog razloga jer je penis ukopan mada se sad dosta djece rada sa tim ali bolje navlaciti...lp
-
bebac123
#4621 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Ma ok svako ima svoje neko misljenje vazno da su nam dobro i zdravo.. 
- vanad
#4622 Re: Bebe - ALL ABOUT!
[quote="bebac123"]Ma ok svako ima svoje neko misljenje vazno da su nam dobro i zdravo..
[/quote ]

-
blondina
#4623 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage mame da li ima neka od vas da svojoj bebi nije davala D3 kapi,moja bebica od njih dobije strašne grčeve.Danas joj nisam dala kapi i mala je super.Ne znam koliko su te kapi bitne.
-
Bumblebee
#4624 Re: Bebe - ALL ABOUT!
D3 kapi su jako bitne, pogotovo za novorodjence. Iako je sad ljeto i D vitamin dobije suncanjem, ipak bi ih beba morala piti.blondina wrote:Drage mame da li ima neka od vas da svojoj bebi nije davala D3 kapi,moja bebica od njih dobije strašne grčeve.Danas joj nisam dala kapi i mala je super.Ne znam koliko su te kapi bitne.
Kod mene je bio isti slucaj kao kod tebe, uzasne grceve smo imali, tako da sam ja Plivine kapi ukinula, a nabavila Oleovit i rijesila se muka. Kod nas ih tad nije bilo, pa sam ih ja dobila iz Austrije. Ali ti provjeri u apoteci Dina, na C. Vili, cula sam da ih mogu nabaviti. Sretno!
-
blondina
#4625 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Morat cu naci te kapi,bas mi je zao bebe.Hvala punoBumblebee wrote:D3 kapi su jako bitne, pogotovo za novorodjence. Iako je sad ljeto i D vitamin dobije suncanjem, ipak bi ih beba morala piti.blondina wrote:Drage mame da li ima neka od vas da svojoj bebi nije davala D3 kapi,moja bebica od njih dobije strašne grčeve.Danas joj nisam dala kapi i mala je super.Ne znam koliko su te kapi bitne.
Kod mene je bio isti slucaj kao kod tebe, uzasne grceve smo imali, tako da sam ja Plivine kapi ukinula, a nabavila Oleovit i rijesila se muka. Kod nas ih tad nije bilo, pa sam ih ja dobila iz Austrije. Ali ti provjeri u apoteci Dina, na C. Vili, cula sam da ih mogu nabaviti. Sretno!