Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4601 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by konektovan »

Meni se ne svidja tsj neki hotelski stil kod nove otoke, gdje je na jednoj etazi kamara stanova, i ona vrata do vrata bas nekako ruzno izgledaju. Ja sam bio zainteresovan za kupovinu stana, još u prvoj zgradi koja se pravila, ali nakon obilaska par stanova nije mi se svidjela funkcionalnost istih, jer stan od 60 m2 je izgledao manji od recimo stana na dobrinji od 50 m2. Ove danasnje arhitekte, trebali bi da uce od onih koji su u titino doba pravili i gradili. :mrgreen:
DoradO

#4602 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by DoradO »

Ima nekih vrata da su jedna na drugim po onim ćoškovima zgrade ali ima i komotno odvojenih, kao svugdje... i mene je to bunilo sa kvadraturama, mbukvalno za malo veće porodice nema onih srednjih stanova (u lameli A ima odličnih kvadratura) nego 50ak pa onda od 80m2.

Čudni su u početku hodnici ali poslije sam se navikao, ima i finih detalja, automatsko paljenje rasvjete, onda opcija da pri gradnji stana biraš vrstu poda, nekoliko opcija unutrašnje stolarije, raspored zidova, 5 vrsta keramike za kuhinju i kupatila...

i kad sam to sve sastaviš po ukusu kod mene ljudi kad dođu misle da sam još stoju uložio da napucam :) ko je tako radio u NO od početka je sigurno prezadovoljan a ko je kasnije uletio u "ostale" stanove naravno da ne može biti prezadovoljan

meni je najveća razlika zbog okoline jer sam sa Koševskog brda nakon 30 godina sišao na ravnicu :D i sad kad vidim kako žena sa lakoćom sa bebom i kolicima barata ubio bi se da sam je nagovorio da gore ostanemo... NO jest pretrpana autima ali je pješačka zona odlično zaštićena i široka i recimo kolica ni u jednom momentu ne moraš podići da dođeš do šetnice uz glavnu cestu
Gray

#4603 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

DoradO wrote:Ima nekih vrata da su jedna na drugim po onim ćoškovima zgrade ali ima i komotno odvojenih, kao svugdje... i mene je to bunilo sa kvadraturama, mbukvalno za malo veće porodice nema onih srednjih stanova (u lameli A ima odličnih kvadratura) nego 50ak pa onda od 80m2.

Čudni su u početku hodnici ali poslije sam se navikao, ima i finih detalja, automatsko paljenje rasvjete, onda opcija da pri gradnji stana biraš vrstu poda, nekoliko opcija unutrašnje stolarije, raspored zidova, 5 vrsta keramike za kuhinju i kupatila...

i kad sam to sve sastaviš po ukusu kod mene ljudi kad dođu misle da sam još stoju uložio da napucam :) ko je tako radio u NO od početka je sigurno prezadovoljan a ko je kasnije uletio u "ostale" stanove naravno da ne može biti prezadovoljan

meni je najveća razlika zbog okoline jer sam sa Koševskog brda nakon 30 godina sišao na ravnicu :D i sad kad vidim kako žena sa lakoćom sa bebom i kolicima barata ubio bi se da sam je nagovorio da gore ostanemo... NO jest pretrpana autima ali je pješačka zona odlično zaštićena i široka i recimo kolica ni u jednom momentu ne moraš podići da dođeš do šetnice uz glavnu cestu

Slažem se sa komšijom, ima NO svojih nedostataka, ali ima i svojih prednosti.

Kvalitet gradnje je srednji, nije strašno loš, ali nije nešto ni pretjerano dobar, majstori su fušerili kao i svigdje pa sam neke stvari tražio da poprave, neke sam i sam popravio, ali to je nešto što je neizbježno ako nećeš sam praviti kuću.

Prednosti (a u neku ruku i mane) su što ime svega okolo, ima nekoliko kafića, restoran, granap, bit će picerija, dvije apoteke, tri frizerska salona, itd, znači nikada nije neki mrak ili da imaš osjećaj da si u nekoj zabiti. Prije sam živio na vracama i kada izađeš iz zgrade nigdje ništa nema, mrak i psi lutalice, ovdje bar uvijek ima ljudi i sadržaja.

Što se tiče kafiće, nargila barova i sl, ni ja ih ne volim sekunde, ali iskreno ne primjećujem ih toliko, dođem u garažu autom, popnem se liftom do stana, vikendom idem negdje drugo... ne pamtim kada sam šetao nešto tuda.

Što se tiče hodnika sa puno stanova, ima i to svoje prednosti i mane, prednost je što uvijek ima neko ko prolazi pa je (bar meni subjektivno) malo veća sigurnost jer nema ni jednog stana da je zabačen da neko može provaliti ili nešto a da se ne primjeti. Meni buka iz hodnika ne smeta jer imamo iza ulaznih vrata hodnik sa još jednim unutrašnjim vratima, tako da ništa ne čujemo, mada se u haustoru može čuti ako je neko glasniji.

uglavnom, nije neko elitno naselje, ali mislim da je solidno za tu cijenu, i ja bih uvijek uzeo prije stan u NO nego u Miljackoj, koja je puno mračnija, manje sadržaja, iako je samo par stotina metara dalje djeluje jako zabačeno, pored je ona prazna parcela, ispred parking grasa koji kao da je sad rat završio, olupine autobusa, smeće, itd.
nepass1

#4604 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Koliko ima stanova u jednoj lameli, otprilike?
Gray

#4605 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Gray »

nepass1 wrote:Koliko ima stanova u jednoj lameli, otprilike?

Lamela B je 23 stana po spratu u jednoj lameli x oko 12 spratova, s tim da je to podijeljeno na dva ulaza, tako da na ta 23 stana idu dva ulaza, dva seta stepenica i po dva lifta (znači ukupno 4), ali je hodnik povezan, tako da se može proći cijelim spratom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4606 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

oš i tu da kupiš stan? :D
Thorgerson

#4607 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Thorgerson »

Gray wrote: uglavnom, nije neko elitno naselje, ali mislim da je solidno za tu cijenu, i ja bih uvijek uzeo prije stan u NO nego u Miljackoj, koja je puno mračnija, manje sadržaja, iako je samo par stotina metara dalje djeluje jako zabačeno, pored je ona prazna parcela, ispred parking grasa koji kao da je sad rat završio, olupine autobusa, smeće, itd.
Sve nabrojano tacno, s tim da nisi naveo najbitnije.

U Miljackoj kvadrat 200-300 KM jeftiniji. A u onim prvim zgradama stanovi su se mogli uzeti za 1450 KM. To je haman i 400-500 KM jeftinije nego Nova Otoka.

Pomnozi to sa 50m2. Jbg. Nisu to male pare.

Kolko para tolko muzike (s tim da su ovi po prvim spratovima nove otoke iznad kafica dobili i previse muzike). :D
milojicabrzi

#4608 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Ima nekih najava, da će Tibra graditi zgrade kod bivšeg hotela UNA i onoj livadi i ravnici prema Ilidži.
Ima li neko informacija kada bi to moglo biti?
Haris.ba

#4609 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

milojicabrzi wrote:Ima nekih najava, da će Tibra graditi zgrade kod bivšeg hotela UNA i onoj livadi i ravnici prema Ilidži.
Ima li neko informacija kada bi to moglo biti?
Cekaju da se zavrsi trakavica sa skolom koja se treba praviti. A i ondje idu 4 trake dijagonalno. Ne ostaje bas previse mjesta za novi golubarnik.

Zateglo se i oko regulacionog. Nikako da se objavi u sluzbenim novinama.
milojicabrzi

#4610 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Zna li se koliko će biti spratova, odnosno koliko je planirano... neke okvirne cijene i sl.

Može i na pp. ako nije za javnost :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#4611 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

Koliko se gradi u ovom reonu oko Nove Otoke, malo će biti da naprave komplet školu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4612 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by konektovan »

Tomahawk11 wrote:Koliko se gradi u ovom reonu oko Nove Otoke, malo će biti da naprave komplet školu.
Još kad se gras iseli, pa na mjestu remize novi kompleks nikne, ih, ima da bude grad nakrcan samo tako. :mrgreen:
Tomahawk11
Globalni moderator

#4613 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Tomahawk11 »

konektovan wrote:
Tomahawk11 wrote:Koliko se gradi u ovom reonu oko Nove Otoke, malo će biti da naprave komplet školu.
Još kad se gras iseli, pa na mjestu remize novi kompleks nikne, ih, ima da bude grad nakrcan samo tako. :mrgreen:
Treba ukinuti školu, koji će klinac :mrgreen:
Haris.ba

#4614 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

milojicabrzi wrote:Zna li se koliko će biti spratova, odnosno koliko je planirano... neke okvirne cijene i sl.

Može i na pp. ako nije za javnost :)
Ma i da ti napišem ne znači ti ništa dok zvanično regulacioni ne izađe. Nije više tek tako jednostavno napraviti zgradu, pa bešati spratove.

U izvoru preko ceste ide za 1800 po kvadratu. Sumnjam da će nešta značajno cijena ići više. Naročito ako ne naprave golubarnik. Ako je golubarnik, ide 1600 po kvadratu.
nepass1

#4615 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Black swan wrote:
Preskupo, na 2300 izasao kvadrat a preko ceste u miljqckoj 500km jeftinije
nepass1

#4616 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

Thorgerson wrote:
Gray wrote: uglavnom, nije neko elitno naselje, ali mislim da je solidno za tu cijenu, i ja bih uvijek uzeo prije stan u NO nego u Miljackoj, koja je puno mračnija, manje sadržaja, iako je samo par stotina metara dalje djeluje jako zabačeno, pored je ona prazna parcela, ispred parking grasa koji kao da je sad rat završio, olupine autobusa, smeće, itd.
Sve nabrojano tacno, s tim da nisi naveo najbitnije.

U Miljackoj kvadrat 200-300 KM jeftiniji. A u onim prvim zgradama stanovi su se mogli uzeti za 1450 KM. To je haman i 400-500 KM jeftinije nego Nova Otoka.

Pomnozi to sa 50m2. Jbg. Nisu to male pare.

Kolko para tolko muzike (s tim da su ovi po prvim spratovima nove otoke iznad kafica dobili i previse muzike). :D
Sa onim popustom bio 1540 kvadrat, n otoka bilo 1900. Sad 1750 miljacka naspram 2300 n otoka.
made_in_sarajevo

#4617 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

Haris.ba wrote:
made_in_sarajevo wrote: Sve u 5 deka, svi su fuserili na svemu, guraju u 45 kvadrata trosoban stan u miljackoj (vjerovatno i tibra slicno radi), bar budalama guraju i eto.
Bruka ljudi prepravlja stare stanove da dobije sobu za djecu. Tržište traži dvije spavaće sobe. I ja ne vidim neki problem sa svije spavaće u 50 kvadrata. Svakako je moderno da dnevni boravak bude spojen sa kuhinjom i trpezarijom.

A svi fušere u svemu. To je normalno. Ko ne želi fušerenje, jedinu opciju ima da sam pravi kuću. Ili da ima platiti po 4000 po kvadratu u novogradnji u Centru (a i tu se fušeri, ali manje).
Ma sve uredu, ali kod jarana u miljackoj usao u sobu i haman dotaknem dva zida kad rasirim ruke. Jebo ti takvu sobu kad nakant moras uci i izaci :D. Ma meni je inace miljacka sranja stanovi i zgrade, ali eto svako ima svoje
nepass1

#4618 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nepass1 »

A volio bih i ja 80 kvadrata na malti, ali nema para za toga. Nisam ni miljacku ni tibru izabrao.
bitangeIprinceze

#4619 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bitangeIprinceze »

Gray wrote:

Lamela B je 23 stana po spratu u jednoj lameli x oko 12 spratova, s tim da je to podijeljeno na dva ulaza, tako da na ta 23 stana idu dva ulaza, dva seta stepenica i po dva lifta (znači ukupno 4), ali je hodnik povezan, tako da se može proći cijelim spratom.
Na 12.-om spratu je manje penthousa (oko 20), znaci ~ 270 :D Toliko isto ima i lamela C jer su to dvije ogledalo-lamele :D
Lamela A je manja 19x11+20~~230 stanova. Sve skupa i lamela D eto ga hiljadarka,
milojicabrzi

#4620 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Haris.ba wrote:U izvoru preko ceste ide za 1800 po kvadratu.
Izvor ima nekih poteškoća oko etažiranja, provode postupak stan po stan, pa ljudima nije neka solucija.
pepeljara

#4621 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

Black swan wrote:

razlika je cirka 350 KM po kvadratu izmedju NO i Miljacke.

treba i to uzet u obzir ;)
milojicabrzi

#4622 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

pepeljara wrote:razlika je cirka 350 KM po kvadratu izmedju NO i Miljacke.treba i to uzet u obzir
Mislim da je čak i više, Miljacka ide oko 1650-1700, NO ne znam da li više ima, ali dobacivalo je i 2200 KM/m2
made_in_sarajevo

#4623 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

Veneto, tibra tu negdje ce se toplane graditi. Veneto je izbacio kotlovnicu iz zgrade iz tog razloga
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4624 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

nepass1 wrote:
Black swan wrote:
Preskupo, na 2300 izasao kvadrat a preko ceste u miljqckoj 500km jeftinije
razočarao si me kao kapitalista i lovator :D
pepeljara

#4625 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by pepeljara »

milojicabrzi wrote:
pepeljara wrote:razlika je cirka 350 KM po kvadratu izmedju NO i Miljacke.treba i to uzet u obzir
Mislim da je čak i više, Miljacka ide oko 1650-1700, NO ne znam da li više ima, ali dobacivalo je i 2200 KM/m2
Miljacka je digla cijene na zadnje 2 zgrade koje ce se praviti mislim da je sada 1975km po kvadratu, stim da ima akcija 10% ako odmah uzmes dok se nije pocela gradit sto je mega sega snizenje u odnosu na novu otoku koji su mjenjali cijene stanova u toku prodaje u sto sam se i sam uvjerio.
Dva poziva u roku 10 dana razlika je bila 150 km po kvadratu, sto je jos gore, nigdje cijene nisu iskazane nego sve moras telefonom da bi dobio cijene :)
Al hajd, svakom njegovo
Post Reply