Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
morti

#4601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by morti »

Ovdje mnogi imaju pogrešne informacije o zaobilaznici.

Čuj makadam, čuj "silaziš sa AP na zaobilaznicu"... :roll:

Preporučujem SkyScraperCity kako biste dobili odgovore od upućenih ljudi.
m a c a n

#4602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

dadoka84 wrote:Iz pravca mostara nastavis preko vijadukta prema sarajevu, onda se popenjes lijevo prije mosta tj ukljucis se na staru cestu prema ilidzi, i onda napravis polukruzno na parkingu od firmica onih lijevo. Okrenes se prema blazuju, odes do skretanja za vlakovo i skrenes desno...

Image
sad mi pada na pamet da možda NAMJERNO nisu riješili, niti će riješiti to uklapanje sa M 17 na Vlakovo iz pravca Tarčina, jer bi naš svijet sutra kad se otvori dionica Tarčin-Vlakovo bio spreman radi jebene 1-2 marke putarine da ne ide tom dionicom, nego da produži do mostarskog raskršća i uklopi se tek na Vlakovu...ovako ubit će mu volju da to radi
m a c a n

#4603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by m a c a n »

StupskaBitanga wrote:
m a c a n wrote:nema nikakvog priključka na Stupu ajd pogledaj kartu što sam postavio na prethodnoj stranici
a dio od Wise koji ide preko onih stupova?
Sta je to? Estetski dodatak?
reko ti ajd pogledaj kartu i vidi kako se TA petlja zove i koliko je daleko od Stupa
Akibh

#4604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Akibh »

Alfons Kauders wrote:ah koje kmechanje u reziji stranackih lokalpatriJota... :D
Ahaha, Alfons o stranackim trolovima u prvoj recenici...

U drugoj vec na braniku najdraze mu stranke.

Neprocjenjivo :D
dustaban

#4605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

A sta je sa ovom varijantom ?
(prikljucenje na Vlakovo iz pravca Mostara)

Image
Alfons Kauders

#4606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Akibh wrote:
Alfons Kauders wrote:ah koje kmechanje u reziji stranackih lokalpatriJota... :D
Ahaha, Alfons o stranackim trolovima u prvoj recenici...

U drugoj vec na braniku najdraze mu stranke.

Neprocjenjivo :D
alfons bez dana radnog staza za drzavu i bez dana clanstva u bilo kojoj politickoj stranci ima kredita da jebe matere i jednim i drugim i trecim i sedamnaestim... :D a to sto je ovdje fakat SDA sabotirala projekat haman nije bitno :D
dadoka84

#4607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

dustaban wrote:A sta je sa ovom varijantom ?

Image
Meni se cini da tu cesta ne postoji, plus ides preko rjecice :D
dadoka84

#4608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dadoka84 »

Mogla bi ova varijanta. Duzina nesto preko kilometar ipo.
Image
dustaban

#4609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

I na kraju, kad sve to zavrse (jednog dana za jedno dvaes godina) zaista ce biti lijepo zapucati iz Madjarske na more preko Bosne.
A nama, kojima treba cesto, ili cak svakodnevno sprancat na relacijama SA-ZE, SA-MO... sve ce ovo izaci na nos i zapravo postati nedostizno.
Kad otvore dionicu do Zenice, to ce bit jedno 7KM u jednom pravcu, puta 2, puta 22 (dosta ih ide svakodnevno)...
:cry:

A Slovenac plati godisnju vinjetu 100 EUR. A mi im yebemo sve po spisku sto platimo 17 EUR da prodjemo.
Slovenija je zemlja Slovenaca, BiH je zemlja svih osim Bosanaca i Hercegovaca!

Zamolio bih lokalne vlasti u Visokom, Kaknju, Kiseljaku, Kresevu... da poprave lokalne ceste, njihovo vrijeme tek dolazi.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#4610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matijevic_Vlado »

dustaban wrote:A sta je sa ovom varijantom ?

Image
nista :mrgreen: , samo sto se ovdje jedva dva auta mimoidju a ne moze se siriti jer su kuce bukvalno 3 metra od ceste. bice prikljucak na "stari" kruzni tok, preko livada uz par srusenih kuca, kad Memo dozvoli :mrgreen:
dustaban

#4611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Ma yebes sve ovo....
seiko

#4612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seiko »

jutros sam iso ovom dionicom i evo moji utisci:
1. nema nikakvog makadama osim ako si levat pa na kruznom toku kod vlakova skrenes u pravcu vlakova umjesto u pravcu mostara (fino pise jedan izlaz vlakovo a drugi izlaz sarajevo/monstar)
2. jutros na vogoscanskoj petlji svi putokazi za zaobilaznicu i dalje stoje prekrizeni onom crvenom trakom kao da i nije otvoren i zato je vecinom raja nije ni usudila se da krsi zakon. ja sam skrenuo iako je bio prekrizen putokaz i napravio sam prakticno prekrsaj al sve samo da guzica vidi puta :D na putu nisam vidio ni jedno auto pa me u jednom momentu ufati nekakva jeza da nece sad odjednom nestat puta a ja picim 120 kmh.
3. ono sto je uradjeno je za cistu 10 al kazu da ga prave 9 godina tako da sve ispod toga bi bio skandal
4. onaj put od vlakova do ukljucivanja na m17 je dobar al prilicno uzak i mislim da bi se tu moglo stvarati guzva al ne vjerujem da ce to biti nesto prometno jer 90% auta ide u sarajevo a ne prema mostaru.
5. nije mi jasno kako nisu bili u stanju da ostave mogucnost da se od pravca mostara prikljuci na ovu obilaznicu. makar nesto privremeno kroz ono naselje iza mostarskog kruznog toka.
6. nigdje na svijetu nema da i ljudi koji svakodnevno idu na poso autoputem nemaju mogucnost da jeftinije placaju putarinu od onih koji povremeno to cine. kao sto neko gore rece strancima dobro nama po usima.
sve u svemu puno prasine oko nicega. pozurili SDP-ovci da pred izbore otvore ovo iako je jos nedovrseno. mogli su isto ovo uraditi i prije pola godine al se cekalo na izbore. al mislim da kad se ovo uradi bice prva lika al to vjerovatno ostavljaju jockera za naredne izbore.

P.S. tamo gdje trebaju velika slova sami ih stavite meni mrsko pritiskat shift.
Last edited by seiko on 27/06/2014 11:30, edited 1 time in total.
ins

#4613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ins »

dustaban wrote: Kad otvore dionicu do Zenice, to ce bit jedno 7KM u jednom pravcu, puta 2, puta 22 (dosta ih ide svakodnevno)...
To ostaje problem :-?

Po meni, putarina bi trebala biti barem nekih 25% niza, ili bi barem takav popust trebao biti na ENC, za ljude koji cesto koriste autoput
Qler

#4614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Pa i ima popust na onaj ACC ENC kako li vec... mislim da je 10% nisam siguran... ja ga koristim i extra je stvar.
karanana

#4615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by karanana »

m a c a n wrote:
dadoka84 wrote:Iz pravca mostara nastavis preko vijadukta prema sarajevu, onda se popenjes lijevo prije mosta tj ukljucis se na staru cestu prema ilidzi, i onda napravis polukruzno na parkingu od firmica onih lijevo. Okrenes se prema blazuju, odes do skretanja za vlakovo i skrenes desno...

Image
sad mi pada na pamet da možda NAMJERNO nisu riješili, niti će riješiti to uklapanje sa M 17 na Vlakovo iz pravca Tarčina, jer bi naš svijet sutra kad se otvori dionica Tarčin-Vlakovo bio spreman radi jebene 1-2 marke putarine da ne ide tom dionicom, nego da produži do mostarskog raskršća i uklopi se tek na Vlakovu...ovako ubit će mu volju da to radi
a znaci od vlakova ce se vec naplacivati prema tarcinu?
ja skontah da je citava dionica do tarcina besplatna.
Alfons Kauders

#4616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

ins wrote:
dustaban wrote: Kad otvore dionicu do Zenice, to ce bit jedno 7KM u jednom pravcu, puta 2, puta 22 (dosta ih ide svakodnevno)...
To ostaje problem :-?

Po meni, putarina bi trebala biti barem nekih 25% niza, ili bi barem takav popust trebao biti na ENC, za ljude koji cesto koriste autoput
da - 25%-30% za ENC, za svakodnevne korisnike i firme... mozda cak nesto jos povoljnije za odredjene skupine ljudi kojima je bitno za posao, vinjete sa zescim popustima, nesto poput subvencija koje u hrvatskoj imaju za otocane kojima trajekt dodje duplo jeftiniji nego ostalim putnicima... ostali (poput mene) koji ce ga koristiti vrlo rijetko... neka plate punu cijenu...

e sad da nismo stoka ko sto jesmo... moglo se dosta odraditi i sa autobusima, zeljeznicama... da se uvedu redovnije, subvencionirane linije ze-sa, za ljude koji idu na posao i za studentariju... ali jok, ode koncarov voz nazad u hrvatsku, zeljeznice u kurcu itd... :cry:
Alfons Kauders

#4617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:
m a c a n wrote:

Image
a znaci od vlakova ce se vec naplacivati prema tarcinu?
ja skontah da je citava dionica do tarcina besplatna.
da, to je oduvijek bio plan, zaobilaznica je do vlakova a dalje je autoput... s tim sto se trebalo silaziti na kruzni tok na mostarskom, al eto, idu izbori... :D
dustaban

#4618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by dustaban »

Qler wrote:Pa i ima popust na onaj ACC ENC kako li vec... mislim da je 10% nisam siguran... ja ga koristim i extra je stvar.
De ne kaki matereti, sta je 10% na 300 KM mjesecne putarine! (svakodnevno na poso SA-ZE).

Ponavljam, GODISNJA vinjeta u sloveniji 100 EUR (ili 95, nisam dugo provjeravao)
Qler

#4619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Sto kakim, pitali su ima li popusta, ja sam rekao da ima. O cijeni se nije raspravljalo. Normala da bi bilo bolje da je jeftinije, ali nas niko ne pita. A i slovenci su morali sniziti cijene zbog EU jer su i oni na pocetku digli bili cijene bezobrazno... sta je ono bilo 7 dana 15€ tako nekako...
addem

#4620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by addem »

dustaban wrote:
Qler wrote:Pa i ima popust na onaj ACC ENC kako li vec... mislim da je 10% nisam siguran... ja ga koristim i extra je stvar.
De ne kaki matereti, sta je 10% na 300 KM mjesecne putarine! (svakodnevno na poso SA-ZE).

Ponavljam, GODISNJA vinjeta u sloveniji 100 EUR (ili 95, nisam dugo provjeravao)
Tako je godisnja u sloveniji vinjeta. Zato slovenacke autoceste propadaju, pokusavaju da ih prodaju al niko nece da ih kupi. Najveca greska im je sto su uveli te vinjete. 8-)
tec

#4621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

dustaban wrote:I na kraju, kad sve to zavrse (jednog dana za jedno dvaes godina) zaista ce biti lijepo zapucati iz Madjarske na more preko Bosne.
A nama, kojima treba cesto, ili cak svakodnevno sprancat na relacijama SA-ZE, SA-MO... sve ce ovo izaci na nos i zapravo postati nedostizno.
Kad otvore dionicu do Zenice, to ce bit jedno 7KM u jednom pravcu, puta 2, puta 22 (dosta ih ide svakodnevno)...

A Slovenac plati godisnju vinjetu 100 EUR. A mi im yebemo sve po spisku sto platimo 17 EUR da prodjemo.
Slovenija je zemlja Slovenaca, BiH je zemlja svih osim Bosanaca i Hercegovaca!

Zamolio bih lokalne vlasti u Visokom, Kaknju, Kiseljaku, Kresevu... da poprave lokalne ceste, njihovo vrijeme tek dolazi.
Osim tih +/-200 koji putuju svakodnevno ko će plaćati tu vinjetu ako i sada kukaju i oni koju prođu dva put godišnje (naravno ti dežurno kukaju na sve) ? Slovenija ima skoro kompletno izgrađenu mrežu autocesti a uveli su vinjete tek kada okončali većinu radova (oko 90%). A sad i pored nekoliko milijonskog tranzitnog prometa (turista i kargo) godišnje koji ima jako malo alternativnih puteva (koji su čak opterečeni) , oni svake godine moraju pronalaziti nove izvore za financiranje održavanje te već izgrađene mreže. BiH neće nikada imati ni polovinu tog tranzitnog saobraćaja i da je izgrađena cijela mreža kamoli ovako. Buduća putarina (ako se ikada izgradi) od Save do Bijace ce biti maksimalno oko 38 maraka.
VjecitiStudent

#4622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

dustaban wrote:

U Mađarskoj je mjesečna vinjeta 30km, godišnja 270km.
I tu opet isto pitanje, za koga se pravi ovaj autoput?
Osim kajmaka koje stranačke mafije ubiru pri sklapanju ugovora, druge koristi nema.
Alfons Kauders

#4623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

Qler wrote:Sto kakim, pitali su ima li popusta, ja sam rekao da ima. O cijeni se nije raspravljalo. Normala da bi bilo bolje da je jeftinije, ali nas niko ne pita. A i slovenci su morali sniziti cijene zbog EU jer su i oni na pocetku digli bili cijene bezobrazno... sta je ono bilo 7 dana 15€ tako nekako...
35 zapravo... :izet: al ko ih jebe, jednom sam propicio bez vinjete... nenamjerno - nisam je nigdje mogao kupiti, sve bilo zatvoreno...

poredjenje sa slovenijom ne stoji jer mi nemamo mrezu... malo ko bi bio zainteresovan za vinjete taman i da se sutra uvedu, i to po dobrim cijenama...

doduse, s druge strane to i nije tako lose, jer bi se onda mogle raditi vinjete samo za specificne vrste korisnika, firme iz doline bosne, lasve, ljude zaposlene u sarajevu itd... radi se o relativno malom broju korisnika i vozila... u drzavi cini mi se ima 800,000 vozila... kada bi dali povoljne vinjete ili EMC popuste samo za te ljude kojima su najpotrebnije, radilo bi se u vrh glave o nekoliko hiljada vozila

po meni, vrijedilo bi razmisliti o nekim opcijama kako bi pomogli privredi i radnicima u toj regiji... ali ponavljam, bez mreze autocesta od vinjeta nema ljudi nista... taman da mi ponude vinjetu za 30 maraka godisnje - ja je ne bi uzeo jer jednostavno necu toliko potrositi na autoputu za godinu dana... to je problem...
Qler

#4624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Ma ja sa privatnim potrosim maximalno 80KM godisnje na autoput... ali mi je prakticno sa ACC-om, napunim i miran sam. Prolazim bez stajanja i problema.. A uzeo ga na samom pocetku, kad je bio 1KM...
Alfons Kauders

#4625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

VjecitiStudent wrote:
dustaban wrote:

U Mađarskoj je mjesečna vinjeta 30km, godišnja 270km.
I tu opet isto pitanje, za koga se pravi ovaj autoput?
Osim kajmaka koje stranačke mafije ubiru pri sklapanju ugovora, druge koristi nema.
pravi se za privredu... dakle ne za tebe :)
Post Reply