SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
ja1986

#4601 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ja1986 »

uvjek dobar gost wrote:i taj drot, po mogućnošću sa brkovima jeste javna uprava jeste država ili šta već i da on je morao biti na stepenicama da provjeri opremu, sve ovo o čemu Oligarh govori, da im pukne po pljusku i da ih otjera kući..... no drota nije bilo i sada Ćata više nije sa nama... ova država ga nije mogla pratiti, on je zahtjevao profesionalnu gorsku službu spasavanja, helikoptere u policiji i hitnoj pomoći, ronioce..... bolju infrastrukturu... on je bio brži od svih njih... mi jesmo izgubili mnogo.. .. bilo mi je mučno slušati vijesti.. koje su počinjale sa prevrnuo se čamac u Miljackoj... kao da čamci inače plove miljackom...
ma ne znam kakav je slucaj sa Miljackom, ali mislim da ne mozes nikome zabraniti da se spusti niz bilo koju rijeku, ako me razumijes. Mozda je za takav podvig trebalo angazovati spasioce ili sta god je potrebno za svaki slucaj...ali sbkb...
Gray

#4602 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Gray »

uvjek dobar gost wrote:i taj drot, po mogućnošću sa brkovima jeste javna uprava jeste država ili šta već i da on je morao biti na stepenicama da provjeri opremu, sve ovo o čemu Oligarh govori, da im pukne po pljusku i da ih otjera kući..... no drota nije bilo i sada Ćata više nije sa nama... ova država ga nije mogla pratiti, on je zahtjevao profesionalnu gorsku službu spasavanja, helikoptere u policiji i hitnoj pomoći, ronioce..... bolju infrastrukturu... on je bio brži od svih njih... mi jesmo izgubili mnogo.. .. bilo mi je mučno slušati vijesti.. koje su počinjale sa prevrnuo se čamac u Miljackoj... kao da čamci inače plove miljackom...

Izvini, ali barem za ovo nije država kriva. Kažeš da je trebao drot da bude tu da provjeri opremu. Jesu li oni uopšte najavili ikome da će se spuštati niz Miljacku? Jesu li tražili ikakvu dozvolu? Je li treba policajac da stoji pored Miljacke da pazi da neko ne krene da se spušta niz rijeku?

I upravo zato što čamci ne plove Miljackom ne možeš očekivati da imaš takvu infrastrukturu kakvu opisuješ. A i da jesmo imali teško da bi bio spašen, i za helikopter treba vrijeme da stigne na mjesto događaja, i za ronioce, profesionalnu službu spasavanja...

I meni ga je žao, ali ne treba kriviti državu za to.
hodža

#4603 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by hodža »

Uvijek je teško kada se izgubi jedan mladi život, i nema riječi da se ublaži tuga njegovoj porodici i prijateljima, i znam da će mu dragi Allah podariti lijepi Džennet, ali ovo što su danas pokušali uraditi je totalno van svake pameti. Koliko se vidi sa slika, bez adekvatne opreme, u ovako nabujaloj nepredvidivoj rijeci, jednostavno ovo je bilo totalno nepromišljeno i nije mi jasno kako su došli na tu ideju. Kažem još jednom, jako mi je žao, ali nikako mi ne ide u glavu ovo što su pokušali :roll: :roll:
uvjek dobar gost

#4604 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by uvjek dobar gost »

Možemo imati dva scenarija, da nema potrebe da se pustolovine poput ove koja je završila tragično prijavljuju policiji i službi hitne pomoći ili da se ne prijavljuju. U oba slučaja država je zakazala, odnosno javna uprava koja nije u mogućnosti da odgovori potrebama ovakve jedne pustolovine u smislu zabrane ili preventivne akcije obezbjeđenja prilikm izvođenja pustolovine.

Svi se slažemo da je sve bilo nepromišljeno da sada o tome ne polemiziramo
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4605 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chmoljo »

:-)

izvini gostu, drag si mi forumaš - ali šta se to tačno trebalo desiti da uprava ne zakaže?
archi_a

#4606 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by archi_a »

Ljudi, treba apelovati na vlasnike klix-a da skinu ove slike utapanja odmah. Razumijem ekskluzivu i snimak kao "opomenu" ostalima ali zamislite kakav je šok porodici i bliskim osobama koji su poznavali Adnana. Ja sam poslao mail ali ako neko zna vlasnike da se ovo ukloni sto brze. Nije uredu
cigara

#4607 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by cigara »

Nemojte jesti govna zivi bili, zao mi je zbog tragedije, mlad i perspektivan momak vise nije s nama al sad drzavu i muriju za ovo kriviti... dajte malo razuma jbte
Sirom svijeta ginu sportisti koji se bave extremnim stvarima, oni to vole al to donosi rizik kojeg su svjesni i ni
1000 zakona, preventiva, policajaca ne bi ih sprijecilo da se ovim bave
Vertig0

#4608 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Vertig0 »

Boze sacuvaj sta ljudi pisu. Pa ja trebaju drotovi i sluzbe za spasavanje stajati na svim stepenicama uz miljacku, jer pobogu za ocekivati je da ce se ljudi spustati niz miljacku.
:roll:
suncica24

#4609 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by suncica24 »

Samo gledam hoce li iko spomenuti ovaj KRETENIZAM od portala koji je, jos kao ekskluzivne, objavio slike momaka pri utapanju?!

Mislim... cini mi se da ovo nije zrelo prijavi RAK-u, vec da je redakcija portala zrela za za kakvog psihjatrijskog lijecenja...
Domy31

#4610 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Domy31 »

Kako god ovo se nije trebalo desiti :cry:

R.I.P Ćata
uvjek dobar gost

#4611 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by uvjek dobar gost »

hvala, opet dva scenaria (ne zaboravimo da se sve desilo gdje se desilo, a ne na gornjem toku Krivaje, Neretve...), u slučaju neprijavljivanja pustolovine da policija privede dvoje čudno obučenih građana sa čamcem pod rukama, u slučaju prijavljivanja da se obezbjedi užadima tok rijeke na potezu koji je prijavljen kao teren za izvođenje pustolovine, da budu spremni čak i ronioci uz medicinsko osoblje i boce sa kiseonikom... da se spriječe tragične posljedice ako nešto krene po zlu.

Znam da je moja priča šuplja i suvišna, znam da joj nije ni mjesto ni vrijeme, no znao sam Ćatu prilično dugo i dobro, jako mi je žao i znam dosta stvari i stojim čvrsto pri tezi da ova država nikad nije stajala iza njega mada ju je on volio, da ga nikad nije mogla pratiti i da je uvijek bio ispred nje..... povlačim se ...

R.I.P Ćata.. i vidimo se negdje valjda opet !
Last edited by uvjek dobar gost on 26/05/2012 19:54, edited 1 time in total.
alibegoa

#4612 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by alibegoa »

Jesu li oni ovo izvukli utopljenika i ostavili ga onako da leži, gdje je ta reanimacija na koju se pozivaju članci, zar se ona ne pruža odmah, a ne kad utopljenik malo odleži?
Opetja033

#4613 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Opetja033 »

Neka ti je vjecni rahmet lave i neka ti je lahka zemlja bosanska!

Momka sam povrsno poznavao, svi oni koji su ga bolje znali - imaju za njega samo rijeci hvale. Uljudan, pristojan, kulturan, obrazovan. Tuga.

I fakat ne znam sta je to bilo koja javna institucija mogla da uradi po ovom pitanju? Ima dovoljno stvari radi kojih se moraju i mogu kritikovati. Ovo nije jedna od njih.
kokuz_sa

#4614 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

sad ispadose policajci krivi
jer su dva momka napravila "glupost" da ovako kazem jer jesu

zao mi je momka sto se utopio, mlad zivot izgubljen..
ali krenuli su grlom u jagode..onaj camcic niti ima vezova niti ista od sigurnosne opreme sto je van pameti..prije svega poduhvat po ovakvoj rijeci i brzini vode je nesto jako nezrelo i nepromisljeno..
i za to nikako ne moze biti policija i drzava kriva
harač

#4615 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by harač »

al' čuj ovih priča - što prolaznici nisu ništa uradili... šta su trebali, poskakat u miljacku?!
Ce-de-vi-ta

#4616 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ce-de-vi-ta »

Prilikom izvlacenja Murge, treba napomenuti da se do njega spustio konopcem zavezan neki sl. prolaznik... covjek nekih 45 godina mozda, prvo se je on spustio do Murge zatim ga tim konopcem zavezao oko struka a u medjuvremenu se spustio i vatrogasac sa merdevinama te su ga onda izvukli, nakon toga covjek sto je sisao se popeo tim vatrogasnim spenecima nazad.

A vezano za reanimaciju, bio je sada snimak na ftv-u gdje se vidi kako u kolima hitne pomoci pokusavaju reanimirati Adnana :(
novi.dan.nova.nafaka

#4617 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by novi.dan.nova.nafaka »

cigara wrote:Nemojte jesti govna zivi bili, zao mi je zbog tragedije, mlad i perspektivan momak vise nije s nama al sad drzavu i muriju za ovo kriviti... dajte malo razuma jbte
Sirom svijeta ginu sportisti koji se bave extremnim stvarima, oni to vole al to donosi rizik kojeg su svjesni i ni 1000 zakona, preventiva, policajaca ne bi ih sprijecilo da se ovim bave
Upravo tako - šta ima tu država učiniti, kad mu je za spuštanje sa obale do rijeke dovoljno par minuta.
Ono što meni nikako nije jasno je razlog utapanja - jel Adnan bio neplivač, ili šta: mi smo se kao djeca od 15-tak godina plivanjem spuštali nabujalom rijekom, sigurno par stotina metara, doduše ne tako širokom kao Miljacka, ali je bilo duboko par metara - nije se moglo dno ronjenjem dohvatiti.
DaysleepeR

#4618 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by DaysleepeR »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
cigara wrote:Nemojte jesti govna zivi bili, zao mi je zbog tragedije, mlad i perspektivan momak vise nije s nama al sad drzavu i muriju za ovo kriviti... dajte malo razuma jbte
Sirom svijeta ginu sportisti koji se bave extremnim stvarima, oni to vole al to donosi rizik kojeg su svjesni i ni 1000 zakona, preventiva, policajaca ne bi ih sprijecilo da se ovim bave
Upravo tako - šta ima tu država učiniti, kad mu je za spuštanje sa obale do rijeke dovoljno par minuta.
Ono što meni nikako nije jasno je razlog utapanja - jel Adnan bio neplivač, ili šta: mi smo se kao djeca od 15-tak godina plivanjem spuštali nabujalom rijekom, sigurno par stotina metara, doduše ne tako širokom kao Miljacka, ali je bilo duboko par metara - nije se moglo dno ronjenjem dohvatiti.
pogledaj brate snimak, kovitlac je na vodopadu, ne možeš izaći iz njega, niska temperatura, dođe do pothlađivanja, ne možeš više plivat i vozdra
alibegoa

#4619 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by alibegoa »

Ce-de-vi-ta wrote:Prilikom izvlacenja Murge, treba napomenuti da se do njega spustio konopcem zavezan neki sl. prolaznik... covjek nekih 45 godina mozda, prvo se je on spustio do Murge zatim ga tim konopcem zavezao oko struka a u medjuvremenu se spustio i vatrogasac sa merdevinama te su ga onda izvukli, nakon toga covjek sto je sisao se popeo tim vatrogasnim spenecima nazad.

A vezano za reanimaciju, bio je sada snimak na ftv-u gdje se vidi kako u kolima hitne pomoci pokusavaju reanimirati Adnana :(
U kolima hitne pomoći nisu ni morali pokušavati, ne moraš biti medicinski radnik da to znaš, morali su to odraditi odmah nakon izvlačenja, ondje pored Miljacke. Ali eto nek je forma zadovoljena.
Gray

#4620 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Gray »

uvjek dobar gost wrote:hvala, opet dva scenaria (ne zaboravimo da se sve desilo gdje se desilo, a ne na gornjem toku Krivaje, Neretve...), u slučaju neprijavljivanja pustolovine da policija privede dvoje čudno obučenih građana sa čamcem pod rukama, u slučaju prijavljivanja da se obezbjedi užadima tok rijeke na potezu koji je prijavljen kao teren za izvođenje pustolovine, da budu spremni čak i ronioci uz medicinsko osoblje i boce sa kiseonikom... da se spriječe tragične posljedice ako nešto krene po zlu.

Znam da je moja priča šuplja i suvišna, znam da joj nije ni mjesto ni vrijeme, no znao sam Ćatu prilično dugo i dobro, jako mi je žao i znam dosta stvari i stojim čvrsto pri tezi da ova država nikad nije stajala iza njega mada ju je on volio, da ga nikad nije mogla pratiti i da je uvijek bio ispred nje..... povlačim se ...

R.I.P Ćata.. i vidimo se negdje valjda opet !

I ja kažem RIP, ali ovdje stvarno nisi upravu. Da bi policija uopšte znala o tome mora ih neko obavijestiti (ako se slučajno ne nađu tu), a čisto sumnjam da bi prolaznici zvali policiju jer su vidjeli njih u čamcu. Dalje, dovoljno je 2-3 minute da uđu u vodu, i tu ne možeš očekivati da policija stoji i dežura.

Što se tiče ronioca, medicinskog osoblja i sl, potpuno se slažem, ali to se onda mora tražiti i platiti, a ja baš i ne vjerujem da je to ovdje urađeno.
Zovem se Zelena

#4621 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Zovem se Zelena »

Na onom snimku... Trebalo im je nešto oko 5 minuta da u vodu uđe policajac/vatrogasac (na znam šta je), da izvuče onog u boksericama i Adnana... Već tu se vidjelo da je njegovo tijelo beživotno. Pitanje je šta se sve dešavalo i koliko je vremena prošlo prije nego je osoba N.N počela snimati akciju spašavanja.
Znači, Adnan je mogao biti pod vodom i u nesvjesnom stanju, koliko, 10-15-20 minuta? Mislim da reanimacija na obali ne bi bila uspješna kao ni ona u vozilu hitne pomoći.

Svaka čast momcima koji su priskočili u pomoć i saučešće porodici nastradalog. Velika tragedija :(
zateznistub

#4622 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zateznistub »

alibegoa wrote:
Ce-de-vi-ta wrote:Prilikom izvlacenja Murge, treba napomenuti da se do njega spustio konopcem zavezan neki sl. prolaznik... covjek nekih 45 godina mozda, prvo se je on spustio do Murge zatim ga tim konopcem zavezao oko struka a u medjuvremenu se spustio i vatrogasac sa merdevinama te su ga onda izvukli, nakon toga covjek sto je sisao se popeo tim vatrogasnim spenecima nazad.

U kolima hitne pomoći nisu ni morali pokušavati, ne moraš biti medicinski radnik da to znaš, morali su to odraditi odmah nakon izvlačenja, ondje pored Miljacke. Ali eto nek je forma zadovoljena.
Ma o cemu ti pricas? Pobogu ondje nema 30 cm sirine kako mislis da ekipa lebdi u zraku i reanimira covjeka?
Nije tebi dobro, ha?
Ce-de-vi-ta

#4623 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ce-de-vi-ta »

Evo slika sa izvlacenja prezivjeloga Emira, ako je neprikladno neka Administracija izbrise

Image

Image

Image

Image

Image

Image
alibegoa

#4624 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by alibegoa »

zateznistub wrote:
alibegoa wrote:

Ma o cemu ti pricas? Pobogu ondje nema 30 cm sirine kako mislis da ekipa lebdi u zraku i reanimira covjeka?
Nije tebi dobro, ha?
Usta na usta i masaža srca se odmah morala pokušati, a i bila je hladna voda, mogao je imati barem neke šanse da je to odmah odrađeno, šta su očekivali nakon 10min u kolima hitne? A da u Bosni smo. Forme radi samo da mogu reći eto pokušali smo.
Ripicipi

#4625 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ripicipi »

alibegoa wrote:
Usta na usta i masaža srca se odmah morala pokušati, a i bila je hladna voda, mogao je imati barem neke šanse da je to odmah odrađeno, šta su očekivali nakon 10min u kolima hitne? A da u Bosni smo. Forme radi samo da mogu reći eto pokušali smo.
Haj' prestani pametovati zivota ti.
U svoja 3 posta na ovoj temi samo pametujes, nit' si bio tamo, nit' pojma imas sta se desavalo.
Last edited by Ripicipi on 26/05/2012 20:48, edited 1 time in total.
Locked