Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
autoskolee

#4601 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by autoskolee »

MrRango wrote:Da li je pametno da nakon svakog pranja auta zalijem diskove i plocice nekim sprejom namijenjenim za njih( nesto bih kupio), jer nakon svakog pranja nakon nekog vremena vidljivi su tragovi na diskovima kao "hrdja" zuto vise uglavnom. I nakon parkiranja vozila, koje preko noci ostane u garazi, ujutro kada krenem plocice zalijepe za disk (samo zadnje), i moram ga pomalo cimati da bi odvojio plocice od diska da krenem normalno, ali nakon toga, par stotina metara voznje kad pritisnem kocnicu, sa zadnje se cuje kao slabo struganje, valjda ostane na plocicama jos te prljavstine.
Da li je sigurno u vecoj mjeriti koristiti te sprejeve, nakon svakog pranja, i da li bi sta promijenili trenutno stanje.
Probao sam i provozati auto nakon pranja, nista pretjerano, ali opet malo se samo osjeti da zalijepe plocice, ali ne tako kao kod parkiranja odmah u garazu.
Hvala unaprijed.
To nakon pranja kad auto prenoci u garazi pa malo zahrdjaju diskovi je normalno..zakocis dva tri puta i sve je normalno ne treba nista povodom toga raditi
A mozda treba podmazati "pinove" ili sarafe kako se vec kaze sto se nalaze na vrhu i dnu kocione celjusti jer oni vracaju plocice itd. Mozes na yt naci kako se to radi.
Evo 0:43 https://youtu.be/xJDOuZzEAQc
permanentan

#4602 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by permanentan »

Pitanje za malo iskusnije.
Kakav je kvalitet SKF seta za veliki servis? U pitanju megane 3 1.5dci
zli_hordas

#4603 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zli_hordas »

Ima neki lik u pofalicima koji radi samo to. Potrazi na fb profil Elektricni Podizaci Stakala. Nalazi se urudjera boskovica i sudeci po slikama koja auta dolaze, rekao bih da je prilicno strucan.[/quote]
Rješen problem, popravio je čovjek ovdje u Zenici, u Lukovom Polju, zove se Hanad, žice u kabalu koji ulazi u zadnja vrata pukle obadvije i plus i minus i napravile kratki spoj pa je osigurač crkao tako da nije radio ni podizač na desnim zadnjim vratima.
Čovjek sve sredio za sat vremena i kaže 15 KM :shock: ja mu još toliko ostavio na kafu.
Bitno je da nisu crkli motorići jer bi onda cijena bila paprena.[/quote]

Najteze naci problem a u servisu sve redom mijenjas dok ne nadodzes.
530i

#4604 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

permanentan wrote:Pitanje za malo iskusnije.

I mene interesuje isto...ležajevi (točkova npr.) bi im trebali biti dobri, a te setove zupčastog i mikroremenja nude i u nekim ovlaštenim servisima.
Dzontra_Volta

#4605 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

530i wrote:
permanentan wrote:Pitanje za malo iskusnije.

I mene interesuje isto...ležajevi (točkova npr.) bi im trebali biti dobri, a te setove zupčastog i mikroremenja nude i u nekim ovlaštenim servisima.
U Guma M rade sa SKF dijelovima veliki servis (kao alternativa, ako ne želiš originalne dijelove).
the_hooligan_ec

#4606 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

Rajice jedno pitanje.. Nadam se da ce se neko naci ili mi preporuciti nekog majstora.Naime na mom Renault megane 2 1.4 16v je odsjecena lambda sonda i izvadjen katalizator ( auto je kupljeno tako ).Ja sam sad stavio cijev obicnu u auspuh servisu na barama ali nije mi to toliki problem.Nego nedavno sam bio kod Edvina i rece mi da mi ne valja sto mi je odsjecena lamda sonda iza kata. da rijesim to sto prije. Eh sad imam neke zice tacnije 4 razlicite boje kad otvorim haubu ali fali mi jedno metar dva jos da je spojim na lamda sondu koja je i dalje zasarafljena na izduv ali nezz da li je u funkciji.Imam jednu polovnu kod sebe u gepeku uzeo na otpadu pa bih nju stavio ako ta ne bude.Nego da postavim pitanje..Moze li se nastiklati ostatak zica na sondu da se spoji ili moram trazit instalaciju negdje na otpadu za benzinca.Moze li neki elektricar to odraditi ili ako ko ima neki otpad da zna da ima toga..
timezone

#4607 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by timezone »

Mozes ti produžit instalaciju ali dali imas priključak za sondu i dali znas raspored žica gdje koja žica dolazi na sondu. Mada sa tim neces nista postići ako nemas katalizator .
the_hooligan_ec

#4608 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

timezone wrote:Mozes ti produžit instalaciju ali dali imas priključak za sondu i dali znas raspored žica gdje koja žica dolazi na sondu. Mada sa tim neces nista postići ako nemas katalizator .
nisam ni mislio ja to raditi nego elektricar neki meni je bitno da se mogu produziti a ne da moram traziti komplet instalaciju..Moze ja mislim nema veze katalizator negdje sam citao valjda se matica neka vari na izduv tako m irece i edvin
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#4609 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Posto prvi put idem ovih dana zamijeniti set zupcastog sa vodenom pumpom, interesuje me realno koliko bi majstor trebao uzeti keša za ruke?
Clio dci je u pitanju. Kontao sam kod Edvina ici, kod njega kolona u dvorištu, ako ima neko slucajno nekog majstora moze preporuciti u pp.
Hvala lijepo :D
mahalas505

#4610 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mahalas505 »

Leon16v wrote:Posto prvi put idem ovih dana zamijeniti set zupcastog sa vodenom pumpom, interesuje me realno koliko bi majstor trebao uzeti keša za ruke?
Clio dci je u pitanju. Kontao sam kod Edvina ici, kod njega kolona u dvorištu, ako ima neko slucajno nekog majstora moze preporuciti u pp.
Mislim da bi ruke trebali doci tu negdje oko 100-110KM. I preporuka promjeni usput i antifriz.
NediM17

#4611 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Nije lose promijeniti antifriz. Svjedocio sam kada je jedan mehanicar na Golf5 1.9 TDI koji je kupljen nov i presao 200kkm, na kojem nije nikada zamijenjen antifriz, povukao onom pumpicom da izmjeri na koliko ledi. To je mulj i hrdja ali antifriz nije, nikad frajer vise nije mogo isprati onu spravu za mjerenje. :lol:

E sad mozes zamisliti kako hladnjaci krenu korodirati, pa kanali u glavi motora, pa jos taj mulj krene sve zacepljati. Bolje zamijeniti nego se sekirati.

Samo je fol sto niko nece da se zajebava pa da odzraci sistem fino.
shlauf

#4612 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shlauf »

Zupčasti remen
Vodena pumpa
Španer
PK remen
rashladna tekućina

E to promjeniš u kompletu i rahat si
Leon16v

#4613 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Hvala svima na odgovorima, ovih dana idem to odraditi :thumbup:
Edit : Guma M, trazi 440 KM, set zupčastog remena, vodena pumpa, set mikroremena, antifriz, troškovi rada. Moze li ovo jos ici nize recimo kod nekog drugog majstora Edvina ili nekog tamo vec :D
Warashii

#4614 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Warashii »

Leon16v wrote:Hvala svima na odgovorima, ovih dana idem to odraditi :thumbup:
Edit : Guma M, trazi 440 KM, set zupčastog remena, vodena pumpa, set mikroremena, antifriz, troškovi rada. Moze li ovo jos ici nize recimo kod nekog drugog majstora Edvina ili nekog tamo vec :D
Pa ja mislim da ti je to u neku ruku prihvatljiva cijena.
Ako je set zupcastog nekih 180-200KM sa pumpom vode + nekih 100-120KM PK remen sa zatezacem, antifriz nekih 12-20KM onda je to tu negdje.
Koliko se sjecam cijena.
Optimist

#4615 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Ta cijena u Gumi se odnosi na zamjenske dijelove i nemaju svi garanciju. Ako zelis punu garanciju onda moras ici na originalne dijelove. U tom slucaju je cijena 540 KM sa svim. Prije dva dana uradjen servis na Meganu III 1.5 dci po ovoj cijeni.
tempuser

#4616 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by tempuser »

Jest da se jednom u 100 slucajeva desi da zamjenski dio seta zupcastog napravi sranje, ali ja bih dodao tu stoju na original dijelove bez razmisljanja!
permanentan

#4617 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by permanentan »

Optimist wrote:Ta cijena u Gumi se odnosi na zamjenske dijelove i nemaju svi garanciju. Ako zelis punu garanciju onda moras ici na originalne dijelove. U tom slucaju je cijena 540 KM sa svim. Prije dva dana uradjen servis na Meganu III 1.5 dci po ovoj cijeni.
Upravo u Gumi zakazao termin za veliki servis, te zbog toga i pitam za skf dijelove. Servisni savjetnik mi je rekao da je ista garancija i na originalne i na skf dijelove, kao i intervali zamjene.
Leon16v

#4618 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

I meni rekose, garancija na dijelove i na rad..
Optimist

#4619 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Ja sam dobio ovakav odgovor, e sad sta je po srijedi ne znam. MOguce da je duza garancija sa originalnim dijelovima.
kokuz_sa

#4620 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kokuz_sa »

Kakav je autoservis Gavric u i.Sarajevu..
Veliki servis za moje auto tu je cca 260..daju fiskalni garancija 2g ili 80.000km..dijelovi Ina set zubcasti i ruvile pumpa..

Inace servis sa moje auto je oko 330-350KM
Dzontra_Volta

#4621 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

Mene bi vala bilo strah obaviti veliki servis za pare koje ne pokrivaju ni cijenu dijelova. Ko zna šta se tu ugradi. I nakon servisa hoću da sam miran bar 5 godina.
530i

#4622 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Optimist wrote:Ja sam dobio ovakav odgovor, e sad sta je po srijedi ne znam. MOguce da je duza garancija sa originalnim dijelovima.
Garancija je godinu dana u svakom slučaju.
amar1994

#4623 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

http://japancars.ru/
korisna stranica za vozace japanaca :D :thumbup:
Ned071

#4624 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Leon16v wrote:Posto prvi put idem ovih dana zamijeniti set zupcastog sa vodenom pumpom, interesuje me realno koliko bi majstor trebao uzeti keša za ruke?
Pa imas u toku akciju u Guma M....
Kvest

#4625 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Kvest »

Zdravo
Nemam baš puno iskustva sa automobilima,ali znam da bih trebala uskoro mijenjati zupčasti remen(valjda sam se dobro izrazila :? )pa me zanima koliko to košta.U pitanju je golf 4,2004g.
Prije 2 mjeseca sam zamjenila ulja i filtere,a čula sam da se mijenjaju i ulja i filteri kada se mijenja zupčasti remen.Hocu li to opet morati plaćati :roll: ?
Unaprijed sam vam zahvalna :)
Post Reply