BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

kiligonzales

#4601 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

155_mm wrote:
supercali wrote:Jel to znaci da opremu tipa sljemovi uniforme i sta je sve ovdje nabrojano od tih da kazem pratecih stvari pravimo 100% domace?
Municija jel isto 100% ili nesto uvozimo
Tako i pistolji granate i te stvari
Koliko bi koji proizvodi u procentima bili od domacih materijala?
sad da ne brojimo atome i molekule recicu ti pausalno.
sto se tice trenutne proizvodnje oruzja tu je bosna bolja od srbije. sto se tice proizvodnje municije tu postoji obostrana ovisnost. trend ide u pravcu da se i bosna i srbija pokusavaju osloboditi medjusobnog uvoza.

zahtjev za 100% domacem je poprilicno debilan i skoro niko u svjetu od drzava u klasi BiH ga moze ispuniti.
Nama ide municija najbolje. Nju najvise prodajemo. Zato Igman nema problema, drugi imaju i zato je najvise igraca oko Igmana. Sto se tice ostalih firmi, njih cemo morati vezati sa mogucim partnerima iz privatnog sektora u BiH ili saradnjom sa tudjim vojnim industrijama.

Jbg, mi imamo potrebu srati po komsijama, ali Srbi su uradili dosta prototipa oklopnjaka, par letjelica, mini dronova i nekih drugih zeza,jes da malo seru sa Šumadijom i njenim dometom, svoju samohodnu haubicu imaju odavno, pjesadijsko, artiljerijsko, neborbena i borbena vozila, municiju i td svoje imaju odavno. Doduse kako nebi imali kad su se kod nas nahapali svega. Vecina injzinjera mahom Srba posli su za svojima prije nego je prvi metak opucao u BiH.
kiligonzales

#4602 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

detroit-mercy wrote:
supercali wrote:U europskim okvirima gdje mi stojimo sa namjenskom
Znam da su veliki izvoznici britanija francuska i rusija
Vjerovatno i druge velike drzave njemacka spanija italija
Kako stoje druge drzave u odnosu na nas tipa ceska belgija bugarska madjarska slovacka ona balticke zemlje i sl?

Jest da nije konkretno tema al dotice se
https://www.economist.com/blogs/graphic ... y-chart-13
Prvih deset zemalja imaju 87% trzista, ispod jedne miljarde ne izlistavaju jer samo jedan ugovor moze da te stavi na 11 mjesto ili da padnes nize.
Koliko vidim, ovdje Njemci rade dobar posao, cim su im prvi kupci Ameri i Izrael.
heckler

#4603 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

155_mm wrote: cudno je ovo oko IK. odavno nema nikakvih vijesti. a prije kupe genreator sa serijskim brojem 001 i to bude vijest. ako izuzmemo onu zajebanciju okomunicije za hrvatsku nikakvih vijesti nije bilo. mislim da se u IGMAN -u sprema nesto vece. nesto od ceg ce padobranci popadati ko kruske. nece im pomoc ni ove gluposti i lazi ojugoslovenskom sljemu iz TRZ. iako se jugin sljem jos jedino koristi u srbiji i makedoniji.

ovo tvrdim na osnovu izjave zamjenika marine pendes iz reda srpskogbnaroda onomad kad je IGMAN odjebo srbiju u vezi municije 12.7 mm.

izjava je bila nesto u stili da IGMAN nema interesa za saradnju jer sa stranim partnerom radi na otvaranju novih pigona i prosirenju proizvodnog pogona. ne vidim zbog ceg bi taj predstavnik srba u MO izmisljao ovo.
Da. To se vec godinama nesto spominje i nateze oko toga. Bile su i neke dvije struje koje su se medjusobno natezale oko toga. Sjecas se da je Novalic iste sekunde kad je stupio na vlast nesto krenuo da se petlja oko toga mimo dotadasnjih planova i nesto novo pokusao sa talijanskim Fiocchijem da ugovara. Bog zna ko se sve u to mijesa ali kako god saberes i oduzmes, oni ako novi pogon ne krenu da pokrecu uskoro budale su. Ne moze intervju da prodje da se Muratbegovic ne pohvali da nisu kreditno optereceni a u debelom su plusu vec godinama. Ako sad ne urade generalnu modernizaciju i izgrade nove pogone kad ce? Sportska i lovacka municija kao segment im se sama namece, o ovome vec pocinje iritantno pricati.
supercali

#4604 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by supercali »

detroit-mercy wrote:
Kako stoje druge drzave u odnosu na nas tipa ceska belgija bugarska madjarska slovacka ona balticke zemlje i sl?

Prvih deset zemalja imaju 87% trzista, ispod jedne miljarde ne izlistavaju jer samo jedan ugovor moze da te stavi na 11 mjesto ili da padnes nize.
Ovo za prvih 10 sam i ja nasao al me zanima to ostalo od 50-ak europskih drzava gdje smo mi i po izvozu i po tome sta proizvodimo
Zakljucili smo da hrvati vise novcano zarade al da je to na pistoljima i sl a mi manje al zato imamo "bolje" tj korisnije da kazem proizvode kao sto su haubice i sl
archi_a

#4605 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

kiligonzales wrote:
The 51st State wrote:Puska,, municija, sljem, uniforma, obuca, zastitna oprema, sve u drzavi se pravi, ekstra u smislu nekog zajednickog nastupanja na trzistu, a I zbog svima poznatih stvari. Sad ce valjda fokus biti na malo slozenijim stvarima za razvijati....

Pitanje je sta je kome ekstra, evo recimo kako izgledaju nasi sljemovi i panciri.
Linija dizajna zadrzana iz Juge. Proizvodjac Trz Hadzici. :D

http://imgur.com/SJOCb8x

Jedan sljem ima funkciju da stiti glavu, drugi lice i glavu, e sad pogledaj ovo i uoci razliku:
http://static.bhphotovideo.com/images/i ... 469342.jpg
https://www.modarmory.com/wp-content/up ... r_clip.jpg......

Rekoh obrati paznju na dizajn. Vidis koliko sljemovi mogu imati funkcija i pored osnovne da stite glavu i lice. :D

Fali nam razmisljanja van kutija. Evo sad smo napravili vlastitu pusku, koliko vidjeh sa optikom, bas me zanima hoce li se ko upregnuti kod nas da napravi sljem sa svim zezama koje ga prate i koji bi mogli pratiti tu pusku.
Dizajn našeg šljema je vrhunski, svjetski. Na ovaj šljem se mogu montirati sve ove fensi šmensi stvarčice (noćni viziri, lampe, laseri, hd kamere sa live streamom koji šalje sliku u komandni centar itd.) To je druga oblast. To je dodatak koji izrađuju firme iz novih tehnologija. To svakako ne umanjuje dizajn i kvalitet naše kacige i njene primarne uloge.
155_mm

#4606 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

kiligonzales wrote:
155_mm wrote:
supercali wrote:Jel to znaci da opremu tipa sljemovi uniforme i sta je sve ovdje nabrojano od tih da kazem pratecih stvari pravimo 100% domace?
Municija jel isto 100% ili nesto uvozimo
Tako i pistolji granate i te stvari
Koliko bi koji proizvodi u procentima bili od domacih materijala?
sad da ne brojimo atome i molekule recicu ti pausalno.
sto se tice trenutne proizvodnje oruzja tu je bosna bolja od srbije. sto se tice proizvodnje municije tu postoji obostrana ovisnost. trend ide u pravcu da se i bosna i srbija pokusavaju osloboditi medjusobnog uvoza.

zahtjev za 100% domacem je poprilicno debilan i skoro niko u svjetu od drzava u klasi BiH ga moze ispuniti.
Nama ide municija najbolje. Nju najvise prodajemo. Zato Igman nema problema, drugi imaju i zato je najvise igraca oko Igmana. Sto se tice ostalih firmi, njih cemo morati vezati sa mogucim partnerima iz privatnog sektora u BiH ili saradnjom sa tudjim vojnim industrijama.

Jbg, mi imamo potrebu srati po komsijama, ali Srbi su uradili dosta prototipa oklopnjaka, par letjelica, mini dronova i nekih drugih zeza,jes da malo seru sa Šumadijom i njenim dometom, svoju samohodnu haubicu imaju odavno, pjesadijsko, artiljerijsko, neborbena i borbena vozila, municiju i td svoje imaju odavno. Doduse kako nebi imali kad su se kod nas nahapali svega. Vecina injzinjera mahom Srba posli su za svojima prije nego je prvi metak opucao u BiH.
kolega ja sam najvherovatnije jedan od zadnjih ljudi na ovoj temi kojem moras objasnjavati puno o bosanskoj NI pa cak i o srbijanskoj.
155_mm

#4607 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

heckler wrote:
155_mm wrote: cudno je ovo oko IK. odavno nema nikakvih vijesti. a prije kupe genreator sa serijskim brojem 001 i to bude vijest. ako izuzmemo onu zajebanciju okomunicije za hrvatsku nikakvih vijesti nije bilo. mislim da se u IGMAN -u sprema nesto vece. nesto od ceg ce padobranci popadati ko kruske. nece im pomoc ni ove gluposti i lazi ojugoslovenskom sljemu iz TRZ. iako se jugin sljem jos jedino koristi u srbiji i makedoniji.

ovo tvrdim na osnovu izjave zamjenika marine pendes iz reda srpskogbnaroda onomad kad je IGMAN odjebo srbiju u vezi municije 12.7 mm.

izjava je bila nesto u stili da IGMAN nema interesa za saradnju jer sa stranim partnerom radi na otvaranju novih pigona i prosirenju proizvodnog pogona. ne vidim zbog ceg bi taj predstavnik srba u MO izmisljao ovo.
Da. To se vec godinama nesto spominje i nateze oko toga. Bile su i neke dvije struje koje su se medjusobno natezale oko toga. Sjecas se da je Novalic iste sekunde kad je stupio na vlast nesto krenuo da se petlja oko toga mimo dotadasnjih planova i nesto novo pokusao sa talijanskim Fiocchijem da ugovara. Bog zna ko se sve u to mijesa ali kako god saberes i oduzmes, oni ako novi pogon ne krenu da pokrecu uskoro budale su. Ne moze intervju da prodje da se Muratbegovic ne pohvali da nisu kreditno optereceni a u debelom su plusu vec godinama. Ako sad ne urade generalnu modernizaciju i izgrade nove pogone kad ce? Sportska i lovacka municija kao segment im se sama namece, o ovome vec pocinje iritantno pricati.
vjerujem i ja da ima problema oko strategije kud dalje. vjerovatno se koplja lome oko pravca sportske municije ili vojne municije. civilno trziste municije je stabilno i donosi veliki profit ali zbog trenutnih sranja u svijetu ogromna je potreba i za vojnu municiju. pogotovu 12.7 mm.

slicni problema je bilo i u srbiji oko PPU i zavrsilo se najgorim mogucim scenariju. struje se razisle i sad ovi sto nisu preuzeli PPU prave sebi svoju fabriku.
kiligonzales

#4608 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

archi_a wrote:
kiligonzales wrote:
The 51st State wrote:Puska,, municija, sljem, uniforma, obuca, zastitna oprema, sve u drzavi se pravi, ekstra u smislu nekog zajednickog nastupanja na trzistu, a I zbog svima poznatih stvari. Sad ce valjda fokus biti na malo slozenijim stvarima za razvijati....

Pitanje je sta je kome ekstra, evo recimo kako izgledaju nasi sljemovi i panciri.
Linija dizajna zadrzana iz Juge. Proizvodjac Trz Hadzici. :D

http://imgur.com/SJOCb8x

Jedan sljem ima funkciju da stiti glavu, drugi lice i glavu, e sad pogledaj ovo i uoci razliku:
http://static.bhphotovideo.com/images/i ... 469342.jpg
https://www.modarmory.com/wp-content/up ... r_clip.jpg......

Rekoh obrati paznju na dizajn. Vidis koliko sljemovi mogu imati funkcija i pored osnovne da stite glavu i lice. :D

Fali nam razmisljanja van kutija. Evo sad smo napravili vlastitu pusku, koliko vidjeh sa optikom, bas me zanima hoce li se ko upregnuti kod nas da napravi sljem sa svim zezama koje ga prate i koji bi mogli pratiti tu pusku.
Dizajn našeg šljema je vrhunski, svjetski. Na ovaj šljem se mogu montirati sve ove fensi šmensi stvarčice (noćni viziri, lampe, laseri, hd kamere sa live streamom koji šalje sliku u komandni centar itd.) To je druga oblast. To je dodatak koji izrađuju firme iz novih tehnologija. To svakako ne umanjuje dizajn i kvalitet naše kacige i njene primarne uloge.
Sad ti uzeo filozofirati, imate li sijalicu svijetli a ne svijetli, znate ona je iz firme s novim tehnologijama.

Jbg, to ti je tako kad nas mentalitet, neda pogledu dalje. Zato ces takav sljem prodati Bangladezanima, prije nego nekoj zapadnoj zemlji. Ne mjenjas se sa zahtjevima trzista i novim trendovima.
kiligonzales

#4609 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kiligonzales »

155_mm wrote:
kiligonzales wrote:
155_mm wrote: sad da ne brojimo atome i molekule recicu ti pausalno.

kolega ja sam najvherovatnije jedan od zadnjih ljudi na ovoj temi kojem moras objasnjavati puno o bosanskoj NI pa cak i o srbijanskoj.
Time jos bolje, onda znas i sam mane i vrline nase NI, nasu ponudu i zahtjeve trzista, gdje i u cemu kaskamo, sta nam najbolje ide i gdje smo najtanji.
archi_a

#4610 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

O Bože :roll:
detroit-mercy

#4611 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by detroit-mercy »

supercali wrote:
detroit-mercy wrote:

Ovo za prvih 10 sam i ja nasao al me zanima to ostalo od 50-ak europskih drzava gdje smo mi i po izvozu i po tome sta proizvodimo
Zakljucili smo da hrvati vise novcano zarade al da je to na pistoljima i sl a mi manje al zato imamo "bolje" tj korisnije da kazem proizvode kao sto su haubice i sl
https://www.sipri.org/databases/financi ... arms-trade
Kad otvoris text, klikni na link u textu, otvoriti ce ti excel file. Podatci su za 2014.
archi_a

#4612 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Iza imena bh. kompanije koja je proizvela prototip prve domaće puške i pištolja, prvi put u historiji naše zemlje, a što je „Dnevni avaz“ prekjučer ekskluzivno objavio, nalazi se goraždanska firma „Ac Unity“ Naš list odlučio je objaviti ime ove firme, iako smo ranije zbog zahtjeva te kompanije i poslovnih razloga držali taj podatak u tajnosti, a nakon što je naša priča izazvala ogroman medijski interes čak i u regionu te se uveliko počelo špekulirati o proizvođaču. Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH zatrpano je medijskim upitima, zbog čega nam je iz ove goraždanske firme, iako još čekaju testiranja na pušku i dobivanje koda, dato zeleno svjetlo da objavimo da „Ac Unity“ stoji iza ove velike investicije, ali o više detalja još ne mogu govoriti. Prvi prototip bh. puške, kako smo objavili, napravljen je u šest različitih modela. Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, a posjeduje i optički nišan. Mnoge njene komponente kompatibilne su s modernim NATO puškama M16 i M4. No, tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG 2, ali i puška AC DL 44 A1, opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.
:-D istraživači iz avaza objavili prije pola sata
Nuken

#4613 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

heckler wrote:

Mislim da je Fadil pričao nešto u fazonu "ove godine novac neće vidjeti mali dioničari, prihodi će se ulagati u fabrike VI". Ko zna, možda vidimo nove trake za 12.7 ili 9mm u Igmanu :D
155_mm

#4614 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

argyle wrote:Image
nego cisto radi usporedbe da postavimo i srpsku pusku za 21. vek. ili u prevodu m21.

Image

preuzeto sa
http://www.zastava-arms.rs
Nuken

#4615 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

archi_a wrote:
Iza imena bh. kompanije koja je proizvela prototip prve domaće puške i pištolja, prvi put u historiji naše zemlje, a što je „Dnevni avaz“ prekjučer ekskluzivno objavio, nalazi se goraždanska firma „Ac Unity“ Naš list odlučio je objaviti ime ove firme, iako smo ranije zbog zahtjeva te kompanije i poslovnih razloga držali taj podatak u tajnosti, a nakon što je naša priča izazvala ogroman medijski interes čak i u regionu te se uveliko počelo špekulirati o proizvođaču. Ministarstvo energije, industrije i rudarstva FBiH zatrpano je medijskim upitima, zbog čega nam je iz ove goraždanske firme, iako još čekaju testiranja na pušku i dobivanje koda, dato zeleno svjetlo da objavimo da „Ac Unity“ stoji iza ove velike investicije, ali o više detalja još ne mogu govoriti. Prvi prototip bh. puške, kako smo objavili, napravljen je u šest različitih modela. Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, a posjeduje i optički nišan. Mnoge njene komponente kompatibilne su s modernim NATO puškama M16 i M4. No, tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG 2, ali i puška AC DL 44 A1, opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.
Mi te informacije imamo stare u rasponu godine i tri mjeseca. Ništa novo. Idemo dalje :lol: Meni je Alfa perverzija ako je to ono što se vidi na testiranju u Pobjedi. Niti trza, niti je glasna a fina je za u ruku :D
155_mm

#4616 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Nuken wrote:
heckler wrote:

Mislim da je Fadil pričao nešto u fazonu "ove godine novac neće vidjeti mali dioničari, prihodi će se ulagati u fabrike VI". Ko zna, možda vidimo nove trake za 12.7 ili 9mm u Igmanu :D
ma samo 12.7x99 i x108. to je kalibar kojeg koriste sve vojske svjeta i danas se najvise trosi. a bosni bi to strateski gledano najvise odgovaralo.
heckler

#4617 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by heckler »

archi_a wrote:
Boze sacuvaj kakvo smece od novine i novinara...
Nuken

#4618 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Mislim da se u Igmanu igraju neke igrice, vjerovatno se uvodi neki strani investitor :? Dionice su svaki put sve manje i manje, sumnjam da će ih i sad neko kupiti :roll: Vidjećemo. Ne bih imao ništa protiv da pročitam "Igman Konjic povećava kapacitete za 100%" :kiss:
archi_a

#4619 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Nuken wrote:
Mi te informacije imamo stare u rasponu godine i tri mjeseca. Ništa novo. Idemo dalje :lol: Meni je Alfa perverzija ako je to ono što se vidi na testiranju u Pobjedi. Niti trza, niti je glasna a fina je za u ruku :D
Pa da. :lol: što se tiče puške na snimku i ja sam pozitivno iznenađen ponašanjem iste. Lako upravljiva, bez trzaja i u pojedinačnom i u rafalnom modu, djeluje lagana za koristiti. No, kao što sam već napisao, pokušao sam naći poveznicu sa kataloškim primjerkom... Nisam siguran.
heckler

Boze sacuvaj kakvo smece od novine i novinara...
I inače kad čujem ono: "mi ekskluzivno objavljujemo", ospem se. :lol:
155_mm

#4620 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

argyle wrote:Image
Image
nego da se mi skoncentirsemo na ovu SMG6. kako avazovci tvrde
Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, a posjeduje i optički nišan. Mnoge njene komponente kompatibilne su s modernim NATO puškama M16 i M4.
meni je ovo vrlo interesantan podatak. iz razloga sto bi mozda bilo moguce ovu platformu sa SMG6 pretoviriti u platformui za jurisnu pusku 5.56 sa mehanizmom od AK. znaci onaj AKB15 mehanizam ugraditi u SMG6. naravno iz potrebne promjene u konstrukciji. vjerujem da bi konstruktor SMG6 to mogao prepraviti. onda bi se zasigurno dobila odlicna puska za sve potrebe. a sama konstrukcija izgleda orginalno iako koristi vec isprobane dijelove sa M-4 i M-16.
@mba

#4621 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

Nuken wrote:
archi_a wrote:

kakvi snimci?
jesam nest propustio?
archi_a

#4622 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by archi_a »

Imaš youtube snimke, promo film municije za američko tržište. Linkovi su postavljeni pet, šest, sedam stranica nazad. U jednom dijelu su na strelištu, testiraju municiju i pucaju iz nečeg što bi moglo biti ta puška i taj pištolj.
155_mm

#4623 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

https://fnamerica.com/products/rifles/f ... lector-m4/

pod ovim linkom ima nekoliko dobrih slika M-4. jedna je slikana iz slicnog ugla kao i SMG6. cetvrta slika jasno pokazuje da je kuciste M-4 veoma, veoma slicno SMG6. prakticki kuciste je samo modifikovano na okvir za municiju 9mm. sto u konacnici znaci da platforma ALFE SMG6 itekako ima potencijala i za neke druge kalibre. stvar postaje sve zanimljivija i zanimljivija.
:thumbup:
155_mm

#4624 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Prvi prototip bh. puške, kako smo objavili, napravljen je u šest različitih modela.

Prema ekskluzivnim dokumentima koji su u posjedu „Dnevnog avaza“, prvi prototip domaće vojne puške nosi naziv AC Alfa SMG 6, a posjeduje i optički nišan. Mnoge njene komponente kompatibilne su s modernim NATO puškama M16 i M4.

No, tu su i puške AC Alfa SMG1, AC Alfa SMG 2, ali i puška AC DL 44 A1, opremljena CS granatom. Prvi bh. pištolj nosi naziv AC Alfa 5.
http://www.avaz.ba/clanak/301377/prica- ... i-pistolja

ja kako skonta da samo vaj SMG6 ima 6 razlicitih modela. a ovaj kalas sa slovencima je kao dodatno.

i naravno ovaj bacac suzavaca za koji se bakir vjerovatno najvise interesovao. :D

ovo postaje sve ludje i ludje. :izet:
Nuken

#4625 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Bilo bi dobro da se može ponuditi NATO petica kao kalibar Alfe u neko skorije vrijeme. Ja sam sad presretan i sa 9mm i 31 metkom u okviru. Dušu dalo za svakodnevno nošenje kod policajaca. MUP RS za ovo npr. koristi razne derivate kalašnjikova, ili u zadnje vrijeme, Tauruse koji su kilogram teži od Alfe. To se itekako osjeti nakon 8h nošenja puške :D

155mm, meni se čini da kalašnjikov ima 6 verzija. Ako griješim, demantujte me. Ovdje se do prije par mjeseci raspravljalo hoćemo li bti u stanju sastaviti jednu pušku a sad puška s nekoliko verzija, automat, pištolj i "puška za patrone suzavca" :-) :lol:
Post Reply