Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
shheff

#4601 Re: Cijene stanova All about

Post by shheff »

Puf wrote:Zna li iko kakve su ove zgrade na Otoci, ima par stanova se prodaje, pa mi sumljivo nesto...

https://www.olx.ba/artikal/17277729/oto ... a-prodaju/

https://www.olx.ba/artikal/30618034/izu ... 7m2-otoka/

Ima li neko korisnih informacija?
Zgrade dobre, tople (grijanje toplane-dobro), ulazi uredni, cisti, redukcije vode skoro nikako (samo slabiji pritisak), lokacija odlicna za sadrzaje u okolini (skola, trgovine, vrtic, pijaca...), ima dosta parkinga

Ovi sa linkova trebaju bas ozbiljno renoviranje i tu ima troska dobrog, i zgrade imaju zohare :skoljka: jbg posljedica smecare (ili u mom slucaju jedne prljave stare pijanice na istom spratu), cistocom se svedu na neki minimum

ako ces renovirati:
Vinil ploce na podu u kuhinji i hodniku, treba dici staviti plocice
zidne plocice promijeniti u kuhinji-provjeriti instalacije
postaviti kuhinju (srednje cijene) sa aparatima
ugrubo 10000KM

stolarija vanjska
ugrubo 5000KM

stolarija unutarnja
ugrubo 2500KM

parket se izbrusi i prelakira, ako je ocuvan

kupatilo
ugrubo 5000KM

moguce reparacija-promjena radijatora, strujne instalacije, sredjivanje unutrasnjih zidova
renoviranje (ne sa najskupljim materijalima) sa svim detaljima, bojim se ne ispod 25000KM, pa eto koliko moze najnize cijena to bolje

porez 5%

Moje misljenje je ugl. pozitivno ako bi se dalo do 140k sve poklopiti msm da ima smisla

nadam se da sam pomogao misljenjem, ukoliko sam nesto zaboravio, ok, napominjem da sam ovo sve napisao ugrubo i oprilike da popisem neke vece troskove...
Last edited by shheff on 18/08/2018 11:43, edited 2 times in total.
Puf

#4602 Re: Cijene stanova All about

Post by Puf »

shheff wrote:
Puf wrote:Zna li iko kakve su ove zgrade na Otoci, ima par stanova se prodaje, pa mi sumljivo nesto...

https://www.olx.ba/artikal/17277729/oto ... a-prodaju/

https://www.olx.ba/artikal/30618034/izu ... 7m2-otoka/

Ima li neko korisnih informacija?
Zgrade dobre, tople (grijanje toplane-dobro), ulazi uredni, cisti, redukcije vode skoro nikako (samo slabiji pritisak), lokacija odlicna za sadrzaje u okolini (skola, trgovine, vrtic, pijaca...), ima dosta parkinga

Ovi sa linkova trebaju bas ozbiljno renoviranje i tu ima troska dobrog, i zgrade imaju zohare :skoljka: jbg posljedica smecare

ako ces renovirati:
Vinil ploce na podu u kuhinji i hodniku, treba dici staviti plocice
zidne plocice promijeniti u kuhinji
postaviti kuhinju (srednje cijene) sa aparatima
ugrubo 10000KM

stolarija vanjska
ugrubo 5000KM

stolarija unutarnja
ugrubo 2500KM

parket se izbrusi i prelakira, ako je ocuvan

kupatilo
ugrubo 5000KM

moguce reparacija-promjena radijatora, strujne instalacije, sredjivanje unutrasnjih zidova
renoviranje (ne sa najskupljim materijalima) sa svim detaljima, bojim se ne ispod 25000KM, pa eto koliko moze najnize cijena to bolje

porez 5%

nadam se da sam pomogao misljenjem, ukoliko sam nesto zaboravio, ok, napominjem da sam ovo sve napisao ugrubo i oprilike da popisem neke vece troskove...
Hvala, jako korisne informacije :)
Tuzla111

#4603 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Ja se ne stigoh prijaviti na ovaj konkurs. Imao bi oko 55 bodova. Mislio sam da nemam sanse da dobijem pare jer nikad u zivotu nisam nista bez rada dobio. Nadam se da ce biti uskoro novi pa da se prijavim :D
Mislim zakasnio bi ionako za koji dan i da sam poslao.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4604 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

isti sam ti
kad bi se dijelila 3 stana a konkuriralo nas troje
ja ne bih dobio :roll:
Tuzla111

#4605 Re: Cijene stanova All about

Post by Tuzla111 »

Black swan wrote:isti sam ti
kad bi se dijelila 3 stana a konkuriralo nas troje
ja ne bih dobio :roll:
Ja ove stvari i ne pratim nit konkurisem jer znam da uvijek ima prljavih radnji i ne zelim da mi se mozak zamara tim.
Daryl Dixon

#4606 Re: Cijene stanova All about

Post by Daryl Dixon »

gidra wrote:
Puf wrote:
xamp wrote: Kirija je 300KM u prigradskom naselju ili u poprilicno (jako) losem stanu.
Rata je 900KM ako se uzima na kraci period malo veci iznos.
Mislim da je neki realniji omjer 400 <=> 650
Kiriju placam 300KM na Cengic Vili 2, granica sa Otokom, isti stan kada bi htio da kupim, trebalo bi mi 120 000KM.

Rata za kredit sa rokom otplate na 10 godina je : 1180KM , a na 15 godina 880KM

Tako da apsolutno nema smisla ona prica "Sto davati kiriju kad mozes placati ratu".

I eto ako cemo ici da ja "jeftino" placam kiriju i da uzmemo tvoju kiriju od 400 ili 450 opet je DUPLO veca rata i to na 15 godina.

A to da je kirija 300KM u prigradskom naselju i u losem stanju je smijesna izjava, mislim ono wtf... ispada da ako hoces normalan stan na potezu od Otoke do Malte, trebas dati 800 - 1000KM kirije... u kakvom vi filmu zivite nije mi jasno hahah
Iole da valja stan na Čvili nema ga ispod 5 pa i 6 stoja.
Znam koje je naselje i koje su zgrade. Pošto je 3 glave kirija pretpostavka je da je u lošem stanju a jedino budala u tim zgradama može dati 120k.
Ako si kreditno sposoban i sa finim poslom nikad kirija nije bolja od rate kredita pogotovo danas kada su kamatne stope i to fiksne manje od 3%, sve ostalo je šuplja priča.
pozz, u kojoj banci je ks manja od 3 ili recimo 3.6 za period otplate veći od 15 godina, hvala :)
merkato

#4607 Re: Cijene stanova All about

Post by merkato »

Probajte vidjet na fb nesto sto se zove mobilni bankar.. to je ustvari sparkase banka (100%) .
Kod njih je kamata sada 3.60
walter kurtz

#4608 Re: Cijene stanova All about

Post by walter kurtz »

merkato wrote:Probajte vidjet na fb nesto sto se zove mobilni bankar.. to je ustvari sparkase banka (100%) .
Kod njih je kamata sada 3.60
Taman da se ziv zakopas :zoka:
nivla

#4609 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

Daryl Dixon wrote: pozz, u kojoj banci je ks manja od 3 ili recimo 3.6 za period otplate veći od 15 godina, hvala :)
union banka ce imati opet onu akciju2,99,amoze se dobiti mimo akcije 3,49 na 20g
problem je sto u dobijanju kredita prednost i bolje uslove imaju uposlenici drzavnih firmi
Daryl Dixon

#4610 Re: Cijene stanova All about

Post by Daryl Dixon »

nivla wrote:
Daryl Dixon wrote: pozz, u kojoj banci je ks manja od 3 ili recimo 3.6 za period otplate veći od 15 godina, hvala :)
union banka ce imati opet onu akciju2,99,amoze se dobiti mimo akcije 3,49 na 20g
problem je sto u dobijanju kredita prednost i bolje uslove imaju uposlenici drzavnih firmi
hvala za info.. isao sam prije mjesec do union banke, dali mi ponudu ks od 4,49.. reko hvala.. :D
Daryl Dixon

#4611 Re: Cijene stanova All about

Post by Daryl Dixon »

mk ultra wrote:Nisam znao gdje bih ovo napisao

https://mpz.ks.gov.ba/sites/mpz.ks.gov. ... e-2018.pdf

izašla lista
i gledam dosta obezbjeđenih (100% znam ljude)
gledam samo varanja sa brojem članova domaćinstva (9, 12 itd) a ustvari dvoje u telecomu radi i dijete u stanu odvojenom od svega
a sve "visoko obrazovani" i časni i pošteni
FUJ!
ofirni su bas, upratio prosle godine sda uhljebe i njihove administrativni kunice u prvim redovima spiska..
DaffyDuck

#4612 Re: Cijene stanova All about

Post by DaffyDuck »

Daryl Dixon wrote:
nivla wrote:
hvala za info.. isao sam prije mjesec do union banke, dali mi ponudu ks od 4,49.. reko hvala.. :D
Union i jeste za ove uhljebe, samo oni dobiju te "povoljne" kredite, i jedino ih interesuje drzavna sluzba :roll:
Thorgerson

#4614 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Daryl Dixon wrote:

izašla lista
gledam samo varanja sa brojem članova domaćinstva (9, 12 itd) a ustvari dvoje u telecomu radi i dijete u stanu odvojenom od svega
FUJ!
ofirni su bas, upratio prosle godine sda uhljebe i njihove administrativni kunice u prvim redovima spiska..
Ne kontam sta je ovdje ofirno? Haman svi koji su se prijavili su prosli. :-)

500 ljudi, pa jebemu mora se potrefit i neko takav koji dolazi iz porodice gdje mu roditelji rade, a on nije obezbjedio stambeno pitanje. Koliko vidim sve je bodovano, a i ovi sto nisu prosli tacno objasnjeno zasto nisu - sto je po meni sasvim ok. Znam i evo i ja koji su prosli, a koji nemaju rijeseno stambeno pitanje, djeca su sehida itd. Znam opet i onih koji su mogli kupiti stan i bez ovih sredstava, ali nebitno.

Vidim vecina ovih koji nisu prosli - ne ispunjavaju starosnu dob. Pa jbg, navedeno je fino u konkursu sta i kako valjda. Zasto si se onda prijavljivao? Ili vidim neki vec imaju zakljucen kupoprodajni ugovor, a prijavili se?!

Znaci ko god se uredno prijavio i nije imao rijeseno stambeno pitanje prosao je. I vama ni to ne valja. Pa ne znam onda fkt. :roll: Znaci bukvalno, ali bukvalno si se trebao samo uredno prijaviti i to je to.
agent_zero

#4615 Re: Cijene stanova All about

Post by agent_zero »

Daryl Dixon wrote:

izašla lista
FUJ!
SDA banda opet na djelu!

Zemlja za SDA bandu, a ostali mrš iz BiH, to je ta politika! Nikad nisam ni u snu pomislio da ću ovo reći, ali kud vam Radovan nije znanje jebo do kraja, majku li vam SDAovsku fašitičku... FUJ!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4616 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

nije Baton trebao ustanak protiv rimljana
Daryl Dixon

#4617 Re: Cijene stanova All about

Post by Daryl Dixon »

poenta mog komentara jeste da ti uhljebi budu prvi na spisku kao i prosle godine, dovoljno je da ih ukucas na google-u i da vidis da su stranački uhljebi.. a drago mi je ako ce svi navedeni na spisku dobiti sredstva, iskreno :)
hzsa22

#4618 Re: Cijene stanova All about

Post by hzsa22 »

Kao jednom od dobitnika u drugom krugu (nakon prosirenja) pravo mi je glupo da, ako su vec odlucili da izdvoje dodatna dva miliona, sto nisu smanjili iznos i dali svima koji su ispunili uslove po 7 milja
shake69

#4619 Re: Cijene stanova All about

Post by shake69 »

Vrijedi li 105000 KM jednosoban stan 50 m2 u naselju Vrtovi sunca, star 6 godina u odlicnom stanju, i jos dobijes kuhinju gratis?
P308

#4620 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

shake69 wrote:Vrijedi li 105000 KM jednosoban stan 50 m2 u naselju Vrtovi sunca, star 6 godina u odlicnom stanju, i jos dobijes kuhinju gratis?
Vrtovi sunca su u teoriji na dobroj lokaciji ali bez auta o toj lokaciji ne treba ni razmisljati. Ne znam da li su u medjuvremenu sredili put, ali je prije par godina bio u katatsrofalnom stanju, pa je i sa autom zimi bilo zeznuto. Osim toga, usudio bih se reci da je bar 50% stanova u naselju jos uvijek prazno plus nema nikakvog sadrzaja i za manju kupovinu moras autom (na prvu se cini da je sve blizu ali dobro razmisli). Inace odlicno zamisljeno, i samo naselje je poprilicno lijepo sredjeno i jako mirno a ni stanovi nisu losi ali iz nekog razloga je to neuspjesan projekt.
Isao sam da gledam stan prije par godina i ovo misljenje je formirano na osnovu stanja u tom periodu, mozda su u medjuvremenu organizirali javni prevoz, sredili cestu i otvorili kakvu trgovinu, ostali sadrzaj i slicno.

Moj savjet je da odes par puta, onako neobavezno, poslije posla, vikendom i slicno. Kad covjek vise puta ode tek onda formira sliku o tome da li bi nesto funkcionisalo ili ne.
nivla

#4621 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

Daryl Dixon wrote:poenta mog komentara jeste da ti uhljebi budu prvi na spisku kao i prosle godine, dovoljno je da ih ukucas na google-u i da vidis da su stranački uhljebi.. a drago mi je ako ce svi navedeni na spisku dobiti sredstva, iskreno :)
ja bas sad googlao, koji to prvi na spisku, daj ime i prezime i daj link na google rezultat, dodijeljeno 330 mora tu biti i neko iz stranki, prosle godine je bio slab odziv i prijavili su se ljudi koje ja znam i koji nemaju nikakve veze sa politikom, ne kontam otkud ovakve tvrdnje, vjerovao ili ne moze se bez stele i stranke raditi u drzavnoj firmi, evo bruka neupraznjenih mjesta na fakultetima ostala nakon onog konkursa, nece niko sposoban da radi na fakultetu za 800-1000 km bolan, slobodnih mjesta ko u prici
sto se tice subvencija jasno su napisani kriteriji, svako imao pravo da izracuna koliko mu sta nosi bodova, evo meni kao neko ko na svakom koraku cita da je struka deficitarna nisu dodijeljeni bodovi(jer ih na birou ima 5), a na spisku vidim da ima onih koji su dobili te bodove jer im je biro u trenutku izdavanja potvrde dao da u evidenciji za tu struku nema evidentiranih nezaposlenih osoba, za sve sto sam mogao ostvariti bodove bodovan sam onako kako je konacno i objavljeno
Daryl Dixon

#4622 Re: Cijene stanova All about

Post by Daryl Dixon »

@nivla ti ih ne znas, ja ih znam, zao mi je stvarno, valjda si iole informaticki pismen da mozes pronaci osnovne informacije na netu o pojedinim osobama, ko je ciji i slicno.. inace, tema je cijena stanova all about a ne uhljebi all about.. ja iskren da budem nisam konkurisao jer imam svoj stan a u potrazi sam za jos jednim.. sad sam i ja racunao bodove i dobro bih kotirao..

@hzsa22 mogli su i to sto da ne, dobro su i ovo dali..
Thorgerson

#4623 Re: Cijene stanova All about

Post by Thorgerson »

Daryl Dixon wrote:@nivla ti ih ne znas, ja ih znam, zao mi je stvarno, valjda si iole informaticki pismen da mozes pronaci osnovne informacije na netu o pojedinim osobama, ko je ciji i slicno.. inace, tema je cijena stanova all about a ne uhljebi all about.. ja iskren da budem nisam konkurisao jer imam svoj stan a u potrazi sam za jos jednim.. sad sam i ja racunao bodove i dobro bih kotirao..

@hzsa22 mogli su i to sto da ne, dobro su i ovo dali..
Dobro, ali mora neko i da bude uhljeb da se tako izrazim. :D

Dakle, od tih 500 ljudi mora biti i takvih. Mislim, sta sad da radimo? Eto, sta je tvoj prijedlog i kako bi ti organizovao konkurs? Da se ne mogu prijavljivati radnici javnih preduzeca? Eto meni jedino to pada na pamet.

Mislim ne kontam. Evo nek na spisku ima 100 uhljeba, za koje ti eto znas...opet ih je 400 mozda regulara ljudi...

I jos jedna bitna stvar, ako neko radi u Telekomu ili vodovodu ne mora znaciti da je automatski uhljeb. Ja znam isto tako regulara ljudi koji tamo rade ili su radili, a dobili su posao regularnim putem. NAravno, slazem se ja da ima tamo svega i oni to govore. I vjeruj mi nije ni tamo bajno. Ljudski odnosi su nikakvi po tim preduzecima. Zamisli bolan radis, trudis se i sutra ti samo osvane neka glava ispred tebe, eto...ono doso neciji amidzic, dajdzic uci ga, poducavaj, a ono tabula raza.

Ma bjez ba...ja znam troje koji su dali otkaze u javnim firmama i nasli poslove. Jeste IT struka, pa je njima lakse, al nebitno. Napustili su udobnu fotelju, bas zbog tih stvari. I bice toga dosta jos.
shake69

#4624 Re: Cijene stanova All about

Post by shake69 »

P308 wrote:
shake69 wrote:Vrijedi li 105000 KM jednosoban stan 50 m2 u naselju Vrtovi sunca, star 6 godina u odlicnom stanju, i jos dobijes kuhinju gratis?
Vrtovi sunca su u teoriji na dobroj lokaciji ali bez auta o toj lokaciji ne treba ni razmisljati. Ne znam da li su u medjuvremenu sredili put, ali je prije par godina bio u katatsrofalnom stanju, pa je i sa autom zimi bilo zeznuto. Osim toga, usudio bih se reci da je bar 50% stanova u naselju jos uvijek prazno plus nema nikakvog sadrzaja i za manju kupovinu moras autom (na prvu se cini da je sve blizu ali dobro razmisli). Inace odlicno zamisljeno, i samo naselje je poprilicno lijepo sredjeno i jako mirno a ni stanovi nisu losi ali iz nekog razloga je to neuspjesan projekt.
Isao sam da gledam stan prije par godina i ovo misljenje je formirano na osnovu stanja u tom periodu, mozda su u medjuvremenu organizirali javni prevoz, sredili cestu i otvorili kakvu trgovinu, ostali sadrzaj i slicno.

Moj savjet je da odes par puta, onako neobavezno, poslije posla, vikendom i slicno. Kad covjek vise puta ode tek onda formira sliku o tome da li bi nesto funkcionisalo ili ne.
Fino, mogu se sloziti s puno stvari, iako ono o neophodnosti auta ne stoji. Isao pjeske dva puta precicom do BBIi bas nije daleko. E zimi, ne znam.
P308

#4625 Re: Cijene stanova All about

Post by P308 »

shake69 wrote:
P308 wrote:

Fino, mogu se sloziti s puno stvari, iako ono o neophodnosti auta ne stoji. Isao pjeske dva puta precicom do BBIi bas nije daleko. E zimi, ne znam.
Ok je dok si mlad ali treba razmisljati i o buducim vremenima jer nije bas mala uzbrdica :D Ne znam o kojoj precici govoris, ja sam isao par puta iz pravca Pionirske doline/Nahoreva, tako da sam na osnovu toga formirao misljenje, ne znam ima li kakav put iz pravca Breke ili neki mozda neki treci?
Inace, cijena je skroz ok uzimajuci u obzir da su cijene slicne i u daleko losijim naseljima.
Post Reply