Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
Piramidos

Post by Piramidos »

superm,cernice i ostali uhljebasi sto sad poslije bosancice :-) garant je i ona iz kosmickog sjevera
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

hrasno38 wrote:
Legolas wrote:
A sad kad su dokazali da brdo nije samo brdo
To još niko nije dokazao. A normalno je da je na tako dobrom strateškom položaju, uz srednjovjekovni utvrđeni grad, u ranijim vremenima postojalo rimsko utvrđenje, a još ranije ilirska gradina, a još ranije utvrđenje neke neolitske elite, možda čak i neko svetište, možda neki megalitski kompleks - to niko ne negira. Problem je u ubjeđenju u sopstvenu nepogrješivost osoba koje su, kao nekakvu vjersku dogmu, unaprijed i neprikosnoveno odredile šta se ima naći. Da se radi o "piramidi", to bi nakon dva tri dana od "otrkrića" moglo biti nepobitno dokazano. Je li arheolozima u Meksiku trebalo pola godine i "fondacija" da potvrde nedavno epohalno otkriće?
A zasto bi ti nekome imao pravo da uskratis da vjeruje da je tu piramida. Izvini mada su ti postovi zaista konkretni i poprilicno korektni zar na neciji "javni" argument koji otprilike izto znaci kao i neciji potpis ne bi trealo isto sastaviti kontra-argument sa svojerucnim potpisom. Taj covjek znaci ne suska oko da je to piramida nego javno kaze i ne boji se reakcija javnosti i spreman je da sa svakim udje u diskusiju. Pa zar to nije fer i posteno. Mozda je on i ovakav i onakav ali nije tip koji radi iz sjene i sakriva se iza nekoga ili iza necijih tudjih tvrdnji.
Jednostvano je lakše zabraniti istraživanja nego sjesti i argumentovano dokazati da je u krivu, da se ne radi o piramidi nego o......
Pospanko

Post by Pospanko »

Bolje bi bilo da svi odete, uzmete lopatu i krampu i malo negativnu energiju izbacite iz sebe, nego sto ovdje bezze mjesecima naglabate o piramidi.

Ima piramida kako nema, pa vidi se iz aviona. Ako nema, napravit cemo je i zavrsena stvar.

Vidim da se konacno i nas arheoloski muzej malo probudio iz sna, pa je krenuo da kopa nekakve grobove po Gorzadu. Sve u svemu pozitivna je ovo prica, bez obzira kakav ce joj kraj biti.

Nego kada idemo na kopanje?
Last edited by Pospanko on 19/04/2006 13:41, edited 1 time in total.
Legolas

Post by Legolas »

A zasto bi ti nekome imao pravo da uskratis da vjeruje da je tu piramida. Izvini mada su ti postovi zaista konkretni i poprilicno korektni zar na neciji "javni" argument koji otprilike izto znaci kao i neciji potpis ne bi trealo isto sastaviti kontra-argument sa svojerucnim potpisom. Taj covjek znaci ne suska oko da je to piramida nego javno kaze i ne boji se reakcija javnosti i spreman je da sa svakim udje u diskusiju. Pa zar to nije fer i posteno. Mozda je on i ovakav i onakav ali nije tip koji radi iz sjene i sakriva se iza nekoga ili iza necijih tudjih tvrdnji.
Što se mene tiče, ljudi mogu vjerovati da je tu i kugla ili kocka ili kakvo god hoće geometrijsko tijelo. Problem je u tome što retorika i djelovanje tih ljudi - kako u knjigama, tako i u javnim nastupima meni jednostavno miriše na prevaru. Da ne govorimo o upravnom odboru fondacije gdje sjede prevaranti poput Hodovića (koji vjerovanje u piramide poredi sa vjerovanjem u boga) ili znamenitog "arka" ublehara Ahmeda Bosnića. Još samo fali da se priljuče Kleo-Patra, vidovita Beba i Azira sa kašikama pa da društvo bude kompletno. Da ne govorimo o formiranju "fondacije" prije nego što je bilo šta otkopano, autorovim pričama o "velikim zavjerama", doktoratu koji to nije (zašto ta laž?) itd, itd, itd...
Last edited by Legolas on 19/04/2006 13:44, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

seljak_cojek wrote:
El-bosniaco wrote:pa sta sad onda ???

koliko ce se cekati dok dodji ti strucnjaci sto ce nadgledati
Citat Avaz:
"-Ministarstvo će formirati komisiju koju će činiti arheolozi i stručnjaci iz Zemaljskog muzeja, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Akademije nauka i umjetnosti i druge, s ciljem da se da stručno mišljenje o zahtjevu Ministarstva za obrazovanje ZDK - kaže se, između ostalog, u rješenju."

Citat Avaz:
"-Mi smo u oktobru prošle godine tražili, a oni odbili formiranje komisije. Sada ih pozivamo da nam se pridruže, da dođu i vide naše rezultate. Ne želim vjerovati da će neko doći i osporiti naš put i ove sjajne rezultate. Upravo sam ispratio ljude iz Federalne vlade i svi su za ovo što radimo - kaže Osmanagić"

Moje mišljenje:
U oktobru prošle godine nije bilo ni jednog očitog dokaza da nešto ima ispod Visočice, sada kad su otkopali ono kamenje, proradila sujeta, sad bi da i oni imaju neke zasluge, pa makar i nasilu. tužno, tužno :sad: :sad:
covjek otkrio "piramidu" i pozivao sve bh strucnjake da mu pomognu
u iskopavanju i izucavanju...
medjutim bh "arheoloska elita"ismijava se ovom covjeku govoreci da je to jedno obicno brdo. sepir skuplja sva sredstvai i okuplja nekoliko strucnjaka i odpocinje istrazivanja.
bh arheoloska elita ga i dalje ispijava a uz to jos i vrijedja(sarlatan ) i traze da se radovi obustave potpisivanjem neke jeftine peticije...
ovaj i dalje ih ne jebe ni jedan posto i nastavlja svoj zapoceti poso...
eh sada elita ide do ministarstva da bi eventualno preuzeli/ukrali semirov poso........
covjek ih i dalje poziva da ujedine snaga,dok ovi nece, hoce kolac sami za sebe...
moj gospodine imamovicu, ni sam ne znas koliko si jadan...
E30

Post by E30 »

El-Intifada wrote:Ja nesposobnjakovica đe su uperili onu kameru, u nebo!!
Mozda da gledamo kosmički sjever. :D
Zar nisi čuo? Očekuje se dolazak Ramirezovog unuka u svemirskom brodu :D
E30

Post by E30 »

Ma ja vjerujem u Osmanagica, i želim mu puno sreće u daljem radu.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Koliko treba vremena da se to cudo iskopa? :roll:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Legolas wrote:
Što se mene tiče, ljudi mogu vjerovati da je tu i kugla ili kocka ili kakvo god hoće geometrijsko tijelo. Problem je u tome što retorika i djelovanje tih ljudi - kako u knjigama, tako i u javnim nastupima meni jednostavno miriše na prevaru. Da ne govorimo o upravnom odboru fondacije gdje sjede prevaranti poput Hodovića (koji vjerovanje u piramide poredi sa vjerovanjem u boga) ili znamenitog "arka" ublehara Ahmeda Bosnića. Još samo fali da se priljuče Kleo-Patra, vidovita Beba i Azira sa kašikama pa da društvo bude kompletno. Da ne govorimo o formiranju "fondacije" prije nego što je bilo šta otkopano, autorovim pričama o "velikim zavjerama", doktoratu koji to nije (zašto ta laž?) itd, itd, itd...
Prvo da bih nekoga optuzio za nesto moras imati konkretne dokaze. Kad si se vec dotako Ahmeda Bosnica taj covjek zna vise o ovoj oblasti nego ti i jos desetorica sa tvojim znanjem jer covjek je hodao po svijetu i to proucavao kada 100% se ti nisi jos ni rodio. Sto bi znacilo da je u tom poslu sigurno preko 30 godina. Covjek je isto tako pisao knjige i dokumentovao svoja putovanja i sa sigurnosti ti mogu tvrditi da su mnogim ljudima bile i te kako interesantno stivo. Ne pocinje zivot niti znanje ove zemaljske kugle od kada si se pojavio ti i tvoja generacija. Ispade da su svi koji su se bavili time ublehasi a da si ti naucnik. Mada po textovima se da vidjeti da ti odlicno vladas materijom ne daje ti zapravo da omalovazavas nekoga ko ima ipak vise prakticnog iskustva u tome od tebe. Jer to sto ucis u knjigama je jedno a to sto dobijes na terenu obicno bude drugo. Znas ipak moram malo vise vjerovati ljudima koji su obisli zemlajsku kuglu i obisli makar po jedan krug oko piramida nego nekome ko je sve to pokupio iskljucivo citajuci knjige ili surfajuci po internetu (sto se ne odnosi na tebe).
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

kriticarka_nikova wrote:Koliko treba vremena da se to cudo iskopa? :roll:
Površina jedne stranice brda (piramide) je oko 56 000 kvadratnih metara. Ako pretpostavimo da je debljina sloja zemlje prosječno 20 cm to dođe oko 11000 kubika zemlje. A piramida ima četiri strane što ukupno iznosi oko 44 000 kubika materijala koji se mora premjestiti. Pa sad ti računaj koliko vremena treba za to.
leek

Post by leek »

Murat Sabanovic wrote:
covjek otkrio "piramidu" i pozivao sve bh strucnjake da mu pomognu
u iskopavanju i izucavanju...
medjutim bh "arheoloska elita"ismijava se ovom covjeku govoreci da je to jedno obicno brdo. sepir skuplja sva sredstvai i okuplja nekoliko strucnjaka i odpocinje istrazivanja.
bh arheoloska elita ga i dalje ispijava a uz to jos i vrijedja(sarlatan ) i traze da se radovi obustave potpisivanjem neke jeftine peticije...
ovaj i dalje ih ne jebe ni jedan posto i nastavlja svoj zapoceti poso...
eh sada elita ide do ministarstva da bi eventualno preuzeli/ukrali semirov poso........
covjek ih i dalje poziva da ujedine snaga,dok ovi nece, hoce kolac sami za sebe...
moj gospodine imamovicu, ni sam ne znas koliko si jadan...

ovo treba uokviriti!
vedderedi

Post by vedderedi »

Legolas wrote:
helo wrote:sada prebacite na TV HAJAT gostuje Semir Osmanagič!
To je repriza od sinoć. Obratite pažnju na pitanje o "doktoratu".
Ne znam zasto je uopste bitno da li covjek ima doktorat?!?
Last edited by vedderedi on 19/04/2006 14:05, edited 1 time in total.
vedderedi

Post by vedderedi »

dupli post
terapija

Post by terapija »

vedderedi wrote:
Legolas wrote:
helo wrote:sada prebacite na TV HAJAT gostuje Semir Osmanagič!
To je repriza od sinoć. Obratite pažnju na pitanje o "doktoratu".
Ne znam zasto je uopste bitno da li covjek ima doktorat?!?
Bitno je iz razloga sto ako nekoga uhvatis jednom u lazi pa mu i dalje vjerujes postajes levat :P
Piramidos

Post by Piramidos »

hrasno38 wrote:
Legolas wrote:
Prvo da bih nekoga optuzio za nesto moras imati konkretne dokaze. Kad si se vec dotako Ahmeda Bosnica taj covjek zna vise o ovoj oblasti nego ti i jos desetorica sa tvojim znanjem jer covjek je hodao po svijetu i to proucavao kada 100% se ti nisi jos ni rodio. Sto bi znacilo da je u tom poslu sigurno preko 30 godina. Covjek je isto tako pisao knjige i dokumentovao svoja putovanja i sa sigurnosti ti mogu tvrditi da su mnogim ljudima bile i te kako interesantno stivo. Ne pocinje zivot niti znanje ove zemaljske kugle od kada si se pojavio ti i tvoja generacija. Ispade da su svi koji su se bavili time ublehasi a da si ti naucnik. Mada po textovima se da vidjeti da ti odlicno vladas materijom ne daje ti zapravo da omalovazavas nekoga ko ima ipak vise prakticnog iskustva u tome od tebe. Jer to sto ucis u knjigama je jedno a to sto dobijes na terenu obicno bude drugo. Znas ipak moram malo vise vjerovati ljudima koji su obisli zemlajsku kuglu i obisli makar po jedan krug oko piramida nego nekome ko je sve to pokupio iskljucivo citajuci knjige ili surfajuci po internetu (sto se ne odnosi na tebe).

izvini al ga i ti mozes srati i pametovati to je cudo jedno
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Piramidos wrote:
hrasno38 wrote:
Legolas wrote: Što se mene tiče, ljudi mogu vjerovati da je tu i kugla ili kocka ili kakvo god hoće geometrijsko tijelo. Problem je u tome što retorika i djelovanje tih ljudi - kako u knjigama, tako i u javnim nastupima meni jednostavno miriše na prevaru. Da ne govorimo o upravnom odboru fondacije gdje sjede prevaranti poput Hodovića (koji vjerovanje u piramide poredi sa vjerovanjem u boga) ili znamenitog "arka" ublehara Ahmeda Bosnića. Još samo fali da se priljuče Kleo-Patra, vidovita Beba i Azira sa kašikama pa da društvo bude kompletno. Da ne govorimo o formiranju "fondacije" prije nego što je bilo šta otkopano, autorovim pričama o "velikim zavjerama", doktoratu koji to nije (zašto ta laž?) itd, itd, itd...

izvini al ga i ti mozes srati i pametovati to je cudo jedno
Hvala na lijepim rijecima i ja tebi zelim sve najbolje
Legolas

Post by Legolas »

Prvo da bih nekoga optuzio za nesto moras imati konkretne dokaze. Kad si se vec dotako Ahmeda Bosnica taj covjek zna vise o ovoj oblasti nego ti i jos desetorica sa tvojim znanjem jer covjek je hodao po svijetu i to proucavao kada 100% se ti nisi jos ni rodio. Sto bi znacilo da je u tom poslu sigurno preko 30 godina. Covjek je isto tako pisao knjige i dokumentovao svoja putovanja i sa sigurnosti ti mogu tvrditi da su mnogim ljudima bile i te kako interesantno stivo
Pročitao sam gotovo sve njegove knjige kada mi je bilo 12-13 godina, kada sam se i sam, (u toj dobi ne konsultujući kredibilnu literaturu), zanosio "atlantidama", "zavjerama oko skrivanja vanzemaljskih posjeta zemlji" itd, itd. Međutim, kada sam kasnije dolazio u dodir sa stranom literaturom istog sadržaja - što knjigama, što časopisima, uvidio sam kakve su Ahmedove "metode", jednom rječju "pođoni i potpiši" i pri tom zaradi na ljudima masirajući im ego da neko protiv njih "kuje zavjeru" i nešto im "skriva", što je dakako metoda i onih od kojih prepisuje. Gluposti. Slično npr. stoji Daniken, s tim da je on ipak jedan od inicijatora prevarantskog biznisa, a ostatak tek njegovi mnogobrojni prepisivači i prepisivači prepisivača. A to što je on proputovao svijet na račun naivčina i "alternativaca" nije mu neki plus. Da ne govorimo o nedavnoj navodnoj "eskpediciji" Rapa-Nui, a u stvari ekskurziji trojice kenjaca, koja "e" od naučne ekspedicije vidjela nije.
Ne pocinje zivot niti znanje ove zemaljske kugle od kada si se pojavio ti i tvoja generacija. Ispade da su svi koji su se bavili time ublehasi a da si ti naucnik.
Nemoj mi reći da smatraš da su Daniken ili Bosnić naučnici?
Mada po textovima se da vidjeti da ti odlicno vladas materijom ne daje ti zapravo da omalovazavas nekoga ko ima ipak vise prakticnog iskustva u tome od tebe. jer to sto ucis u knjigama je jedno a to sto dobijes na terenu obicno bude drugo. Znas ipak moram malo vise vjerovati ljudima koji su obisli zemlajsku kuglu i obisli makar po jedan krug oko piramida nego nekome ko je sve to pokupio iskljucivo citajuci knjige ili surfajuci po internetu (sto se ne odnosi na tebe)
Pitanje je kakvog iskustva. Da li neko piramide zaista istražuje ili o njima piše ono što mu odgovara, ili ono što se dobro prodaje lakovjernima, velika je razlika.
Last edited by Legolas on 19/04/2006 14:24, edited 2 times in total.
shin

Post by shin »

Kako ovi pisu, sprema nam se drzavni udar, nametanje rezima. Opasan je ovaj Osmagic i njegova kamarila. Treba ga likvidirati sto prije.
[Matrix]

Post by [Matrix] »

Ova tema toliko je smijesna,da je zaista tesko odgonetnuti kako su ljudi nasjeli gosp.Osmanagicu.Mozda je nasa psihologija toliko prijemciva da vjerujemo u "cudo nevidjeno".Zna li ko od vas sta je to kamen pjescar ?
To je kamen od kojeg su se u srednjem vijeku pravile nekropole,isti onaj kamen koji gosp.Osmanagic drzi u ruci,kad tvrdi da je to dio piramide.Svako ko je bio u Egiptu ili je imao srece da obidje Teotiuakan(malo sam skratio)
zna da se piramide napravljene od daleko vecih kamenih blokova.Najveca piramida "Keopsova",koja je napraljena od veoma kvalitetnog kamena,stara je oko 5000 hiljada godina i bila bi obicna ruina da nema napora da se ona odrzi.Pomenuti kamen pjescar,toliko je sklon eroziji da nema sanse da izdrzi vise od 500-1000 godina,a ne 12.000 godina koliko tvdi da je stara "piramida sunca".Ipak,najveci "problem" je objasniti ,sta tu zaboga rade piramide ?!
Objasnjenj koje gosp Osmanagic nudi,je to da su piramide napravljene od "superiorne" civlizacije na nekakvim energetskih centrima(OBN).Nikada niti nauka niti "para-nauka",nije dokazala nikakve energetske centre,jos manje je dokazala da je neko u ledenom dobu pravio i napravio samo tri piramide i nestao bez ikakvog traga.Vidite gosp Osmanagic po struci nije arheolog,vec obicni prebogati amater ,koji je kako neko rece hodao diljem svijeta ali nista nije izucavao i nista ozbiljno u nauci nije napravio.Ako njegov "doktorat" u kome se citira Nostradamus,Tarabic mozemo gleddati kao naucni elaborat onda je onaj koji mu je odobrio takav materijal jos veca budala od njega.To sto vecina pristaje da bude saucesnik u lazi i podvali nije nista neocekivano,jer ce u slucaju nesupjeha sve svaliti na tog covjeka,proglasiti ga ludakom i praviti se nevidni u svemu,a to sto on i njegovi "rudari" raskopavaju nekropolu,to nikom nista.
horoz

Post by horoz »

zanimljiva je transformacija ovih balijandera (kako sam ih zvao na pocecima ove diskusije) kako se povlace pred argumentima i lagano pokusavaju da preotmu tudji rad...

prvo su osporavali totalno... "visocica je obicno brdo" i sl

onda su tvrdili da je tu nekropola

poslije kazu da je riječ o putu (ploca sa onakvim nagibom :))

i na kraju pokusavaju da se uvale...

balijska posla
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) Matrix, ... logicno i jasno napisano, .... sada prognoziram jednu kratku stanku, a onda ce piramidashi krenuti sa novim, - svjezim "dokazima", ... :oops:
Piramidos

Post by Piramidos »

pape wrote::) Matrix, ... logicno i jasno napisano, .... sada prognoziram jednu kratku stanku, a onda ce piramidashi krenuti sa novim, - svjezim "dokazima", ... :oops:
pa noravno pape nemoze tek tako da sav ovaj zakotrljani posao da stane ,sad ce analiza kako smo mi bili za saradnju kako nikada nismo tvrdili da je to piramida itd itd boze ti sacuvaj.
kod nas neonke na nebo da postave narod bi i dalje zivio u mraku i vjerovao ublehi.
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

[Matrix] wrote:Ova tema toliko je smijesna,da je zaista tesko odgonetnuti kako su ljudi nasjeli gosp.Osmanagicu.Mozda je nasa psihologija toliko prijemciva da vjerujemo u "cudo nevidjeno".Zna li ko od vas sta je to kamen pjescar ?
To je kamen od kojeg su se u srednjem vijeku pravile nekropole,isti onaj kamen koji gosp.Osmanagic drzi u ruci,kad tvrdi da je to dio piramide.Svako ko je bio u Egiptu ili je imao srece da obidje Teotiuakan(malo sam skratio)
zna da se piramide napravljene od daleko vecih kamenih blokova.Najveca piramida "Keopsova",koja je napraljena od veoma kvalitetnog kamena,stara je oko 5000 hiljada godina i bila bi obicna ruina da nema napora da se ona odrzi.Pomenuti kamen pjescar,toliko je sklon eroziji da nema sanse da izdrzi vise od 500-1000 godina,a ne 12.000 godina koliko tvdi da je stara "piramida sunca".Ipak,najveci "problem" je objasniti ,sta tu zaboga rade piramide ?!
Objasnjenj koje gosp Osmanagic nudi,je to da su piramide napravljene od "superiorne" civlizacije na nekakvim energetskih centrima(OBN).Nikada niti nauka niti "para-nauka",nije dokazala nikakve energetske centre,jos manje je dokazala da je neko u ledenom dobu pravio i napravio samo tri piramide i nestao bez ikakvog traga.Vidite gosp Osmanagic po struci nije arheolog,vec obicni prebogati amater ,koji je kako neko rece hodao diljem svijeta ali nista nije izucavao i nista ozbiljno u nauci nije napravio.Ako njegov "doktorat" u kome se citira Nostradamus,Tarabic mozemo gleddati kao naucni elaborat onda je onaj koji mu je odobrio takav materijal jos veca budala od njega.To sto vecina pristaje da bude saucesnik u lazi i podvali nije nista neocekivano,jer ce u slucaju nesupjeha sve svaliti na tog covjeka,proglasiti ga ludakom i praviti se nevidni u svemu,a to sto on i njegovi "rudari" raskopavaju nekropolu,to nikom nista.
i sto to tebi tesko pada sto coek kopa piramidu? :roll:
davis.ba

Post by davis.ba »

[Matrix] wrote:Ova tema toliko je smijesna,da je zaista tesko odgonetnuti kako su ljudi nasjeli gosp.Osmanagicu.Mozda je nasa psihologija toliko prijemciva da vjerujemo u "cudo nevidjeno".Zna li ko od vas sta je to kamen pjescar ?
Pa ako je tako otiđi čovječe u Visoko sve to reci Osmanagiću i završena priča. On nas ovdje našao uvjeravati.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

pape wrote::) Matrix, ... logicno i jasno napisano, .... sada prognoziram jednu kratku stanku, a onda ce piramidashi krenuti sa novim, - svjezim "dokazima", ... :oops:
A da sad malo okrenemo stvari.
Dobro NIJE PIRAMIDA.
A šta je onda, čemu onoliko kamenje. Ako je nekropola, kakav je to pokolj morao biti u prošlosti (obično je jedan grob ispod jednog kamena). Kako objašnjavate nepravilan oblik stećaka. Ako je put, kako je moguće kretati se putem sa onakvim nagibom.
Locked