Freelancing....all about
Moderator: anex
- vjesticanametli
#4601 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Drzava ne vraca
-
bedakb
#4602 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naravno.vjesticanametli wrote:Drzava ne vraca
Na tu izjavu sam se samo nasmijao
- madner
#4603 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Naravno da vraca, pdv recimo. 
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4604 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemoj se uzdati u USMENI DIO.bedakb wrote:Kakvo rjesenje ? Da su htjeli mogli su mi odmah reci idi plati, cim sam dostavio obrazac.Medjutim receno mi je ostavi kontakt telefon, ne znamo ni mi jos nista, zovemo te kada budemo imali vise informacija.un1ted wrote:Nece ni nazvati, ide rješenje
-
Matris
#4605 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Istina, nema kesh nazad, mozes uzeti nesto drugo iz trgovine u istom iznosuvjesticanametli wrote:Drzava ne vraca
Tj, uracunaju ti za neki buduci porez.
-
Rimes87
#4606 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Imam info iz prve ruke da će se nastaviti slati koverte nakon izbora (ako ne i prije). Ne pitajte me za detalje, zaista nisam u mogućnosti da ih napišem javno, a ni u privatnu poruku. U svakom slučaju, priznaje se odbitak od 20% i postoje liste sa imenima u poreznim upravama.
- vjesticanametli
#4607 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa to je logicno da ce biti samo ce masa nas prekinuti rabote pa nek sisaju motku 
-
Rimes87
#4608 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Dobro, kontam ja to, nego ima ljudi koji ne mogu prestati to raditi tek tako, tako da im se valja boriti da ih ne zaviju u crno s nekim novim zakonom. Mada će ih i s ovim većinu zaviti u crno.vjesticanametli wrote:Pa to je logicno da ce biti samo ce masa nas prekinuti rabote pa nek sisaju motku
- vjesticanametli
#4609 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znam. Jbg jarane valja platit sda govnjive plakate i audije....
-
bedakb
#4610 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa bas su prestali sa slanjem ?Rimes87 wrote:Imam info iz prve ruke da će se nastaviti slati koverte nakon izbora (ako ne i prije). Ne pitajte me za detalje, zaista nisam u mogućnosti da ih napišem javno, a ni u privatnu poruku. U svakom slučaju, priznaje se odbitak od 20% i postoje liste sa imenima u poreznim upravama.
Nego posto sam ja sad, tj. bio sam u 2016-oj godini poreski obveznik, imam li ja pravo sad traziti povrat poreza za tu godinu ? Znaci retroaktivni povrat poreza ?
Poresku karticu imam od Marta 2018.
- hekaton
#4611 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako cujem u HNK su poslali prof eng...oni rafe sa paypalkmbedakb wrote:Pa bas su prestali sa slanjem ?Rimes87 wrote:Imam info iz prve ruke da će se nastaviti slati koverte nakon izbora (ako ne i prije). Ne pitajte me za detalje, zaista nisam u mogućnosti da ih napišem javno, a ni u privatnu poruku. U svakom slučaju, priznaje se odbitak od 20% i postoje liste sa imenima u poreznim upravama.
Nego posto sam ja sad, tj. bio sam u 2016-oj godini poreski obveznik, imam li ja pravo sad traziti povrat poreza za tu godinu ? Znaci retroaktivni povrat poreza ?![]()
![]()
-
Rimes87
#4612 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da, i ovdje su u pitanju profesori engleskog iz TK. Koliko sam shvatio, oni imaju spisak za godine u kojima su prešli 10 000 KM, ali pokušavaju ljude navući na caku da im odnesu sve. Tipa ono, donesite vi nama izvode da mi uporedimo s našim informacijama. Tako da predlažem ljudima da sami sračunaju i samo im odnesu one godine gdje su prešli 10k, naravno ukoliko dođe do toga da budu pozvani. Mada je 99% da će biti pozvani.hekaton wrote:Kako cujem u HNK su poslali prof eng...oni rafe sa paypalkmbedakb wrote:Pa bas su prestali sa slanjem ?Rimes87 wrote:Imam info iz prve ruke da će se nastaviti slati koverte nakon izbora (ako ne i prije). Ne pitajte me za detalje, zaista nisam u mogućnosti da ih napišem javno, a ni u privatnu poruku. U svakom slučaju, priznaje se odbitak od 20% i postoje liste sa imenima u poreznim upravama.
Nego posto sam ja sad, tj. bio sam u 2016-oj godini poreski obveznik, imam li ja pravo sad traziti povrat poreza za tu godinu ? Znaci retroaktivni povrat poreza ?![]()
![]()
-
Matris
#4613 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ovaj prvi krug kako je bilo obracunavaju samo paypal. Sve ostale transakcije su ignorisali. Najbolje je reci njima da izracunaju sta si im duzan i rijesen problem.
-
Rimes87
#4614 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa neće gospoda da računa već hoće da te uhvati na caku da im daš i ostatak izvoda i onda da te izmuzu za pare. Neće da kažu koliko je se dužno već samo insistiraju da se popuni obrazac.Matris wrote:Ovaj prvi krug kako je bilo obracunavaju samo paypal. Sve ostale transakcije su ignorisali. Najbolje je reci njima da izracunaju sta si im duzan i rijesen problem.
-
Matris
#4615 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Meni su izracunali. Ja sam inzistirao da hocu platiti sta sam duzan i ako nisam nisam duzan nisu me trebali ni zvati. Nit znam kako se racuna nit me interesuje. Ja sam spreman platiti i ne mogu na sudu dokazati da nisam, samo nek kazu koliko treba. Da izracunam pogresno pa da i za to platim kaznu. Izracunali su oni sami na kraju, ja ispunio to u obrazac i platio.Rimes87 wrote:Pa neće gospoda da računa već hoće da te uhvati na caku da im daš i ostatak izvoda i onda da te izmuzu za pare. Neće da kažu koliko je se dužno već samo insistiraju da se popuni obrazac.Matris wrote:Ovaj prvi krug kako je bilo obracunavaju samo paypal. Sve ostale transakcije su ignorisali. Najbolje je reci njima da izracunaju sta si im duzan i rijesen problem.
- vjesticanametli
#4616 Re: Porez na dohodak na freelancing?
E tako...nek makar racunaju ako znaju 
-
free_too
#4617 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Matris wrote:Meni su izracunali. Ja sam inzistirao da hocu platiti sta sam duzan i ako nisam nisam duzan nisu me trebali ni zvati. Nit znam kako se racuna nit me interesuje. Ja sam spreman platiti i ne mogu na sudu dokazati da nisam, samo nek kazu koliko treba. Da izracunam pogresno pa da i za to platim kaznu. Izracunali su oni sami na kraju, ja ispunio to u obrazac i platio.Rimes87 wrote:Pa neće gospoda da računa već hoće da te uhvati na caku da im daš i ostatak izvoda i onda da te izmuzu za pare. Neće da kažu koliko je se dužno već samo insistiraju da se popuni obrazac.Matris wrote:Ovaj prvi krug kako je bilo obracunavaju samo paypal. Sve ostale transakcije su ignorisali. Najbolje je reci njima da izracunaju sta si im duzan i rijesen problem.
I kako su ti na kraju izracunali, koji kanton . Je li 20%, je li s 4%, licni odbitak, etc
- S@din
#4618 Re: Porez na dohodak na freelancing?
ne razumijem poentu tvoju...Matris wrote:Moze samo pojasnjenje ko je psovao ili prozivao?un1ted wrote:Sta misliš ko ce dobiti po ušima? Ona koja je 'nelegalno' ispunjavala obrasce ili ti koji nisi platio porez?
Zašto se žališ na način uplate I predviđene dokumente KADA NISI NIŠTA URADIO DA SE TA GRESKA ispravi? Nisi jer ti je dogovarala. Sada kada ne odgovara pozivas se na nju. Nemoj tako.
Još jedna stvar. Ako nisi u mogućnosti civilizovano pisati na forumu bez vrijeđanja drugih, onda ni nemoj, jer na prvu psovku i prozivanje normalan čovjek prestaje citati.
Sto se tice zakona, u pravu si.
Da li je postojao zakon? Jeste
Da li je postojala zakonska obaveza? Nije
Zakon koji je nemoguce ispuniti u praksi bez krsenja nekog drugog zakona ne moze se smatrati zakonskom obavezom.
Da li sam ja uradio nesto da se ta greska ispravi? Nisam. Meni je odgovarala ta nesposobnost drzave jer nisam morao placati porez. Zasto bi se borio da se to ispravi.
Edit:
Ja nisam aktivno prekrsio zakon. Ja sam odbio platiti porez zato sto placanjem poreza bi prekrsio zakon.
Ona je aktivno prekrsila zakon.
Nije ista moralna i krivicna odgovornost kad gurnes nekog pod auto, i kad vidis nesrecu pa ne pomognes.
Ona je ta koja se bavi obracunom poreza, ignorirala je nepravilnosti i donijela odluku sta ce uraditi znajuci da nije u skladu sa zakonom (30% umjesto 20%).
Dok sam ja suocen sa istim problem odlucio da ne krsim zakon, nego ostajem po strani dok se isti ne uredi.
Ko je ovdje vise prekrsio zakon? Onaj ko aktivno krsi zakon ili onaj ko odbija da ga krsi?
Malo ste pobrkali stvari, po "zakonu" napraviti web stranicu je autorsko djelo, 30% olakšice, popraviti nešto na stranici ili je održavati i sl, nije autorsko djelo znači 20% odbitak...
Pogledaš djelo, ako je nešto lično što si ti izmislio napravio, prezentirao 30%, ostali opšti poslovi 20% ...
- S@din
#4619 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Indigont wrote:Dobro jeste li vi svjesni da ministrica u javnom pojašnjenju traži da uplatimo pozivajući se na član 70b po AMS akontaciji koja je nastala kad i taj član (april 2018) porez za period kad ta izmjena pravilnika nije postojala? Prvo to je ilegalno. U 2015. je postojao samo član 30 stav 2 zakona koji kaže da je isplatilac dužan obračunati i platiti porez, kao i član 66 pravilnika koji za povr. samostalne djelatnosti kaže da se na godišnjoj prijavi moraju dostaviti te akontacije koje ti je isplatilac dužan dati da bi ti mogao podnijeti godišnju prijavu, kaže da ih moraš priložiti uz god. prijavu. Ti članovi postoje i dan danas, tako da nije samo pravilnik u koliziji sa zakonom nego su bukvalno i neki članovi pravilnika u koliziji sa drugim članovima pravilnika koje su zaboravili obrisati/izmijeniti kad su nabrzaka dodali ovaj član koji je pokrenuo cijelo sranje.
Šta je vaša sugestija uopće? Da uplatimo retroaktivno za 3 godine unazad samo na račun porezne svotu, dostavimo samu uplatnicu i to je to?
Inače jedan od vas dvojice se dotakao toga da ako firma ne uplati radniku doprinose i porez na platu da je on dužan, ako ne uspiju od firme naplatiti ni prinudno. Kad se to ikad desilo u ovoj državi? Navedite jedan primjer da je radnik već dobrano isfrustriran što mu nije uplatio privatnik staž, porez i doprinos za zdr. da je onda morao još platiti on te dadžbine? Ja ne znam za nijedan slučaj takav. Mislim da bi radnici nekih propalih firmi bukvalno zapalili grad kad bi im se na svu muku još i to spomenulo, da su oni krivi i dužni.
A što je najjače zakon baš propisuje da je radnik zaista dužan platiti porez ako privatnik ne uplati, tim nedvosmislenim riječima. A za povr. samostalne djelatnosti takvo nešto ne piše. Prekopao sam zakon i pravilnik, uzuzev novog člana 70b iz aprila 2018. nijedan član ne kaže šta je procedura ako isplatitelj naknade nije obračunao i uplatio i dostavio akontacije fizičkom licu. A na sve to, taj jedini član, 70b, je u koliziji sa zakonom. Kad je bilo koji član pravilnika u koliziji sa zakonom primijenjuje se zakon.
Zakon kaže da je radnik dužan platiti porez na dohodak, i ako nema dohotka nema ni poreza, kratko i jasno
I zakon je upravu, ja bi čak pojednostavila da ako poslodavac ne plati u momentu isplate, onda obaveza ostaje na radniku...
Eh sad da vam objasnim o čemu se radi, poslodavac ne plaća porez na dohodak plaća ga radnik, poslodavac je samo dužan da to obračuna i umanji od iznosa za isplatu i tu razliku proslijedi državi.
Ako radnik dobije punu naknadu ne umanjenu za porez, logično da je sad to njegova obaveza...
- S@din
#4620 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Svaka firma u BiH kojoj je osnivač strano lice posluje na takav način...Puf wrote:Ne prebacujem, nego onako kontam, kad bi mi porezna sjela za vrat, lahko bi ih se otarasio. Otvoris pravno lice van BIH i samo peglas tu karticu od te firme otvorene na Panami, Belize ili negdje trece... To se naravno isplati kada zaradjujes godisnje vise od 10 000KM. Jer trosak godisnji oko te firme i banke je oko 1000 dolara na godisnjem nivou.Haris.ba wrote:Možda to i radiš. Mada sumnjam. Jer valjda imaš računovođu koji bi ti objasnio kako se to radi.Puf wrote:Legalno prebacim sa 1 racuna iz Paname, na racun pravnog lica u BIH. Tu sva prica oko ilegalnosti zavrsava.
Koji ti je osnov prebacivanja?
To je nešto sasvim normalno, ispostaviš ino fakturu, na koju se ne plaća pdv, jer glavni uslov za plaćanja pdv-a je da je promet roba i usluga izvršen na teritoriji BiH, podmiriš plaće troškove, nešto malo poreza na dobit i svi sretni
-
Matris
#4621 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Eh sad da vam objasnim o čemu se radi, nije komsija Mujo napravio dijete, Mujo je njega samo ubacio i obavio posao i onda vratio zenu Hasi.S@din wrote:
Eh sad da vam objasnim o čemu se radi, poslodavac ne plaća porez na dohodak plaća ga radnik, poslodavac je samo dužan da to obračuna i umanji od iznosa za isplatu i tu razliku proslijedi državi.
Ako radnik dobije punu naknadu ne umanjenu za porez, logično da je sad to njegova obaveza...
Ako Mujo nije uspio da zena zatrudni, logično da je sad to Hasina obaveza...
-
Matris
#4622 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije to ista situacija. On bi sa Bosanskim pasosom i prebivalistem u BiH otvarao firmu negdje vani. Moze to, ali moras tu firmu prijaviti u poreznu i sve racune sto imas. Kad registrujes firmu moras izabrati nacin poslovanja. U svim ovim offshore firmama je passthrough porez. Drugim rijecima placas porez na dobit u maticnoj drzavi, tj BiH. Problem je u tome sta se racuna kao dobit. Dobit je prihod manje rashod. Sad mnogi misle da u rashod mogu racunati sta god hoce zato sto je firma u Belize recimo. Ne mozes, jer porez placas u BiH i sta se racuna pod dobit se racuna pod bosanskim zakonima. To znaci da u rashode mozes racunati samo ono sto je legalno racunati pod rashode u BiH. Sto god mogu otpisati vlasnici doo firmi u BiH to mozes i ti, nista vise i nista manje.S@din wrote: Svaka firma u BiH kojoj je osnivač strano lice posluje na takav način...
To je nešto sasvim normalno, ispostaviš ino fakturu, na koju se ne plaća pdv, jer glavni uslov za plaćanja pdv-a je da je promet roba i usluga izvršen na teritoriji BiH, podmiriš plaće troškove, nešto malo poreza na dobit i svi sretni
Na kraju svega toga ako bi radio po zakonu zavrsio bi na istom, samo bi imao troskove firme na to sve.
Ako bi radio protivzakonito to je onda druga prica.
-
Rimes87
#4623 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Vidis, nije lose se praviti nemust i reci im da ti sracunaju sve.Matris wrote:Meni su izracunali. Ja sam inzistirao da hocu platiti sta sam duzan i ako nisam nisam duzan nisu me trebali ni zvati. Nit znam kako se racuna nit me interesuje. Ja sam spreman platiti i ne mogu na sudu dokazati da nisam, samo nek kazu koliko treba. Da izracunam pogresno pa da i za to platim kaznu. Izracunali su oni sami na kraju, ja ispunio to u obrazac i platio.Rimes87 wrote:Pa neće gospoda da računa već hoće da te uhvati na caku da im daš i ostatak izvoda i onda da te izmuzu za pare. Neće da kažu koliko je se dužno već samo insistiraju da se popuni obrazac.Matris wrote:Ovaj prvi krug kako je bilo obracunavaju samo paypal. Sve ostale transakcije su ignorisali. Najbolje je reci njima da izracunaju sta si im duzan i rijesen problem.
- Bluemore
#4624 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kad ste tako pravno podkovaniS@din wrote:Indigont wrote:Dobro jeste li vi svjesni da ministrica u javnom pojašnjenju traži da uplatimo pozivajući se na član 70b po AMS akontaciji koja je nastala kad i taj član (april 2018) porez za period kad ta izmjena pravilnika nije postojala? Prvo to je ilegalno. U 2015. je postojao samo član 30 stav 2 zakona koji kaže da je isplatilac dužan obračunati i platiti porez, kao i član 66 pravilnika koji za povr. samostalne djelatnosti kaže da se na godišnjoj prijavi moraju dostaviti te akontacije koje ti je isplatilac dužan dati da bi ti mogao podnijeti godišnju prijavu, kaže da ih moraš priložiti uz god. prijavu. Ti članovi postoje i dan danas, tako da nije samo pravilnik u koliziji sa zakonom nego su bukvalno i neki članovi pravilnika u koliziji sa drugim članovima pravilnika koje su zaboravili obrisati/izmijeniti kad su nabrzaka dodali ovaj član koji je pokrenuo cijelo sranje.
Šta je vaša sugestija uopće? Da uplatimo retroaktivno za 3 godine unazad samo na račun porezne svotu, dostavimo samu uplatnicu i to je to?
Inače jedan od vas dvojice se dotakao toga da ako firma ne uplati radniku doprinose i porez na platu da je on dužan, ako ne uspiju od firme naplatiti ni prinudno. Kad se to ikad desilo u ovoj državi? Navedite jedan primjer da je radnik već dobrano isfrustriran što mu nije uplatio privatnik staž, porez i doprinos za zdr. da je onda morao još platiti on te dadžbine? Ja ne znam za nijedan slučaj takav. Mislim da bi radnici nekih propalih firmi bukvalno zapalili grad kad bi im se na svu muku još i to spomenulo, da su oni krivi i dužni.
A što je najjače zakon baš propisuje da je radnik zaista dužan platiti porez ako privatnik ne uplati, tim nedvosmislenim riječima. A za povr. samostalne djelatnosti takvo nešto ne piše. Prekopao sam zakon i pravilnik, uzuzev novog člana 70b iz aprila 2018. nijedan član ne kaže šta je procedura ako isplatitelj naknade nije obračunao i uplatio i dostavio akontacije fizičkom licu. A na sve to, taj jedini član, 70b, je u koliziji sa zakonom. Kad je bilo koji član pravilnika u koliziji sa zakonom primijenjuje se zakon.
Zakon kaže da je radnik dužan platiti porez na dohodak, i ako nema dohotka nema ni poreza, kratko i jasno![]()
I zakon je upravu, ja bi čak pojednostavila da ako poslodavac ne plati u momentu isplate, onda obaveza ostaje na radniku...
Recite nam je li radnik Ili uposlenik
Ili je to po zakonu svejedno
Zakon bezakonja tumacen od budjetliJa i senduvćARa
Koji drapaju od drzave ne Cine nista dem
Razne mahinacije klepanja i ugradjivanja
Za takve NIJE protuzakonito uvaliti se preko rodjaka, stranke i MITA na mjesto uhljebljenja
Da bi do penzija muzli drzavu i obveznike i legitimne a ZAkinute korisnike
Vec oni podizu prst i ukazivJU na nemoral i nepostenje radnika“
Apurdistan amoralistan i spinovistan
-
amonimus
#4625 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...
Last edited by amonimus on 17/02/2020 11:20, edited 1 time in total.