Ja se samo sjećam onog dijela o deregulaciji i liberalizaciji finansijskog sistema i kako su najednom svi postali likvidni, a onda su se toliko zadužili da im je trebalo 25 godina da se oporave i da su ponovo nacionalizovali banke da izbjegnu kolaps ... a to se ponavlja i ponavlja, to čupanje sistema sa ivice ambisa ... zbog Friedmanove ideologije apsolutno slobodnog 'efikasnog samoregulirajućeg tržišta' ... kao da je tržište neka prirodna ili natprirodna pojava neovisna o ljudima, manipulacijama, politikama ...prog321 wrote:Ono je sto je Pinochet uradio nije nista drugacije od ostalih postkomunistickih drzava Istnocnog bloka, ukljucujuci zemlje ex-yu.
Dao je drzavnu imovinu privatnim vlasnicima, dok je srednja klasa nestajala i nezaposlenost rasla.
Kasnije je nesto imovine nacionalizovao kroz reforme.
Danas je Chile primjer za sve Miltoniste jer je 90h dozivio bum. Ne shvataju da je chileanski narod 30 godina imao shok tarapiju.![]()
Znaš kako meni izgleda BiH? K'o da su se upravo sad ostvarili ciljevi Pokreta za autonomiju, pa imamo autonomno-feudalni sistem za vladajuću klasu, sve sa naklonošću prema sultanu i riješenim vjerskim pitanjem.Isto je Tudzman uradio sa hrvatskom i Slobodan sa srbijanskom imovinom. Dodik sa imovinom rs.
Dali su je u vlasnistvo nekolicini privatnika, ali su je oni za djelic imovinske vrijednosti prodali multinacionalnim ulagacima.
Jedino u Federaciji jos uvijek stoje nekoliko drzavnih firmi koje se nisu rasprodale lokalnim kabadahijama. Ali opet narod nije sretan. Umjesto sto su je dali u vlasnistvo privatnicima , firme su ostale u drzavnom vlasnistvu ali su zato kabadahije zaposlile svoje familije da rade u njima.
Ne znam je li to pravednije rjesenje. Sta ti mislis o tome ?![]()
Principijelno, ja sam za privatizaciju sa državnim agencijama za kontrolu - na pr cijena komunalnih usluga ... ali nisam za rasprodaju zemlje, vode, zraka ... i generalno sam za PPP model za izgradnju infrastrukture. Ali ...
A, stoji mi na polici sigurno već tri godine.PS. Shok doktrina je interesantno stivo, Moras procitati.