Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
piupiu

#4601 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

prog321 wrote:Ono je sto je Pinochet uradio nije nista drugacije od ostalih postkomunistickih drzava Istnocnog bloka, ukljucujuci zemlje ex-yu.
Dao je drzavnu imovinu privatnim vlasnicima, dok je srednja klasa nestajala i nezaposlenost rasla.
Kasnije je nesto imovine nacionalizovao kroz reforme.
Danas je Chile primjer za sve Miltoniste jer je 90h dozivio bum. Ne shvataju da je chileanski narod 30 godina imao shok tarapiju. :-D
Ja se samo sjećam onog dijela o deregulaciji i liberalizaciji finansijskog sistema i kako su najednom svi postali likvidni, a onda su se toliko zadužili da im je trebalo 25 godina da se oporave i da su ponovo nacionalizovali banke da izbjegnu kolaps ... a to se ponavlja i ponavlja, to čupanje sistema sa ivice ambisa ... zbog Friedmanove ideologije apsolutno slobodnog 'efikasnog samoregulirajućeg tržišta' ... kao da je tržište neka prirodna ili natprirodna pojava neovisna o ljudima, manipulacijama, politikama ...
Isto je Tudzman uradio sa hrvatskom i Slobodan sa srbijanskom imovinom. Dodik sa imovinom rs.
Dali su je u vlasnistvo nekolicini privatnika, ali su je oni za djelic imovinske vrijednosti prodali multinacionalnim ulagacima.
Jedino u Federaciji jos uvijek stoje nekoliko drzavnih firmi koje se nisu rasprodale lokalnim kabadahijama. Ali opet narod nije sretan. Umjesto sto su je dali u vlasnistvo privatnicima , firme su ostale u drzavnom vlasnistvu ali su zato kabadahije zaposlile svoje familije da rade u njima.
Ne znam je li to pravednije rjesenje. Sta ti mislis o tome ? :-D
Znaš kako meni izgleda BiH? K'o da su se upravo sad ostvarili ciljevi Pokreta za autonomiju, pa imamo autonomno-feudalni sistem za vladajuću klasu, sve sa naklonošću prema sultanu i riješenim vjerskim pitanjem. :D Problem naše države je što u njoj ne vrijede nikakva racionalna, ni profesionalna pravila i što je politička klasa zapravo pseudoaristokratska (na sve tri strane) ...

Principijelno, ja sam za privatizaciju sa državnim agencijama za kontrolu - na pr cijena komunalnih usluga ... ali nisam za rasprodaju zemlje, vode, zraka ... i generalno sam za PPP model za izgradnju infrastrukture. Ali ...
PS. Shok doktrina je interesantno stivo, Moras procitati.
A, stoji mi na polici sigurno već tri godine. :oops: Stalno je zaobilazim ... toliko se o njoj priča da osjećam kao da sam je pročitala. :lol:
piupiu

#4602 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

John Cleese wrote:
"Make the economy scream!", rece Nikson...
Da se prisjetimo geneze krize nakon koje je uslijedilo "cudo":

Ah, čuj, ovo je i današnja ideologija - u ime slobodnog tržišta, sve je dozvoljeno, pa i izmišljati razloge za ratove i smatrati da je smrt milion ljudi opravdana da bi se instalirali podobni sistemi ... i ništa se nije promijenilo, niti je odgovarao Kissinger, niti je odgovarao onaj psihopata Rumsfeld ... niti će.
VjecitiStudent

#4603 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

Ommadawn wrote:
nosara wrote: ...

"Vodovod nerado čini ove redukcije. Bili bi sretni da imamo 24-satno vodosnabdijevanje. Mi redukacijama uništavamo inako staru vodovodnu mrežu. Redukcije se dešavaju da bi se u obezbjedile zalihe vode", rekao je za N1 Kenan Đipa iz KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Građani Sarajeva su žedni pored ogromnih količina vode koja nas okružuje.

"Situacija sa vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo je alarmantna. Razlog je sušni period u posljednja tri mjeseca bez velikih padavina i dotrajala infrastruktura tj. dotrajalost vodovodne mreže u Sarajevu", rekao je Đipa za N1.

Najveći problem građanima predstavljaju gotovo redovne noćne redukcije, odnedavno i dnevne.

"Na glavnom izvorištu Sarajevsko Polje Bačevo dolazi do stalnog pada akumulacije vode. Preduzeće je prisiljeno mjeru redukcije. Nadam se da je ovo iza nas i da će dnevno vodosnabdijevanje biti bez prekida, dok se redukcije u noćnim satima nastavljaju"
Za vrijeme SFRJ voda za pice u Banja Luci nije bila zdrava, te postoje tvrdnje da je sadrzavala zivu o cemu se sutjelo, mada u istinitost toga se ne smijem zakleti. Ali znam da jedno vrijeme nismo smjeli piti vodu iz cesme pa smo se vodosnabdijevali na okolnim izvorima. Redukcije vode su postojale itekako. Samo Tuzla je bila poznata pod imenom "Kanister City" sto ce ti mnogi Tuzlaci i potvrditi.

Pacovi su takodjer bili problem ali sigurno ne toliko koliko danas. A sad pazi ovo, nema samo Sarajevo problema sa pacovima nego i Stockholm a takodjer i New York. Nisam nesto siguran kako bi to drugovi iz SFRJ rijesili kad nisu mogli rijesiti ni adekvatno odlaganje smeca ispred stambenih objekata, a i odvoz istog je bio traljavo rijesen. Kod nas se smece odvozilo ponedjeljkom, srijedom i petkom, odlagali smo ga na oznaceno mjesto (komsija je to kanticom farbe i kistom obiljezio na jednom dijelu trotoara), taman sto pokupe one vrecice smeca, ostanu ostatci koje vjetar raznese okolo po autima na parkingu, a da ne spominjem pse lutalice koji su se tuda skupljali.
Sanašnji kontejneri su zamijenili kese početkom osamdesetih. Od tada, apsolutno se ništa u gradu nije promijenilo. EU je dala novac za kontejnere za odvojeno prikupljanje, napravljena je sortirnica, no to se ne koristi. Recikliramo 0% otpada.

A glede vode i Vodovoda u Sarajevu:
VjecitiStudent wrote:Opis sarajevskog Vodovoda u dokumentu Svjetske banke iz 1976. godine:
Vodovod has been a profitable enterprise since its establishment in 1972. Vodovod has been well managed and has competent and experienced staff particularly in the water supply sector. To utilize their experienced engineering staff, Vodovod has provided consulting services to Banja Luka, Split and other cities in Yugoslavia.
I u to vrijeme, gubici u mreži su ocijenjeni kao visoki :oops:
The present high water losses, 39% in 1975 (Annex 2) are attributed to the advanced age of a considerable amount of the distribution system
Sad kad imamo demokratiju i narodnu Vladu, Vodovod je svake godine u gubicima od par desetina miliona, a gubici na mreži kojom upravlja ViK, po zvaničnom izvještaju ViK-a iz 2014. godine, su 75%.
VjecitiStudent

#4604 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

Ommadawn wrote:
nosara wrote: ...

"Vodovod nerado čini ove redukcije. Bili bi sretni da imamo 24-satno vodosnabdijevanje. Mi redukacijama uništavamo inako staru vodovodnu mrežu. Redukcije se dešavaju da bi se u obezbjedile zalihe vode", rekao je za N1 Kenan Đipa iz KJKP "Vodovod i kanalizacija".

"Situacija sa vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo je alarmantna. Razlog je sušni period u posljednja tri mjeseca bez velikih padavina i dotrajala infrastruktura tj. dotrajalost vodovodne mreže u Sarajevu", rekao je Đipa za N1.

Najveći problem građanima predstavljaju gotovo redovne noćne redukcije, odnedavno i dnevne.

"Na glavnom izvorištu Sarajevsko Polje Bačevo dolazi do stalnog pada akumulacije vode. Preduzeće je prisiljeno mjeru redukcije. Nadam se da je ovo iza nas i da će dnevno vodosnabdijevanje biti bez prekida, dok se redukcije u noćnim satima nastavljaju"
Za vrijeme SFRJ voda za pice u Banja Luci nije bila zdrava, te postoje tvrdnje da je sadrzavala zivu o cemu se sutjelo, mada u istinitost toga se ne smijem zakleti. Ali znam da jedno vrijeme nismo smjeli piti vodu iz cesme pa smo se vodosnabdijevali na okolnim izvorima. Redukcije vode su postojale itekako. Samo Tuzla je bila poznata pod imenom "Kanister City" sto ce ti mnogi Tuzlaci i potvrditi.

Pacovi su takodjer bili problem ali sigurno ne toliko koliko danas. A sad pazi ovo, nema samo Sarajevo problema sa pacovima nego i Stockholm a takodjer i New York. Nisam nesto siguran kako bi to drugovi iz SFRJ rijesili kad nisu mogli rijesiti ni adekvatno odlaganje smeca ispred stambenih objekata, a i odvoz istog je bio traljavo rijesen. Kod nas se smece odvozilo ponedjeljkom, srijedom i petkom, odlagali smo ga na oznaceno mjesto (komsija je to kanticom farbe i kistom obiljezio na jednom dijelu trotoara), taman sto pokupe one vrecice smeca, ostanu ostatci koje vjetar raznese okolo po autima na parkingu, a da ne spominjem pse lutalice koji su se tuda skupljali.
Sanašnji kontejneri su zamijenili kese početkom osamdesetih. Od tada, apsolutno se ništa u gradu nije promijenilo. EU je bila dala novac za kontejnere za odvojeno prikupljanje, napravljena je sortirnica, no to se ne koristi. Recikliramo 0% otpada.

A glede vode i Vodovoda u Sarajevu:
Opis sarajevskog Vodovoda u dokumentu Svjetske banke iz 1976. godine:
Vodovod has been a profitable enterprise since its establishment in 1972. Vodovod has been well managed and has competent and experienced staff particularly in the water supply sector. To utilize their experienced engineering staff, Vodovod has provided consulting services to Banja Luka, Split and other cities in Yugoslavia.
I u to vrijeme, gubici u mreži su ocijenjeni kao visoki :oops:
The present high water losses, 39% in 1975 (Annex 2) are attributed to the advanced age of a considerable amount of the distribution system
Sad kad imamo demokratiju i narodnu Vladu, Vodovod je svake godine u gubicima od par desetina miliona, a gubici na mreži kojom upravlja ViK, po zvaničnom izvještaju ViK-a iz 2014. godine, su 75%.
Za popravku većih kvarova (manje uopće ne popravljaju) potrebno im je, prema izvještaju ViK iz 2014., u prosjeku 17 dana.

Uopće nije iznenađenje, jer od nekadašnjeg "competent and experienced staff" ostalo je samo ovo

Image

Izvršni direktor Vodovoda, tvorac izjave da ViK nije kriv za redukciju, na svom glavnom radnom mjestu.
kazokazo

#4605 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kazokazo »

nosara wrote:Samo tri stvari, za pocetak... :bih:

Ove godine javne ustanove Kantona Sarajevo zabeležile su veliki broj prijava o masovnoj pojavi glodara u nekoliko sarajevskih naselja.

Poznato je da su na području Kantona Sarajevo u najvećoj meri rasprostranjeni crni pacovi, sivi pacovi i kućni miševi.

U prilog tim tvrdnjama ide i video-snimak koji je nastao u sarajevskoj opštini Ilidža, a na kojem se vidi nekoliko pacova u kontejneru za smeće.

Ovi glodari potencijalni su prenosnici brojnih zaraznih bolesti tako da njihova pojava predstavlja ozbiljnu pretnju.

Nisu samo građani Sarajeva suočeni s pojavom glodara.

Nedavno je i u centru Mostara snimljena najezda pacova, a Mostarci su organizovali i potpisivanje peticije za sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u gradu.

U 2014. KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo ostvarilo je prihode od 37.554.681 KM, što je za 8,7 posto manje od ostvarenih prihoda u 2013. godini. Rashodi u 2014. godini iznosili su 72.031.749 KM i veći su za 9,9 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.

U 2014. ostvaren je gubitak od 34.477.068 KM i veći je za 41,4 posto u odnosu na ostvareni u 2013.godini.

Drzavotvorci, rijesite ova pitanja i ja skidam grb Drzave s avatara i stavljam zastavu sda... :kiss:
Da je vodosnadbijevanje rijeseno u bivsoj jugoslaviji ne bi sada ni bile redukcije... pa po gradu se i danas uveliko vade instalacije iz austrougarskog perioda...
Isto tako da je saobracaj rijesen kako treba tada, danas ne bi imali guzve.
Pogledaj malo zapocete pa nezavrsene tunele na ciglanama ili recimo ulaze u grad prije rata ... To sigurno nije odraz blagostanja i bogatstva drzave... Bolje saobracajnice su imali deset puta manji gradovi po evorpi...
VjecitiStudent

#4606 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by VjecitiStudent »

kazokazo wrote: Da je vodosnadbijevanje rijeseno u bivsoj jugoslaviji ne bi sada ni bile redukcije... pa po gradu se i danas uveliko vade instalacije iz austrougarskog perioda...
Pogledaj malo zapocete pa nezavrsene tunele na ciglanama ili recimo ulaze u grad prije rata ... To sigurno nije odraz blagostanja i bogatstva drzave... Bolje saobracajnice su imali deset puta manji gradovi po evorpi...
Vodovodne cijevi se ne mijenjaju svako malo, već se vodovodi širom planete staraju da svoje mreže održavaju što bolje i da smanje gubitke na prihvatljiv nivo.
http://static01.nyt.com/images/2009/04/ ... er-600.jpg
Lydia Parsons drinks from a water fountain in Chelan, Wash., where the water infrastructure still includes old wood water pipes used to deliver water to homes in the town.
http://www.nytimes.com/2009/04/18/us/18water.html?_r=0
1976. gubici u mreži - 39%
2014. gubici u mreži - 75%

Treba li i dalje crtati?
prog321

#4607 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Pa tih 75% gubitaka je od ilgalnih prikljucaka firmi i hotela koji cak imaju i bazene a ne placaju ni pfeninga.
Poslije rata sveukupna vodovodna instalacija u Sarajevu je renovirana.
Ukratko, imamo bolje vodovodne cijevi od vecine gradova u Evropi. :-D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4608 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Koje su tako dobre da izgledaju kao kardiovaskularni sistem osamdesetogodišnjaka koji puši krdžu i jede masno.... :-)
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4609 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sabina1 »

Lajavikrelac wrote:Koje su tako dobre da izgledaju kao kardiovaskularni sistem osamdesetogodišnjaka koji puši krdžu i jede masno.... :-)
I u vrijeme poplave na gradskim ulicama nisu u stanju opskrbiti stanove i kuće - vodom....
prog321

#4610 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Cijevi su sasvim u redu i njih je relativno lako popraviti.
Ne razumijete situaciju.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#4611 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Pa u čemu je onda problem :? dođem u SA noću i ne mogu da pustim vodu kad kenjam, Đe zapelo?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4612 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kazokazo wrote:
Da je vodosnadbijevanje rijeseno u bivsoj jugoslaviji ne bi sada ni bile redukcije... pa po gradu se i danas uveliko vade instalacije iz austrougarskog perioda...
:facepalm:
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#4613 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sabina1 »

prog321 wrote:Cijevi su sasvim u redu i njih je relativno lako popraviti.
Ne razumijete situaciju.
Naravno da " ne razumijemo" ali to ne mijenja činjenicu da nemamo vode u gradu koji leži na vodi a slučajno je ovih dana i preplavljen vodom.

SAMO SDA NA SVIM NIVOIMA U JEDINSTVU JE SNAGA :bih:
prog321

#4614 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Lajavikrelac wrote:Pa u čemu je onda problem :? dođem u SA noću i ne mogu da pustim vodu kad kenjam, Đe zapelo?

Kenjaj po danu :-D

Pogledaj moje gornje postove. Sve sam objasnio.
prog321

#4615 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

tvsabina wrote:
prog321 wrote:Cijevi su sasvim u redu i njih je relativno lako popraviti.
Ne razumijete situaciju.
Naravno da " ne razumijemo" ali to ne mijenja činjenicu da nemamo vode u gradu koji leži na vodi a slučajno je ovih dana i preplavljen vodom.

SAMO SDA NA SVIM NIVOIMA U JEDINSTVU JE SNAGA :bih:

I ja sam frustriran.
Ovo sa vodom je bruka cijelog grada.
Sarajevo ne samo da je poznato po prljavim wc-ima, sad ne mozes izvrsiti ni veliku nuzdu poslije 22 sata. :-D
PM72

#4616 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

prog321 wrote:Pa tih 75% gubitaka je od ilgalnih prikljucaka firmi i hotela koji cak imaju i bazene a ne placaju ni pfeninga.
Poslije rata sveukupna vodovodna instalacija u Sarajevu je renovirana.
Ukratko, imamo bolje vodovodne cijevi od vecine gradova u Evropi. :-D
Ova tema ima na drugom mjestu a ti prog si baš uporan u nastojanju da svaki dan bubneš neku glupost.Čuj sveukupna vodovodna instalacija je renovirana.Ti zaista nemaš pojma sa životom.
prog321

#4617 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Moja nijedna rijec nije bez dokaza, dok si se ti ispreskakao na svakoj drugoj temi.
Ako si neuk ili nemas dovoljno znanja, molim da me ne kvotiras. Kao da me pratis. :-D
PM72

#4618 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

prog321 wrote:Moja nijedna rijec nije bez dokaza, dok si se ti ispreskakao na svakoj drugoj temi.
Ako si neuk ili nemas dovoljno znanja, molim da me ne kvotiras. Kao da me pratis. :-D
O kakvim ti dokazima pričaš ? Koji dokaz imaš za tvrdnju da su sve cijevi u gradu zamjenjene? Jesi li ti lud ili se zezaš? I na kakvim sam se ja to temama "ispreskakao"?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4619 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Prog samo sebe moze ispreskakati
PM72

#4620 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by PM72 »

_BataZiv_0809 wrote:Prog samo sebe moze ispreskakati
Ja jednostavno ne mogu da vjerujem da ovo normalan i školovan insan može izvaliti.Čuj kompletna instalaciju u Sarajevu - zamjenjena?
Bodkin

#4621 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

prog321 wrote:Moja nijedna rijec nije bez dokaza, dok si se ti ispreskakao na svakoj drugoj temi.
strucnjak za sve. nema teme gdje nisi "strucan" i gdje su ti rijeci sa "dokazima" :-D
prog321

#4622 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Vodovod ima kategoriju ilegalne neobracunate potrosnje.
Pogledajte od 1:45 pa dalje.

A bilo je prije par sedmica na Al Jazeera kad su poredili vodovode u Beogradu i Sarajevu, pa zakljucili da vodovod u Sarajevu je noviji.
Kifla je tad prvi progovorio na tv o ilegalnim prikljuchcima.
Sutra nadjem na webu ako bude. Nije problem. Sve za raju. :-D
prog321

#4623 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Bodkin wrote:
strucnjak za sve. nema teme gdje nisi "strucan" i gdje su ti rijeci sa "dokazima" :-D

Imam eidetic memoriju. (guglaj taj naziv :-D )

Evo nasao sam taj vidio na Al Jazeeri.
Pogledajte na 10:30, kada fino kaze da je 97e, poslije rata, vodovod u Sarajevu obnovljen.
" TADA JE OBNOVLJENO SVE, SVE PUMPE, SVI TRAFOJI, VENTILI I TAKO DALJE" .

Bodkin

#4624 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

prog321 wrote:
Bodkin wrote:

Imam eidetic memoriju. (guglaj taj naziv :-D )

Evo nasao sam taj vidio na Al Jazeeri.
Pogledajte na 10:30, kada fino kaze da je 97e, poslije rata, vodovod u Sarajevu obnovljen.
" TADA JE OBNOVLJENO SVE, SVE PUMPE, SVI TRAFOJI, VENTILI I TAKO DALJE" .

dino konakovic :D bolan znam covjeka licno. frajer je usavrsio suplju i prevaru. doveo do savrsenstva. i njemu da vjerujem :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#4625 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Kaže Dino Konakovi da ne vjeruje u štele i protekcije. Lik koji je sinonim za isto. :izet:
Post Reply