Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#4601 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

wewa wrote: bojim se da moze biti i gore, da nam prijeti povratak u eru zabrane abortusa i kontracepcije opcenito.
Povratak coat hangers days...

Vidiš, neko bi mogao i pomisliti da su konzumentice kontraceptivnih pilula depresivne jer znaju da rade nešto neprirodno i bludno...(spriječavanje trudnoće, seks prije braka, et cetera) :mrgreen:

Više puta sam ponovial svoj stav da se protivim abortusu koji neke žene koriste kao "sredstvo kontracepcije", umejsto da preveniraju trudnoće.
Ali zabraniti ga ili učiniti teško dostupnim neće smanjiti broj ovakvih slučajeva. Eventualno edukacija.

Ne znam šta bih učinila kada bi mi apotekar odbio izdati kontracepcije jer se protivi njegovom ubijeđenju.
Bloo
Globalna šefica

#4602 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:Kakvo izvrtanje teza. To naravno nema veze sa tim sto je kontracepcija lakse izvodiva kod zena
Da li bi ti bio spreman ovo koristiti? Samo primjer vrste kontracepcije za muškarce koja je u razvoju.
https://www.nhs.uk/news/medication/male ... re-common/
insomnia78

#4603 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

Ne koristim kontracepciju
wewa

#4604 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Bloo wrote:
wewa wrote: bojim se da moze biti i gore, da nam prijeti povratak u eru zabrane abortusa i kontracepcije opcenito.
Povratak coat hangers days...

Vidiš, neko bi mogao i pomisliti da su konzumentice kontraceptivnih pilula depresivne jer znaju da rade nešto neprirodno i bludno...(spriječavanje trudnoće, seks prije braka, et cetera) :mrgreen:

Više puta sam ponovial svoj stav da se protivim abortusu koji neke žene koriste kao "sredstvo kontracepcije", umejsto da preveniraju trudnoće.
Ali zabraniti ga ili učiniti teško dostupnim neće smanjiti broj ovakvih slučajeva. Eventualno edukacija.

Ne znam šta bih učinila kada bi mi apotekar odbio izdati kontracepcije jer se protivi njegovom ubijeđenju.
eno u susjedstvu gomila ginekologa koji odbijaju uputiti pacijentice na vantjelesnu oplodnju i dijagnosticke procedure koje joj prethode zbog prigovora savjesti. nije ni taj hipoteticki apotekar daleko...

ne zalazem se ja za abortus u kontekstu kontracepcije, vec ljudskih prava.

edukacija je tek minsko polje. vidjeti kako se recimo predmet Zdravi zivotni stilovi (ne) poducava u KS. u ostalim dijelovima lijepe nase niti ne postoji.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4605 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Pa to ti koristi svaki drugi bilder :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#4606 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

wewa wrote:
edukacija je tek minsko polje. vidjeti kako se recimo predmet Zdravi zivotni stilovi (ne) poducava u KS. u ostalim dijelovima lijepe nase niti ne postoji.
Imadoh jednom davno incident sa GROZD udruženjem u školi u kojoj sam radila. Njihov stav je da izglaganje djece u osnovnoj i srednjoj školi temama koje se tiču reproduktivnog zdravlja, seksualnih odnosa, zaštite, spolnih bolesti, ginekologije itd, će ih gurnuti u bezdan i ponor predbračnog seksa, trudnoća i dekadencije.
KAo i čitanje Teena i BRAVO.
:|
Tim ljudima je bilo nemoguće objasniti da jedino informisan pojedinac i to dobro informisan pojedinac neće dopustiti da ga zajebu (u kontekstu scenarija - ne možeš ostati trudna prvi put i druge bajke).
Znanje nam daje moć da "pametno" odlučujemo o svojim tijelima.

A teško da će ova vrsta edukacije zaživjeti u ovoj državi još dugo vremena. Možda kada se suočimo sa epidemijom maloljetničkih trudnoća.
wewa

#4607 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Bloo wrote:
wewa wrote:
Imadoh jednom davno incident sa GROZD udruženjem u školi u kojoj sam radila. Njihov stav je da izglaganje djece u osnovnoj i srednjoj školi temama koje se tiču reproduktivnog zdravlja, seksualnih odnosa, zaštite, spolnih bolesti, ginekologije itd, će ih gurnuti u bezdan i ponor predbračnog seksa, trudnoća i dekadencije.
KAo i čitanje Teena i BRAVO.
:|
Tim ljudima je bilo nemoguće objasniti da jedino informisan pojedinac i to dobro informisan pojedinac neće dopustiti da ga zajebu (u kontekstu scenarija - ne možeš ostati trudna prvi put i druge bajke).
Znanje nam daje moć da "pametno" odlučujemo o svojim tijelima.

A teško da će ova vrsta edukacije zaživjeti u ovoj državi još dugo vremena. Možda kada se suočimo sa epidemijom maloljetničkih trudnoća.
epidemija je tu, ginekolozi odavno o tome pricaju ali je ovo sredina laznog morala i licemjerja, pa se takve trudnoce 'lijece' potajnim abortusima.

meni je jako zanimljiv podatak da, recimo, milenijalci (kojima je sve dostupno i skoro pa nista tabu) kasnije stupaju u seksualne odnose od prethodnih generacija i da su manje skloni promiskuitetu.

mi kao i uvijek kaskamo...
Bloo
Globalna šefica

#4608 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:Ne koristim kontracepciju
Iz kojih razloga bagetu? Ako nije too personal da pitam.
Pitanje je bilo u nekoj hipotetičkoj situaciji da li bi koristio kontracepciju. :)
Bloo
Globalna šefica

#4609 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

wewa wrote:
meni je jako zanimljiv podatak da, recimo, milenijalci (kojima je sve dostupno i skoro pa nista tabu) kasnije stupaju u seksualne odnose od prethodnih generacija i da su manje skloni promiskuitetu.

Je suis milenijalac :mrgreen: moram primjetiti da u mojoj generaciji ima konze...tradicionalnih individua kojima je dosta stvari tabu. Što se tiče dostupnosti, to da. Ali spremnosti da se koristi - hmmm, dosta neinformisanosti - od tampona do kontraceptivnih pilula.
wewa

#4610 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Bloo wrote:
wewa wrote:

Je suis milenijalac :mrgreen: moram primjetiti da u mojoj generaciji ima konze...tradicionalnih individua kojima je dosta stvari tabu. Što se tiče dostupnosti, to da. Ali spremnosti da se koristi - hmmm, dosta neinformisanosti - od tampona do kontraceptivnih pilula.
nema te pite kod nas, moja ti.
insomnia78

#4611 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
Pitanje je bilo u nekoj hipotetičkoj situaciji da li bi koristio kontracepciju. :)
Djeca su ukras prirode :-D
Bloo
Globalna šefica

#4612 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

insomnia78 wrote:
Bloo wrote:
Djeca su ukras prirode :-D
Ok :)
MarlboroGold

#4613 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Lakše je da žena popije pilulu nego da muškarac non stop skida i stavlja kondom. Nije to baš ni jeftino. Nema smisla koristiti oboje - pod uslovom da su testirani i da nemaju spolnoprenosive bolesti i slično.
Nije problem da sutra i ja popijem tu pilulu u eksperimentalnoj fazi... ali kad bude sigurna, uveliko isprobana i bez nuspojava.
insomnia78

#4614 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

Oj, nije ovo pilula no boca
MarlboroGold

#4615 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Aha... može i to. Na brzinu sam preletio.

Koliko bi trajala jedna?
hadzinicasa

#4616 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

MarlboroGold wrote:Lakše je da žena popije pilulu nego da muškarac non stop skida i stavlja kondom. Nije to baš ni jeftino. Nema smisla koristiti oboje - pod uslovom da su testirani i da nemaju spolnoprenosive bolesti i slično.
Nije problem da sutra i ja popijem tu pilulu u eksperimentalnoj fazi... ali kad bude sigurna, uveliko isprobana i bez nuspojava.
ne postoji lijek bez nuspojava.
pogotovo ne onaj koji prcka sa hormonima.

dakle ti bi radije da se prcka po njenim hormonima nego eto muku (sic!) skidanja i stavljanja kondoma.
aferim!

inace se slazem - lakse je da neko drugi se pobrine za sve, pa ako u procesu malo oboli, hej... to je samo osoba koju "volis". - jedna se otegla, druga se protegla.
madner

#4617 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

50 i 60su su svakako zlatno doba Zapadne Civilizacije
Hakiz

#4618 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

hadzinicasa wrote:
MarlboroGold wrote:Lakše je da žena popije pilulu nego da muškarac non stop skida i stavlja kondom. Nije to baš ni jeftino. Nema smisla koristiti oboje - pod uslovom da su testirani i da nemaju spolnoprenosive bolesti i slično.

dakle ti bi radije da se prcka po njenim hormonima nego eto muku (sic!) skidanja i stavljanja kondoma.
aferim!

inace se slazem - lakse je da neko drugi se pobrine za sve, pa ako u procesu malo oboli, hej... to je samo osoba koju "volis". - jedna se otegla, druga se protegla.
Seks sa kondomom je kao čačkanje nosa sa rukama u rukavicama. Ne ide nikako...
Last edited by Hakiz on 09/10/2018 12:57, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#4619 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

S tim da te trpaju i estrogenom, vjeruj mi da to ne želiš :mrgreen:

Najbolja kontracepcija je vađenje na vrijeme, klinički dokazano :thumbup:
Last edited by Velkoski on 09/10/2018 12:58, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#4620 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:Lakše je da žena popije pilulu nego da muškarac non stop skida i stavlja kondom. Nije to baš ni jeftino.
1. Pakovaje kontraceptivnih tableta je 21 KM i više. Mjesečno.
Pakovanje kondoma je 3 KM. U njemu dođu 3 kondoma. Isplativije.
Kondomi te štite od STD-a. Tablete ne.
Osim tableta, za žene postoje još i: bakrene spirale, hormonalne spirale, dijafragme, ženski kondomi, spermicidi...
Primjećuješ li nešto ovdje?
Za muškarce postoji: vazektomija i kondomi.
Očito je zaštita od trudnoće - ženski problem.

2. Kontraceptivne pilule za žene imaju nuspojave, ali smo i dalje prisiljene da ih pijemo. :) A ti ih ne bi pio dok ne bude nuspojava.
Što se tiče nuspojava, nisu ugodne - lično iskustvo.
Također, ne možeš ih piti do početka menopauze - rizično.
insomnia78

#4621 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

hadzinicasa wrote:

aferim!

Pa i taj problem je lako rjesiv. Ne petljas sa takvim osobama i cao. Al jok lakse kmecati o globalnoj zavjeri protiv zena
Hakiz

#4622 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
MarlboroGold wrote:Lakše je da žena popije pilulu nego da muškarac non stop skida i stavlja kondom. Nije to baš ni jeftino.
1. Pakovaje kontraceptivnih tableta je 21 KM i više. Mjesečno.
Pakovanje kondoma je 3 KM. U njemu dođu 3 kondoma. Isplativije.
Kondomi te štite od STD-a. Tablete ne.
Osim tableta, za žene postoje još i: bakrene spirale, hormonalne spirale, dijafragme, ženski kondomi, spermicidi...
Primjećuješ li nešto ovdje?
Za muškarce postoji: vazektomija i kondomi.
Očito je zaštita od trudnoće - ženski problem.

2. Kontraceptivne pilule za žene imaju nuspojave, ali smo i dalje prisiljene da ih pijemo. :) A ti ih ne bi pio dok ne bude nuspojava.
Što se tiče nuspojava, nisu ugodne - lično iskustvo.
Također, ne možeš ih piti do početka menopauze - rizično.
Pa, zar niste rođene da patite?
insomnia78

#4623 Re: Danasnji "feminizam"

Post by insomnia78 »

Velkoski wrote:S tim da te trpaju i estrogenom, vjeruj mi da to ne želiš :mrgreen:

Najbolja kontracepcija je vađenje na vrijeme, klinički dokazano :thumbup:
100%
Bloo
Globalna šefica

#4624 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Kontracepcija i ulošci i tamponi bi trebali biti besplatni.
:mrgreen:
Hakiz

#4625 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Bloo wrote:Kontracepcija i ulošci i tamponi bi trebali biti besplatni.
:mrgreen:
Naravno. I vino i trava.
Post Reply