Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
irac300

#4601 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Towelie wrote: Glavni problem ovakvog pristupa je antropocentricnost. Islamsko ucenje kaze da osim ljudi kao svesna bica postoje i dzini i meleki. Ovi potonji su prvo stvoreni, ali oni ne zive uglavnom na Zemlji, vec je posecuju kada se zato ukaze potreba (dostava objave, unistenje Lutovog naroda, pomagaci u bici na Bedru i sl.) Dzini, s druge strane, su postojali pre stvaranja coveka i naseljavali su ovu planetu. Dakle, nije covek prvi halifa na Zemlji bio, vec dzin. Koliko su vremena ostali na Zemlji, nije poznato. No, to nije ni vazno. Vazno je da je postojalo nesto i pre stvaranja samog coveka, tj pre samog kraja radnog vremena, kako ti kazes. Ne mozes planetu posmatrati samo u ljudskom kontekstu, jer nismo jedini koji su je naselili.
Ovo mi je zanimljivo, znači, po vjerskom ubjeđenju, postoje/ali su džini, meleci koje niko nikada nije vidio, niti ima dokaz za njih, osim što piše u Kur'anu. S druge strane u tom istom Kur'anu, nigdje se ne navodi da su prije ljudi planetom vladali dinosauri, i to ne kao slučajni prolaznici, nego preko 200 miliona godina. Kao što NIN reče, čovjek je ovdje pišljivih (u geološkom smislu) 200 hiljada godina.

Ova zadnja rečenica najbolje oslikava vjersku kontradikciju, baš na primjeru dinosaura.
Towelie

#4602 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

irac300 wrote:
Towelie wrote: Glavni problem ovakvog pristupa je antropocentricnost. Islamsko ucenje kaze da osim ljudi kao svesna bica postoje i dzini i meleki. Ovi potonji su prvo stvoreni, ali oni ne zive uglavnom na Zemlji, vec je posecuju kada se zato ukaze potreba (dostava objave, unistenje Lutovog naroda, pomagaci u bici na Bedru i sl.) Dzini, s druge strane, su postojali pre stvaranja coveka i naseljavali su ovu planetu. Dakle, nije covek prvi halifa na Zemlji bio, vec dzin. Koliko su vremena ostali na Zemlji, nije poznato. No, to nije ni vazno. Vazno je da je postojalo nesto i pre stvaranja samog coveka, tj pre samog kraja radnog vremena, kako ti kazes. Ne mozes planetu posmatrati samo u ljudskom kontekstu, jer nismo jedini koji su je naselili.
Ovo mi je zanimljivo, znači, po vjerskom ubjeđenju, postoje/ali su džini, meleci koje niko nikada nije vidio, niti ima dokaz za njih, osim što piše u Kur'anu. S druge strane u tom istom Kur'anu, nigdje se ne navodi da su prije ljudi planetom vladali dinosauri, i to ne kao slučajni prolaznici, nego preko 200 miliona godina. Kao što NIN reče, čovjek je ovdje pišljivih (u geološkom smislu) 200 hiljada godina.

Ova zadnja rečenica najbolje oslikava vjersku kontradikciju, baš na primjeru dinosaura.
Dzini nisu vidjeni u svim prirodnom obliku jer je on previse neprijatan za coveka, ali se oni sejpsiftuju u razne druge oblike. Plus ima mnogo slucajeva dzinskog zaposedanja ljudi. Neki su i dokumentovani.
m_l

#4603 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by m_l »

...pa, uglavnom, ova prica ovdje moze da zavrsi, jer teisti i ateisti se, takodjer, razilaze na pitanju postojanja duse. Baska dzini i meleci. Vrijeme kada smo materijalizovani je samo djelic onoga prije i poslije.
Ali Kemal

#4604 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Ali Kemal »

Towelie wrote:Dzini nisu vidjeni u svim prirodnom obliku jer je on previse neprijatan za coveka, ali se oni sejpsiftuju u razne druge oblike. Plus ima mnogo slucajeva dzinskog zaposedanja ljudi. Neki su i dokumentovani.
Eki dokumentovani :lol:
m_l wrote:...pa, uglavnom, ova prica ovdje moze da zavrsi, jer teisti i ateisti se, takodjer, razilaze na pitanju postojanja duse. Baska dzini i meleci.
Hajd dobro, bar znamo svi da su najobicnije gluposti vjerovanje u dzine i meleke, na istom nivou kao vjerovanje u Deda Mraza, samo sto u Deda Mraza vjeruju samo djeca negdje do 7-8 godine :oops:

Medjutim sve to i nije bitno, nek vjeruje ko god hoce, ali ne moze da proganja ljude koji ne dijele to vjerovanje.
Kao sto su svi osudjivali komuniste sto progone vjernike, isto tako nije u redu da vjernici proganjaju ateiste i mozda jos gore vjernike drugih konfesija.
Bloo
Globalna šefica

#4605 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bloo »

Towelie wrote: Dzini nisu vidjeni u svim prirodnom obliku jer je on previse neprijatan za coveka, ali se oni sejpsiftuju u razne druge oblike. Plus ima mnogo slucajeva dzinskog zaposedanja ljudi. Neki su i dokumentovani.
misliš o seriji Supernatural :D?
Towelie

#4606 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Bloo wrote:
Towelie wrote: Dzini nisu vidjeni u svim prirodnom obliku jer je on previse neprijatan za coveka, ali se oni sejpsiftuju u razne druge oblike. Plus ima mnogo slucajeva dzinskog zaposedanja ljudi. Neki su i dokumentovani.
misliš o seriji Supernatural :D?
Nisam gledao seriju, ali po naslovu mogu naslutiti o cemu je.
belfy

#4607 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

apsidejzi wrote:
belfy wrote:nedavno sam nesto slicno rekao kada sam se prepisivao sa apsidejzijem, jer on to i sam potvrdjuje. on je vec shvatio da bog moze biti samo tamo gdje jos uvijek nauka nije dospijela. zato sam takvu konverzaciju zavrsio sa onim da to onda mora biti "God of gaps". koliko sam mogao vidjeti on je to razumio, ali za chagalja se mora sici jednu (ili vise) stepenica nize.
To je God of gaps zato sto se gledaju obicni vjernici koji se ne opterecivaju dubioznim studiranjem Boga nego prihvate povrsni koncept i to je to. Doduse, tu je Gazali kumovao dosta ali to je potpuno druga tematika.

U principu, islamski ucenjaci su dobro razradili teoriju o Bogu tamo nekad izmedju 750-1200 i tada se rodilo nekoliko teoloskih struja i samo par njih se baziralo na onome sto ce kasnije postati "God of gaps" teza. Nazalost, te struje ce kasnije nadjacati ove druge struje i mi cemo danas zavrsiti sa ovim sto imamo a moje misljenje je da uzrok tome treba traziti u veoma zahtjevnoj analizi ovih prvih grupacija. Najlakse je Bogu pripisati nesto i ne analizirati to.

Ibn Sina je recimo smatrao da Bog "djeluje" ili bolje receno postoji te samo Njegovo postojanje se po principu nuznosti oslikava na nesto sto on naziva prva sfera. Bog ne djeluje na nasem nivou, nego, ako je nesto sastavni dio Njegovog sveznanja onda ce se to nesto materijalizirati na neki nacin u prvoj sferi a zatim poput talasa prenijeti na drugu sferu i tako ce proci neodredjeni broj sfera dok se ne iskaze u nasoj sferi u vidu prirodnih zakona. Svaka sfera je manje savrsena jer je ogranicena pravilima na svom nivou. To je kao da gledas jedan atom hidrogena na primjer. Taj atom, kada je samostalan on ima mnogo vecu slobodu kretanja i potencijalnu slobodu kretanja u odnosu na atom hidrogena koji se vec nalazi u nekoj kovalentnoj vezi. Kada se atomi zbiju u molekule oni izgube dio svoje nezavisnosti. Isto kao i mi kada se zbijemo u grupacije. Danas imamo drzavne granice i ja kao pojedinac ne mogu putovati gdje hocu ako nemam pasos jer je pasos nuzno zlo samog postojanja ljudskih grupacija gdje se jedni zele zastititi od drugih.

Eh takav jedan prenos "talasa" od bozijeg znanja do naseg nivoa se desava jer "informacija" putuje kroz ogranicenije i ogranicenije nivoe te samim tim gubi na savrsenstvu a dobija na uzrocno posljedicnim vezama sto se kod nas manifestira u vidu prirodnih zakona. Gazali je napao Ibn Sinu i citavu plejadu islamskih ucenjaka te ih proglasio kafirima jer mu se nije svidjala ideja da Bog mora prenositi informaciju kroz nivoe. Po njemu, Bog nije uslovljen nicim nego, ako zeli, moze djelovati direktno na nasem nivou.

Valjda ti je jasno da Ibn Sinin koncept zahtjeva mnogo veci intelektualni potencijal da se razumije od Gazalijevog, a posto prosjecni covjek nije u stanju razumjeti takav koncept onda je i logicno da kod naroda prevagne Gazalijev pristup. Naravno, to je imalo visestruke negativne konsekvence jer dok su muslimani vjerovali (sve do 1200tih) da Bog ne djeluje direktno nego indirektno kroz prenos informacije sa nivoa na nivo oni su se trudili istrazivati logiku po kojoj Bog djeluje. To je znacilo razvoj prirodnih nauka. Sa prihvatanjem Gazalijevog koncepta, Bog odjednom moze uraditi sta hoce, kad hoce, kako hoce i prirodne nauke postaju relativan pojam. Ako ne postoji prirodna zakonitost tj uzrocno posljedicna veza, onda nema smisla ni izucavati ih. I tako je krenulo nizbrdo... O Bogu se prestalo diskutovati i mi vec dobrih 800-900 godina stojimo tamo gdje nas je Gazali ostavio.

Odatle dolazi koncept "God of gaps" kod muslimana.
citav tvoj uvod sve do samog kraja uopste ne kaze nista o onome sto sam ja rekao, niti o raspravi koju smo imali. da bude jos gore, ti na kraju vjeru zelis da smjestis u jednu kutiju od dvije koje si ponudio:
- ili da je vjera samo za jako pametne i obrazovane ljude
- ili da je vjera za prosjecnog covjeka
da bi tvoja misao bila dovrsena bilo bi lijepo i da si uporedio da li bi bolje bilo da intelektualci ucestvuju u Gazalijevom konceptu, ili da buranija ucestvuje u Ibn Sininom. kao i komparaciju prednosti i nazadnosti jedne i druge ideje. no, ti ostajes nedorecen, jer ovo sto si ispricao nisi cak ni ispricao kako treba. ta dva koncepta uopste nisu "dva koncepta". ali to ti ostaje da kao vjernik protumacis, da ne bude da ti ateista prica o vjeri...

pojednostavljivanje cijele ove teoloske filozofije na ovaj nacin dokalazi upravo do ovakvih diktradiktornosti. cak ni ti sam sebi neces moci odgovoriti na pitanje koje si sam postavio.

no da ne trubim dalje o ovome, posto se moj post nije uopste odnosio na to sjeti se svog posta sa zombijima gdje si sam objasnio zasto ce bog zbog nauke uvijek ostati "God of gaps".
Dexx1

#4608 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

Ali Kemal wrote: Hajd dobro, bar znamo svi da su najobicnije gluposti vjerovanje u dzine i meleke, na istom nivou kao vjerovanje u Deda Mraza, samo sto u Deda Mraza vjeruju samo djeca negdje do 7-8 godine :oops:
Cuj ovoga znamo svi. :-) Nije nego to mislite vi materijalisti, bajagi nekakvi ateisti nafurani.

Srecan je onaj ko nije imao iskustva sa dzinima, veruj mi nafuranko.
Chagalj

#4609 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Dexx1 wrote:
Ali Kemal wrote: Hajd dobro, bar znamo svi da su najobicnije gluposti vjerovanje u dzine i meleke, na istom nivou kao vjerovanje u Deda Mraza, samo sto u Deda Mraza vjeruju samo djeca negdje do 7-8 godine :oops:
Cuj ovoga znamo svi. :-) Nije nego to mislite vi materijalisti, bajagi nekakvi ateisti nafurani.

Srecan je onaj ko nije imao iskustva sa dzinima, veruj mi nafuranko.
ma pusti ih ba, smijesna je to raja, neradi se nekad o vjeorvanju u dzinne nego o znanju da oni postoje, to pogotovo ce am potvrditi osobe koje su prosle Rukje (islamski exorcizam) , otidji kod nekog ko lijeci Kuranom, stani i slusaj rukju, pa ces da vidis imali dzinna ili nema :wink:

evo recimo ja koji sam davno kao osamnestogodisnjak otisao na rukju vise iz radoznalosti da vidim sta je to i o cemu se to radi, experimentalno na sebi da vidim jeli to stvarno ili nesto deseto, kad osjetis na svojoj kozi dzinsko prisustvo, onda bi te pitao bili vjerovao ili znao dali ih ima ili nema :wink:
5 0 5

#4610 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote: evo recimo ja koji sam davno kao osamnestogodisnjak otisao na rukju vise iz radoznalosti da vidim sta je to i o cemu se to radi, experimentalno na sebi da vidim jeli to stvarno ili nesto deseto, kad osjetis na svojoj kozi dzinsko prisustvo, onda bi te pitao bili vjerovao ili znao dali ih ima ili nema :wink:
je li ti se to stvarno desilo ili si opet copy/paste sa islambosna?
Towelie

#4611 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
Chagalj wrote: evo recimo ja koji sam davno kao osamnestogodisnjak otisao na rukju vise iz radoznalosti da vidim sta je to i o cemu se to radi, experimentalno na sebi da vidim jeli to stvarno ili nesto deseto, kad osjetis na svojoj kozi dzinsko prisustvo, onda bi te pitao bili vjerovao ili znao dali ih ima ili nema :wink:
Veruj mi, ako ti se desi da nekada prisustvujes pri isterivanju dzina, bice ti i vise nego jasno da su oni stvaran entitet.
animals

#4612 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
5 0 5 wrote:
Veruj mi, ako ti se desi da nekada prisustvujes pri isterivanju dzina, bice ti i vise nego jasno da su oni stvaran entitet.
Towele dragi, pa jesi li cuo za sizofrenicare..dusevno poremecene osobe..kakvi dzini.. :-)
Chagalj

#4613 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:
nije to copy/paste nego licno iskustvo, sastali se drugovi i dogovorili da se ode a grupnu rukju , da vidimo o cemu se tu radi

to mi je prvi put u zivotu da dodjem u kontakt sa paranormalnim aktivnostima, mozes misliti kako sam se osjecao kad je pocela rukja, recitacijom Kurana, tijelo se pokrece bez da mrdne prstom, drhte noge, trzaju tijela, kapci udaraju iako su zatvoreni, ruke lebde u zraku bez da koristim imalo snage da ih podigne, same se podigle, vuce te nesto nazad kao magnet, kao da nesto ispod koze se pokrece, brza strujanja ispod koze itd. za mene jedno fascinanto iskustvo , nije bolilo nista, vise onako izbezumljen sta sam dozivio, to me promijenilo da bude jos jaci vjernik, jer prije toga sam citao o dzinnima, ali to je bilo samo vjerovanje, ali ovaj put to je nesto sto je bilo stvarno i opipljivo, zamisli kako sam se kao vjernik osjecao da dozivim nesto u stvarnosti od onoga sto sam citao u Kuranu i hadisu, fascinantan osjecaj, a kako sam se tjelesno i dusevno osjecao poslije , nikad bolje, opusteno, dusa bila i nekom potpunom miru, smirenost itd

i onda kad mi dodje neki shosha ovdje i kaze, hej sta vi to vjerujete u nekakve dzinne, to je kao djeda mraz :lol: :lol: a niti je ikad prisustvovao rukjama gdje si u direktno dodiru za dzinskim svijetom. Recitacijom ti przis dzinne koji se nalaze u tijelu, i oni pocnu bjezati po tijelu i tako se pocnu javljati razne reakcije. Covjek koji blage veze nema o dzinskom svijetu mene ce da uci i kaze nema dzinna a ja na svojoj kozi ih osjetio. joj ma molim te prodji me se stari, ne gubi mi vrijeme :lol:
Last edited by Chagalj on 22/10/2014 00:14, edited 1 time in total.
Towelie

#4614 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Towele dragi, pa jesi li cuo za sizofrenicare..dusevno poremecene osobe..kakvi dzini.. :-)
Svakako da jesam. Ali ovde to nije slucaj. Ne znam da li ste nekada imali prilike da to uzivo vidite. Osoba zaposednuta dzinom nije ista osoba vise. Nema govora o poremecaju licnosti, ovo je nesto sasvim drugacije. Imaju na netu snicmi nekih rukji, ali najbolji utisak ostavlja prisustvovanje rukji uzivo.
animals

#4615 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
Svakako da jesam. Ali ovde to nije slucaj. Ne znam da li ste nekada imali prilike da to uzivo vidite. Osoba zaposednuta dzinom nije ista osoba vise. Nema govora o poremecaju licnosti, ovo je nesto sasvim drugacije. Imaju na netu snicmi nekih rukji, ali najbolji utisak ostavlja prisustvovanje rukji uzivo.
Ma znam to, gledao sam ja filmove na tu temu..istjerivac djavola i slicno..
samo sizofrenija i nista drugo..
Towelie

#4616 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

animals wrote:
Towelie wrote:
Pusti filmove, neuporedivo je to sa licnim dozivljajem takvog neceg. Mislim, imas ti pravo da verujes kako zelis, ali ako bi se nekada uzivo susreo sa osobom zaposednutom dzinima, verujem da bi drugacije razmisljao o ovome.
Chagalj

#4617 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

animals wrote: Towele dragi, pa jesi li cuo za sizofrenicare..dusevno poremecene osobe..kakvi dzini.. :-)
ne ne ne, to svi ljudi koji imaju dzinna u sebi nemaju iste simptome, neki naprijer samo nemogu imati djecu, neke boli konstantno glava, osjecaju dusevni nemir, nesanice, neobjasnjive strahove, itd

a sto se tice sizofrenije, mislim da je to malo tezi problem sa dzinnima kad ti prouzrokuju sizofreniju, onda si debelo negdje ograjisao ili nabacen sihr.

Lijecenje Kuranom u Srbiji, iskustvo srpkinje kojoj je lijecenje Kuranom pomoglo

animals

#4618 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote: Pusti filmove, neuporedivo je to sa licnim dozivljajem takvog neceg. Mislim, imas ti pravo da verujes kako zelis, ali ako bi se nekada uzivo susreo sa osobom zaposednutom dzinima, verujem da bi drugacije razmisljao o ovome.
A zasto dzin samo zaposjeda muslimane..jesi se zaapitao nekad..
5 0 5

#4619 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

animals wrote: A zasto dzin samo zaposjeda muslimane..jesi se zaapitao nekad..
laka meta. nemaju krst da se odbrane. :?
Chagalj

#4620 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

animals wrote:
Towelie wrote:
ama crnjo kakva sizofrenija ba, evo ja nisam imao nikakve sizofrenije niti neka psihiska i fizicka probleme ali opet sam osjetio pristvu dzinna prilikom rukje, covjece pricas sa covjekom koji je prosao to, i nemoj molim mene uciti sta sam osjetio i kakavom sam ja stanju, a ako mi nevjerujes sto pisem, pa i nemoras niti cu te ubijedjivati, znaju tu dobro oni koji su pristvovali rukjama i koji su osjetili na svojoj kozi, a ti vjeruj ili nevjeruj.....
Chagalj

#4621 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

animals wrote:
Towelie wrote: Pusti filmove, neuporedivo je to sa licnim dozivljajem takvog neceg. Mislim, imas ti pravo da verujes kako zelis, ali ako bi se nekada uzivo susreo sa osobom zaposednutom dzinima, verujem da bi drugacije razmisljao o ovome.
pogledaj video srpkinje koja govori o lijecenju Kuranom, jeli to ona muslimanka,? nije, jeli imala problema sa dzinnima? jeste, tako da ti nepije to vode.

probleme sa dzinnima moze imati svako, nekad su simptomi jaci nekad neprimjetni, kako kod koga.
Last edited by Chagalj on 22/10/2014 00:25, edited 1 time in total.
animals

#4622 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

5 0 5 wrote:
animals wrote: A zasto dzin samo zaposjeda muslimane..jesi se zaapitao nekad..
laka meta. nemaju krst da se odbrane. :?
:lol: :lol: :lol: :lol:
normalno kad oni vjeruju u njega..drugi ne vjeruju pa ih i ne napada..
Towelie

#4623 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

animals wrote:
Ne zaposeda samo muslimane, imas brdo primera krscanskih egzorcizama osoba koje su zaposednute, oni dzine zovu pali andjeli.
animals

#4624 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by animals »

Towelie wrote:
animals wrote:
Ne zaposeda samo muslimane, imas brdo primera krscanskih egzorcizama osoba koje su zaposednute, oni dzine zovu pali andjeli.
Ne oni to zovu sotonom..
5 0 5

#4625 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote: ama crnjo kakva sizofrenija ba, evo ja nisam imao nikakve sizofrenije niti neka psihiska i fizicka probleme ali opet sam osjetio pristvu dzinna prilikom rukje, covjece pricas sa covjekom koji je prosao to, i nemoj molim mene uciti sta sam osjetio i kakavom sam ja stanju, a ako mi nevjerujes sto pisem, pa i nemoras niti cu te ubijedjivati, znaju tu dobro oni koji su pristvovali rukjama i koji su osjetili na svojoj kozi, a ti vjeruj ili nevjeruj.....
imao sam ja jednom djevojku iz indije, porijeklom. davno je to bilo. prije te veze ona je bila u indiji, kada je imala 16-17 godina. imala nekog gurua tamo. pricala mi, nesto po dzungli. goli. pokrivao je liscem, bla bla. no, ona je tamo naucila neke tehnike, necu ti sad prepricavati. ali imala je jednu, kada bi mi pritisnula prstom jednu tacku na ruci, nisam se mogao pomaci. ali su kroz mene prolazile neke struje, ne mogu ti objasniti koliko je to dobro bilo. znas ono kad pomazis cuku a on mlatara zadnjom nogom? e tako, samo milio puta bolje. eto, moradoh ti se ispovjediti. pa ti vidi sta ces sa ovom pricom. :mrgreen:
Locked