Irak
- amoninan
#4601 Re: ISIS zauzeo Mosul
Radi se u biti o lojalnosti "državi", priznavanju autoriteta iste, dakle politici, ne o vjeri. Terminologija je tu samo radi reda...
-
winvin
-
winvin
#4603 Re: ISIS zauzeo Mosul
za ono vrijedjanje ...JEBEM TI SVU FAMILIJU!amoninan wrote:Radi se u biti o lojalnosti "državi", priznavanju autoriteta iste, dakle politici, ne o vjeri. Terminologija je tu samo radi reda...
Jebem ti sve ono sto imas na mezarju!
-
sarajevoxxxx
#4604 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zapad uz podršku zemalja Zaljeva stoji iza IS-a.U smislu da su trebali ranije reagovati, mnogo prije arapskog proljeća.Sada nema smisla govoriti o ideologiji zla, to bi nakon svega bilo krajnje licemjerno.Kikibombona wrote:Mosul je u Iraku. Zamisljeno je da se na temi pise o desavanjima u Iraku. Zbog toga valjda postoje dvije teme.sarajevoxxxx wrote:
IS je nastao nakon bombardovanja Halidije u Homsu, Eš-Šiara u Halebu, zločina paravojnih formacija iz Libanona i Iraka na jugu Damaska itd.
Uostalom naslov teme je Levant odnosno Sirija, i Irak.
Sta ti mislis o ovome o cemu pisem?
Trebaju li se suni Arapi distancirati od ISILa i pridruziti oruzanoj borbi protiv ideologije zla?
Last edited by sarajevoxxxx on 03/09/2014 02:02, edited 1 time in total.
- Kikibombona
#4605 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne sumnjam da ima istine u ovom sto kazes. Ljudi su skloni ksenofobiji. Nije to karakteristicno samo za Kurde, vec za sve narode.amoninan wrote:Nisam uopće ciljao na to. Nego da ni Kurdi, sunnije... Jezide i pored što su i oni Kurdi ne vole baš - blago rečeno. Te je najvjerovatnije bilo, ma ko ih j.
A sad ih koriste za PR, i oplakaše lafo.
Ima tu bruka historije. Ovo što sam spominjao o njihovom pogromu u 19st., nisu ih ubijali vanzemaljci, nego baš drugi Kurdi.
Mislim da previše romantiziraš Kurde. No dobro
U proslost se ne bih vracao. Jedan veliki narod kao sto su Nijemci ima prilican broj crnih perioda....
Kurdi su mi bliski zato sto su mahom otvoreni prema drugima, zato sto nisu spremni ubijati i terorisati radi drugacijeg svjetonazora ili nacina zivota. I u ovom sukobu se za njih ne vezuju veliki zlocini gdje god da se bore. Etnicke i vjerske manjine najradije ratuju zajedno sa Kurdima. I tako dalje.....
- Kikibombona
#4606 Re: ISIS zauzeo Mosul
Hahahaha... Alaha ti, mozes li odgovoriti na pitanje ako vec citiras komentar?sarajevoxxxx wrote:
Zapad uz podršku zemalja Zaljeva stoji iza IS-a.U smislu da su trebali ranije reagovati, mnogo prije arapskog proljeća.Sada nema smisla govoriti o ideologiji zla, to bi nakon svega bilo krajnje licemjerno.
Da li se suni Arapi u Iraku trebaju okrenuti protiv ISILa da ne bi sutra bili na gubitnickoj strani?
Vidis li da su se Iracani, Kurdi i drugi ujedinili u borbi protiv ISILa. Uspostavljena je siroka koalicija koja ce neminovno pobjediti. Ja se nadam da suni Arapi nece zavrsiti na strani porazenih. To bi bilo lose po njih.
- amoninan
#4607 Re: ISIS zauzeo Mosul
U ovakvim okolnostima ako bi to uradili u startu bi bili na "gubitničkoj strani". Konkretno ako o Iraku govorimo.
-
winvin
#4608 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kikibombona wrote:
Kurdi su mi bliski zato sto su mahom otvoreni prema drugima, zato sto nisu spremni ubijati i terorisati radi drugacijeg svjetonazora ili nacina zivota. I u ovom sukobu se za njih ne vezuju veliki zlocini gdje god da se bore. Etnicke i vjerske manjine najradije ratuju zajedno sa Kurdima. I tako dalje.....
Kurdi?
Bar ovdje u Njemackoj su kao "PSI"! Isti kao kod nas CIGANI,.
Imaju status BiH bosnjaka kojima je rat postao brat. 90 % tih Kurda je na socijali i njemacka vlada iz socijalnog razloga im salje oruzje da bi SUTRA mogla ih deportovati.
Sve je to igra !
- Kikibombona
#4609 Re: ISIS zauzeo Mosul
Pa bila je prica da novi premijer ima podrsku nekih suni lidera.amoninan wrote:U ovakvim okolnostima ako bi to uradili u startu bi bili na "gubitničkoj strani". Konkretno ako o Iraku govorimo.
Mogu iz ovoga jos uvijek izvuci dobar ishod, samo da se bez oklijevanja okrenu protiv ISILa. Mozda bi se i autonomija mogla 'izganjati'. To bi bilo odlicno.
Ako ostanu uz ISIL ili pored ISILa, snosit ce posljedice. A evidentno je da ce ISIL biti porazen, da ce iracke snage relativno brzo uci u Mosul.
Kad se Amerika nameraci na nekoga to je kraj. Vidi Sadama, Gadafija itd
- Challenger__
#4610 Re: ISIS zauzeo Mosul
Zar ne vidiš Kiki da kako podržavaju Kurde, tako tolerišu, dakle prešutno podržavaju ISIS, ali u Siriji.
-
sarajevoxxxx
#4611 Re: ISIS zauzeo Mosul
I šta kada pobjede? ''Pobjedili'' su Isil 2006. a ovaj se vratio nakon par godina deset puta jači i snažniji.Kikibombona wrote:Hahahaha... Alaha ti, mozes li odgovoriti na pitanje ako vec citiras komentar?sarajevoxxxx wrote:
Zapad uz podršku zemalja Zaljeva stoji iza IS-a.U smislu da su trebali ranije reagovati, mnogo prije arapskog proljeća.Sada nema smisla govoriti o ideologiji zla, to bi nakon svega bilo krajnje licemjerno.![]()
Da li se suni Arapi u Iraku trebaju okrenuti protiv ISILa da ne bi sutra bili na gubitnickoj strani?
Vidis li da su se Iracani, Kurdi i drugi ujedinili u borbi protiv ISILa. Uspostavljena je siroka koalicija koja ce neminovno pobjediti. Ja se nadam da suni Arapi nece zavrsiti na strani porazenih. To bi bilo lose po njih.
- Kikibombona
#4612 Re: ISIS zauzeo Mosul
E jesu se Nijemci sa tobom usrecili....winvin wrote: Kurdi?
Bar ovdje u Njemackoj su kao "PSI"! Isti kao kod nas CIGANI,.
Imaju status BiH bosnjaka kojima je rat postao brat. 90 % tih Kurda je na socijali i njemacka vlada iz socijalnog razloga im salje oruzje da bi SUTRA mogla ih deportovati.
Sve je to igra !
I ti si za njih obicni balkanski jado..... samo ti to iz kulture nece reci! Jos da te poznaju kao sto si se ovdje pokazao, prelazili bi ulicu kada te vide. Al ti si hinja za razliku od ISILovaca koji otvoreno pokazuju mrznju. Takvi kao ti se znaju pretvarati i glumiti. Odvratno, ljigav, bljufujjj
-
winvin
#4613 Re: ISIS zauzeo Mosul
KIki, daj ne budi naivan. Sirijska vojska ispali na hiljade granata i iz jednog sela se ne povlace ti fanatici. Sada odjednom, hrabri islamisti sa minimalnim gubicima odjebu Irak i marsiraju ka Siriji.Kikibombona wrote: . A evidentno je da ce ISIL biti porazen, da ce iracke snage relativno brzo uci u Mosul.
citiram te
Kad se Amerika nameraci na nekoga to je kraj. Vidi Bashar al Assad!
-
celava_dlaka
#4614 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nego jeste stigli do tel aviva vise ?OsamaBinLadenMr wrote:
- Kikibombona
#4615 Re: ISIS zauzeo Mosul
sarajevoxxxx wrote:
I šta kada pobjede? ''Pobjedili'' su Isil 2006. a ovaj se vratio nakon par godina deset puta jači i snažniji.
Jel nastao 2006 ili 2012?sarajevoxxxx wrote:IS je nastao nakon bombardovanja Halidije u Homsu, Eš-Šiara u Halebu, zločina paravojnih formacija iz Libanona i Iraka na jugu Damaska itd.
Aj dogovori se sam sa sobom.
-
celava_dlaka
#4616 Re: ISIS zauzeo Mosul
covjek pod nickom osama bin laden se pita nesto
nick ti je ravan nickovima tipa ratko mladic, adolf hitler itd
nick ti je ravan nickovima tipa ratko mladic, adolf hitler itd
-
celava_dlaka
#4617 Re: ISIS zauzeo Mosul
koliko ja znam ona zena nije puske u ruke uzela, a kamoli neciji zivot oduzela za razliku od tvojih idola
al vise vjerujem da si troll
al vise vjerujem da si troll
- amoninan
#4618 Re: ISIS zauzeo Mosul
Druže, stvar je mnogo komplikovanija od premijera. Povjerenje je izgubljeno. Sunije su jednom pristale na taj dil, 2007., i izrađeni su. ISF u Mosulu, Anbaru odosno sunijskom trokutu je bio okupator, tako se ponašao, tako bio doživljavan od strane lokalnog stanovništa. Nije Bushov famozni surge porazio AQI, to su bila Anbarska plemena, odnosno sunnije.Kikibombona wrote:Pa bila je prica da novi premijer ima podrsku nekih suni lidera.amoninan wrote:U ovakvim okolnostima ako bi to uradili u startu bi bili na "gubitničkoj strani". Konkretno ako o Iraku govorimo.
Mogu iz ovoga jos uvijek izvuci dobar ishod, samo da se bez oklijevanja okrenu protiv ISILa. Mozda bi se i autonomija mogla 'izganjati'. To bi bilo odlicno.
Ako ostanu uz ISIL ili pored ISILa, snosit ce posljedice. A evidentno je da ce ISIL biti porazen, da ce iracke snage relativno brzo uci u Mosul.
Šta su dobili za uzvrat? Misliš da će sunnije u "trokutu" stati rame uz rame s AAH, Badrom... odnosno vojskom koja maše tim zastavama... njihovim dželatima od prije godinu?
da ne pišem referat..
opet, toplo preporučujem :
http://video.pbs.org/video/2365297690/
ako štopa njihov player:
https://www.youtube.com/watch?v=dSaxQmHF-3g
bilo bi super da su o ovome pričali i snimali kad je bio vakat. ali eto..
ISIS može biti poražen, ali bez široke političke rekonstrukcije, odnosno reforme... ISIS će biti melaić, šta će doći sljedeće. Baš kako je i AQ iz 2006, haman umjerena naspram ISISa danas..
Last edited by amoninan on 03/09/2014 03:51, edited 3 times in total.
-
winvin
#4619 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kikibombona wrote:
E jesu se Nijemci sa tobom usrecili....
I ti si za njih obicni balkanski jado..... samo ti to iz kulture nece reci! Jos da te poznaju kao sto si se ovdje pokazao, prelazili bi ulicu kada te vide. Al ti si hinja za razliku od ISILovaca koji otvoreno pokazuju mrznju. Takvi kao ti se znaju pretvarati i glumiti. Odvratno, ljigav, bljufujjj
Nisam ja Kiki balkanski jado. Mene za Bih veze samo grobovi mojih roditelja. I ono kuce i zemljista sto mi ostade u nasljedstvo.
Meni Njemacka nije dala dzaba ni jednog jedinog pfeninga....a niti od bosnjackog dijela BiH nisam dobio niti jednog centa.
Ovo je forum gdje VI muslimani neznate ni ko ste ni sta ste- Pola je muslimana, pola bosnjaka, pola vehabija, pola govana od nacije.
Pozz
-
winvin
#4620 Re: ISIS zauzeo Mosul
Jesam jado. Sto mi omogucio da u milionskom gradu imam restoran gdje zaposljavam muslimane sa hrvatskom putovnicom. Daj ne seri!Kikibombona wrote:
S
E jesu se Nijemci sa tobom usrecili....
I ti si za njih obicni balkanski jado..... j
Drzi se biste na Kovacima i zapjevaj ponekad "Da te nije Alija"!
-
sarajevoxxxx
#4621 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nebitno kako se zove, kada je nastao.Suština je da Amerikanci 2006. nikoga nisu porazili, ili bar ono što su mislili da su porazili tada, vratilo im se nakon nekoliko godina u mnogo snažnijem i organizovanijem obliku.Da od 2003. ratuju i da konstantno gube.Ne vidim niti jednog razloga za tvoj optimizam, bar taj da Ameri nekome mogu donijeti mir na Bliskom istoku.Kikibombona wrote:sarajevoxxxx wrote:
I šta kada pobjede? ''Pobjedili'' su Isil 2006. a ovaj se vratio nakon par godina deset puta jači i snažniji.Jel nastao 2006 ili 2012?sarajevoxxxx wrote:IS je nastao nakon bombardovanja Halidije u Homsu, Eš-Šiara u Halebu, zločina paravojnih formacija iz Libanona i Iraka na jugu Damaska itd.
Aj dogovori se sam sa sobom.
-
arslanbey
#4622 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ko su ovi jezidi? kakva je to vjera 
- insomnia78
#4623 Re: ISIS zauzeo Mosul
Vidis mene vise zanima zasto Klix svaki dan ne pise clanke i ne trazi odgovore na pitanje zasto je sud BiH bukvalno pustio Novaka Djukica, odgovornog za masakar na tuzlanskoj Kapiji da pobjegne u Beograd umjesto da ga zatvoreOsamaBinLadenMr wrote:Iranski asaib al-haq zapalili sunitske muslimane
Zasto Klix nije napisao clanak o ovome?
Al jebo to, to nisu certificirani muslimani
Cetnici vam vrsljaju po avliji a vama Asma problem, siti, jezidi, Hezbolah vam problem
Envoyé de mon iPhone en utilisant Tapatalk
- elfa
#4624 Re: ISIS zauzeo Mosul
- Opetja033
#4625 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ovo je definitivno @Kikijev problem.amoninan wrote:Mislim da previše romantiziraš Kurde. No dobro