Telemach - ALL ABOUT 4

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
chudjenhe

#4601 Re: Kakav je odnos DSL-a i drugih širokopojasnih tehnologija

Post by chudjenhe »

Asiklar wrote:
chudjenhe wrote:
nije se moralo dugo cekati na ovakav osvrt :D
a cek, u cemu je caka, meni ce ovo biti trece ljeto, valjda je i prije bila ta gradjevinska sezona, nisam imao problema...
BHT-ov DSL je u prednosti nad ostalim tehnologijama, jer nudi zagarantovanu brzinu između korisničke terminalne opreme i Internet čvorišta, kao i veću razinu zaštite i sigurnosti, što druge tehnologije (Telemachov Docsis) ne mogu ponuditi iz tehničkih razloga.

Još jedna prednost DSL-a je i jednostavnost konfiguracije računara ili mreže računara za pristup Internetu putem ove veze, koja je ostvariva na više različitih načina, a opet kroz minimalna ili nikakva ulaganja u opremu.

Kada je riječ o mediju za prenos podataka, DSL je u prednosti nad ostalim tehnologijama, jer je medij bakrena parica i tu paricu koristi samo jedan korisnik, što znači da nije u pitanju dijeljeni medij, te na brzinu komunikacije ne utiče činjenica da i ostali korisnici na istom čvorištu (DSLAM-u) maksimalno koriste svoju konekciju, kao što je to slučaj sa kablovskim, bežičnim ili satelitskim vezama na Internet.

Dijeljeni medij je takav da u isto vrijeme samo jedan korisnik može primati ili slati podatke preko njega, te se to odvija u malim vremenskim periodima. Na primjer, ako se koristi dijeljeni medij čija je brzina pristupa 10 Mbit/s, a na njega je povezano 100 korisnika brzinama po 1 Mbit/s, znači da 10 korisnika brzo ispuni tih 10 Mbit/s, a kada se i jedanaesti korisnik uključi u promet, tada svim korisnicima opada brzina da bi se napravilo "mjesta" za jedanaestog.

Prednost takvih tehnologija je u nižoj cijeni korištenja u odnosu na DSL, ali je mana što zbog pomenutog efekta dijeljenog medija brzina pristupa Internetu i vrijeme odziva može dosta varirati, dok je kod DSL veze situacija obrnuta – za nešto višu cijenu korisnik dobiva vezu na Internet konstantne brzine i vremena odziva. Upravo ova konstantnost nosi velike prednosti kada su izuzetno popularne on-line igre u pitanju.

Sigurnosni aspekt dijeljenog medija u odnosu na DSL je druga stvar na koju korisnici trebaju obratiti pažnju. Svi podaci na dijeljenom mediju su (u nešifrovanom obliku) vidljivi svim korisnicima na njemu, te se relativno lako mogu "prisluškivati", dok je to na DSL vezama nemoguće.

DSL-a je u prednosti i u pogledu jednostavnosti konfiguracije računara ili, čak, mreže računara za pristup Internetu putem ove veze, koja je ostvariva na više različitih načina, a opet kroz minimalna ili nikakva ulaganja u opremu.

+ na ovo sve dodajmo pucanje optike :D
pitam se...dal je bar tebi jasno to sto si napisao
iskreno, meni nije, a nije me ni briga
bio korisnik i jednog i drugog i opredijelio se za ono sto mi je trenutno bolje...
a taj svoj elaborat objesi nekome o nesta :skoljka:
Telemach

#4602 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

and wrote:@telemach,može li se kako ovaj ping spustiti ispod 100?nekad mi je bio 20-30,a zadnjih 6 mjeseci uvijek iznad 80?
Molimo Vas dostavite nam tačne korisničke podatke kako bismo provjerili i korigovali sve što je potrebno.
Telemach

#4603 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

veljaca wrote:Evo jedno pitanje za nekog strucnog iz Telemacha :thumbup:

Dobio sam risiver ovaj novi na kome sa prednje strane uma USB prikljucak. E sada u menemi ima i na TV-u ulaz za USB.

Kako da nesto snimam na stick koji postavim u taj USB ulaz ?

Hvala na odgovoru.
Možda pomogne :)
http://www.telemach.ba/upload/document/ ... BOX-v3.pdf
ili
http://telemach.ba/upload/document/tele ... rni_hd.pdf
iceman2010

#4604 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by iceman2010 »

BaDa wrote:
Asiklar wrote:
Telemach wrote:Daleko bilo da nam smetaju Vaši komentari, na Vas smo navikli, toliko da nam falite kad Vas nema :)
tako da cete ostati i bez infrastrukture u mom naselju. Sa pogresnom ste se osobom kacili i sad ce te da platite za to sve :x
brate nadam se da nisi u kasindolskoj :D hahahahha
Haha. Ne sekiraj se ako si negdje uz glavnu cestu. Tamo je tokom rekonstrukcije tadasnji bh cabel net postavljao podzemnu mrezu. Negdje u po tog posla ja sam napustio bh cabel net, ali vjerujem da je taj projekat doveden do kraja. Inace je islo uglavnom preko stubova javne rasvjete.:-)

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
harell

#4605 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by harell »

Jel ovo neko izjavio da ce unistit infrastrukturu :shock: forum se odronio, jedva otvara stranice tako da nisam u toku. Ako je istina onda vristim iza glasa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

i jos nepismen :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
klavirdžija

#4606 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by klavirdžija »

klavirdžija wrote:Pitanja za TelemaŠa:

- Kada ćete osposobiti EPG na Superklubu HD, da mogu s mirom izbrisati obični s liste kanala
- Kada ćete popraviti titlove na MGM
Može li i odgovor na ovo?

(Naravno, mislim na Sport klub HD)
Last edited by klavirdžija on 02/03/2013 00:16, edited 1 time in total.
Magarece_godine

#4607 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Magarece_godine »

Image

??? Šta bi s brzinama ... Kod mene Duo paket ... jel trebam gasit modem da bi dobio nove brzine ?
samo_ti

#4608 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by samo_ti »

Reset modema :)
Telemach

#4609 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Telemach »

klavirdžija wrote:
klavirdžija wrote:Pitanja za TelemaŠa:

- Kada ćete osposobiti EPG na Superklubu HD, da mogu s mirom izbrisati obični s liste kanala
- Kada ćete popraviti titlove na MGM
Može li i odgovor na ovo?

(Naravno, mislim na Sport klub HD)
Proslijedili smo nadležnom sektoru Vaš upit, kada budemo imali povratne informacije, bićete obaviješteni.
krater

#4610 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by krater »

Jel' bolji ovaj novi resiver, od starog ? :D
BaDa

#4611 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by BaDa »

Haha. Ne sekiraj se ako si negdje uz glavnu cestu. Tamo je tokom rekonstrukcije tadasnji bh cabel net postavljao podzemnu mrezu. Negdje u po tog posla ja sam napustio bh cabel net, ali vjerujem da je taj projekat doveden do kraja. Inace je islo uglavnom preko stubova javne rasvjete.:-)

da uz glavnu sam cestu! i ja kako znam kad su sirili kasindolsku da je hs postavljao kablove a ne telemach! :S
pianist

#4612 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pianist »

Telemach wrote:Poštovani korisnici,
Obavještavamo vas da je danas tokom dana došlo do izmjene programske šeme.
Umjesto kanala DM Sat na analognoj platformi pušten je kanal K:CN2.
DM Sat kao i do sada možete pratiti na D3 platformi.
Vaš Telemach

Vratite nam DM Sat, K:CN je obicno smece od kanala.
bob sap

#4613 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by bob sap »

pianist wrote: Vratite nam DM Sat, K:CN je obicno smece od kanala.
suti dobro je i ovo, kako je krenulo necemo imati FTV i BHT :-D
Kralj Tvrtko I.

#4614 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Kralj Tvrtko I. »

bob sap wrote:
AMIN! :lol:
pianist

#4615 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by pianist »

bob sap wrote:
Dodje vrijeme kad je i DM Sat luksuz hahah :D
iceman2010

#4616 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by iceman2010 »

BaDa wrote:

da uz glavnu sam cestu! i ja kako znam kad su sirili kasindolsku da je hs postavljao kablove a ne telemach! :S
I hs i bh cabel net i to u isti kanal. Samo su sahtovi postavljani na razlicitim mjestima. Izvodjac radova je zbog malo prostora insistirao na tome pa su dva ljuta konkurenta morali da se dogovaraju na terenu :-) inace se raja na terenu dobro slagala bez obzira na konkurenciju. Bh cabel net je svoj node imao (vjerovatno je jos tamo) na stubu na raskrsnici ulica 14.maj 92. I kasindolska. Malo prije nego sto cu ja otici prokopana je i ta ulica. I ja sam ucestvovao u planiranju i bio na terenu prilikom izvodjenja radova. Ovu ulicu je kopala ona masina sa velikim kolutom, a kad ona radi to je uvijek stresno. Tamo optika i kabal nisu duboko. Nismo smjeli ici zbog drugih instalacija, jer sa onom masinom nema stajanja. Ona podere sve zivo na sta naidje.

van helsing

#4617 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by van helsing »

Asiklar wrote: BHT-ov DSL je u prednosti nad ostalim tehnologijama, jer nudi zagarantovanu brzinu između korisničke terminalne opreme i Internet čvorišta, kao i veću razinu zaštite i sigurnosti, što druge tehnologije (Telemachov Docsis) ne mogu ponuditi iz tehničkih razloga.
Kada je riječ o mediju za prenos podataka, DSL je u prednosti nad ostalim tehnologijama, jer je medij bakrena parica i tu paricu koristi samo jedan korisnik, što znači da nije u pitanju dijeljeni medij, te na brzinu komunikacije ne utiče činjenica da i ostali korisnici na istom čvorištu (DSLAM-u) maksimalno koriste svoju konekciju, kao što je to slučaj sa kablovskim, bežičnim ili satelitskim vezama na Internet.
Unaprijed se izvinjavam sto radim OT.
Mozes li mi molim te objasnit ovo :
Image
Jel ovo zagarantovana brzina na mojoj bakrenoj parici koju samo ja koristim?
Napominjem,po 100x,kada radim mjerenja,apsolutno sve sto trosi net,svaka aplikacija/program su off.
Radim test na laptopu,pc,smartphone.
Donesem od susjeda laptop,donesem pc,opet isto.
Sramota.
Jos jednom mjerenje :
Image
van helsing

#4618 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by van helsing »

I jos nesto,ta prica "preko Drine" je beze.
Malo proguglajte ko su stvarne gazde telemacha.
Eh sada,to sto su gazde odabrale da kupe ili formiraju nove firme u Srbiji,i sto je sjediste firme za Balkan odabrano da bude "preko Drine",to se trebamo mi zapitati zasto je tako,zasto ovu BiH zaobilaze investitori.
Telemach postoji i u Sloveniji.
Onda moze biti telemach slovenacki po toj logici?
Smijesno. Ili zalosno. Ne znam.
van helsing

#4619 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by van helsing »

I ne treba dopustiti da nam zakljucaju temu,ne treba nasjedati na provokacije.
Pitanje za @telemach :
Mozete li proslijediti vasim nadredjenim,da nama na MMDS platformi ubace Ultra Tv,MGM i Cinemax kanale?
Pa makar i pretplata bila skuplja.
Thx.
Bryant 24

#4620 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Bryant 24 »

van helsing wrote:I jos nesto,ta prica "preko Drine" je beze.
Eh sada,to sto su gazde odabrale da kupe ili formiraju nove firme u Srbiji,i sto je sjediste firme za Balkan odabrano da bude "preko Drine",to se trebamo mi zapitati zasto je tako,zasto ovu BiH zaobilaze investitori.
Ljudi ne znaju druze, tj mrsko im u Google ukucati i saznati sjediste Telemacha. A sta fali ako su preko Drine, jer kod nas je sve bezze, i internet i sve ostalo, jedino po cemu se nasa drzava istice su burek i cevapi :razz:
BaDa

#4621 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by BaDa »

Bryant 24 wrote:
van helsing wrote:I jos nesto,ta prica "preko Drine" je beze.
Ljudi ne znaju druze, tj mrsko im u Google ukucati i saznati sjediste Telemacha. A sta fali ako su preko Drine, jer kod nas je sve bezze, i internet i sve ostalo, jedino po cemu se nasa drzava istice su burek i cevapi :razz:
i piva :D hahahah :lol: :lol:
dječak sa šibicama

#4622 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by dječak sa šibicama »

S merakom dajem 50 km mjesecno prekodrinskoj firmi.

Pa da puknete od muke, sa tako kretenskim stavovima. Naucite nesto vise od papagajskog ponavljanja kako je telemach srbijanska firma, firauni telekomaski.
motorola01

#4623 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by motorola01 »

Samo da prijavim da preko d3go ne mogu pratiti el clasiko jer shupci ne dozvoljavaju. napravio sam sebi WiFi hotspot preko telefona sa bht mreze i ne moze :x
Maharadza

#4624 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by Maharadza »

motorola01 wrote:Samo da prijavim da preko d3go ne mogu pratiti el clasiko jer shupci ne dozvoljavaju. napravio sam sebi WiFi hotspot preko telefona sa bht mreze i ne moze :x
Poznato je da SK kanali rade samo na njihovoj mreži, dok ostali kanali rade uredno i na mrežama drugih ISP-ova.

Tapatalked
esadklacar

#4625 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Post by esadklacar »

Meni svi kanali rade i na bht
Locked