Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Naslovnica

#45976 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Naravno.
Ljudi bi štošta trebalo da shvate ili nauče, ali džaba.
kabal1337

#45977 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

Laplace wrote: 09/01/2024 21:48
Naslovnica wrote: 09/01/2024 20:40
Optimist wrote: 09/01/2024 20:12

Stub je stari, na istom mjestu postojao i ranije. Dakle traka je postojala i ranije, samo su bili krateri oko sina, sporije se vozilo, zaobilazili.
Ne baš skroz tačno.
Postojalo je zelenog ostrvo koje je obuhvatalo i ovaj stub.
Izvedba ovoga što su sada uradili je, u najmanju ruku, opasna.
Na stranu što nisu ocrtane nikakve linije.
Totalno amaterski, ovo se ovako ne radi.

Image
Ljudi bi trebali konačno skontati (ili se sjetiti kako su im instruktori govorili na obuci) da se skreće po zelenoj, a ne crvenoj, putanji. Postoji nešto što se zove zamišljeni luk, valjda.

Image

Svugdje u svijetu izcrtaju zamisljeni luk da pomognu vozacima koji nemaju razvijen taj osjecaj.

Samo kod nas kada treba povecati sigurnost u saobracaju, sprijeciti kasnjenje GP, onda sta? niko ne zeli.
A ocito da je problem jer se desava vec par puta
Laplace

#45978 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Kako rekoh, nisam ja neki vozač. Na trkaćoj stazi bi mi poslije deset sekundi vožnje trebali kompas i žiroskop da se orijentišem. Ali, ovo su osnove.
Laplace

#45979 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 09/01/2024 21:51
Laplace wrote: 09/01/2024 21:48
Naslovnica wrote: 09/01/2024 20:40

Ne baš skroz tačno.
Postojalo je zelenog ostrvo koje je obuhvatalo i ovaj stub.
Izvedba ovoga što su sada uradili je, u najmanju ruku, opasna.
Na stranu što nisu ocrtane nikakve linije.
Totalno amaterski, ovo se ovako ne radi.

Image
Ljudi bi trebali konačno skontati (ili se sjetiti kako su im instruktori govorili na obuci) da se skreće po zelenoj, a ne crvenoj, putanji. Postoji nešto što se zove zamišljeni luk, valjda.

Image

Svugdje u svijetu izcrtaju zamisljeni luk da pomognu vozacima koji nemaju razvijen taj osjecaj.

Samo kod nas kada treba povecati sigurnost u saobracaju, sprijeciti kasnjenje GP, onda sta? niko ne zeli.
A ocito da je problem jer se desava vec par puta
Ako nemaju taj osjećaj, onda vožnja nije za njih. Osim toga, i da ocrtaju linije, zar misliš da bi ih naši vozači gledali? Vozači koji ni na pravcu nisu sposobni voziti u svojoj traci?

Budimo realni, kod nas sve veći je procenat vozača koji ne prate ni horizontalnu ni vertikalnu signalizaciju niti dešavanja u okolini dok voze. Mnogi ne bi vidjeli da mu ovdje stoji Big Ben.
kabal1337

#45980 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

ok bolje je nemat nista, ne pokusat sprijecit
bolje da stane gradski prevoz
hopi

#45981 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Nijedan vozač ne bi trebao tu udariti u stub. Ali istina trebali bi barem označiti stubove trakom ili ofarbati u neku jaču boju.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#45982 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

ma uzet i isjec vozacku, stavit dozivotnu zabranu na cips i kraj price...
ZoomZoomKiwi

#45983 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

Vidi, slažem se u potpunosti s kablom da to treba propisno označiti.

Sâm sam muku mučio sa JP Ceste FBiH i na kraju sam sâm kupio reflektujuće oznake i polijepio ih po novim stubovima javne rasvjete na petlji Blatuša na M17. Na onih par komada koji su baš bili u riziku da ih se udari, pogotovo dok još rasvjeta nije bila u funkciji, niti je bilo zaštitne ograde.

Ali živimo među majmunima i stokom koja uopće ne zarezuje horizontalnu signalizaciju ni najmanje.

Evo samo jedan kružni tok u Zenici kao primjer. Tri situacije, neko sumanuto davanje lijevog žmigavca unutar kružnog toka. Totalno ignorisanje horizontalne signalizacije itd.

Image

Image

I kome ti da crtaš išta i obilježavaš kad to niko ne jebe.
drug_profi

#45984 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ovo je već treći... :lol:
Laplace

#45985 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

EFD22 wrote: 09/01/2024 22:19 Vidi, slažem se u potpunosti s kablom da to treba propisno označiti.
Slažem se i ja da treba označiti, samo sam siguran da to neće nimalo pomoći. Jedino da se fizički onemogući pristup stubu.
nepass1

#45986 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Ako stave liniju tu hoce li je smjeti tramvaj preci ili ce biti u prekrsaju :lol:

Pa jebemu zivot ides u krajnju desnu traku kako uspijes stub potrefiti? Ides polukruzno valjda bacis pogled sa lijeva na desno da vidis ima li kakvog penzionera da se pogubio, brude jel prosao sa golfom kroz crveno, tramvaja, baba koji sa sultanom svojim pretrcava ulicu itd...
Laplace

#45987 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 10/01/2024 07:10 Ako stave liniju tu hoce li je smjeti tramvaj preci ili ce biti u prekrsaju :lol:

Pa jebemu zivot ides u krajnju desnu traku kako uspijes stub potrefiti? Ides polukruzno valjda bacis pogled sa lijeva na desno da vidis ima li kakvog penzionera da se pogubio, brude jel prosao sa golfom kroz crveno, tramvaja, baba koji sa sultanom svojim pretrcava ulicu itd...
Ja sam pristalica toga da se sve treba jasno označiti, ali da li su vozači zaista toliko retardirani ili samo nepažljivi? Hoću reći, ono niti je putanja za skretanje lijevo niti za polukružno okretanje, ono je naše klasično skraćivanje putanje kao da će par centimetara skraćenjaputa donijeti bogzna koliku uštedu u gorivu i vremenu. I to negledanje tokom vožnje i nesvjesnost dešavanja u okolini. Usred dana ne vidjeti onoliki stub...
Last edited by Laplace on 10/01/2024 09:22, edited 1 time in total.
Ateista

#45988 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Idiotizam je kako su oznacili tu raskrsnicu, ali to ne umanjuje idiotizam vozaca koji ne znaju ici pravom putanjom, i jos gore koji ne vide stub i zakucaju se u isti. Vozacku im treba trajno oduzeti plus kazna onome ko je dozvolio da se ovako ostavi raskrsnica
Ateista

#45989 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 10/01/2024 07:58
nepass1 wrote: 10/01/2024 07:10 Ako stave liniju tu hoce li je smjeti tramvaj preci ili ce biti u prekrsaju :lol:

Ja sam pristalica toga dase sve treba jasno označiti, ali da li su vozači zaista toliko retardirani ili samo nepažljivi? Hoću reći, ono niti je putanja za skretanje lijevo niti za polukružno okretanje, ono je naše klasično skraćivanje putanje kao da će par centimetara skraćenjaputa donijeti bogzna koliku uštedu u gorivu i vremenu. I to negledanje tokom vožnje i nesvjesnost dešavanja u okolini. Usred dana ne vidjeti onoliki stub...
Puno je mjesta gdje se ne kotisti prava putanja, ima par raskrsnica u sa gdje dvijevtrake skrecu lijevo (skenderija, mercator) i tu skoro uvijek oni koji idu vanjskom previse sijeku da jedva ostave prostora za ove u unutrasnjoj.
Cak i kad se moze proci, putanja kojom moras proci unutrasnjom je neprirodna - ides ravno pa naglo smotas lijevo, umjesto da se ide na jedan luk ravnomjernog radijusa gdje pravac u koji se ukljucujes tangira sa tim lukom i nema nekih nepotrebnih manevara.
Pominjao sam vec i raskrsnicu na Cengic vili gdje je jedna traka za lijevo ali onda se ide dvije kratke koje se obje moraju koristiti zbog semafora. Kad stanu dva auta u vanjsku, onaj treci ako prerano smota potpuno blokira prolaz unutrasnjoj traci i vozila iza ostaju da blokiraju raskrsnicu iako bi mogli stati. Nevezano samo za ovaj stub, te linije kojima se ide je neophodno da budu nacrtane, da se zna kuda se ide. Svakako da neki ni to ne bi postovali i isli bi po svom, ali kad bi im neko poceo svirati mozda bi naucili, a postovali bi mozda neki koji stvarno nisu sposbodni da sami zamisle tu putanju.
Naslovnica

#45990 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

Svi koji nikada nisu presijekli punu liniju ili oni koji uvijek školski uzimaju putanju u raskrsnici (i nikada nisu uradili drugačije), neka se identifikuju.
:gunjastajl:
k4mi

#45991 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by k4mi »

Naslovnica wrote: 09/01/2024 20:44
k4mi wrote: 09/01/2024 20:29 Treba vise ovih stubova po gradu postaviti
Zbog čega bi to radili?
Da se pokaže amaterizam stručnjaka koji je ovo projektovao ili dozvolio da prođe na tehničkom (sigurno nije greška izvođača), ili zbog nekog drugog razloga?
🧐🤔
slazem se ja sa tobom da je trebalo projektovati drugacije.

Ali, sa druge strane, ako nekome treba linija (ili nesto drugo) da se u pola bijela dana ne zabije u stub... Stub koji je poprilicno veci od pjesaka npr. Sta da je tu stajao pjesak?

Skretanje lijevo, ne ides brzo, gledas valjda ispred sebe i zabijes se u stub....

ne znam, meni je ovo bas za dobre kazne, pa cak i provjere da li je osoba sposobna za voznju.
darius_maximus

#45992 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by darius_maximus »

Naslovnica wrote: 10/01/2024 10:56 Svi koji nikada nisu presijekli punu liniju ili oni koji uvijek školski uzimaju putanju u raskrsnici (i nikada nisu uradili drugačije), neka se identifikuju.
Ovo ćeš vidjeti na svakom semaforu kod nas, ali svakom.
Treba skrenuti npr. lijevo na semaforu, odmah sa semafora ga haman počne vintati lijevo.
Pa uđi u raskrsnicu, pa ga navintaj.

Zato često i prođu npr. samo 2-3 auta na semaforu, jer naravno manje auta može tako ući u raskrsnicu.
Ali, ne možeš ti to nama objasniti ni pomoću Kviska.
Laplace

#45993 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

k4mi wrote: 10/01/2024 10:57
Zbog čega bi to radili?
Da se pokaže amaterizam stručnjaka koji je ovo projektovao ili dozvolio da prođe na tehničkom (sigurno nije greška izvođača), ili zbog nekog drugog razloga?
🧐🤔

Ali, sa druge strane, ako nekome treba linija (ili nesto drugo) da se u pola bijela dana ne zabije u stub... Stub koji je poprilicno veci od pjesaka npr. Sta da je tu stajao pjesak?

Skretanje lijevo, ne ides brzo, gledas valjda ispred sebe i zabijes se u stub....

ne znam, meni je ovo bas za dobre kazne, pa cak i provjere da li je osoba sposobna za voznju.
Bila bi manja šteta na autu.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#45994 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Evolution_IV »

:lol: :lol: :lol:
Naslovnica

#45995 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Naslovnica »

darius_maximus wrote: 10/01/2024 11:11
Naslovnica wrote: 10/01/2024 10:56 Svi koji nikada nisu presijekli punu liniju ili oni koji uvijek školski uzimaju putanju u raskrsnici (i nikada nisu uradili drugačije), neka se identifikuju.
Ovo ćeš vidjeti na svakom semaforu kod nas, ali svakom.
Treba skrenuti npr. lijevo na semaforu, odmah sa semafora ga haman počne vintati lijevo.
Pa uđi u raskrsnicu, pa ga navintaj.

Zato često i prođu npr. samo 2-3 auta na semaforu, jer naravno manje auta može tako ući u raskrsnicu.
Ali, ne možeš ti to nama objasniti ni pomoću Kviska.
U nivou onih koji odu prvo uđu do pola desne trake pa ga onda svintaju lijevo, k'o da labudicu voze.
Debili.
noviclan

#45996 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by noviclan »

Optimist wrote: 09/01/2024 20:12
Naslovnica wrote: 09/01/2024 18:37
Jel' ovo fakat još uvijek crna tačka?
Nisu ni ocrtali liniju ruba kolovoza?
Nema ništa neobično u ovoj nesreći, dapače.
Nevjerovatno kako su ostavili traku, bar ovako sa slika kada gledam.
Stub je stari, na istom mjestu postojao i ranije. Dakle traka je postojala i ranije, samo su bili krateri oko sina, sporije se vozilo, zaobilazili.
Ma samo jednu strunjacu plavu ili crvenu oko stuba da bode oci prilikom tapkanja na mob ili nanosenja pudera
zigson

#45998 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zigson »

U jbt, vidio sam smrskanih al ovo ovako rijetko, jbt od auta stopke ostale samo. Jel moguce ovo?
nepass1

#45999 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by nepass1 »

Presjecem ja punu ali u raskrsnicu fino putanju uzmem. Mozda prije nisam ali kako izlazim iz a.b.srebrne lijevo auta ispred mene komplet sasjeku i zaglave ukoso, idu u desnu traku. Npr hoces u lijevu ne mozes od njega. Eh da ne budem papak ko ostali, a mozda ko sta i nauci uvijek skolski odradim
Ateista

#46000 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

k4mi wrote: 10/01/2024 10:57
Zbog čega bi to radili?
🧐🤔

:thumbup:
Definitivno onaj ko se zabije ovako u stub nije za voznje, treba trajno vozacku oduzeti.
Post Reply