Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Moderator: Benq
-
DonieBrasco
#45976 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Igrao ga 1999. i jos imam orginal CD. 
- Dope_Man
#45977 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
HL mi je vjerovatno najdraza igra koju nikad nisam zavrsio
Original igrao vise puta, al uvijek na Xenu odustanem jer me nervirao.
Black Mesu prosle godine nekad konacno pocnem, opet uzivam u spoju nostalgije i modernijeg dizajna, sve super.. i onda na Xenu nekad mi dosadi i ne zavrsim nikad.
Najvise sam od ovog ocekivao u prosloj deceniji, a najmanje smo dobili. Lakse valjda napraviti ljepsu igru nego napredan AI koji nece bagovati svako malo, a sto je napredniji svaki bug se vise primjeti.
Original igrao vise puta, al uvijek na Xenu odustanem jer me nervirao.
Black Mesu prosle godine nekad konacno pocnem, opet uzivam u spoju nostalgije i modernijeg dizajna, sve super.. i onda na Xenu nekad mi dosadi i ne zavrsim nikad.
ferratilis wrote: ↑20/11/2023 13:51 Sto je tuzno, jer u zadnjih 20 godina skoro da i nije bilo napretka na tom polju, samo se forsiraju grafika i animacije.
Najvise sam od ovog ocekivao u prosloj deceniji, a najmanje smo dobili. Lakse valjda napraviti ljepsu igru nego napredan AI koji nece bagovati svako malo, a sto je napredniji svaki bug se vise primjeti.
-
DonieBrasco
#45978 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
https://store.steampowered.com/app/3118 ... lack_Mesa/
https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 2424633574
Ovo se ceka ako ikad ugleda svijetlo dana.
https://steamcommunity.com/sharedfiles/ ... 2424633574
Ovo se ceka ako ikad ugleda svijetlo dana.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#45979 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Dugo se je za HL i za Marince pisalo i govorilo i da ce taj AI biti jos savrseniji, medjutim, podbacili su i samo je sminkanje grafike i zvuka bilo. Jazuk. Doduse usmjerilo se na multiplay igranje, tako da AI nije bio u opciji za razvoj gejmerske industrije. Danas imamo buljuk online igrica, koje cijede pare. Bio u augustu ono iz dosade poceo igrati Total Battle, prvo pocinje ko platformaska igra istom uljeces u svijet cudovista, heroja, istrazivanja, strategij, RPGa itd. Naletim na Balkan klan, tu se povezem sa ljudima iz citavog balkana, odem u drugo kraljevstvo u jos jaci klan, spiskam za tri mjeseca 350 ojra i skontam da je to poput droge, kockanja, kurvanja, alkohola... kad se navuces odose pare u havu. Kupujes placenike za 50, 100, 250 ojra i to 7 dana ti sluze i nestanu. Heroja avatara jednog da uzmes, dodje te 50 ojra. Gold mjesecni gdje postepeno dobivas bonuse, placenike, fragmente za kapetane itd te dodje 35 km i normalno navucen uzimas i elite paket koji je dodatno 70km. To nije sve, svaki bonus, stit za grad, ubranja, fragmenti za kapetana itd te dodje dodatno u goldima, koje mozes dobiti kroz igru u klanu otvaranjem klanskih boxova itd. Cak sam bio htjeo kad sam kupio avatara za heroja da uzmem kapetana herkulesa koji je ni vise ni manje 250 dolara sa jednom zvjezdicom, da bi dobio 3 od mogucih 8, treba da pljusnes 1400 dolara.
Penta ovog mog pisanja, ni slucajno ne upadajte u ove game zamke. To je nesto slicno ko kladionice, navuces se i odose pare.
https://play.google.com/store/apps/deta ... e&hl=en_US
jedno ružno iskustvo koje sam platio 700km... izbjegavati i slicne igre ovakve... pogledajte kako bezazleno izgleda a zapravo je prava zamka. Niposto igrati ako van je stalo do novca i da kupite cipele ili odete na more.
Penta ovog mog pisanja, ni slucajno ne upadajte u ove game zamke. To je nesto slicno ko kladionice, navuces se i odose pare.
https://play.google.com/store/apps/deta ... e&hl=en_US
jedno ružno iskustvo koje sam platio 700km... izbjegavati i slicne igre ovakve... pogledajte kako bezazleno izgleda a zapravo je prava zamka. Niposto igrati ako van je stalo do novca i da kupite cipele ili odete na more.
- ferratilis
#45980 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Zato sto vrhunski programeri uglavnom nece u game dev, jer mogu pronaci poslove gdje su bolje placeni, vise respektovani, sa kracim radnim vremenom. Tako da se AI development sveo na if/then komande. S druge strane, graficki dizajneri masovno hrle u industriju.
A i kultura se promijenila. Devedesetih su glavne zvijezde bili programeri kao John Carmack i Tim Sweeney, igre su bile ruzne, ali sa izuzetnim mehanikama. Npr. Thief je objektivno i dalje najbolja stealth igra ikad, a ujedno i jedna od prvih. Deus Ex nikad nije prevazidjen itd. Pa onda sjecam se kad se pojavio prvi demo video za Half Life 2 physics system, padale vilice do poda. Poslije se industrija homogenizirala i danas imamo otvorene svjetove sa upitnicima i slicne stvari.
Ovo je John Carmack pored svog Ferrarija, na vrhuncu karijere i FPS zanra

- pici
#45981 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Upravo tako, zasto daseprogramer sa vrhunskim znanjem bakce sa AI botovima i prima platu ko prosjecni graficar ili PR sufler kad moze da radi u kompanijama gdje se to znanje cijeni i placa suhim zlatom. Svedeni smo na copy/paste igre sa sminkanjem grafike i tona. Mene to vise ne privlaci.
- Averus
#45982 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ne sjecam se vise, znam da sam isao kroz neke hodnike, bilo je i neke vode, pojavili se face huggeri, nisam mogao skontati kako da ih se rijesim (jednog otarasim, drugi me sjebe) i dopizdilo, odustaoferratilis wrote: ↑20/11/2023 12:57 Ako si odustao na Xen poglavlju, razumijem. Ti leveli su sklepani na brzinu, i dosta igraca ih ne voli. Ali ipak imaju neki sarm.
Steta sto se ovaj update ne odnosi i na ekspanzije, jos uvijek su tu stari problemi sa UI, animacijama, i AI. Ne bi Valve bio Valve kad bi nesto odradili do kraja.![]()
A vizavi AI programiranja, nema to veze sa kvalitetom programera, nego sa projekt menadzerima i vodstvom kompanija. "Nece niko igati ako je pretesko" i "Previse kosta i odnosu na zaradu koju donosi" mentalitet
- pici
#45983 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Kao sto rekoh, AI je nepotreban pored buljuka online igara koje cijede novac. Igra sa drugim igracem je zamjena za bilo kakav AI. Sminkanje grica, podizanje grafickih zahtjeva i to je to. Da AI programiranje mnogo kosta, to stoji, kodovi koji se prave su matematicko kompjutersko jezicke platforme koje ne moze svako praviti.
- Dope_Man
- ferratilis
#45985 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Averus ih lijepo zamolio, oni i dalje nastavili, i on odustane.

- Tito_i_Partija
#45986 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Završio Hellblade: Senua's Sacrifice, za nekih 8 sati.
Sa estetskog i storytelling aspekta je igra odlična, pomalo čak i više liči na neki film ili vizuelnu novelu, što je i dobro i loše. Loše u smislu da je gameplay element prilično basic i svodi se na samo dvije stvari: puzzles i combat. Ne postoji inventory, skill sistem, ništa što 3rd person action/adventure igre generalno imaju. Igra je u biti Senuino putovanje kroz gubitak i ludilo.
Combat nije naravno na nivou Dark Souls, i ne postoje skills, abilities, attributes itd. al' opet mi je bio baš zabavan. Valjda zato što nema nekog šatro komplekziteta i pretenzije, da moraš sad izvodit' neke lude kombinacije k'o koreografiju, nego je jako fluidan, intuitivan i nije toliko težak da te počne frustrirat'. Fenrir boss fight mi je bio posebno cool i nenadjebiv.
Sve u svemu jako pozitivno iskustvo, i planiram igrat' i nastavak eventualno kad izađe.
Sinoć sam počeo igrat' Titanfall 2 jedno sat vremena i već mi je super. Podsjeća me na Shadow Warrior koji sam skoro završio: brz, kinetičan high-octane gameplay koji nikad nije dosadan i koji ti ne da da stojiš u mjestu. Grafika je fenomenalna i igra je jako dobro optimizirana, sve sam video settinge stavio na maximum, a GPU i CPU usage i temperature izuzetno niske. Jest' da je igra iz 2016, al' ide strašno dobro. Definitivno vrijedna 5 dolara kojih sam potrošio na nju.
Sa estetskog i storytelling aspekta je igra odlična, pomalo čak i više liči na neki film ili vizuelnu novelu, što je i dobro i loše. Loše u smislu da je gameplay element prilično basic i svodi se na samo dvije stvari: puzzles i combat. Ne postoji inventory, skill sistem, ništa što 3rd person action/adventure igre generalno imaju. Igra je u biti Senuino putovanje kroz gubitak i ludilo.
Combat nije naravno na nivou Dark Souls, i ne postoje skills, abilities, attributes itd. al' opet mi je bio baš zabavan. Valjda zato što nema nekog šatro komplekziteta i pretenzije, da moraš sad izvodit' neke lude kombinacije k'o koreografiju, nego je jako fluidan, intuitivan i nije toliko težak da te počne frustrirat'. Fenrir boss fight mi je bio posebno cool i nenadjebiv.
Sve u svemu jako pozitivno iskustvo, i planiram igrat' i nastavak eventualno kad izađe.
Sinoć sam počeo igrat' Titanfall 2 jedno sat vremena i već mi je super. Podsjeća me na Shadow Warrior koji sam skoro završio: brz, kinetičan high-octane gameplay koji nikad nije dosadan i koji ti ne da da stojiš u mjestu. Grafika je fenomenalna i igra je jako dobro optimizirana, sve sam video settinge stavio na maximum, a GPU i CPU usage i temperature izuzetno niske. Jest' da je igra iz 2016, al' ide strašno dobro. Definitivno vrijedna 5 dolara kojih sam potrošio na nju.
- Averus
#45987 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
@Dope_Man @ferratilis ne mogu stresa 
Nekad neke igre jednsotavno ne sjednu na prvu, a nekad kasnije ih čovjek proba i budu ekstra.
Moje najdraže igre su me na prvu odbile - FF7, Witcher, Mass Effect, Portal. A kad sam uzeo da igram, bio raspoložen za njih, onda su mi postale najnajnaj. Jbg takav sam kakav sam
@Tito_i_Partija Ja sam je nekad počeo igrati, skinuo pirat da probam. Grafika, storytelling mi se pravo svidio, ali me baš odbilo to što je igra preprepre-repetitivna i što je game loop nepostojan. Puzzles su glupi (uklopi svjetlosni simbol sa okolinom), a borba me nervirala (ne sjećam se sad tačno razloga).
Fun Fact: Ono što piše na početku da ako izgubiš dovoljno puta gubiš sav progress je laž
Vjerovatno ću i nju nekad ponovo probati, kad budem bolje raspoložen
Nekad neke igre jednsotavno ne sjednu na prvu, a nekad kasnije ih čovjek proba i budu ekstra.
Moje najdraže igre su me na prvu odbile - FF7, Witcher, Mass Effect, Portal. A kad sam uzeo da igram, bio raspoložen za njih, onda su mi postale najnajnaj. Jbg takav sam kakav sam
@Tito_i_Partija Ja sam je nekad počeo igrati, skinuo pirat da probam. Grafika, storytelling mi se pravo svidio, ali me baš odbilo to što je igra preprepre-repetitivna i što je game loop nepostojan. Puzzles su glupi (uklopi svjetlosni simbol sa okolinom), a borba me nervirala (ne sjećam se sad tačno razloga).
Fun Fact: Ono što piše na početku da ako izgubiš dovoljno puta gubiš sav progress je laž
Vjerovatno ću i nju nekad ponovo probati, kad budem bolje raspoložen
- Tito_i_Partija
-
TomANDJerry
#45989 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
AI u igrama se vjerovatno više nece razvijati dok mašinsko ucenje i neuronske mreze ne postanu sastavni dio istoga.
A to vjerovatno kroz par godina, kada ce vrlo moguce izaci posebni engine-frameworks za isti (kao recimo sto imamo za fiziku i slicno).
A to vjerovatno kroz par godina, kada ce vrlo moguce izaci posebni engine-frameworks za isti (kao recimo sto imamo za fiziku i slicno).
-
DonieBrasco
#45990 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Igre ce se razvijati u mjeri koliko bude jak hardver konzola prije svega, za PC nema brige jer je hardver istog sve jaci i jaci.
A tek onda ide sve ostalo.
A tek onda ide sve ostalo.
- Averus
#45991 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ja baš mislim da će u narednom periodu početi bolji AI za igre da se forsira. Tržište je pretrpano "lijepim" igrama, ali kao što to zna biti sa partnerima - lijepo, a dosadno 
Već sad ljudi eksperimentišu i ubacuju machine AI u questove u Skyrimu i drugim igrama kao hobi projekte. Za pet godina vjerujem da će i to dostići određeni nivo koji će nuditi dodatni challenge i napraviti NPC AI mnogo boljim nego što smo navikli. Štaviše, neki indie devs već rade na igrama kod kojih će questovi i NPCjevi biti proceduralno generisani, tako da u suštini svakom igraču bude drugačija ta jedna te ista igra. To je sve u ranim stadijima, ali samo je pitanje vremena kad će jedna igra postati hit, a za njom će krenuti navala drugih
Koliko god lika ne volim, mislim da bi Kojima mogao igrati bitnu ulogu tu, on je uvijek volio eksperimentisati sa novim konceptima i uraditi nešto neviđeno u igrama (potpuno crn ekran jer je igrač u pećini, ali postepeno postaje svjetliji jer se oči privikavaju npr; ili AI koji uči poteze igrača, pa se dodatno naoružava, kreće, sakriva itd.).
Možda bi i ekipa koja je radila Alien Isolation mogla tu da se pokaže, ako bude interesa.
A istina je da će korporacije to izbjegavati koliko god je moguće, jer ih boli k sve dok se igre prodaju. Evo već sad zazivaju povećanje cijena jer "igre i trud uložen vrijede mnogo više od $70". Naravno, ignorisaćemo da na igrama zarađuju milione i milione
Već sad ljudi eksperimentišu i ubacuju machine AI u questove u Skyrimu i drugim igrama kao hobi projekte. Za pet godina vjerujem da će i to dostići određeni nivo koji će nuditi dodatni challenge i napraviti NPC AI mnogo boljim nego što smo navikli. Štaviše, neki indie devs već rade na igrama kod kojih će questovi i NPCjevi biti proceduralno generisani, tako da u suštini svakom igraču bude drugačija ta jedna te ista igra. To je sve u ranim stadijima, ali samo je pitanje vremena kad će jedna igra postati hit, a za njom će krenuti navala drugih
Koliko god lika ne volim, mislim da bi Kojima mogao igrati bitnu ulogu tu, on je uvijek volio eksperimentisati sa novim konceptima i uraditi nešto neviđeno u igrama (potpuno crn ekran jer je igrač u pećini, ali postepeno postaje svjetliji jer se oči privikavaju npr; ili AI koji uči poteze igrača, pa se dodatno naoružava, kreće, sakriva itd.).
Možda bi i ekipa koja je radila Alien Isolation mogla tu da se pokaže, ako bude interesa.
A istina je da će korporacije to izbjegavati koliko god je moguće, jer ih boli k sve dok se igre prodaju. Evo već sad zazivaju povećanje cijena jer "igre i trud uložen vrijede mnogo više od $70". Naravno, ignorisaćemo da na igrama zarađuju milione i milione
- vaučer
#45992 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Iskreno, jedino me ai napredak i zanima. Grafika ne mora maknuti narednih deset godina što se mene tiče, ali dinamički content i bolji ai u igrama bi bio transformativan.
Gotovo da nema žanra koji ne bi bio faktički resetiran s takvim napretkom. Racing sim ai koji je učio i u real time uči od stvarnih ljudi, isto za fps. Generativni rpg asseti i questovi, sportske igre u kojima je ai ne statično predprogramiran nego je analizirao brdo materijala i može simulirati desetine stilova igrača ili trenera. Totalna ludnica, mislim da je jedini problem da bi takav iskorak napravio igre predobrima - da bi npr ubio godišnji update sportskih igara.
Gotovo da nema žanra koji ne bi bio faktički resetiran s takvim napretkom. Racing sim ai koji je učio i u real time uči od stvarnih ljudi, isto za fps. Generativni rpg asseti i questovi, sportske igre u kojima je ai ne statično predprogramiran nego je analizirao brdo materijala i može simulirati desetine stilova igrača ili trenera. Totalna ludnica, mislim da je jedini problem da bi takav iskorak napravio igre predobrima - da bi npr ubio godišnji update sportskih igara.
-
Kuvet
#45993 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Sto se tice igara i njihovog napretka, ja sam mislio da ce za 25g otkad gejmam, fizika biti na vrhuncu, u smislu kretnji, destruktivnosti cijele mape/levela te sto prirodnijih animacija udara metka, palice ili neceg drugog u tijelo. To me dojmilo samo u RDR2, koliko toliko. Ostalo je tanko, te mislim da, smo zapeli u 2000tim. Kada se spominjala ragdoll fizika i animacije, najavljivali su neke temeljne promjene u animacijama, ali je ostalo stvarno na tome. Sjecam se BF3, kada si mogao pola mape porusiti, a sada na novom BF-u slabo sta. Na tom polju se radi. Kada upucas covjeka, hocu da se sto prirodnije ponasa, a ne da padaju ko lutke. Napredak jeste neki, ali iskreno, ocekivao sam na ovom polju vise. GTA IV ima bolju fiziku od GTA V dokazano, pa se pitam ko je tu lud. Ponasanje auto, pucanje oruzjem, pogodak u gume, priroda vode, sve je bolje odradjeno na GTA IV. GTA V samo ima usminkaniju grafiku, a vidjet cemo sta nosi GTA VI. Da li ce musti jos para na djeci, woke pokretu ili nastaviti gdje je GTA IV stao, na sarkazmu, dobroj prici i odlicnoj fizici.
- Dope_Man
#45994 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Imas i neke stvari koje su jednostavno izbor izmedju zabave i realizma. Npr. unistit mapu je super zabavno.. al ima smisla samo na nekoj multiplayer mapi il u okviru misije gdje je ta mapa ogranicena na tu misiju. Kad je open world igra unistis svijet.. i sta onda?
Isto tako je za reagovanje. NPC moze da reaguje, al nimalo ne bi bilo zabavno da moj lik pada svaki put kad me pogodi u koljeno.. samo bi se nervirao, dok je bila ljspota uzeti pistolj i ciljat dijelove tijela u GTA IV da vidim kako reaguju
IV bila fenomenalna, pogotovo kad uhvati rucku od vrata, a stisnes gas 
Isto tako je za reagovanje. NPC moze da reaguje, al nimalo ne bi bilo zabavno da moj lik pada svaki put kad me pogodi u koljeno.. samo bi se nervirao, dok je bila ljspota uzeti pistolj i ciljat dijelove tijela u GTA IV da vidim kako reaguju
-
Kuvet
#45995 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
A puno je godina proslo, sta ja znam, ocekivao sam vise. Znam da ne bi bilo zabavno unistiti mapu, ali bi dodalo realizmu. Likovi mi se najbolje ponasaju, tj, imaju najbolju fiziku u Remedyevim igrama. Takodjer imaju mi i najbolje osvjetljenje.
- Averus
#45996 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Fazon je što tržište ne traži taj napredak. Kao i u dosta drugih industrija, postignut je neki standard i stvorene neke navike.
Niko se ne usuđuje promijeniti FPS komande i defaultni WASD mapping, jer je postalo standardno.
Isto tako je i dosta gameplay elemenata postalo standardno i rijetki se usude probati da nešto promijene.
Ako iko išta zanimljivo uradi, obično su to indie naslovi koji veoma često završe tako što jedino zanimljivo što imaju ponuditi bude baš taj novitet, dok ostalo bude ispodprosječno, dosadno ili jednostavno privlačno samo određenoj publici.
Sve AAA i većina AA igara se prave i prodaju ciljano za "general public". General public odlučuje ko će biti na tronu i ko će flopati.
Indie igre pokušavaju, ali često ne uspiju da budu zanimljive na takvom nivou (veliku ulogu igra i ulaganje u marketing).
Skontaj da FIFA dvadeset godina reciklira jedno te isto, a i dan danas kao FC23 ide k'o halva. Reviews negativni, ali lova stiže bez prestanka.
Ne možeš onda ni prigovoriti EA jbg, može im se.
Previše faktora ima utjecaj na razvoj bilo koje industrije, pa tako i gaminga. Za svaku promjenu je potreban veći broj pokušaja, promašaja da bi se nešto monumentalno promijenilo. Ja opet mislim da je u poslj 5-10 godina bilo puno promjena, ali su to sve neke sitne koje se ne primjete toliko, ali dugoročno, zajedno poboljšavaju kvalitet.
AI je kompleksan, vjerujem da će vremenom postati mnogo bolji. Realno, već je sad daleko ispred većine AI-a iz 2010. godine.
Niko se ne usuđuje promijeniti FPS komande i defaultni WASD mapping, jer je postalo standardno.
Isto tako je i dosta gameplay elemenata postalo standardno i rijetki se usude probati da nešto promijene.
Ako iko išta zanimljivo uradi, obično su to indie naslovi koji veoma često završe tako što jedino zanimljivo što imaju ponuditi bude baš taj novitet, dok ostalo bude ispodprosječno, dosadno ili jednostavno privlačno samo određenoj publici.
Sve AAA i većina AA igara se prave i prodaju ciljano za "general public". General public odlučuje ko će biti na tronu i ko će flopati.
Indie igre pokušavaju, ali često ne uspiju da budu zanimljive na takvom nivou (veliku ulogu igra i ulaganje u marketing).
Skontaj da FIFA dvadeset godina reciklira jedno te isto, a i dan danas kao FC23 ide k'o halva. Reviews negativni, ali lova stiže bez prestanka.
Ne možeš onda ni prigovoriti EA jbg, može im se.
Previše faktora ima utjecaj na razvoj bilo koje industrije, pa tako i gaminga. Za svaku promjenu je potreban veći broj pokušaja, promašaja da bi se nešto monumentalno promijenilo. Ja opet mislim da je u poslj 5-10 godina bilo puno promjena, ali su to sve neke sitne koje se ne primjete toliko, ali dugoročno, zajedno poboljšavaju kvalitet.
AI je kompleksan, vjerujem da će vremenom postati mnogo bolji. Realno, već je sad daleko ispred većine AI-a iz 2010. godine.
- House
-
DonieBrasco
- Averus
#45999 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Ha ja, znam ja sto cekam, nekad i godinama
-
DonieBrasco
#46000 Re: Vaše voljene PC igre (piraterija će rezultirati banom!)
Cekaj definitive i ovo treba preskocit, ni ja jos nisam igrao.