Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude:
Demokratska fronta Željko Komšić
-
high_volume
#45926 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
-
The 51st State
#45927 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
high_volume wrote: ↑26/07/2020 14:23Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude:
Orginal na engleskom ne kaze tako.
-
kluz franjo
#45928 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Iz emisije "Želje i pozdravi" izdvajamo pjesmu posvećenu moralnim gromadama iz HDZ-a:
"Reci, reci Opsenice,
koje ti je danas lice,
kako sad se ti izjašnjavaš,
aaaaaaaa,
koga legitimno predstavljaš..."
-
high_volume
#45929 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
The 51st State wrote: ↑26/07/2020 14:29high_volume wrote: ↑26/07/2020 14:23Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude:
Orginal na engleskom ne kaze tako.
U Ustavima oba entiteta piše isto ovako
-
The 51st State
#45930 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Neka lingvisti sa frouma potvrde da je pogresno prevedeno, samo sto niko to pitanje nije potezo, osim savjetnika komsica u svom autorskom clanku sto je bloo postala na nekom od topika.high_volume wrote: ↑26/07/2020 14:35![]()
![]()
![]()
U Ustavima oba entiteta piše isto ovako
- Styling
#45931 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
“constituent” kao sto stoji u engleskom originalu, ne znaci konstitutivan, nego sastavni dio cjeline koju cine svi ostali, ukljucujuci Srbe, Hrvate, Bosnjake, i ostale grdjane BiH.
-
Hafis
#45932 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Riječ ''konstituent'' ima nekoliko značenja...možda više od desetinu.
U ovom konkretnom slučaju, tj. u Daytonskom ustavu doslovce ne znači ništa, i može se prevesti na način kako kome odgovara.
E sad, onaj žutalj...Komšin savjetnik Kovačević dok se nije uhljebio uTušio je objašnjavajući da ne postoje konstitutivni narodi u BiH jer je u engleskoj verziji naveden izraz ''konstituent''... smiješno. Čitav Daytonski ustav (mada se građani i ostali spominju u njegovoj pereambuli) slijedi načelo tripariteta naroda, počevši od predsjedništva pa do doma naroda, što znači da u ovom slučaju između izraza konstituent i konstitutivni nema nikakve razlike.
- Bloo
- Globalna šefica
#45933 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Da li postoji jos jedna zemlja na planeti gdje postoji konstitutivni narodi i OStali?Hafis wrote: ↑26/07/2020 17:17Riječ ''konstituent'' ima nekoliko značenja...možda više od desetinu.
U ovom konkretnom slučaju, tj. u Daytonskom ustavu doslovce ne znači ništa, i može se prevesti na način kako kome odgovara.
E sad, onaj žutalj...Komšin savjetnik Kovačević dok se nije uhljebio uTušio je objašnjavajući da ne postoje konstitutivni narodi u BiH jer je u engleskoj verziji naveden izraz ''konstituent''... smiješno. Čitav Daytonski ustav (mada se građani i ostali spominju u njegovoj pereambuli) slijedi načelo tripariteta naroda, počevši od predsjedništva pa do doma naroda, što znači da u ovom slučaju između izraza konstituent i konstitutivni nema nikakve razlike.
Valjda bi svi trebali da budu građani ako želimo da budemo demokratija. Ne?
Triparitet direktno narušava prava građanina da bira i bude biran. Da li postoji još neka zemlja na planeti gdje postoji ovakav sistem?
- Styling
#45934 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ustav spominje iskljucivo tripartitnost u Predsjednistvu i Domu naroda, tacno, ali su oni uspjeli taj omjer prenijeti na sve sfere vlasti, drzavnu sluzbu, entiteske institucije, itd, sto nigdje nije podrzano niti navedeno u Ustavu.Hafis wrote: ↑26/07/2020 17:17Riječ ''konstituent'' ima nekoliko značenja...možda više od desetinu.
- Kolinda
#45935 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Evo ja se pitam nešto drugo, da li postoji igdje na planeti da se najgorljiviji patriote zalažu za rušenje ustavnih načela odnosno natkrovljujući principa Ustava.
Prevaga u ovoj odluci su strani sudci, oni koje "probosanske" snage pod svaku cijenu žele zadržati ali niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju...Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa. Međutim, iz navedene alineje Preambule Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je „podvukao“ poseban, jednakopravan i jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda. U svezi s tim Ustavni sud podsjeća na svoju Odluku broj U 5/98 (odluka o konstitutivnosti) u kojoj je Ustavni sud istaknuo: „Ovo označavanje u Preambuli, stoga, mora biti shvaćeno kao jedan natkrovljujući princip Ustava BiH kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati prema članu III/3.(b) Ustava BiH.“
-
The 51st State
#45936 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ako ce se sudije birati po popisu stanovnistva, nekansutra idu stranic, moze?
-
kluz franjo
#45937 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Možeš li ovu tvoju tvrdnju:
"... niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju..."
nečim vjerodostojnim potkrijepiti?
Mislim čisto da ne ispadne da lažeš, kao ova ekipa iz "tronožac-koalicije".
- Bloo
- Globalna šefica
#45938 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Načelo demokracije leži u demosu, a ne u ethnosu, ergo građani su ti koji su jednaki u demokraciji, a ne narodi tj. etnije.Kolinda wrote: ↑26/07/2020 17:54 Evo ja se pitam nešto drugo, da li postoji igdje na planeti da se najgorljiviji patriote zalažu za rušenje ustavnih načela odnosno natkrovljujući principa Ustava.
Prevaga u ovoj odluci su strani sudci, oni koje "probosanske" snage pod svaku cijenu žele zadržati ali niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju...Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa. Međutim, iz navedene alineje Preambule Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je „podvukao“ poseban, jednakopravan i jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda. U svezi s tim Ustavni sud podsjeća na svoju Odluku broj U 5/98 (odluka o konstitutivnosti) u kojoj je Ustavni sud istaknuo: „Ovo označavanje u Preambuli, stoga, mora biti shvaćeno kao jedan natkrovljujući princip Ustava BiH kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati prema članu III/3.(b) Ustava BiH.“
- Lincoln-Burrows
#45939 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Tako je navedeno u preambuli i nekoliko puta u Ustavu.
http://biblioteka.sejm.gov.pl/wp-conten ... 010716.pdf
- Lincoln-Burrows
- Bloo
- Globalna šefica
#45941 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa šta se onda krije iza glasanja Bošnjaka za ŽK?Lincoln-Burrows wrote: ↑26/07/2020 18:42Mislim da nije cilj drugoga zajebat, možda zato nisu glasali, bar ja nisam.
Nisu im se svidjeli predstavnici iz reda bošnjačkog naroda?
- Lincoln-Burrows
#45942 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
To može biti razlog ali me baš čudi, bilo je solidnih kandidata.Bloo wrote: ↑26/07/2020 18:43Pa šta se onda krije iza glasanja Bošnjaka za ŽK?Lincoln-Burrows wrote: ↑26/07/2020 18:42Mislim da nije cilj drugoga zajebat, možda zato nisu glasali, bar ja nisam.
Nisu im se svidjeli predstavnici iz reda bošnjačkog naroda?
-
kluz franjo
#45943 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hajde ne moraš odgovarati.kluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:17Možeš li ovu tvoju tvrdnju:
"... niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju..."
Sada me je Davor Šuker zvao i zamolio da ne postavljam teška pitanja "ovim njegovim iz mostarske udruge navijača Hrvatskog nogometnog saveza".
- Kolinda
#45944 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Oprosti što ne dežuram 0-24 na forumu, što sam slagao? da su svi navedeni ne jednom nego puno puta odbacili bilo kakvu priču o provedbi odluke u slučaju Ljubićkluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:51Hajde ne moraš odgovarati.kluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:17Možeš li ovu tvoju tvrdnju:
Sada me je Davor Šuker zvao i zamolio da ne postavljam teška pitanja "ovim njegovim iz mostarske udruge navijača Hrvatskog nogometnog saveza".
Iako je presuda uredno na tapeti i prije zadnjih izbora, vidi se što ona zahtijeva, uredno su svi navedeni na vrhove svojih listi u ZDK postavili Hrvate, čisto onako a ne hinjski, čak vodeća Bošnjačka stranka, branitelji, patriote iz SDA.
Last edited by Kolinda on 26/07/2020 19:01, edited 2 times in total.
-
kluz franjo
#45945 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Koji navedeni?Kolinda wrote: ↑26/07/2020 18:57Oprosti što ne dežuram 0-24 na forumu, što sam slagao, da su svi navedeni ne jednom nego puno puta odbacili bilo kakvu priču o provedbi odluke u slučaju Ljubićkluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:51Hajde ne moraš odgovarati.kluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:17
Možeš li ovu tvoju tvrdnju:
Sada me je Davor Šuker zvao i zamolio da ne postavljam teška pitanja "ovim njegovim iz mostarske udruge navijača Hrvatskog nogometnog saveza".![]()
Kada?
Može li jedan primjer?
Bolje ti je drži se lopte...
- Kolinda
#45946 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
https://priznajem.hr/izdvojeno/komsic-p ... bic/75351/kluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:59Koji navedeni?Kolinda wrote: ↑26/07/2020 18:57Oprosti što ne dežuram 0-24 na forumu, što sam slagao, da su svi navedeni ne jednom nego puno puta odbacili bilo kakvu priču o provedbi odluke u slučaju Ljubićkluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:51
Hajde ne moraš odgovarati.
Sada me je Davor Šuker zvao i zamolio da ne postavljam teška pitanja "ovim njegovim iz mostarske udruge navijača Hrvatskog nogometnog saveza".![]()
Kada?
Može li jedan primjer?
Prva s reda....bez truda...
Lopte ne igram...
-
kluz franjo
#45947 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hoće to kada se nogometaši bave ustavnim pitanjima...Kolinda wrote: ↑26/07/2020 19:04https://priznajem.hr/izdvojeno/komsic-p ... bic/75351/kluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:59Koji navedeni?
Kada?
Može li jedan primjer?
Lopte ne igram...
I gdje ti u ovom tekstu koji si tako slavodobitno prezentirao nalaziš dokaz za tvoju tvrdnju:
- Prpa.ba
#45948 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Malo offtopic, ali jesmo li stvarno morali vratiti teme o unutrasnjoj politici u BiH i strankama nazad na glavni forum gdje ordiniraju strucnjaci opste prakse i vaskoliki geostratezi? 
-
kluz franjo
#45949 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Hebote...
Ne igra lopte, a HNS ovo, HNS ono.
Pričao bi o ustavu, a ne zna članak pročitati, koji sam postavi.
Nije ni čudo, da je neizravno glasovao za DF-ovog ministra Podžića.
Ne igra lopte, a HNS ovo, HNS ono.
Pričao bi o ustavu, a ne zna članak pročitati, koji sam postavi.
Nije ni čudo, da je neizravno glasovao za DF-ovog ministra Podžića.
- Kolinda
#45950 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne znam kakve veze nogomet i ovo ima ali ajde guslaj dalje....kluz franjo wrote: ↑26/07/2020 19:08Hoće to kada se nogometaši bave ustavnim pitanjima...Kolinda wrote: ↑26/07/2020 19:04https://priznajem.hr/izdvojeno/komsic-p ... bic/75351/kluz franjo wrote: ↑26/07/2020 18:59
Koji navedeni?
Kada?
Može li jedan primjer?
Lopte ne igram...
I gdje ti u ovom tekstu koji si tako slavodobitno prezentirao nalaziš dokaz za tvoju tvrdnju:
Ako ne znaš čitati i izvesti zaključak ne mogu ti pomoć.