Demokratska fronta Željko Komšić

high_volume

#45926 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by high_volume »

The 51st State wrote: 26/07/2020 13:47 Po ustavu ne postoje konstitutivni narodi.
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude:
The 51st State

#45927 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

high_volume wrote: 26/07/2020 14:23
The 51st State wrote: 26/07/2020 13:47 Po ustavu ne postoje konstitutivni narodi.
Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (zajedno s ostalima), te građani Bosne i Hercegovine ovime određuju da Ustav Bosne i Hercegovine bude:

Orginal na engleskom ne kaze tako.
kluz franjo

#45928 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Iz emisije "Želje i pozdravi" izdvajamo pjesmu posvećenu moralnim gromadama iz HDZ-a:
"Reci, reci Opsenice,
koje ti je danas lice,
kako sad se ti izjašnjavaš,
aaaaaaaa,
koga legitimno predstavljaš..."
high_volume

#45929 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by high_volume »

The 51st State wrote: 26/07/2020 14:29

:lol: :lol: :lol:

U Ustavima oba entiteta piše isto ovako
The 51st State

#45930 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

high_volume wrote: 26/07/2020 14:35
The 51st State wrote: 26/07/2020 14:29

:lol: :lol: :lol:

U Ustavima oba entiteta piše isto ovako
Neka lingvisti sa frouma potvrde da je pogresno prevedeno, samo sto niko to pitanje nije potezo, osim savjetnika komsica u svom autorskom clanku sto je bloo postala na nekom od topika.
Styling

#45931 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Styling »

“constituent” kao sto stoji u engleskom originalu, ne znaci konstitutivan, nego sastavni dio cjeline koju cine svi ostali, ukljucujuci Srbe, Hrvate, Bosnjake, i ostale grdjane BiH.
Hafis

#45932 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Hafis »

Styling wrote: 26/07/2020 14:51 “constituent” kao sto stoji u engleskom originalu, ne znaci konstitutivan, nego sastavni dio cjeline koju cine svi ostali, ukljucujuci Srbe, Hrvate, Bosnjake, i ostale grdjane BiH.
Riječ ''konstituent'' ima nekoliko značenja...možda više od desetinu.
U ovom konkretnom slučaju, tj. u Daytonskom ustavu doslovce ne znači ništa, i može se prevesti na način kako kome odgovara.
E sad, onaj žutalj...Komšin savjetnik Kovačević dok se nije uhljebio uTušio je objašnjavajući da ne postoje konstitutivni narodi u BiH jer je u engleskoj verziji naveden izraz ''konstituent''... smiješno. Čitav Daytonski ustav (mada se građani i ostali spominju u njegovoj pereambuli) slijedi načelo tripariteta naroda, počevši od predsjedništva pa do doma naroda, što znači da u ovom slučaju između izraza konstituent i konstitutivni nema nikakve razlike.
Bloo
Globalna šefica

#45933 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Hafis wrote: 26/07/2020 17:17
Styling wrote: 26/07/2020 14:51 “constituent” kao sto stoji u engleskom originalu, ne znaci konstitutivan, nego sastavni dio cjeline koju cine svi ostali, ukljucujuci Srbe, Hrvate, Bosnjake, i ostale grdjane BiH.
U ovom konkretnom slučaju, tj. u Daytonskom ustavu doslovce ne znači ništa, i može se prevesti na način kako kome odgovara.
E sad, onaj žutalj...Komšin savjetnik Kovačević dok se nije uhljebio uTušio je objašnjavajući da ne postoje konstitutivni narodi u BiH jer je u engleskoj verziji naveden izraz ''konstituent''... smiješno. Čitav Daytonski ustav (mada se građani i ostali spominju u njegovoj pereambuli) slijedi načelo tripariteta naroda, počevši od predsjedništva pa do doma naroda, što znači da u ovom slučaju između izraza konstituent i konstitutivni nema nikakve razlike.
Da li postoji jos jedna zemlja na planeti gdje postoji konstitutivni narodi i OStali?
Valjda bi svi trebali da budu građani ako želimo da budemo demokratija. Ne?
Triparitet direktno narušava prava građanina da bira i bude biran. Da li postoji još neka zemlja na planeti gdje postoji ovakav sistem?
Styling

#45934 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Styling »

Hafis wrote: 26/07/2020 17:17
Ustav spominje iskljucivo tripartitnost u Predsjednistvu i Domu naroda, tacno, ali su oni uspjeli taj omjer prenijeti na sve sfere vlasti, drzavnu sluzbu, entiteske institucije, itd, sto nigdje nije podrzano niti navedeno u Ustavu.
Kolinda

#45935 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

Evo ja se pitam nešto drugo, da li postoji igdje na planeti da se najgorljiviji patriote zalažu za rušenje ustavnih načela odnosno natkrovljujući principa Ustava.

Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa. Međutim, iz navedene alineje Preambule Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je „podvukao“ poseban, jednakopravan i jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda. U svezi s tim Ustavni sud podsjeća na svoju Odluku broj U 5/98 (odluka o konstitutivnosti) u kojoj je Ustavni sud istaknuo: „Ovo označavanje u Preambuli, stoga, mora biti shvaćeno kao jedan natkrovljujući princip Ustava BiH kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati prema članu III/3.(b) Ustava BiH.“
Prevaga u ovoj odluci su strani sudci, oni koje "probosanske" snage pod svaku cijenu žele zadržati ali niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju...
The 51st State

#45936 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by The 51st State »

Ako ce se sudije birati po popisu stanovnistva, nekansutra idu stranic, moze?
kluz franjo

#45937 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 17:54 ...
Ustavni sud ....“
Prevaga u ovoj odluci su strani sudci, oni koje "probosanske" snage pod svaku cijenu žele zadržati ali niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju...
Možeš li ovu tvoju tvrdnju:
"... niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju..."
nečim vjerodostojnim potkrijepiti?

Mislim čisto da ne ispadne da lažeš, kao ova ekipa iz "tronožac-koalicije".
Bloo
Globalna šefica

#45938 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 17:54 Evo ja se pitam nešto drugo, da li postoji igdje na planeti da se najgorljiviji patriote zalažu za rušenje ustavnih načela odnosno natkrovljujući principa Ustava.

Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika, a pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje se legitimnim političkim predstavljanjem koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru te zajednice državljana koju predstavlja i čije interese zastupa. Međutim, iz navedene alineje Preambule Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je ustavotvorac imenovao, odnosno označio konstitutivne narode (Bošnjake, Srbe i Hrvate) kao posebne kolektivitete i priznao im jednaka prava, tj. da je „podvukao“ poseban, jednakopravan i jednak status Bošnjaka, Hrvata i Srba kao konstitutivnih naroda. U svezi s tim Ustavni sud podsjeća na svoju Odluku broj U 5/98 (odluka o konstitutivnosti) u kojoj je Ustavni sud istaknuo: „Ovo označavanje u Preambuli, stoga, mora biti shvaćeno kao jedan natkrovljujući princip Ustava BiH kojem se entiteti moraju u potpunosti povinovati prema članu III/3.(b) Ustava BiH.“
Načelo demokracije leži u demosu, a ne u ethnosu, ergo građani su ti koji su jednaki u demokraciji, a ne narodi tj. etnije.
Lincoln-Burrows

#45939 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lincoln-Burrows »

Tako je navedeno u preambuli i nekoliko puta u Ustavu.

http://biblioteka.sejm.gov.pl/wp-conten ... 010716.pdf
Lincoln-Burrows

#45940 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Bloo wrote: 26/07/2020 13:40

Zašto Hrvati nisu glasali za Bećirevića da zajebu proSDA Bošnjake?

Mislim da nije cilj drugoga zajebat, možda zato nisu glasali, bar ja nisam.
Bloo
Globalna šefica

#45941 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Bloo »

Lincoln-Burrows wrote: 26/07/2020 18:42

Pa šta se onda krije iza glasanja Bošnjaka za ŽK?
Nisu im se svidjeli predstavnici iz reda bošnjačkog naroda?
Lincoln-Burrows

#45942 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Bloo wrote: 26/07/2020 18:43
Lincoln-Burrows wrote: 26/07/2020 18:42

Pa šta se onda krije iza glasanja Bošnjaka za ŽK?
Nisu im se svidjeli predstavnici iz reda bošnjačkog naroda?
To može biti razlog ali me baš čudi, bilo je solidnih kandidata.
kluz franjo

#45943 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

kluz franjo wrote: 26/07/2020 18:17
Ustavni sud ....“
"... niti jedan "probosanski" političar ovu odluku ne želi ni razmotriti čak ju s gnušanjem odbacuju..."

Hajde ne moraš odgovarati.
Sada me je Davor Šuker zvao i zamolio da ne postavljam teška pitanja "ovim njegovim iz mostarske udruge navijača Hrvatskog nogometnog saveza".
Kolinda

#45944 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

kluz franjo wrote: 26/07/2020 18:51

Sada me je Davor Šuker zvao i zamolio da ne postavljam teška pitanja "ovim njegovim iz mostarske udruge navijača Hrvatskog nogometnog saveza".
Oprosti što ne dežuram 0-24 na forumu, što sam slagao? da su svi navedeni ne jednom nego puno puta odbacili bilo kakvu priču o provedbi odluke u slučaju Ljubić :-)...
Iako je presuda uredno na tapeti i prije zadnjih izbora, vidi se što ona zahtijeva, uredno su svi navedeni na vrhove svojih listi u ZDK postavili Hrvate, čisto onako a ne hinjski, čak vodeća Bošnjačka stranka, branitelji, patriote iz SDA.
Last edited by Kolinda on 26/07/2020 19:01, edited 2 times in total.
kluz franjo

#45945 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 18:57

Oprosti što ne dežuram 0-24 na forumu, što sam slagao, da su svi navedeni ne jednom nego puno puta odbacili bilo kakvu priču o provedbi odluke u slučaju Ljubić :-)
Koji navedeni?
Kada?
Može li jedan primjer?

Bolje ti je drži se lopte...
Kolinda

#45946 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

kluz franjo wrote: 26/07/2020 18:59
Oprosti što ne dežuram 0-24 na forumu, što sam slagao, da su svi navedeni ne jednom nego puno puta odbacili bilo kakvu priču o provedbi odluke u slučaju Ljubić :-)
Koji navedeni?
Kada?
Može li jedan primjer?

https://priznajem.hr/izdvojeno/komsic-p ... bic/75351/

Prva s reda....bez truda...

Lopte ne igram...
kluz franjo

#45947 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Kolinda wrote: 26/07/2020 19:04

Koji navedeni?
Kada?
Može li jedan primjer?

Lopte ne igram...
Hoće to kada se nogometaši bave ustavnim pitanjima...

I gdje ti u ovom tekstu koji si tako slavodobitno prezentirao nalaziš dokaz za tvoju tvrdnju:
Prpa.ba

#45948 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Prpa.ba »

Malo offtopic, ali jesmo li stvarno morali vratiti teme o unutrasnjoj politici u BiH i strankama nazad na glavni forum gdje ordiniraju strucnjaci opste prakse i vaskoliki geostratezi? :mrgreen:
kluz franjo

#45949 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by kluz franjo »

Hebote...
Ne igra lopte, a HNS ovo, HNS ono.
Pričao bi o ustavu, a ne zna članak pročitati, koji sam postavi.

Nije ni čudo, da je neizravno glasovao za DF-ovog ministra Podžića.
Kolinda

#45950 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Kolinda »

kluz franjo wrote: 26/07/2020 19:08
Kolinda wrote: 26/07/2020 19:04
Koji navedeni?
Kada?
Može li jedan primjer?

Lopte ne igram...
Hoće to kada se nogometaši bave ustavnim pitanjima...

I gdje ti u ovom tekstu koji si tako slavodobitno prezentirao nalaziš dokaz za tvoju tvrdnju:
Ne znam kakve veze nogomet i ovo ima ali ajde guslaj dalje....

Ako ne znaš čitati i izvesti zaključak ne mogu ti pomoć.
Post Reply