Sirija
-
sarajevoxxxx
#45876 Re: Sirija
Video snimak na kojem se vide komandanti YPG-a u Halebu kako se zavjetuju da će ispuniti sve tačke iz potpisanog ugovora o primirju:
https://www.facebook.com/HalabTodayTV/v ... =1&theater
https://www.facebook.com/HalabTodayTV/v ... =1&theater
- Challenger__
#45877 Re: Sirija
Nepotrošen narod. Dok su mnogi u silaznoj putanji, oni se tek bude, potpuno imuni na ublehaške ideologije koje upropaštavaju okolne narode i države.Kikibombona wrote:Veseo narod, pomalo divlji i lud!
- DuckZz
#45878 Re: Sirija
Suheil Hassan je rođen u gradu Jableh (Latakia), po vjeri Alavit. Barem tako pišu stranice koje ga podržavaju (facebook)Challenger__ wrote:Spominju ga ali neuvjerljivo. I mene vrlo zanima jer je kao sunit stub vlade u Damasku.sarajevoxxxx wrote:Zna li ko šta se desilo sa Suhejl Hasanom, odjednom ga svi prestali spominjati.
- Challenger__
#45879 Re: Sirija
Našao sam i ja da je rođen u Latakiji, ali da je sunit. Vidim da ima i drugačijih teza. Kao što se ne zna tačno ni kada je rođen pa mu se broj godine piše u rasponu od do. Hajmo ovo ostaviti kao nepoznanicu, do daljnjeg.DuckZz wrote:Suheil Hassan je rođen u gradu Jableh (Latakia), po vjeri Alavit. Barem tako pišu stranice koje ga podržavaju (facebook)
- Tvrtko II Kotromanić
#45880 Re: Sirija
a propos ovih slika 2 suprostavljenih likova (oba sehidili in meantime)
koliko god se ja slagao ili ne slagao sa nekim
hajde da budemo do kraja dobri forumasi koji ce davat kako treba inf a svoje misljenje iznositi u nekom normalnom maniru
bez "Hamo vid mu glave" argumenata
(Chelli ovo ja za tebe, ne slazemo se u nekih 98% stvari, al opet si aktivan forumas i covjek moze od tebe nauciti dosta toga pa et... de malo jbmu
)
koliko god se ja slagao ili ne slagao sa nekim
hajde da budemo do kraja dobri forumasi koji ce davat kako treba inf a svoje misljenje iznositi u nekom normalnom maniru
bez "Hamo vid mu glave" argumenata
(Chelli ovo ja za tebe, ne slazemo se u nekih 98% stvari, al opet si aktivan forumas i covjek moze od tebe nauciti dosta toga pa et... de malo jbmu
- DuckZz
#45881 Re: Sirija
Na wikipediji isto tako piše, doduše mogu i ja ovo urediti, no morao bih staviti neki izvor.

Pobunjenici kažu da je postavljen za pukovnika u Alepu baš zbog činjenice što je Alevit, tj. trebao je da digne moral jedinicama iz Latakije (vidili smo šta se desilo tokom Kessab ofanzive).
Svejedno, nebitno. Našao je sebi ravnog protivnika, a to je do sada najbolja kombinacija pobunjenika od početka rata, mrzili to fanovi "FSA" ili ne, Al Nusra je ovde faktor broj jedan, bez kojeg FSA u Idlibu ne može da napreduje, barem ne u ove zadnje 2 godine.

Pobunjenici kažu da je postavljen za pukovnika u Alepu baš zbog činjenice što je Alevit, tj. trebao je da digne moral jedinicama iz Latakije (vidili smo šta se desilo tokom Kessab ofanzive).
Svejedno, nebitno. Našao je sebi ravnog protivnika, a to je do sada najbolja kombinacija pobunjenika od početka rata, mrzili to fanovi "FSA" ili ne, Al Nusra je ovde faktor broj jedan, bez kojeg FSA u Idlibu ne može da napreduje, barem ne u ove zadnje 2 godine.
- Challenger__
#45882 Re: Sirija
Znam za wiki, znam kako se postavlja, a znam i za sasvim drugačije tvrdnje. Inače, oko lika je gomila misterja, tako je valjda sa velikim ratnicima i otud špekulacije i nepoznanice.
_____
Tvrtko, razumijem. Onaj je Saudijac, a lik iz bolnice Sirijac. Imao sam utisak kao da je zaginuo neko iz naše mahale, ulice, sa juga, sjevera ili zapada. Jbg.
_____
Tvrtko, razumijem. Onaj je Saudijac, a lik iz bolnice Sirijac. Imao sam utisak kao da je zaginuo neko iz naše mahale, ulice, sa juga, sjevera ili zapada. Jbg.
- insomnia78
#45883 Re: Sirija
De ba @cheli stipu patetikeChallenger__ wrote:Znam za wiki, znam kako se postavlja, a znam i za sasvim drugačije tvrdnje. Inače, oko lika je gomila misterja, tako je valjda sa velikim ratnicima i otud špekulacije i nepoznanice.
_____
Sta bi covjek reko da uporedi nasu "sedmu, sa parade u Zenici (necu postaviti sliku, da se nasi borci ne povlace po temi sa ovim sljamom, svi znamo kako je izgledalo) naspram ovih momaka iz susjedstva

Dzihadlije protiv ovih finih obrijanih, ulickanih momaka kakve mozes sresti (a i sretali su, posebno po zlatarama
- Challenger__
#45884 Re: Sirija
Porediti Bošnjake, Srbe i Hrvate (koje niko ne može razaznati jer su manje-više isti, identični) sa Saudijcem iz Nusre ili ISIL-a može samo bolesna osoba. Ili Sirijca u svojoj zemlji, u svojoj vojsci, sa Saudijcem u terorističkoj organizaciji Al Nusra je bolesno, prebolesno. Da sam na tvom mjestu, editovao bih komentar.
- insomnia78
#45885 Re: Sirija
Samo ti zelim ukazati kako je glupo na osnovu slika donositi zakljucke
Mozda je ovaj SAA vojnik, prije nego je zaglavio u bolnici pocinio kakav ratni zlocin
PS: Nije ni SAA bas humanitarna organizacija
Isti kurac ko i Nusrići
Zlocinci tamo, zlocinci 'vamo
Mozda je ovaj SAA vojnik, prije nego je zaglavio u bolnici pocinio kakav ratni zlocin
Isti kurac ko i Nusrići
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#45886 Re: Sirija
insomnia78 wrote:Samo ti zelim ukazati kako je glupo na osnovu slika donositi zakljucke
Isti kurac ko i Nusrići
Mozda je pocinio zlocin .
Mozda je patriota.
Mozda mu je pun kufer nusre i inih pravovjeraca.
Men se čini da je slucajno zavrsio u bolnici.
-
cbrt
#45887 Re: Sirija
Uhvaćen u Arihi

Uništiše kola sa Asadovcima prilikom povlačenja
https://www.youtube.com/watch?v=Pz1jU1Z_ScU

Uništen tenk na obodima Arihe

Rebeli u Arihi jutros
https://www.youtube.com/watch?v=OUbC8f4vjno
Hadi jutros tura po Arihi
https://www.youtube.com/watch?v=tC4JOvt ... e=youtu.be

Uništiše kola sa Asadovcima prilikom povlačenja
https://www.youtube.com/watch?v=Pz1jU1Z_ScU

Uništen tenk na obodima Arihe

Rebeli u Arihi jutros
https://www.youtube.com/watch?v=OUbC8f4vjno
Hadi jutros tura po Arihi
https://www.youtube.com/watch?v=tC4JOvt ... e=youtu.be
- asurbanipal
#45888 Re: Sirija
Dokle ćeš podržavati ove islamo-fašiste ? Zahvaljujući tvojim mentorima, tebi i sličnim, malo nedostaje da se islam proglasi fašističkom religijom, a na dobrom je putu da se to i uradi...sarajevoxxxx wrote: Vidimo u Arihi koliko stanovnika podržava Asada.Ko žene bježe.Nikad ni jedan narod ovako nije bježao ma o kakvom protivniku da se radi.Još ovi imaju avijaciju, imaju oružje, kasarne, ali nemaju narod iza sebe.Da imaju, borili bi se kao oni u Nubl i Zehra, ili kao u Foui u Idlibu.
-
cbrt
#45889 Re: Sirija
Beže od jutros i sa svih kontrolnih punktova koje su držali u tom džepu...

-
atg51
#45890 Re: Sirija
Ma joj, lik radi po sablonu kada napreduje saa, onda su stalno slike barel bombi, srusenih zgrada i tako toga. kada napreduje isil, nema toga, onda se pise kako je saa kukavicka vojska, kako niko ne podrzava asada, evo vidim i hezbolah je postao zlocinacki (nisam vidio nijedan snimak da je hezbolah zaklao nekoga, a isilovih ima stotine na netu).asurbanipal wrote:Dokle ćeš podržavati ove islamo-fašiste ? Zahvaljujući tvojim mentorima, tebi i sličnim, malo nedostaje da se islam proglasi fašističkom religijom, a na dobrom je putu da se to i uradi...sarajevoxxxx wrote: Vidimo u Arihi koliko stanovnika podržava Asada.Ko žene bježe.Nikad ni jedan narod ovako nije bježao ma o kakvom protivniku da se radi.Još ovi imaju avijaciju, imaju oružje, kasarne, ali nemaju narod iza sebe.Da imaju, borili bi se kao oni u Nubl i Zehra, ili kao u Foui u Idlibu.
Lik se ne osvrce na bilo sta sto bi moglo promijeniti njegovo misljenje i pisanje. Napise povremeno i nesto normalno, ali uglavnom je to pobunjenicka propaganda na nasem jeziku.
Nevezano za njega, naletio sam jucer na 2 interesantna teksta, nazalost prvi ne mogu da pronadjem jutros, ali uglavnom je nakon pada Idliba, Iran preporucio da se SAA povuce iz nebitnih dijelova i brani samo strateske lokacije dok se ne zavrsi ofanziva ISIL-a.
Drugi tekst govori o trenutnom stanju na terenu, zasto ISIL napreduje ovako dobro odjednom (to je mene najvise interesovalo), ukratko spomene ko je sve na strani pobunjenika, a ko na strani vlade i da li je totalni kolaps SAA i vlade u Damasku blizu. Tekst cesto koristi rijeci "regime", tako da mogu slobodno reci da nije naklonjen vladi u Damasku.
http://foreignpolicy.com/2015/05/27/ass ... -fighters/
- Opetja033
#45891 Re: Sirija
Znaci ovako, sazetak dvije hefte koje sam bio u Banovicima:
1) Assadovci izgubili Palmyru
2) Assadovci izgubili Mastoumah - i selo i vojnu bazu
3) Assadovci izgubili Arihu i jos 5-6 okolnih sela
Nisam nista bitno propustio izgleda, sve po starom - dobijaju po picki sirom Sirije
Nisam nista bitno propustio izgleda, sve po starom - dobijaju po picki sirom Sirije
- madner
#45892 Re: Sirija
Ta strategija da se drze samo kljucne pozicije je implementirana 2011.
Kljucno pitanje je da li Assad moze povecati svoju vojnu moc, da li mobilizacijom, poboljsanjem postojecih snaga ili stranim uticajem.
Kljucno pitanje je da li Assad moze povecati svoju vojnu moc, da li mobilizacijom, poboljsanjem postojecih snaga ili stranim uticajem.
- Opetja033
#45893 Re: Sirija
Stanje u dzepicu, s tim da su u medjuvremenu izgubili i ovo selo Urum al Jawz. Kakav raspad sistema, a kad se sjetim price - "ma povratice Assad Idlib"

- walter kurtz
#45894 Re: Sirija
4) Civili izgubili qalamunOpetja033 wrote:Znaci ovako, sazetak dvije hefte koje sam bio u Banovicima:
- Opetja033
#45895 Re: Sirija
Pa ne bih se slozio sa tobom. Sve do ove godine je Assadova taktika bila da rezim bude prisutan sirom Sirije, u svim njenim dijelovima. Negdje je to islo, negdje nije.madner wrote:Ta strategija da se drze samo kljucne pozicije je implementirana 2011.
Ono sto je sasvim sigurno jeste da Assad ne moze dobiti ovaj rat, njegov rezim - u kontekstu citave Sirije je gotov. Valjda je to sada sasvim jasno i najvecim proassadovskim fanaticima.
Jos uvijek smatram da ce neko iz rezimskih redova skinuti, mozda i smaknuti Assada i pokusati napraviti deal sa opozicijom da bi spasio svoju kozu i kozu alevita.
- walter kurtz
#45896 Re: Sirija
Idlib je izgubljen za asada i glupo bi bilo braniti arihu kao sto je glupo braniti zor iako se tamo dobro drzi
- walter kurtz
#45897 Re: Sirija
Asad ne moze dobiti rat kao ni"civili" u siriji profitiraju samo orke
-
atg51
#45898 Re: Sirija
Interesantan tekst kako zapravo fukncionise obavjestajna i kontraobavjestajna sluzba o ovom ratu izmedju sukobljenih strana. Kada kazem "ovom", mislim i na Irak, nekako, sirenjem ISIL-a, to sve postaje jedan rat.
http://turcopolier.typepad.com/sic_semp ... -rama.html
http://turcopolier.typepad.com/sic_semp ... -rama.html
- madner
#45899 Re: Sirija
Nije tacno, to je bilo do slabosti opozicije.Opetja033 wrote:Pa ne bih se slozio sa tobom. Sve do ove godine je Assadova taktika bila da rezim bude prisutan sirom Sirije, u svim njenim dijelovima. Negdje je to islo, negdje nije.madner wrote:Ta strategija da se drze samo kljucne pozicije je implementirana 2011.
Ono sto je sasvim sigurno jeste da Assad ne moze dobiti ovaj rat, njegov rezim - u kontekstu citave Sirije je gotov. Valjda je to sada sasvim jasno i najvecim proassadovskim fanaticima.
Jos uvijek smatram da ce neko iz rezimskih redova skinuti, mozda i smaknuti Assada i pokusati napraviti deal sa opozicijom da bi spasio svoju kozu i kozu alevita.
Rezim se fokusirao na kljucne tacke, te je nakon toga uspjesno sirio kontrolu, uglavnom pokusavajuci uvezati te kljucne regije. Do ove godine su uspjesno davili opoziciju. Ovo sa Idlibom je prvi put da opozicija uzima neki grad, vidjet cemo da li je do zauzetosti Irana ili nije.
- Opetja033
#45900 Re: Sirija
Uzeli su i Raqqu (pa je onda izgubili isisovcima). Ocito se ne razumijemo. Ovo sto ti govoris si u pravu, zeljeli su drzati kljucne tacke u CIJELOJ Siriji. Medjutim sada su im se apetiti znatno smanjili (to je ono sto ja govorim). Gubitkom Palmyre, izgubili su kompletnu istocnu Siriju i to je nesto sto vise nece moci povratiti.madner wrote:Nije tacno, to je bilo do slabosti opozicije.Opetja033 wrote:Pa ne bih se slozio sa tobom. Sve do ove godine je Assadova taktika bila da rezim bude prisutan sirom Sirije, u svim njenim dijelovima. Negdje je to islo, negdje nije.madner wrote:Ta strategija da se drze samo kljucne pozicije je implementirana 2011.
Rezim se fokusirao na kljucne tacke, te je nakon toga uspjesno sirio kontrolu, uglavnom pokusavajuci uvezati te kljucne regije. Do ove godine su uspjesno davili opoziciju. Ovo sa Idlibom je prvi put da opozicija uzima neki grad, vidjet cemo da li je do zauzetosti Irana ili nije.
Mislim da nije do Irana, pa sada ih pomaze vise nego ikada do sada. U potpunosti ovisi o njima. Nedavno sam postavljao ovdje clanke o tome kako jedan po jedan rezimski zvanicnik (iskljucivo sunniti) gubi zivot jer se protivi sve vecoj i otvorenijoj ulozi Irana.
Od saveznika Irana, Assad je tokom ovog rata postao njihova marioneta i jedna od zaracenih strana u Siriji. U ovom trenutku, po pitanju iranskog uticaja, izmedju Assada i Hizbollaha ne postoji nikakva razlika.