Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
semirsar

#4576 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

Nije tema o pjesacima, al' hajd...
Image
Nije da neki nisu zasluzili upravo ovakav tretman...
Nije mi se jednom desilo da pjehak, nebitno jal je musko il' zensko, razvuce, k'o gladan srat' prelazak na pjesackom, ne jebeto sto mu se icrveno debelo upalilo, jok vala, mora ono fino bez srkleta se ispricati na mobiljnom, jbgamobiljni usupk
mirza_15

#4577 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirza_15 »

semirsar wrote:Nije tema o pjesacima, al' hajd...
Image
Nije da neki nisu zasluzili upravo ovakav tretman...
Nije mi se jednom desilo da pjehak, nebitno jal je musko il' zensko, razvuce, k'o gladan srat' prelazak na pjesackom, ne jebeto sto mu se icrveno debelo upalilo, jok vala, mora ono fino bez srkleta se ispricati na mobiljnom, jbgamobiljni usupk
I mene to zna iznervirati. Imam osjecaj da inace brze hodaju, a da namjerno uspore na pjesackom. Ko tjeraju neki inat. Ja kao pjesak, u takvim situacijama uvijek pozurim da ispostujem i vozace jer znam da su obicno intervali za sketanja na semaforu jako kratki.
quarterback

#4578 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

mirza_15 wrote:I mene to zna iznervirati. Imam osjecaj da inace brze hodaju, a da namjerno uspore na pjesackom. Ko tjeraju neki inat. Ja kao pjesak, u takvim situacijama uvijek pozurim da ispostujem i vozace jer znam da su obicno intervali za sketanja na semaforu jako kratki.
:thumbup:
mirza_15

#4579 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirza_15 »

Pitanje za ove biciklisticke staze. Kako se ponasa biciklista koji vozi biciklistickom stazom kada dodje na raskrsnicu? Da li ce sici sa bicikla pa ga pregurati kao pjesak ili nastavlja voziti? Raskrsnicu pretpostavljam prelazi na zeleno za pjesake. Ako moze voziti biciklo vozac motornog vozila koji skrece sa glavne ga tretira kao pjesaka i mora mu stati? S obzirom da se biciklisti krecu brze od pjesaka moglo bi biti nezgodnih situacija tj. vrlo je lako moguce da ga vozac motornog vozila ne vidi na vrijeme.
quarterback

#4580 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

u nasem zakonu nije predvidjeno da biciklista prelazi preko pjesackog (te radi toga nije ni definisano kako ga prelazi iako se nasi ljudi ovdje cesto pozivaju na hrvatski zakon govoreci da biciklista mora gurati bicil preko pjesackog - to nema veze s vezom jer BH zoobs ne kaze nista o tome) nego je predvidjeno da vozi ili stazom ili desnom stranom ceste

politicari su rekli da ce napraviti signalizaciju ali poznajuci nase fusere cisto sumnjam da ce biti posebni semafori za bicikle (osim ako se ne bude mogla oprati kakva dobra para na tome)

pretpostavljam da bi trebali proci preko ceste vozeci a gledajuci semafor za pjesake
mahalas505

#4581 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

quarterback wrote:u nasem zakonu nije predvidjeno da biciklista prelazi preko pjesackog (te radi toga nije ni definisano kako ga prelazi iako se nasi ljudi ovdje cesto pozivaju na hrvatski zakon govoreci da biciklista mora gurati bicil preko pjesackog - to nema veze s vezom jer BH zoobs ne kaze nista o tome) nego je predvidjeno da vozi ili stazom ili desnom stranom ceste

politicari su rekli da ce napraviti signalizaciju ali poznajuci nase fusere cisto sumnjam da ce biti posebni semafori za bicikle (osim ako se ne bude mogla oprati kakva dobra para na tome)

pretpostavljam da bi trebali proci preko ceste vozeci a gledajuci semafor za pjesake
Clan 9, stavovi 36 i 42 jasno govore da biciklista ne bi smio prelaziti obiljezeni pjesacki prelaz kada se vozi na biciklu.
mirza_15

#4582 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirza_15 »

Moze to biti nezgodno. Vozac motornog vozila moze da krene u skretanje dok je vozac bicikla daleko, a da dodje do kontakta. Ako vozac bicikla moze nastaviti voziti kroz raskrsnicu morala bi postojati posebna signalizacija. I dalje ostaje nejasno pitanje prednosti jer vozac bicikla nije pjesak. Danas vidim bicikliste koji tako prelaze raskrsnicu. Ja sam skretao. Oni su vec bili poodmakli kada sam ja poceo da skrecem. Nismo smetali jedni drugima, ali se zapitah sta da su u tom trenutku ulazili u raskrsnicu? Mislim stao bih ja svakako, ali ne znam kako zakon to tretira.
mirza_15

#4583 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirza_15 »

mahalas505 wrote: Clan 9, stavovi 36 i 42 jasno govore da biciklista ne bi smio prelaziti obiljezeni pjesacki prelaz kada se vozi na biciklu.
Hvala. Moze li postojati biciklisticka staza u raskrsnici? Mislim ono pored pjesackog prelaza? Ako da, moze li postojati bez posebne signalizacije? Ako moze da li onda biciklista vozacu motornog vozila prestavlja isto sto i pjesak? (mora stati i propustiti ga)
mahalas505

#4584 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

mirza_15 wrote:Moze to biti nezgodno. Vozac motornog vozila moze da krene u skretanje dok je vozac bicikla daleko, a da dodje do kontakta. Ako vozac bicikla moze nastaviti voziti kroz raskrsnicu morala bi postojati posebna signalizacija. I dalje ostaje nejasno pitanje prednosti jer vozac bicikla nije pjesak. Danas vidim bicikliste koji tako prelaze raskrsnicu. Ja sam skretao. Oni su vec bili poodmakli kada sam ja poceo da skrecem. Nismo smetali jedni drugima, ali se zapitah sta da su u tom trenutku ulazili u raskrsnicu? Mislim stao bih ja svakako, ali ne znam kako zakon to tretira.
Ako ima posebna traka za bicikliste kod skretanja udesno vozac autmobila propusta biciklistu Clan 49, stav 6. Ako osoba gura biciklo pored sebe tretira se kao pjesak Clan 9, stav 42, tako da se mora propustiti na pjesackom kod skretanja. Ako nema staze/trake i biciklista prelazi pjesacki ma biciklu krsi zakon. Ali opet, ali bolje ti je propustiti da mirnije spavas :) .
quarterback

#4585 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

mirza_15 wrote:Moze to biti nezgodno. Vozac motornog vozila moze da krene u skretanje dok je vozac bicikla daleko, a da dodje do kontakta. Ako vozac bicikla moze nastaviti voziti kroz raskrsnicu morala bi postojati posebna signalizacija. I dalje ostaje nejasno pitanje prednosti jer vozac bicikla nije pjesak. Danas vidim bicikliste koji tako prelaze raskrsnicu. Ja sam skretao. Oni su vec bili poodmakli kada sam ja poceo da skrecem. Nismo smetali jedni drugima, ali se zapitah sta da su u tom trenutku ulazili u raskrsnicu? Mislim stao bih ja svakako, ali ne znam kako zakon to tretira.
tacno i to se redovno desava par razloga

- vozac ne gleda pored sebe na biciklisticku stazu kojom se uporedo krece biciklista
- biciklista ide brzo i vozeci bic. trakom "stize" vozaca u raskrsnici
- vozac ima "pravo jacega"
- vozac podcjenjuje brzinu bicikla i misli da ce skrenuti prije nego biciklista dodje

ja u takvim situacijama idem naprijed samo kada sam siguran da me je vidio i kada procjenim da moze zakociti, kad nisam siguran da zna da sam tu - stajem i racunam da me je sljedece auto vidjelo...
mahalas505

#4586 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

mirza_15 wrote:
mahalas505 wrote: Clan 9, stavovi 36 i 42 jasno govore da biciklista ne bi smio prelaziti obiljezeni pjesacki prelaz kada se vozi na biciklu.
Hvala. Moze li postojati biciklisticka staza u raskrsnici? Mislim ono pored pjesackog prelaza? Ako da, moze li postojati bez posebne signalizacije? Ako moze da li onda biciklista vozacu motornog vozila prestavlja isto sto i pjesak? (mora stati i propustiti ga)
Ako nema poseban semafor za bicikliste onda vrijedi isti semafor kao i za vozace automobila.
mirza_15

#4587 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirza_15 »

Ma jasno. Propustio bih ga svakako nego me samo zanimalo. Danas u raskrsnici kontam (bila je i jedna strasno dobra emisija o mozgu koja govori o tome) da sam naviknut na vozila i pjesake u takvim situacijama, ali se moze desiti da je biciklista iza mene u trenutku kada pocinjem skretanje i da ga uopste ne primjetim kada udje u raskrsnicu. Ono, otkud ti tu :mrgreen:
semirsar

#4588 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

Moze itekako biti gadno, meni se slican slucaj desio na skretanju desno na most na Otoci, zamalo me lola s bajkom spuca u desni bok i jos mi se nesto qrci i pokazuje s prstima oko cela, ko biva ja lud, pa sta on misli ja imam kameru na guzici avta pa sve i svasta vidim?!! Da nije zagario kad sam izasao bili bismo oba ovdeka u crnoj... Jes bilo zeleno pjesacima, jesam ih sve po propisu sacekao da predju a nije hi bas malo bilo, al' ko je mog'o slutiti da ce hajvan na bajku doletiti ko da je na cilju tour de france psmmtrpsrt. Jbt, kosto me deset godina zivota, ne daj Boze nikom taj stres, vec sam ga vidio kako naglavacke leti preko krova i pada na onu ludu glavu suplju
quarterback

#4589 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

semirsar wrote:

aaaaaa to si ti bio ! :evil:

:D
semirsar

#4590 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

quarterback wrote:
semirsar wrote:

aaaaaa to si ti bio ! :evil:

Mrrrrsh :twisted:

Znam da nisi ti :mrgreen: :thumbup:
quarterback

#4591 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

nisam, rijetko sam u tom dijelu grada :)
mayab

#4592 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mayab »

Nego, prije dva tri dana su promijenili signalizaciju na ovom ukrstanju, tako da se sada pravo moze i iz desne trake (prije je bilo dozvoljeno samo iz lijeve, a desna bila iskljucivo za skretanje u desno!), i skinuta je dodatna semafor-strelica za skretanje u desno, ne znam jeste li to skontali!?
Po meni je to dobar potez
Image
quarterback

#4593 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

ne znam kako bi skidanje tog malog semafora bilo dobar potez, dakle manje ce auta proci, a ovo za pravo je dobra ideja

u banjaluci na svakom semaforu koji ima i skretanje desno ima mali semafor za to skretanje koji je uvijek zelen
problemnatravunu

#4594 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by problemnatravunu »

Jos jedan....

tempuser

#4595 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

Istom prilikom treba odati priznanje i "savjesnim" roditeljima koji na kraju nastave od desne trake i trotoara ispred skole naprave parking! S jedne strane ove skole je ulica sa trotoarima s obje strane, ogradom u zoni ulaza i lezecim policajcima, a sa druge strane setaliste uz Miljacku, znaci opasnost od auta svedena na minimum, ali treba autom do ucionice da se dijete ne struni... Pa se onda pitaju sto su djeca nove geracije listom anemicna fizicka nejac...
dobar osjecaj

#4596 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dobar osjecaj »

Osim zena koje me u zadnje vrijeme redovno kupe na pjesackim prelazima kad je zeleno za pjesake, izazivaju mi gadjenje brojni isfrustrirani vozaci koji imaju prejak nagon da koriste sirenu pa tako u svakoj (ne)prilici svima oko sebe namecu svoj jad i nemoc. Redovno pozelim da imam kod sebe skoljku jaja i da ih gadjam svaki put kad me izbace iz cipela jer im cesto smeta sto vozaci ispred njih staju pjesacima tamo gdje pjesaci imaju prednost prolaza.

Jutros situacija na prvi pogled vanredna. Iako znam da danas pocinje SBF zbog ogromnog broja policajaca koji su na svakom koraku regulisali saobracaj, pomislila sam da se desava nesto manje bezazleno. Policija regulise saobracaj a orkestar sviraca iza volana svira li svira. Onda se odvazni pocinju gurati i izazivati haos i kad im drugi vozaci sugerisu da sacekaju jer policija ispred regulise saobracaj oni se ljutito okrenu prema policiji i lijepo im je..mater. Upao mi je u oci brundavi, debeljuskasti lik sto stalno na tv-u vazi o borbi protiv korupcije. Drugar antikorupcija (i svi ostali zivcani vozaci) kreni na vrijeme na posao, ustani malo ranije - nece ti skoditi da malo dovedes u red to zapusteno tijelo i smiris zivce!
Tomahawk11
Globalni moderator

#4597 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

Mozda tema nije najpogodnija, ali.....
Danas naidjem na vozilo koje je blokiralo prolaz, svirnem mu da se pomakne (kratko koristenje zvucne signalizacije), vozac se sprema da pomakne vozilo, kad....neki cica kuca na prozor. Otvorim, a meni ce cica: ''eto ti si mladji, trebalo bi da razumijes, uznemiravas nas svojom svirenom, ne bi trebalo da je koristis'' :shock: :? :-) pogledam ga, ono salis se, ali jok, cica uporan, povrijedjen, prokomentarisem:''ma dajte, molim vas'' i produzim, a cica ostao gestikulisci.
dobar osjecaj

#4598 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by dobar osjecaj »

Tomahawk11 wrote:Mozda tema nije najpogodnija, ali.....
Danas naidjem na vozilo koje je blokiralo prolaz, svirnem mu da se pomakne (kratko koristenje zvucne signalizacije), vozac se sprema da pomakne vozilo, kad....neki cica kuca na prozor. Otvorim, a meni ce cica: ''eto ti si mladji, trebalo bi da razumijes, uznemiravas nas svojom svirenom, ne bi trebalo da je koristis'' :shock: :? :-) pogledam ga, ono salis se, ali jok, cica uporan, povrijedjen, prokomentarisem:''ma dajte, molim vas'' i produzim, a cica ostao gestikulisci.
To je u skladu s mojom temom. Vjerujem da postoje situacije kad je umjereno koristenje sirene kao signala potrebno ali u nasim prilikama se koristi pretjerano i uglavnom kao ventil za brojne zivotne frustracije. A sirena je uglavnom uznemirujuci zvuk koji nikome od pjesaka i drugih ucesnika u saobracaju nije ni najmanje ugodan i pozeljan. Nije mi se desilo jedanput da me zvuk sirene prepadne i uznemiri kao i tog dedu.
MOSALJOZE

#4599 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

Sinoć čovjek vozi Golf 5 sasvim regularno,uspio sam vidjeti da mu je zadnji kraj malo udubljen(vrlo bitno za nastavak posta :D ).Iza njega ćuner sa Golf 3,klasika,uspori pa onda po gasu i zalijepi se za zadnji kraj.I nakon par "lijepljenja" čovjek po kočnici i ovaj direkt u njega.
hizo ramidovic

#4600 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hizo ramidovic »

ja nevidim nikakav problem za upotrebu svirene ja sviram cesto ugradu kadgod vidim neku opasnost il kad vidim nekog poznatog od raje sautom il na tretovaru svirena je i ugradzena dase snjom svira kace ukaze potreba i ni je bitno jal dan jal noc stime dase ponoci moze koristit i blickanje e sad stoto nekim smeta njihov problem nekidu stanovat na planinu dze nema takvi zvukova
Post Reply