Novogradnja u Sarajevu?
-
amko761
#4576 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa ja kažem. Evo ja nisam dijaspora nažalost (eee da hoće opet rat) pa sam kupio stan. tako bi kupili i domaći da imaju priliku od dijaspore.
I'?
Gradili su se stanovi i kad je bila cijena 1700 KM, ali kad je počela dijaspora da kupuje nemilice cijene otišle na 2500. To je možda prilagođeno njihovom standardu u Šveckoj ali nije našem.
Edit: Ma zapravo boli me neka stvar, ja sam kupio, što bi meni bilo žao kad nije ni vama, hebeš domaće levate.
I'?
Gradili su se stanovi i kad je bila cijena 1700 KM, ali kad je počela dijaspora da kupuje nemilice cijene otišle na 2500. To je možda prilagođeno njihovom standardu u Šveckoj ali nije našem.
Edit: Ma zapravo boli me neka stvar, ja sam kupio, što bi meni bilo žao kad nije ni vama, hebeš domaće levate.
- Prpa.ba
#4577 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Logicna posljedica stanova koji zjape prazni je pad cijene iznajmljivanja sto ce biti pristupacnije od kupovine unatoc snaznom padu kamatnih stopa.
- JanuaryJones
#4578 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Može jedan review nekoga ko živi u Novoj Otoci, lamela D, C ili B...kakva je popunjenost stanova, komšija? Stanje liftova, stubišta, odvoz smeća? Kakva je bila grijna sezona, potrošnja, termoizolacija stanova? Zvučna izolacija na višim spratovima (tramvaj, nargilaši iz Clouda)?
Vidim da je sa parkingom sranje, nekultura parkiranja u najboljem svjetlu
nadam se da će to nekako urediti, rampa na karticu na ulazu bila bi idealno rješenje.
Vidim da je sa parkingom sranje, nekultura parkiranja u najboljem svjetlu
- Mišo_Kovač
#4579 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa ima rampa na ulazu u garažu
Plati pa se klati 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4580 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Eh, pa garaža se plaća, a gospoda bi svog ljubimca na besplatan parking
Koliko hoćeš novih auta na parkingu vani, a kako je pretrpano, onda se parkira po voznim trakama, oko kontejnera, na ulazu u haustor.
Koliko hoćeš novih auta na parkingu vani, a kako je pretrpano, onda se parkira po voznim trakama, oko kontejnera, na ulazu u haustor.
- Mišo_Kovač
#4581 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa da, upravo to... Plaćaš kvadrat 2300+ KM, a onda bi da zagrađuješ javni parking oko zgrade jer si stipsa platit garažu
Bjež ba 
-
made_in_sarajevo
#4582 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislim da ce Veneto biti jedna od kvalitetniji zgrada u gradu. Ljudi od dokumentacije traze uz ponude kao da je atomska centrala, mogu tek misliti gradjevince kako su oprali 
- JanuaryJones
#4583 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Niko nije spomenuo zagradjivanje javnog parkinga radi naplate istog nego reguliranja kulture parkinga oko zgrade. Ako je obilježeno 50 mjesta onda ima mjesta za 50 auta a ne za 51 ili 101. Regulisati dostavna vozila, goste sa najavom i bez najave. Postoje kulturna rješenja sa rampom i kućicom na ulazu koja lijepo funkcionišu. Ne može se parkirati onako kako se parkira, na trotoaru, na prelazu, oko kontejnera, blokirati druga parkirana auta. I ne bi trebali tu parkirati neko ko radi u DZ Kumrovec ili u ELPI-ju ili bilo gdje drugo nevezano za kompleks NO.Mišo_Kovač wrote:Pa da, upravo to... Plaćaš kvadrat 2300+ KM, a onda bi da zagrađuješ javni parking oko zgrade jer si stipsa platit garažuBjež ba
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4584 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naiđe policija povremeno, vjerovatno kad počnu prijave onih koji su zagrađeni ili ovih koji parkiraju na ulaz zgrade.
Da su htjeli regulisati, odmah bi to radili. Sumnjam da će sad.
Obzirom da je veliki broj poslovnih prostora, preko dana je totalni haos.
- JanuaryJones
#4585 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ma grozno je ono. Ima potencijal za lijep kompleks, uredjen, organizovan ali je strašno kako ljudi ne poštuju jedni druge i suživot. Ja koliko znam ono nije javni parking, parkirna mjesta su za stanare i njihove goste, vlasnike i goste poslovnih prostora i to treba vlasnik kompleksa regulirat.Tomahawk11 wrote:Naiđe policija povremeno, vjerovatno kad počnu prijave onih koji su zagrađeni ili ovih koji parkiraju na ulaz zgrade.
Btw, da se vratimo na moje orginalno pitanje
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4586 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nisam, tako da ti o stanovima ne mogu ništa reći.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4587 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nova otoka je za nijansu bolja od tibre stup, samo zbog lokacije.
Problemi koji stanari imaju ili ih ocekuju su isti.
- pepeljara
#4588 Re: Novogradnja u Sarajevu?
jes, al buraz imaju svu infrastrukturu ODMAH po useljenju, sto nije slucaj npr sa miljackom.konektovan wrote:Nova otoka je za nijansu bolja od tibre stup, samo zbog lokacije.Problemi koji stanari imaju ili ih ocekuju su isti.
- konektovan
#4589 Re: Novogradnja u Sarajevu?
O kakvoj infrastrukturi pricas???? Imaju dom zdravlja pored, a parking nemaju.pepeljara wrote:jes, al buraz imaju svu infrastrukturu ODMAH po useljenju, sto nije slucaj npr sa miljackom.konektovan wrote:Nova otoka je za nijansu bolja od tibre stup, samo zbog lokacije.Problemi koji stanari imaju ili ih ocekuju su isti.
- pepeljara
#4590 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Vecina zgrada u SA nema parkinga za sve stanare, pogotov ove nove.konektovan wrote:O kakvoj infrastrukturi pricas???? Imaju dom zdravlja pored, a parking nemaju.pepeljara wrote:jes, al buraz imaju svu infrastrukturu ODMAH po useljenju, sto nije slucaj npr sa miljackom.konektovan wrote:Nova otoka je za nijansu bolja od tibre stup, samo zbog lokacije.Problemi koji stanari imaju ili ih ocekuju su isti.
Mislim na dom zdravlja, blizu im tramvaj, imaju sve zivo u naselju sto se tice radnjica, kafica, banka, a i konzum/bingo im na 2 minute pjeske...
- JanuaryJones
#4591 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da ponovim.JanuaryJones wrote:Može jedan review nekoga ko živi u Novoj Otoci, lamela D, C ili B...kakva je popunjenost stanova, komšija? Stanje liftova, stubišta, odvoz smeća? Kakva je bila grijna sezona, potrošnja, termoizolacija stanova? Zvučna izolacija na višim spratovima (tramvaj, nargilaši iz Clouda)?
- xoklix
#4592 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kakvu smo srecu imali pa smo prodali stan u Otesu nakon samo jedne godine stanovanja u njemu.Haris.ba wrote:Ama upoređuj se sa najboljima. Ovo isto ko BH premijer liga. Da ne postoji televizija, mi bi mislili da je to vrh. Da ne postoji bolji futbal na planeti. A samo je dovoljno pogledati malo na tv - i vidiš da je to za klinac.Black swan wrote:330 milijuna ljudi
bili na mjesecu
uvoze ljude
natalitet ok
i naš porediš s njima koji odumiremo... bez obzira jel HBiliS
nije fer
može li jedna zgrada od 10 katova biti posvećena ljudima koji imaju 5+ djece
druga s onima koji imaju 2-4
a treća tek oženjenim i udatim
Naravno, neko može živjeti u balonu.
A ko treba da napravi tu zgradu? Država? Pa pravi po Dobrinji i Šipu. Pa prodaja ide kljakavo. Oko 1600 kvadrat novogradnja. Je li puno?
Napravljena je eno i zgrada za socijalne slučajeve. Pa ojadila čitav Otes. Ljudi koze po balkonima drže.
Mislim da ga poslije podizanja socijalnih zgrada za 30% nizu cijenu ne bi prodali.
Ovo gdje sad zivimo kupili za 80k(prodali stan u Otesu za 95k), danas vrijedi 200-250k
Gdje socijala dodje, odatle bjezi kud te noge nose...Te stanove treba podijelit ljudima koji rade,a ne klosarima i nehljebima.
Sve stanare kad skupis nemaju 100 god. radnog staza.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#4593 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne kupuj stan tuJanuaryJones wrote:Da ponovim.JanuaryJones wrote:Može jedan review nekoga ko živi u Novoj Otoci, lamela D, C ili B...kakva je popunjenost stanova, komšija? Stanje liftova, stubišta, odvoz smeća? Kakva je bila grijna sezona, potrošnja, termoizolacija stanova? Zvučna izolacija na višim spratovima (tramvaj, nargilaši iz Clouda)?
- DoradO
#4594 Re: Novogradnja u Sarajevu?
uskoro će godina kako sam uselio... pa evo redom, lamela B, na mom spratu od 10 stanova - 4 su useljena, komšije svi ok, otkako su zgradu napustili radnici tibre i svi majstori tako je i sva prljavština iz zgrade i liftova nestala... primjetio sam da ovo stanova što vidim u lameli A bukvalno sve useljenoJanuaryJones wrote:Da ponovim.JanuaryJones wrote:Može jedan review nekoga ko živi u Novoj Otoci, lamela D, C ili B...kakva je popunjenost stanova, komšija? Stanje liftova, stubišta, odvoz smeća? Kakva je bila grijna sezona, potrošnja, termoizolacija stanova? Zvučna izolacija na višim spratovima (tramvaj, nargilaši iz Clouda)?
nedavno je tek ugovoreno sa upraviteljem da održava i prostor van zgrade, do tada je bilo užasno prljavo jer je vjetar raznosio smeće iz kontejnera koji su bili rijetko pražnjeni ali evo i to je sve sređeno mada padobranci i dalje parkiraju oko kontejnera pa je nekad nemoguće isprazniti ih...
ja nisam imao problema sa grijanjem a u pitanju je i veći stan a na grupi nova otoka na fb stranici sam najviše vidio žalbi oko grijanja pogotovo za ove friške zgrade koje su useljene u zimskom periodu, nije se moglo ugrijati preko 25 stepeni
stan mi je visoko i bliže sam ulici Džemala Bijedića i kad su zatvoreni prozori nema šanse da se nešto čuje... ali sad kako je otoplilo mogu reći da sam iznenađen bukom
najveću prednost naselja, garaža povezana liftom, jako malo ljudi je iskoristilo i ne znaju šta propuštaju... pa kišobran ne znam kad sam otvorio
cloud mi je daleko hvala bogu
- JanuaryJones
#4595 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Koja kvadratura ako nije tajna? Jesi više grijao jer nemaš komšija oko sebe?Dorado wrote:
uskoro će godina kako sam uselio... pa evo redom, lamela B, na mom spratu od 10 stanova - 4 su useljena, komšije svi ok, otkako su zgradu napustili radnici tibre i svi majstori tako je i sva prljavština iz zgrade i liftova nestala... primjetio sam da ovo stanova što vidim u lameli A bukvalno sve useljeno
nedavno je tek ugovoreno sa upraviteljem da održava i prostor van zgrade, do tada je bilo užasno prljavo jer je vjetar raznosio smeće iz kontejnera koji su bili rijetko pražnjeni ali evo i to je sve sređeno mada padobranci i dalje parkiraju oko kontejnera pa je nekad nemoguće isprazniti ih...
ja nisam imao problema sa grijanjem a u pitanju je i veći stan a na grupi nova otoka na fb stranici sam najviše vidio žalbi oko grijanja pogotovo za ove friške zgrade koje su useljene u zimskom periodu, nije se moglo ugrijati preko 25 stepeni... prosjek 170KM sa paušalom od 50KM
stan mi je visoko i bliže sam ulici Džemala Bijedića i kad su zatvoreni prozori nema šanse da se nešto čuje... ali sad kako je otoplilo mogu reći da sam iznenađen bukomkafane su ispod pune koka pa frajeri bukvalno prže gume i pravi je trend ovdje brzo voziti preko ležećeg i zebri... dakle najveća mana naselja je što je otvorenog tipa i što su stanari ti koji ispaštaju divljačko parkiranje i vožnju oko zgrada, dok recimo moja žena to ništa ne primjeti
![]()
najveću prednost naselja, garaža povezana liftom, jako malo ljudi je iskoristilo i ne znaju šta propuštaju... pa kišobran ne znam kad sam otvorio![]()
cloud mi je daleko hvala boguod ostalih prostora restorani, zubari, apoteke, kafane, PS4 arena
itd itd
-
gidra
#4596 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kakva infrastruktura? Pričaš kao da je Miljacka na Dobrinji a ne udaljena 200-300 metara od "Nove Otoke".pepeljara wrote:Vecina zgrada u SA nema parkinga za sve stanare, pogotov ove nove.konektovan wrote:O kakvoj infrastrukturi pricas???? Imaju dom zdravlja pored, a parking nemaju.pepeljara wrote: jes, al buraz imaju svu infrastrukturu ODMAH po useljenju, sto nije slucaj npr sa miljackom.
Mislim na dom zdravlja, blizu im tramvaj, imaju sve zivo u naselju sto se tice radnjica, kafica, banka, a i konzum/bingo im na 2 minute pjeske...
Sad kakva je situacija rahatniji i mirniji si u Miljackoj nego onde. Nargilaši napraviše papanluk od naselja.
Svakako je to sve MZ Buča Potok, tako da i odgovara mentalitetu naselja i ne odskače od ostatka komšiluka..
- konektovan
#4597 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne znam sad kakav je kvalitet same gradnje miljacke u poredjenju sa novom otokom, ali definitivno miljacka je pitomije naselje, ovako da se izrazim
kad vidiš onaj šund i kič ispred nove otoke.
-
made_in_sarajevo
#4598 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Sve u 5 deka, svi su fuserili na svemu, guraju u 45 kvadrata trosoban stan u miljackoj (vjerovatno i tibra slicno radi), bar budalama guraju i eto.konektovan wrote:Ne znam sad kakav je kvalitet same gradnje miljacke u poredjenju sa novom otokom, ali definitivno miljacka je pitomije naselje, ovako da se izrazimkad vidiš onaj šund i kič ispred nove otoke.
- Haris.ba
#4599 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bruka ljudi prepravlja stare stanove da dobije sobu za djecu. Tržište traži dvije spavaće sobe. I ja ne vidim neki problem sa svije spavaće u 50 kvadrata. Svakako je moderno da dnevni boravak bude spojen sa kuhinjom i trpezarijom.made_in_sarajevo wrote: Sve u 5 deka, svi su fuserili na svemu, guraju u 45 kvadrata trosoban stan u miljackoj (vjerovatno i tibra slicno radi), bar budalama guraju i eto.
A svi fušere u svemu. To je normalno. Ko ne želi fušerenje, jedinu opciju ima da sam pravi kuću. Ili da ima platiti po 4000 po kvadratu u novogradnji u Centru (a i tu se fušeri, ali manje).
- DoradO
#4600 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ma nije tajna, 80m2, već sam ranije imao sličnih postova jer ljudi koji nisu ušli u zgradu NO pametuju o "kvaliteti gradnje" i tako to pa pokušavam raji koja je zainteresovana pomoći jer sam i ja dvije godine tražio sve moguće informacije...JanuaryJones wrote:Koja kvadratura ako nije tajna? Jesi više grijao jer nemaš komšija oko sebe?Dorado wrote:
uskoro će godina kako sam uselio... pa evo redom, lamela B, na mom spratu od 10 stanova - 4 su useljena, komšije svi ok, otkako su zgradu napustili radnici tibre i svi majstori tako je i sva prljavština iz zgrade i liftova nestala... primjetio sam da ovo stanova što vidim u lameli A bukvalno sve useljeno
ja nisam imao problema sa grijanjem a u pitanju je i veći stan a na grupi nova otoka na fb stranici sam najviše vidio žalbi oko grijanja pogotovo za ove friške zgrade koje su useljene u zimskom periodu, nije se moglo ugrijati preko 25 stepeni... prosjek 170KM sa paušalom od 50KM
stan mi je visoko i bliže sam ulici Džemala Bijedića i kad su zatvoreni prozori nema šanse da se nešto čuje... ali sad kako je otoplilo mogu reći da sam iznenađen bukomkafane su ispod pune koka pa frajeri bukvalno prže gume i pravi je trend ovdje brzo voziti preko ležećeg i zebri... dakle najveća mana naselja je što je otvorenog tipa i što su stanari ti koji ispaštaju divljačko parkiranje i vožnju oko zgrada, dok recimo moja žena to ništa ne primjeti
![]()
najveću prednost naselja, garaža povezana liftom, jako malo ljudi je iskoristilo i ne znaju šta propuštaju... pa kišobran ne znam kad sam otvorio![]()
cloud mi je daleko hvala boguod ostalih prostora restorani, zubari, apoteke, kafane, PS4 arena
itd itd
mi nismo gasili grijanje nikako zbog bebe (4 mjeseca) i ja sam ludio od vručine... pred kraj zime je doselio komšja ispod mene i nisam osjetio da je nešto toplije mada je ubrzo i popustila zima