SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uvjek dobar gost

#4576 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by uvjek dobar gost »

ono što sam ja vidio na videu ... je sljedeće, momak koji je gol do pasa je slučajni prolaznik ili poznanik/prijatelj preminulog koji je pokušavao da učini nešto. Također djevojka koja se spominje u video je također poznanica/prijateljica ili slučajna prolaznica (ona koja je tražila štrik koji se koristi u pokušaju spašavanja)... policajac koji se vidi je jedini predstavnik javne uprave... koji je učestvovao u spašavanju koje se vidi na videu.... pošto sam poznavao preminulog i još sam u šoku.. tu bih se zaustavio...
Ce-de-vi-ta

#4577 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ce-de-vi-ta »

Ne znam na ovome snimku sta je u pitanju sa ovim momkom sto je u gacicama ali sumnjam da je policajac?

A ko je momak koji je bio u miljacki kod careve dzamije? Vidim nigdje se ne spominje? Isto je imao kacigu i opremu... I njega se izvlacilo nekih 20-ak minuta. Jedan prolaznik zavezan konopcem se spustio a pored njega i Vatrogasac i izvukli su tog momka. Cini mi se da je on OK.
uvjek dobar gost

#4578 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

drugi momak je sada ok, E.M trenutno je u kliničkom centru i stabilan je...
Ce-de-vi-ta

#4579 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ce-de-vi-ta »

A njega su znaci izvukli to kod Careve, aha. Tuga golemaaa :(
bijela

#4580 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by bijela »

tužno je ovo sve i šokantno.. kako je život krhak!!

ali što je mene danas u ovom svemu izbacilo iz cipela jeste to sto je sirena hitne svirala pa ako nije i 2-3 minute na jednom mjestu (kod bakija)! ne moze se pomjeriti pedlja zbog guzve i svega ovoga vise sto gras radi :x :x :x , muka mi je od njih vise! sto god radili! moze se umrijeti 10 puta dok se hitna uspije provoci kroz guzvu!

adnanu neka je rahmet... sa svima ozaloscenim suosjecam :( ..
poznanik

#4581 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by poznanik »

Zna li neko, koliko je proteklo vremena od prevrtanja čamca, odnosno od dolaska vatrogasaca do izlaska iz vode unesrećenih? Da li je bilo vremena da se podigne brana, da se smanji dotok vode i tako spasi Adnanov život?

Je li ta brana uopće u funkciji, zapravo... :-) :(
kokuz_sa

#4582 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

uvjek dobar gost wrote:ono što sam ja vidio na videu ... je sljedeće, momak koji je gol do pasa je slučajni prolaznik ili poznanik/prijatelj preminulog koji je pokušavao da učini nešto. Također djevojka koja se spominje u video je također poznanica/prijateljica ili slučajna prolaznica (ona koja je tražila štrik koji se koristi u pokušaju spašavanja)... policajac koji se vidi je jedini predstavnik javne uprave... koji je učestvovao u spašavanju koje se vidi na videu.... pošto sam poznavao preminulog i još sam u šoku.. tu bih se zaustavio...
ko je onda momak koji je opasan konopcem spasao onog golog prolaznika i taj isti momak je izvukao utopljenika..
ili je vatrogasac ili drugi policajac..mada nije ne njemu policijska uniforma
ja1986

#4583 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ja1986 »

Taj drugi momak u opremi je drugi nastradali, koji se sada hvala Bogu dobro. Ali kazu da su primljena i dva policajca u CUM, pa pretpostavljam da je i ovaj u gacicama policajac.

RIP Adnan Ćatić
azurna_obala

#4584 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by azurna_obala »

Ovo je užas, ovaj snimak...ne mogu da vjerujem da se samo jedan samo jedan čovjek usudio pomoći, kako kažete ovaj slučajni prolaznik, ostali su gledali?!!
Znam da su uslovi za spašavanje nikakvi što se i vidi, ali ako je mogo/pokušo jedan, vala moglo ih je još...
I šta je sa reanimacijom, kad su ga izvukli, ko mu je pružio prvu pomoć, gdje je doktor/sestra dole niko nije bio ko bi to zapravo znao uraditi, ili griješim?!

Toliko mi je muka, i nešto mi se stislo u grudima, rasplakala sam se dok sam ovo gledala...
kokuz_sa

#4585 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

poznanik wrote:Zna li neko, koliko je proteklo vremena od prevrtanja čamca, odnosno od dolaska vatrogasaca do izlaska iz vode unesrećenih? Da li je bilo vremena da se podigne brana, da se smanji dotok vode i tako spasi Adnanov život?

Je li ta brana uopće u funkciji, zapravo... :-) :(
je brana je u funkciji..s vremena na vrijeme se spusti da podigne nivo vode u gradu po potrebi i da odnese ono smece tako da kazem koje je u rijeci..

po ovakvom vremenu brana je podignuta..da nije onolika kolicina vode u jezercetu kod colpe tamo bi mogla komotno da predje preko mostova koji su u blizini

a ovo za vrijeme dolaska, uz ovakve guzve radi rekonstrukcije pruge bogme tesko da bi na vrijeme dosli i da su samo 50metara od mjesta nesrece
Industrialyzer

#4586 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Industrialyzer »

Veliki sportista je bio i imao je jos vece srce. Veliki gubitak za ovaj grad :sad:
bijela

#4587 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by bijela »

azurna_obala wrote: I šta je sa reanimacijom, kad su ga izvukli, ko mu je pružio prvu pomoć, gdje je doktor/sestra dole niko nije bio ko bi to zapravo znao uraditi, ili griješim?!
vjeruj mi, ne znam kada su uopste uspjeli stici (hitna), ali su u ulici cemerlina dva vozila se spustala nekoliko minuta. tj stajali su u koloni nekoliko minuta! ne mogu procijeniti koliko, jer sam bila u soku od tolikih sirena i bojazni sta se to događa :sad:
kokuz_sa

#4588 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

ja1986 wrote:Taj drugi momak u opremi je drugi nastradali, koji se sada hvala Bogu dobro. Ali kazu da su primljena i dva policajca u CUM, pa pretpostavljam da je i ovaj u gacicama policajac.

RIP Adnan Ćatić
jesil siguran
na slikama nema istu odjecu kao na snimku..i cini mi se da je momak na snimku koji je opasan konopcem bar 20kg krupniji od ove dvojice iz camca

http://static.klix.ba/media/images/vije ... 3.8_mn.jpg
Bullet Tooth Tony

#4589 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Bullet Tooth Tony »

Ovo je jednostavno nesretan slučaj .... ko je ikad bio u nekoj akciji spasavanja zna da je to jako jako tesko .... gledao sam snimak i apsolutno ... u ovoj situaciji se nije moglo puno djelovati , ne bas tako brzo... zbog terena , pristupa, svega ..... Zao mi je obojice ... Murgu cak i licno znam i momak je vazda bio adrenalin junkie , od motora , preko skakanja , penjanja apsolutno svega ... Momak u gacicama s lancem je prolaznik ... i bolje sto je jedan usao , da su usla dva ili tri mozda bi sada na zalost gledali drugaciju crnu hronik

kod colpe ondje je tesko preci jer je haman pa zivo blato...ovo nije prvi put koliko se ja sjecam da neko nastrada...mozda ne smrtno (nisam siguran) kod brana
Gray

#4590 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Gray »

kokuz_sa wrote:
ja1986 wrote:Taj drugi momak u opremi je drugi nastradali, koji se sada hvala Bogu dobro. Ali kazu da su primljena i dva policajca u CUM, pa pretpostavljam da je i ovaj u gacicama policajac.

RIP Adnan Ćatić
jesil siguran
na slikama nema istu odjecu kao na snimku..i cini mi se da je momak na snimku koji je opasan konopcem bar 20kg krupniji od ove dvojice iz camca

Rekli su da je drugi momak spašen nizvodno, kod Latinske ćuprije, tako da je ovaj drugi što je ušao u vodu vjerovatno policajac (čini mi se i da mu piše na leđima policija).
Bullet Tooth Tony

#4591 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Bullet Tooth Tony »

Policajac ili vatrogasac sigurno ... interventna ja mislim ...
Last edited by Bullet Tooth Tony on 26/05/2012 19:19, edited 1 time in total.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#4592 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by gentoo »

Ja ne mogu da vjerujem da 100 ljudi stoji okolo i govori nemoj tamo nemoj vamo cak i snimaju.. a ljudi se bore sa zivotom. Ja kao neplivac bi cini mi se skocio.. :x
zateznistub

#4593 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zateznistub »

Hocemo li sad traziti krivce u guzvi, gradskoj upravi, hitnoj ili vatrogasnoj sluzbi ili spustenoj ili dignutoj brani?

zao mi je sto kod onih stepenica nije bio neki drot sa dva preko leđa da im zvekne jedan iza uha. Adnan bi sada bio ziv.

Da, @gentoo, samo ti se cini. Samo onaj o ne zna sta je Miljacka bi skocio.
Last edited by zateznistub on 26/05/2012 19:21, edited 1 time in total.
Oligarh

#4594 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Oligarh »

Nisu imali prava neoprenska odijela na sebi, kao ni propisne prsluke! Smrt je vjerovatno nastala zbog pothladjivanja. Za ovakve uslove, mora se imati tzv. Life jacket. Rafatao sam na mnogo velikih i teskih rijeka, ali ovo je bilo podcijenjivanje Miljacke i uslova koji danas vladaju. Neadekvatan camac, plitkog dna,lagan, oprema koja nije za brze, nabujale vode, posebno ove kisne bujice koja je po defaultu teza i hladnija od vode u normalnom vodotoku.

Strasna sudbina, zao mi je Adnana, strasno,strasno :(
zipoo

#4595 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zipoo »

Ono je ja mislim bio vatrogasac.
@azurna_obala: Ovo sto je ovaj momak u gacicama uradio je nepromisljeno. Srecom pa je stigla ekipa da njega spasi na vrijeme. Ulazak u nabujalu rijeku bez odgovarajuce opreme to je smrt.
ja1986

#4596 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ja1986 »

kokuz_sa wrote:

RIP Adnan Ćatić
jesil siguran

ma doslo je do zabune, moja greska sto nisam citirao -cedevitu-, jer je njemu odgovor bio namjenjen, sorry...upravu si za ovo, drugi unesreceni momak je spasen na drugom mjestu, znaci imali smo dva mjesta dogadjaja, a na videu vidimo policajca i momka golog do pasa, za kojeg jos nismo sigurni da li je takodjer policajac ili prolaznik.
ja1986

#4597 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ja1986 »

gentoo wrote:Ja ne mogu da vjerujem da 100 ljudi stoji okolo i govori nemoj tamo nemoj vamo cak i snimaju.. a ljudi se bore sa zivotom. Ja kao neplivac bi cini mi se skocio.. :x
nije to tako jednostavno kao sto ti mislis...naravno da sada preovladavaju emocije, ali treba biti hladne glave. profesionalci godinama vjezbaju za ovakva spasavanja, sto slucajnom prolazniku nije jednostavno odraditi.
uvjek dobar gost

#4598 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

i taj drot, po mogućnošću sa brkovima jeste javna uprava jeste država ili šta već i da on je morao biti na stepenicama da provjeri opremu, sve ovo o čemu Oligarh govori, da im pukne po pljusku i da ih otjera kući..... no drota nije bilo i sada Ćata više nije sa nama... ova država ga nije mogla pratiti, on je zahtjevao profesionalnu gorsku službu spasavanja, helikoptere u policiji i hitnoj pomoći, ronioce..... bolju infrastrukturu... on je bio brži od svih njih... mi jesmo izgubili mnogo.. .. bilo mi je mučno slušati vijesti.. koje su počinjale sa prevrnuo se čamac u Miljackoj... kao da čamci inače plove miljackom...
Ripicipi

#4599 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Ripicipi »

ja1986 wrote:
gentoo wrote:Ja ne mogu da vjerujem da 100 ljudi stoji okolo i govori nemoj tamo nemoj vamo cak i snimaju.. a ljudi se bore sa zivotom. Ja kao neplivac bi cini mi se skocio.. :x
nije to tako jednostavno kao sto ti mislis...naravno da sada preovladavaju emocije, ali treba biti hladne glave. profesionalci godinama vjezbaju za ovakva spasavanja, sto slucajnom prolazniku nije jednostavno odraditi.
Da je raja poskakala u Miljacku kako ovdje neki govore, sada bi vjerovatno imali vise utopljenih.

Tragedija
DaysleepeR

#4600 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by DaysleepeR »

dajte molim vas sa kritikama, pa apsolutna je glupost da bilo ko ko nije obučen za to i bez opreme za spasavaje skače u ovakvu bujicu da spašava nekog. srećom pa se nije i ovaj u gaćama udavio.

ovom specijalcu svaka čast, ljudina.
Locked