Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
krompir i riza

#4576 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Ovo i mene zanima. Nikad nisam imala problema s aknama, čak ni u pubertetu, a sad me izluđuju :twisted: . Od prvog dana trudnoće haman su tu. Malo nestanu a onda se jave još gore. Užasno me ovo nervira :twisted: .
affidavit

#4577 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

I ja sam u prvim sedmicama trudnoce imala akne, iako ih nikad nemam, jedna se bas zakomplikovala, iako nista nisam radila i bila je do prije neki dan. Sad mi je lice skroz cisto, kao u najboljim danima. :) Valjda ovaj drugi trimestar, pozitivno djeluje na mene. Akne u prvim sedmicama trudnoce su normalne kao i mucnine, vjerovatno zbog svih hormona koji stupaju na scenu. Kasnije se to sve sredi samo od sebe, ne znam u mom slucaju se sredilo, vjerovatno ce to da bude i vas slucaj, bez brige :-D
krompir i riza

#4578 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Nadam se da hoće. Malo si me utješila sad :) . Sve kontam da će ostati do kraja trudnoće, a ne smijem ništa da koristim. Jedva čekam drugi trimestar. Ovaj prvi je officially na hejt listi :twisted: :D .
affidavit

#4579 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by affidavit »

krompir i riza wrote:Nadam se da hoće. Malo si me utješila sad :) . Sve kontam da će ostati do kraja trudnoće, a ne smijem ništa da koristim. Jedva čekam drugi trimestar. Ovaj prvi je officially na hejt listi :twisted: :D .
Hoce, vidjeces, sve se to samo od sebe sredi. I ja sam na ovom forumu kukala u tim prvim sedmicama, bilo je i slabosti i mucnine i jos se pogledam u ogledalo i vidim akne, ma strasno. Evo me, sad hvala dragom Bogu, bas se fino osjecam. Nema ni mucnine, ni slabosti, ljudi koji jos ne znaju da sam trudna kazu mi cak da sam se proljepsala, kao ono nekako si drugacija, izgledas odmorno. :D Samo se malo strpi, ovi sedmice koje se pred tobom su puno lakse.
krompir i riza

#4580 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Ajlovju :D :kiss:
otherside

#4581 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

sad bi vam one stare nane i zenturace rekle: rodicete curice :lol:
krompir i riza

#4582 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Već rekla jedna: ''Curice kradu ljepotu materi''. :-) ''Ne valja da ti muško sjedi u krilu'' ( :? ) Reko': ''Čuj to?? A ja baš kontala nafatat' kakvih muškaraca po cesti, da mi malo posjede u krilu i da ih ninam''. :roll:
A budalastog naroda :-) .
relevantan

#4583 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

krompir i riza wrote:Nadam se da hoće. Malo si me utješila sad :) . Sve kontam da će ostati do kraja trudnoće, a ne smijem ništa da koristim. Jedva čekam drugi trimestar. Ovaj prvi je officially na hejt listi :twisted: :D .

Ma to sa promjenama na licu prođe :) :) .....lice mi je uvijek bilo suho i bez čiba, u prva tri mjeseca masno :x tako da nikakvu kremu nisam mogla staviti, sva sam se sijala od masnoće....a čibe sam tamanila samo tako :oops: :D evo sada u 22 sedmici vraća se ona suhoća, nema akni niti nekih fleka :)

Btw, danas išla po nalaz amniocenteze, sve uredno :-D :-D
otherside

#4584 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

relevantan wrote: Btw, danas išla po nalaz amniocenteze, sve uredno :-D :-D
:) cestitam, sretno i dalje! :wink:
krompir i riza

#4585 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by krompir i riza »

Super :thumbup: . Drago mi je zbog tebe :) .
otherside

#4586 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

krompir i riza wrote:Već rekla jedna: ''Ne valja da ti muško sjedi u krilu'' ( :? )
:lol: :lol: :lol: ojjjjjj, ovaj nisam cula :lol: doooobar :lol:
relevantan

#4587 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by relevantan »

Hvala vam :) :kiss: :kiss:
LieToMe

#4588 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

Nama danas punih 37 sedmica, sutra ulazimo u 38 :D
Tacno vidim da je jos malo i vrijeme da beba izadje na druzenje. Sve mi je teze i teze spavati, namjestiti se, manevrisati sa stomakom koji je preko noci buknuo :)
Spakovani, krevetic sastavljen, sve pokupovano, danas i sutra pranje i peglanje pelena i garderobice... nadam se da ce beba biti toliko fina da se strpi jos malkice i pusti mamu i tatu da se provesele za Bozic i Novu Godinu :D to bi bila moja Novogodisnja zelja, da udjemo u Novu godinu u pupi :lol:
bizet

#4589 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

dan zene,

imam ja 2 pitanja...prvo oko Dabroston tableta...meni ih doktor propisa u slucaju da osjetim bolove podno stomaka...ja juce osjetim malo vecu tezinu nego inace...mada i krevet mi je los i bole me ledja...jos nisam nasla dovoljno neke fine i lagane zanimacije otkako sam na bolovanju, pa se mahom premjestam sa jedne strane na drugu...ali krevet cemo rijesiti danas....nego malo me ledja, ali samo lijeva strana sinoc kao boli, malo lijevi jajnik....uz to neka nervoza...zabranio nam je da imamo odnose u toku trudnoce a covjek je samo covjek, valjda me sve to opalilo, jer mi je juce muz tako dobro mirisao da sam svaki put kad se ocesem od njega htjela da svisnem....nego ja sinoc popijem dabrostan, preventive radi...pise tamo 3X1...ja je popijem i jutros i plan mi je piti ih preko vikenda, za svaki slucaj, a onda kontaktirati svog doktora u ponedjeljak da vidimo da li ih pijem nepotrebno ili ne
pretjerujem li?...ima li neka od vas iskustva sa dabroston tabletama?

drugo pitanjce je oko nanosenja mirisa na tijelo....citam da nikako nije pozeljno jer svu tu hemiju upija koza i naravno steti i bebi...e sad za parfem je lako, on se moze nanositi na odjecu, ali za dezodorans?....ima gdje kupiti onih nekih fol prirodnih?...i da li vi stavljate dezodoranse regulara kao i prije trudnce?
acinoc

#4590 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

@LieToMe
Draga moja jos malo, ja sam ti ista takva, kad sam usla u deveti mjesec mislim da su mi tek nastale muke :-) sve me pocelo boljeti, ne mogu ni da sjedim ni da lezim, ali sve ce to brzo proci. Nama je termin 25-og bozicna beba mada se ja iskreno nadam da ce ona odluciti prije bar koji dan :-D
Sretno i samo lagano :kiss:

@bizet
ja sam ih isto pila 3x1 do 20 sedmice zbog ciste na lijevom jajniku imala sam jake bolove i morala sam strogo mirovati i naravno odnose nisam smjela imati do 5 mjeseca, strogo zabranjeni :-) :-) i jos svaku noc mi je morao masirati ledja :lol: mislim da ih mozes slobodno piti jer bebi ne stete a tebi ce smanjiti bolove, a muza safataj i nek masira ledja :-D

sto se tice dezodoransa ja sam nastavila koristiti isti kao i prije trudnoce,meni je dr. rekla da je to ok, a na tijelo sam jedino nanosila kantarionovo ulje.
:kiss:
bizet

#4591 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

@acinoc, hvala na odgovoru i ohrabrenju :-D

znaci dabroston je OK i pijem ga redovno, naravno prijavim svom doktoru da zna...garnier dolazi u obzir...dobro :-D
danas kupujem vunice i dolazi mi svekrva da mi pokaze kako se plete...osnovni bod...moram nauciti da se opustim i sebi naci produktivnu zanimaciju, ovo ce biti najveci izazov za mene (opustanje) i vjerujem najbolja stvar koju mogu uciniti za bebu

hvala jos jednom acinoc :)

edit: zasto samo kantarionovo ulje?...inace sam isla na depilaciju, vec 2 godine tako...ali ma koliko ja voljela da me sredi fina zena depilacija boli i u svakom slucaju nije ugodna dok se radi...pa sam oducila da izbjegnem taj stres i da se ponovo krenem brijati...ne znam koliko sam pogrijesila ili ne...znam da sam se napatila, uh premalo joj platim da me od glave do pete sredi :lol: ...a onda bademova krema, od glave do pete...mislim da je OK...inace mi koza ne podnosi nikakve losione...najobicniji sapun i dobra mrezica za kupanje i to je to...nivea, baby solea mogu proci...ali ovaj put se odlucih za bademovu kremu
acinoc

#4592 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by acinoc »

kantarionovo ulje sam mazala zato sto mi je koza boze sacuvaj :-) inace nikakve kreme i maze ne podnosim redovno se zacrvenim jedino mi dove kreme odgovaraju i onda sam u trudnoci uzela samo kantarionovo kao dobro je i protiv pucanja koze mada kod mene to nije upalilo :sad:
super ti je hobi sto si izabrala, definitivno ce te opustit :-D sretnoooo
bizet

#4593 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by bizet »

acinoc wrote:kantarionovo ulje sam mazala zato sto mi je koza boze sacuvaj :-) inace nikakve kreme i maze ne podnosim redovno se zacrvenim jedino mi dove kreme odgovaraju i onda sam u trudnoci uzela samo kantarionovo kao dobro je i protiv pucanja koze mada kod mene to nije upalilo :sad:
super ti je hobi sto si izabrala, definitivno ce te opustit :-D sretnoooo
takodje mila :kiss:
LieToMe

#4594 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LieToMe »

@acinoc
Nisam znala da si i ti blizu sa terminom :D
Ti se nadas prije ja poslije ali nesto mislim da nas bebe nece pitati kad se odluce da izadju :lol:
Ma mene nista ne boli, ni karlica ni prepone samo a nisam se puno ni udebljala nego se beba udara, i to puno i to taman kad me san uhvati... i to tako zna da se okrene da me do mozga zaboli...bas je bezobrazna :lol: a tek kad hocu da se okrenem sa jedne na drugu stranu, ma nemoguca misija :D
Sretno i tebi draga moja :kiss:

@bizet
Ja citavu trudnocu imam iste rituale kao i prije, koristim dezodorans najnormalnije i idem na depilaciju najnormalnije. Sad sam u cetvrtak narucena za moju finanu depilaciju, da se fino sredim pred porod :D
Mazem se dzonsonovim uljem od lavande poslije tusiranja i spremanja, a na moru sam se mazala kremicama sa faktorom 50 i maslinovim uljem. Mislim da nema potrebu dizati paniku radi nekih rituala.
safran

#4595 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

LTM - ja sam se okretala tako što obuhvatim stomak rukama pa ga "prenesem" sa jedne na drugu stranu

bizet - taman sam ti htjela preporučiti pletenje :lol: - na youtube ukucaj "verypinkknits" - tutoriali boli glava - od osnovnog boda do vreće za spavanje za bebane. Ja malo pukla potkraj porodiljnog - naučila plesti čarape - smirilo me bolje nego bobe. Sad svi imaju po par vunenih. Nemam sad baš vremena ali obavezno pletem kad sa starijim radim zadaću - vjerujte, potrebno je.
safran

#4596 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Eh, da - za dezodoranse - u prvoj trudnoći nisam imala mučnine nikako ali nisam podnosila miris dezodoransa (parfema, kreme izuzev onih bazičnih i td). Mislila sam da će proći nakon poroda ali nije - dugo, dugo me držalo - godinama. Nabasam na Neutro Roberts roll-on i on mi nije smetao. Nekad pred drugu trudnoću ga više nisam mogla naći i kupim Dove - citrus/lemongrass i bi OK. Interesantno, u drugoj trudnoći sam imala mučnine, ne strašne, sasvim podnošljive ali mi kasnije mirisi nisu smetali.
max07

#4597 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

putujucidzindas wrote:@max- Ja bih sačekala ako nema temperaturu. Ima dosta prehlada bezveznih, s kojom se može sam izboriti. Neće mu dati vakcinu dok god je šmrkljav, a može usput još šta pokupiti.
hvala dzindas :D

nismo jos bili, sacekacemo do naredne sedmice. brine me samo sto ovo njemu traje vec pravo dugo, sigurno nekih petnaestak dana i vise. nije nista strasno, ali kako se toliko oduzilo :-)
radenska

#4598 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

Sto ste pokupovale sve klix gacice :x Sad mi lijepo recite u kojoj apoteci ima jos da se kupi. Ima u dm ali 17 KM - 5 komada ali su pravljene za kineze :D
radenska

#4599 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by radenska »

I jos jedno pitanje - gdje ste kupovale i koliko ste placale grudnjake za dojenje :D
suza81

#4600 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

radenska wrote:Sto ste pokupovale sve klix gacice :x Sad mi lijepo recite u kojoj apoteci ima jos da se kupi. Ima u dm ali 17 KM - 5 komada ali su pravljene za kineze :D
Mislim da ti je bolja opcija pelene za odrasle, neko je ranije ovdje postao neke pravo dobre, da sam se sjetila i ja bih njih uzela, sa jednokratnim sam se bas napatila.
Post Reply