ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#4576 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

-Chesterfield- wrote: 27/06/2025 12:06 Elektroprivrede nemaju interes da ljudi proizvode svoju struju, jer gube prihod.
Drugim riječima, u EU se država trudi da građani postanu energetski nezavisniji, dok se u BiH to svjesno usporava, iako je tehnologija dostupna i jeftina. Mislim na solare.
U BiH se vlast trudi da građane što više onemogući u svemu. Jer onda ne mogu sami, sve moraju platiti drugima, uglavnom firmama u kojima ljudi iz vlasti imaju interes. I da građani moraju plaćati razne namete da bi administracija, glasačka mašina, bila plaćena.

Energetika, solari, su samo jedan dio tog plana.

Evo, kolega reče, trebaš firmu koja će ti instalisati opremu. To možeš i sam, ali moraš platiti firmu.

Imaš dva pristupa: Uradiš sam, pa dobiješ potpis inspektora da si uradio po propisu ako potpis treba. Ili ovlaštena firma mora, moraš je platiti ne smiješ sam. Po tome koji od ta dva pristupa država progladi zakonom se vidi šta država misli o svojim građanima.

Zbog toga ja kada hoću sebi da kupim mjerni instrument da svoj uređaj popravim, moram ga čekati iz zavoda za mjeriteljstvo i platiti potvrdu. Uvozim iz EU, hoćemo EU standarde, nije za komercijalnu upotrebu (nemam obrt, nemam firmu) nego meni za hobi, svejedno. Moram obezbijediti platu nekome u zavodu.

Ne možeš pick-up vozilo registrovati kao lično, samo kao privredno. Idiotizam.

Država. Sranje.
RPM

#4577 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by RPM »

Hakiz wrote: 27/06/2025 11:58
izvrsni direktor wrote: 27/06/2025 11:43 cijene elektricne energije izrazene u €centima/kwh

Image

vidimo da elektroprivreda bas pljacka narod, a supci zele jos da poskupe...sram ih bilo
Kada budu EU primanja, tada i EU cijene.

Kolika su primanja u Mađarskoj, kod njih 11 kod nas 9?

Zašto se cijenom ne poredimo s Turskom, tamo 5 po tvojoj mapi? Makedonijom?

Svako će pronaći podatke koji odgovaraju njegovom interesu.
Primanja u cijeni kWh su cca 5-7% ali su rezervni dijelovi i oprema, repromaterijal poskupili cca 250-300%. Sve to treba nabaviti i zamjeniti u remontima bilo da se radi o rudnicima ili proizvodnim pogonima.
Mi nemamo ništa drugo osim sirovine sva priprema je uvoz a kada nemaš ništa svoje dobavljači enormno dižu cijene tako da dodjes u situaciju da ti su neki dijelovi iz Hrvatske 100% skuplji nego u recimo Njemačkoj. Ponuđač iz Njemačke se ne javlja na Javnu Nabavku jer im nije interesantno ali zato regionalni deru marže u mp3.
Uzeli mi u obzir politikanstvo, kriminal ili ne ako cijena struje nastavi biti socijalna kategorija ode sve u vraziju mater ako nije već.
Da ne pominjem subvencije za OIE koje je veći broj članica EU ukinulo ali JP EP i dalje isplaćuje. U Njemačkoj je faktor OIE u cijeni kWh cca 70% a kod nas cca 1% ali se subvencije isplaćuju.
neki

#4578 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by neki »

-Chesterfield- wrote: 27/06/2025 12:06 Elektroprivrede nemaju interes da ljudi proizvode svoju struju, jer gube prihod.
Drugim riječima, u EU se država trudi da građani postanu energetski nezavisniji, dok se u BiH to svjesno usporava, iako je tehnologija dostupna i jeftina. Mislim na solare.
Niko u BiH građanima ne brani niti usporava da sami proizvode struju, ali bi građani da im EP proizvedenu struju otkupi po 4x većoj cijeni od one po kojoj je sama prodaje.
Drugim riječima, građanima se ne isplati investirati u solare i proizvedenu struju trošiti za vlastite potrebe, jer im je povoljnije kupovati struju od EP.
-Chesterfield-

#4579 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by -Chesterfield- »

neki wrote: 27/06/2025 12:30
Niko u BiH građanima ne brani niti usporava da sami proizvode struju, ali bi građani da im EP proizvedenu struju otkupi po 4x većoj cijeni od one po kojoj je sama prodaje.
Drugim riječima, građanima se ne isplati investirati u solare i proizvedenu struju trošiti za vlastite potrebe, jer im je povoljnije kupovati struju od EP.
Nije bilo zakonskog osnova. Ferk mora odobriti.
Njemačka je ovo pokrenula prije 20+ godina, dok je FBiH tek u posljednje dvije godine napravila prve konkretne korake.
E sada mi objasni zašto je to tako? Ko je opstruirao i koji su razlozi?
drug_profi

#4580 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Niko ti nije branio da pravis struju za sebe.

Samo se to nikom nije isplatilo jer se investicija u to ne isplati, predugo se vraća.
Radi cijene struje.
1Dante1

#4581 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Dolazi sve na naplatu. Privatizuj i neka bude i 10x skuplje, samo da ne zivim u imaginarom "ma to je nase, opce dobro" i razne ublehe.

Cuj doveli se u situaciju da je sve skuplje. Eto radom, zalaganjem i inovacijama se doveli do toga.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#4582 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by izvrsni direktor »

Ionako skupu struju hoce da poskupe :D
Hakiz

#4583 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

drug_profi wrote: 27/06/2025 12:39 Niko ti nije branio da pravis struju za sebe.

Samo se to nikom nije isplatilo jer se investicija u to ne isplati, predugo se vraća.
Radi cijene struje.
Tek treba ukinuti koncesiju na Sunce.
suspect_zero

#4584 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by suspect_zero »

Hakiz wrote: 27/06/2025 12:46
drug_profi wrote: 27/06/2025 12:39 Niko ti nije branio da pravis struju za sebe.

Radi cijene struje.

Prvo Sunce treba privatizovat :D
Hakiz

#4585 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

suspect_zero wrote: 27/06/2025 12:48
Hakiz wrote: 27/06/2025 12:46

Radi cijene struje.

Prvo Sunce treba privatizovat :D
Privatizivano već. Prije neki dan vijest da će u KS ukinuti koncesiju na Sunce, to prikazano kao veliki ustupak podanicima od strane velmoža.
Ci-Nick

#4586 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Koliko kukanja na cijenu vode i struje aa evo za vodu i struju dajem 20 eura po članu bez ikakve posebne pažnje na potrošnju, čak potrošim više skupe nego jeftine.
Za hranu i kućne potrepštine dam deset puta više, i onda bi se trebao žaliti na skupu vodu ili struju.
drug_profi

#4587 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

cigare... ali cigare se moraju jelde...
1Dante1

#4588 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

I za vodu je isto kao za EP. Covjece, godinu dana voda curi, godinu dana se stvara gubitak i oni ce taj gubitak da nadomjeste kako? Tako sto ce voda nastaviti da tece, a gubitak ce platiti narod.

E pa isto je to i u EP. Njihove probleme sanira narod.

Evo hajde ti meni objasni kako je normalno da voda curi godinu dana i da se ne rjesava? Kako je moguce da je toliki gubitak godianama i da se ne sanira?
Hakiz

#4589 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote: 27/06/2025 13:26 Koliko kukanja na cijenu vode i struje aa evo za vodu i struju dajem 20 eura po članu bez ikakve posebne pažnje na potrošnju, čak potrošim više skupe nego jeftine.
Za hranu i kućne potrepštine dam deset puta više, i onda bi se trebao žaliti na skupu vodu ili struju.
Koliko da Bezos?

Ista je cijena struje tebi sa platom, penzioneru sa penzijom, invalidu sa invalidninom....

Ide lik, IT, plata milje, dvoje djece samohrani roditelj, ima za struju koliko god da košta, ljetuje se u San Tropeu, idila. Bup. Kreten prošao kroz crven,o poslao ga na traumu. Paraplegija, oštenje mozga. Milje se potrošile, cijena struje porasla.

Ko mu je kriv što se nije snašao, škole ovdje nisu skupe, ima posla ko hoće da radi, svako sebi može zaraditi za struju. Je li tako?

Kad ja mogu, svi mogu, zar ne?
Ci-Nick

#4590 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

1Dante1 wrote: 27/06/2025 13:30 I za vodu je isto kao za EP. Covjece, godinu dana voda curi, godinu dana se stvara gubitak i oni ce taj gubitak da nadomjeste kako? Tako sto ce voda nastaviti da tece, a gubitak ce platiti narod.

E pa isto je to i u EP. Njihove probleme sanira narod.

Evo hajde ti meni objasni kako je normalno da voda curi godinu dana i da se ne rjesava? Kako je moguce da je toliki gubitak godianama i da se ne sanira?
Kaže se, "iz prazne puške se ne puca".
Ne možeš sanirati kvarove ako nemaš novca i ljudi..
Evo ti dokaz.
https://www.companywall.ba/firma/jp-vik ... a/MMxt9B3Y

Vidiš VIK u Zenici poslluje pozitivno, nigdje ne curi, nikad nismo imali redukcije.
Cijena računa je u posljednjih dvije godine uduplana.
Bez puno priče i kukanja, gradsko vijeće usvojilo poskupljenja i nisu čestito ni obavjestili narod.
Moraš platiti ako želiš dobru uslugu.
1Dante1

#4591 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Hajde molim te da mi odgovoris.

Ako EP digne cijenu za 3x, da li to znaci da ce investirati, modernizirati, obnoviti i time napraviti stabilan sistem. U sto tacno ce otici pare?

Kada VIK digne cijene, hoce li prestati enrormni gubici i hoce li biti obnovljena mreza?

Odgovor na jedno i drugo je NECE. Samo ce produziti agoniju i dati prividno stanje.
Ci-Nick

#4592 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Hakiz wrote: 27/06/2025 13:41
Ci-Nick wrote: 27/06/2025 13:26 Koliko kukanja na cijenu vode i struje aa evo za vodu i struju dajem 20 eura po članu bez ikakve posebne pažnje na potrošnju, čak potrošim više skupe nego jeftine.
Koliko da Bezos?

Ista je cijena struje tebi sa platom, penzioneru sa penzijom, invalidu sa invalidninom....

Ide lik, IT, plata milje, dvoje djece samohrani roditelj, ima za struju koliko god da košta, ljetuje se u San Tropeu, idila. Bup. Kreten prošao kroz crven,o poslao ga na traumu. Paraplegija, oštenje mozga. Milje se potrošile, cijena struje porasla.

Ko mu je kriv što se nije snašao, škole ovdje nisu skupe, ima posla ko hoće da radi, svako sebi može zaraditi za struju. Je li tako?

Pa što ne tražiš da svi proizvodi i usluge budu prema primanjima?
Ci-Nick

#4593 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

1Dante1 wrote: 27/06/2025 13:46 Hajde molim te da mi odgovoris.

Ako EP digne cijenu za 3x, da li to znaci da ce investirati, modernizirati, obnoviti i time napraviti stabilan sistem. U sto tacno ce otici pare?

Kada VIK digne cijene, hoce li prestati enrormni gubici i hoce li biti obnovljena mreza?

Odgovor na jedno i drugo je NECE. Samo ce produziti agoniju i dati prividno stanje.
Ništa, ja ti lijepo navodim primjer VIK Zenica al tebi je logičnije da ih totalno uništimo.
drug_profi

#4594 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by drug_profi »

Imam ja nedalko od vikedice mali izvor. Mogu ga ucijeviti i imati vodu za neku sumu koja je isplativa.
Imam i krova nekih 25 kvadrata prema jugu orijentisanog, mogu pravit kilovat struje u toku najboljeg sunca, i mogu kupit bateriju za 5kwh.
I sve to za neke razumne pare. Za ostatak dana moze i agregat na plin/benzin.

Pa nek onda VIK i EP propadnu, privatizuju se.
Ko nema juznog krova 20 kvadrata, i izvor blizu kuce, zao mi ga je.
Sjetice se dana kad je i struju i vodu mogao imati za manje para nego koštaju sve kafe ili cigare koje u toku dna potrosi.
Hakiz

#4595 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Hakiz »

Ci-Nick wrote: 27/06/2025 13:47
Koliko da Bezos?

Struju pod jedan pravi država, pod dva jedna je od osnovnih potrepština.

Trebalo je sve koji su izdali dionice EP streljati. Struja, voda i još ponešta ne smije biti predmet berzovnih špekulacija. Prevažni su da bi se pustilo lihvarima da špekulišu. I ne, ne interesuje me što se "svuda" to radi. Da se ne radi i "svuda" bi bile niže cijene.

Komunisti vratite se, sve vam je oprošteno.
Ci-Nick

#4596 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

Hakiz wrote: 27/06/2025 13:55

Koliko da Bezos?

Trebalo je sve koji su izdali dionice EP streljati. Struja, voda i još ponešta ne smije biti predmet berzovnih špekulacija. Prevažni su da bi se pustilo lihvarima da špekulišu. I ne, ne interesuje me što se "svuda" to radi. Da se ne radi i "svuda" bi bile niže cijene.

Struju ne pravi država, pravi je preduzeće koje ima iste troškove kao i ostala preduzeća.
Struja je roba koja se kupuje i prodaje kao i ostale robe.
U januaru i februaru je Elektroprivreda uvezla 200 GWh po trzišnim cijenama koje su bile iznad 40 feninga po KWh i prodala domaćinstvima koja se griju na klime po 10 feninga.
A sve više ljudi se grije na klime jer je isplatnije nego pelet, drva, plin.
DR_Faustus

#4597 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by DR_Faustus »

1Dante1 wrote: 27/06/2025 12:41 Dolazi sve na naplatu. Privatizuj i neka bude i 10x skuplje, samo da ne zivim u imaginarom "ma to je nase, opce dobro" i razne ublehe.

Cuj doveli se u situaciju da je sve skuplje. Eto radom, zalaganjem i inovacijama se doveli do toga.
:thumbup:
kakabanja213

#4598 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by kakabanja213 »

Ci-Nick wrote: 27/06/2025 14:06

Struju ne pravi država, pravi je preduzeće koje ima iste troškove kao i ostala preduzeća.
U januaru i februaru je Elektroprivreda uvezla 200 GWh po trzišnim cijenama koje su bile iznad 40 feninga po KWh i prodala domaćinstvima koja se griju na klime po 10 feninga.
Ovo znaci da je uprava EP imalo sposobnija, to preduzece bi moglo imati ogromne prihode te nama u domacinstvima prodavati kilovat bar u pola cijene. Znaci ako je 15 16 feninga proizvodna, prodas po 40 u inostranstvo i otaje ti 24 25 zarade. Odreknes se 5 feninfa ciste zarade i prodajes domacim po 5 feniga po kilovatu.
1Dante1

#4599 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by 1Dante1 »

Naravno da je mogla, pisao sam o tome, no to se vjesto skriva. Da su investirali, prozivodnja bi mogla biti takva da bi cijena za nas mogla i biti niza radi izvoza.

No nisu, nisu nista uradili osim penala. Zato cemo im mi nadoknaditi manjak.
Ci-Nick

#4600 Re: ELEKTROPRIVREDA - Pljacka

Post by Ci-Nick »

kakabanja213 wrote: 27/06/2025 14:50
Ci-Nick wrote: 27/06/2025 14:06

Ovo znaci da je uprava EP imalo sposobnija, to preduzece bi moglo imati ogromne prihode te nama u domacinstvima prodavati kilovat bar u pola cijene. Znaci ako je 15 16 feninga proizvodna, prodas po 40 u inostranstvo i otaje ti 24 25 zarade. Odreknes se 5 feninfa ciste zarade i prodajes domacim po 5 feniga po kilovatu.
I da je najsposobnija neke bitne stvari se ne bi mogle promjeniti,.. termoblokovi imaju svoj životni vjek, ima čak i broj sati koji je određen i dogovoren od strane politike sa EU.
Tako i da imaš uglja u neograničenim količinama povećanom proizvodnjom bi prije potrošio termoblokovo, izvozio struju i poklanjao domaćinstvima u pola cijene i onda za nekoliko gofina bi bilo, ugalj nam više ne treba jer ga nemamo u čemu spaliti.
Pa bi presli na čistu uvoznu struju po uvoznim cijenama.
Post Reply