U BiH se vlast trudi da građane što više onemogući u svemu. Jer onda ne mogu sami, sve moraju platiti drugima, uglavnom firmama u kojima ljudi iz vlasti imaju interes. I da građani moraju plaćati razne namete da bi administracija, glasačka mašina, bila plaćena.-Chesterfield- wrote: ↑27/06/2025 12:06 Elektroprivrede nemaju interes da ljudi proizvode svoju struju, jer gube prihod.
Drugim riječima, u EU se država trudi da građani postanu energetski nezavisniji, dok se u BiH to svjesno usporava, iako je tehnologija dostupna i jeftina. Mislim na solare.
Energetika, solari, su samo jedan dio tog plana.
Evo, kolega reče, trebaš firmu koja će ti instalisati opremu. To možeš i sam, ali moraš platiti firmu.
Imaš dva pristupa: Uradiš sam, pa dobiješ potpis inspektora da si uradio po propisu ako potpis treba. Ili ovlaštena firma mora, moraš je platiti ne smiješ sam. Po tome koji od ta dva pristupa država progladi zakonom se vidi šta država misli o svojim građanima.
Zbog toga ja kada hoću sebi da kupim mjerni instrument da svoj uređaj popravim, moram ga čekati iz zavoda za mjeriteljstvo i platiti potvrdu. Uvozim iz EU, hoćemo EU standarde, nije za komercijalnu upotrebu (nemam obrt, nemam firmu) nego meni za hobi, svejedno. Moram obezbijediti platu nekome u zavodu.
Ne možeš pick-up vozilo registrovati kao lično, samo kao privredno. Idiotizam.
Država. Sranje.