Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
kandelabar

#4576 Re: Bášča

Post by kandelabar »

Pozdrav,
..interesuje me imam ruže u vrtu koje sam zasadio na proljeće i one su krenule već sa izdancima po niekih 4-5 cm međutim najednom su počeli listovi da kafene sa unutarnje strane i da kao "hude",a na stablu ruže se dešavaju kafeni kao krugovi kao da se biljka suši interesuje me da li je moguće da sam stavio na proljeće đubreta stajskog dosta i da je zbog ovih obilnih kiša došlo do otapanja đubreta pa se ruže sad suše ili je neka bolest u pitanju..ako treba slikat ću sutra
..drugo pitanje je u vezi paradajza u plasteniku inetersuje me koje grane da režem jer je on sad na nekih 50cm od zemlje izrasto i počinje da se širi na 2-3 ili 4 cvijetne grane kako da odaberem koju ću ostaviti kad na svakoj imaju cvijetovi ?
armin_jocker

#4577 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

kandelabar wrote:Pozdrav,
..interesuje me imam ruže u vrtu koje sam zasadio na proljeće i one su krenule već sa izdancima po niekih 4-5 cm međutim najednom su počeli listovi da kafene sa unutarnje strane i da kao "hude",a na stablu ruže se dešavaju kafeni kao krugovi kao da se biljka suši interesuje me da li je moguće da sam stavio na proljeće đubreta stajskog dosta i da je zbog ovih obilnih kiša došlo do otapanja đubreta pa se ruže sad suše ili je neka bolest u pitanju..ako treba slikat ću sutra
..drugo pitanje je u vezi paradajza u plasteniku inetersuje me koje grane da režem jer je on sad na nekih 50cm od zemlje izrasto i počinje da se širi na 2-3 ili 4 cvijetne grane kako da odaberem koju ću ostaviti kad na svakoj imaju cvijetovi ?
Sto se tice paradajza u plasteniku trebao si mu redovno kidati zaperke da ti se ne bi desilo da idu na 2,3 ili 4 grane. Da li je sad kasno da se odstrane te grane zavisi koliko su izrasle i da li ce poremetiti biljku, ostaviti velike tragove, jer to nije dobor za ne daj Boze razivanje bolesti na biljci ( sto je veci oziljak na biljki nakon otkinute grane, duze joj treba da zaraste, i eto plodnog tla za bolesti ....
Nema veze sto na svim granama ima cvijetova, biras centralnu granu, ona je najjaca, sve ostalo odstrani, ako nije kasno, jer ako tako ostane, rodice tebi paradajz, ali ce plodovi vjerovatno biti dosta sitniji, i bice ih manje.
Ja licno vodim paradajz u plasteniku samo na jednu granu, evo ove godine nisam primjetio pa mi je na par biljaka otisao na dvij grane, i taj cu ostaviti tako, sve ostalo na jednu granu ...
armin_jocker

#4578 Re: Bášča

Post by armin_jocker »

http://www.youtube.com/watch?v=TGkFJh5bKGg

Krastavci i odrzavanje istih, sklanjanje nepotrebnog, veoma slikovito i jednostavno objasnjeno
Sijalica koja gori

#4579 Re: Bášča

Post by Sijalica koja gori »

Pozdrav.

Može li mi netko reći za uzgoj bonsai-a? Imam malu mladu biljka drva grabića pa zelim od toga napraviti bonsai i interesuje me kako to ide od uzgoja pa nadalje? Tražila sam po internetu i piše da može grabić pa ako može netko da mi detaljno objasni kako šta? Bila bih jako zahvalna

Unaprijed hvala. :) ;krtola:
zijad_e

#4580 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Gledam nikad preci na 185 stranu uvog foruma, pa da bilo što napisem samo da predje :)
lady_di

#4581 Re: Bášča

Post by lady_di »

zijad_e wrote:Gledam nikad preci na 185 stranu uvog foruma, pa da bilo što napisem samo da predje :)
E pa nemoj bilo šta, mogao si najnoviji izvještaj o bašti :)

A evo mog izvještaja i pitanja usput: Rasad paprike i paradajza se dobro "drži", paprike mi čak izgledaju veselije od paradajza iako sam mislila da će biti obrnuto. Kad ih trebam prihraniti, imam ono peletirano gnojivo pomalo sam stavljala kad sam ih sadila, ne znam kad treba slijedeći put?
Mrkva nikla konačno,razaznaju se redovi kako sam sijala, ima puno korova ali kad pođem da iščupam izvadim i te nježne biljčice mrkve pa ne znam kako ću to?
Krastavci nikli, tikvice isto, raštika rasađena najbolje izgleda od svega, buranija i krompir jedva pokazuju nos :?
Posadila sam i 4 patlidžana i po mom mišljenju bili su se primili, ali su ih toliko zlatice napale, to nije normalno, dva su skroz obrstile i ne znam šta da radim. Posula sam onim prahom za zlaticu ali to ih izgleda ne sprječava, ne mogu svaki dan u baštu da ih kupim, ima li ko kakav savjet?
huxley

#4582 Re: Bášča

Post by huxley »

Meni su raštiku (a uskoro će pretpostavljam i kupusnjače) napale neke crveno/crne bube. Zna li ko koje su bube i kako da ih se riješim.

Hvala
zijad_e

#4583 Re: Bášča

Post by zijad_e »

lady_di wrote:
zijad_e wrote:Gledam nikad preci na 185 stranu uvog foruma, pa da bilo što napisem samo da predje :)

A evo mog izvještaja i pitanja usput: Rasad paprike i paradajza se dobro "drži", paprike mi čak izgledaju veselije od paradajza iako sam mislila da će biti obrnuto. Kad ih trebam prihraniti, imam ono peletirano gnojivo pomalo sam stavljala kad sam ih sadila, ne znam kad treba slijedeći put?
Mrkva nikla konačno,razaznaju se redovi kako sam sijala, ima puno korova ali kad pođem da iščupam izvadim i te nježne biljčice mrkve pa ne znam kako ću to?
Krastavci nikli, tikvice isto, raštika rasađena najbolje izgleda od svega, buranija i krompir jedva pokazuju nos :?
Posadila sam i 4 patlidžana i po mom mišljenju bili su se primili, ali su ih toliko zlatice napale, to nije normalno, dva su skroz obrstile i ne znam šta da radim. Posula sam onim prahom za zlaticu ali to ih izgleda ne sprječava, ne mogu svaki dan u baštu da ih kupim, ima li ko kakav savjet?
Evo ovih dana sadim krastavce i paprike. Krompir se okopo i luk masalah. Neki dan pratim sta vrana radi kraj luka: Vrana doskakuta kraj luka te sa svojim makazama (kljunom) presjece po pola i isčupa posadjeni luk. Uletio sam u kucu sav ljut i trazio bilo sta da je ubijem ali nista nisam našao osim petardi ...
Ratarka

#4584 Re: Bášča

Post by Ratarka »

lady, imam slicne probleme :D
zijad_e - stavi kakvo strasilo, ili nabavi macku, psa, ne znam, nezgodno skroz :(
armine, citam tvoje "dvije grane" i kontam da sutra moram to da pregledam, ako se dobro sjecam rekli ste negdje (mislim da je vrtlar to pisao) ako je zaperak vec veliki onda se kidaju cvjetovi na njemu, a ne zaperak, time ide i dalje glavnoj grani a ne ostaje rana, jesam dobro upamtila? kako ostalo u plasteniku?
u pauzi izmedju hranjenja mama kuje i vaganja stenaca kratki izvjestaj s lica mjesta: u basti situacija solidna, buranija, grasak, mrkva nikli lijepo, persun i pastrnjak proviruju, paradajz se primio i mraz ga nije ostetio. paprike napala seoska kuja, pola polomila, rest onako, hm, recimo neveseo. cini mi se da cu ja tu posijati jos buranije, izumedju paprika, pa nek bude guzva ako se prezivi :) jedino feferoni bas veselo prkose i to me raduje, njima nije ni mraz ni "gosca" naudili!
u plasteniku paradajz cvjeta, salatu jedemo intenzivno, paprike veselo stoje, ali da rastu - ne rastu vala. spinat otisao u cvijet, umjesto njega posadjem patlidzan, primio se, ali i on samo stoji. tikvice i krastavice nikli. eksprerimentalna mrkva nikla ko blesava, nemam pijma kad se moze vaditi baby mrkva?
posijacu jos salate a ostalo sam zapisala za narednu godinu, sad vise nemam kad da sadim, jedva stignem i da zalijem uz ove neplanirane nebastenske okolnosti x9 :) nista jos nisam oplijevila, bojim se da ne pocupam ono sto ne treba, jos ne razlikujem bas sasvim biljku od "nametnika". baja trenutno nema, koprivom pljuskam ko sumanuta svakih par dana.
svima jedan veeeeeliki pozdrav od trenutno skroz rasprodate (bicunekadskroz)ratarke! :-)
Ratarka

#4585 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kandelabar wrote:Pozdrav,
uslikaj, onda cemo dalje, do tada ne diraj nista :)
Ratarka

#4586 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:Danas čoek zasadio 80 paradajzova - rasadnik rasterećen. Buranija počela nicati, tikvice stoje, pomalo izbacuju nove listove, krompir još ne viri ali je on virio u gomolje i kaže samo što nisu. Prepao se da mu nije istruhnuo. Eto, ide polako naprijed.
do sada je i izvirio, neazurno javljam da je eksperiment mog coeka (ne znam ni kako to da nazovem) sa krompirom u redove pa najlon, pa nekakvi rovovi i sve to na nagrubo prekopano za sada nikao, sta ce dalje biti - ce da vidimo :D
osamdeset paradajza - meni to zvuci super puno, moram i ja da prebrojim, pokusacu sutra pa javim da li jedemo samo paradajz ili jos ponesto ove godine :-)
Mu'min

#4587 Čili

Post by Mu'min »

Saksija uzgoj čilija već cvate kod mene. :)

Image
Last edited by Mu'min on 22/05/2013 12:16, edited 1 time in total.
lady_di

#4588 Re: Čili

Post by lady_di »

Mu'min wrote:Saksija uzgoj čilija već cvate kod mene. :)
Svaka čast Mumine, ja ću to aBd probati iduću sezonu, ali trebaće mi savjet za neku ljutaču koja nije previše ljuta, onako blago tek da oprlji nepce, niko ne voli ljuto osim u grahu, a ja nikako, ja sam pravi sladokusac :)

Može li savjet molim te vezano za dohranu paprika i paradajza, kad slijedeći put trebam dodati đubriva, kad sam ih rasađivala stavila sam u zemlju pomalo, imam onaj bogatin-peletirano đubrivo što je Armin spominjao, hvala
topcam
Vozim: uzbrdo

#4589 Re: Bášča

Post by topcam »

lady_di wrote:

Kim posaditi. Prirodom protiv stetocina.
http://bs.wikipedia.org/wiki/Kim
Mu'min

#4590 Re: Čili

Post by Mu'min »

Es-selamu alejkum
lady_di wrote:Svaka čast Mumine, ja ću to aBd probati iduću sezonu, ali trebaće mi savjet za neku ljutaču koja nije previše ljuta, onako blago tek da oprlji nepce, niko ne voli ljuto osim u grahu, a ja nikako, ja sam pravi sladokusac :)
Odgovor: Jalapeno (early).
lady_di wrote: Može li savjet molim te vezano za dohranu paprika i paradajza, kad slijedeći put trebam dodati đubriva, kad sam ih rasađivala stavila sam u zemlju pomalo, imam onaj bogatin-peletirano đubrivo što je Armin spominjao, hvala
Svako koristi razna đubriva (od trava preko "BIO iz trgovine" do kemikalija.
Ja lično koristim od Plantelle VITA i VRT.
A sada kontam da prvo počnem sa žarom (recept 1kg žare+10l vode, ostaviš dan i 10%:90% smjesa:voda) koristiti.
Vidi ćemo kako će se ponašati.

ms
Mu'min
Chloe
Photo mod

#4591 Re: Bášča

Post by Chloe »

Malo sam poboravila kako funkcioniše ovaj php forum, ipak ću pokušati postaviti jednu fotku , ako nešto bude kako ne treba, halalite.

Moj krompir. Prvi s lijeva je rani, u sredini domaći (žuti - okrugli i crveni) a krajnji kasni. Domaći je jako loših loza, ali u zemlji ima puno mladih kompirića, obzirom na loše loze ... ne nadam se ničemu posebno od njega. Ostali su ok.

Image
Last edited by Chloe on 22/05/2013 22:24, edited 1 time in total.
Chloe
Photo mod

#4592 Re: Bášča

Post by Chloe »

Bravo ja.

Moj grah: Nije iznikao kako treba, i počeo je žutiti od hladnoće, ali ne sav, nego samo jedan dio tj. šareni, a zeleno-žuti je dobar, i sad mi je žao što sam ga malo posijala. I na fotki se vidi ta razlika.

Image

Fotkala sam cijelu baštu, ali nešto sam zabrljala nema fotke, pošto je moja beba bila sa mnom ništa čudno.
Chloe
Photo mod

#4593 Re: Bášča

Post by Chloe »

Sad bih vas zamolila da pogledate slijedeću fotku odnosno biljku i prepoznate je. To je nešto niklo u bašti, ima te biljke nekoliko strukova u jednom krugu od metar i pol. Ne liči mi na korov, ali ni neku od biljki koje sam sijala ili sijem. Voljela bih znati šta je. Ako ko zna, bujrum napisati.

Image
Zovem se Zelena

#4594 Re: Bášča

Post by Zovem se Zelena »

Meni se ipak čini da je korov...

Sent from my LT26i using Tapatalk 2
Chloe
Photo mod

#4595 Re: Bášča

Post by Chloe »

Zovem se Zelena wrote:Meni se ipak čini da je korov...

Može biti, nešto novo na mom terenu, jer sam pitala i neke starije tete, nisu biljku prepoznale. Šta je da je, ja sam to lijepo okopala, neka napreduje dok ne utvrdim gradivo. :)
lady_di

#4596 Re: Bášča

Post by lady_di »

@kladušanka nemam ti pojma o ovoj biljci ali je zato krompir mašala i pejzaž vala :thumbup:
Ratarka

#4597 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kladusanka, imas zemlje ko senci, kod tebe mjesta ima za ihahaj svega :)
meni sve ovo tvoje super izgleda, ne znam kakve mane nalazis grahu, iz moje perspektive je savrsen.
a opva neka biljka - cak i iz mog neukog ugla je neko samoniklo duzeuzimajuce cudo, ali eto, kad vec imas mjesta ti je i zalis, da prije konstatujemo sta je :D
nego, neko je pisao da su mu buraniju napale baje, nemam vremena a ni net mi nije bas normalan da trazim ko...meni se desila ista stvar pa sam pitala zene u selu, odgovor je identican - pospi lugom. to sam jutros uradila, ne vidim neke promjene, ali posto trenutno pada kisa sutra cu posuti pónovo pa ako bude imalo smisla javim. a koprivu sam pokiselila da i njom poprskam.
mumine, nerado te korigujem, ali zar nije to kiseljenje koprive na 24 sata u tom omjeru za (tj. protiv) bajica? ono za gnojivo sam citala i ucinila da stoji puno duze, a rastvor sam upamtila da je cca 1:40. mozda sam pobrkala ali sada tako primjenjujem i plastenik se ne buni, no opet - nisam sigurna jer cinim kako procitam....
lady_di

#4598 Re: Bášča

Post by lady_di »

Ratarka wrote: mumine, nerado te korigujem, ali zar nije to kiseljenje koprive na 24 sata u tom omjeru za (tj. protiv) bajica? ono za gnojivo sam citala i ucinila da stoji puno duze, a rastvor sam upamtila da je cca 1:40. mozda sam pobrkala ali sada tako primjenjujem i plastenik se ne buni, no opet - nisam sigurna jer cinim kako procitam....
I ja sam bila shvatila da kad se kopriva koristi kao gnojivo mora proći fermentaciju, i koliko se sjećam svi su govorili da to smrdi-nisam još potopila nemam dovoljno koprive, ako stignem potopiću u subotu pa ću u nedjelju rasad pošpricati preventivno

Ratarko evo ti jedan recept pa probaj s ovim buraniju, ovo sam u svoj podsjetnik iskopirala odnekud i prenosim doslovno, možda će još nekome valjati:

"Imam jedan odličan recept protiv nametnika i nadam se da će biti svim userima na forumu od pomoći. To je najobičniji duhan. Za pušače : Uzmite posudicu napunjenu vodom i opuške bacajte u tu zdjelu (neka ih bude oko 15-20) pustite da odstoje u vodi 24 sata pa tu žutu vodu stavite u špricaljku. Za nepušaće: kupite vrećicu bilo kojeg duhana i istresite ga u vodu, zatim slijedi gore naveden postupak. Sa tom tekućinom pošpricajte bolesne biljke i rezultati će biti uočljivi nakon par dana. Da napomenem da ta duhanska tekućina ne šteti biljkama jer inače, biljka duhana proizvodi taj sastojak (nikotin) da bi sama sebe zaštitila od raznoraznih napasnika. Vodu obavezno procjediti kroz neku gazu da čestice duhana ne dospiju u špricaljku jer će se začepiti. Jeftino a vrlo vrlo korisno za uništavanje većine nametnika."
Zovem se Zelena

#4599 Re: Bášča

Post by Zovem se Zelena »

kladusanka wrote:

Može biti, nešto novo na mom terenu, jer sam pitala i neke starije tete, nisu biljku prepoznale. Šta je da je, ja sam to lijepo okopala, neka napreduje dok ne utvrdim gradivo. :)
U mom rodnom kraju se nešto slično zove mosk(v)ača, narodni naziv naravno, i prilično je žilava biljčica. Naraste skoro metar visine i baš tako u "kolonijama". Jako teško se uništava, skoro nikako jer ima jak korijen. Ja bih to čupnula :-) svakako nije posijana.
Kakvo je zemljište inače?

Chloe
Photo mod

#4600 Re: Bášča

Post by Chloe »

lady_di wrote:@kladušanka nemam ti pojma o ovoj biljci ali je zato krompir mašala i pejzaž vala :thumbup:
Hvala, hvala . ;) :)
Ratarka wrote:kladusanka, imas zemlje ko senci, kod tebe mjesta ima za ihahaj svega :)
meni sve ovo tvoje super izgleda, ne znam kakve mane nalazis grahu, iz moje perspektive je savrsen.
a opva neka biljka - cak i iz mog neukog ugla je neko samoniklo duzeuzimajuce cudo, ali eto, kad vec imas mjesta ti je i zalis, da prije konstatujemo sta je :D
Grah ne izgleda loše na fotki koliko jeste. Svi se žale Ili je požutio od hladnoće ili su ga neke bolesti (baje) obuzele.Zemlje imam jedan veći komad na upotrebi, nije moja, i sva sreća da je naša zemlja jako daleko od kuće, raspala bih se sjetvama, uzgajanjima biljki, pored svih drugih obaveza. :)))
Zovem se Zelena wrote:
kladusanka wrote:

U mom rodnom kraju se nešto slično zove mosk(v)ača, narodni naziv naravno, i prilično je žilava biljčica. Naraste skoro metar visine i baš tako u "kolonijama". Jako teško se uništava, skoro nikako jer ima jak korijen. Ja bih to čupnula :-) svakako nije posijana.
Kakvo je zemljište inače?

@Zelena, ti mene zabrinu. Ne znam ti ja o zemljištu ništa. Onako narod kaže da je rana zemlja, malo smo na brdu, sunčana strana i to je sve što znam. Jesenas smo gnjojili baštu stajskim gnjojivom, i sad sumnjam da je ta biljka došla s njim, drugog objašnjenja nema. Zemlja već ima korov koji je jako težak za istrebljivanje, narod ga zove "sirak" (listovima podsjeća na kukuruz kad samo nikne). On i ja ratujemo, uspjevam ga obuzdavati teškom mukom, pa samo mi još treba neki novi korov koji se teško uništava. :-)

Kod nas je jako hladno, smrzavam se od jutros Šta se tek dešava sa našim biljkicama? Predviđen je pad temperature i do 2-3 stepena u narednim danima.
Post Reply