Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Vasco da Gama

#4576 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Vasco da Gama »

cindrlimindrli wrote: Jasno, samo, mozda je prerano jer rane u tom gradu cini se jos nisu zarasle. Ja da sam Srbin od sramote nikad ne bih nogom krocio u taj grad.
hoćeš reći da srbima nije mjesto ni sarajvom da hodaju, osim ako su besramni.
cindrlimindrli

#4577 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by cindrlimindrli »

Vasco da Gama wrote:
cindrlimindrli wrote: Jasno, samo, mozda je prerano jer rane u tom gradu cini se jos nisu zarasle. Ja da sam Srbin od sramote nikad ne bih nogom krocio u taj grad.
Hocu reci da je neko u moje ime pocinio sva ona divljastva zadnje sto bi mi palo na pamet jeste da u tom gradu bilo sta trazim sem oprosta.
Vasco da Gama

#4578 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Vasco da Gama »

cindrlimindrli wrote:
Hocu reci da je neko u moje ime pocinio sva ona divljastva zadnje sto bi mi palo na pamet jeste da u tom gradu bilo sta trazim sem oprosta.
zasto u tvoje ime. zar je tvoj identitet jedino nacionalni? mozda je nekom srbinu njegov nacionalni identitet sporedna stvar.

ili je samo kod srba to slucaj, a kad neko kaze muslimani ce preglasat onda oni mozda imaju pletoru identiteta
Skijaš

#4579 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

cindrlimindrli wrote:
Skijaš wrote:
sherbett wrote:
Алал ти! О томе причам цијело вријеме! :D
Nema potrebe za izuzimanjem jer se za ćirilicu traži ravnopravan status, a onaj ko je uvrijeđen ravnopravnošću ima problem na koji društvo ne smije gledati s razumijevanjem.
Jasno, samo, mozda je prerano jer rane u tom gradu cini se jos nisu zarasle. Ja da sam Srbin od sramote nikad ne bih nogom krocio u taj grad.
Za ravnopravnost nikad nije prerano. A o tome se ovdje radi, ne o nametanju samo ćirilice nego o ravnopravnosti latinice i ćirilice. Svi smo mi izgubili i ne možemo zbog životnih tragedija drugima pišati po glavi.
cindrlimindrli

#4580 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by cindrlimindrli »

Vasco da Gama wrote:
cindrlimindrli wrote:
zasto u tvoje ime. zar je tvoj identitet jedino nacionalni? mozda je nekom srbinu njegov nacionalni identitet sporedna stvar.

ili je samo kod srba to slucaj, a kad neko kaze muslimani ce preglasat onda oni mozda imaju pletoru identiteta
Nemam se namjeru s tobom naprdjivat, rekao sam sta sam imao za reci glede ovog slucaja i zadnje sto mi pada na pamet jeste da odgovaram na tvoje nemuste analogije. Dovidjenja, prijatno.
Bodkin

#4581 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

cindrlimindrli wrote:
Vasco da Gama wrote:
samo je pitanje dokle unazad ici
Skijaš

#4582 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:
cindrlimindrli wrote:
Vasco da Gama wrote:
samo je pitanje dokle unazad ici
To i ja tebe pitam kada kažeš da se Srbima nešto ne treba dozvoliti jer Hrvati smatraju da je prerano.
Vasco da Gama

#4583 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Vasco da Gama »

cindrlimindrli wrote:
Nemam se namjeru s tobom naprdjivat, rekao sam sta sam imao za reci glede ovog slucaja i zadnje sto mi pada na pamet jeste da odgovaram na tvoje nemuste analogije. Dovidjenja, prijatno.
ama bolan... i sam vidiš da se fašizam ne može upakovat u neku šatro moralno etičiku foliju. "muslimani da imaju obraza nikad ne bi hodali new yorkom nakon što je u njihovo ime neko spržio 2 zgrade", je praktično tvoja rečenica... buahahhaha...

isti si kao oni streljači u srebrenici i znamo da su te roditelji vaspitali da ubijaš. jedina razlika između tebe i njih je što nisi imao šansu. ali to sigurno ne trebamo da zahvalimno tvojoj mani na finom odgoju nego alahu što te nije blagoslovio takvom ulogom.
Bodkin

#4584 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
To i ja tebe pitam kada kažeš da se Srbima nešto ne treba dozvoliti jer Hrvati smatraju da je prerano.
samo jedan grad i to sa razlogom. ni njemci nisu mogli u kragujevac uci 40 godina. ne treba braniti ucenje u skolama, vjeronauk i ostale stvari. table na zgradama? nije bas toliko bitno
Skijaš

#4585 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:
Skijaš wrote:
samo jedan grad i to sa razlogom
Pa uvijek ima razlog kojim će neko pravdati nepravdu, najmanji je problem naći sebi opravdanje za netrpeljivost.
Skijaš

#4586 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

sherbett wrote:Jel ti @Skijaš živiš u Hrvatskoj?
Mater mi je raznesena četničkom granatom, a mater jebem svakom onom ko udara po Srbima kao narodu. Jesam li ti odgovorio na pitanje ? Sjećamo se Vukovara a ne sjećamo se Jasenovca nakon kojeg su Srbi, da su htjeli, jebati Hrvate za sva vremena, Italija bi dobila Istru, Beograd sve dok Karlovca a Hrvati kurac za uho. Treba se sjećati svega, budućnost graditi na nadi u bolje sutra a ne na pravdanju nepravde.
Skijaš

#4587 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

sherbett wrote:
Skijaš wrote:
Za ravnopravnost nikad nije prerano. A o tome se ovdje radi, ne o nametanju samo ćirilice nego o ravnopravnosti latinice i ćirilice. Svi smo mi izgubili i ne možemo zbog životnih tragedija drugima pišati po glavi.
Ti si nešto pobrkao!
Ne može nacionalna manjina da bude ravnopravna sa većinskim narodom. I ne može ćirilica da bude ravnopravna latinici koje je službeno i jedino pismo u RH.
Mislio sam na ravnopravnost pred zakonom. Nikakvi izgovori mojom, tvojom, njihovom, njegovom (itd) tragedijom. To već jednom treba ostaviti iza nas, zbog generacija koje dolaze.
Skijaš

#4588 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

sherbett wrote:
Skijaš wrote:
sherbett wrote:Jel ti @Skijaš živiš u Hrvatskoj?
Mater mi je raznesena četničkom granatom, a mater jebem svakom onom ko udara po Srbima kao narodu. Jesam li ti odgovorio na pitanje ? Sjećamo se Vukovara a ne sjećamo se Jasenovca nakon kojeg su Srbi, da su htjeli, jebati Hrvate za sva vremena, Italija bi dobila Istru, Beograd sve dok Karlovca a Hrvati kurac za uho. Treba se sjećati svega, budućnost graditi na nadi u bolje sutra a ne na pravdanju nepravde.
ja ne znam koji je tvoj problem, nit zadirem u njega. nema potrebe za ovako konstruiranim replikama. nit ti znaš moje stavove, nit ja osuđujem tvoje. Nit sam u ikojem postu na ovu temu udarila po Srbima kao narodu! Ja sigurno ne!
Mene to čisto zanima da vidim iz kojeg kuta ti sagledavaš situaciju u RH, ili u Vukovaru.
Nit sam opterećena, nit su me odgojem i obrazovanjem opterećivali prošlošću, ja ne vučem te nacionalističke komplekse.
Niti ih koristim kao argument u raspravi.
Stoga nema ni potrebe za daljnjim replikama u ovom tvom tonu.
Svako onaj ko kaže da je prerano za ćirilicu u Vukovaru hrani međuetničku netrpeljivost. Neko nesvjesno i iz dobre namjere (jer misli da tako izbjegava polarizaciju), neko jer zaista mrzi, ali opravdanja nema i ne može se naći. Ako vam je pitanje ćirilice toliko nebitno, nemojte se javljati po tom pitanju i zadržite se na temama o sumnjivoj privatizaciji.
Skijaš

#4589 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

sherbett wrote:
Skijaš wrote:
Svako onaj ko kaže da je prerano za ćirilicu u Vukovaru hrani međuetničku netrpeljivost. Neko nesvjesno i iz dobre namjere (jer misli da tako izbjegava polarizaciju), neko jer zaista mrzi, ali opravdanja nema i ne može se naći. Ako vam je pitanje ćirilice toliko nebitno, nemojte se javljati po tom pitanju i zadržite se na temama o sumnjivoj privatizaciji.
onda ne citiraj moj post u replici, jer ja to nisam napisala.
polarizacija se ne izbjegava time da se krši zakon kojim se jamči nečije pravo, nego se produbljuje. nikoga ne mrzim, ničije pravo ne osporavam, niti pravo na ćirilicu, nit pravo onih koji se protiv nje bune. ako si shvatio suprotno, ne čitaš pažljivo.
Građani, tj. državljani RH, koje god narodnosti, imaju mnogo veće probleme od natpisa na tablama. i da, zaslužuju više pažnje i rasprava, te teme o sumnjivim privatizacijama.
Dakle, ti podržavaš ovu akciju postavljanja tabli na kojim je i ćirilica, a osuđuješ ove koji pokazuju netrpeljivost prema ćirilici ?
Skijaš

#4590 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

sherbett wrote:
Skijaš wrote:
Dakle, ti podržavaš ovu akciju postavljanja tabli na kojim je i ćirilica, a osuđuješ ove koji pokazuju netrpeljivost prema ćirilici ?
Pogrešno!
Podržavam prava svakoga.
Kako manjine na pismo i jezik, pravo garantirano Ustavom i Zakonom, tako i pravo većine da se buni ako se time njihova sloboda ugrožava
Hoćeš reći da ova javna manifestacija srpstva (propisana zakonom) ugrožava slobodu Hrvata ?
Skijaš

#4591 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

sherbett wrote:
Skijaš wrote:
Hoćeš reći da ova javna manifestacija srpstva (propisana zakonom) ugrožava slobodu Hrvata ?
jel ti namjerno to radiš?
Naravno da ne ugrožava slobodu Hrvata.
Ja sam Hrvatica, i ćirilica me ni najmanje ne ugrožava.
Ugrožava skupinu onih kojima predstavlja simbol agresora.
Kao što sam više puta rekao na ovoj temi, nije bitno to što neko misli da ga dvojezična tabla u Vukovaru ugrožava i na to se ne treba osvrtati jer tad otvaraš vrata svakoj netolerantnoj skupini da širi antagonizme pod krinkom navodne ugroženosti. Jer tad postaje dovoljno samo reći da ih dio nečijeg identiteta ugrožava. U stvarnosti, taj bi neko bio ugrožen da se pokušava nametnuti samo ćirilicu, a pismo srpskog naroda u današnjoj Hrvatskoj predstavljati kao simbol okupatora može samo izmanipulisan ili zlonamjeran. U oba slučaja neko od koga treba očekivati da revidira svoj stav umjesto što se za njega traži razumijevanje.
Bodkin

#4592 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

Skijaš wrote:
Bodkin wrote:
Skijaš wrote:
samo jedan grad i to sa razlogom
Pa uvijek ima razlog kojim će neko pravdati nepravdu, najmanji je problem naći sebi opravdanje za netrpeljivost.
Htio sam reci samo da nije kraj svijeta ako je mozda prerano za taj jedan grad. Jasno je meni i slazem se oko toga za ww2 ali tada su drugaciji ciljevi bili i drugaciji odnosi. Ako srbi imaju pravo na svoj jezik kao manjina, vjeroispovijest i nema diskriminacije kod zaposljavanja to je vec veliko ( ako je ovako kako sam nabrojao)
radostan dan

#4593 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by radostan dan »

ćirilica je simbol agresora...
ok.
na teritoriji vukovora?
ok.
besmisleno je da u istri nije, a u vukovaru jeste.
nek je ukinu komplet, jer je svakako latinica jedino pismo u hrvatskoj.
uostalom, za to se hrvatska borila. i izborila. nakon 20, 50, 150 godina. zašto da se lažemo?
nema srba, nema ćirilice.
ta sića što je ostala se može svrstati pod - statističku grešku.
a svi oni srbi iz hrvatske što podigoše revoluciju 1941., svi poginuli i preživjeli borci srbi u nob-u iz hrvatske ( a imaju nepobitne činjenice o nacionalnom sastavu četa i brigada iz hrvatske minus istra, pa se ne može sakriti ko je najveći teret podnio), nek se vrte u grobu kao propeleri.

zaista je besmislena rasprava po ovom pitanju.
Skijaš

#4594 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:
Skijaš wrote:Pa uvijek ima razlog kojim će neko pravdati nepravdu, najmanji je problem naći sebi opravdanje za netrpeljivost.
Htio sam reci samo da nije kraj svijeta ako je mozda prerano za taj jedan grad.
Za priču o novoj Jugoslaviji je prerano, ćirilica je dio identiteta jednog naroda i ako to nekom smeta, treba mu objasniti neke osnove umjesto da mu se popušta.
Skijaš

#4595 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

sherbett wrote:
Skijaš wrote:
Bodkin wrote:
Htio sam reci samo da nije kraj svijeta ako je mozda prerano za taj jedan grad.
Za priču o novoj Jugoslaviji je prerano, ćirilica je dio identiteta jednog naroda i ako to nekom smeta, treba mu objasniti neke osnove umjesto da mu se popušta.
ako se usudiš, objasni im ti...
Na ovom se forumu traži opravdanje za njih, da sam u Vukovaru sigurno je da bih se i direktno protivio širenju mržnje.
vee-jay

#4596 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

Smijesno je traziti argumente protiv cirilice.
torcida

#4597 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by torcida »

vee-jay wrote:Smijesno je traziti argumente protiv cirilice.
mislim da je veći problem u onima koji stoje iza nje...a ne u samom pismu
vee-jay

#4598 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vee-jay »

torcida wrote:
Pa iza cirilice stoje juznoslavenski narodi... tj. juznoslavenski narod. Jesu budale i priglupi ali to je njihovo tj. nase pismo :D :-D
torcida

#4599 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by torcida »

vee-jay wrote:
torcida wrote:
Pa iza cirilice stoje juznoslavenski narodi... tj. juznoslavenski narod. Jesu budale i priglupi ali to je njihovo tj. nase pismo :D :-D
kao i latinica pa imaš kontra primjera koliko hoćeš...ali nije u tome poanta priče ;)
naravno da ne opravdavam nasilje ali ne možeš reći da je primjereno preko noći stavljati natpise znajući da ćeš takvim nastupom samo povećati jaz među ondašnjim ljudima, zar ne?
s druge strane, imaš popriličan broj ljudi koji i dan-danas nisu pronašli svoje najmilije...i sad je kao logično i zdravorazumski očekivati da će ti isti ljudi blagonaklono gledati na takve scenske nastupe vladajuće grupacije?
da, rat je prošao...ali rane nisu zacijelile...i ne možeš forsirati stvari kako bi se nekom tamo dodvorio a x neraščišćenih problema gurati pod tepih..ne ide to tako
LDLT

#4600 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by LDLT »

radostan dan wrote:nek je ukinu komplet, jer je svakako latinica jedino pismo u hrvatskoj.
uostalom, za to se hrvatska borila. i izborila. nakon 20, 50, 150 godina. zašto da se lažemo?

Netko je nakon par godina ratovanja, protjerivanja i sijanja mržnje odbio plan koji bi mu unutar međunarodno priznatih granica dao i ćirilicu i podosta više od toga. Ćirilicu su sami ukinuli još 95. i dobivaju ju natrag od te iste države u gradu koji je simbol agresije.
I da, rasprava sa stranom koja uvijek povlači na temu 41-45. je i više nego besmislena, slažem se.
Post Reply