Zah wrote:Mr.Jefferson. Moram ti kazati da u SAD zivim 10 godina. Moj radni kolega je Jevrej iz Poljske. Moj menadzer je takodje Jevrej iz Posljske.Njihovi preci su dosli ovdje pred sam pocetak II svjestskog rata. Sa kolegom koji je universitetski obrazovan razgovaram svaki dan. Nema tema o kojima uz kafu nismo pricali. On je nedovoljno informisan, dijelom sto je sam takav, jer ne zeli neke stvari da zna a dijelom sto mu se neke informacije i ne serviraju. Kad mu ja ponudim veb sajt koji bi kao Jevrej trebao da procita, jer tekst pise ugledni Jevreji, on kaze da ce procitati. Kad ga kasnije pitam da li je porcitao, on kaze da nije. Tako ga pitam 4-5 puta i onda zakljucima, da covjek jednostavno nece da cita ono sto moze uticati na promjenu njegova stava o nekom problemu .To je poznata stvar iz socijalne pishologije.
Neki dan razgovaram sa mojim menadzerom vezano za povisicu. Dugo sam ga slusao i vidim da covjek ne zna neke elementarne stvari kada je u pitanju komunikacija sa ljudima a onda ga upitam, da li je nesto procitao o radu menadzera i njegovoj komunikaciji sa osobljem. On kaze da nije. Kako je bio prepotentan u svom govoru, ja mu onda kazem, da sam to i primijetio iz njegovog izlaganja. On se zacrveni a onda me upita " da li hoces kazati da sam ja los menadzer. Ako to nece uticati na moje povecanje i uopste tvoj odnos prema neni kao radniku, ja cu ti reci sve sto mislim. Onda mi je kazao "a argumenti za tu tverdnjuu". Naveo sam mu 7 argumenta uz obrazlozenje. On se zamislio i pustio mene da pricam. Sobzirom da sam ocekivao ovakav razgovor, iz torbe mu izvadim knjigu PRACTICAL BUSINESS PSYCHOLOGY od Donalda i Eleanor Laird-americki autor. Onda mu procitam naslove iz sadrzaja vezano za njegov rad. Prvi naslov je bio, kako menadzer razgovara sa radnikom vezano za povisuu, pa onda druga pitanja. Na kraju mu ponudim da to procita a on kaze "ne ne zalim to citati". Na rastanku mi je kazao, da mu je drago sto sam bio kranje iskren i da ce on nastojati da u buduce ne previ slicne greske. Povisicu sam dobio .
Istu knjigu ponudio sam jos cetvorici menadzera sa kojima povremeno komunicaram. Ni jedan njije izrazio zelju da to procita. Njihovo obrazovanje je jako oskudno, oni nemaju naviku za citanjem, ucenjem. Mali je broj ljudi koji zele nesto da nauce. Predsjednk Obama je dobro obrazova, jer je samo u obrazovanju vidjeo svoju sansu.
Kako je moguce uz rad zavrsiti studije za 4 godine i jos izlaziti sa drustvom. Jedan moj prijatelj je univerzitetski profesor. Dok sam zivio u drugom gradu, cesto smo poslije podne pili kafu.Jednog dana on me nazove i kaze da nece doci jer ima obaveza. Naime, jedan student slabo savladjuje gradivo, pa mora ostati 2 sata da mu pomogne. Kazem, pa sto ne uci kod kuce. " Njegov otac je platio i ja moram da ga pripremim da polozi ispit i da stekne ono najosnovnije znanje, a kasnije u zivotu napredovat ce zavisno od znanja koje bude imao". Dakle, ovdje je sve drukcije samo je nebo isto palavo kao kod nas.
Izvinjavam se moderatoru, sto sam se udaljio od teme u zelji za pojasnjenjem.
Znas stvar je u tome sto u ovoj zemlji zive najveci zivuci naucnici i vjerovatno najignorantniji ljudi. Medjutim, reci kako su neinformisani je prepotentno iz razloga sto sam ja vidio ljude sa srednjom skolom koji znaju dosta vise od univerzitetski obrazovanog bosanca! Hocemol sad reci da su bosanci glupi?
Sto se tice profesora i njegovog ostanka sa studentom, de da ti ja ispricam kako to rade pametni bosanci.
Tamo nekad kada sam bio prva godina prava polazem ja sociologiju. Sjedam kod Gosp. Fuada Saltage (mnogima ne treba objasnjavati ko je on), gos. Saltaga ima Stock ispred sebe, pusi cigaru u sobi gdje se 4 jedva smjesti i pita me tri pitanja, nakon toga kada sam mu odgovorio on kaze, "de mi samo jos recite kako je Kant odrastao."
Znas sto mi je postavio to pitanje? Zato sto je iz sarajeva dolazio u zenici i bio placen po studentu!
Znaci, glupi amerikanci ili pametni bosanci? Gdje da gradim buducnost? kod prvih ili drugih? Ja eto kao i ti izabrao prve. Znaci, glupih ljudi imas svigdje, ali reci da su "amerikanci" generalno glupi, neobrazovani u zemlji koja daje preko 50% svjetskih inovacija je smjesno.
Drugo, to sto ti brojis nacionalna krva zrnca je meni smjesno. Ja barem nikad nisam gledao s kim radim, a radim i sa jevrejima, muslimanima, krscanima itd.
Medjutim, ako cemo o pameti, po cemu su bosanci pametniji od amerikanaca? Pogledaj BiH pogledaj ameriku? I na kraju, ti si izabrao ameriku!