Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
jefferson

#4576 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Zah wrote:Mr.Jefferson, prije nego sto pocnes pisati komentar, pogledaj ko je autor teksta. Ja sam samo napisao uvodne napomene, a sve ostalo je tekst autora cije ime imas prije prezentiranog teksta. Da bi tekst ucinio interesantnijim, ja sam nasao fotografije nekih od osoba ciji su citati navedeni. Dakle, nije to moj tekst, nego tudji tekst, jer ja nisam toliko upucen u ovu problematiku, kao autor teksta.

Pitas me, da li vjerujem u ovo sto je napisano navedeni autor.Naravno da vjerujem, jer kako tumaciti cinjenicu da lobisti ne dolaze kod predsjednickih kandidata, nego pozivaju predsjednicke kandidate da dodju kod njih. Hilari je odmah bila pozvana, Obama nije, jer su smatrali da je autsajder. Medjujtim, kad je pobijedio, nisu oni isli kod njega, nego su njega pozvali da dodje i gospodin Obama je domah poslusao otisao. Nakon sastanka dao je izjavu u smisli kako je Izrael ameriki prijatelj i da ce SAD stiti interese Izraela. Skoro smo mogli porocitati kako je predjsednik Izraela pozvao Busa. Bus je bio na sastanku i drzao je govor. Olmut je trazio da prekine govor i da dodje na telefon, sto je Bus i ucinio. Dobio je naredbu da SAD moraju staviti veto na Rezoluciju o Gazi koja je bila u izradi.Ovaj primjer dovoljno govori ko je naredbodavac a ko izvrsilac.
Ja sam ti fino crvenim slovima podebljao na ono na sta sam dao komentar!
Ja reko na temi o Tajipu Erdoganu kako se svi ko muhe na govno sjate kada je neki vanjskopoliticki problem/tema, ali zato kad je domaca katastrofa u pitanju svi cute. Valjda, posto su bosanci dovoljno informisan, bolje od amerikanaca pa nema potrebe :D
KemooSA

#4577 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

Zah wrote:
Pitas me, da li vjerujem u ovo sto je napisano navedeni autor.Naravno da vjerujem, jer kako tumaciti cinjenicu da lobisti ne dolaze kod predsjednickih kandidata, nego pozivaju predsjednicke kandidate da dodju kod njih. Hilari je odmah bila pozvana, Obama nije, jer su smatrali da je autsajder. Medjujtim, kad je pobijedio, nisu oni isli kod njega, nego su njega pozvali da dodje i gospodin Obama je domah poslusao otisao. Nakon sastanka dao je izjavu u smisli kako je Izrael ameriki prijatelj i da ce SAD stiti interese Izraela. Skoro smo mogli porocitati kako je predjsednik Izraela pozvao Busa. Bus je bio na sastanku i drzao je govor. Olmut je trazio da prekine govor i da dodje na telefon, sto je Bus i ucinio. Dobio je naredbu da SAD moraju staviti veto na Rezoluciju o Gazi koja je bila u izradi.Ovaj primjer dovoljno govori ko je naredbodavac a ko izvrsilac.
O tome nema smisla vise ni raspravljati...
ImageImage
Image
jefferson

#4578 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

KemooSA wrote:
Zah wrote:
O tome nema smisla vise ni raspravljati...
ImageImage
Image
O cemu? Da amerika podrzava Izrael a ne nekog drugog, mislim, jel ste vi to toplu vodu otkrili mozda?
Nego kako komentarisete da Egipat u vojnoj pomoci i parama dobija samo dvije milijarde manje od Izraela?
Zah

#4579 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Zah »

Mr.Jefferson. Moram ti kazati da u SAD zivim 10 godina. Moj radni kolega je Jevrej iz Poljske. Moj menadzer je takodje Jevrej iz Posljske.Njihovi preci su dosli ovdje pred sam pocetak II svjestskog rata. Sa kolegom koji je universitetski obrazovan razgovaram svaki dan. Nema tema o kojima uz kafu nismo pricali. On je nedovoljno informisan, dijelom sto je sam takav, jer ne zeli neke stvari da zna a dijelom sto mu se neke informacije i ne serviraju. Kad mu ja ponudim veb sajt koji bi kao Jevrej trebao da procita, jer tekst pise ugledni Jevreji, on kaze da ce procitati. Kad ga kasnije pitam da li je porcitao, on kaze da nije. Tako ga pitam 4-5 puta i onda zakljucima, da covjek jednostavno nece da cita ono sto moze uticati na promjenu njegova stava o nekom problemu .To je poznata stvar iz socijalne pishologije.

Neki dan razgovaram sa mojim menadzerom vezano za povisicu. Dugo sam ga slusao i vidim da covjek ne zna neke elementarne stvari kada je u pitanju komunikacija sa ljudima a onda ga upitam, da li je nesto procitao o radu menadzera i njegovoj komunikaciji sa osobljem. On kaze da nije. Kako je bio prepotentan u svom govoru, ja mu onda kazem, da sam to i primijetio iz njegovog izlaganja. On se zacrveni a onda me upita " da li hoces kazati da sam ja los menadzer. Ako to nece uticati na moje povecanje i uopste tvoj odnos prema neni kao radniku, ja cu ti reci sve sto mislim. Onda mi je kazao "a argumenti za tu tverdnjuu". Naveo sam mu 7 argumenta uz obrazlozenje. On se zamislio i pustio mene da pricam. Sobzirom da sam ocekivao ovakav razgovor, iz torbe mu izvadim knjigu PRACTICAL BUSINESS PSYCHOLOGY od Donalda i Eleanor Laird-americki autor. Onda mu procitam naslove iz sadrzaja vezano za njegov rad. Prvi naslov je bio, kako menadzer razgovara sa radnikom vezano za povisuu, pa onda druga pitanja. Na kraju mu ponudim da to procita a on kaze "ne ne zalim to citati". Na rastanku mi je kazao, da mu je drago sto sam bio kranje iskren i da ce on nastojati da u buduce ne previ slicne greske. Povisicu sam dobio .
Istu knjigu ponudio sam jos cetvorici menadzera sa kojima povremeno komunicaram. Ni jedan njije izrazio zelju da to procita. Njihovo obrazovanje je jako oskudno, oni nemaju naviku za citanjem, ucenjem. Mali je broj ljudi koji zele nesto da nauce. Predsjednk Obama je dobro obrazova, jer je samo u obrazovanju vidjeo svoju sansu.

Kako je moguce uz rad zavrsiti studije za 4 godine i jos izlaziti sa drustvom. Jedan moj prijatelj je univerzitetski profesor. Dok sam zivio u drugom gradu, cesto smo poslije podne pili kafu.Jednog dana on me nazove i kaze da nece doci jer ima obaveza. Naime, jedan student slabo savladjuje gradivo, pa mora ostati 2 sata da mu pomogne. Kazem, pa sto ne uci kod kuce. " Njegov otac je platio i ja moram da ga pripremim da polozi ispit i da stekne ono najosnovnije znanje, a kasnije u zivotu napredovat ce zavisno od znanja koje bude imao". Dakle, ovdje je sve drukcije samo je nebo isto palavo kao kod nas.

Izvinjavam se moderatoru, sto sam se udaljio od teme u zelji za pojasnjenjem.
walkabout

#4580 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

KemooSA wrote:
walkabout wrote:ali gospodin Kemo...kak da vjerujem kad vi niste na izvoru gdje se shta deshaje... :oops:
morate imati malo izvorskoga kredebiliteta da biste se usudil postat po internetima... :oops:

ps. dragom rodjaku sretno preseljenje uKaliforniju i da se ozheni uskoro zelim sa pjesmom "Od izvora dva puticha vode..." :oops: :mrgreen:
O cemu ti laprdas ???
Ako zelis da nabijas postove idi na kaladont i asocijacije a ako zelis da ucestvijes u raspravi onda mi pokusaj objasniti o cemu je to govorio Kenedy i kako je Jack Bernstein 1984 godine znao za danasnje ratove na bliskom istoku i finansijsku krizu koju je napravio FED? I zbog cega su oba ubijena u atentatu?
cinizam i ironija, prikriveni, pocesto i vishe nego shto treba :roll:
ponadah se ali nagazih (opet) na pogreshnu adresu... :(

no hard feelings... :-)
KemooSA

#4581 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by KemooSA »

jefferson wrote: O cemu? Da amerika podrzava Izrael a ne nekog drugog, mislim, jel ste vi to toplu vodu otkrili mozda?
Nego kako komentarisete da Egipat u vojnoj pomoci i parama dobija samo dvije milijarde manje od Izraela?
A sta mislis zbog cega finansiraju Egipat? I da li je slucajno da poslije Izraela najvise para dobije upravo njihov susjed koji je zatvorio granicu kad se bombardovala Gaza... mislim da je svima poznato da USA pumpa milijarde dolara u Egipat,tacnije u egipatski rezim,koji radi za interese israela i USA.
walkabout

#4582 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by walkabout »

Obama nebi u Davos-u... :oops: :roll:

A ovi sto su bili, nakon 4 dana vijecanja zakljucili da finansijska kriza nije njihova greshka te da ni nalazenje rjesenja nije na njima... :roll: :mrgreen:

Nego, neupratih...jel bio reis... :roll: ...i jel shta reko... :roll: :oops:

http://www.smh.com.au/news/world/davos- ... ntentSwap1
jefferson

#4583 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Zah wrote:Mr.Jefferson. Moram ti kazati da u SAD zivim 10 godina. Moj radni kolega je Jevrej iz Poljske. Moj menadzer je takodje Jevrej iz Posljske.Njihovi preci su dosli ovdje pred sam pocetak II svjestskog rata. Sa kolegom koji je universitetski obrazovan razgovaram svaki dan. Nema tema o kojima uz kafu nismo pricali. On je nedovoljno informisan, dijelom sto je sam takav, jer ne zeli neke stvari da zna a dijelom sto mu se neke informacije i ne serviraju. Kad mu ja ponudim veb sajt koji bi kao Jevrej trebao da procita, jer tekst pise ugledni Jevreji, on kaze da ce procitati. Kad ga kasnije pitam da li je porcitao, on kaze da nije. Tako ga pitam 4-5 puta i onda zakljucima, da covjek jednostavno nece da cita ono sto moze uticati na promjenu njegova stava o nekom problemu .To je poznata stvar iz socijalne pishologije.

Neki dan razgovaram sa mojim menadzerom vezano za povisicu. Dugo sam ga slusao i vidim da covjek ne zna neke elementarne stvari kada je u pitanju komunikacija sa ljudima a onda ga upitam, da li je nesto procitao o radu menadzera i njegovoj komunikaciji sa osobljem. On kaze da nije. Kako je bio prepotentan u svom govoru, ja mu onda kazem, da sam to i primijetio iz njegovog izlaganja. On se zacrveni a onda me upita " da li hoces kazati da sam ja los menadzer. Ako to nece uticati na moje povecanje i uopste tvoj odnos prema neni kao radniku, ja cu ti reci sve sto mislim. Onda mi je kazao "a argumenti za tu tverdnjuu". Naveo sam mu 7 argumenta uz obrazlozenje. On se zamislio i pustio mene da pricam. Sobzirom da sam ocekivao ovakav razgovor, iz torbe mu izvadim knjigu PRACTICAL BUSINESS PSYCHOLOGY od Donalda i Eleanor Laird-americki autor. Onda mu procitam naslove iz sadrzaja vezano za njegov rad. Prvi naslov je bio, kako menadzer razgovara sa radnikom vezano za povisuu, pa onda druga pitanja. Na kraju mu ponudim da to procita a on kaze "ne ne zalim to citati". Na rastanku mi je kazao, da mu je drago sto sam bio kranje iskren i da ce on nastojati da u buduce ne previ slicne greske. Povisicu sam dobio .
Istu knjigu ponudio sam jos cetvorici menadzera sa kojima povremeno komunicaram. Ni jedan njije izrazio zelju da to procita. Njihovo obrazovanje je jako oskudno, oni nemaju naviku za citanjem, ucenjem. Mali je broj ljudi koji zele nesto da nauce. Predsjednk Obama je dobro obrazova, jer je samo u obrazovanju vidjeo svoju sansu.

Kako je moguce uz rad zavrsiti studije za 4 godine i jos izlaziti sa drustvom. Jedan moj prijatelj je univerzitetski profesor. Dok sam zivio u drugom gradu, cesto smo poslije podne pili kafu.Jednog dana on me nazove i kaze da nece doci jer ima obaveza. Naime, jedan student slabo savladjuje gradivo, pa mora ostati 2 sata da mu pomogne. Kazem, pa sto ne uci kod kuce. " Njegov otac je platio i ja moram da ga pripremim da polozi ispit i da stekne ono najosnovnije znanje, a kasnije u zivotu napredovat ce zavisno od znanja koje bude imao". Dakle, ovdje je sve drukcije samo je nebo isto palavo kao kod nas.

Znas stvar je u tome sto u ovoj zemlji zive najveci zivuci naucnici i vjerovatno najignorantniji ljudi. Medjutim, reci kako su neinformisani je prepotentno iz razloga sto sam ja vidio ljude sa srednjom skolom koji znaju dosta vise od univerzitetski obrazovanog bosanca! Hocemol sad reci da su bosanci glupi?
Sto se tice profesora i njegovog ostanka sa studentom, de da ti ja ispricam kako to rade pametni bosanci.
Tamo nekad kada sam bio prva godina prava polazem ja sociologiju. Sjedam kod Gosp. Fuada Saltage (mnogima ne treba objasnjavati ko je on), gos. Saltaga ima Stock ispred sebe, pusi cigaru u sobi gdje se 4 jedva smjesti i pita me tri pitanja, nakon toga kada sam mu odgovorio on kaze, "de mi samo jos recite kako je Kant odrastao."
Znas sto mi je postavio to pitanje? Zato sto je iz sarajeva dolazio u zenici i bio placen po studentu!
Znaci, glupi amerikanci ili pametni bosanci? Gdje da gradim buducnost? kod prvih ili drugih? Ja eto kao i ti izabrao prve. Znaci, glupih ljudi imas svigdje, ali reci da su "amerikanci" generalno glupi, neobrazovani u zemlji koja daje preko 50% svjetskih inovacija je smjesno.
Drugo, to sto ti brojis nacionalna krva zrnca je meni smjesno. Ja barem nikad nisam gledao s kim radim, a radim i sa jevrejima, muslimanima, krscanima itd.
Medjutim, ako cemo o pameti, po cemu su bosanci pametniji od amerikanaca? Pogledaj BiH pogledaj ameriku? I na kraju, ti si izabrao ameriku!
ljubav_aha

#4584 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

Zah wrote: Neki dan razgovaram sa mojim menadzerom vezano za povisicu. Dugo sam ga slusao i vidim da covjek ne zna neke elementarne stvari kada je u pitanju komunikacija sa ljudima ...
tvoj manager stvarno nema dobrih ideja :mrgreen: a recesija :!: znas li koliko osoba nece dobiti poviscu ove godine :?:

btw.zar ti stvrano mislis da on ne zna da je los manager :zoka:
ljubav_aha

#4585 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
Zah wrote:Mr.Jefferson. Moram ti kazati da u SAD zivim 10 godina. Moj radni kolega je Jevrej iz Poljske. Moj menadzer je takodje Jevrej iz Posljske.Njihovi preci su dosli ovdje pred sam pocetak II svjestskog rata. Sa kolegom koji je universitetski obrazovan razgovaram svaki dan. Nema tema o kojima uz kafu nismo pricali. On je nedovoljno informisan, dijelom sto je sam takav, jer ne zeli neke stvari da zna a dijelom sto mu se neke informacije i ne serviraju. Kad mu ja ponudim veb sajt koji bi kao Jevrej trebao da procita, jer tekst pise ugledni Jevreji, on kaze da ce procitati. Kad ga kasnije pitam da li je porcitao, on kaze da nije. Tako ga pitam 4-5 puta i onda zakljucima, da covjek jednostavno nece da cita ono sto moze uticati na promjenu njegova stava o nekom problemu .To je poznata stvar iz socijalne pishologije.

Znas stvar je u tome sto u ovoj zemlji zive najveci zivuci naucnici i vjerovatno najignorantniji ljudi. Medjutim, reci kako su neinformisani je prepotentno iz razloga sto sam ja vidio ljude sa srednjom skolom koji znaju dosta vise od univerzitetski obrazovanog bosanca! Hocemol sad reci da su bosanci glupi?
Sto se tice profesora i njegovog ostanka sa studentom, de da ti ja ispricam kako to rade pametni bosanci.
Tamo nekad kada sam bio prva godina prava polazem ja sociologiju. Sjedam kod Gosp. Fuada Saltage (mnogima ne treba objasnjavati ko je on), gos. Saltaga ima Stock ispred sebe, pusi cigaru u sobi gdje se 4 jedva smjesti i pita me tri pitanja, nakon toga kada sam mu odgovorio on kaze, "de mi samo jos recite kako je Kant odrastao."
Znas sto mi je postavio to pitanje? Zato sto je iz sarajeva dolazio u zenici i bio placen po studentu!
Znaci, glupi amerikanci ili pametni bosanci? Gdje da gradim buducnost? kod prvih ili drugih? Ja eto kao i ti izabrao prve. Znaci, glupih ljudi imas svigdje, ali reci da su "amerikanci" generalno glupi, neobrazovani u zemlji koja daje preko 50% svjetskih inovacija je smjesno.
Drugo, to sto ti brojis nacionalna krva zrnca je meni smjesno. Ja barem nikad nisam gledao s kim radim, a radim i sa jevrejima, muslimanima, krscanima itd.
Medjutim, ako cemo o pameti, po cemu su bosanci pametniji od amerikanaca? Pogledaj BiH pogledaj ameriku? I na kraju, ti si izabrao ameriku!
ooo,jefferson,nemoj tako ostro :lol: ;-) tip ne zna da ima ogranicnih intelektualaca na cijelom svijetu :-)
ljubav_aha

#4586 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

walkabout wrote:Obama nebi u Davos-u... :oops: :roll:

A ovi sto su bili, nakon 4 dana vijecanja zakljucili da finansijska kriza nije njihova greshka te da ni nalazenje rjesenja nije na njima... :roll: :mrgreen:

Nego, neupratih...jel bio reis... :roll: ...i jel shta reko... :roll: :oops:

http://www.smh.com.au/news/world/davos- ... ntentSwap1
:lol:

evo nastavk price samo sa drugim naslovom ,izvor,iste novine

"The issue for us is engagement with the new Obama Administration but just how quickly we can do that given their confirmation processes [is not known] . . . We have not set a specific time for another meeting but there's a very strong view that what we need to do if we can is have that meeting in advance of the G20 meeting in April."
Zah

#4587 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Zah »

Ponovo kazem da su ljudi u SAD slabo obrazovani. Prtimjer, ucenik dodje sa nastave, ruca i odmah sjeda za kompjuter i igra igrice do spavanja. Roditelji nervozni, pitaju se sta ce biti sa njim, jer nista ne uci. Onda taj svrseni ucenik upise neki univerzitet tamo negdje daleko i zavrsi studij.

Kako objasnjavas cinjenicu da nas djak sa zavrsena dva razreda srednje skole, zavrsi njihovu srednju skolu za 3 mjeseca, jer odmah na pocetku konstatuje da nema sta uciti.Da li je problem pismeno odgovoriti ako pred sobom imas tekst i ispod dva ili tri pitanja na koje trebas dati odgovor nakon procitanog teksta, itd,itd.

U SDA ima telentovanih ljudi koje uce i koji puno nauce. Medjutim, to nije posledica sistema skolstva, nego njihove zelje za ucenjem.E takvi sjede u institutima, bave se istrazivanjem, objavljuju strucne radove, bave se inovacijima itd, itd. Takvih imas u svakoj vecoj kompaniji i oni preve sve a ovi dole su samo puki izvrsioci, koji ne znaju nista uraditi izuzev onoga sto mu je napisno i dobro pojasnjeno.

Kako objasnjavas cinenicu da se svake 2 ili 3 godine odrzava svjetsko takmicenje ucenika srednjih skola iz matematike. Svaka zemlja posalje svoj tim. Od zavrstetka rata po do danas, BiH je zauzimala III mjesto u svijetu. Nekoliko godina svjetski prvak je bio srednkoskolac iz Sarajeva po prezimenu Beslagic. SAD su mu dale stipendiju, zavesio je njihov prestizni univerzitet, bio i direktor instituta i profesor na univerzitetu a onda u saobracajnoj nesreci izgubio zivot. Kako obajasnjavas cinjenicu da su braca Hadzici na nekoliko ovih takmicnja zauzmali III mjesto u svijetu.

Da li znas koje je mjesto zuzimala ekipa SAD. Mjesto iza broja 105 a prvaci u znanju su Rusi i Kinezi. Oni se redovno smjenjuju na I i II mjestu.

Pitaj nekog gradjanina SAD gdje je Madagaskar, gdje se nalazi Bosna a gdje Ruanda, da li zna ko su Berberi a ko Tuarezi, ghdje zivi pleme Zulu. Mozes ga pitati i gdje je Moldavija. Naravno, nikad neces dobiti odgovor, jer on to ne zna, kao sto i njihov kandidat za podpredsjednika SAD ne zna da je Afrika kontinent a ne drzava. Ili ova primjer. Kad je Hejg trebao biti postavljen za minista vanjskih poslova SAD neku politicari bili su protiv. Pred nekom komisijom nije znao odgovoriti gdje je nekad bila Rodezija i koje su dvije vodece politicke partije u Engleskoj. Nista neobicno, to zna mali broj ljudi u SAD.
jefferson

#4588 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Zah wrote:Ponovo kazem da su ljudi u SAD slabo obrazovani. Prtimjer, ucenik dodje sa nastave, ruca i odmah sjeda za kompjuter i igra igrice do spavanja. Roditelji nervozni, pitaju se sta ce biti sa njim, jer nista ne uci. Onda taj svrseni ucenik upise neki univerzitet tamo negdje daleko i zavrsi studij.

Kako objasnjavas cinjenicu da nas djak sa zavrsena dva razreda srednje skole, zavrsi njihovu srednju skolu za 3 mjeseca, jer odmah na pocetku konstatuje da nema sta uciti.Da li je problem pismeno odgovoriti ako pred sobom imas tekst i ispod dva ili tri pitanja na koje trebas dati odgovor nakon procitanog teksta, itd,itd.

U SDA ima telentovanih ljudi koje uce i koji puno nauce. Medjutim, to nije posledica sistema skolstva, nego njihove zelje za ucenjem.E takvi sjede u institutima, bave se istrazivanjem, objavljuju strucne radove, bave se inovacijima itd, itd. Takvih imas u svakoj vecoj kompaniji i oni preve sve a ovi dole su samo puki izvrsioci, koji ne znaju nista uraditi izuzev onoga sto mu je napisno i dobro pojasnjeno.

Kako objasnjavas cinenicu da se svake 2 ili 3 godine odrzava svjetsko takmicenje ucenika srednjih skola iz matematike. Svaka zemlja posalje svoj tim. Od zavrstetka rata po do danas, BiH je zauzimala III mjesto u svijetu. Nekoliko godina svjetski prvak je bio srednkoskolac iz Sarajeva po prezimenu Beslagic. SAD su mu dale stipendiju, zavesio je njihov prestizni univerzitet, bio i direktor instituta i profesor na univerzitetu a onda u saobracajnoj nesreci izgubio zivot. Kako obajasnjavas cinjenicu da su braca Hadzici na nekoliko ovih takmicnja zauzmali III mjesto u svijetu.

Da li znas koje je mjesto zuzimala ekipa SAD. Mjesto iza broja 105 a prvaci u znanju su Rusi i Kinezi. Oni se redovno smjenjuju na I i II mjestu. Trece mjesto jednom je zauzela Ruminija, Svicarska i Makedonija. Sve si to mogao procitati u stampi.

Pitaj nekog gradjanina SAD gdje je Madagaskar, gdje se nalazi Bosna a gdje Ruanda, da li zna ko su Berberi a ko Tuarezi, ghdje zivi pleme Zulu. Mozes ga pitati i gdje je Moldavija. Naravno, nikad neces dobiti odgovor, jer on to ne zna, kao sto i njihov kandidat za podpredsjednika SAD ne zna da je Afrika kontinent a ne drzava. Ili ova primjer. Kad je Hejg trebao biti postavljen za minista vanjskih poslova SAD neku politicari bili su protiv. Pred nekom komisijom nije znao odgovoriti gdje je nekad bila Rodezija i koje su dvije vodece politicke partije u Engleskoj. Nista neobicno, to zna mali broj ljudi u SAD.

Kada sam predavao lekciju u 1 razredu osnovne ovdje u USA i predstavio se iz zezancije pitam djecu gdje se nalazi Bosna, mali ustane i pokaze mi na karti!
Drustvo ne cine samo mjesta u matematici, III mjesto u matematici (ja sam imao iz svoje familije rodjaka koji je isto isao) ne znaci da mozes generalno ocjeniti drustvo.
Donosis pausalne ocjene, ali nisi prvi ni zadnji. S takvim predrasudama se uvijek srecem medju nasim ljudima, ali mi niko ne odgovori sto je BiH u onakvom sranju ako smo toliko pametni!
Zah

#4589 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Zah »

Mozda si pitao nekog Bosnjaka, kome je otac prije poslaska u skolu pokazo gdje je zemlja u kojoj je rodjen. Gdje se nalazi Bosna, u SAD ne zna 90% ako ne i vise srednjskolaca. Ja sam ti naveo puno cinjenica a ti zakljuci. Ako sumnjas, pokusaj provjeriti odgovore na pitanja koja sam naveo. Tvoja tvrdnja da ucenik I razreda OS u SAD zna gdje je Bosna ne samo da je smijesna, negom je van svake pameti.
Bodkin

#4590 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bodkin »

ovo sto pise @Zah je 100% tacno.sto se tice nekog opsteg obrazovanja malo je reci da su tu tanki.Pa mene su znali pitati da li je BiH pored Kostarike a jednog sam uspio ubijediti da je nebo kod nas crveno :) e sad nek neko kompetentniji kaze sta je bitnije,neko opsirno obrazovanje ili malo usmjereniji sistem..
jefferson

#4591 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Zah wrote:Mozda si pitao nekog Bosnjaka, kome je otac prije poslaska u skolu pokazo gdje je zemlja u kojoj je rodjen. Gdje se nalazi Bosna, u SAD ne zna 90% ako ne i vise srednjskolaca. Ja sam ti naveo puno cinjenica a ti zakljuci. Ako sumnjas, pokusaj provjeriti odgovore na pitanja koja sam naveo. Tvoja tvrdnja da ucenik u SAD zna gdej je Bosna vec u I razredu OS je smijesna.
hahaha, OK, mislim da smo zavrsili raspravu! Nisam pitao "bosnjaka" jer kada upoznajem ljude ne pitam sta su, a druga stvar, ovo su americka djeca a ne nasa, jer imam tendenciju da se druzim sa svima koji mi odgovaraju kao ljudi a ne da se striktno druzim sa nasim ljudima koji stalno ogovaraju sistem, drzavu, teorije itd, a svi ostaju zivjeti medju glupim amerikancima!
jefferson

#4592 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Bodkin wrote:ovo sto pise @Zah je 100% tacno.sto se tice nekog opsteg obrazovanja malo je reci da su tu tanki.Pa mene su znali pitati da li je BiH pored Kostarike a jednog sam uspio ubijediti da je nebo kod nas crveno :) e sad nek neko kompetentniji kaze sta je bitnije,neko opsirno obrazovanje ili malo usmjereniji sistem..
A sto bi boga ti neko trebao znati gdje Bih? Vise ih zna gdje je srbija jer kada upale ESPN na njemu Djokovic, ili ivankovic, na drugom kanalu HR, Ivanisevic ili tako nesto. Gdje je BiH. mi ljude ocjenjujemo po poznavanju gdje je neka nebitna zemlja (mi smo je napravili nebitnom). Svasta!
Bodkin

#4593 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bodkin »

jefferson wrote:
Bodkin wrote:ovo sto pise @Zah je 100% tacno.sto se tice nekog opsteg obrazovanja malo je reci da su tu tanki.Pa mene su znali pitati da li je BiH pored Kostarike a jednog sam uspio ubijediti da je nebo kod nas crveno :) e sad nek neko kompetentniji kaze sta je bitnije,neko opsirno obrazovanje ili malo usmjereniji sistem..
A sto bi boga ti neko trebao znati gdje Bih? Vise ih zna gdje je srbija jer kada upale ESPN na njemu Djokovic, ili ivankovic, na drugom kanalu HR, Ivanisevic ili tako nesto. Gdje je BiH. mi ljude ocjenjujemo po poznavanju gdje je neka nebitna zemlja (mi smo je napravili nebitnom). Svasta!
stani malo,prvo ja sam rekao da ne znam da li je bitno znati tu neku opstu geografiju,historiju i ostalo.ja samo pricam iskustva.uostalom nemaju oni pojma ni gdje je srbija,oni samo znaju da je Djokovic iz Sr ili da je Kukoc iz Hr.na koverti koju su meni poslali za prijem na faks je pisalo Sarajevo,Czech Republic..
jefferson

#4594 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

I ti odbio primiti tu kovertu jer nisu znali gdje je Sarajevo?
Mene ljudi u BiH uvijek pitaju kada kazem kolika je vremenska razlika jel ispred ili iza?
Tacno je da je opste obrazovanje generalno na losem nivou, ali je tacno da ovdje ko hoce moze doci do vrha, da je neznam odakle, a to je po meni najvaznije!
To sto neko nezna gdje je BiH, je meni stvarno nevazno, ja ima onda objasnim i bolje znaju! Hocel zapamtit je njihov problem a ne moj!
Bodkin

#4595 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Bodkin »

ti kao da sam ja negdje rekao da je meni najveci problem sto oni ne znaju gdje je BiH.naravno da nisam odbio jer nisam dosao da studiram geografiju to prvo.drugo sve i da jesam ne smatram da trebaju znati gdje je drzava kao sto je BiH.to je neka surova realnost.to pitanje za vremensku razliku je samo zato sto su svi zakopani u svoj grad ili najdalje u okvire BiH pa niko i ne razmislja tako globalno..za napredovanje,ma za ostatak posta se slazem.
Zah

#4596 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Zah »

Moje drusvo cine ljudi sa posla, mahom Amerikanci. Sa njima izlazim na kafu i tom prilikom razgovaramo o svemu. Odlicna prilika da upoznas njihovo obrazovanje, poglede na zivot i drusvo. Sa nasim ljudima imam jako malo susreta. To su susreti jednom ili najvise dva puta godisnje ako neko nesto slavi:vjerski praznik, rodjendan itd.

Ponovo kazem, naveo sam ti dosta cinjenica za pravilno zakljucivanje. Kakav ces zakljucak izvesti, to je tvoj problem.Svaki covjek mora imao elementarno opste pa onda ono strucno znanje.A elementarno znanje je da zna nabrojati kontinente, da zna gdje se nalazi neka drzava, dok ce o politickim partijama i njihovim razlikama kao napr. socijalisti, soc. demokrati, komunisti itd nesto vise znati oni koji pretenduju da se bave politikom.

Udaljavamo se od teme i ne zelim da me moderator opominje. Uostalom, nije obaveza da imamo iste stavove. Svako ima svoje misljenje, koje je nastalo na osnovu ovih ili onih cinjenica .
jefferson

#4597 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Bodkin wrote:ti kao da sam ja negdje rekao da je meni najveci problem sto oni ne znaju gdje je BiH.naravno da nisam odbio jer nisam dosao da studiram geografiju to prvo.drugo sve i da jesam ne smatram da trebaju znati gdje je drzava kao sto je BiH.to je neka surova realnost.to pitanje za vremensku razliku je samo zato sto su svi zakopani u svoj grad ili najdalje u okvire BiH pa niko i ne razmislja tako globalno..za napredovanje,ma za ostatak posta se slazem.
Pa to je to. Ljudi su zakopani u svoje sredine, kao sto su i u americi. Znas i sam kako je!
Nisam rekao da je najveci problem gdje je sarajevo.
Meni se desilo ono sa mali u 1 razredu, ali isto tako me tip na magistarskom pitao jel u evropi isto sad lejto kao i u americi, a radili magistarski iz medjunarodnih odnosa. Doduse, pao je na comprehensive.
zonbirile

#4598 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

jefferson

da se ne odmičemo od teme,jeli ti jasnije sada kako se biraju predsjednici i čija je Amerika.
jefferson

#4599 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

zonbirile wrote:jefferson

da se ne odmičemo od teme,jeli ti jasnije sada kako se biraju predsjednici i čija je Amerika.
Upravu si, otvorio si mi oci :D
zonbirile

#4600 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

pa otvorio sam ti prije 100 stranica
Post Reply