Jel ovo zgrada gdje sad banka na Skenderiji.zikamu wrote:
Slike starog Sarajeva
- zli_hordas
#4576 Re: Slike starog Sarajeva
- Better Man
#4577 Re: Slike starog Sarajeva
......
Last edited by Better Man on 27/02/2016 00:35, edited 1 time in total.
- Better Man
#4578 Re: Slike starog Sarajeva
Senad Andilović zvani Kinez. Fotograf i gitarista. Svira sa Ljubišom Racićem u BiH verziji Formule 4. Kod njega izrađujem fotografije. Imao je čovjeka koji je radio kod njega. Hamza. Otišao je u Njemačku. Majstor za srediti i izraditi fotografiju.holowey wrote:znam ovog sto cuci... i danas se bavi fotografijom... radnja mu je na cvili preko puta vjetrenjace...muha_sa wrote:
-
zikamu
#4580 Re: Slike starog Sarajeva
Za desetku!pashasolidni wrote:
Ko da sad gledam ovo mjesto... Stolnjaci, pepeljare, ovaj prvi do trafike sa facom alkosa uzima cokaljic sa meHkom...
-
zikamu
#4581 Re: Slike starog Sarajeva

Vjerovatno jedna od najstarijih fotografija Sarajeva
Austrougarske jos nema ni na vidiku, a ni brana na Miljacki jos nije napravljena, sto objasnjava cinjenicu zasto se Muha poceo baviti skakanjem u vodu relativno kasno; tek u svojim tridesetim godinama...
- muha_sa
#4582 Re: Slike starog Sarajeva
zikamu wrote:
Vjerovatno jedna od najstarijih fotografija Sarajeva
Austrougarske jos nema ni na vidiku, a ni brana na Miljacki jos nije napravljena, sto objasnjava cinjenicu zasto se Muha poceo baviti skakanjem u vodu relativno kasno; tek u svojim tridesetim godinama...
jedva i plivat naucih
- Gentleman
#4583 Re: Slike starog Sarajeva
Jeste, Raiffeisen banka.zli_hordas wrote:Jel ovo zgrada gdje sad banka na Skenderiji.zikamu wrote:
-
Innovation
#4584 Re: Slike starog Sarajeva
Tzv. neboder "RAPID".
- muha_sa
#4585 Re: Slike starog Sarajeva
Innovation wrote:Tzv. neboder "RAPID".
nikad se sjetio ne bih
-
zikamu
#4586 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:Innovation wrote:Tzv. neboder "RAPID".![]()
nikad se sjetio ne bih
Ost'o mi je "Rapid" u sjecanju, jer sam se tuda mot'o svaki dan...
Dotle nam je bila granica slobodnog kretanja, a ako bi lopta upala u Miljacku i nisi je uspio izvaditi prije Rapida, ne idi dalje, jer ce te raja iz Tekije namarat' sto si us'o u "njihovu" teritoriju, plus ce ti uzet' loptu...
Ne znam kol'ko sam puta od njih dobio degenek!... Al' jebai ga, moras probat' jer ako dodjes kuci bez lopte, onda me od stare ceka degenek sto sam opet zijanio loptu...
Last edited by zikamu on 27/02/2016 19:16, edited 1 time in total.
- muha_sa
#4587 Re: Slike starog Sarajeva
tu sam dolazio u "Titanik"--ne mogu se sjetit šta je tad bilo umjesto banke

-
zikamu
#4588 Re: Slike starog Sarajeva
Jedno vrijeme je bila nekakva zlatara...prodavnica nakita.
-
zikamu
#4589 Re: Slike starog Sarajeva
Izgleda da me sjecanje ne vara.
Upravo nadjoh na jednoj stranici sljedece:
"Ne znam kako su neki dijelovi grada dobijali imena, ali se dosta dobro sjećam imena nekih zgrada koja su u "moje vrijeme" nastala. Tako imamo "Vranicine" nebodere na Čengić vili ili "Gorenje" nebodere na Skenderiji , koji su imena dobili po reklami koja je stajala na vrhu nebodera. "Rapidov" neboder na Skenderiji je dobio ime po prodavnici u prizemlju. Često smo kao djeca znali gledati u izlog te radnje u kojoj su svojevremeno bili izloženi najnoviji modeli satova "eminentnih" proizvođača "Ruhla" i "Poljot". "
"Ne znam kako su neki dijelovi grada dobijali imena, ali se dosta dobro sjećam imena nekih zgrada koja su u "moje vrijeme" nastala. Tako imamo "Vranicine" nebodere na Čengić vili ili "Gorenje" nebodere na Skenderiji , koji su imena dobili po reklami koja je stajala na vrhu nebodera. "Rapidov" neboder na Skenderiji je dobio ime po prodavnici u prizemlju. Često smo kao djeca znali gledati u izlog te radnje u kojoj su svojevremeno bili izloženi najnoviji modeli satova "eminentnih" proizvođača "Ruhla" i "Poljot". "
- muha_sa
#4590 Re: Slike starog Sarajeva
zikamu wrote:Izgleda da me sjecanje ne vara.Upravo nadjoh na jednoj stranici sljedece:
u neboderu Gorenje je bio i prodajni salon "Gorenja"
- exliberal-ex
#4591 Re: Slike starog Sarajeva
Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature 
- Better Man
#4592 Re: Slike starog Sarajeva
Da bila je u podrumu. Sad da li je bila veča od Jugotona, ne znam baš, ali i ona i oba Jugotona su bila baš dobro snadbjeveni.exliberal-ex wrote:bitanga_sa_otesa wrote:znam tu u vase miskina,preko puta barosa je bila ,a u robnoj kuci je bila najveca
isti sam ko i ti...sjecam se svih tih prodavnica ali te u zeljeckoj stanici ama bas nikako....ona u robnoj bila u podrumu
- muha_sa
#4593 Re: Slike starog Sarajeva
opet ja metuzalemexliberal-ex wrote:Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature
ispod današnjeg Đaninija-u nekdašnjoj ulici Vase Pelagica--tu se nekad nalazila igraona sa fliperima i ostalim automatima (drangulijama)--prva u SA
- muha_sa
#4594 Re: Slike starog Sarajeva
Sarajmen wrote:
- exliberal-ex
#4595 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:opet ja metuzalemexliberal-ex wrote:Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature![]()
ispod današnjeg Đaninija-u nekdašnjoj ulici Vase Pelagica--tu se nekad nalazila igraona sa fliperima i ostalim automatima (drangulijama)--prva u SA
Ma nisi jedini...ali smo rijetki
- Filter
#4596 Re: Slike starog Sarajeva
moja prva otkrivena igraona je bila u patkama, na pocetku je mogao fliper i sa 50 para. tetris, feniks ili zaba su bili haman uvijek zauzeti. starija raja su to guslala po vas dan. mi gledali i navijali, bio je i fazon da moze kovanica umjesto zetonamuha_sa wrote:opet ja metuzalemexliberal-ex wrote:Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature![]()
bila formula
-
Stari kenjac
#4598 Re: Slike starog Sarajeva
muha_sa wrote:Innovation wrote:Tzv. neboder "RAPID".![]()
nikad se sjetio ne bih
E moj Muha jesi posenilio!!!
- Doda37
#4599 Re: Slike starog Sarajeva
Filter wrote:moja prva otkrivena igraona je bila u patkama, na pocetku je mogao fliper i sa 50 para. tetris, feniks ili zaba su bili haman uvijek zauzeti. starija raja su to guslala po vas dan. mi gledali i navijali, bio je i fazon da moze kovanica umjesto zetonamuha_sa wrote:opet ja metuzalemexliberal-ex wrote:Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature![]()
ispod današnjeg Đaninija-u nekdašnjoj ulici Vase Pelagica--tu se nekad nalazila igraona sa fliperima i ostalim automatima (drangulijama)--prva u SA![]()
naravno, nije dugo trajalo. neko je fasovao degenek i prosla nas je volja za sveranjem. vrlo brzo se islo na zeljeznicku, unutra ili onu kucaru ispred.
bila formulakabina, volan, mjenjac...
Stavi se 50 para na tramvajsku prugu, naidje tramvaj spljosti 50 para i moze umjesto zetona u fliper