Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zli_hordas

#4576 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zli_hordas »

zikamu wrote:Image
Jel ovo zgrada gdje sad banka na Skenderiji.
Better Man

#4577 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Better Man »

......
Last edited by Better Man on 27/02/2016 00:35, edited 1 time in total.
Better Man

#4578 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Better Man »

holowey wrote:
muha_sa wrote:Image
znam ovog sto cuci... i danas se bavi fotografijom... radnja mu je na cvili preko puta vjetrenjace...
Senad Andilović zvani Kinez. Fotograf i gitarista. Svira sa Ljubišom Racićem u BiH verziji Formule 4. Kod njega izrađujem fotografije. Imao je čovjeka koji je radio kod njega. Hamza. Otišao je u Njemačku. Majstor za srediti i izraditi fotografiju.
pashasolidni

#4579 Re: Slike starog Sarajeva

Post by pashasolidni »

Image
zikamu

#4580 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

pashasolidni wrote:Image
Za desetku! :thumbup:
Ko da sad gledam ovo mjesto... Stolnjaci, pepeljare, ovaj prvi do trafike sa facom alkosa uzima cokaljic sa meHkom... :D
zikamu

#4581 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image

Vjerovatno jedna od najstarijih fotografija Sarajeva :)
Austrougarske jos nema ni na vidiku, a ni brana na Miljacki jos nije napravljena, sto objasnjava cinjenicu zasto se Muha poceo baviti skakanjem u vodu relativno kasno; tek u svojim tridesetim godinama... :D
muha_sa

#4582 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Vjerovatno jedna od najstarijih fotografija Sarajeva :)
Austrougarske jos nema ni na vidiku, a ni brana na Miljacki jos nije napravljena, sto objasnjava cinjenicu zasto se Muha poceo baviti skakanjem u vodu relativno kasno; tek u svojim tridesetim godinama... :D
:lol:

jedva i plivat naucih

Image
Gentleman

#4583 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Gentleman »

zli_hordas wrote:
Jel ovo zgrada gdje sad banka na Skenderiji.
Jeste, Raiffeisen banka.
Innovation

#4584 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Innovation »

Tzv. neboder "RAPID".
muha_sa

#4585 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Innovation wrote:Tzv. neboder "RAPID".
:thumbup:

nikad se sjetio ne bih :lol:
zikamu

#4586 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

muha_sa wrote:

:thumbup: i od mene. :)
Ost'o mi je "Rapid" u sjecanju, jer sam se tuda mot'o svaki dan...
Dotle nam je bila granica slobodnog kretanja, a ako bi lopta upala u Miljacku i nisi je uspio izvaditi prije Rapida, ne idi dalje, jer ce te raja iz Tekije namarat' sto si us'o u "njihovu" teritoriju, plus ce ti uzet' loptu... :D
Ne znam kol'ko sam puta od njih dobio degenek!... Al' jebai ga, moras probat' jer ako dodjes kuci bez lopte, onda me od stare ceka degenek sto sam opet zijanio loptu... :D
Last edited by zikamu on 27/02/2016 19:16, edited 1 time in total.
muha_sa

#4587 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

tu sam dolazio u "Titanik"--ne mogu se sjetit šta je tad bilo umjesto banke :-) :-)
zikamu

#4588 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Jedno vrijeme je bila nekakva zlatara...prodavnica nakita.
zikamu

#4589 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Izgleda da me sjecanje ne vara. :) Upravo nadjoh na jednoj stranici sljedece:

"Ne znam kako su neki dijelovi grada dobijali imena, ali se dosta dobro sjećam imena nekih zgrada koja su u "moje vrijeme" nastala. Tako imamo "Vranicine" nebodere na Čengić vili ili "Gorenje" nebodere na Skenderiji , koji su imena dobili po reklami koja je stajala na vrhu nebodera. "Rapidov" neboder na Skenderiji je dobio ime po prodavnici u prizemlju. Često smo kao djeca znali gledati u izlog te radnje u kojoj su svojevremeno bili izloženi najnoviji modeli satova "eminentnih" proizvođača "Ruhla" i "Poljot". "
muha_sa

#4590 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

zikamu wrote:Izgleda da me sjecanje ne vara. :) Upravo nadjoh na jednoj stranici sljedece:

"Ne znam kako su neki dijelovi grada dobijali imena, ali se dosta dobro sjećam imena nekih zgrada koja su u "moje vrijeme" nastala. Tako imamo "Vranicine" nebodere na Čengić vili ili "Gorenje" nebodere na Skenderiji , koji su imena dobili po reklami koja je stajala na vrhu nebodera. "Rapidov" neboder na Skenderiji je dobio ime po prodavnici u prizemlju. Često smo kao djeca znali gledati u izlog te radnje u kojoj su svojevremeno bili izloženi najnoviji modeli satova "eminentnih" proizvođača "Ruhla" i "Poljot". "

u neboderu Gorenje je bio i prodajni salon "Gorenja"
exliberal-ex

#4591 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature :)
Better Man

#4592 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Better Man »

exliberal-ex wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:znam tu u vase miskina,preko puta barosa je bila ,a u robnoj kuci je bila najveca :)

isti sam ko i ti...sjecam se svih tih prodavnica ali te u zeljeckoj stanici ama bas nikako....ona u robnoj bila u podrumu
Da bila je u podrumu. Sad da li je bila veča od Jugotona, ne znam baš, ali i ona i oba Jugotona su bila baš dobro snadbjeveni.
muha_sa

#4593 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

exliberal-ex wrote:Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature :)
opet ja metuzalem :lol:

ispod današnjeg Đaninija-u nekdašnjoj ulici Vase Pelagica--tu se nekad nalazila igraona sa fliperima i ostalim automatima (drangulijama)--prva u SA :)
muha_sa

#4594 Re: Slike starog Sarajeva

Post by muha_sa »

Sarajmen wrote:Image
exliberal-ex

#4595 Re: Slike starog Sarajeva

Post by exliberal-ex »

muha_sa wrote:
exliberal-ex wrote:Dali se iko sjeca Philipsovog prodajnog salona preko puta Ferhadiije....koliko smo puta tamo ulazili da gledamo "mini linije" i da probavamo klavijature :)

ispod današnjeg Đaninija-u nekdašnjoj ulici Vase Pelagica--tu se nekad nalazila igraona sa fliperima i ostalim automatima (drangulijama)--prva u SA :)

Ma nisi jedini...ali smo rijetki :D
Filter

#4596 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Filter »

muha_sa wrote:

moja prva otkrivena igraona je bila u patkama, na pocetku je mogao fliper i sa 50 para. tetris, feniks ili zaba su bili haman uvijek zauzeti. starija raja su to guslala po vas dan. mi gledali i navijali, bio je i fazon da moze kovanica umjesto zetona :mrgreen: :mrgreen: naravno, nije dugo trajalo. neko je fasovao degenek i prosla nas je volja za sveranjem. vrlo brzo se islo na zeljeznicku, unutra ili onu kucaru ispred.
bila formula :-D kabina, volan, mjenjac...
Banksy

#4597 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

zvučna podloga ...

Stari kenjac

#4598 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Stari kenjac »

muha_sa wrote:

E moj Muha jesi posenilio!!! :thumbup:
Doda37

#4599 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Doda37 »

Filter wrote:
muha_sa wrote:

moja prva otkrivena igraona je bila u patkama, na pocetku je mogao fliper i sa 50 para. tetris, feniks ili zaba su bili haman uvijek zauzeti. starija raja su to guslala po vas dan. mi gledali i navijali, bio je i fazon da moze kovanica umjesto zetona :mrgreen: :mrgreen: naravno, nije dugo trajalo. neko je fasovao degenek i prosla nas je volja za sveranjem. vrlo brzo se islo na zeljeznicku, unutra ili onu kucaru ispred.
bila formula :-D kabina, volan, mjenjac...

Stavi se 50 para na tramvajsku prugu, naidje tramvaj spljosti 50 para i moze umjesto zetona u fliper
zikamu

#4600 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Image
Post Reply