Hvala ti puno.Svejetorokenrol wrote:Prodavnica tajni je zbirka prica i ako je nisi procitala, toplo preporucujem.
Sad ne znam sta je sve prevedeno na naski, ali definitivno najpoznatije Buzzatijevo djelo je Il deserto dei Tartari – Tatarska pustinja. Ta knjiga me je bas natjerala na razmisljanje, nekoliko dana sam bio nikakav. Zamislite kako spokojno promatrate kako vam zivot prolazi i pomirljivo prihvatate nametnutu monotoniju, bez trunke opiranja i bunta. Nju ne bi trebala zaobici. Ali citaj je negdje na plazi ili u veselom okruzenju, da te ne bi spucala depresija.![]()
Onda imas i “La famosa invasione degli orsi in Sicilia” – ne mogu naci naslov na naski, pa pretpostavljam da nije prevedena. Naslov bi bio (vise-manje) Famozna invazija medvjeda u Siciliji – dosta “laksa” knjiga, ali nije povrsinska, naprotiv cijela prica je alegoricna. Kao npr. kod Orwellovih klempi iz Zivotinjske farme, posto i Buzzatijeve mede postepeno poprimaju ljudske osobine.![]()
Onda imas jos jedan roman, Un amore – Jedna ljubav, ali njega nisam citao, valjda zato sto mi je naslov previse slipav.![]()
I jos kamaru zbirki, jer je on u biti ponajvise pisao kratke price, tako da ih ima stvarno dosta u opticaju.
Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
- Eleonora
#4576 Re: Šta trenutno čitate?
- Eleonora
#4577 Re: Šta trenutno čitate?
Znam sta ces sad uraditi.komi wrote:jeko taj lik nikad čuo da postoji![]()
![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4578 Re: Šta trenutno čitate?
to neki šund? 
- Eleonora
#4579 Re: Šta trenutno čitate?
Šund je onaj SF sto ti citas.komi wrote:to neki šund?
- Truba
#4580 Re: Šta trenutno čitate?
u redu je položila si najveća dostignuća spekulativne fikcije naživaš šundom

- Bloo
- Globalna šefica
#4581 Re: Šta trenutno čitate?
Eleonora wrote:Šund je onaj SF sto ti citas.komi wrote:to neki šund?
jah...
- Eleonora
#4582 Re: Šta trenutno čitate?
Pa nemoj ni ti trcat pred rudu, i odmah smatrati šundom pisca za kojeg nisi cuo.komi wrote:u redu je položila si najveća dostignuća spekulativne fikcije naživaš šundom![]()
![]()
- Truba
#4583 Re: Šta trenutno čitate?
od ljubavi ne možeš biti treba jesti i piti
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#4584 Re: Šta trenutno čitate?
Čuli za Prodavnicu tajni k'o i ja...preko Bajaginog albuma 
- Truba
#4585 Re: Šta trenutno čitate?
od ljubavi jedino prihvaćam sf priče o seksualnom odnosu djevojke iz 25. stoljeća sa svojim AI usisivačem

- sadmire
#4586 Re: Šta trenutno čitate?
hvala ti na konstruktivnim informacijama i savjetu! Kako stvari stoje, kupit cu obje!?Brave new world je pisao cist, dok je pri stvaranju Otoka vec eksperimentisao sa meskalinom i LSDeom.Iako se ne primjeti toliko dejstvo tih supstanci kroz knjigu (npr. kad citas Goli rucak od Burroughsa odmah nanjusis da tu nije nesto u redu
). Moj savjet je da ides redom i logicno, sto bi rek’o Zgembo.
Znaci prvo BNW i onda Island. A meni licno je BNW i bolja knjiga, iako je to skroz relativno i subjektivno.
Da se bar malo priblizim onoj komijevoj astronomskoj cifri! Tu ga vjerovatno niko ne moze nadmasiti!?
-
Bo Randy
#4587 Re: Šta trenutno čitate?
Ovih dana DVORI OD ORAHA od M.Jergovica, drugi put joj se vracam.. 
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#4588 Re: Šta trenutno čitate?
half way done

-
Baracka
#4589 Re: Šta trenutno čitate?
a i Rabija i sedam meleka mu je haosBo Randy wrote:Ovih dana DVORI OD ORAHA od M.Jergovica, drugi put joj se vracam..
-
Baracka
#4590 Re: Šta trenutno čitate?
SNIJEG - Orhana Pamuka 
-
Baracka
#4591 Re: Šta trenutno čitate?
odlicna knjigaAC_grom_DC wrote:
predobra knjiga, evo večeras završavam stotu stranicu (jubilarnu) , još 180 pa da namirim na 280 koliko i traje knjiga.
onda ne znam šta poslije , možda uzmem ptice pjevaju umirući a ako ne bude ta onda bi i ptice umiru pjevajući došla u obzir mada sam je davno nekad čitao , one godine kad je Tajči bila na evroviziji, koliko se sjećam.
ovaj džordž orvel je uistinu lud al je moja toljaga još luđa.
-
Sarajevski_Marlboro
#4592 Re: Šta trenutno čitate?
Rabija i sedam melekaBaracka wrote:a i Rabija i sedam meleka mu je haosBo Randy wrote:Ovih dana DVORI OD ORAHA od M.Jergovica, drugi put joj se vracam..
- SinjaD
#4593 Re: Šta trenutno čitate?
Zaobići u širokom luku!SinjaD wrote:
Tek počela i izgleda OK.
- dr.Gonzo
#4594 Re: Šta trenutno čitate?
Vidim prica se o 1984 i Vrlom novom svijetu, pa mi pade na pamet jedno poredjenje te dvije knjige od strane Cristopher Hitchensa.

Kad sam vec kod Huxleya, moram reci da sam se svojski potrudio da procitam Perennial Philosophy, ali i dalje nisam presao polovinu, to je projekt na duge staze
Island na zalost nisam citao, ali bih definitivno volio.
Sto se Orwella tice, sa njim dugo nisam bio u kontaktu, jos od doba citanja Zivotinjske Farme i 1984, nekad krajem srednje skole
Al sad bih rado procitao njegovu "Homage to Catalonia" (da li je neko citao?), pa cu potraziti cim zavrsim sa trenutnom literaturom 
Drugim rijecima, Huxleyeva distopija je danas aktuelnija od Orwellove. Rezimi ne teze da kontrolisu svaki aspekt zivota pojedinca, ali kontrolu ostvaruju suptilnijim metodama - zaglupljivanjem masa i kreiranjem prototipa gradjana koji zive veoma ogranicene potrosacke zivoteCristopher Hitchens wrote: Orwell's was a house of horrors. He seemed to strain credulity because he posited a regime that would go to any lengths to own and possess history, to rewrite and construct it, and to inculcate it by means of coercion. Whereas Huxley ... rightly foresaw that any such regime could break but could not bend. In 1988, four years after 1984, the Soviet Union scrapped its official history curriculum and announced that a newly authorized version was somewhere in the works. This was the precise moment when the regime conceded its own extinction. For true blissed-out and vacant servitude, though, you need an otherwise sophisticated society where no serious history is taught.[20]
Kad sam vec kod Huxleya, moram reci da sam se svojski potrudio da procitam Perennial Philosophy, ali i dalje nisam presao polovinu, to je projekt na duge staze
Sto se Orwella tice, sa njim dugo nisam bio u kontaktu, jos od doba citanja Zivotinjske Farme i 1984, nekad krajem srednje skole
- Truba
#4595 Re: Šta trenutno čitate?
naravno da je huksli više pogodio ali mi je orvel draži

- Truba
#4596 Re: Šta trenutno čitate?
gospođicu neki dan kupih kao i mešin otok
ne fakat ima jedna priča na tu temu
čitav broj SF siriusa je bio posvećen erotici
i sexu budućnosti... iskopat ću kako se priča zove
Guranju je kraj mislim

ne fakat ima jedna priča na tu temu
čitav broj SF siriusa je bio posvećen erotici
Guranju je kraj mislim
- nellington
#4597 Re: Šta trenutno čitate?
To je broj 141komi wrote: čitav broj SF siriusa je bio posvećen eroticii sexu budućnosti...
- Truba
#4598 Re: Šta trenutno čitate?
meni je jedan broj upao u wc šolju... ili je to bio broj 142 posvećen punkunellington wrote:To je broj 141komi wrote: čitav broj SF siriusa je bio posvećen eroticii sexu budućnosti...
mislim da su dva bila posvećena erotici onaj crni i onaj zeleni broj ili je u onom zelenom broju priča dnevnik djevojke iz 25 stoljeća
u toj budućnosti muškarci više nemaju pišu a gl. junak je oprašio na staromodni način glavnu junakinju
- Bloo
- Globalna šefica
#4599 Re: Šta trenutno čitate?
Cryptonomicon od Neal Stephensona ...900 strana bole oci ali nekak se gura
- Bloo
- Globalna šefica
#4600 Re: Šta trenutno čitate?
nellington wrote:To je broj 141komi wrote: čitav broj SF siriusa je bio posvećen eroticii sexu budućnosti...
pa šerujte