https://faktor.ba/vijest/zahvaljujuci-n ... mice/20434
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- muha_sa
- muha_sa
- uglavnomja
#4578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
kontam ovo kao one reklame za skidanje kila ili bora
kad pise dole
Izvor:
Marketing
samo ne pise kol'ko para dodje zadovoljstvo da istovremeno koristis lijevu i desnu hemisferu mozga
- muha_sa
#4579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
uglavnomja wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
kontam ovo kao one reklame za skidanje kila ili bora![]()
kad pise dole
Izvor:
Marketing
![]()
samo ne pise kol'ko para dodje zadovoljstvo da istovremeno koristis lijevu i desnu hemisferu mozga
komplet tekst citala
ja samo naslov i vozdra
-
Cookie85
#4580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa normalno, nije jedina kojoj je poslodavac platio hotel, avionsku kartu, sve... samo da se poslodavac upozna sa mogucim radnikom.kariko wrote:Juce sam bio na kafi sa prijateljicom koja je zavrsila fakultet, magistrirala, ucenica generacije i tako ti fazoni, znaci da ne ulazim u detalje ali jedan bas ozbiljan fakultet zavrsiti sa samim desetkama, magistrirati, pricati 4 jezika nije bas mala stvar.
Problem je taj sto je ona zavrsila sve to i vratila se u svoj grad, isla na konkurse na sve strane...nije birala posao jer joj roditelji nisu bas dobrostojeci i dobrano su osjetili to dok su je odskolovali...ali na sve strane je dobijala odbijenice, cak joj na nekim konkursima u lice govorili da je po zahtjevima prva, ali taj i taj mora biti primljen.
Cura pala u depresiju 3 mjeseca nije iz kuce izlazila...
Sinoc me na kafu zove, pokazuje mailove, meni oci stale kontam zafrkava me...znaci firma koja je gigant u njemackoj zove je na razgovor, cak kada je rekla da trenutno nema novca da dodje tamo platili joj avionsku kartu, smjestaj u hotelu 5 dana i prevoz svaki dan do firme i nazad...samo eto da obave razgovor, da se upozna s njihovim poslom i da odluci zeli li da radi za njih.
I meni sad dva dana evo ne ide u glavu, da su neki tamo ljudi iz Stutgarta spremni da joj plate to sve, a da nijedna firma nasa nije u njoj vidjela nista vrijedno da je zaposle...
Nije problem sto ljudi odlaze, ali je problem sto nasa vlast, poslodavci...kako ne vide da sami sebi istovremeno u obe noge pucaju i idalje ne odustaju od svoje politike
To samo kod nas nije normalno
To sam naucio vremenom
- mousstapha
#4581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
kariko wrote:Juce sam bio na kafi sa prijateljicom koja je zavrsila fakultet, magistrirala, ucenica generacije i tako ti fazoni, znaci da ne ulazim u detalje ali jedan bas ozbiljan fakultet zavrsiti sa samim desetkama, magistrirati, pricati 4 jezika nije bas mala stvar.
Problem je taj sto je ona zavrsila sve to i vratila se u svoj grad, isla na konkurse na sve strane...nije birala posao jer joj roditelji nisu bas dobrostojeci i dobrano su osjetili to dok su je odskolovali...ali na sve strane je dobijala odbijenice, cak joj na nekim konkursima u lice govorili da je po zahtjevima prva, ali taj i taj mora biti primljen.
Sinoc me na kafu zove, pokazuje mailove, meni oci stale kontam zafrkava me...znaci firma koja je gigant u njemackoj zove je na razgovor, cak kada je rekla da trenutno nema novca da dodje tamo platili joj avionsku kartu, smjestaj u hotelu 5 dana i prevoz svaki dan do firme i nazad...samo eto da obave razgovor, da se upozna s njihovim poslom i da odluci zeli li da radi za njih.
I meni sad dva dana evo ne ide u glavu, da su neki tamo ljudi iz Stutgarta spremni da joj plate to sve, a da nijedna firma nasa nije u njoj vidjela nista vrijedno da je zaposle...
Nije problem sto ljudi odlaze, ali je problem sto nasa vlast, poslodavci...kako ne vide da sami sebi istovremeno u obe noge pucaju i idalje ne odustaju od svoje politike
Reci joj da se javi ako treba neko da joj pokaze Stuttgart
- Karabaja
#4582 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nadam se da ti auto nije EURO 4 dizelmousstapha wrote:kariko wrote:Juce sam bio na kafi sa prijateljicom koja je zavrsila fakultet, magistrirala, ucenica generacije i tako ti fazoni, znaci da ne ulazim u detalje ali jedan bas ozbiljan fakultet zavrsiti sa samim desetkama, magistrirati, pricati 4 jezika nije bas mala stvar.
Nije problem sto ljudi odlaze, ali je problem sto nasa vlast, poslodavci...kako ne vide da sami sebi istovremeno u obe noge pucaju i idalje ne odustaju od svoje politike![]()
Reci joj da se javi ako treba neko da joj pokaze Stuttgart
- mousstapha
- Karabaja
#4584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Niko moju muku ne razumije...mousstapha wrote:Samo benzin
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#4585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam šta je tu čudno, porediti naše i njemačko tržište rada je besmisleno.
Koliko sam shvatio, djevojka je završila nešto na PMF-u.
Ako si iz Jajceta, Vareša, Cazina, baš i nema nekog posla, osim eventualno da upadneš u neku školu.
Nek joj je sa srećom.
Ako si iz Jajceta, Vareša, Cazina, baš i nema nekog posla, osim eventualno da upadneš u neku školu.
Nek joj je sa srećom.
-
Suzie Q
#4586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I ja znam momka koji je dobio posao u UK i nesto se zakompliciralo oko radne dozvole upravo kad je trebao poceti raditi i poslodavac mu je uplacivao placu dok je cekao na rjesavanje problema jer nije bila njegova krivica a on je u Bosni vec dao otkaz.
A to sto nasi mamlazi ne cijene dobrog radnika i znanje nije cudno, nije ni sefu lako kad su nizerangirani obrazovaniji od njega.
A to sto nasi mamlazi ne cijene dobrog radnika i znanje nije cudno, nije ni sefu lako kad su nizerangirani obrazovaniji od njega.
- славянин
#4587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To ti mislis - poslovno okruzenje u BiH je katastrofalno, administracija da ne pricam.Ponovit cu - pored ovako jeftine radne snage i energenata zasto nemamo 100 stranih fabrika da stancaju ?Suzie Q wrote:I ja znam momka koji je dobio posao u UK i nesto se zakompliciralo oko radne dozvole upravo kad je trebao poceti raditi i poslodavac mu je uplacivao placu dok je cekao na rjesavanje problema jer nije bila njegova krivica a on je u Bosni vec dao otkaz.
Dobar radnik je pojam - tamo znas koliko minuta pauze imas da zapalis a ovde ne mozes natjerati covjeka da stavi zastitni sljem o naocalama da ne govorim.Mislim natjeras i onda moras sjediti na glavi jer cim se okrenes “joj ma vruce ispod”
Poredis zemlju tipa UK koja ima otvoreno sve za trgovinu i stimulativnu ekonomiju i nas koji smo prije 7 dana dobili dozvolu da izvozimo piletinu u eu ?
Mislim lako je misliti poslodavac ovakav onakav - ali privatni sektor je “realni” koji zaradjuje i placa namete - to sto u drzavnim preduzecima (barem dosta njih) uzimaju pare svih nas pa onda plata dobra,regres ovo ono to je druga stvar.
-
Hendrix
#4588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa cudno je jer ovde neki furaju price da je sve isto i bolje cak kad imas para...a otkud pare? Kako kad nisi iz podobne familije ili nema da kupis poziciju?Tomahawk11 wrote:Ne znam šta je tu čudno, porediti naše i njemačko tržište rada je besmisleno.
Nek joj je sa srećom.
Pa kolega koji je bio jedan od top talenata u svojoj struci je bukvalno godinu dana ganjao jebenu stelu da uzme kredit za stan i nije mogao skupiti sve papire i uslove
, i to za astronomsku visinu kamate. Radi u najjacoj firmi u toj bransi, regularno prijavljen na punu platu sve po PS...ali...privatna firma. I spuca lik iz frustracije u EU i tamo zivi i radi isti posao, nakon par godina regularno digne stambeni kredit bez peripetija i stela. Nasa struka je izgubila lika koji je radio posao za desetoricu i debelo se godinama osjetio njegov odlazak ali jebe se ikome, jos jedan talenat otjeran i idemo dalje.
I da, lik je bio sve samo ne kokuz kako neki tvrde ovde, jednostavno je skonto da je i pored jake pozicije i plate njegov posao u privatnoj firmi vrijedan nista bankama, i sto bi se zajebavo citav zivot sa glupostima.
- JThomas
#4589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
nije se snašao u tržišno-budžetsko-dogovornoj ekonomiji.
-
Suzie Q
#4590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne poredim nego sam odgovorila ovome sto se cudi reakciji Nijemaca u slucaju njegove prijateljice. A sto se izvoza tice, vidjeli smo sta se napravilo s jabukama, sami smo krivi sto sumnjaju u nase proizvode. Jesenas kuknjava sto nema otkupa šljiva, a trgovački lanci u Njemackoj su imali cijelu sezonu bosanske sljive u ponudi. Za mene je suludo da su nam njive prazne a narod gladan, ali to je stvar vise politike kao i ljudi koji bi se prrko noci obogatili pa se zalete i propadaju npr maline i smilje. Ali ne cudi kad mesari upravljaju poljoprivredom.славянин wrote:To ti mislis - poslovno okruzenje u BiH je katastrofalno, administracija da ne pricam.Ponovit cu - pored ovako jeftine radne snage i energenata zasto nemamo 100 stranih fabrika da stancaju ?Suzie Q wrote:I ja znam momka koji je dobio posao u UK i nesto se zakompliciralo oko radne dozvole upravo kad je trebao poceti raditi i poslodavac mu je uplacivao placu dok je cekao na rjesavanje problema jer nije bila njegova krivica a on je u Bosni vec dao otkaz.
Dobar radnik je pojam - tamo znas koliko minuta pauze imas da zapalis a ovde ne mozes natjerati covjeka da stavi zastitni sljem o naocalama da ne govorim.Mislim natjeras i onda moras sjediti na glavi jer cim se okrenes “joj ma vruce ispod”
Poredis zemlju tipa UK koja ima otvoreno sve za trgovinu i stimulativnu ekonomiju i nas koji smo prije 7 dana dobili dozvolu da izvozimo piletinu u eu ?
Mislim lako je misliti poslodavac ovakav onakav - ali privatni sektor je “realni” koji zaradjuje i placa namete - to sto u drzavnim preduzecima (barem dosta njih) uzimaju pare svih nas pa onda plata dobra,regres ovo ono to je druga stvar.
A sto se tice stranih ulagaca, dobro je da ih ikako ima kakve sve namete moraju placati. Uostalom nekome je ponos kad vidi made in Bosnia na Pradinim cipelama, a to sto su radnice u tvornici placene manje od cijene đona na tim cipelama zaboravljamo.
-
biscanka2
#4591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moji prijatelji (bracni par) sredjivali spavacu sobu - sve lijepo okrecili i novu spavacu postavili.muha_sa wrote:vjesticanametli wrote: nisam terapiju popio--zaboravio na bilobil![]()
al-ovo gore je odron i ne mogu vjerovat da neko povjeruje da je istinaeto ona žali što ne može kantu sa vodom trehnut niz ulicu
od sutra cu po vas dan stajat na balkonu i gledat žene kako trehaju vodu niz ulicu il s balkona
Nakon par dana kad su s posla dosli udjose u spavacu kad ono plafon sav zut,kreveti mokri,... .
Muz trk na kat vise njih,pozvoni komsiji i zamoli ga da snjim pogleda njegovu spavacu.
Na katu vise njih stanovao je turski bracnii par.On je bio druga generacija (rodjen u NJemackoj) ali kad se zenio
doveo mladu iz Turske (vjerovatno iz neke vukojebine).
Kad je spavacu vidio izvinuo se i rekao da ima osiguranje i da ce svu stetu nadoknaditi.
Zena mi nije znala,rekao je, htjela je oribati pod pa je prvo kantom vode zapljusnula.
To da sam negdje procitala tesko da bih povjerovala - ovako,licno se uvjerila (kad su mi sobu pokazali).
Odrona svih vrsta iz svih zemalja ima i zato se ponesto moze i povjerovati.
Nasih balkanaca ima zatucanih ali kod takvih je vec u drugoj generaciji vidljiv napredak - kod turaka mislim da ce to tek u petoj generaciji biti moguce (mislim u sirem obliku).
- 512MB
#4592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I firma za koju trenutno radim placa troskove za potencijalne nove radnike (avionsku kartu, tri dana hotel, mentor za sightseeing po gradu). Pa to ne kosta jednu firmu nista, a dobrog radnika nije lako naci, pa ni u Njemackoj.
-
Suzie Q
#4593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jos i ti dobijes bonus ako im takvog dovedes512MB wrote:I firma za koju trenutno radim placa troskove za potencijalne nove radnike (avionsku kartu, tri dana hotel, mentor za sightseeing po gradu). Pa to ne kosta jednu firmu nista, a dobrog radnika nije lako naci, pa ni u Njemackoj.
- 512MB
#4594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tacno, trenutno 3 milje u padze za svakog novog radnika, ako navede da sam ga ja preporucioSuzie Q wrote:Jos i ti dobijes bonus ako im takvog dovedes512MB wrote:I firma za koju trenutno radim placa troskove za potencijalne nove radnike (avionsku kartu, tri dana hotel, mentor za sightseeing po gradu). Pa to ne kosta jednu firmu nista, a dobrog radnika nije lako naci, pa ni u Njemackoj.
- mousstapha
#4595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Joj kod mene samo milja i po 
- 512MB
#4596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Banke bolje placajumousstapha wrote:Joj kod mene samo milja i po
- JanuaryJones
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#4598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Možeš li prevest?JanuaryJones wrote:https://www.rtl.de/cms/bosnien-so-einfa ... 85881.html
- JanuaryJones
#4599 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Članak o kupovini diploma med. škole u BiHJimmy McNulty wrote:Možeš li prevest?JanuaryJones wrote:https://www.rtl.de/cms/bosnien-so-einfa ... 85881.html
- animals
#4600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sta hoce oni..JanuaryJones wrote:Članak o kupovini diploma med. škole u BiHJimmy McNulty wrote:Možeš li prevest?JanuaryJones wrote:https://www.rtl.de/cms/bosnien-so-einfa ... 85881.html
da im skolovani ljudi ciste guzice