Aluminij Mostar
Moderator: anex
- General War
- He1972
#4577 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
General War wrote:He1972 wrote:vivaldi wrote:Pročitati ovaj fb status uposlenika Aluminija, a posebno ono pri kraju statusa, u vezi uloge Vlade FBiH.
ma dzaba sve kolega. sta taj radnik zna. ako "ekonomista", a izgleda da je i zubar, kaze da je jedino ispravno da se je dalje tako nastavilo sa tom firmom onda je to tako.
sta kaze cim zaboli ti bi vadio. a ono smrdi preko 10 godina bez ikakvih znakova da bi se sta promijenilo.
a vrhunac mu je ono ismijavanje onih sivaca i predstavljanje kao zaostalih u proslom mileniju. u njegovoj ekonomiji je izgleda posteno zaradjivati hljeb nesto vrijedno podsmijeha.
njegova vizija ekonomije je jedina vrijedna podsmijeha.
onim slikama nisam ismijavao nikoga. pogotovo radnicku klasu. nisam ni ja ispao iz carskih muda.
ali to se ne bi moglo reci npr za tebe. ti si neko o je na ovom forumu prije 2-3 godine u etno naletu forumske borbe s nekim forumasima ovdje stavljao slike neke socijalne ugorzene porodice i slike gladne i slinave djece. tada ti je kolega dnaguba ocinski savjetovao da se ne spustas na "njihov nivo" iako si se ti samom tom objavom vec bio spustio na najnizi moguci nivo. ali si poslije dangubinog savjeta to bio izbrisao.
ako bi ja ikoga ismijavao, mozda bih poceo od tvog ne znanja.
upravo si ti meni prije nekoliko godina ljepio linkove sa avaza i tekst o nekom piljaru iz rs-a kojem su neki ljudi rekli kako da on popunjava pdv prijave i kako rs krade pdv od federacija. nakon toga si mi ovdje lijepio linkove kako federacija trazi od mmf da uradi analizu raspodjele pdv-a i prekine se kradja one famozne milijarde maraka sto se ukrade svake godine (na stranu sto je apsurdna sva ta prica o izmisljenom piljaru koji sam popunjava pdv prijave, a vjerovato i ne znas sta je tu sve apsurdno)
da je meni do ismijavanja i nabijanja na nos i nekakvog samodokazivanja ja bih tebe druze haubica davno pitao znas li sta je odogovrio mmf?
ne znas. znam da ne znas. ne znas, ne zato sto mmf nije odgovorio (a odgovorio je ima mozda i 2 godine) nego sto ti to nisi procitao na slobodnoj bosni i ostali. a nisi mogao procitati zato sto im se nije svidio mmf-ov odgovor. postedili su oni tebe druze haubica i cirkusa koji je slijedio poslije toga pa cu te i ja postediti.
ja to znam bar godinu dana a evo sad prvi put to pisem na forumu, nije mi palo na pamet da sad ja to nekome ovdje nabijam na nos,
i nisi ti jedini. tu je i drug spreca koji je isto prije 2-3 godine cuo za nekakav ekonosmki spisak (zna on koji) pa ga ovdje poturo bas ko da zna o cemu se radi. tada sam mu rekao da taj spisak moze naci na netu za 2 minuta i da ga ja cekam upravo tada da ga objavi, ali sam ga opomenuo da kada to uradi neko od nas dvojice ce se provaliti, a da to necu biti ja. naravno, nije ga objavio, ali od tada naravno kad god ima priliku voli nesto hinjski na moj racun.
a tek kad se sjetim daltona, hercegovca i te klike s kojima sam diskutovao. otkako je stvarnost demantovala njihove teorije, i oni su nestali
bolan ja sam na forumu 10 godina. meni je prica uvijek ista, ne zato sto sam pametniji od drugih vec sto je moja prica bazirana na zvanicnim podacima kojih procitam mali milion godisnje, a ne na shitty portlaima. moja prica ce se promjeniti samo, ako i kada se promjene podaci.
a to sto se podaci nekom svidjaju ili ne svidjaju nije do mene.
sta god ti mislio, ne sladim se ja nikome i nicemu. ni u zivotu ni na forumu
neznanja se piše spojeno![]()
A tek vidi mu gloOve, to si zaboravio primjetit
Moram malo, slomi se on objašnjavajući nama da voda nije mokra nego je vlažna!
- General War
#4578 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
@vivaldi prica kao ekonomista, nema tu mokro vlazno....nije stvar ne sloziti se sa njim nego sto ja licno ne ocekujem reset bez velikih ekonomskih turbulencija gdje se politicke pijavice hrane.He1972 wrote:General War wrote:He1972 wrote:
neznanja se piše spojeno![]()
A tek vidi mu gloOve, to si zaboravio primjetit
Moram malo, slomi se on objašnjavajući nama da voda nije mokra nego je vlažna!
- Alfons Kauders
#4579 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Daj ba, ne pravi se Englez, fakat zvučiš smiješno...славянин wrote:Pa ko je odgovoran u Federaciji.. kako ne moze uci u posjed tj. zasto niko nije skakao po medijima,pokretao istrage,lijepio bilborde,objavljivao informacije??? Kada kazemo vlada - ko sjedi u istoj i dali misli itko da je istim u interesu da rastjeraju lopove iz drzavnih firmi i firmi gdje drzava drzi vecinu dionica i slicno ?daddy-kool wrote:
Opet vlada kriva?
Pa vlada nije mogla ući u dio svog posjeda do prije 5 godina koliko pravna država funkcioniše za ovu fabriku.
Nemoj da se opet vrtimo u krug i razvodnjavamo priču. Naravno da je trebalo da se Čović uhapsi i osudi još prije 15 godina, ali mi živimo u ovoj i ovakvoj državi a ne nekoj imaginarnoj u kojoj bi nešto trebalo. Ovo je PDF politika, valjda su ove stvari poznate.
Opet - pomaganje aluminiju ne znaci upumpati pare da se pokradu nego rastjerati one koji ih kradu.
- Alfons Kauders
#4580 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Hajd sad ozbiljno, šta je tebi druže i da li ti živiš ovdje?славянин wrote:A niko se nije bunio. Prece bilo ko ce staviti zastavu u hodnik i oce li zasjedu napraviti posle osam navecer da je ukradu od aluminijabarem za narod . Prioriteti onih u vladi poznati tj punjenje dzepova.
Porediti ovo i imaginarne referendume koji mogu posluziti kao toalet papir meni barem nije logicno... preca mi je fabrika od dodikovih politickih manevara da okupi politicko stado.
Stvarno se blamiraš, a mislio sam da si ozbiljan sugovornik...
-
Ci-Nick
#4581 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sinoć naletih na TV-u na razgovor sa nekim ekonomistom na temu Aluminij.
I na pitanje da li su visoke plate razlog propasti Aluminija čovjek jasno i kratko reče: " Plate su minorne "
I takav expert je profesor ekonomije ili šta već.
Plate u Aluminju jesu naizgled minorne ako su cca 8% ukupnih troškova,..
ali nisu minorne ako je električna energija ( 70 % proizvoda), glinica (25% proizvoda), ostali troškovi 5% proizvoda, plate 10% proizvoda i amortizacija 5% proizvoda jer stigneš na 115% proizvoda pa bi plate koje čine 3% troška ipak napravile značajan pomak.
Ponovo se vraćam na Arcelor Mittal jer je proizvodnja slična, sličan i utjecaj berze.
Mittal je ove godine poslovao sa 3 miliona KM gubitka, prošle godine je imao 20 miliona dobiti, dakle ima loše i dobre godine.
Zaposlenih cca 2200 sa prosječnom bruto platom od 1700 KM. To je godišnji trošak za plaće 45 miliona , prihod u 2018. cca 750 miliona KM pa je trošak plaća u ukupnim prihodima cca 6%.
Da su kojim slučajem imali plate duplo veće u posljednjih deset godina bi akumulirali 400 miliona gubitka.
I na pitanje da li su visoke plate razlog propasti Aluminija čovjek jasno i kratko reče: " Plate su minorne "
I takav expert je profesor ekonomije ili šta već.
Plate u Aluminju jesu naizgled minorne ako su cca 8% ukupnih troškova,..
ali nisu minorne ako je električna energija ( 70 % proizvoda), glinica (25% proizvoda), ostali troškovi 5% proizvoda, plate 10% proizvoda i amortizacija 5% proizvoda jer stigneš na 115% proizvoda pa bi plate koje čine 3% troška ipak napravile značajan pomak.
Ponovo se vraćam na Arcelor Mittal jer je proizvodnja slična, sličan i utjecaj berze.
Mittal je ove godine poslovao sa 3 miliona KM gubitka, prošle godine je imao 20 miliona dobiti, dakle ima loše i dobre godine.
Zaposlenih cca 2200 sa prosječnom bruto platom od 1700 KM. To je godišnji trošak za plaće 45 miliona , prihod u 2018. cca 750 miliona KM pa je trošak plaća u ukupnim prihodima cca 6%.
Da su kojim slučajem imali plate duplo veće u posljednjih deset godina bi akumulirali 400 miliona gubitka.
-
howdy
#4582 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Zivi u dimu kineskih termoelektranaAlfons Kauders wrote:Hajd sad ozbiljno, šta je tebi druže i da li ti živiš ovdje?славянин wrote:A niko se nije bunio. Prece bilo ko ce staviti zastavu u hodnik i oce li zasjedu napraviti posle osam navecer da je ukradu od aluminijabarem za narod . Prioriteti onih u vladi poznati tj punjenje dzepova.
Porediti ovo i imaginarne referendume koji mogu posluziti kao toalet papir meni barem nije logicno... preca mi je fabrika od dodikovih politickih manevara da okupi politicko stado.
- Alfons Kauders
#4583 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Stvarno ne kontam argumentaciju "država da nešto uradi"... A nema ni d od države, niti je država bila u Aluminiju kad su počeli problemi, niti je imenovala trenutnu upravu i vodila društvo, niti imamo vladavinu prava (tako da se ne vodi nikakva istraga niti je iko ikad terećen za kriminal u Aluminiju)howdy wrote:Zivi u dimu kineskih termoelektranaAlfons Kauders wrote:
Hajd sad ozbiljno, šta je tebi druže i da li ti živiš ovdje?
Cirkus.
- problemnatravunu
#4584 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ovo je početak i kraj svega!Alfons Kauders wrote:Stvarno ne kontam argumentaciju "država da nešto uradi"... A nema ni d od države, niti je država bila u Aluminiju kad su počeli problemi, niti je imenovala trenutnu upravu i vodila društvo, niti imamo vladavinu prava (tako da se ne vodi nikakva istraga niti je iko ikad terećen za kriminal u Aluminiju)howdy wrote:Zivi u dimu kineskih termoelektranaAlfons Kauders wrote:
Cirkus.
Dok se ne ostvari vladavina prava, sve će otići u pm , jer nam lupeži glume političare i ekonomiste...ne govore džaba svi dobronamjerni da je neefikasno i korumpirano tužiteljstvo i sudstvo glavni problem ove države
- славянин
#4585 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Da zivim u procesu ... relociranjaAlfons Kauders wrote:Hajd sad ozbiljno, šta je tebi druže i da li ti živiš ovdje?славянин wrote:A niko se nije bunio. Prece bilo ko ce staviti zastavu u hodnik i oce li zasjedu napraviti posle osam navecer da je ukradu od aluminijabarem za narod . Prioriteti onih u vladi poznati tj punjenje dzepova.
Ako nesto ne valja trebam pustiti da me prave budalom i kradu ? - jer “to je tako ovde” . Nope
Trazit cu dok sam tu da drzava tj. Vlada tj. One koji placamo da rade svoj posao a da lopovi budu stacionirani u zatvoru a ne u parlamentu .. i traziti a da li ce to da urodi plodom ne znam - uglavnom necu reci “tako je to ovde”
-
howdy
#4586 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Zivimo u stanju permanentne pravne katastrofe i on se pita zasto niko nije usao u Aluminij?Alfons Kauders wrote:Stvarno ne kontam argumentaciju "država da nešto uradi"... A nema ni d od države, niti je država bila u Aluminiju kad su počeli problemi, niti je imenovala trenutnu upravu i vodila društvo, niti imamo vladavinu prava (tako da se ne vodi nikakva istraga niti je iko ikad terećen za kriminal u Aluminiju)howdy wrote:Zivi u dimu kineskih termoelektranaAlfons Kauders wrote:
Cirkus.
- Alfons Kauders
#4587 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nisam to ni rekao, niti se treba pomiriti s tim.славянин wrote:Da zivim u procesu ... relociranjaAlfons Kauders wrote:
Stvarno se blamiraš, a mislio sam da si ozbiljan sugovornik...![]()
Ako nesto ne valja trebam pustiti da me prave budalom i kradu ? - jer “to je tako ovde” . Nope
Trazit cu dok sam tu da drzava tj. Vlada tj. One koji placamo da rade svoj posao a da lopovi budu stacionirani u zatvoru a ne u parlamentu .. i traziti a da li ce to da urodi plodom ne znam - uglavnom necu reci “tako je to ovde”
Međutim, ne možeš se ni praviti Englez i tvrditi da živimo u uređenoj državi s vladavinom prava. Jer ne živimo i to je činjenica. Znam i ja da bi to tako trebalo biti, ali nije tako i ne možemo se praviti ludi i tvrditi da je sve ok, pa očekivati da stvari funkcionišu kao u Švedskoj. To je isto kao da imaš slomljenu nogu, ali odbijaš to priznati i hoćeš da igraš lopte.
Vladavine prava nema. Vlasti nema. Treba biti realan, a ne govoriti kako bi stvari mogle izgledati u nekom idealnom svijetu. Da ima države i vladavine prava, ovo se ne bi ni desilo Aluminiju...
Pozivati se na državu koja nije ni bila u Aluminiju četvrt stoljeća je nonsens.
- Alfons Kauders
#4588 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Šta reći nego se smijati?howdy wrote:Zivimo u stanju permanentne pravne katastrofe i on se pita zasto niko nije usao u Aluminij?Alfons Kauders wrote:Stvarno ne kontam argumentaciju "država da nešto uradi"... A nema ni d od države, niti je država bila u Aluminiju kad su počeli problemi, niti je imenovala trenutnu upravu i vodila društvo, niti imamo vladavinu prava (tako da se ne vodi nikakva istraga niti je iko ikad terećen za kriminal u Aluminiju)howdy wrote:
Zivi u dimu kineskih termoelektrana
Cirkus.
Ljudi se vole tješiti, pa žive u nekoj paralelnoj stvarnosti u kojoj sve u državi funkcioniše kao u Švicarskoj, pa se ne mogu načuditi što nema vladavine prava i što je tako kako je...
Samo se mogu zapitati gdje žive, jer je jasno da ne žive u BiH i to duži vremenski period, pa nikako da skontaju da ovo nije ekonomski ili pravni problem, već politički.
- problemnatravunu
- mO k3
#4590 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
kunu se u drzavu i pozivaju se na njihova prava koja su im uskracena , te ti isti ne postuju drzavu ....
- славянин
#4591 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kakav politicki problem ???Alfons Kauders wrote:
Šta reći nego se smijati?
Ljudi se vole tješiti, pa žive u nekoj paralelnoj stvarnosti u kojoj sve u državi funkcioniše kao u Švicarskoj, pa se ne mogu načuditi što nema vladavine prava i što je tako kako je...
Samo se mogu zapitati gdje žive, jer je jasno da ne žive u BiH i to duži vremenski period, pa nikako da skontaju da ovo nije ekonomski ili pravni problem, već politički.
- spreca
#4592 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sta je ovo ,nema Hafiza i onog Jajare ,odkad je zamandaljen d.o.o HDZAluminij ...izgleda nestalo para i za narucene posrove
Svi koji misle da je Alumonij mogao i trebao i dalje raditi,stavite konkretne cifre....vazne su cifre a ne moglo i je trebalo je vako nako.....jebes demagogiju,izgleda mnogi jos nisu svjeni da nema Yuge i u kom vaktu zivimo
Svi koji misle da je Alumonij mogao i trebao i dalje raditi,stavite konkretne cifre....vazne su cifre a ne moglo i je trebalo je vako nako.....jebes demagogiju,izgleda mnogi jos nisu svjeni da nema Yuge i u kom vaktu zivimo
- Alfons Kauders
#4593 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Aluminij je politički problem, ne ekonomski.славянин wrote:Kakav politicki problem ???Alfons Kauders wrote:
Šta reći nego se smijati?
Aluminij nikad nije ni poslovao na ekonomskim principima, već političko-kriminalnim.
Iz toga slijedi da se njim više ne mogu baviti ekonomisti, već kriminalisti i političari. Neka se bave, jer ekonomska struka nema nikakve veze s Aluminijem. Čisti politički problem.
-
Hafis
#4594 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Izroniti će Aluminj za one što ga vole 
-
Haman2
#4595 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Zabranom uvida u finansije Aluminija, Uprava bježi od odgovornosti
Ivana Korajlić / Vijesti.ba
Direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić kazala je za Vijesti.ba kako Uprava Aluminija odbijanjem da dozvoli uvid u dokumentaciju preduzeća nastoji izbjeći odgovornost za učinjenu štetu.
Podsjećamo, Uprava Aluminija dostavila je odgovor ministarstvu energetike, rudarstva i industrije FBiH u kojem ih obavještavaju da ne mogu dobiti uvid u traženu dokumentaciju.
„Vlada kao vlasnik najvećeg udjela svakako ima pravo tražiti sve informacije o poslovanju i utvrđuje odgovornost za eventualno neodgovorno poslovanje, i to je nešto što bi trebalo redovno da postoji“, kaže Korajlić.
Ona dodaje kako se na ovaj način pokušava izbjeći odgovornost za nastalu situaciju.
„Nažalost kod nas se to radi najčešće kada preduzeća već zapadnu u takvu situaciju da je kasno bilo šta uraditi, kada je već nastala nepovratna šteta, dok s druge strane uprava Aluminija i oni koju su odgovorni za situaciju u kojoj se nalazi, sada nastoje izbjeći bilo kakvu odgovornost“, smatra Korajlić.
Korajlić ističe kako se radi o kupovini vremena.
„Izgovori koji su dati za nedostavljanje dokumentacije su samo paravan i kupovina vremena, jer je jasno da su bez obzira na situaciju sada morali barem ranije imati pristup i omogućiti uvid“, zaključila je Ivana Korajlić.
(Vijesti.ba)
- Alfons Kauders
#4596 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Da, sad bi trebala intervenisati SFRJ kako bi spasila NDH. Otprilike mi tako zvuči argumentacija.spreca wrote:Sta je ovo ,nema Hafiza i onog Jajare ,odkad je zamandaljen d.o.o HDZAluminij ...izgleda nestalo para i za narucene posrove![]()
Polaze od pretpostavke da živimo u uređenoj državi i da je Aluminij vodila struka, a ne politika. Zato i kažem da je očito da ljudi nemaju previše dodira s BiH, jer to niko ozbiljan ne misli, počev od radnika samog Aluminija, pa čak i nekih ljudi iz te politike (ministrica Miličević npr).
Smiješno i tačka.
- Alfons Kauders
#4597 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Samo što će se zvati... АлуминијHafis wrote:Izroniti će Aluminj za one što ga vole
- General War
-
Hafis
#4599 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Svvaka opcija je bolja od mogućnosti da se ubuduće zove الألومنيومAlfons Kauders wrote:Samo što će se zvati... АлуминијHafis wrote:Izroniti će Aluminj za one što ga vole
- General War
#4600 Re: Gubitaš Aluminij na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ili......الألومنيومAlfons Kauders wrote:Samo što će se zvati... АлуминијHafis wrote:Izroniti će Aluminj za one što ga vole