Freelancing....all about
Moderator: anex
- vjesticanametli
#4576 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja radim do izbora i povlacim pare pa nek salju sta hoce. Nek se adFokat s tim onda zeza 
- hekaton
#4577 Re: Porez na dohodak na freelancing?
kaze jedan IT poslodavac, nek placaju porez trebaju placat 50%.
a tamo radnici na minimalac prijavljeni
- vjesticanametli
#4578 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kurava o postenju 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#4579 Re: Porez na dohodak na freelancing?
bošnjački robovlasnici, inače dobro uvezani sa strankicama 
-
Piko18
#4580 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Hahaha ako iko nema pravo glasa onda su to IT firme. Nedavno sam cuo kako je jedna napravila drustvo obrtnika XDhekaton wrote:kaze jedan IT poslodavac, nek placaju porez trebaju placat 50%.a tamo radnici na minimalac prijavljeni
-
Matris
#4581 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma ima i IT "poslodavaca" koji peru novac. Tj, ugovori posao, bude placen na privatni racun negdje u inostranstvu onda umjesto da prijavi taj racun i plati porez na njega on sam sebi placa na svoj racun u Bih, kao da mu firma placa, ali samo odredjeni procenat dok ostalo sakrije. Onda iz onog sto je prebacio legalno placa platu a na crno placa iz onog sto nije. Klasicni money laundering. Ti takvi glume neke postene firme, kao "ja prijavio firmu i radim legalno" a radi aktivni kriminal koji je vise kaznjiv nego cisto neplacanje poreza.
Ili ovi sto imaju obrt isto tako, primi novac na privatni racun i umjesto da plati porez na njega zakonski on laze i prebacuje sam sebi predstavlja to kao uplatu od poslodavca. Takodjer money laundering, uzimas gotov novac koji vec posjedujes i "peres" ga kroz firmu.
Ili ovi sto imaju obrt isto tako, primi novac na privatni racun i umjesto da plati porez na njega zakonski on laze i prebacuje sam sebi predstavlja to kao uplatu od poslodavca. Takodjer money laundering, uzimas gotov novac koji vec posjedujes i "peres" ga kroz firmu.
-
Puf
#4582 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Cekaj malo, hoces reci da ako ja otvorim firmu u drugoj drzavi (totalno legalno) i saljem pare firmi u BIH za plate i troskove poslovanja (totalno legalno), to iz nekog tvog razloga postaje ilegalno? Ne vidim logiku.Matris wrote:Ma ima i IT "poslodavaca" koji peru novac. Tj, ugovori posao, bude placen na privatni racun negdje u inostranstvu onda umjesto da prijavi taj racun i plati porez na njega on sam sebi placa na svoj racun u Bih, kao da mu firma placa, ali samo odredjeni procenat dok ostalo sakrije. Onda iz onog sto je prebacio legalno placa platu a na crno placa iz onog sto nije. Klasicni money laundering. Ti takvi glume neke postene firme, kao "ja prijavio firmu i radim legalno" a radi aktivni kriminal koji je vise kaznjiv nego cisto neplacanje poreza.
- Haris.ba
#4583 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Poenta je na tome "šalješ". Ima samo nekoliko načina kako možeš legalno "slati" novac u firmu u BiH.Puf wrote:Cekaj malo, hoces reci da ako ja otvorim firmu u drugoj drzavi (totalno legalno) i saljem pare firmi u BIH za plate i troskove poslovanja (totalno legalno), to iz nekog tvog razloga postaje ilegalno? Ne vidim logiku.
-
Puf
#4584 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Legalno prebacim sa 1 racuna iz Paname, na racun pravnog lica u BIH. Tu sva prica oko ilegalnosti zavrsava.Haris.ba wrote:Poenta je na tome "šalješ". Ima samo nekoliko načina kako možeš legalno "slati" novac u firmu u BiH.Puf wrote:Cekaj malo, hoces reci da ako ja otvorim firmu u drugoj drzavi (totalno legalno) i saljem pare firmi u BIH za plate i troskove poslovanja (totalno legalno), to iz nekog tvog razloga postaje ilegalno? Ne vidim logiku.
- Haris.ba
#4585 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Možda to i radiš. Mada sumnjam. Jer valjda imaš računovođu koji bi ti objasnio kako se to radi.Puf wrote:Legalno prebacim sa 1 racuna iz Paname, na racun pravnog lica u BIH. Tu sva prica oko ilegalnosti zavrsava.
Koji ti je osnov prebacivanja?
-
Puf
#4586 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne prebacujem, nego onako kontam, kad bi mi porezna sjela za vrat, lahko bi ih se otarasio. Otvoris pravno lice van BIH i samo peglas tu karticu od te firme otvorene na Panami, Belize ili negdje trece... To se naravno isplati kada zaradjujes godisnje vise od 10 000KM. Jer trosak godisnji oko te firme i banke je oko 1000 dolara na godisnjem nivou.Haris.ba wrote:Možda to i radiš. Mada sumnjam. Jer valjda imaš računovođu koji bi ti objasnio kako se to radi.Puf wrote:Legalno prebacim sa 1 racuna iz Paname, na racun pravnog lica u BIH. Tu sva prica oko ilegalnosti zavrsava.
- Haris.ba
#4587 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Možda i uspiješ se riješiti porezne. Ali, imaš besplatni savjet - plati nekoga da ti da savjet kako se to radi.
Ne šalju se pare tako da sjedneš i uplatiš pare sa računa na račun. Mislim - može. Ali, to povlači određene posljedice koje podrazumjevaju da se ne možeš riješiti porezne tek tako jednostavno.
Ne šalju se pare tako da sjedneš i uplatiš pare sa računa na račun. Mislim - može. Ali, to povlači određene posljedice koje podrazumjevaju da se ne možeš riješiti porezne tek tako jednostavno.
-
Matris
#4588 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ti ako imas racun u Panami, taj racun moras prijaviti u poreznu i placati porez na novac koji sjedne na njega. Ne mozes primiti novac na jedan racun, prebaciti ga na drugi pa tek onda prijaviti. To je pranje novca i ilegalno.Puf wrote:Legalno prebacim sa 1 racuna iz Paname, na racun pravnog lica u BIH. Tu sva prica oko ilegalnosti zavrsava.Haris.ba wrote:Poenta je na tome "šalješ". Ima samo nekoliko načina kako možeš legalno "slati" novac u firmu u BiH.Puf wrote:Cekaj malo, hoces reci da ako ja otvorim firmu u drugoj drzavi (totalno legalno) i saljem pare firmi u BIH za plate i troskove poslovanja (totalno legalno), to iz nekog tvog razloga postaje ilegalno? Ne vidim logiku.
Ako si otvorio firmu i imas racun od firme onda sva placanja koja dobijas moraju biti odradjena od onog ko te placa direktno na firmin racun.
To sto ti zoves prebacivanje je u stvari pranje novca. Krijes mu porijeklo i predstavljas uplate kao ulaz.
-
Matris
#4589 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nije ni toliko, zavisi koju si banku uzeo i jesi koristio nominees ili nisi, ali ponovo to je ilegalno. Ako hoces legalnu opciju najjeftinije je odjaviti prebivaliste i preseliti van BiH. U BiH se moze doci do 6 mjeseci na boraviste da ne postajes obveznik poreza.Puf wrote:Ne prebacujem, nego onako kontam, kad bi mi porezna sjela za vrat, lahko bi ih se otarasio. Otvoris pravno lice van BIH i samo peglas tu karticu od te firme otvorene na Panami, Belize ili negdje trece... To se naravno isplati kada zaradjujes godisnje vise od 10 000KM. Jer trosak godisnji oko te firme i banke je oko 1000 dolara na godisnjem nivou.Haris.ba wrote:Možda to i radiš. Mada sumnjam. Jer valjda imaš računovođu koji bi ti objasnio kako se to radi.Puf wrote:Legalno prebacim sa 1 racuna iz Paname, na racun pravnog lica u BIH. Tu sva prica oko ilegalnosti zavrsava.
- Ricken
#4590 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kratak je put od porezne optimizacije do porezne utaje.
- Ricken
#4591 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znači na vidiku nova akcija SIPAe GibraltarPuf wrote:Ne prebacujem, nego onako kontam, kad bi mi porezna sjela za vrat, lahko bi ih se otarasio. Otvoris pravno lice van BIH i samo peglas tu karticu od te firme otvorene na Panami, Belize ili negdje trece... To se naravno isplati kada zaradjujes godisnje vise od 10 000KM. Jer trosak godisnji oko te firme i banke je oko 1000 dolara na godisnjem nivou.Haris.ba wrote:Možda to i radiš. Mada sumnjam. Jer valjda imaš računovođu koji bi ti objasnio kako se to radi.Puf wrote:Legalno prebacim sa 1 racuna iz Paname, na racun pravnog lica u BIH. Tu sva prica oko ilegalnosti zavrsava.
-
Saka
#4592 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ti nisi čuo za kreativno knjigovodstvo?Ricken wrote:Kratak je put od porezne optimizacije do porezne utaje.
- vjesticanametli
#4593 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Saka wrote:Ti nisi čuo za kreativno knjigovodstvo?Ricken wrote:Kratak je put od porezne optimizacije do porezne utaje.
-
bedakb
#4594 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ljudi ima li ko kakvu informaciju, nesto ste se usutili ? 
Hoce l' bit sta biti od ove naplate ili nece ?
Hoce l' bit sta biti od ove naplate ili nece ?
- vjesticanametli
#4595 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Poslije izbora cemo svi dobiti kovertu 
-
Rimes87
#4596 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Uze mi rijec iz usta. Ili ti ga sa tastature.vjesticanametli wrote:Poslije izbora cemo svi dobiti kovertu
-
bedakb
#4597 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ja dobio prije izboravjesticanametli wrote:Poslije izbora cemo svi dobiti kovertu
Ali me jos nisu nazvali da uplatim.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#4598 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nece ni nazvati, ide rješenje 
-
bedakb
#4599 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kakvo rjesenje ? Da su htjeli mogli su mi odmah reci idi plati, cim sam dostavio obrazac.Medjutim receno mi je ostavi kontakt telefon, ne znamo ni mi jos nista, zovemo te kada budemo imali vise informacija.un1ted wrote:Nece ni nazvati, ide rješenje
-
bedakb
#4600 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Eh evo me frisko iz porezne.
Kazu moram platiti, ali da ce se to mozda vratiti sve kasnije
Sva sreca imam taj termin u ambasadi u petak, i nadam se abd da cu sretno otici iz ove nazovimo je drzave.

Kazu moram platiti, ali da ce se to mozda vratiti sve kasnije
Sva sreca imam taj termin u ambasadi u petak, i nadam se abd da cu sretno otici iz ove nazovimo je drzave.