Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kazokazo

#4576 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kazokazo »

45cents wrote:
piupiu wrote: To su već objasnili svi oni američki neo-klasičari koji su se bavili jugoslovenskom ekonomijom i takozvanom 'ilirskom kompanijom', kako se zvao model za jugoslovensku samoupravnu firmu u njihovom razmatranju.
Za početak, oni su jugoslovensku ekonomiju nazivali tržišno-socijalističkom, što je bitna stavka kad se raspravlja s ljudima koji doživljavaju jugoslovensku ekonomiju kao centralizovanu, monolitnu i zatvorenog tipa i čitaju laičke internetske analize, pa kažu nije bilo spasaaaaa ... i raspalo seeeeee. Kad to pročitam, uvijek mi je prvo pitanje - a koju to vrijednost danas proizvodi Bosna, pa se još nije raspala? I uvijek ih napomenem da je BNP Bosne otprilike jednak jednom kvartalu samo jedne velike američke multinacionalne firme. No, dobro, idemo dalje.
Jedan pozitivnih primjera te 'ilirske' kompanije bio je beogradski Kluz. Napravljen 1952., tada je zapošljavao 200 radnika. 1984., Kluz je imao deset tvornica i 7,000 radnika, a oko 80% proizvodnje je plasirano na strano tržište. Onih 20% proizvodnje je plasirano na domaće tržište kroz 130 prodavnica širom Jugoslavije. 1980.-ih je Kluzov plasman proizvoda bio u prosjeku 70:30 (strano-domaće tržište)...............//..........Onda su, recimo, analizirali metalurški kombinat Bor. Prije 1965., dosta se fabrika elektro-materijala ....................//........
Problem je, naravno, postojao na makroekonomskom nivou - gdje se dešavala preraspodjela sredstava - pa se ulagalo u poboljšanje statusa radnika na Kosovu, na primjer, da bi ih se dovelo u kakav-takav paritet sa radnikom u Sloveniji, odnosno da bi im se omogućila slična kupovna moć.
Kako god, vlasništvo radnika nad kapitalom i učešće u upravljanju u svakom slučaju nije nužno imalo negativne posljedice. Problem postoji u tretmanu kapitala u socijalističkoj ekonomiji - je li kapital samo vlasništvo nad sredstvima proizvodnje (koje je u ovom slučaju društveno) i kako se tretira finansijski kapital; a u našem samoupravnom dodatni je problem što se insistiralo na visokom nivou samofinansiranja firmi, i postojala je pretpostavka slobodnog tržišta, a u stvarnosti, ono je bilo koncentrisano u rukama nekoliko monopola i podložno političkim odlukama na ograničenom tržištu kapitala.
Nemam vremena sad da tražim tačan citat te izreke iz antičke Grčke, ali neko od onih "dežurnih" flozofa je rekao kak je nemoguće dva puta zagaziti u istu rijeku. Vjerovatno zato što voda teče, neuhvatljiva je da bi istu tekućicu dva puta zagazio.
Zapravo, ta izreka je moj najveći problem kada diskutujem sa jugonostalgičarima. Jugonostalgičare ne mogu da zadržim u onom tamo vremenu kada je to nešto na taj način funkcionisalo. Obavezno dobijem: "Eto neka ti Bakir napravi tvornicu, načekaćeš se", ili "Sad ti je bolje sa ovim kriminalcima".
Ako se može diskutovati o SFRJ u vrijeme kada e ista postojala, onda je to OK.
Aplikacija samoupravljanja je pretočena u malo dioničarstvo. Tačka.
Uspjeh preduzeća determinira njegov tržišni plasman. U vrijeme globalizacije (danas), teško je računati na šićar lokalnih ili regionalnih tržišnih zgoditaka... Dok se okreneš, eto ti globalca i razvali i tebe i tržište.
Ne može se kao nekada ići u inostranstvo sa dampingom, a razliku u cijeni prebaciti na domaći socijalizam.
Ako se sjećaš gradiva, to se zvalo "makaze cijena", pa je teret preostalog (neplasiranog) troška ostajao u zemlji. Najpoznatiji po tome jeste ŠIPAD po primjeru nekadašnjeg izvoza namještaja na zapadno tržište. Danas je po tome najbolji primjer budžetiranje razlike u cijeni za proizvodnju automobila u Zastavi (Kragujevac). Kod nas je to slučaj sa cijenom uglja - ona prelazi tržišnu cijenu, a razne "Grabovice" dodatno idu sa izvozom struje po dampingu. Razliku u cijeni uglja i troškova rudnika snosi Budžet FBiH (kreditom za radni staž rudara i zdravstvenu zaštitu) ili sami rudari koji čekaju i po 3-4 godine da im se uplate razlike za penziono osiguranje pa da počnu primati penziju.
Šta je onda bilo dobro? Pa domaće tržište od 21 miliona stanovnika i izvjesna porotekcija od uvoza konkurentne robe. Tako su majstorski korištene domaće maloprodaje, pa smo imali finaliste (posebno iz Slovenije) koji su nam tušili od miksera do TV-a, sve dok su imali protekciju od konkurenata. Kada je Marković otvorio granice, kada smo počeli kupovati inostranu tehniku, počele su pritužbe da su "izdani" - a i zahtjevi za secesionizam.
Mislim, možemo ovako do besvijesti, ali ako su pali puno jači zatvoreni tržišni sistemi (SSSR, Poljska, itd.), onda je malo isprazno nastavljati sa džepnim bilijarom.
piupiu wrote: Pa, nemam šta da zamišljam. Oni dolaze iz jednog kulturološkog sistema, a mi iz drugog. Moja teorija o verbalnom deliktu je potpuno kulturološka - nekad nisi smio protiv sultana i cara, poslije nisi smio protiv kralja i Tita, a i danas kod nas postoji kulturološki 'verbalni delikt'. Da ne idem dalje od ovog foruma, iznenadio bi se koliko poruka i prijava dobiju moderatori ..................//................
Znam šta si htio reći. Ali jedno je kvazidržavno djelovanje (npr. osveta SDA centrale prema onima koji su ih napustili, pa im ukinu pristup svim formama guzovače i foteljašenja) ili kvaziformalno djelovanje (zaštite jednomisli u bilo kom formatu javne komunikacije), od SFRJ formata zakonske zaštite "demokratskog centralizma" sa elementima prisile (što uključuje istrage, suđenja, zatvor, itd.).
Ali, iako to ovako izgleda marginalno, odgovorno tvrdim da bi SFRJ preživjela devedesete da je u vrijeme kada je ta država bila jaka kao stijena, bila ostavljena zakonska mogućnost pluralizma - popaljenici bi se iživili, ispucali municiju, rekli sve što znaju i samo bi šačica krenula za njima. Tako smatram da je Tito trebao dati šansu Đilasu ili tokom Hrvatskog proljeća - da se vidi kuda bi to otišlo. Ostatak društva je bio kvalitetno homogen. Ne bi bilo puno štete, a nacionalni projekti bi vrlo brzo ispuhali (nisu mogli ništa bolje ponuditi običnim smrtnicima, kao ni danas), a da zasjene tadašnji standard života.
Ubrzo bi se vidjelo da je priču urbanih spinera npr. o "Mladim muslimanima" u najvećem procentu popušila seoska klijentela koja živi na granici siromaštva ili je baš propala sirotinja (kao što se danas vrbuju vehabije iz te skupine). Paralelno, živio se život kojem se teško moglo naći mane (osim ako nisi ekonomski analitičar). Hehe...
Jbg. ovo je sad samo naknadna pamet i ništa više.
Previse si ti ovo previse ozbiljno shvatio... Ne zanimaju nostagicare argumenti...
Pati se za jugoslavijom kao za nekom njeznom ljubavi iz srednje skole.. Ona je princeza...Nema veze sto sad radi na pijaci a i tada bila malo krezava i imala krive noge
John Cleese

#4577 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

Gojeni H wrote:
NIN wrote:S druge strane, ako pricamo o malo ozbiljnijim, dubljim ili sirim, dakle, konkretnim stvarima, osoba koja je deficitarna glede maternjeg i pravopisa istog je po pravilu neinformisana osoba - obicno puna predrasuda, nafilovana instant dezinformacijama (jer za informaciju treba mnogo pisane rijeci i truda, kao i znatizelje), iluzorno umisljena u svoje znanje i pravicnost, podlozna dnevnoj drustveno-politickoj manipulaciji, sklona identifikaciji s grupom koja je u stanju sakriti njegove mane i nedostatke, a pojedinca cinim vecim no sto on zapravo i jeste*, vecinom crno-bijelog pogleda na svijet, itd.

Dakle, da ne duljim (moze i ne duzim, kako ko voli), sto se ove teme tice indikativno je jedno, a to je da vecina ucesnika koji pisu na ovoj temi i koji su kontra stava koji naslov teme sugerise, jesu nepismeni insani. Razlog toga vjerovatno je ucmala zainteresovanost nebitnim formalnostima kojima drustvo zadojeno etnicko-religijskom dihotomijom, tacnije trihotomijom, truje svoj zivalj (pogledati recimo kako nedavno premijer TK kantona ponosno pokazuje kako je sebi smanjio neto mjesecnu platu s 3.133 na 3.118 KM, cijellih 15 KM)!

A ko je Kliz Dzon, pa, nepismenima treba da je prioritet citati i pozabaviti se sustinskim stvarima nego se pitati ko je on. Barem, tako misli moja malenkost.

Uzdravlje i lijep pozdrav!
______
* pogledati pod Danilo Kis

Kada bi se dijelila pamet srazmjerno kolicini egoizma, ti bi bio najpametniji covjek barem u Bosni, ako ne na Zemlji.
Nevjerovatno!
Nimalo se nisi promijenio.
Pa u pravu je covjek - zasto negodujes? :D

@Gojeni H(ahaha), upamti - uciti, uciti i samo uciti! :D
prog321

#4578 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Po mom neckom sfvačanju prhavopisom se bawe samo oni koyi nemoju nikader drugog opščeg znanja.

Otude i nazif " grammar nazi" :-D
Leons

#4579 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Pati se za Jugoslavijom jer se tada mogao posredstvom drzave i sile nametati svoj moral i svoj svjetonazor drugima. Kakva kurceva ekonomija, ne interesuje to njih sve da im sto analiza i grafikona postavis.
Drzava sa radnim logorima za koje upravnik istog izjavi da je polovina u njima bila maloljetna ili nevina. Jebo to. Ljevicarima je drzava Bog, pogotovo ako bastini njihovu ideologiju kao sluzbenu religiju i namece je drugima. Da su svi ko ja citavo drustvo bi bolje bilo, a kad se treba o sebi zabaviti znaju samo pizditi i kukati. Kurtoni koji se groze Franca i Pinocheta(i njih nabijem na kurac), samo se ne zna dal sto nisu promovisali ispravnu drzavnu religiju ili sto jednostavno ne vole ekonomska cuda.
Citava Evropa polako sahranjuje ideologiju mracnjastva samo ovi idioti ovdje slave totalitarizam. Nadam se da ce tako nastaviti i sljedecih desetak godina kada se citava istocna Evropa distancira od ideologije smrti da ostane samo Bosna ta koja slavi diktature i komunizam u 21. stoljecu. Kao primjer ostalima.
Kazu nema ljevice, u drzavi u kojoj dvadeset godina se ne zna da li je neki politicar ikada spomenuo slobodno trziste, konzervativizam, liberalizam.
Gomila cobana koja je prestala u Boga vjerovati. Treba tu prazninu popuniti religijom Progresivizma. Kad pedercine budu mogle paradirati i guziti se na ulici eto prosperiteta. A ne zna kako su mu u zemlji dembeliji sa takvom manjinom drugovi postupali.
Treba izvrsiti radikalnu politicku decentralizaciju, takvu da je svako o sebi i pri sebi, ne da desnica vlada ljevicom vec da desnica vlada sobom. Ali prvo treba stvoriti desnicu. Za sada imamo samo neki oblik socijalnog konzervativizma koji je posluzio kao kohezivno tkivo bosnjackog naroda i sprijecio asimilaciju.
Treba izvrsiti takvu decentralizaciju da ce komunjare sami svoja govna pokusati.
svi u napad

#4580 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by svi u napad »

Piupiu molim te da izbais ovaj prilog sa "cika Raifom". Cika Raif se sada javlja i drzi lekcije a licno podrzavao Slobicu koji ga je gurnuo da drzi govor narodu ispred skupstine. Tad su mu cete ispred nosa mahale zastavama a on se pravio kao predsjednik Predsjednistva da to nista ne vidi i nista ne poduzme. Rat provede u svojoj Fojnici umjesto da otvara mnoga vrata sirom svijeta (to je mogao jer je godinama bio uz Titu) i pomaze svojoj Bosni. On misli da smo mi stariji pomrli pa on sada moze vaziti omladini. Jedino sto je radio jedno vrijeme je da je poducavao i savjetovao rahmetli Tihica u politici.
Grozim se amnezije i dvolicnosti. Yuga je bila mocna drzava a Tito veliki politicar i drzavnik (nije ga dzaba BBC stavio medju 100 najvecih ljudi 20-og stoljeca). Glupo je porediti drzavu od 24 miliona i 4 miliona. Poredjenje se moze vrsiti (ranije sam o tome pisao) nakon 50 godina slobodne BiH. Sad je proslo samo 23 (sa ratom) i treba sacekati. Naravno treba se i nadati da ce sadasnja grupa nepismenih lopova i kretena otici sa vlasti i naj taj nacin dati sansu ovoj drzavi da se razvija i da jednog dana radimo prave analize. Do tada ovi komentari i analize podsjecaju na rasprave pitara i strumfova. Zivjeli!
45cents

#4581 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

kazokazo wrote: Previse si ti ovo previse ozbiljno shvatio... Ne zanimaju nostagicare argumenti...
Pati se za jugoslavijom kao za nekom njeznom ljubavi iz srednje skole.. Ona je princeza...Nema veze sto sad radi na pijaci a i tada bila malo krezava i imala krive noge
Ne znam kako da shvatim.
Pod izlikom "odbrane jugoslavije" pobijen je značajan dio moje familije, a ja ranjen dva puta.
I sad dižem alarm na security aparatima, još sam pun gelera.
Kakva je bila da je bila, mojima je to bilo zadnje što su čuli u životu.
Klali su ih ljudi koji su nosili uniforme JNA, bili naoružani oružjem JNA, našim oružjem.
Šta je tu preozbiljno, a šta je za princeze?
kazokazo

#4582 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kazokazo »

45cents wrote:
kazokazo wrote: Previse si ti ovo previse ozbiljno shvatio... Ne zanimaju nostagicare argumenti...
Ne znam kako da shvatim.
Pod izlikom "odbrane jugoslavije" pobijen je značajan dio moje familije, a ja ranjen dva puta.
Klali su ih ljudi koji su nosili uniforme JNA, bili naoružani oružjem JNA, našim oružjem.
Ti pises argumente. Nostalgicare takva rasprava ne zanima. Ova tema je otvorena kako bi se oplakivao nekadasnji raj na zemlji .. Kontas ?
The BEN10

#4583 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by The BEN10 »

45cents wrote:
Ne znam kako da shvatim.
:thumbup:
LBVIEW

#4584 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by LBVIEW »

svi u napad wrote:Piupiu molim te da izbais ovaj prilog sa "cika Raifom". Cika Raif se sada javlja i drzi lekcije a licno podrzavao Slobicu koji ga je gurnuo da drzi govor narodu ispred skupstine. Tad su mu cete ispred nosa mahale zastavama a on se pravio kao predsjednik Predsjednistva da to nista ne vidi i nista ne poduzme. Rat provede u svojoj Fojnici umjesto da otvara mnoga vrata sirom svijeta (to je mogao jer je godinama bio uz Titu) i pomaze svojoj Bosni. On misli da smo mi stariji pomrli pa on sada moze vaziti omladini. Jedino sto je radio jedno vrijeme je da je poducavao i savjetovao rahmetli Tihica u politici.
Grozim se amnezije i dvolicnosti. Yuga je bila mocna drzava a Tito veliki politicar i drzavnik (nije ga dzaba BBC stavio medju 100 najvecih ljudi 20-og stoljeca). Glupo je porediti drzavu od 24 miliona i 4 miliona. Poredjenje se moze vrsiti (ranije sam o tome pisao) nakon 50 godina slobodne BiH. Sad je proslo samo 23 (sa ratom) i treba sacekati. Naravno treba se i nadati da ce sadasnja grupa nepismenih lopova i kretena otici sa vlasti i naj taj nacin dati sansu ovoj drzavi da se razvija i da jednog dana radimo prave analize. Do tada ovi komentari i analize podsjecaju na rasprave pitara i strumfova. Zivjeli!
piupiu

#4585 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

svi u napad wrote:Piupiu molim te da izbais ovaj prilog sa "cika Raifom". Cika Raif se sada javlja i drzi lekcije a licno podrzavao Slobicu koji ga je gurnuo da drzi govor narodu ispred skupstine. Tad su mu cete ispred nosa mahale zastavama a on se pravio kao predsjednik Predsjednistva da to nista ne vidi i nista ne poduzme. Rat provede u svojoj Fojnici umjesto da otvara mnoga vrata sirom svijeta (to je mogao jer je godinama bio uz Titu) i pomaze svojoj Bosni. On misli da smo mi stariji pomrli pa on sada moze vaziti omladini. Jedino sto je radio jedno vrijeme je da je poducavao i savjetovao rahmetli Tihica u politici.
Pa, i Raifova je perspektiva valjda za razmotriti ... pričao je on o Miloševiću i ovdje i o svojoj motivaciji kad ga je gurao za premijera ... i ja sa stanovišta političke strategije mislim da je to njegovo razmišljanje bilo interesantno, iako je to sve sada u domenu ŠBB KBB. On je čovjek iz nekog drugog vremena, i razmišljanja su mu vjerovatno u skladu s njegovim iskustvom i formativnim pogledima na svijet. On kaže (u ovom gore razgovoru) da je koristio svoje veze tokom rata da pokuša nešto uraditi, ali da nije bio dio niti jednog službenog diplomatskog kanala, kako i zašto, ne znam, ali pretpostavljam.

Mislim da svi mi imamo neke vrlo čudne poglede na ljudsku prirodu, ljudi ne donose odluke u nekom trenutku tako što prvo upotrijebe svoje nadnaravne moći, bace grah i precizno sagledaju budućnost. U haotičnim okolnostima, puno stvari se desi slučajno, ili spletom okolnosti, ili, ili ...

Milošević je, na primjer, tipičan, zapravo školski primjer psihopatološkog profila. U trenutku u kojem se on bori za vlast, njegova je psihopatologija vjerovatno igrala vrlo važnu ulogu - on je, kao sociopatski karakter, imao jako izraženu sposobnost manipulacije (ko se time nije bavio, predlažem mu da iščita nešto na tu temu, to je jako zanimljiva oblast - fascinantna, zapravo).

I sad možemo sa distance od 30 godina pričati o Raifovim tadašnjim potezima iz perspektive nas koji nismo bili u tom kontekstu u tom trenutku, a imamo i 'naknadno znanje' ili mislimo da psihologija u svemu tome nije igrala nikakvu ulogu i da smo svi mi neka super-racionalna bića koja bi na mjestu svih tih ljudi vukla najpravije poteze ... (a, čitati samo ovu temu je samo po sebi studija o iracionalnosti, iako mi ne donosimo nikakve odluke bitne za bilo šta ili bilo koga ... :lol:). Možda čovjek nije dvoličan, već jednostavno ima 'naknadna razmišljanja' kao i svi mi.

Taj Milošević je, inače, nadigrao i mnogo jače tipove od Raifa, i uspješno ih nadigravao godinama ... čitav taj (a i ovaj poratni) period je jedna ogromna studija o psihopatologiji i manipulaciji; i u tom smislu, mene jako zanima šta imaju reći svi oni koji su u tom trenutku bili nekakvi 'akteri' priče; ove sada pomno pratim iz istih razloga. :)
Ali Kemal

#4586 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

svi u napad wrote:Poredjenje se moze vrsiti (ranije sam o tome pisao) nakon 50 godina slobodne BiH.
Bice i to, al nas nece biti :roll:
Znaci, sta ti to znaci sada, kako ce mozda biti za nekih 30 godina, mozda ce biti jos gore, ko to zna.
svi u napad wrote:Sad je proslo samo 23 (sa ratom) i treba sacekati.
20 godina poslije onog rata je bila 1965. Ja se toga ne sjecam, ali se sjecam vec pocetka sedamdesetih, tada su vec pocele zlatne godine, Sarajevo se pocelo ubrazno graditi, medjutim prije tog stambenog buma je slijedio bum industrijskog razvoja, sto je sasvim logicno.
Prvo izgradis industriju, proizvodnju, a poslije dolazi sve ostalo.
svi u napad wrote:Naravno treba se i nadati da ce sadasnja grupa nepismenih lopova i kretena otici sa vlasti i naj taj nacin dati sansu ovoj drzavi da se razvija i da jednog dana radimo prave analize.
Sve dok je jaka religija u troreligijskoj drzavi, to je nemoguce da se ostvari, pogotovu kada se vidi da trend jacanja religije ne posustaje ni u kom pogledu.
Nerjeseni odnosi tri relgije, zapisavanje teritorije je osnovni problem BiH, bez rjesavanja tog problema, nema govora da se moze rjesiti bilo sta drugo. :oops:
svi u napad wrote:Do tada ovi komentari i analize podsjecaju na rasprave pitara i strumfova. Zivjeli!
Zivio :bih:
45cents

#4587 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 45cents »

kazokazo wrote: Ti pises argumente. Nostalgicare takva rasprava ne zanima. Ova tema je otvorena kako bi se oplakivao nekadasnji raj na zemlji .. Kontas ?
Nije loše...
I ja u svojoj raji često pričam o starim dernecima...
Ima jedan dernek na čijem kraju je naš jaran imao tešku saobraćajnu nesreću.
O tom derneku najmanje pričamo.

Dernek sa jugoslavijom je mnogima skočio na nos, a neki su i glavu izgubili u konačnici tog raja na zemlji.
Gdje je bila greška - da se raj na zemlji pretvori u klaonicu (pod firmom očuvanja projekta da "svi Srbi žive u jednoj zemlji")?
Kako raj može dovesti do klaonice?
Kontaš li barem neku poveznicu?
piupiu

#4588 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Leons wrote:Pati se za Jugoslavijom jer se tada mogao posredstvom drzave i sile nametati svoj moral i svoj svjetonazor drugima.
E, čuj 'jer se tada moglo posredstvom države nametati svoj moral i svjetnozaor' - da stavimo za trenutak to 'silom' na stranu; izvini, molim te, šta je država nego ideološki i pravni okvir jednog društva? Koja to država nema ideološki i svjetonazorski okvir i aparate?
Ljevicarima je drzava Bog, pogotovo ako bastini njihovu ideologiju kao sluzbenu religiju i namece je drugima.
Ne bih rekla. Većina progresivnih ljevičara danas je prije anarhističke ili neke druge trenutno utopijske (ekonomija ograničenog rasta, decentralizovana informacijska tržišna ekonomija, ekološka ekonomija, etička ekonomija, ekonomija mreže i povjerenja, itd), nego 'državno-aparaturne'' orijentacije. Čak ni ti ljevičari o kojima ti pričaš (komunisti starog kova) nisu imali državu u glavi kao krajnji ishod svoje ideološke misli, zar ne? Jesi ikad čuo za koncept odumiranja države? Nije ga Friedman izmislio, iako je i on manje-više saglasan da je treba razmontirati, osim kad je ista u službi zaštite kapitala. :D

Svaka je državna ideologija 'državna religija' na neki način. Liberalni kapitalizam je, na primjer, američka "državna religija". Zato se ti koncepti i zovu političkim ideologijama - ideologija je svjetonazor. I nacionalizam je ideologija i svjetonazor, i religija ... sve je ideologija, moj Alberte. Gdje ima društva, ima i ideologije.
Da su svi ko ja citavo drustvo bi bolje bilo, a kad se treba o sebi zabaviti znaju samo pizditi i kukati. Kurtoni koji se groze Franca i Pinocheta(i njih nabijem na kurac), samo se ne zna dal sto nisu promovisali ispravnu drzavnu religiju ili sto jednostavno ne vole ekonomska cuda.
:?

Šta je ispravna državna religija? Neo-liberalizam koji stiže sa državnim udarima, vojnim intervencijama, bombama i 'prihvatljivijim' diktaturama? Pa, Pinochetova država je paradigma nametanja svjetonazora državnim terorom. Osim za milton-fridmanovske neoliberale, naravno. Za njih je Chile samo 'ekonomsko čudo', o cijeni tog 'čuda' se u njihovim analizama ne piše, a, kako i bi kad oni i dan danas prave slična "čuda" po svijetu ... :wink:
After the coup and the death of Allende, Pinochet and his Chicago Boys did their best to dismantle Chile's public sphere, auctioning off state enterprises and slashing financial and trade regulations. Enormous wealth was created in this period but at a terrible cost: by the early 80s, Pinochet's Friedman-prescribed policies had caused rapid de-industrialisation, a tenfold increase in unemployment and an explosion of distinctly unstable shantytowns. They also led to a crisis of corruption and debt so severe that, in 1982, Pinochet was forced to fire his key Chicago Boy advisers and nationalise several of the large deregulated financial institutions. (Sound familiar?)

http://www.theguardian.com/commentisfre ... earthquake
Leons wrote: Citava Evropa polako sahranjuje ideologiju mracnjastva samo ovi idioti ovdje slave totalitarizam. Nadam se da ce tako nastaviti i sljedecih desetak godina kada se citava istocna Evropa distancira od ideologije smrti da ostane samo Bosna ta koja slavi diktature i komunizam u 21. stoljecu. Kao primjer ostalima.
Napravio si jako dobru opservaciju kako je jedna religija zamijenjena drugom (iako samo u smislu totalitarizma i progresivizma), pa me zanima vidiš li kakvu kontradikciju u svom argumentu ili što bi rekli stari Latini - contradictio in adjecto ... usput mi se čini da i ti zagovaraš samo jednu vrstu državne 'religije'. :D :lol:

Ne mislim da na ovoj temi ima ljudi koji 'slave totalitarizam', ima samo ljudi koji su nostalgični za vremenom kad su živjeli u sredjenoj državi, pa kakva god ona bila. Mislim da je razlika izmedju te dvije stvari poprilična.
Kazu nema ljevice, u drzavi u kojoj dvadeset godina se ne zna da li je neki politicar ikada spomenuo slobodno trziste, konzervativizam, liberalizam. Gomila cobana koja je prestala u Boga vjerovati. Treba tu prazninu popuniti religijom Progresivizma. Kad pedercine budu mogle paradirati i guziti se na ulici eto prosperiteta. A ne zna kako su mu u zemlji dembeliji sa takvom manjinom drugovi postupali.
Teško je u ovom gornjem paragrafu razdvojiti žito i kukolj kad čovjek ne može do suštine od silnih 'čašćavanja' i vrlo idološki obojenih epiteta koji bodu oči. Država je totalno nefunkcionalna jer u njoj paradoksalno još uvijek postoji neki princip solidarnosti, samo što se ta solidarnost odmetnula u partijsko-feudalnu politiku, model kakav je poteško naći, a partijsko-feudalna politika nije ni sloboda, ni demokratija, ni liberalizam - ni onaj socijalni, a, ni onaj ekonomski.
Treba izvrsiti radikalnu politicku decentralizaciju, takvu da je svako o sebi i pri sebi, ne da desnica vlada ljevicom vec da desnica vlada sobom. Ali prvo treba stvoriti desnicu.
A, Bakir je ljevičar? :P
Za sada imamo samo neki oblik socijalnog konzervativizma koji je posluzio kao kohezivno tkivo bosnjackog naroda i sprijecio asimilaciju.

Svidja mi se ova ideja.
Treba izvrsiti takvu decentralizaciju da ce komunjare sami svoja govna pokusati.
Ja bih rekla da miješaš kulturu jednog naroda sa nekim drugim stvarima, ali to je samo moja perspektiva i moje mišljenje. Ljevica u BiH nije 'komunjarska', već kamenjarska, kao i većina državnog i političkog aparata. Koliko nacional(ističk)ne partije imaju veze sa demokratijom, toliko i BiH ljevica ima veze sa starim 'komunjarama'. Svi su oni dio iste ideologije - sitno-sopstveničke sa elementima ideološkog ispiranja mozga, zloupotrebe i manipulacije rijetko vidjene u iole sredjenijem svijetu. BiH je danas društveno-ekonomski mutant, k'o neki falični gen koji izaziva razne bolesti.

Inače, moram priznati da ne razumijem šta znači decentralizovati državu sa šačicom stanovništva i zanemarljivim tržištem koja manje-više i ne postoji na "centralizovanom" nivou ... Ona je već toliko decentralizovana da se guši od silnih nivoa 'decentralizacije'. Možda si mislio da treba sve privatizirati?
prog321

#4589 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Spominjes Pinochet?
Vidim da si citala Kleininu "shok doktrinu" cim spominjes Friedmena i Pinocheta zajedno. :-D

Mada u sadasnjoj situaciji u kojoj se postkomunisticke zemlje Istocnog Bloka nalaze ima nesto istine u tome, ali tematika bi onda bila prevelika.
Koncentrisimo se na Jugu.
Ona je prvo krepala financijski. Drugovi nisu shvatili da ekonomija i samo ekonomija moze odrzati multinacionalnu drzavu.
A ne tajne policije i vojne doktrine.
Banke koje gube profit zbog prevelike inflacije ce nestati. I zajedno sa njima ce nestati citava drzava.
Ukratko, banke su fundamenti jedne drzave bez njih drzava ne moze postojati. A drugovi to nisu shvatili. Zato su istorija.
nosara

#4590 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Samo tri stvari, za pocetak... :bih:

Ove godine javne ustanove Kantona Sarajevo zabeležile su veliki broj prijava o masovnoj pojavi glodara u nekoliko sarajevskih naselja.

Poznato je da su na području Kantona Sarajevo u najvećoj meri rasprostranjeni crni pacovi, sivi pacovi i kućni miševi.

U prilog tim tvrdnjama ide i video-snimak koji je nastao u sarajevskoj opštini Ilidža, a na kojem se vidi nekoliko pacova u kontejneru za smeće.

Ovi glodari potencijalni su prenosnici brojnih zaraznih bolesti tako da njihova pojava predstavlja ozbiljnu pretnju.

Nisu samo građani Sarajeva suočeni s pojavom glodara.

Nedavno je i u centru Mostara snimljena najezda pacova, a Mostarci su organizovali i potpisivanje peticije za sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u gradu.

"Vodovod nerado čini ove redukcije. Bili bi sretni da imamo 24-satno vodosnabdijevanje. Mi redukacijama uništavamo inako staru vodovodnu mrežu. Redukcije se dešavaju da bi se u obezbjedile zalihe vode", rekao je za N1 Kenan Đipa iz KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Građani Sarajeva su žedni pored ogromnih količina vode koja nas okružuje.

"Situacija sa vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo je alarmantna. Razlog je sušni period u posljednja tri mjeseca bez velikih padavina i dotrajala infrastruktura tj. dotrajalost vodovodne mreže u Sarajevu", rekao je Đipa za N1.

Najveći problem građanima predstavljaju gotovo redovne noćne redukcije, odnedavno i dnevne.

"Na glavnom izvorištu Sarajevsko Polje Bačevo dolazi do stalnog pada akumulacije vode. Preduzeće je prisiljeno mjeru redukcije. Nadam se da je ovo iza nas i da će dnevno vodosnabdijevanje biti bez prekida, dok se redukcije u noćnim satima nastavljaju"

U 2014. KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo ostvarilo je prihode od 37.554.681 KM, što je za 8,7 posto manje od ostvarenih prihoda u 2013. godini. Rashodi u 2014. godini iznosili su 72.031.749 KM i veći su za 9,9 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.

U 2014. ostvaren je gubitak od 34.477.068 KM i veći je za 41,4 posto u odnosu na ostvareni u 2013.godini.

Drzavotvorci, rijesite ova pitanja i ja skidam grb Drzave s avatara i stavljam zastavu sda... :kiss:
Last edited by nosara on 10/10/2015 12:25, edited 1 time in total.
Latte

#4591 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Latte »

Zivjela BiH.
Kurcina titi i komunistima
nosara

#4592 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

Kurcina demokratima, da ne zaboravim... :D
Mohamad Sissoko

#4593 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

prog321 wrote: Ona je prvo krepala financijski. Drugovi nisu shvatili da ekonomija i samo ekonomija moze odrzati multinacionalnu drzavu.
A ne tajne policije i vojne doktrine.
piupiu

#4594 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

prog321 wrote:Spominjes Pinochet?
Vidim da si citala Kleininu "shok doktrinu" cim spominjes Friedmena i Pinocheta zajedno. :-D
Nisam ja pominjala Pinocheta, već Leons, ja samo odgovaram. :)

Vjerovao ili ne, nisam još pročitala Klein (iako sam je citirala i znam otprilike šta je argument). Čitala sam druge, Krugmana, prvenstveno, Stiglitza, Reicha ... većina ih smatra da je Chile bio uspješan prvenstveno zbog - pazi sad! - Pinochetove državne intervencije (u smislu korekcije reforme, renacionalizacije kad su krenuli problemi, itd), a ne zbog Friedmanove ideologije potpune liberalizacije.

Al, haj', kaže Leons (koji je, inače, Friedmanov pionir koliko sam upratila :D) da nabije sve 'kurtone' koji se groze Pinocheta zato što "ne vole ekonomska čuda". :roll: Ko biva, PInochet je u svakom pogledu neko o kome naša djeca treba da uče, nego, eto, nadje se tu nekoliko 'kurtona' koji ga ne vole jer ne vole ekonomska čuda (a, to, su, opet ko biva, Miltonove kućne čarolije) ... Te sam se morala oglasiti na to neumjesno 'nabijanje'.
prog321

#4595 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by prog321 »

Ono je sto je Pinochet uradio nije nista drugacije od ostalih postkomunistickih drzava Istnocnog bloka, ukljucujuci zemlje ex-yu.
Dao je drzavnu imovinu privatnim vlasnicima, dok je srednja klasa nestajala i nezaposlenost rasla.
Kasnije je nesto imovine nacionalizovao kroz reforme.
Danas je Chile primjer za sve Miltoniste jer je 90h dozivio bum. Ne shvataju da je chileanski narod 30 godina imao shok tarapiju. :-D

Isto je Tudzman uradio sa hrvatskom i Slobodan sa srbijanskom imovinom. Dodik sa imovinom rs.
Dali su je u vlasnistvo nekolicini privatnika, ali su je oni za djelic imovinske vrijednosti prodali multinacionalnim ulagacima.
Jedino u Federaciji jos uvijek stoje nekoliko drzavnih firmi koje se nisu rasprodale lokalnim kabadahijama. Ali opet narod nije sretan. Umjesto sto su je dali u vlasnistvo privatnicima , firme su ostale u drzavnom vlasnistvu ali su zato kabadahije zaposlile svoje familije da rade u njima.
Ne znam je li to pravednije rjesenje. Sta ti mislis o tome ? :-D

PS. Shok doktrina je interesantno stivo, Moras procitati.
Šunj

#4596 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Šunj »

Image
Niemand

#4597 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Niemand »

Ja vazda kontala to neka furka i zezancija o jugoslaviji, kad fakat spavali po klupama :shock: (oko 20te minute)
Ommadawn

#4598 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

Niemand wrote:Ja vazda kontala to neka furka i zezancija o jugoslaviji, kad fakat spavali po klupama :shock: (oko 20te minute)
Spavali jednu noc. Drugu noc ih jalijasi orobili.
Moj stari zivio 70-ih u Sarajevu. Imao curu na Bjelavama. Otisao da je otprati i naletio na neke jalijase a ovi ko copor vukova. Sreca pa ga je jedan prepoznao, isli valjda u Trst zajedno - inace bi se probudio u bolnickom krevetu.

1980-ih godina ubijen momak koji se vracao sa treninga gimnastike u Banja Luci. Jedan od napadaca osudjen, ostali pusteni.
Ommadawn

#4599 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ommadawn »

nosara wrote:Samo tri stvari, za pocetak... :bih:

Ove godine javne ustanove Kantona Sarajevo zabeležile su veliki broj prijava o masovnoj pojavi glodara u nekoliko sarajevskih naselja.

Poznato je da su na području Kantona Sarajevo u najvećoj meri rasprostranjeni crni pacovi, sivi pacovi i kućni miševi.

U prilog tim tvrdnjama ide i video-snimak koji je nastao u sarajevskoj opštini Ilidža, a na kojem se vidi nekoliko pacova u kontejneru za smeće.

Ovi glodari potencijalni su prenosnici brojnih zaraznih bolesti tako da njihova pojava predstavlja ozbiljnu pretnju.

Nisu samo građani Sarajeva suočeni s pojavom glodara.

Nedavno je i u centru Mostara snimljena najezda pacova, a Mostarci su organizovali i potpisivanje peticije za sprovođenje mera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u gradu.

"Vodovod nerado čini ove redukcije. Bili bi sretni da imamo 24-satno vodosnabdijevanje. Mi redukacijama uništavamo inako staru vodovodnu mrežu. Redukcije se dešavaju da bi se u obezbjedile zalihe vode", rekao je za N1 Kenan Đipa iz KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Građani Sarajeva su žedni pored ogromnih količina vode koja nas okružuje.

"Situacija sa vodosnabdijevanjem u Kantonu Sarajevo je alarmantna. Razlog je sušni period u posljednja tri mjeseca bez velikih padavina i dotrajala infrastruktura tj. dotrajalost vodovodne mreže u Sarajevu", rekao je Đipa za N1.

Najveći problem građanima predstavljaju gotovo redovne noćne redukcije, odnedavno i dnevne.

"Na glavnom izvorištu Sarajevsko Polje Bačevo dolazi do stalnog pada akumulacije vode. Preduzeće je prisiljeno mjeru redukcije. Nadam se da je ovo iza nas i da će dnevno vodosnabdijevanje biti bez prekida, dok se redukcije u noćnim satima nastavljaju"

U 2014. KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo ostvarilo je prihode od 37.554.681 KM, što je za 8,7 posto manje od ostvarenih prihoda u 2013. godini. Rashodi u 2014. godini iznosili su 72.031.749 KM i veći su za 9,9 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.

U 2014. ostvaren je gubitak od 34.477.068 KM i veći je za 41,4 posto u odnosu na ostvareni u 2013.godini.

Drzavotvorci, rijesite ova pitanja i ja skidam grb Drzave s avatara i stavljam zastavu sda... :kiss:
Za vrijeme SFRJ voda za pice u Banja Luci nije bila zdrava, te postoje tvrdnje da je sadrzavala zivu o cemu se sutjelo, mada u istinitost toga se ne smijem zakleti. Ali znam da jedno vrijeme nismo smjeli piti vodu iz cesme pa smo se vodosnabdijevali na okolnim izvorima. Redukcije vode su postojale itekako. Samo Tuzla je bila poznata pod imenom "Kanister City" sto ce ti mnogi Tuzlaci i potvrditi.

Pacovi su takodjer bili problem ali sigurno ne toliko koliko danas. A sad pazi ovo, nema samo Sarajevo problema sa pacovima nego i Stockholm a takodjer i New York. Nisam nesto siguran kako bi to drugovi iz SFRJ rijesili kad nisu mogli rijesiti ni adekvatno odlaganje smeca ispred stambenih objekata, a i odvoz istog je bio traljavo rijesen. Kod nas se smece odvozilo ponedjeljkom, srijedom i petkom, odlagali smo ga na oznaceno mjesto (komsija je to kanticom farbe i kistom obiljezio na jednom dijelu trotoara), taman sto pokupe one vrecice smeca, ostanu ostatci koje vjetar raznese okolo po autima na parkingu, a da ne spominjem pse lutalice koji su se tuda skupljali.
John Cleese

#4600 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by John Cleese »

piupiu wrote: Šta je ispravna državna religija? Neo-liberalizam koji stiže sa državnim udarima, vojnim intervencijama, bombama i 'prihvatljivijim' diktaturama? Pa, Pinochetova država je paradigma nametanja svjetonazora državnim terorom. Osim za milton-fridmanovske neoliberale, naravno. Za njih je Chile samo 'ekonomsko čudo', o cijeni tog 'čuda' se u njihovim analizama ne piše, a, kako i bi kad oni i dan danas prave slična "čuda" po svijetu ... :wink:
After the coup and the death of Allende, Pinochet and his Chicago Boys did their best to dismantle Chile's public sphere, auctioning off state enterprises and slashing financial and trade regulations. Enormous wealth was created in this period but at a terrible cost: by the early 80s, Pinochet's Friedman-prescribed policies had caused rapid de-industrialisation, a tenfold increase in unemployment and an explosion of distinctly unstable shantytowns. They also led to a crisis of corruption and debt so severe that, in 1982, Pinochet was forced to fire his key Chicago Boy advisers and nationalise several of the large deregulated financial institutions. (Sound familiar?)

http://www.theguardian.com/commentisfre ... earthquake
"Make the economy scream!", rece Nikson...
Da se prisjetimo geneze krize nakon koje je uslijedilo "cudo":

Post Reply