Deblokada Sarajeva???

Post Reply
Dozer

#4576 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

Aaaaa...to je znaci bilo to...zato ga nismo culi...e jbg...zajebasmo El fatiha...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#4577 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

Dozer wrote:
pici wrote: eeee kad smo isli na žuč neko u refuzi donese gore na ciglanama u onom vrticu pune sanduke metaka i bombi bio je i ademovic tu ne znam odakle im :?
I nama 'vako nanesose svega u septembru '92, na Stupu, ispred EI/TAT-a. Kazu - ide se u deblokadu, s Igmana ce sopat nekakav brodski top "Sultan", kalibar 1.300.000mm, gdje opali ostane krater 15x15m. Ukopajte se iza kuca, i kad on zavrsi pripremu, vi krecete.
A nas - 12. 6 nas i 6 ljudi iz IDC-a 1. K.
Dali nam gomilu kasikara i shock bombi, CS-a, municije, zolje...ma natovareni mi bas. "Spremni" za ciscenje fortificiranog terena i objekata...

I uzeli tlocrt EI i TAT-a, gledamo... A tamo nakih 30+ objekata. Sve hale, s gomilom rupa u podovima, izmedju gomile praznog prostora... K'o fol mi i plan napravili, ko ce kuda, kako, s cim i s kim... Komedija s 12 ljudi,a :D
Reko', ako se iko ziv ili bar u komadu vrati odavde, bice hit...
Al' sta da se radi. Tako naredjeno, i hajd'...Idemo, pa sta bude. I kontamo - valjda ce taj "Sultan" odraditi svoj posao po tim halama. Ako tako dere kako kazu, onda bi svaka granata trebalo da srusi pola hale...

I otisli na liniju, k'o fol se ukopali, nasli kojekakvih limova da pokrijemo te nazovi zaklone u zemlji...
I ono jutro kad je Suki treb'o poceti da bljuje vatru i oganj, pobije i porusi sve ispred nas i da mi samo usetamo i zauzmemo tih 30+ objekata...cekamo podijeljeni u 4 grupe po 3 covjeka, da prefuramo do ambulante, pa dalje... Bila je tamo i jos neka muslimanska jedinica, fakat se ne sjecam tacnog imena (mislim da je bilo El Fatih, ili tako nesto), njih 10-ak, pa bi oni, kao, isli po lijevom krilu.
6h ujutro, svice...7h...8...10...11... Niti cujemo niti vidimo to Sukijevo ravnanje, niti cujemo bilo kakvu pucnjavu igdje, niti nam iko ista javlja, dal' da krecemo ili da i dalje cekamo, ili da se povlacimo....
Odavno izasli iz rupa, sjedimo po kucama, kafa, dorucak...osmatramo. Tamo nikakvih desavanja. Nit' ko bjezi, nit' ko napada, nit' koga uopste vidimo :D

U 12 se pocnemo dovikivati izmedju kuca, zajebancija, smijeh...reko' - hajmo mi ba kuci, reci cemo da smo sve zauzeli i vratili se :D
Oplakali od sege, ostavili standardnu dvojicu na smjeni za osmatranje, i otisli nazad u lokalnu bazu. Tek nekad poslijepodne, oko 4-5, cujemo da je sve obustavljeno jer Suki nije ni dosao na Igman :lol: :lol:

P.S. Sad nesto kontam...da nam je bilo jos bar 2-3 ovakva kao CPT...ih...dokle bi mi dogurali...I Sloveniju bi oslobodili od Slovenaca...

A ilustracije radi, evo kako je to izgledalo i sta je trebalo da osvoji 12 ljudi, po planu i programu komande 1.K. (mora da je neko tamo noc prije gledao na VHS-u "Komandos" s Arcijem i Rambo 1,2,3 sa Slyem, pa kont'o - kad ova dvojica mogu sami, sa'ce ovo nasih 12 specijalaca i diverzanata, cas posla :D )
Bijele linije - pravac naseg ulaska/napada
Crvena linija - prostor koji je trebalo osvojiti
Zuta linija - lijeva strana, 650m
Zelena linija - prednja strana, 360m
Plava linija - desna strana (prema Azicima), 370m
Narandzasta linija - zadnja strana/kraj (Prema Ilidzi), 240m
Ukupna povrsina za osvajanje - 234.000 kvadratnih metara (bez unutrasnjih kvadratura objekata) :lol:

Image

CPT, kako bi ti ovo...ima li gdje kakav dokument koji ovako lijepo opisuje sve ono sto smo trebali raditi? :D
Sta mislis, koliko je BK i ostalog MTS-a, a pogotovo ljudi, potrebno da se zauzme ovo? :)

ma sta je to za 12 ljudi mogli ste sve to pojest za dorucak :mrgreen: ... dobro imas pamcenje ev ja cu vako sta mi iz glave na prvu poslije dvajs i kusur godina :mrgreen: ... upada neki nacelnik korpusa brigade nemam pojma cega u nasu sobu i s vrata jes ozenjen imas djece, reko nisam i nemam kaje odlicno TI i tako zareda nas pet :shock: :? jebote ko si sta si, kolt zapojasan, motorola na njemu sesnest, pancir, maskirna jebo ramba... to ko nesta zejeban (ime necu spominjat jer je rahmetlija pa da ne ispadne da popljuvavam po mrtvom cojku) i kaje idete na poljine, cetnici su nam uzeli dva isturena rova i ko neke skice pokazuje i crta ja bleno :mrgreen: i reko dobro al ja bi to prvo da provjerimo i izvidimo (normalno izvidjacko diverzanski vod to radi) ka me prekinu sta, odbijas piČko ufati onaj kolt i ko meni po sred ćela... ovi iza mene poskakali to napeto ko u hali... vice moj jedan dobar jaran (sad je u Hameriki osHo coek odusevljen za sta se izborio) idemo idemo nije problem... i nakamaramo se opremom i gore na hotonj, zapravo na kosevsko brdo pa nekim dzadama kobilja glava pa tamo do ugoskog pa hotonj, preko taraba i stala isli do te kuce gdje je nasa priprema... udjemo mi zapravo pokusamo da udjemo e nes vjerovat u prostoriji mozda cetres kvadrata njih se je nabilo sto(ovo bubam naravno :mrgreen: ) i veli jedan od njih naravno prvo smo se poselamali, jestel vi di zajebani diverzanti... ja prvo mislo cojk nas zajebaje pa se bio ko smrknuo ono ljutnuo, kaze nemojte ici gore izginit ce te, hem ce te ostat vi bez glava a nas ce granatirat past ce mrtvi glava, mole nas ljudi... reko tako su nam naredili sta sad... kaje evo vam vodic do nasih rovova i onda imate istureni rov do ta dva bunkera... dobro hvala, sretno, sretno... idemo za vodicem do nasih rovova, tamo strazare po dvojica u rovu udjemo po cigaru onu da ubijes strah, provjeravas jel municija, bebe, rpg, kalas, snajper sve ok i reko smo vodicu vodi nas, kaje ja vas doveo imate transeu samo naprijed gore al nemojte njome ici najvjerovatnije je minirana... sad mi ko ona kosarkaska petorka ukrug cucimo i dogovaramo, opet po jedna se prikurila et da nas zelja mine i polako puzeci mimo transe... pedest metara puzimo to uvaljani u blatu ni oci nam se ne vide ko svarcnegeri u onom filmu predator ta me scena podsjeti na to i pocnem se smijat... de ja oduzio... prisli smo i spetljaji se sa bebama i rpg, stavi je jedva, ispalim, puce u rov, bacili bombu i zalegli, sad ocekujes sijac ce da kosi... nista... zapucali po rovu, nista... ko ce sad u njeg kad zuki(blento brz ko munja) pretrca i u njeg... vraca se nema nikog... sta sad reko de nazad da se vratimo sta cemo tamo sami... isto cuje gruuuhhhh u taj rov pa opet gruuhhh pa opet gruuhhhh pa opet gruuhhh... poskakali u nas transe i zalegli reko jebo te mine ode glava... istom svjetleca raketa pa dernek... samo artijerija gruha i praga dere ne znam ni sam sta je sta... nemam pojma kolko smo bili al smo se izvukli i nazad u pripremu, tamo u onu prostoriju sa sto ljudi :mrgreen: i tek tad na objasne eeejjjj da se neko iz komande dosjetio da se iskopa transea, do tog nekog piklica i iskopaju zemunice i stave patovi i da deru po onom putu za mrkovice :shock: :lol: :lol: :lol: oojj jebem vam pamet i komandu sve sa isovo... sreca izvuko smo zive glave... malo sam oduzio i necitko ak jebi ga stari se i dok se sjetim... e da mrkli mrak je bio :mrgreen:
Dozer

#4578 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Dozer »

De, koriguj gramaticke :lol: :lol: :lol:
pici

#4579 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

Dozer wrote:De, koriguj gramaticke :lol: :lol: :lol:
nemrem mora sad popit rakiju sav sam se treso dok sam ovo piso :mrgreen:
zateznistub

#4580 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

Dozer wrote: I nama 'vako nanesose svega u septembru '92, na Stupu, ispred EI/TAT-a. Kazu - ide se u deblokadu, s Igmana ce sopat nekakav brodski top "Sultan", kalibar 1.300.000mm, gdje opali ostane krater 15x15m. Ukopajte se iza kuca, i kad on zavrsi pripremu, vi krecete.
Dali nam gomilu kasikara i shock bombi, CS-a, municije, zolje...ma natovareni mi bas. "Spremni" za ciscenje fortificiranog terena i objekata...

I uzeli tlocrt EI i TAT-a, gledamo... A tamo nakih 30+ objekata. Sve hale, s gomilom rupa u podovima, izmedju gomile praznog prostora... K'o fol mi i plan napravili, ko ce kuda, kako, s cim i s kim... Komedija s 12 ljudi,a :D
Al' sta da se radi. Tako naredjeno, i hajd'...Idemo, pa sta bude. I kontamo - valjda ce taj "Sultan" odraditi svoj posao po tim halama. Ako tako dere kako kazu, onda bi svaka granata trebalo da srusi pola hale...

I otisli na liniju, k'o fol se ukopali, nasli kojekakvih limova da pokrijemo te nazovi zaklone u zemlji...
I ono jutro kad je Suki treb'o poceti da bljuje vatru i oganj, pobije i porusi sve ispred nas i da mi samo usetamo i zauzmemo tih 30+ objekata...cekamo podijeljeni u 4 grupe po 3 covjeka, da prefuramo do ambulante, pa dalje... Bila je tamo i jos neka muslimanska jedinica, fakat se ne sjecam tacnog imena (mislim da je bilo El Fatih, ili tako nesto), njih 10-ak, pa bi oni, kao, isli po lijevom krilu.
6h ujutro, svice...7h...8...10...11... Niti cujemo niti vidimo to Sukijevo ravnanje, niti cujemo bilo kakvu pucnjavu igdje, niti nam iko ista javlja, dal' da krecemo ili da i dalje cekamo, ili da se povlacimo....
Odavno izasli iz rupa, sjedimo po kucama, kafa, dorucak...osmatramo. Tamo nikakvih desavanja. Nit' ko bjezi, nit' ko napada, nit' koga uopste vidimo :D

U 12 se pocnemo dovikivati izmedju kuca, zajebancija, smijeh...reko' - hajmo mi ba kuci, reci cemo da smo sve zauzeli i vratili se :D
Oplakali od sege, ostavili standardnu dvojicu na smjeni za osmatranje, i otisli nazad u lokalnu bazu. Tek nekad poslijepodne, oko 4-5, cujemo da je sve obustavljeno jer Suki nije ni dosao na Igman :lol: :lol:

P.S. Sad nesto kontam...da nam je bilo jos bar 2-3 ovakva kao CPT...ih...dokle bi mi dogurali...I Sloveniju bi oslobodili od Slovenaca...

A ilustracije radi, evo kako je to izgledalo i sta je trebalo da osvoji 12 ljudi, po planu i programu komande 1.K. (mora da je neko tamo noc prije gledao na VHS-u "Komandos" s Arcijem i Rambo 1,2,3 sa Slyem, pa kont'o - kad ova dvojica mogu sami, sa'ce ovo nasih 12 specijalaca i diverzanata, cas posla :D )
Ukupna povrsina za osvajanje - 234.000 kvadratnih metara (bez unutrasnjih kvadratura objekata) :lol:

Image

CPT, kako bi ti ovo...ima li gdje kakav dokument koji ovako lijepo opisuje sve ono sto smo trebali raditi? :D
Sta mislis, koliko je BK i ostalog MTS-a, a pogotovo ljudi, potrebno da se zauzme ovo? :)
Tako su i biseri krenuli na tat pa ih moji vadili 2 dana. Imali smo i ranjenih. Jedina osoba koja jeste ušla u tat I povaljala nekoliko njih jeste čamac. Sam samcat
pici

#4581 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

ma hajd vama sve ravno ja vazda uzbrdo ko kakav jarac :mrgreen: i sad sam na brdu :mrgreen:

jaran braca mi je bio u biserima inace dobrinjac...
bilic

#4582 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by bilic »

zateznistub wrote:
Dozer wrote: I nama 'vako nanesose svega u septembru '92, na Stupu, ispred EI/TAT-a. Kazu - ide se u deblokadu, s Igmana ce sopat nekakav brodski top "Sultan", kalibar 1.300.000mm, gdje opali ostane krater 15x15m. Ukopajte se iza kuca, i kad on zavrsi pripremu, vi krecete.

Image

Tako su i biseri krenuli na tat pa ih moji vadili 2 dana. Imali smo i ranjenih. Jedina osoba koja jeste ušla u tat I povaljala nekoliko njih jeste čamac. Sam samcat
Neki dan ga vidim .
Suh ko grana . Isti ništa se nije promijenio . hahahahaaha
exliberal-ex

#4583 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

Zar su biseri isli na tat?
Ja znam da su ih poslali na Dobrinju al tamo na kraju rata , dotle su bili samo u Predsjednistvu....nadam se da pricamo o istoj jedinici, ona sto je bila pod Osmicom.
tempuser

#4584 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

Dozer wrote:
P.S. Za "dizajn" tunela "arhitekta" je dobio Ljiljana. Nije valjda da ne znas ko je to? :D
Ne znam koja je to mogla biti godina, mozda 94-a, (jel ono subotom tunel bio MUP-ov, Drinco, Dzej i ta ekipa?). Mi izlazimo na teren, u jednom trenutku prestale pumpe raditi, a Alemko i ostala bagra podmazala nekog za termin i naveliko uvlace pakete jaja, Poli salame, Pepsija i Zvecevo cokolada u grad. U jednom trenutku kolona stade, meni blato i voda iznad clanaka, kad se kroz kolonu gura nekakav pukovnik policije i u narucju nosi njen veliki Samsonite. Valjda hoce da "ispali" zenu iz grada, zena prosla naprijed, on zapeo ma moli da se kofer proslijedi dalje. Dodje kofer do mene, i ja fino kofer pod noge, taman me izdigao ib blata. On me gleda, vidi da smo "ista firma", ali na meni niakkvih drugih oznaka, ni cinova, ni akreditacije, sipu chunu glavonjio, ko nesto bi i rek'o al valjda nije imao obraza! Mi krenusmo dalje, kofer osta u blatu, ne znam jel ga on pokupio!
tempuser

#4585 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

pici wrote:u jednoj srbskoj kuci naso stari zavjet i uzeo ja i citam ti to kad dervis vidje tolko me je molio da mu to poklonim ja mislio zajebaje se, poklonim mu ja mada to nije moje vec uzeto iz tudje kuce al et...
Nije grijeh knjigu ukrast! Pita moj jaran, jel grjeu stednu i cekovnu knjizicu klepit! :lol:
tempuser

#4586 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

exliberal-ex wrote:Zar su biseri isli na tat?
Ja znam da su ih poslali na Dobrinju al tamo na kraju rata , dotle su bili samo u Predsjednistvu....nadam se da pricamo o istoj jedinici, ona sto je bila pod Osmicom.
Biseri si bili pod Harisom Lukovcem i tamo negdje 94-te su ih "prislonili" OBL-u. Tad su onim ispred glavnog ulaza podjelili one turske zelene uniforme sa smedjim krznom oko vrata, bili isto lovocuvari i sumari! :lol:
Osmica je bio uz Aliju i to bila druga uprava!
zateznistub

#4587 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

ah jesu....jednom....
pici

#4588 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by pici »

nebi da ispadne da pljujem po nekome al dodje Braca on je bio u biserima jednom pred kucu tamo negdje proljece-ljeto 93 i da nas odvede na cevaBe... reko de ne zajbaj se nisam pravog mesa okusio evo godina i kusur... hajde de i dole na katedralu povedem ja i djevojku :izet: :mrgreen: i kod Malog Zulica u onaj njegov prcvajz od kafanice (ne mogu da se sjetim kako se zvala i bog) i Mali tu bio te sta se radi te ovo ono i et ga cevaBe nosi :shock: ja se ukopo, prica on sa Bracom kad ce te sljedecu turu kurbana preko piste za predsjenistvo de da mi dva ovna prevuces :mrgreen: i tako oni dogovaraju idu i pive i tako raspricali se a tamo u kutu do vrata sjedi nakav u maskirnoj to kolt na njemu, motorole, ono zajeban izgleda i u po frke dobaci on Malom ove pive idu na tebe... i sad stadose Mali i Braca ko prekinu ih i Mali ce njemu, hoces sad da ti taj pistolj uguram u supak... tajac, meni cevap u grlu :mrgreen: cura prebljedila jer smo mi u sredini :lol: :lol: :lol: istom Mali ce njemu hoces cetveronoske da te izbacim il ces sam... ustade ovaj ostavi pare na sto za pive i preko vrata... Jebem ti cevaBe i sunce prisjedose mi, tri dana da me izvinete proljev imo :mrgreen: Biseri i kurbani :mrgreen: mala anegdota nista specijalno :mrgreen:
zateznistub

#4589 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

pici wrote:nebi da ispadne da pljujem po nekome al dodje Braca on je bio u biserima jednom pred kucu tamo negdje proljece-ljeto 93 i da nas odvede na cevaBe... reko de ne zajbaj se nisam pravog mesa okusio evo godina i kusur... hajde de i dole na katedralu povedem ja i djevojku :izet: :mrgreen: i kod Malog Zulica u onaj njegov prcvajz od kafanice (ne mogu da se sjetim kako se zvala i bog) i Mali tu bio te sta se radi te ovo ono i et ga cevaBe nosi :shock: ja se ukopo, prica on sa Bracom kad ce te sljedecu turu kurbana preko piste za predsjenistvo de da mi dva ovna prevuces :mrgreen: i tako oni dogovaraju idu i pive i tako raspricali se a tamo u kutu do vrata sjedi nakav u maskirnoj to kolt na njemu, motorole, ono zajeban izgleda i u po frke dobaci on Malom ove pive idu na tebe... i sad stadose Mali i Braca ko prekinu ih i Mali ce njemu, hoces sad da ti taj pistolj uguram u supak... tajac, meni cevap u grlu :mrgreen: cura prebljedila jer smo mi u sredini :lol: :lol: :lol: istom Mali ce njemu hoces cetveronoske da te izbacim il ces sam... ustade ovaj ostavi pare na sto za pive i preko vrata... Jebem ti cevaBe i sunce prisjedose mi, tri dana da me izvinete proljev imo :mrgreen: Biseri i kurbani :mrgreen: mala anegdota nista specijalno :mrgreen:
Kad sam ležao u vojnoj nakon ranjavanja, provuće se glas jedan dan da je za ručak pljeska..ja :shock:
I hajde ono malo sm kao počeo hodati i odšepam do kuhinje pošto je bila na istom spratu (sadašnje prođajno, ona mala zgrada) i boga mi pravo miriše roštilj. Dođe kuharica i podijeli nam pljeske i to sa samunom..sat kasnije dobio temperaturu 39. jbt kad ne crkoh...
exliberal-ex

#4590 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by exliberal-ex »

tempuser wrote:
Biseri si bili pod Harisom Lukovcem i tamo negdje 94-te su ih "prislonili" OBL-u. Tad su onim ispred glavnog ulaza podjelili one turske zelene uniforme sa smedjim krznom oko vrata, bili isto lovocuvari i sumari! :lol:
Osmica je bio uz Aliju i to bila druga uprava!
Ja vidis zaboravio sam Harisa....a vazda je bio uz Osmicu pa sam zato pobrkao. Ja sam bio iza coska predsjednostva kad je Osmica upucao tipa kad nije htjeo da stane kad mu je ovaj reko...Alija taman izlazio Osmica mu reko stani...ovaj odgovorio nesto ko ko ti kebe mater...pljus u stomak.
A znas da je Alija cijeli rat ulazio sa donje strane..nikad sa sjeverne.
tempuser

#4591 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

zateznistub wrote:
ah jesu....jednom....
Koliko se sjecam nekad cca1994/95. godine su Biseri rasformirani i potpali pod OBL, mislim tadasnju II cetu. Cuvali su iskljucivo zgradu Predsjednistva i mozda jos par objekata, i koliko znam njih nikad nisu isli na liniju, pogotovo ne kao interventa jedinica. Pratioci su ostali u tzv V upravi. Jesu li prije toga isli na liniju ne znam, ali to ne bi trebalo biti na samom kraju rata. Jedini koji su drzali liniju je bio jedan vod III cete, ali na Oslobodjenju.
zateznistub

#4592 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by zateznistub »

tempuser wrote:
zateznistub wrote:
ah jesu....jednom....
Koliko se sjecam nekad cca1994/95. godine su Biseri rasformirani i potpali pod OBL, mislim tadasnju II cetu. Cuvali su iskljucivo zgradu Predsjednistva i mozda jos par objekata, i koliko znam njih nikad nisu isli na liniju, pogotovo ne kao interventa jedinica. Pratioci su ostali u tzv V upravi. Jesu li prije toga isli na liniju ne znam, ali to ne bi trebalo biti na samom kraju rata. Jedini koji su drzali liniju je bio jedan vod III cete, ali na Oslobodjenju.
Ovo o čemu sam ja pisao bilo je nekad u jesen '92.
dječak sa šibicama

#4593 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by dječak sa šibicama »

exliberal-ex wrote:
Ja vidis zaboravio sam Harisa....a vazda je bio uz Osmicu pa sam zato pobrkao. Ja sam bio iza coska predsjednostva kad je Osmica upucao tipa kad nije htjeo da stane kad mu je ovaj reko...Alija taman izlazio Osmica mu reko stani...ovaj odgovorio nesto ko ko ti kebe mater...pljus u stomak.
A znas da je Alija cijeli rat ulazio sa donje strane..nikad sa sjeverne.
I vjerujem da je gospodin tjelohranitelj adekvatno kaznjen.

al u kurcu.
tempuser

#4594 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

zateznistub wrote:
tempuser wrote:
zateznistub wrote: ah jesu....jednom....
Ovo o čemu sam ja pisao bilo je nekad u jesen '92.
Ja sam se vise fokusirao na komentar @exliberal-ex da su ih poslali na Dobrinju na kraju rata, tad su vec bili II ceta OBL-a.
Tromblon

#4595 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by Tromblon »

Išli su Biseri i 92. na Dobrinju. Negdje jesem, zima. U transportu na Dobrinju poginuo moj drug Namik.
PM72

#4596 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

tempuser wrote: Ja sam se vise fokusirao na komentar @exliberal-ex da su ih poslali na Dobrinju na kraju rata, tad su vec bili II ceta OBL-a.
Ja se nešto ne sjećam da je OBL imao "čete".Imala je Lasta,Bosna ali OBL - jok.Mi smo ih zvali "feta" policija jer su čuvali skladišta sa humanitarnom i nigdje nisu išli na liniju.
muha_sa

#4597 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by muha_sa »

PM72 wrote:
tempuser wrote: Ja sam se vise fokusirao na komentar @exliberal-ex da su ih poslali na Dobrinju na kraju rata, tad su vec bili II ceta OBL-a.
Ja se nešto ne sjećam da je OBL imao "čete".Imala je Lasta,Bosna ali OBL - jok.Mi smo ih zvali "feta" policija jer su čuvali skladišta sa humanitarnom i nigdje nisu išli na liniju.
:lol: :lol: :lol: :lol:
tempuser

#4598 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

PM72 wrote:
Mi smo se zbog tvog parcijalnog znanja i tih feta policajca vec jednom okerepili bas na ovu temu. To na sta ti mislis i cega se eventualno sjecas moze biti OBL- CSB-a Sarajevo. Znam da su obezbjedjivali zgradu CSB-a, zgradu grada/Kantona, ne znam sta jos, mozda bolnicu i sl, pa i skladista, a jest bio nekakav drot sto su ga optuzili da je u njegovoj smjeni iz skladista na Skenderiji nestalo neiih tona brasna.
Ovaj OBL o kojem ja pisem je bio OBL MUP-a RBiH, a zvanicno se zvao Odred za posebne namjene za obezbjedjenje objekata i licnosti MUP-a RBiH i ako se dobro sjecam bilo je 5. ceta. Prva ceta obezbjedjivala zgradu MUP-a, ministra, zamjenika, drzavne guzonje, mozda cak i Aliju i Rejsa, druga ceta (njima su pripali Biseri) zgrada Predsjednistva, mozda jos nesto objekata, treca ceta (u koju je usao dio iz Bosne) RTV dom i drzala liniju na Oslobodjenju, cetvrta DKP i ambasade, peta logistika i pozadina. Komanda im je bila u ex Jukin stab, obdaniste u Skerlicevoj. Kad su ih tako ustrojili pojma nemam.
PM72

#4599 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by PM72 »

tempuser wrote:
Mi smo se zbog tvog parcijalnog znanja i tih feta policajca vec jednom okerepili bas na ovu temu. To na sta ti mislis i cega se eventualno sjecas moze biti OBL- CSB-a Sarajevo. Znam da su obezbjedjivali zgradu CSB-a, zgradu grada/Kantona, ne znam sta jos, mozda bolnicu i sl, pa i skladista, a jest bio nekakav drot sto su ga optuzili da je u njegovoj smjeni iz skladista na Skenderiji nestalo neiih tona brasna.
Ovaj OBL o kojem ja pisem je bio OBL MUP-a RBiH, a zvanicno se zvao Odred za posebne namjene za obezbjedjenje licnosti i objekata RMUP-a BiH i ako se dobro sjecam bilo je 5. ceta. Prva ceta obezbjedjivala zgradu MUP-a, ministra, zamjenika, drzavne guzonje, mozda cak i Aliju i Rejsa, druga ceta (njima su pripali Biseri) zgrada Predsjednistva, mozda jos nesto objekata, treca ceta (u koju je usao dio iz Bosne) RTV dom i drzala liniju na Oslobodjenju, cetvrta DKP i ambasade, peta logistika i pozadina. Komanda im je bila u ex Jukin stab, obdaniste u Skerlicevoj. Kad su ih tako ustrojili pojma nemam.
Znači bio OBL CSB Sarajevo i OBL MUP BiH? Jesi li ti bio njihov pripadnik ili surfaš po internetu?
Specijalna jedinica MUP BiH imala je 5 četa ,Aliju su čuvali Osmicini i Harisovi ”biseri” u koji su ulazili samo oni sa debelim stranačkim vezama i od kojih ni 10% nije bilo sposobno nosit pusku ali bolje i to nego rov na Žuči jal Treskavici gdje se ginulo.RTV dom čuvali su pripadnici specijalne jedinice-čini mi se treća četa koja je čuvala željezničku stanicu (od čega-ni danas mi nije jasno) kao i pripadnici SJB Novi grad.Ulazio desetine puta-kakav OBL...
Veliš 4 četa tog OBL -a čuvala ambasade? koje? gdje ti je bila ambasada u ratu sem ispostave US ambasade koju je čuvao Švabo iz specijalne sa par momaka.5 četa OBL bila logistika a komanda u obdanistu...
niđe veze.
Da jos napomenem da je u zgradi Oslobođenja bila samo desetina iz SJB Novi grad...
Lično sam bio desetine puta na pomenutim lokacijama i glupo je da mi ti pricas o tome...
tempuser

#4600 Re: Deblokada Sarajeva???

Post by tempuser »

PM72 wrote:
tempuser wrote:
Ovaj OBL o kojem ja pisem je bio OBL MUP-a RBiH, a zvanicno se zvao Odred za posebne namjene za obezbjedjenje licnosti i objekata RMUP-a BiH i ako se dobro sjecam bilo je 5. ceta. Prva ceta obezbjedjivala zgradu MUP-a, ministra, zamjenika, drzavne guzonje, mozda cak i Aliju i Rejsa, druga ceta (njima su pripali Biseri) zgrada Predsjednistva, mozda jos nesto objekata, treca ceta (u koju je usao dio iz Bosne) RTV dom i drzala liniju na Oslobodjenju, cetvrta DKP i ambasade, peta logistika i pozadina. Komanda im je bila u ex Jukin stab, obdaniste u Skerlicevoj. Kad su ih tako ustrojili pojma nemam.
Znači bio OBL CSB Sarajevo i OBL MUP BiH? Jesi li ti bio njihov pripadnik ili surfaš po internetu?
Specijalna jedinica MUP BiH imala je 5 četa ,Aliju su čuvali Osmicini i Harisovi ”biseri” u koji su ulazili samo oni sa debelim stranačkim vezama i od kojih ni 10% nije bilo sposobno nosit pusku ali bolje i to nego rov na Žuči jal Treskavici gdje se ginulo.RTV dom čuvali su pripadnici specijalne jedinice-čini mi se treća četa koja je čuvala željezničku stanicu (od čega-ni danas mi nije jasno) kao i pripadnici SJB Novi grad.Ulazio desetine puta-kakav OBL...
Veliš 4 četa tog OBL -a čuvala ambasade? koje? gdje ti je bila ambasada u ratu sem ispostave US ambasade koju je čuvao Švabo iz specijalne sa par momaka.5 četa OBL bila logistika a komanda u obdanistu...
niđe veze.
Da jos napomenem da je u zgradi Oslobođenja bila samo desetina iz SJB Novi grad...
Lično sam bio desetine puta na pomenutim lokacijama i glupo je da mi ti pricas o tome...
Da bila su dva OBL-a, a jesam li citao na internetu mozes zakljuciti ako sam bio na sastanku u saobr. policiji prije reintegracije.
Prvo sam ti bio odgovorio po svim tackama, pa sam odlucio da skratim..
Posto ocigledno znas svasta napola, a zapravo ne znas nista do kraja neko onako napamet pises. Po zelji mozemo pretresti sta je bila i kako se zvanicno zvala V uprava, gdje je bio netaknut plavi audi 100, gdje ganc nov Renault 5, ko je bio Ibro Salaka, gdje je pogunuo u kojoj je jedinici pripadao, sta je bilo u podrumu, sta 1994. bilo u prostoru iznad nekadasnjeg restorana Hercegovina kod Katedrale, kad je Jakovich predao akreditive, kad je otvorena ambasada, sta da mi pojasnis sta je bilo u Obdanistu u Skerlicevoj, pa da vidimo kome ce biti smjesno s kime pricati.
Znas jako puno, treba ti skinuti kapu, ali ne znas sve i nema potrebe da to sto ne znas kompenzujes necim sto si nacuo, sujetom i arogantnim izjavama, nego dozvoli da neko o nekim stvarima zna vise i nastavi sklapati mozaik.
Post Reply