Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
statixx

#4576 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

sigh wrote:zaboravio si kokokontekst :-D
Ma kontekst je nestao zajedno sa Muhamedom. Nakon njegove smrti odmah pocese nesuglasice i borba za vlast. Ljudi ko ljudi, uostalom ko bi ih krivio, pa i Muhamed se borio za vlast. Prvi onaj Bilal, kojeg je spasio od robovlasnistva i koji je uzivao privilegovan status u drustvu, je protjeran nakon njegove smrti.

Ne bi bilo lose da vjernici malo pisu o tim muhamedovim drugarima, pa da vidimo da li je on i koliko zaista bio izolovan i osakacen za bilo kakvo znanje. Nije li imao onog plavokosog iz Bizantije, sto je savrseno pricao grcki, ili recimo onaj rabin, sto dobro znade Toru, itd. :D
5 0 5

#4577 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote:
nigdje veze svezom, to sto neko kopira sa istog izvora znaci cudo je ako neko drugi kopira iste slike sa foruma pa postira, pa i ja isto postiram iste slike, to je onda cudo, jelde??

zar ti mislis da je neko sam pozicionirao slike pa i ja isto tako, a pa nije tako, nego kopirano je sa istih izvora istih foruma. a tebiej to cudo sto ja i neko drugi kopira sa istog izvora i onda se cudi kako je redoslijed teksta i slika isti :lol:
ma cudo mi je samo zato jer si rekao da si Ti kolaz napravio inspirisan vjerom u boga a ne da si ga ukrao. a posto si sada rekao istinu da si slagao juce, onda je sve ok. :thumbup:

usput, krasti i lagati nije lijepo. :sad:
Chagalj

#4578 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

5 0 5 wrote:
Chagalj wrote:
nigdje veze svezom, to sto neko kopira sa istog izvora znaci cudo je ako neko drugi kopira iste slike sa foruma pa postira, pa i ja isto postiram iste slike, to je onda cudo, jelde??

zar ti mislis da je neko sam pozicionirao slike pa i ja isto tako, a pa nije tako, nego kopirano je sa istih izvora istih foruma. a tebiej to cudo sto ja i neko drugi kopira sa istog izvora i onda se cudi kako je redoslijed teksta i slika isti :lol:
ma cudo mi je samo zato jer si rekao da si Ti kolaz napravio inspirisan vjerom u boga a ne da si ga ukrao. a posto si sada rekao istinu da si slagao juce, onda je sve ok. :thumbup:

usput, krasti i lagati nije lijepo. :sad:
ma cudo mi je samo zato jer si rekao da si Ti kolaz napravio inspirisan vjerom u boga a ne da si ga ukrao.
pusti sta sam rekao nego reci ti meni kako je Muhammed mogao znati ove stvari ???
usput, krasti i lagati nije lijepo.
nije to bas tako kao sto ti se cini
5 0 5

#4579 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote:
ma cudo mi je samo zato jer si rekao da si Ti kolaz napravio inspirisan vjerom u boga a ne da si ga ukrao.
pusti sta sam rekao nego reci ti meni kako je Muhammed mogao znati ove stvari ???
usput, krasti i lagati nije lijepo.
nije to bas tako kao sto ti se cini
mozda je copy/paste, kao i ti. :?
Dozer

#4580 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Da vidimo malo analogiju...
Ti si negdje nesto kopirao, ili ti mazn'o, a onda rekao da je to tvoje djelo. To se u civlizovanom svijetu zove - plagijat, kradja, pljacka, prevara i sl.
Muha je nesto napisao, ali nije on to licno znao, nego mu je neko to diktirao. Samim tim, to nije njegovo djelo, nego necije tudje, pa je onda, logikom, Muha plagijator.
Ti si sljedbenik Muhin, a kako je on plagijator, sasvim je logicno da si to i ti :D :D :D
Dalje...kako nista od svega prije skoro 1500 godina nije njegov licni proizvod, to nas dovodi do zakljucka da ti danas, 1500 godina kasnije, vjerujes u laz :D
Dexx1

#4581 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dexx1 »

prenosnik wrote: dakle, ajet govori o propisu koji je vazio za beni israil (jevreje), koji je serijat ukinut i promijenjen dolaskom novog poslanika. ajet se ne odnosi na sljedbenike muhameda, niti je to njima propisano.
Znaci ispade da je sljedbenicima Muhammeda Kuranom dozvoljeno ubijat nevine ljude :roll: Zanimljiva logika. De nam jos pokazi ajet kojim se derogira ovaj propis benuisrailcanima i kojim se dozvoljava ubit nevina pa da to prihvatimo.

Covjece pa cak ni ovi teroristi kad ubijaju nevine ne kazu: mi ubijamo nevine ljude - vec im nesto izmisle i prikace da bi opravdali svoje akte. I kao rezultat njihove pervertirane logike ode glava nekom nesrecniku sto se zadesio u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu.
nemezis

#4582 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

Dexx1 wrote:
prenosnik wrote: dakle, ajet govori o propisu koji je vazio za beni israil (jevreje), koji je serijat ukinut i promijenjen dolaskom novog poslanika. ajet se ne odnosi na sljedbenike muhameda, niti je to njima propisano.
Znaci ispade da je sljedbenicima Muhammeda Kuranom dozvoljeno ubijat nevine ljude :roll: Zanimljiva logika. De nam jos pokazi ajet kojim se derogira ovaj propis benuisrailcanima i kojim se dozvoljava ubit nevina pa da to prihvatimo.

Covjece pa cak ni ovi teroristi kad ubijaju nevine ne kazu: mi ubijamo nevine ljude - vec im nesto izmisle i prikace da bi opravdali svoje akte. I kao rezultat njihove pervertirane logike ode glava nekom nesrecniku sto se zadesio u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu.
Nije "nevina" nego onog koji "nered čini".
irac300

#4583 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Pade @Chagalj na najbanalnijoj stvari, uhvatiše ga u laži. :lol: Da si muško i pravi vjernik, ne bi te bilo stid da ti je stari nick @cackalica. E koje razočarenje, razočarao si me kao čovjek i kao komunista, pardon, vjernik. :lol:
Chagalj

#4584 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

ajde neglupirajte se znaci grijesan sam sto kopiram sam od sebe, sa jednog drugog foruma gdje sam to postirao, a to je islambosna :lol:

umjesto da mi odgovorite odakle je Muhammed mogao znati ove stvari vi izbjegajete odgovore pa se hvatate kako ja kopiram (da, kopiram ali sam od sebe , sto se nekad davno na islambosni postirao) :lol:
5 0 5

#4585 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 5 0 5 »

Chagalj wrote:ajde neglupirajte se znaci grijesan sam sto kopiram sam od sebe, sa jednog drugog foruma gdje sam to postirao, a to je islambosna :lol:

umjesto da mi odgovorite odakle je Muhammed mogao znati ove stvari vi izbjegajete odgovore pa se hvatate kako ja kopiram (da, kopiram ali sam od sebe , sto se nekad davno na islambosni postirao) :lol:
Pa buraz, eno ti tema od prije godinu i po sa koje sam i skinuo onaj tvoj post. Bila je rasprava o tome. Samo se nadoveži. Jedina je razlika u tome što je prošlo nešto vremena od tad, tako da se u međuvremenu naučilo novih stvari, pa su se i stavovi možda malo promijenili (kod hateista). Dok je kod vas copy/paste milenijum i po. ;)
Lopov-eliminator

#4586 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

irac300 wrote:Pade @Chagalj na najbanalnijoj stvari, uhvatiše ga u laži. :lol: Da si muško i pravi vjernik, ne bi te bilo stid da ti je stari nick @cackalica. E koje razočarenje, razočarao si me kao čovjek i kao komunista, pardon, vjernik. :lol:
Da nije mozda cackalica83 ? http://www.klix.ba/forum/memberlist.php ... e&u=245408
Chagalj

#4587 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

@Lopov eliminator
Uvjerio si se u istinitost nekih dijelova Kur'ana a ostatak je samo vjerovanje na statističkom osnovu jer nisu dokazivi poput postojanja drugog svijeta i vjeruješ u njega jer su neki drugi dijelovi istiniti. Zato si unaprijed uzeo apsolutno sve što piše u Kur'anu kao istinu, tj. vjeruješ da je istina. OK, niko te ne krivi za to i niko te ne želi za to kazniti, ali ne prezentiraj to kao dokazanu stvar jer nije
ako sam potvrdio 80% kurana kao tacnim ali onih 20% nije dokazano a nije ni opovrgnuto, onda naravno da cu vjerovati i da je onih ostalih 20% tacno.
Ma hajde, Jesi li ti ikad otvorio Bibliju? Ima još jedna gora stvar u nebulozi koju si napisao sad. Kad bi bilo ispravno ovo što si napisao, onda bi ispalo da je Bog iz Kršćanstva više fer nego Allah jer, po tebi, u raju mogu završiti i nekršćani a kod Allaha ne mogu nemuslimani.
:D jesam li ikad , ne da sam je otvorio nego znam na pamet neke stihove iz biblije , njihove pozicije gdje se nalaze , i ne samo to nego sam cackao i po grckim prevodima i hebrejskim prevodima radi dublje analize

nego da ja tebe pitam, gdje to stoji u bibliji da ce krscani u Raj, a ja cu tebi postirati stih iz biblije gdje isus licno ce da otjera krscane od sebe na sudnjem danu ili u svom drugog dolasku.

Matej 7,21 Neće svaki, koji mi govori: "Gospodine, Gospodine! ući u kraljevstvo nebesko, nego samo tko čini volju Oca mojega, koji je na nebesima.
Matej 7,22 U onaj dan mnogi će mi reći: "Gospodine, Gospodine, nijesmo li u ime tvoje prorokovali? Nijesmo li u ime tvoje đavle izgonili Nijesmo li u ime tvoje čudesa mnoga činili?
Matej 7,23 Tada ću im izjaviti; Nikad vas nijesam poznavao; idite od mene, zlotvori!

i jos nesto isus je musliman , jer musliman znaci biti pokoran Bogu, cak sta vise rekao je da se treba biti musliman, to su preveli zidovi iz hebrejske biblije koja je prevedena sa aramejskog.

Prvo, nemaš garanciju da je sve u Kur'anu istina. Ti vjeruješ u to ali garanciju nemaš. Možda se sudnji dan neće ni desiti, ili ako se desi možda to bude nešto taotalno drukčije, možda se čak ni ne naziva Sudnji dan, znači nisi siguran ni u šta vezano za sudnji dan Po ko zna koji put, gađaš se pretpostavkama bez osnova.
mozda ovo mozda ono mozda ovo mozda ono...samo ti mozdaj do smrti, pa vidjet cemo poslije smrti ko je upravu :wink:

I motori su ti objašnjeni, isto kao i numerologija ali ti to po automatizmu odbijaš jer misliš da si jedino ti pametan a svako ko tvrdi drukčije jadna zabludjela duša. Za sve to sam te pitao na osnovu čega to pripisuješ Bogu a ti se baviš negatorstvom.
nisu objasnjeni, jer da jesu ti bi prvi to prilijepio ovdje

a evo hajmo reci da jesu, jer eto ti tako kazes, de mi onda objasni odakle je doslo 30 novih komponenata u bakterijskom flageli motoru, ako su oni 10 vec bilo poznato i imali funkcije u drugim stvarima?

I da znaš, s vremena na vrijeme pokazujem jaranu muslimanu ove tvoje postove i čovjek se snebiva nad onim što ovdje pišeš.
pa ja, mozda se i on slozi sa tobom da su mozda vanzemaljci donijeli Kuran :D
Chagalj

#4588 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Chagalj »

Lopov-eliminator wrote:
irac300 wrote:Pade @Chagalj na najbanalnijoj stvari, uhvatiše ga u laži. :lol: Da si muško i pravi vjernik, ne bi te bilo stid da ti je stari nick @cackalica. E koje razočarenje, razočarao si me kao čovjek i kao komunista, pardon, vjernik. :lol:
Da nije mozda cackalica83 ? http://www.klix.ba/forum/memberlist.php ... e&u=245408
odavde momcino

w w w . islambosna ba /forum/islam/ogromne-rupe-u-guatemali-i-njemackoj-predznaci-sudnjeg-dana/
statixx

#4589 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

Boris Dežulović: Ateistički Jasenovac

"Ateizam znači bezboštvo, dakle odgajanje bez Boga. Tvrde da je to izraz napretka. Iz iskustva najnovijih događanja znamo da se bez Boga i protiv Boga ne odgaja plemenite ljude, a vrlo često se odgaja takve koji su stvorili Oswiecim."

Tako stoji u izdvojenom okviru na trideset devetoj stranici udžbenika katoličkog vjeronauka za osme razrede osnovne škole “S Kristom u život” u izdanju Kršćanske sadašnjosti, na koji je ovih dana na društvenim mrežama upozorila jedna zabrinuta majka. U poglavlju “Ateizam i vjerska ravnodušnost”, autori udžbenika - uz svesrdnu zakonsku, moralnu i financijsku ispomoć sekularne Države, sekularne Vlade i resornog sekularnog Ministarstva – uče našu djecu i kako su ateisti “bezumnici”, i kako se ateizam valja “suzbiti” kao “neprihvatljiv”, i kako se ateizmom Bog niječe “u ime čovjeka i njegovih vrijednosti”, a ljudi postaju ateisti kad se “previše zanose znanjem”.

Kakve veze, međutim, s ateizmom ima Oswiecim, stari trgovački gradić u Malopoljskom vojvodstvu na jugu Poljske?

Klinci, pripazite
Autori, vidjet ćemo, ne znaju mnogo, ali znaju barem jedno: znaju o čemu govore kad kažu kako se ne valja “previše zanositi znanjem”. Da znaju još ponešto, znali bi valjda i da Oswiecim nisu stvorili ateisti, naprotiv: taj gradić su iz ranosrednjovjekovnog kaštela stvorili upravo kršćani, pače katolici, prije devet stotina godina, u vrijeme svetog Otta Bamberškog, misionara što je lijep komad slavenski paganske Pomeranije preveo u danas upravo hrvatski katoličku Poljsku. Zašto onda naši vjeroučitelji kažu da “ateizam odgaja takve koji su stvorili Oswiecim”?

Nesretni je Oswiecim, naime, mnogo poznatiji po transkripciji kojom su ga bilježili njemački trgovci u srednjem vijeku, nazivajući ga Auswintz, odnosno – Auschwitz.

Zašto, međutim, najstrašniji koncentracijski logor nacističke njemačke pišu na poljskom, kao Oswiecim, dakle imenom kojim se u Hitlerovom Reichu nikad nije zvao? Iz neobrazovanosti – jer znanje vodi u ateizam – ili čiste, destilirane gluposti? Ili možda njemačkom logoru, nazivajući ga poljskim Oswiecimom, autori udžbenika zatiru trag? U tome, naime - u zatiranju tragova zločinu - hrvatski su vjeroučitelji jako dobri.

Klinci, jasno, pojma nemaju što je Oswiecim. Zahvaljujući osebujnom hrvatskom obrazovnom sustavu i katoličkom revizionizmu – eno upravo Glas Koncila već godinama sustavno negira Holokaust - slabo znaju i što je Auschwitz. Što će dakle reći vjeroučitelji kad ih učenici na satu, obrađujući lekciju “Ateizam i vjerska ravnodušnost”, budu pitali što je to Oswiecim?

Po udžbeniku “S Kristom u život”, po planu dakle i programu odobrenom i financiranom od strane Države, vjeroučitelji će im reći da je to koncentracijski logor kojega su osnovali ateisti. Ima li još pitanja? Nema. Čak i djeca u osmom razredu osnovne škole znaju da su u logorima koje su otvarali ateisti morali biti ubijani vjernici.

Svašta se do sad o nacizmu čulo i naučilo u hrvatskim školama i akademskim ustanovama, ali teorija da su koncentracijske logore stvorili ateisti nešto je posve novo.

Autori udžbenika mogli su, na primjer, napisati kako ateizam “vrlo često odgaja takve koji su stvorili” komunističke gulage: ako ništa drugo, Staljinov je Sovjetski Savez bio malo ateističkiji od Hitlerova Trećeg Reicha. Najzad, baš svi glavari nacističke partije i arhitekti “konačnog rješenja” židovskog pitanja, od Hitlera do Himmlera, bili su odgajani u smjernim katoličkim obiteljima: sâm Hitler, iako mu je otac bio skeptik, čak je i pjevao u crkvenom zboru i sanjao da će biti svećenik.

Prihvatimo li čak i da je kasnije postao ateist – a nije, već tupa teutonska okultistička baba-gatara iz noćnog programa RTL-a – pa kao ateist “stvorio” Auschwitz, ispada da su u Njemačkoj u Boga vjerovali samo Židovi i komunisti. Osim ukoliko dopustimo da je logor u Auschwitzu “stvorio” njemački i europski antisemitizam.

Njemački i europski antisemitizam čitav je pak izronio iz kršćanstva: smije li se onda reći kako Crkva “odgaja takve koji su stvorili Auschwitz”? Logikom hrvatskih vjeroučitelja smije.

Naši vjeroučitelji, međutim, za primjer strašnih posljedica odgoja bez Boga ne navode gulage, već upravo Auschwitz, besramno tako zloupotrebljavajući politički korektnu i društveno prihvatljivu metaforu zla kako bi veličanstveno obrnuli tezu i najstrašniji zločin u cjelokupnoj povijesti čovječanstva pripisali “odgoju bez Boga”, kozmički pokvareno zazivajući šest milijuna pobijenih Židova za svjedoke u svom inkvizitorskom procesu protiv ateizma.

Djeco, pročitajte
Zašto onda autori udžbenika nisu napisali i kako ateizam “vrlo često odgaja takve koji su stvorili”, recimo, Jasenovac? Osim što su ga “stvorili” i formalno isti “takvi koji su stvorili Oswiecim”, Jasenovac je Hrvatima kudikamo osobnije “iskustvo najnovijih događanja”, a učenicima hrvatskih osnovnih škola i poprilično bliži od Oswiecima. Najzad, objasnili bi vjeroučitelji, Jasenovac su i sami Nijemci zvali Auschwitz des Balkans, “balkanski Auschwitz”.

Samo što bi tada, jebiga, djeci morali objasniti a) kako su točno “takvi koji su stvorili” Jasenovac bili odgojeni uz Boga, dakle u “plemenite ljude”, ili pak b) kako su to točno ustaše kao šegrti Holokausta bili ateisti. A onda bi morali objasniti i c) zašto ih je Crkva blagoslivljala u ime Boga, i zašto su “takvi koji su stvorili“ Jasenovac - istrijebljujući u njemu Srbe i Židove - polagali prisegu zaklinjući se Bogom Svemogućim nad pištoljem, kamom i Raspetim Kristom.

Vjeroučitelji na plaći hrvatske države to, međutim, neće učiti hrvatsku djecu. Opasno je – naučili smo danas - kad djeca uče i znaju. Ljudi postaju ateisti kad se “previše zanose znanjem”.
broj dva

#4590 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by broj dva »

Dobri stari Boris, jedan od genijalaca sto su stvorili najbolje balkanske novine (F.T.)
I dalje fino i relevantno pise.
irac300

#4591 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Lopov-eliminator wrote:
NeJma koji drugi biti, usporedi postove. :D
harač

#4592 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by harač »

Brishna, a 10-year old girl from Kunduz province in Afghanistan, was raped by a local mullah in May 2014. While she was recovering in the hospital, her family and community members threatened to kill her and “dump her in the river.”
vjernici, ostaviti se besmislenog trolanja i potpisati preticiju za zaustavljanje ovog vjerovatno "pogrešno protumačenog" vjerskog zla

http://act.amnestyusa.org/ea-action/act ... arget_id=0
Lopov-eliminator

#4593 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Lopov-eliminator »

irac300 wrote:
Lopov-eliminator wrote:
NeJma koji drugi biti, usporedi postove. :D
Usporedio sam, zato i kažem. Ima neko drugi kome je nick @cackalica ali nije on, Chagalj je @cackalica83 , tako da je bitno napisati puni nick. :)
irac300

#4594 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by irac300 »

Lopov-eliminator wrote: Usporedio sam, zato i kažem. Ima neko drugi kome je nick @cackalica ali nije on, Chagalj je @cackalica83 , tako da je bitno napisati puni nick. :)
Nisam znao da ima još jedan, ostalo mi u sjećanju samo cackalica. Uglavnom, Chagalj glavom i bradom. :D
nemezis

#4595 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by nemezis »

I onaj poskok, čini mi se.
NIN

#4596 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by NIN »

Edouard wrote:
NIN wrote:
Chagalj wrote:ako ti jesi zivotinja ja nisam :wink:
Jesi, jesi! :lol:

Nego, ako znamo da je svemir star nekih 14 milijardi godina, a covjek je stvoren prije, recimo, nekih 200 hiljada godina, de ti meni reci sta je taj tvoj bog radio 13,8 milijardi godina prije nego sto je stvorio covjeka?

A ako cemo dalje i ako je taj tvoj bog vjecan, sta je onda radio prije stvaranja svemira? :D
Uoči se kroz nekoliko upisa da se Netko I Nije proteklu noć baš dobro odmorio.
Pa dze si Edo, lave moj!? :D

Nego, da ti cika NIN uprosti gorenapisani primjer na nivo koji ces razumjeti, jel', pa kaze - zamisli da je ovih 14 milijardi godina, od kako postoji svemir, zapravo 14 ovozemaljskih dnevnih sati (budjenje u 07:00, a spavanac u 21:00). Budjenjem boga u 07:00:00 nastaje veliki prasak i onda postepeno stvaranje. Tokom svog 14-satnog dana stvara svasta nesto i tek tamo pri samom kraju radnog dana, 12-tak minuta prije nego sto ce na pocinak, dakle u 20:48:00 sjeti se bog stvoriti covjeka. Doduse, taj covjek je bio sav nekakav herlav s toljagom u ruci. I tako, gleda on njega tokom tih 12 minuta, i u 20:59:40, 20 sekundi pred san sjeti se da iskusa jednog od njemu dragih, Abrahama. Nakon 10 sekundi, u 20:59:50 skonta da nije zadovoljan rezultatom ili da su se ljudi opet pomamili pa posalje jos jedno uputstvo puku u obliku Isusa pa ni to ne upali. Tek u zadnjih 6-7 sekundi, u 20:59:54 sapnu Muhamedu putem posrednika sta mu je cinit i to je to. Uglavnom, tako nekako, bez da cjepidlacimo.

Sad mi, moj vrli Edo, nacrtaj sta je to toliko trebalo bogu da ceka cijeli boziji dan, zabavljajuci se stvaranjem tako prostih nebeskih tijela kao sto su zvijezde i planete, da bi se tek pred sam kraj radnog dana, dakle ukupnog vremena od pocetka stvaranja, sjetio poigrati sa tako kompleksnim entitetom kakav je covjek?

E sad, mozda bi bilo bolje ovaj vremenski odnos predstaviti dijagramom, prvenstveno iz razloga sto se mi primati iskljucivo oslanjamo na vizualni podrazaj, pa da jos bolje shvatis ono sto ti zelim reci. :D
belfy

#4597 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by belfy »

lopov-eliminator,
e jeste vala nadosli tobe na vakat. malo je likova kojima mozes postaviti pitanje o Kur'anu da ce ti reci neznam, ali nece dozvoliti da to bude argument da nema boga, dok ce isti postaviti pitanje odakle "motori" i "roboti", pa nakon necijeg neznam nece reci - "aha - eto ga Bog!". bas kao sto su nekada ljudi pricali o grmljavini, zemljotresima ili erupcijama vulkana.

nedavno sam nesto slicno rekao kada sam se prepisivao sa apsidejzijem, jer on to i sam potvrdjuje. on je vec shvatio da bog moze biti samo tamo gdje jos uvijek nauka nije dospijela. zato sam takvu konverzaciju zavrsio sa onim da to onda mora biti "God of gaps". koliko sam mogao vidjeti on je to razumio, ali za chagalja se mora sici jednu (ili vise) stepenica nize.

kada vidis nekoga ko ostavlja jako nepismene postove sa rijecima "evolvira (evolvirase i sl.), kopiatorske," i koji nigdje ne razdvoji ne od glagola, kao i ono "stim". a prica kako je to "studirao". onda ti je jasno da je vece pitanje kako zavrsi osnovnu skolu, a kamoli da razumije znacenje pojma studirati. kada bi pokusao nabrojati samo ono sve sto on ne zna ni napisati kako treba, a kaze studirao, post bi mi bio veci od onih njegovih copy/paste ponjava. jedino sto je do sada skontao je da naucnike ne naziva naucnjacima.

dakle, chagalj = cackalica - naucnjaci. ne mogu da vjerujem da je neko tek sada ovo shvatio.

P.S. sada ce se vjerovatno naci neki koji ce prozivati zbog pozivanja na pravopis i slicno, no, takvi neka prvo procitaju jos jednom zasto sam to naveo.
statixx

#4598 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by statixx »

sapnu Muhamedu putem posrednika sta mu je cinit i to je to.
Ko je jamio, jamio... :D
Image
Towelie

#4599 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Towelie »

Nego, da ti cika NIN uprosti gorenapisani primjer na nivo koji ces razumjeti, jel', pa kaze - zamisli da je ovih 14 milijardi godina, od kako postoji svemir, zapravo 14 ovozemaljskih dnevnih sati (budjenje u 07:00, a spavanac u 21:00). Budjenjem boga u 07:00:00 nastaje veliki prasak i onda postepeno stvaranje.
Mala ispravka, Bog nikada nije spavao da bi se probudio. Ali, zarad diskusije, hajmo prihvatiti ovaj proporcionalni timeline koji si dao.
Nego, da ti cika NIN uprosti gorenapisani primjer na nivo koji ces razumjeti, jel', pa kaze - zamisli da je ovih 14 milijardi godina, od kako postoji svemir, zapravo 14 ovozemaljskih dnevnih sati (budjenje u 07:00, a spavanac u 21:00). Budjenjem boga u 07:00:00 nastaje veliki prasak i onda postepeno stvaranje. Tokom svog 14-satnog dana stvara svasta nesto i tek tamo pri samom kraju radnog dana, 12-tak minuta prije nego sto ce na pocinak, dakle u 20:48:00 sjeti se bog stvoriti covjeka. Doduse, taj covjek je bio sav nekakav herlav s toljagom u ruci. I tako, gleda on njega tokom tih 12 minuta, i u 20:59:40, 20 sekundi pred san sjeti se da iskusa jednog od njemu dragih, Abrahama. Nakon 10 sekundi, u 20:59:50 skonta da nije zadovoljan rezultatom ili da su se ljudi opet pomamili pa posalje jos jedno uputstvo puku u obliku Isusa pa ni to ne upali. Tek u zadnjih 6-7 sekundi, u 20:59:54 sapnu Muhamedu putem posrednika sta mu je cinit i to je to. Uglavnom, tako nekako, bez da cjepidlacimo.
p.s. Nadam se da Edo na zamera sto sam odgovorio na post upucen njemu.
Sad mi, moj vrli Edo, nacrtaj sta je to toliko trebalo bogu da ceka cijeli boziji dan, zabavljajuci se stvaranjem tako prostih nebeskih tijela kao sto su zvijezde i planete, da bi se tek pred sam kraj radnog dana, dakle ukupnog vremena od pocetka stvaranja, sjetio poigrati sa tako kompleksnim entitetom kakav je covjek?
Glavni problem ovakvog pristupa je antropocentricnost. Islamsko ucenje kaze da osim ljudi kao svesna bica postoje i dzini i meleki. Ovi potonji su prvo stvoreni, ali oni ne zive uglavnom na Zemlji, vec je posecuju kada se zato ukaze potreba (dostava objave, unistenje Lutovog naroda, pomagaci u bici na Bedru i sl.) Dzini, s druge strane, su postojali pre stvaranja coveka i naseljavali su ovu planetu. Dakle, nije covek prvi halifa na Zemlji bio, vec dzin. Koliko su vremena ostali na Zemlji, nije poznato. No, to nije ni vazno. Vazno je da je postojalo nesto i pre stvaranja samog coveka, tj pre samog kraja radnog vremena, kako ti kazes. Ne mozes planetu posmatrati samo u ljudskom kontekstu, jer nismo jedini koji su je naselili.

Na pitanje sta je trebalo Bogu nakon toliko vremena stvori coveka, a ne ranije ti niko ne moze dati precizan odgovor. Bog cini ono sto hoce. Ako je covek stvoren u 20:48:00, onda je to tako trebalo da bude.
apsidejzi

#4600 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

belfy wrote:nedavno sam nesto slicno rekao kada sam se prepisivao sa apsidejzijem, jer on to i sam potvrdjuje. on je vec shvatio da bog moze biti samo tamo gdje jos uvijek nauka nije dospijela. zato sam takvu konverzaciju zavrsio sa onim da to onda mora biti "God of gaps". koliko sam mogao vidjeti on je to razumio, ali za chagalja se mora sici jednu (ili vise) stepenica nize.
To je God of gaps zato sto se gledaju obicni vjernici koji se ne opterecivaju dubioznim studiranjem Boga nego prihvate povrsni koncept i to je to. Doduse, tu je Gazali kumovao dosta ali to je potpuno druga tematika.

U principu, islamski ucenjaci su dobro razradili teoriju o Bogu tamo nekad izmedju 750-1200 i tada se rodilo nekoliko teoloskih struja i samo par njih se baziralo na onome sto ce kasnije postati "God of gaps" teza. Nazalost, te struje ce kasnije nadjacati ove druge struje i mi cemo danas zavrsiti sa ovim sto imamo a moje misljenje je da uzrok tome treba traziti u veoma zahtjevnoj analizi ovih prvih grupacija. Najlakse je Bogu pripisati nesto i ne analizirati to.

Ibn Sina je recimo smatrao da Bog "djeluje" ili bolje receno postoji te samo Njegovo postojanje se po principu nuznosti oslikava na nesto sto on naziva prva sfera. Bog ne djeluje na nasem nivou, nego, ako je nesto sastavni dio Njegovog sveznanja onda ce se to nesto materijalizirati na neki nacin u prvoj sferi a zatim poput talasa prenijeti na drugu sferu i tako ce proci neodredjeni broj sfera dok se ne iskaze u nasoj sferi u vidu prirodnih zakona. Svaka sfera je manje savrsena jer je ogranicena pravilima na svom nivou. To je kao da gledas jedan atom hidrogena na primjer. Taj atom, kada je samostalan on ima mnogo vecu slobodu kretanja i potencijalnu slobodu kretanja u odnosu na atom hidrogena koji se vec nalazi u nekoj kovalentnoj vezi. Kada se atomi zbiju u molekule oni izgube dio svoje nezavisnosti. Isto kao i mi kada se zbijemo u grupacije. Danas imamo drzavne granice i ja kao pojedinac ne mogu putovati gdje hocu ako nemam pasos jer je pasos nuzno zlo samog postojanja ljudskih grupacija gdje se jedni zele zastititi od drugih.

Eh takav jedan prenos "talasa" od bozijeg znanja do naseg nivoa se desava jer "informacija" putuje kroz ogranicenije i ogranicenije nivoe te samim tim gubi na savrsenstvu a dobija na uzrocno posljedicnim vezama sto se kod nas manifestira u vidu prirodnih zakona. Gazali je napao Ibn Sinu i citavu plejadu islamskih ucenjaka te ih proglasio kafirima jer mu se nije svidjala ideja da Bog mora prenositi informaciju kroz nivoe. Po njemu, Bog nije uslovljen nicim nego, ako zeli, moze djelovati direktno na nasem nivou.

Valjda ti je jasno da Ibn Sinin koncept zahtjeva mnogo veci intelektualni potencijal da se razumije od Gazalijevog, a posto prosjecni covjek nije u stanju razumjeti takav koncept onda je i logicno da kod naroda prevagne Gazalijev pristup. Naravno, to je imalo visestruke negativne konsekvence jer dok su muslimani vjerovali (sve do 1200tih) da Bog ne djeluje direktno nego indirektno kroz prenos informacije sa nivoa na nivo oni su se trudili istrazivati logiku po kojoj Bog djeluje. To je znacilo razvoj prirodnih nauka. Sa prihvatanjem Gazalijevog koncepta, Bog odjednom moze uraditi sta hoce, kad hoce, kako hoce i prirodne nauke postaju relativan pojam. Ako ne postoji prirodna zakonitost tj uzrocno posljedicna veza, onda nema smisla ni izucavati ih. I tako je krenulo nizbrdo... O Bogu se prestalo diskutovati i mi vec dobrih 800-900 godina stojimo tamo gdje nas je Gazali ostavio.

Odatle dolazi koncept "God of gaps" kod muslimana.
Locked