Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#4576 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

upravo to i takvih je more, ovaj sa hjundaijem ce najebat radi ch tabli
530i

#4577 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Ne radi ništa inspekcija, trebali bi i oni da najebu, ne možeš robu unositi preko 90 dana bez prijave (carinjenja)...a svjedoci smo da se to dopušta.
Bakir1

#4578 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

ljudi "prave" produzenja saobracajnih legalno sasvim bez bojazni, sta zna "drot" kako izgleda orginal
citroen xm

#4579 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Bakir1 wrote:sada trenutno mozes to zavrsiti, legalno, samo je pitanje u toj igranci imas li prag ili limit bola :D
Jbg, boli kako god okreneš. :-D

Ali dobro je čuti da može. Koliko bol iznosi u procentima vrijednosti auta? :D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#4580 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Meni je taj mentalni sklop da neko vozi takav auto cudo.
Za ispitivanja na univerzitetima,dr disertacije da se pisu. Svasta
I mene ovo oko uvoza zanima,imam par auta na nisanu,a nista ne mogu :mrgreen:
530i

#4581 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Bakir1 wrote:ljudi "prave" produzenja saobracajnih legalno sasvim bez bojazni, sta zna "drot" kako izgleda orginal
Ne sumnjam, viđao sam i lažne tablice...
ado-šampion

#4582 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

Ja se slazem s Goranom, Bakirom, to da se ukine ogranicenje Euro 3 je put u krajnost i nazadak. Prije je da treba ici na Euro 4.

Nije samo pitanje stanja auta mehanicki, pitanje je i sigurnosti i ekologije.

Ukidanjem ogranicenja Euro 3, ako sad ima lupam 100 k Golfova 2, 10 k od tih vozaca bi uzelo nesto fakat bolje/novije, a 90 k bi i dalje guralo dvice ili nesto malo novije koje mak na konac ne bi ni bilo toliko bolje. Evo otkad se ukinulo ogranicenje 7 godina, sad se mogu uvesti auta stara do 15 godina pa nije nista bolje, zapravo ja ne vidim da je ista bolje. 90% vozaca koji su krpili dvice i dalje krpe dvice. Jedino sto se za sve te godine promijenilo je da je dosta dvica u tolikom raspadu da se ni vlasnicima vise ne isplati da ih imaju.

Rjesenje da se ukinu krsevi s cesta je jednostavno - poostriti tehnicke preglede. Jednostavno ali naravno nikom ne odgovara, prvo zbog socijalnog mira (jbg u Bosni svaka sirotinja mora imati auto), drugo zbog nameta na gorivo. Bez toga je dzaba cak i da stave granicu Euro 5, kad Meho moze proci tehnicki ako bar ima koliko-toliko ispravne kocnice i to samo prednje, bez obzira sto je auto promijenilo boju od korozije. Pa kud ces dalje u apsurd, ja placam 50% vise registraciju za auto Euro 5 nego sto sam placao za Euro 2, samo zato sto je auto mladje od 7 godina. Znaci ako imas auto starije od 7 godina i zagadjujes zrak 10x vise bivas nagradjen od drzave nizom registracijom.

Elem, ja nisam optimista nikako, prognoziram da ce se ovo pitanje rijesiti za nekih 20-30 godina. Ali, ukidanje granice Euro 3, to jest prevedeno starosne granice od 15 godina stvarno nije rjesenje. Jbt kakvo je sad stanje ovdje kod mene na Cengic Vili, ne vidim metar ispred prozora od smoga, mogu samo zamisliti uz navalu auta Euro 1 i Euro 2 i to sa skinutim katalizatorom, da manje trosi. :-) :roll: Mozes komotno izbaciti plin kao ogrijevno sredstvo iz upotrebe, a padobranci mogu slobodno nastaviti loziti ugalj. :-)
Ned071

#4583 Re: Automobilizam - All about

Post by Ned071 »

ado ne slazem se bas sa svime sto si napisao. sa ovim recimo

Evo otkad se ukinulo ogranicenje 7 godina, sad se mogu uvesti auta stara do 15 godina pa nije nista bolje, zapravo ja ne vidim da je ista bolje.

ipak je bolje. jest da imas uglavnom golfove cetvorke astre ili fokuse ali je ipak malo bolje. ako nista, makar zbog airbagova

Rjesenje da se ukinu krsevi s cesta je jednostavno - poostriti tehnicke preglede. nije bas. rjesenje je da ljudi pocnu raditi, imati plate od 1500 minimum pa ce sebi moci priustiti ako nista auto staro pet godina na kredit. ovako se vozamo jer smo teska sirotinja. drugo, rjsenje je sistem gradskog prevoza. kada budes imao bus tacno na vrijeme i svakih deset minuta, pola grada nece koristiti auto za odlazak na posao. ovako, ljudi su prislijeni voziti.

Jbt kakvo je sad stanje ovdje kod mene na Cengic Vili, ne vidim metar ispred prozora od smoga, mogu samo zamisliti uz navalu auta Euro 1 i Euro 2 i to sa skinutim katalizatorom, da manje trosi. :-) :roll:

ni to bas nije tacno. smog u sarajevu je problem ogrijeva. ljudi loze smece od cumura ukradeno sa povrsinskih kopova, drva, otpad i sta sve ne. da cijena plina ne naraste tri puta od rusije do c vile, ne bi bilo smoga. opet, to je zato smo smo fukara pa se namet stavlja na vilajet...
citroen xm

#4584 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote: Nije samo pitanje stanja auta mehanicki, pitanje je i sigurnosti i ekologije.
Kakve sigurnosti i ekologije?

Prije svega da li je P308 ekološki dobar kada mu Bosanac izvadi FAP filter, EGR ventil i sve to spoji na motor koji je ispustio pola duše. Da te podsjetim, takav automobil je po papirima euro 4 i legalno uvezen. Starije auto sa potpuno ispravnim motorom nije neki ludi zagađivač. Druga stvar je što većini takvih duša stoji u nosu, niko neće da se otvori 1000 KM i uradi generalku.

Dakle problem su tehnički pregledi koji i nisu pregledi već prolazi.

Kada bi se to polje uredilo tako da mogu proći auta u fabričkim normama ili koja za nijansu odstupaju, ne bi ti ni G2 Dizel bio problem.

Što se sigurnosti tiče, ja vodim računa o stanju mog auta čisto zbog sebe i svojih saputnika. Svaki tehnički pregled bilo gdje ću lako proći. Prema tome iako je moje auto staro, ja nisam nesigurnost na cesti i nisam faktor rizika koji će ugroziti tuđe živote.

To što ću ja nastradati ako me neki manijak udari pri velikoj brzini to treba da bude samo moja stvar, a ne nekoga drugog. A treba da bude i sramota države jer je omogućila da svaki divljak lagano sjedne u auto i bez ikakvog straha divlja cestom.

Dok su zakoni ovakvi neće se ništa drastično promjeniti. Ginuće se i dalje i i dalje će biti dimne zavjese na ulicama gradova.
ado-šampion

#4585 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

Jest druze, ali to si samo ti, ne mozes ono sto si ti prenijeti na 4 miliona ljudi. Zato postoje pravila i zakoni.

Isto tako ne mozes uzeti za neko srednje stanje 5 divljaka koji izvade FAP i EGR, ako lupam 50 njih ne izvadi, jer je to onda 10%.

Sto se tice sigurnosti, zadatak i autoindustrije i drzava je da se pobrinu da sto manje ljudi gine na cestama. Nazalost to je kod nas spansko selo, jer imamo kamaru precih problema, isto kao sto je spansko selo to sto se u Sarajevu preko zime ne moze disat, kad imas prece probleme u vidu grijanja ili vodosnabdijevanja.

Problem auta se ne moze jednostavno rijestiti jer vuce makar jos 5 problema sa sobom, kao i nazalost sve kod nas. Evo uzmi samo za primjer zagadjenje i ekologiju, tu ulogu igraju i auta i lozenje cvrstih goriva. Ta tvoja ideja da se moze uvesti auto iz 2000. koje je mehanicki bolje od onog iz 2001. je ok, ali gdje je tu pitanje ekologije? Nema ga na mapi. Kazem, tesko je stvari popraviti u bilo cemu, jer je sve otislo u helac.
Bakir1

#4586 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

nemojte se fatati ekologije i automobila, mogli bi biti isprika za namete koji dolaze ;-)
citroen xm

#4587 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Ja sam u potpunosti za to da se zakon pooštri po pitanju kazni i izvršenja istih kao i po pritanju prolaska tehničkih pregleda.

Ali ako volim neko starije auto i u mogućnosti sam da ga održavam po propisu, nemoj mi brate braniti da ga uvezem.

Stvari bi se mogle riješiti i uklanjanjem ograničenja na uvoz auta, ali uvođenjem stimulativnih i destimulativnih dadžbina na uvoz istih u zavisnosti od godina i raznih normi koja ispunjavaju ili ne ispunjavaju.

Problem ove države je što lopovi u vrhu pokradoše sve i samo gledaju na koji način da uzmu još. Niko ne razmišlja malo drugačije već se donose najjednostavniji zakoni uz pomoć kojih je većina građana na gubitku.
amar1994

#4588 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

citroen xm wrote:Ja sam u potpunosti za to da se zakon pooštri po pitanju kazni i izvršenja istih kao i po pritanju prolaska tehničkih pregleda.

Ali ako volim neko starije auto i u mogućnosti sam da ga održavam po propisu, nemoj mi brate braniti da ga uvezem.

Stvari bi se mogle riješiti i uklanjanjem ograničenja na uvoz auta, ali uvođenjem stimulativnih i destimulativnih dadžbina na uvoz istih u zavisnosti od godina i raznih normi koja ispunjavaju ili ne ispunjavaju.

Problem ove države je što lopovi u vrhu pokradoše sve i samo gledaju na koji način da uzmu još. Niko ne razmišlja malo drugačije već se donose najjednostavniji zakoni uz pomoć kojih je većina građana na gubitku.
:thumbup:
530i

#4589 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Bakir1 wrote:nemojte se fatati ekologije i automobila, mogli bi biti isprika za namete koji dolaze ;-)
Obraduj nas, o Bakire.
530i

#4590 Re: Automobilizam - All about

Post by 530i »

Ned071 wrote:rjesenje je da ljudi pocnu raditi, imati plate od 1500 minimum pa ce sebi moci priustiti ako nista auto staro pet godina na kredit. ovako se vozamo jer smo teska sirotinja. drugo, rjsenje je sistem gradskog prevoza. kada budes imao bus tacno na vrijeme i svakih deset minuta, pola grada nece koristiti auto za odlazak na posao. ovako, ljudi su prislijeni voziti.
Upravo, tako...ljudi misle da im je dobro ako je golf dvojka dizel jeftin, ako mu je kugla 3 marke, a krajnica dvije, ako sipa ložiku na divlje....stvar je u mentalitetu.
Bakir1

#4591 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

mah, biti ce moje insinuacije, jok, biti ce u sluzbenim novinama :D
ado-šampion

#4592 Re: Automobilizam - All about

Post by ado-šampion »

530i wrote:
Ned071 wrote:rjesenje je da ljudi pocnu raditi, imati plate od 1500 minimum pa ce sebi moci priustiti ako nista auto staro pet godina na kredit. ovako se vozamo jer smo teska sirotinja. drugo, rjsenje je sistem gradskog prevoza. kada budes imao bus tacno na vrijeme i svakih deset minuta, pola grada nece koristiti auto za odlazak na posao. ovako, ljudi su prislijeni voziti.
Upravo, tako...ljudi misle da im je dobro ako je golf dvojka dizel jeftin, ako mu je kugla 3 marke, a krajnica dvije, ako sipa ložiku na divlje....stvar je u mentalitetu.
Ja sam to htio napisati, ali sam se bojao da ce se zakuhati i da ce tema otici u losem pravcu. Nisam htio prije replicirati jer nisam bio siguran jel @Ned071 misli na to da drzava obezbijedi plate 1500, ili da ljudi dignu guzicu i pocnu vise raditi. Ja sam stava da ljudi trebaju dici guzicu i poceti vise raditi.

Jebe nas mentalitet tipa "sta nam je prije falilo", odnosno stav da tako kako je nekad bilo treba ostati jos citavo stoljece. "Ko jebe napredak, samo nek je meni dobro."

Opet kazem, problem stanja na cestama nije izolovan problem. Evo @Ned071 se dotakao jos jednog vezanog problema, problema gradskog prevoza. Mozemo tako u nedogled. Rjesavanje jednog problema uzrokuje drugi problem, ili rijesi jedan problem samo parcijalno. Ko kad je sve dovedeno do takvog stanja da covjek kad krene rjesavati ne zna gdje bi poceo.
citroen xm

#4593 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

A šta nam je fakat prije falilo(u stvari ne nama, jer ja ipak nisam iz tog vremena ponio radna iskustva)? A radili su svi, ako misliš da nisu grdno se varaš. Baš danas se ne radi ništa(čast izuzecima). Pola zaposlenih je na državnim jaslama. Ako se ovako nastavi otićemo u propast.

I nije tačno da ljudi neće da rade, jednostavno na tržištu rada nema novih radnih mjesta, pogotovo ne ni približno u mjeri u kojoj bi trebalo. Ja ne znam gdje ti živiš inače pa svako ko hoće da radi ima posla.

Naravno, svim ovim što rekoh ne opravdavam vožnju nekog teškog krša koji ni po jednom kriterijumu ne bi prošao tehnički pregled.

Na kraju krajeva, posao i nije tema. Tema je automobilizam i problem je što na tom polju kao i na svim drugim u ovoj zemlji ništa ne funkcioniše. Jednostavno ljudi koji su plaćeni za to ne rade svoj posao.
Last edited by citroen xm on 02/11/2015 15:26, edited 1 time in total.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4594 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

Bakir1 wrote:mah, biti ce moje insinuacije, jok, biti ce u sluzbenim novinama :D
Jel to uvode obavezan tehnicki pregled? :mrgreen: :mrgreen:
amar1994

#4595 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

mk ultra wrote:
Bakir1 wrote:mah, biti ce moje insinuacije, jok, biti ce u sluzbenim novinama :D
:lol: :lol:
tempuser

#4596 Re: Automobilizam - All about

Post by tempuser »

Svi ovi sto bi skidanje ogranicenja na uvoz regulisali rigoroznim kontrolama na TP zabooravljaju jednu stvar - ovdje nema drzave, ne provode si mnogo vazniji zakoni, a od mrtvog slova na papiru u praksi nema nista.
Bakir1

#4597 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

mk ultra wrote:
Obavezno nesto uz tehnicki ;-)
Eliminatorno
drndalo

#4598 Re: Automobilizam - All about

Post by drndalo »

Uh je*ote, moracu odplombirati EGR.............. :zaraza:
Bakir1

#4599 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

Egrova katalizatoraaaaa
preludezalude

#4600 Re: Automobilizam - All about

Post by preludezalude »

Rjesenje problema neispravnih vozila tj krseva na cesti je jako jednostavno i vec postoji. Samo tehnicki pregledi trebaju da rade svoj posao. Sve je vec propisano i regulisano. Ova polemika se je vec provlacila na forumu nekad ranije. Kocnice nejednako rade... popravi pa se vrati. Do tada ne mozes registrovati auto. Luft u trapu, amortizer neispravan... do vidjenja. To je jako jednostavno uraditi ALI SE NE RADI. Kod nas jos funkcionise ona... dodje baja sa dvicom spustenom do zemlje i ne moze naici na kanal u tehnickom pregledu koliko je auto nisko. I onaj na tehnickom samo kaze hajde ne moras parkiraj napolju i dodji ovamo.
Post Reply