jefferson wrote:Moglo bi se dosta mana naci clanu predsjednistva Bakiru Izetbegovicu, kritikovati ga, objektivno konstatovati da je kao lider daleko ispod harizme svoga rah oca...
Ipak, meni ovdje,( bez potrebe da ga branim ili kritikujem) , padaju u oci dvije stvari: Dovodjenje Bakira u kontekst nekakvog"ratnog kukavicluka"/ trezor, i pravdanje poteza ove , "demokratski nastrojene", USA drzavljanke?
Prvo; Gdje su u slicnim okolnostima, bili sinovi predsjednika i ratnih komandanata iz reda drugih naroda?
Da li je Miroslav Tudjman dok mu je 1/3 Hrvatske drzave, ciji mu je otac bio predsjednik bila okupirana, bio mozda diverzant, ili na prvoj liniji prema Benkovcu?
Jesu li sinovi ratnih zlicinaca Slobe ili Rase ili slicnih, bili " ratni heroji" sa prvih linija?
Nisu!
Bio sam , od aprila 1992 godine do sredine rata kao dobrovoljac pripadnik ARBIH, od polovine rata na radnoj obavezi zbog teske bolesti uzrokovane ucescem u ratu, (zbog cega sam i demobilisan), ali znam da i ljudi koji su npr, za razliku od mene, koji sam bio na prvoj liniji pola rata, koji su bili uz rah Aliju, kao Bakir, koji su bili uz gene Sefera, Sibera, Jovu, koji su radili u bolnicama, radili u namjenskoj industriji, pekari i slicno, znam da su i ti ljudi dali mozda nesto manji ,( od nas na prvoj liniji), ali daleko veci doprinos odbrani i nisu izdali Domovinu za razliku od muskih "strina" i muskih "tetki" koji su iz Sarajeva razgulili 1992 a sada iz dijaspore "pametuju" i "mirna obraza" kritikuju Bakira. Da, Bakir nije, "gle cuda", kao sin predsjednika drzave bio diverzant, ali je boravio nekih 500 metara daleko od prve linije, i cijeli rat proveo sa nama ostalim sugradjanima, pod granatama i snajperima i u opkoljenom Sarajevu, bez dovoljno hrane, bez struje , bez vode, nije se dislocirao ni u Njemacku niti van borbenih dejstava, na mirniji dio slobodne teritorije BIH, mnogi koji ga kritikuju jesu , pa neka prvo osude sebe i svoj kukavicluk!
Drugo; ova Amerikanka ovim cinom, barem po meni, nije uvrijedila osobu Bakira Izetbegovica, kao gradjanina, ona je , barem po meni, uvrijedila instituciju predsjednika/ predsjednistva drzave Bosne i Hercegovine, i time pokazala nepostovanje prema zemlji u koju je dosla!
Zasto ne pokaze srednji prst svome predsjedniku, ili zasto ovaj , " demokratski performans" , nije pokazala nekom od dva druga clana predsjednistva ili predsjedniku manjeg BIH entiteta, nije valjda, (da gorenabrojana gospoda to, " nikako" ne zasluzuju, a samo Bake zasluzuje), mislim da to nije razlog, vec je razlog to sto ovoj nekulturnoj djevojci ocito politika drugih bosanskih lidera ocito ne smeta, a i daleko bi se gore provela i "odrijesila djep"/fasovala prekrsajnu , da je njima pokazala taj srednji prst....

Izvini, ali tvoj post pogadja u sridu sve sto je u ovoj drzavi pogresno.
Kod tebe se sve svodi: ali kako kod drugih. Sta nas briga sta je kod drugih i sta je Miroslav Tudjman radio. Sto to mene interesuje? Interesuje me kao i sta je Kim Jong Un radio 1994.
Tos to je ona amerikanka je najmanji problem. Problem je sto Bakir jos uvijek misli da postoji "verbalni delikt" u zakonu.
Sjebase se pjuvati po titu, a deset puta su gori. Stari je bar ostavio iza sebe izgradjenu drzavu. Ovi danas ni parking ne znaju sagraditi, ali znaju zato hapsiti jos bolje nego Tito.
Davno sam ja rekao da je Goli Otok bio najbolji izum one drzave.[/quote]
Ne branim Bakira, ima on mnogo mana, ali nisam za "ulicnu" demokratiju, kao sto sam bio protiv onog .ranja od demokratije iz 2014 g koji me neodoljivo podsjetio na balvan revolucije 1990 tih...
Bake je i u odnosu na Tita i Aliju, jedna bezvezna persona ali je on predsjednik/clan predsjednistva moje Domovine i ako bi na ulici svaka budala, kojoj se digne vrijedjala , pokazivala srednji prst, sutra palila ili brisala straznjicu drzavnom zastavom, palila zgradu Predsjednistva jer je doticni "nezadovoljan" pa moze praviti anarhiju, blokirati mjesec dana glavnu ulicu u Sarajevu, ratne komandante Zoku Cegara, Topu ili... vrijedjati, psovati ih , prijetiti lincom, blokirati mjesec dana dijalizne i sve urgentne bolesnike da ne mogu normalno do bolnice glavnom ulicom, to je njesra, i grebe mi se sto neka umisljena Amerikanka ili ranije prije tri godine, nadrogirani "nezaposleni omladinac" od trideset godina i jedva zavrsenim zanatom kome , eto, (drzava mu nije nasla posao), hoce da pokazuje srednji prst, pali, terorise gradjane u centru grada i slicno.
Grebo Bakira , on je nebitan. Protiv sam anarhije i nepostivanja drzave...
Za Tileta se u dobroj mjeri slazem...
(Bake, Dodik, Covic i slicni mu nisu ni do koljena)...
Kontradiktoran si po pitanju Golog otoka; sa jedne strane branis "demokratiju ulice", a upravo su ti razni; " Goli otoci", Zenice, Foce, SFRJ milicija i pendreci , primjeri da u SFRJ nisi mogao nekaznjeno; kamenovati muriju, pokazivati srednjak clanu predsjednistva, blokirati saobracaj, paliti !!! ( Od trenutka kada se i to moglo u SFRJ; od 1990 tih : balvan revolucije, grebavanje matere clanu predsjednistva Dizdarevicu, "ulicna demokratija", onda je i Yuga otisla u "tri lijepe"...)[/quote]
Paljenje zastave, pokazivanje srednjeg prsta i slicno su odlike demokratije. Ne moze se biti "malo" trudan. Ili se igramo demokratije ili cemo prihvattiti da smo mi daleko od toga. Sto bi u americi rekli za neonaciste, u II Sv. ratu su ljudi ginuli da bi neki idiot imao pravo da vice seig hail. Znaci psovanje Alije, Tita ili pokazivanje srednjeg prsta spada u demokratsko izrazavanje, svidjalo se tebi to ili ne. To je nesto drugo od anarhije. U BiH je ukinut verbalni delikt, stoga Bake nema sta traziti osim sto se policija brzopotezno snasla da napise kaznu za drsko ponasanje, tj. da sa sebe skinu odgovornost da sutra Bake ne bi Sebiju postavio slucajno za komesara.
Sto se tice mog zapazanja za Goli otok, trebao sam reci da gledajuci sve, Goli otok je za nas taman. Na goli otok se nije islo zbog psovanja policije ili pokazivanja srednjeg prsta, ali da se ne igramo, daleko smo mi od demokratije, a jedan goli otok bi taman bio, ne samo za Bakira, nego cijelu lozu Izetbegovica.[/quote]
Od srednjeg prsta, do kamenovanja zgrade predsjednistva i grupe od 500 idiota koji ce mjesec blokirati saobracaj, pa sutra opljackati i popaliti centar grada je vrlo mali korak. To bi ovima koji ne gotive Bosnu, doslo kao , "kec na jedanaest"...
Sta je gospodju Amerikanku " ugrozio" bosnjacki clan preds, pa pokazuje srednji prst, zasto ja ne odem pred Bijelu kucu i vrijedjam Trampa, jer sam dosao u posjetu familiji u USA, a cuo sam od njih da ga ne gotive, pa ja iz Bosne mu kao pokazujem "srednjak", valjda se solidarisem, sta li

, pusti suplju , molim te...
Kod nas se, opet ponavljam, ta ulicna demokratija, vrlo lako pretvori u rusenje drzave, a sve kao, naivno, " spontano i slucajno" ...
Najbolji "srednji prst" je legalno, preko politickog angazmana osnovati stranku, ponuditi nesto konkretno, kandidovati se i kao clan predsjednistva , pa ako si kvalitet, bujrum...