Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Diwan

#4576 Re: Ateizam

Post by Diwan »

Dope_Man wrote:Je li to stvarno trazis ''dokaze'' da ti trikovi nisu nista nadnaravno, vec obicne iluzije? Evo konkretno za taj gdje se drzi za autobus znam dobro da postoji i klip ''behid the scenes'' koji ti lijepo prikazuje pripreme za sam trik. Ako ga i nema sad, davno sam gledao, trik je u tome da se on uopste ne drzi. Ruka koja je na busu je metalna i ona je zakacena na ''kostur'' koji mu omogucava da mu bude relativno udobno gore, dok je prava ruka skrivena ispod odjece. Lako se vidi ako obratis paznju na tu ruku, kao sto nema u zvanicnom klipu scene kada se uhvati i pusti ''rukom''. Za hodanje po vodi vise je i besmisleno pitati, imas milion klipova koji to objasnjavaju. Taj treci nikad nisam ni vidio ranije, ali ukucaj naziv trika pa ''explained'' i obicno ces naci i objasnjenje.

Svaki iskren iluzionista ce ti reci da je sve sto se desava samo iluzija, osmisljena da zabavi ljude. Imas uostalom i citave emisije o tome, Penn i Teller su se bavili time, Mysterious Magician je imao jedno vrijeme emisiju itd. itd. itd.. Samo rijetki vole da prodaju tu pricu o paktu sa djavolom, visim silama ili sta vec, jer ih cini misterioznijim i zanimljivijim publici. Kao sto i rock i heavy metal bendovi obicno imaju neku slicnu furku (padaju mi na pamet oni Lordi sto pobjedise na euroviziji) jer se to prodaje. Nisu Lordi demoni, ispod kostima je kost i koza kao sto je i ispod moje i tvoje odjece.
koji je 'dokaz' da je to iluzija i šta je iluzija?

Da li je i hollow earth iluzija ili strogo čuvana tajna? koji je kriterijum za tebe ili bilo koga ovdje da nesto smatrate dokazom a nešto iluzijom, trikom, teorijom zavjere itd.,

Čovjek hoda po vodi - šta je tu iluzija i tko ima pravo da to kaže i da li se može uopšte uzeti validnim i na osnovu čega? Postoje svjedoci tome događaju, snimljeno na kameri. Druga je stvar da sve ono što ne možemo objasniti podvlačimo pod iluziju, trik, laž itd.
Dope_Man

#4577 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Ti si pukao. U hollow Earth ni ulaziti necu (pun intended), a ovdje ako ne znas ni definiciju pojma, a kamoli sta vise, nema smisla s tobom pricati. Da probam kao sa malim djetetom:

Ilizija, dijete drago, u ovom razogovoru se odnosi na situaciju kada neki ciko ili teta uradi nesto sto se cini nemogucim, a zapravo su samo uradili nesto sto bi svako mogao uraditi ako zna kako. Na primjer, nijedan covjek ne moze hodati po vodi. Zakoni prirode to ne dozvoljavaju. Ako neki ciko ili teta hoda po vodi oni zapravo hodaju po cvrstoj podlozi koju su ranije pripremili. Ali tebi kazu da nema podloge, da hodaju samo po vodi da bi ti se to cinilo nevjerovatnim. Eto, dijete drago, to je iluzija.

Dakle iluzija je, opcenito, situacija kada pogresno interpretiras ono sto vidis ili cujes.. Ucini ti se da vidis nesto (covjeka na vodi) i interpretiras to kao da ciko ima super moci. A pogrijesis u zakljucku jer nisi vidio da postoji i cvrsta podloga na kojoj zapravo ciko hoda. Kada neko namjerno radi takve stvari za koje ocekuje da ih drugi pogresno interpretiraju, a s ciljem zabavljanja publike, onda se on naziva iluzionista.
Last edited by Dope_Man on 17/05/2017 13:22, edited 2 times in total.
zforumas

#4578 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Dope_Man sto si "taki" :mrgreen:

Cekaj Diwan, je li ti zelis reci nesto dublje? Ono Dynamo fucking Magician...dobar je on, samo ima viska zica ;-)
Nocty

#4579 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Dope_Man wrote:Ti si pukao. U hollow Earth ni ulaziti necu (pun intended), a ovdje ako ne znas ni definiciju pojma, a kamoli sta vise, nema smisla s tobom pricati. Da probam kao sa malim djetetom:

Ilizija, dijete drago, u ovom razogovoru se odnosi na situaciju kada neki ciko ili teta uradi nesto sto se cini nemogucim, a zapravo su samo uradili nesto sto bi svako mogao uraditi ako zna kako. Na primjer, nijedan covjek ne moze hodati po vodi. Zakoni prirode to ne dozvoljavaju. Ako neki ciko ili teta hoda po vodi oni zapravo hodaju po cvrstoj podlozi koju su ranije pripremili. Ali tebi kazu da nema podloge, da hodaju samo po vodi da bi ti se to cinilo nevjerovatnim. Eto, dijete drago, to je iluzija.

Dakle iluzija je, opcenito, situacija kada pogresno interpretiras ono sto vidis ili cujes.. Ucini ti se da vidis nesto (covjeka na vodi) i interpretiras to kao da ciko ima super moci. A pogrijesis u zakljucku jer nisi vidio da postoji i cvrsta podloga na kojoj zapravo ciko hoda. Kada neko namjerno radi takve stvari za koje ocekuje da ih drugi pogresno interpretiraju, a s ciljem zabavljanja publike, onda se on naziva iluzionista.
Ma da stavili su nevidljivu dasku pod vodu. Što bi rekao moj drug slaven ti si budala. Rekao sam ti jasno da je to simbol za sveto ulje koje se odsjaja od sunca na vodi
beni-bu-man

#4580 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Diwan wrote:
beni-bu-man wrote:Vehabije ce ti reci da su to sejtanska posla et ti dokaza i objasnjenja
Ne pitam sta kazu vehabije nego sta ti kažeš
Ma Dynamo je meni kul za pogledati ima dobih fora :D
aurora313

#4581 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Diwan wrote:
aurora313 wrote:
Edouard wrote:...Da ponovim još jednom, uopće me ovdje ne zanima to u što ateisti ne vjeruju, već upravo ono u što oni vjeruju, ako je legitimno ovdje zanimati se za to, ako ih to ne vrijeđa..
Da i ja tebi ponovim: nije važno u šta pojedini ateista vjeruje ili ne. Ateista samo traži dokaz ili dokaze za sve oko njega, a ne samo za vjeru. Capisce?
Šta je dokaz i tko ga definiše, određuje ...?
Sigurno ne nas dvojica! :)
arzuhal

#4582 mod-comment

Post by arzuhal »

Nocty wrote:
Dope_Man wrote:Ti si pukao. U hollow Earth ni ulaziti necu (pun intended), a ovdje ako ne znas ni definiciju pojma, a kamoli sta vise, nema smisla s tobom pricati. Da probam kao sa malim djetetom:

Ma da stavili su nevidljivu dasku pod vodu. Što bi rekao moj drug slaven ti si budala. Rekao sam ti jasno da je to simbol za sveto ulje koje se odsjaja od sunca na vodi
Pripazite malo na rječnik i to...Da ne bude kasnije falus impudicus, "fuj što tukne!" i ti momenti bezze... :mrgreen:
Nocty

#4583 Re: Ateizam

Post by Nocty »

de boli me briga bolan
Nocty

#4584 Re: Ateizam

Post by Nocty »

Image
Diwan

#4585 Re: Ateizam

Post by Diwan »

Sigurno ne nas dvojica! :)
To mi se već sviđa (takav odgovor), a ne da glumimo sveznalice preko kojih je prešao cijeli nastanak svega pa sve do sada i od sada.
arzuhal

#4586 Re: Ateizam

Post by arzuhal »

Nocty wrote:de boli me briga bolan
To je pošten stav.
Smrcak15

#4587 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Kako vukovi mijenjaju tok rijeka, fantastican video pokazuje na koji nacin funkcionice eko sistem, kako je izblansirano u prirodi
Last edited by Smrcak15 on 18/05/2017 10:28, edited 1 time in total.
r_faruk

#4588 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

Pokazuje! Daj radije pisi na engleskom ako ti on bolje ide!
Smrcak15

#4589 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:Pokazuje! Daj radije pisi na engleskom ako ti on bolje ide!
prepravljeno, jeli ti sad srce na mjestu.
zforumas

#4590 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
sad prepravi "jeli" :mrgreen:
r_faruk

#4591 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
nije :D
Nocty

#4592 Re: Ateizam

Post by Nocty »

https://theoverheardpress.com/2017/05/1 ... er-photos/
Prije i poslije slike mršavljenja
Vidimo jasnu transformaciju.
Ja ne vjerujem da je to ista žena.
beni-bu-man

#4593 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Nocty wrote:https://theoverheardpress.com/2017/05/1 ... er-photos/
Prije i poslije slike mršavljenja
Vidimo jasnu transformaciju.
Ja ne vjerujem da je to ista žena.
Dobar :lol:
Nocty

#4594 Re: Ateizam

Post by Nocty »

arzuhal wrote:
Nocty wrote:de boli me briga bolan
To je pošten stav.
Ja Sam pošten čoek
Uzdravlje
Nocty

#4595 Re: Ateizam

Post by Nocty »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:
Ma ubodi je dje hoš...
raoul duke

#4596 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

Nocty wrote:
Ja Sam pošten čoek
Uzdravlje
:lol:
Usual_Suspect

#4597 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

Edouard wrote:
NIKO NE ZNA OTKUD JE SVE DOSLO I KAKO JE TACNO SVE POCELO.
Ovo bi se moglo prevesti: "Ne znam tko je i otkud je, ali sigurno nije iz Kiseljaka"
Da ponovim još jednom, uopće me ovdje ne zanima to u što ateisti ne vjeruju, već upravo ono u što oni vjeruju, ako je legitimno ovdje zanimati se za to, ako ih to ne vrijeđa.
Koliko ih poznajem, a bez obzira što ne znaju otkud je sve došlo i kako je sve počelo, svi ateisti, bez iznimke, vjeruju u materijalistički naturalizam, tj. ideju da na početku i u temelju svekolike stvarnosti stoji jedino i isključivo materija, dakle nešto nerazumno, a da su razum, svijest, misao, sloboda…, samo nusprodukt toga nerazumnog počela. I ako već insistiraju na dokazima, razumnim objašnjenjima, molim, čekam dokaze i objašnjenje.
I to je poanta, kraj priče. A ne o babljim pričama, gromovima, vjetru, oblacima....hiljadama bogova, božica, koji su u suštini puno bliži, premda će to negirati, ateističkom naturalističkom konceptu Kosmosa.
Razum, svijest ,misao, sloboda? U tome je tvoj problem, što ove stvari posmatraš kao nešto specijalno.Naturalizam ne pridaje nikakav "specijalan" značaj navedenim stvarima u odnosu na drugu materiju i uopće ih ne razdvaja na način na koji ti misliš, jedino po kompleksnosti konfiguracije sistema elementarnih čestica.A ako te zanima zašto atesiti "vjeruju" u što vjeruju, ima jednostavan odgovor na to pitanje, a to je da postoji više dokaza koji upućuju na slučajnost nego što postoji dokaza da postoji bog( za kojeg ne postoji nijedan).To je suština nauke prijatelju moj, prati dokaze i vidi gdje će te odvesti, pa može se čak i desiti da ne vode nigdje pa se i nauka znala mjenjati iz temelja, mada će to u budućnosti biti znatno rjeđe, fizika je daleko dogurala i ona teško da će se mjenjati, bar ne na nivou Standardnog modela, jer da postoje sile i interakcije za koje ne znamo do sada bi ih sigurno detektovali, a i ako postoje one su irelevantne ili imaju zanemariv efekat za nivo fizike koji nama treba da opišemo svijet oko sebe.A šta će biti iza Standardnog modela to se još ne zna.Neko reče da ne znamo još ništa, itekako znamo i to dosta toga, i kako nauka napreduje sve više i više upućuje na slučajnost, nego na boga.Na kraju krajeva, ja lično i ne otpisujem potpuno mogućnost da postoji neki vječni prauzrok, ali poprilično sam siguran da to nije nijedan od vaših mizernih antropomorfnih bogova koji se ofo lafo sekiraju za tebe, mo'š misliti.
Usual_Suspect

#4598 Re: Ateizam

Post by Usual_Suspect »

Na koncu konca što bi reko Saša Vugdalić dok nisam zaboravio, ako misliš da svijest i razum odudaraju od materijalizma, pokaži mi brate gdje to čestice u mozgu krše rezultate koje jednačina standardnog modela predviđa, pa da odemo po Nobelovu nagradu......da ne bude samo onaj papak Andrić glavni.
Dope_Man

#4599 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Eh i u tome je sav problem. Svi ovi veliki vjerski mislioci imaju sve odgovore na svako moguce pitanje, ''znaju'' i ''mogu dokazati'' da postoji daleko vise od materijalnog svijeta.. ali eto mrsko im sjesti i napisati to u par smislenih recenica pa napraviti revoluciju u nauci i pokupiti kojeg Nobela. Ili je pak kompletna naucna zajednica u zavjeri protiv religijskih dokaza, kao sto su u zavjeri da sakriju da je Zemlja zapravo ravna, iz samo njima poznatih razloga, kao sto takodjer kriju da je na Juznom polu prolaz u podzemni svijet jer je Zemlja zapravo suplja (e sad vec nije ravna) i tako dalje.. hebiga, ovi naucnici grozni, sjede po cijeli dan i smisljaju zavjere protiv razumih vjernika i drugih alternativnih ''mislioca''.
skupljac_zeljeza

#4600 Re: Ateizam

Post by skupljac_zeljeza »

Dope_Man wrote:Eh i u tome je sav problem. Svi ovi veliki vjerski mislioci imaju sve odgovore na svako moguce pitanje, ''znaju'' i ''mogu dokazati'' da postoji daleko vise od materijalnog svijeta.. ali eto mrsko im sjesti i napisati to u par smislenih recenica pa napraviti revoluciju u nauci i pokupiti kojeg Nobela. Ili je pak kompletna naucna zajednica u zavjeri protiv religijskih dokaza, kao sto su u zavjeri da sakriju da je Zemlja zapravo ravna, iz samo njima poznatih razloga, kao sto takodjer kriju da je na Juznom polu prolaz u podzemni svijet jer je Zemlja zapravo suplja (e sad vec nije ravna) i tako dalje.. hebiga, ovi naucnici grozni, sjede po cijeli dan i smisljaju zavjere protiv razumih vjernika i drugih alternativnih ''mislioca''.
Koji naučnici? Svi? Odakle pravo ateistima na monopol nad naukom? Ako su jedino naučnici oni koji su dobili Nobela ili bili ateisti ne bi ti tipkao na ovom forumu sigurno. Ima li i naučnika i nobelovaca koji su dali nemjerljiv doprinos nauci i umjetnosti, a kritikuju ateizam?
Post Reply