koji je 'dokaz' da je to iluzija i šta je iluzija?Dope_Man wrote:Je li to stvarno trazis ''dokaze'' da ti trikovi nisu nista nadnaravno, vec obicne iluzije? Evo konkretno za taj gdje se drzi za autobus znam dobro da postoji i klip ''behid the scenes'' koji ti lijepo prikazuje pripreme za sam trik. Ako ga i nema sad, davno sam gledao, trik je u tome da se on uopste ne drzi. Ruka koja je na busu je metalna i ona je zakacena na ''kostur'' koji mu omogucava da mu bude relativno udobno gore, dok je prava ruka skrivena ispod odjece. Lako se vidi ako obratis paznju na tu ruku, kao sto nema u zvanicnom klipu scene kada se uhvati i pusti ''rukom''. Za hodanje po vodi vise je i besmisleno pitati, imas milion klipova koji to objasnjavaju. Taj treci nikad nisam ni vidio ranije, ali ukucaj naziv trika pa ''explained'' i obicno ces naci i objasnjenje.
Svaki iskren iluzionista ce ti reci da je sve sto se desava samo iluzija, osmisljena da zabavi ljude. Imas uostalom i citave emisije o tome, Penn i Teller su se bavili time, Mysterious Magician je imao jedno vrijeme emisiju itd. itd. itd.. Samo rijetki vole da prodaju tu pricu o paktu sa djavolom, visim silama ili sta vec, jer ih cini misterioznijim i zanimljivijim publici. Kao sto i rock i heavy metal bendovi obicno imaju neku slicnu furku (padaju mi na pamet oni Lordi sto pobjedise na euroviziji) jer se to prodaje. Nisu Lordi demoni, ispod kostima je kost i koza kao sto je i ispod moje i tvoje odjece.
Da li je i hollow earth iluzija ili strogo čuvana tajna? koji je kriterijum za tebe ili bilo koga ovdje da nesto smatrate dokazom a nešto iluzijom, trikom, teorijom zavjere itd.,
Čovjek hoda po vodi - šta je tu iluzija i tko ima pravo da to kaže i da li se može uopšte uzeti validnim i na osnovu čega? Postoje svjedoci tome događaju, snimljeno na kameri. Druga je stvar da sve ono što ne možemo objasniti podvlačimo pod iluziju, trik, laž itd.