nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
mahalas505

#4576 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mahalas505 »

holowey wrote:tolarancija mora postojati jer se mjerni uredjaj u autu ne bazdari periodicno kao sto se bazdare drugi mjerni uredjaji... ako tome dodamo gume (dimenzije, pritisak), temperaturu asfalta, subjektivne greske (niko ne bulji 100% vremena u kmh sat), ispravnost kmh sata, tolerancija je neophodna
Mislim da vecina brzinomjera vec iz fabrike mjere vecu brzinu nego sto jeste, tako da se uzmu u obzir ove gore navede stvari.
Sodom1

#4577 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Sodom1 »

vješalica wrote:
tusk wrote:
Sodom1 wrote:]koliko je kazna za prikolicu ako nemam polozenu tu kategoriju?
Valjda do 750 kg ne treba polagati nista. Za ove vece treba, ali ja nikad nisam nikog vidio sa prikolicom autoskole
eh da je 750 kg, mislim da prikolica bude pod teretom od cca 1.5tona. rizicno, rizicno
ukoliko nemaš BE kategoriju ne možeš pročitaj zobs on je to detaljnije pokazao
to je puno relevantnije nego mudrolijanja po forumu[/quote]
De nadji da procitamo
Seawolf

#4578 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Seawolf »

530i wrote:Do 750 kg ukupne mase prikolice (tzv. laka prikolica) je B kategorija.
Vučno vozilo B kategorije i prikolica sve skupa ukupne mase do 3,5 tone je BE kategorija, s tim da prikolica nije teža od vozila koje je vuče.
BE ko nema može se polagati, nekad je to dolazilo u paketu sa B kategorijom...
Prikolicu od 1,5 tone možeš voziti vozilom B kategorije od 1,5 do 2 tone mase, mislim da se tu računa ono što je upisano u saobraćajnu.
Sa položenom i upisanom BE kategorijom, može se upravljati motornim vozilom B kategorije, dakle vozilom najveće dopuštene mase do 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo do te iste najveće dopuštene mase.

Dakle, ukupna najveća dopuštena masa sklopa vozila može biti do najviše 7.000 kg, pod uslovom da vučno vozilo spada u B kategoriju i da je najveća dopuštena masa priključnog vozila manja ili jednaka najvećoj dopuštenoj masi vučnog vozila.
holowey

#4579 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by holowey »

mahalas505 wrote:
holowey wrote:tolarancija mora postojati jer se mjerni uredjaj u autu ne bazdari periodicno kao sto se bazdare drugi mjerni uredjaji... ako tome dodamo gume (dimenzije, pritisak), temperaturu asfalta, subjektivne greske (niko ne bulji 100% vremena u kmh sat), ispravnost kmh sata, tolerancija je neophodna
Mislim da vecina brzinomjera vec iz fabrike mjere vecu brzinu nego sto jeste, tako da se uzmu u obzir ove gore navede stvari.
a svi vozimo samo vozila tek izasla iz fabrike? da u sklopu tehnickog pregleda rade bazdarenje kmh sata, to bih prihvatio, ali s obzirom da se to nikada ne provjerava u kakvom je stanju, tolerancija mora postojati, 1% pa 1%, ali mora postojati... uredjaji koje policija koristi se bazdiraju pa ako cemo tjerati mak na konac, zasto onda se to ne radi i sa automobilima?
mahalas505

#4580 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mahalas505 »

holowey wrote:
mahalas505 wrote:
a svi vozimo samo vozila tek izasla iz fabrike? da u sklopu tehnickog pregleda rade bazdarenje kmh sata, to bih prihvatio, ali s obzirom da se to nikada ne provjerava u kakvom je stanju, tolerancija mora postojati, 1% pa 1%, ali mora postojati... uredjaji koje policija koristi se bazdiraju pa ako cemo tjerati mak na konac, zasto onda se to ne radi i sa automobilima?
Problem je kako doci do te tolerancije, da li bi trebala biti 1,5,10%? Tebi niko ne brani ni kojim clanom zakona da bazdaris svoj brzinomjer, jel tako?
holowey

#4581 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by holowey »

mahalas505 wrote:
holowey wrote:
mahalas505 wrote: Mislim da vecina brzinomjera vec iz fabrike mjere vecu brzinu nego sto jeste, tako da se uzmu u obzir ove gore navede stvari.
Problem je kako doci do te tolerancije, da li bi trebala biti 1,5,10%? Tebi niko ne brani ni kojim clanom zakona da bazdaris svoj brzinomjer, jel tako?
niko mi ne brani da bazdarim svoj kmh sat ali me niko i nista ne obavezuje na to... pa kako za gume imamo toleranciju visine profila tako i za mjerenje brzine mora postojati zbog vise varijabli koje se odnose na mjerenje brzine... iz tih razloga ta tolerancija se u praksi koristi iako nije navedena u zobsu...
mahalas505

#4582 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mahalas505 »

holowey wrote:niko mi ne brani da bazdarim svoj kmh sat ali me niko i nista ne obavezuje na to... pa kako za gume imamo toleranciju visine profila tako i za mjerenje brzine mora postojati zbog vise varijabli koje se odnose na mjerenje brzine... iz tih razloga ta tolerancija se u praksi koristi iako nije navedena u zobsu...
Ta praksa se moze lako promjeniti, ako nema uporiste u zakonu, a do vlasnika auta da je auto u tehnicki ispravnom stanju.
sheilak

#4583 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by sheilak »

mahalas505 wrote:
holowey wrote:niko mi ne brani da bazdarim svoj kmh sat ali me niko i nista ne obavezuje na to... pa kako za gume imamo toleranciju visine profila tako i za mjerenje brzine mora postojati zbog vise varijabli koje se odnose na mjerenje brzine... iz tih razloga ta tolerancija se u praksi koristi iako nije navedena u zobsu...
Ta praksa se moze lako promjeniti, ako nema uporiste u zakonu, a do vlasnika auta da je auto u tehnicki ispravnom stanju.
pa ono je tehnicki ispravno jer u zakonu tehnicki ispravno vozilo ne obuhvata tacnost tahometra i sl (r)
530i

#4584 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by 530i »

Seawolf wrote:
530i wrote:Do 750 kg ukupne mase prikolice (tzv. laka prikolica) je B kategorija.
Vučno vozilo B kategorije i prikolica sve skupa ukupne mase do 3,5 tone je BE kategorija, s tim da prikolica nije teža od vozila koje je vuče.
BE ko nema može se polagati, nekad je to dolazilo u paketu sa B kategorijom...
Prikolicu od 1,5 tone možeš voziti vozilom B kategorije od 1,5 do 2 tone mase, mislim da se tu računa ono što je upisano u saobraćajnu.
Sa položenom i upisanom BE kategorijom, može se upravljati motornim vozilom B kategorije, dakle vozilom najveće dopuštene mase do 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo do te iste najveće dopuštene mase.

Dakle, ukupna najveća dopuštena masa sklopa vozila može biti do najviše 7.000 kg, pod uslovom da vučno vozilo spada u B kategoriju i da je najveća dopuštena masa priključnog vozila manja ili jednaka najvećoj dopuštenoj masi vučnog vozila.

Mora da sam pogrešno razumio, ali mi nije logično da B kategorija ograničava na 3,5 tone, 3,6 je već C, tj. C1, a BE daje duplo više, pri čemu se nikakva C kategorija ne mora imati. Ranije se pri klasičnom polaganju B kategorije podrazumijevalo i BE, i tako je uneseno u ove nove dozvole.
mahalas505

#4585 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mahalas505 »

sheilak wrote:
mahalas505 wrote:
pa ono je tehnicki ispravno jer u zakonu tehnicki ispravno vozilo ne obuhvata tacnost tahometra i sl (r)
Ma ne moze zakon bas sve detalje obuhvatiti, ali generalno gledano vlasnik je odgovoran, tako ako usvoje da se placa kazna ako prekoracis 1km/h, nece biti nikakvog zakonskog osnova protiv te odluke.
sheilak

#4586 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by sheilak »

mogu obuhvatiti pravilnici ako ne moze zakon
pravilnik o tehnickoj ispravnosti recimo ili sl
pa na tehnickom fino i ti pregleda
a zakon ovamo ganja svoje i ako se utvrdi odstupanje stanicu za tehnicki po usima

sve se moze kad se hoce i nece biti vlasnik odgovoran sve dok on sam to ne bude izbjegavao ovako kad nema bilo kakvog osnova nije vlasnik kriv (r)
holowey

#4587 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by holowey »

mahalas505 wrote:
sheilak wrote:
mahalas505 wrote: Ta praksa se moze lako promjeniti, ako nema uporiste u zakonu, a do vlasnika auta da je auto u tehnicki ispravnom stanju.
Ma ne moze zakon bas sve detalje obuhvatiti, ali generalno gledano vlasnik je odgovoran, tako ako usvoje da se placa kazna ako prekoracis 1km/h, nece biti nikakvog zakonskog osnova protiv te odluke.
ako... do tada je, vjerovatno sa razlogom, kaznena politika za prekoracenje 10-20kmh, 20-30kmh, iznad 30kmh
mahalas505

#4588 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mahalas505 »

sheilak wrote:mogu obuhvatiti pravilnici ako ne moze zakon
a zakon ovamo ganja svoje i ako se utvrdi odstupanje stanicu za tehnicki po usima

sve se moze kad se hoce i nece biti vlasnik odgovoran sve dok on sam to ne bude izbjegavao ovako kad nema bilo kakvog osnova nije vlasnik kriv
Pa nisi kriv sto ti nije tacan brzinometar, vec sto si vozio vise od ogranicenja :) .
sheilak

#4589 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by sheilak »

mahalas505 wrote:
sheilak wrote:mogu obuhvatiti pravilnici ako ne moze zakon

sve se moze kad se hoce i nece biti vlasnik odgovoran sve dok on sam to ne bude izbjegavao ovako kad nema bilo kakvog osnova nije vlasnik kriv
Pa nisi kriv sto ti nije tacan brzinometar, vec sto si vozio vise od ogranicenja :) .
govorimo o ovome 60-61 a kaznjava tek na 71 i toj toleranciji a ne o tome koliko ko vozi

naravno da si ti kriv ako si vozio 90 a ogranicenje 60 (r)
klixoris

#4590 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by klixoris »

Kako radi onaj tronozac radar sto ga ostave pored ceste da sam slika ?
Jel radi u oba pravca ili samo ko mu ide u susret ?
Bakir1

#4591 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

u oba pravca.........
quarterback

#4592 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by quarterback »

Bakir1 wrote:u oba pravca.........
ne bih ja rekao

mislim da je ovako nesto

Image

pisalo mi je na jednoj cestitci ali sam zaboravio model, nesto traffipatrol, trafficontrol ili takvo sta
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4593 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by konektovan »

quarterback wrote:
ne bih ja rekao

mislim da je ovako nesto

Image

pisalo mi je na jednoj cestitci ali sam zaboravio model, nesto traffipatrol, trafficontrol ili takvo sta
Ovo ti je Spielbergova kamera, iz parka jure. :mrgreen: :thumbup:
quarterback

#4594 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by quarterback »

:mrgreen:
ne znam cija je ali je pokazala 51 gdje je bilo 40 :lol:
Bakir1

#4595 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

Ima u Visokom isti provjereno u oba pravca puca
NediM17

#4596 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by NediM17 »

Bakir1 wrote:Ima u Visokom isti provjereno u oba pravca puca
Jesil ga istestirao? :lol:

Ja pitao drota slikal sa ledja, kaze on jok. :?
klixoris

#4597 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by klixoris »

konektovan wrote:
quarterback wrote:
ne bih ja rekao

mislim da je ovako nesto

Image

Ovo ti je Spielbergova kamera, iz parka jure. :mrgreen: :thumbup:
E isti je ko ovaj sa slike. Sjedio je policajac i kroz ovaj sto je montiran sa strane, gadjao auta koja mu idu u susret. Taman je i izletio da zaustavlja covjeka kojeg je izmjerio bas u trenutku kad sam ja prolazio pored njega. Ja sam se udaljavao (ledjima okrenut), pa me zanima jel mogao i mene opaliti usput, onako na automatici dok je maltretirao ovog jadnika sto je zaustavio... Ili mora policajac svaki put da te upuca.
Bakir1

#4598 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Bakir1 »

NediM17 wrote:
Bakir1 wrote:Ima u Visokom isti provjereno u oba pravca puca
Jesil ga istestirao? :lol:

Ja pitao drota slikal sa ledja, kaze on jok. :?
Malo sam češće sa njima ovih dana :mrgreen:
Meni rekoše dvosmjeran a možda se nismo razumjeli
quarterback

#4599 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by quarterback »

klixoris wrote:E isti je ko ovaj sa slike. Sjedio je policajac i kroz ovaj sto je montiran sa strane, gadjao auta koja mu idu u susret. Taman je i izletio da zaustavlja covjeka kojeg je izmjerio bas u trenutku kad sam ja prolazio pored njega. Ja sam se udaljavao (ledjima okrenut), pa me zanima jel mogao i mene opaliti usput, onako na automatici dok je maltretirao ovog jadnika sto je zaustavio... Ili mora policajac svaki put da te upuca.
ne znam sa sigurnoscu sta sve imaju ali mi se ovaj cini kao manuelni (ovaj je prilicno velik i lako uocljiv, velicine je stativa i tv kamere)

ipak siguran sam da postoje i automatski modeli jer sam vidjao da ostave tronozac (manji od ovoga) pored puta a oni sjede u autu par desetaka metara dalje (i paze da neko ne ukrade kameru :lol: )
mayab

#4600 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mayab »

https://www.jenoptik.com/products/traff ... ltanova-6f
Image

Ovakve sam vidjao po Njemačkoj, a prije mjesec dana sam kod Jajca vidio nesto slicno kraj ceste, ali nisam siguran jeli to bilo baš to!

Ovako to rade

http://www.stadt-naumburg.de/Radarfotos ... 20265.html
http://www.stadt-naumburg.de/Radarfotos/index.html
Evo, gledajte, i učite, učite, učite..... :D
Post Reply