Mislim da vecina brzinomjera vec iz fabrike mjere vecu brzinu nego sto jeste, tako da se uzmu u obzir ove gore navede stvari.holowey wrote:tolarancija mora postojati jer se mjerni uredjaj u autu ne bazdari periodicno kao sto se bazdare drugi mjerni uredjaji... ako tome dodamo gume (dimenzije, pritisak), temperaturu asfalta, subjektivne greske (niko ne bulji 100% vremena u kmh sat), ispravnost kmh sata, tolerancija je neophodna
nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mahalas505
#4576 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
- Sodom1
#4577 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ukoliko nemaš BE kategoriju ne možeš pročitaj zobs on je to detaljnije pokazaovješalica wrote:eh da je 750 kg, mislim da prikolica bude pod teretom od cca 1.5tona. rizicno, rizicnotusk wrote:Valjda do 750 kg ne treba polagati nista. Za ove vece treba, ali ja nikad nisam nikog vidio sa prikolicom autoskoleSodom1 wrote:]koliko je kazna za prikolicu ako nemam polozenu tu kategoriju?
to je puno relevantnije nego mudrolijanja po forumu[/quote]
De nadji da procitamo
-
Seawolf
#4578 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sa položenom i upisanom BE kategorijom, može se upravljati motornim vozilom B kategorije, dakle vozilom najveće dopuštene mase do 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo do te iste najveće dopuštene mase.530i wrote:Do 750 kg ukupne mase prikolice (tzv. laka prikolica) je B kategorija.
Vučno vozilo B kategorije i prikolica sve skupa ukupne mase do 3,5 tone je BE kategorija, s tim da prikolica nije teža od vozila koje je vuče.
BE ko nema može se polagati, nekad je to dolazilo u paketu sa B kategorijom...
Prikolicu od 1,5 tone možeš voziti vozilom B kategorije od 1,5 do 2 tone mase, mislim da se tu računa ono što je upisano u saobraćajnu.
Dakle, ukupna najveća dopuštena masa sklopa vozila može biti do najviše 7.000 kg, pod uslovom da vučno vozilo spada u B kategoriju i da je najveća dopuštena masa priključnog vozila manja ili jednaka najvećoj dopuštenoj masi vučnog vozila.
- holowey
#4579 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
a svi vozimo samo vozila tek izasla iz fabrike? da u sklopu tehnickog pregleda rade bazdarenje kmh sata, to bih prihvatio, ali s obzirom da se to nikada ne provjerava u kakvom je stanju, tolerancija mora postojati, 1% pa 1%, ali mora postojati... uredjaji koje policija koristi se bazdiraju pa ako cemo tjerati mak na konac, zasto onda se to ne radi i sa automobilima?mahalas505 wrote:Mislim da vecina brzinomjera vec iz fabrike mjere vecu brzinu nego sto jeste, tako da se uzmu u obzir ove gore navede stvari.holowey wrote:tolarancija mora postojati jer se mjerni uredjaj u autu ne bazdari periodicno kao sto se bazdare drugi mjerni uredjaji... ako tome dodamo gume (dimenzije, pritisak), temperaturu asfalta, subjektivne greske (niko ne bulji 100% vremena u kmh sat), ispravnost kmh sata, tolerancija je neophodna
-
mahalas505
#4580 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Problem je kako doci do te tolerancije, da li bi trebala biti 1,5,10%? Tebi niko ne brani ni kojim clanom zakona da bazdaris svoj brzinomjer, jel tako?holowey wrote:a svi vozimo samo vozila tek izasla iz fabrike? da u sklopu tehnickog pregleda rade bazdarenje kmh sata, to bih prihvatio, ali s obzirom da se to nikada ne provjerava u kakvom je stanju, tolerancija mora postojati, 1% pa 1%, ali mora postojati... uredjaji koje policija koristi se bazdiraju pa ako cemo tjerati mak na konac, zasto onda se to ne radi i sa automobilima?mahalas505 wrote:Mislim da vecina brzinomjera vec iz fabrike mjere vecu brzinu nego sto jeste, tako da se uzmu u obzir ove gore navede stvari.holowey wrote:tolarancija mora postojati jer se mjerni uredjaj u autu ne bazdari periodicno kao sto se bazdare drugi mjerni uredjaji... ako tome dodamo gume (dimenzije, pritisak), temperaturu asfalta, subjektivne greske (niko ne bulji 100% vremena u kmh sat), ispravnost kmh sata, tolerancija je neophodna
- holowey
#4581 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
niko mi ne brani da bazdarim svoj kmh sat ali me niko i nista ne obavezuje na to... pa kako za gume imamo toleranciju visine profila tako i za mjerenje brzine mora postojati zbog vise varijabli koje se odnose na mjerenje brzine... iz tih razloga ta tolerancija se u praksi koristi iako nije navedena u zobsu...mahalas505 wrote:Problem je kako doci do te tolerancije, da li bi trebala biti 1,5,10%? Tebi niko ne brani ni kojim clanom zakona da bazdaris svoj brzinomjer, jel tako?holowey wrote:a svi vozimo samo vozila tek izasla iz fabrike? da u sklopu tehnickog pregleda rade bazdarenje kmh sata, to bih prihvatio, ali s obzirom da se to nikada ne provjerava u kakvom je stanju, tolerancija mora postojati, 1% pa 1%, ali mora postojati... uredjaji koje policija koristi se bazdiraju pa ako cemo tjerati mak na konac, zasto onda se to ne radi i sa automobilima?mahalas505 wrote: Mislim da vecina brzinomjera vec iz fabrike mjere vecu brzinu nego sto jeste, tako da se uzmu u obzir ove gore navede stvari.
-
mahalas505
#4582 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ta praksa se moze lako promjeniti, ako nema uporiste u zakonu, a do vlasnika auta da je auto u tehnicki ispravnom stanju.holowey wrote:niko mi ne brani da bazdarim svoj kmh sat ali me niko i nista ne obavezuje na to... pa kako za gume imamo toleranciju visine profila tako i za mjerenje brzine mora postojati zbog vise varijabli koje se odnose na mjerenje brzine... iz tih razloga ta tolerancija se u praksi koristi iako nije navedena u zobsu...
- sheilak
#4583 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
pa ono je tehnicki ispravno jer u zakonu tehnicki ispravno vozilo ne obuhvata tacnost tahometra i sl (r)mahalas505 wrote:Ta praksa se moze lako promjeniti, ako nema uporiste u zakonu, a do vlasnika auta da je auto u tehnicki ispravnom stanju.holowey wrote:niko mi ne brani da bazdarim svoj kmh sat ali me niko i nista ne obavezuje na to... pa kako za gume imamo toleranciju visine profila tako i za mjerenje brzine mora postojati zbog vise varijabli koje se odnose na mjerenje brzine... iz tih razloga ta tolerancija se u praksi koristi iako nije navedena u zobsu...
-
530i
#4584 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Seawolf wrote:Sa položenom i upisanom BE kategorijom, može se upravljati motornim vozilom B kategorije, dakle vozilom najveće dopuštene mase do 3.500 kg, koje vuče priključno vozilo do te iste najveće dopuštene mase.530i wrote:Do 750 kg ukupne mase prikolice (tzv. laka prikolica) je B kategorija.
Vučno vozilo B kategorije i prikolica sve skupa ukupne mase do 3,5 tone je BE kategorija, s tim da prikolica nije teža od vozila koje je vuče.
BE ko nema može se polagati, nekad je to dolazilo u paketu sa B kategorijom...
Prikolicu od 1,5 tone možeš voziti vozilom B kategorije od 1,5 do 2 tone mase, mislim da se tu računa ono što je upisano u saobraćajnu.
Dakle, ukupna najveća dopuštena masa sklopa vozila može biti do najviše 7.000 kg, pod uslovom da vučno vozilo spada u B kategoriju i da je najveća dopuštena masa priključnog vozila manja ili jednaka najvećoj dopuštenoj masi vučnog vozila.
Mora da sam pogrešno razumio, ali mi nije logično da B kategorija ograničava na 3,5 tone, 3,6 je već C, tj. C1, a BE daje duplo više, pri čemu se nikakva C kategorija ne mora imati. Ranije se pri klasičnom polaganju B kategorije podrazumijevalo i BE, i tako je uneseno u ove nove dozvole.
-
mahalas505
#4585 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ma ne moze zakon bas sve detalje obuhvatiti, ali generalno gledano vlasnik je odgovoran, tako ako usvoje da se placa kazna ako prekoracis 1km/h, nece biti nikakvog zakonskog osnova protiv te odluke.sheilak wrote:pa ono je tehnicki ispravno jer u zakonu tehnicki ispravno vozilo ne obuhvata tacnost tahometra i sl (r)mahalas505 wrote:Ta praksa se moze lako promjeniti, ako nema uporiste u zakonu, a do vlasnika auta da je auto u tehnicki ispravnom stanju.holowey wrote:niko mi ne brani da bazdarim svoj kmh sat ali me niko i nista ne obavezuje na to... pa kako za gume imamo toleranciju visine profila tako i za mjerenje brzine mora postojati zbog vise varijabli koje se odnose na mjerenje brzine... iz tih razloga ta tolerancija se u praksi koristi iako nije navedena u zobsu...
- sheilak
#4586 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
mogu obuhvatiti pravilnici ako ne moze zakon
pravilnik o tehnickoj ispravnosti recimo ili sl
pa na tehnickom fino i ti pregleda
a zakon ovamo ganja svoje i ako se utvrdi odstupanje stanicu za tehnicki po usima
sve se moze kad se hoce i nece biti vlasnik odgovoran sve dok on sam to ne bude izbjegavao ovako kad nema bilo kakvog osnova nije vlasnik kriv (r)
a zakon ovamo ganja svoje i ako se utvrdi odstupanje stanicu za tehnicki po usima
sve se moze kad se hoce i nece biti vlasnik odgovoran sve dok on sam to ne bude izbjegavao ovako kad nema bilo kakvog osnova nije vlasnik kriv (r)
- holowey
#4587 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ako... do tada je, vjerovatno sa razlogom, kaznena politika za prekoracenje 10-20kmh, 20-30kmh, iznad 30kmhmahalas505 wrote:Ma ne moze zakon bas sve detalje obuhvatiti, ali generalno gledano vlasnik je odgovoran, tako ako usvoje da se placa kazna ako prekoracis 1km/h, nece biti nikakvog zakonskog osnova protiv te odluke.sheilak wrote:pa ono je tehnicki ispravno jer u zakonu tehnicki ispravno vozilo ne obuhvata tacnost tahometra i sl (r)mahalas505 wrote: Ta praksa se moze lako promjeniti, ako nema uporiste u zakonu, a do vlasnika auta da je auto u tehnicki ispravnom stanju.
-
mahalas505
#4588 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa nisi kriv sto ti nije tacan brzinometar, vec sto si vozio vise od ogranicenjasheilak wrote:mogu obuhvatiti pravilnici ako ne moze zakon
sve se moze kad se hoce i nece biti vlasnik odgovoran sve dok on sam to ne bude izbjegavao ovako kad nema bilo kakvog osnova nije vlasnik kriv
- sheilak
#4589 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
govorimo o ovome 60-61 a kaznjava tek na 71 i toj toleranciji a ne o tome koliko ko vozimahalas505 wrote:Pa nisi kriv sto ti nije tacan brzinometar, vec sto si vozio vise od ogranicenjasheilak wrote:mogu obuhvatiti pravilnici ako ne moze zakon
sve se moze kad se hoce i nece biti vlasnik odgovoran sve dok on sam to ne bude izbjegavao ovako kad nema bilo kakvog osnova nije vlasnik kriv.
naravno da si ti kriv ako si vozio 90 a ogranicenje 60 (r)
- klixoris
#4590 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kako radi onaj tronozac radar sto ga ostave pored ceste da sam slika ?
Jel radi u oba pravca ili samo ko mu ide u susret ?
Jel radi u oba pravca ili samo ko mu ide u susret ?
- Bakir1
#4591 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
u oba pravca.........
-
quarterback
#4592 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ne bih ja rekaoBakir1 wrote:u oba pravca.........
mislim da je ovako nesto

pisalo mi je na jednoj cestitci ali sam zaboravio model, nesto traffipatrol, trafficontrol ili takvo sta
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#4593 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ovo ti je Spielbergova kamera, iz parka jure.quarterback wrote:ne bih ja rekaoBakir1 wrote:u oba pravca.........
mislim da je ovako nesto
pisalo mi je na jednoj cestitci ali sam zaboravio model, nesto traffipatrol, trafficontrol ili takvo sta
-
quarterback
#4594 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ne znam cija je ali je pokazala 51 gdje je bilo 40
- Bakir1
#4595 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ima u Visokom isti provjereno u oba pravca puca
-
NediM17
#4596 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Jesil ga istestirao?Bakir1 wrote:Ima u Visokom isti provjereno u oba pravca puca
Ja pitao drota slikal sa ledja, kaze on jok.
- klixoris
#4597 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
E isti je ko ovaj sa slike. Sjedio je policajac i kroz ovaj sto je montiran sa strane, gadjao auta koja mu idu u susret. Taman je i izletio da zaustavlja covjeka kojeg je izmjerio bas u trenutku kad sam ja prolazio pored njega. Ja sam se udaljavao (ledjima okrenut), pa me zanima jel mogao i mene opaliti usput, onako na automatici dok je maltretirao ovog jadnika sto je zaustavio... Ili mora policajac svaki put da te upuca.konektovan wrote:Ovo ti je Spielbergova kamera, iz parka jure.quarterback wrote:ne bih ja rekaoBakir1 wrote:u oba pravca.........
mislim da je ovako nesto
pisalo mi je na jednoj cestitci ali sam zaboravio model, nesto traffipatrol, trafficontrol ili takvo sta![]()
- Bakir1
#4598 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Malo sam češće sa njima ovih danaNediM17 wrote:Jesil ga istestirao?Bakir1 wrote:Ima u Visokom isti provjereno u oba pravca puca![]()
Ja pitao drota slikal sa ledja, kaze on jok.
Meni rekoše dvosmjeran a možda se nismo razumjeli
-
quarterback
#4599 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ne znam sa sigurnoscu sta sve imaju ali mi se ovaj cini kao manuelni (ovaj je prilicno velik i lako uocljiv, velicine je stativa i tv kamere)klixoris wrote:E isti je ko ovaj sa slike. Sjedio je policajac i kroz ovaj sto je montiran sa strane, gadjao auta koja mu idu u susret. Taman je i izletio da zaustavlja covjeka kojeg je izmjerio bas u trenutku kad sam ja prolazio pored njega. Ja sam se udaljavao (ledjima okrenut), pa me zanima jel mogao i mene opaliti usput, onako na automatici dok je maltretirao ovog jadnika sto je zaustavio... Ili mora policajac svaki put da te upuca.
ipak siguran sam da postoje i automatski modeli jer sam vidjao da ostave tronozac (manji od ovoga) pored puta a oni sjede u autu par desetaka metara dalje (i paze da neko ne ukrade kameru
- mayab
#4600 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
https://www.jenoptik.com/products/traff ... ltanova-6f

Ovakve sam vidjao po Njemačkoj, a prije mjesec dana sam kod Jajca vidio nesto slicno kraj ceste, ali nisam siguran jeli to bilo baš to!
Ovako to rade
http://www.stadt-naumburg.de/Radarfotos ... 20265.html
http://www.stadt-naumburg.de/Radarfotos/index.html
Evo, gledajte, i učite, učite, učite.....

Ovakve sam vidjao po Njemačkoj, a prije mjesec dana sam kod Jajca vidio nesto slicno kraj ceste, ali nisam siguran jeli to bilo baš to!
Ovako to rade
http://www.stadt-naumburg.de/Radarfotos ... 20265.html
http://www.stadt-naumburg.de/Radarfotos/index.html
Evo, gledajte, i učite, učite, učite.....