SDP

zunazu

#45726 Re: SDP

Post by zunazu »

Smatram da je ogromna greška kandidovati ispred ljevice tri čovjeka za Predsjedništvo.

Ko na tome radi ne misli dobro ni SDP-u ni državi.
vatrogasac

#45727 Re: SDP

Post by vatrogasac »

zunazu wrote:Smatram da je ogromna greška kandidovati ispred ljevice tri čovjeka za Predsjedništvo.

Ako to ljevica uradi onda sada je sigurno da ćemo u Predsjedništvu imati Dodika, Čovića, a treći će se vagati između Radončića i Zvizdića.
ultima_palabra

#45728 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Meni je taj Becirovic i njegova popularnost debelo precijenjen. Mislim da 90% ljudi nema pojma ko je on, sa izuzetkom Tuzle valjda.
kiligonzales

#45729 Re: SDP

Post by kiligonzales »

malakh wrote:
kiligonzales wrote:
Ima 8 mjeseci do izbora. SDA lici na onu sto se raspadala u mandatu Tihoga od 2006-2010. Neminovno bi bilo da nakon ove katastrofe, dodje neko drugi na vlast. Ujedinjena ljevica bi to mogla biti. Ukoliko se pocnu zajebavat opet gledamo SDA HDZ SBB vlast. Sva kampanja lezi u imenima koje ce kandidirati za predsjednistvo i parlament. Nadamo se da se ovaj put nece zajebavati kao 2014. godine.

Realno kod nas ljudi vole populizam i patriotizam, tako da i Becirovic i Komsic mogu pobrati dosta glasova. Niko ne racuna koliko glasova moze izgubiti SDA kandidat za clana predsjednistva upravo ako bude lose ime, Izetbegovica je izguralo ime i prvi i drugi put ispred Fahre.

Sami Komsic je skupio 350 hiljada glasova, dok je Izetbej tada skupio 160 hiljada, Fahro nesto manje od njega, jasno je da su Bosnje tada birale Komsica. SDP je tada odradio odlicnu kampanju sa pricom "drzava za covjeka".

Medjutim 2014 godine su kandidovali Suljagica i Hadziomerovica i normalno je da ce Izetbej prigrabiti i njihove glasove, pa ih je skupio 240 hiljada, Fahro 200 hiljada. SDP je odradio najlosiju kampanju tada, a DF su to bili prvi izbori. Opet su te dvije stranke da su igrali skupa mogle biti ozbiljniji politicki faktor jer su skupile zajedno 50 hiljada glasova manje od SDA, ali jbg odlucili igrati jedni protiv drugih, pa su ispusili foru.

Cinjenica jeste da Becirovic i Komsic mogu podijeliti glasove, ali omjer kojim ce ih podijeliti zavisi od toga koga ce kandidirati drugi. Tu se s tobom slazem da je rizik veci ako idu sa obojicom i da mogu mozda izgubiti na obje strane, ali ne znamo kakve ce to benefite donjeti ovim dvjema strankama jer im jaka imena trebaju da sebe gurnu gore. Mi ne znamo sta se zbiva iza zastora, mozda ce Ljevica ici samo sa Komsicem, a nekim losim imenom za bosnjackog clana predsjednistva kako bi se Fahro uguro u predsjednistvo, sto bi mogao biti preduslov za neku alijansu kojom bi se SDA, a mozda i HDZ izbacili iz vlasti. Isto tako, ako je tacno da IZ zeli stati iza Becirovica onda nebi cudilo da isti dobije i glasove SDA glasaca mahom. Sve su to igrarije koje mogu presuditi na kraju pobjednike za clana predsjednistva iz reda bosnjackog i hrvatskog naroda.

Gledajmo i pustimo da se desi.
p.s. također postoji pretpostavka da je ovo politička igra sdpa oko bećirovića, jer je trn u oku skoro kompletnom rukovodstvu sdpa ali ga drže zbog njegove poplarnosti i njegova kandidatura za člana predsjedništva iz reda bošnjaka je idealna prilika da ga se riješe jednom za sva vremena...
ovo sam naknadno dodao i možda nisi vidio.

slažem se sa tobom u određenim dijelovima što si napisao, ali se ne mogu oduprijeti činjenici da je nikšić bio sa dodikom na sastanku i poslije sastanka se pojavljuju neki vulini u sdpu, dobijaju neke funkcije i predstavljaju se kao mogući kandidati u republici srpskoj na predstojećim izborima, što će direktno oštetiti savez za promijene.

također je činjenica da postoji mogućnost da isto tako nermin nikšić sjede (ili je već sjedio) sa izetbegovićem ili pak čovićem (što bi po meni bio neoprostiv potez) i dogovori nešto slično kao što je sa dodikom dogovorio. jer da bi čović ili hdzov kandidat i sdaov kandidat imali kakvu takvu šansu za pobijedu, sdp mora podržati komšića, ali isto tako i mora kandidirati bećirovića. dakle mora baš njega.

kako god okreneš, puno su veće šanse da i bećirović i komšić izgube, nego li da pobijede i oko toga se vrti kompletna priča.

naravno da sdpu imponuje da bećirović bude kandidat, jer u slučaju da izgubi, oni su ubili dvije muhe jednim udarcem. sa jedne strane hdz i sda im dođu uslugu, dok sa druge strane konačno će se riješiti čovjeka koji im je trn u oku i kojeg se već odavno pokušavaju riješiti.
Ono sto rade clanovi SDP u Sa, koji mahom okupljaju neka znj imena poput ovih (Magazinovica, Mijatovica, Prlica, Cengica), govore o tome koliko je Niksa pogubio kurs, pokusavaju pridobiti imena iz RS slabeci poziciju SZP, te je nazalost i ugurao u glavni odbor stranke. Tuzlaci sigurno nisu na istim deredzama ko ovi iz Sarajeva, te misle time da ce to biti pogubno po imidz stranke jer pored mnogih drugih imena koje zasluzuju mjesto u tome odboru, oni biraju sumnjive anonimce i to iz RS.

Sto se tice SDP sta god Niksa ucinio, Tuzlaci su dugovjecniji i trajniji faktor i razlog sto ta stranka i dalje postoji. Da se kojim slucajem Tuzlaci odluce pripojiti nekome drugome, vidjeli bi koliko je Niksa ogolio SDP.

Bojim se da bi kandidatura Becirovica bila izlazna karta Niksi i ovim pojedincima iz SDP ukoliko bi isti napravio dobar rezultat.
kiligonzales

#45730 Re: SDP

Post by kiligonzales »

ultima_palabra wrote:Meni je taj Becirovic i njegova popularnost debelo precijenjen. Mislim da 90% ljudi nema pojma ko je on, sa izuzetkom Tuzle valjda.
Cini nam se. Imao je on dobrih incijativa kojim je dosao u zizu javnosti. Prica se po Sa fino o njemu. :D

https://www.klix.ba/vijesti/bih/becirov ... /080403060
https://www.klix.ba/vijesti/bih/becirov ... /180109046
https://www.youtube.com/watch?v=rSQqD5cNrFA
http://www.dnevnik.ba/dogadaji/zastupni ... ustava-bih
http://bnn.ba/vijesti/becirovic-uputio- ... e-zavnobih
zunazu

#45731 Re: SDP

Post by zunazu »

vatrogasac wrote:
zunazu wrote:Smatram da je ogromna greška kandidovati ispred ljevice tri čovjeka za Predsjedništvo.

Ako to ljevica uradi onda sada je sigurno da ćemo u Predsjedništvu imati Dodika, Čovića, a treći će se vagati između Radončića i Zvizdića.
Ako to ljevica uradi, pitanje je ko će uopšte izaći na izbore ako mu je alternativa najavljena a neizgrađena. Ja sad trenutno podržavam SDP samo u smislu da imaju ideje koje podržavam, ali ne vidim ništa na terenu i u njihovim planovima što bi me navelo da glasam i nadam se nečemu.
ultima_palabra wrote:Meni je taj Becirovic i njegova popularnost debelo precijenjen. Mislim da 90% ljudi nema pojma ko je on, sa izuzetkom Tuzle valjda.
Imao je istupa i izjava koje ga kandiduju kao iskrenog i hrabrog. Da li je to dovoljno, ne znam.
Seawolf

#45732 Re: SDP

Post by Seawolf »

Ogroman je rizik i, slobodno se može reći glupost, da (udružena, ili neudružena, svejedno) ljevica na izborima za Predsjedništvo, u Federaciji BiH kandiduje dva kandidata.

Zbog Izbornog zakona ovakvog kakav je (birač može birati samo ili jednog, ili drugog kandidata), kao i zbog vjerovatnog kandidovanja raznih Suljagića, Marjanovića, Lijanovića i nezavisnih besposličara, vrlo je vjerovatno da će se ukupan zbir glasova koji će dobiti Denis i Željko, rasporediti tako da niti jedan niti drugi ne postanu članovi Predsjedništva.

Na izborima za člana Predsjedništva u Federaciji BiH, bit će oko 1.000.000 važećih glasova.

Maksimalan fond glasova na koji u zbiru mogu računati Denis i Željko je 350.000.

Bojim se da će odnos dobijenih glasova unutar tog fonda, biti upravo takav da kandidat SDA dobije malo više glasova od Denisa, a kandidat HDZ-a malo više glasova od Željka.
putokaz1

#45733 Re: SDP

Post by putokaz1 »

BUDALAŠTINA 3 kandidata
Bećirević(ako bude) je mnogo popularniji od Komšića među Lijevim ali i neutralnim glasačima
Komšić je tu samo da ojača HDZ,Homogenizira HB ili HNS,uništi ono malo Oporbe(ako je ima) u ZH
Bećirević bi trebao biti jači od Zvizdića-Trebao
elSaik

#45734 Re: SDP

Post by elSaik »

Meni je sega kako je pun foruma ljudi kao pozivaju na postenje, principe, dosljednost u bavljenju politikom, a svi se iskljucivo vode matematikom i teorijama zavjere. :lol: SDP je multietnicka, socijaldemokratska partija koja sebe predstavlja kao partiju svih gradjana i partiju koja je protiv svih vrsta etnickih podjela. Kao takva, SDP ima samo dvije opcije: ili kandidovati tri clana i pokazati da je partija koja nastoji predstavljati sve narode i gradjane; ili ne kandidovati nijednog i pokazati da je ovakav sistem dubokih etnickih podjela simboliziran u obliku Predsjednistva, ne zanima i da se bore za drugacije, progresivnije drustvo.

A ove price, "ako bude kandidat taj-i-taj, dobija SDA/SNSD" su iskljucivo zlonamjerne price protiv SDP-a. Istom logikom, ako ne budu kandidati, pobijedili bi SDS i SBB. Neka razlika? :lol:

Nas narod voli cirkus oko Predsjednistva i samim tim SDP treba ici sa najadekvatnijim imenima a to su, nazalost, Komsic i Becirevic.

A ako se organizacija dovede na vrhunski nivo, oba mogu pobijediti.
arzuhal

#45735 Re: SDP

Post by arzuhal »

Dobro, što se nije Nermin Nikšić (odnosno što ga SDP nije) kandidirao za bošnjačkog člana? Jel zato što je Denis (po mišljenju SDP-a) kvalitetnije rješenje od njega ili Nikšić nije Bošnjak, šta? Ili žele isjterati lisicu?

Umjesto bošnjačkog muftije Denis ef. Bećirovića trebao je izaći neki pravi državnik...
johntra

#45736 Re: SDP

Post by johntra »

General War wrote: Je li to stvarno mislite de ce te nesto bolje rezultate i u tuzli napraviiti?
ne znam što me trpaš u SDP, ali nakon ovoga sinoć, SDP će napraviti još bolji rezultat u TK...a što to ne bi u Tuzli napravio SDP tradicionalno dobar rezultat? daj mi jedan razlog da totalno propadnu gore, ali nemoj mi kristalne kugle i šuplje, slično kao što su bile prognoze da Jasmin neće biti gradonačelnik...kad ih pitaš zašto, pa eto tako, jer ja tako kažem... :D
vatrogasac

#45737 Re: SDP

Post by vatrogasac »

elSaik wrote:Meni je sega kako je pun foruma ljudi kao pozivaju na postenje, principe, dosljednost u bavljenju politikom, a svi se iskljucivo vode matematikom i teorijama zavjere. :lol: SDP je multietnicka, socijaldemokratska partija koja sebe predstavlja kao partiju svih gradjana i partiju koja je protiv svih vrsta etnickih podjela. Kao takva, SDP ima samo dvije opcije: ili kandidovati tri clana i pokazati da je partija koja nastoji predstavljati sve narode i gradjane; ili ne kandidovati nijednog i pokazati da je ovakav sistem dubokih etnickih podjela simboliziran u obliku Predsjednistva, ne zanima i da se bore za drugacije, progresivnije drustvo.

A ove price, "ako bude kandidat taj-i-taj, dobija SDA/SNSD" su iskljucivo zlonamjerne price protiv SDP-a. Istom logikom, ako ne budu kandidati, pobijedili bi SDS i SBB. Neka razlika? :lol:

Nas narod voli cirkus oko Predsjednistva i samim tim SDP treba ici sa najadekvatnijim imenima a to su, nazalost, Komsic i Becirevic.

Ako stavljaš ideju ispred matematike onda ne bi smjeli kandidovati više od jednog. Po ovom sada što ih se kandidovalo u RS-u za Predsjedništvo sigurno dobija Dodik. Zaboravi i SDS i PDP ili neku treću jer je očito da će rasuti i to malo glasova. Ako SDP izbaci dvojicu na koji način misliš organizovati biračko tijelo? Tuzla i Sarajevo da glasa za Bećirovića, a ostatak za Komšića. Moglo bi, ali da nije Zvizdića, Fahre, Čovića..... Tako neće dobiti ni jednog.
General War

#45738 Re: SDP

Post by General War »

johntra wrote:
General War wrote: Je li to stvarno mislite de ce te nesto bolje rezultate i u tuzli napraviiti?
ne znam što me trpaš u SDP, ali nakon ovoga sinoć, SDP će napraviti još bolji rezultat u TK...a što to ne bi u Tuzli napravio SDP tradicionalno dobar rezultat? daj mi jedan razlog da totalno propadnu gore, ali nemoj mi kristalne kugle i šuplje, slično kao što su bile prognoze da Jasmin neće biti gradonačelnik...kad ih pitaš zašto, pa eto tako, jer ja tako kažem... :D
Ne trpam te nigdje, nego onako...sto se tice SDP-ovog tradicionalnog rezultata i jasminovih pobjeda...znam "tacno" zasto je jasmin uprkos losim rezultatima i nepotizmom pobjedjivao je sto su stranke SBB ili SDA NAMJERNO poturali kandidate i koristili retoriku da bi ogadili kandidate tuzlacima...i to znam jer sam bio blizu ljudi koji su bili u tim seamama...ali zato da se SDP ne mjesa u kantonima pa otuda bratstvo i jedninstvo sa SDA na kantonalnom nivou...znaci nista ja ne kazem vec nazalost takve se igre igraju.
vatrogasac

#45739 Re: SDP

Post by vatrogasac »

arzuhal wrote: Umjesto bošnjačkog muftije Denis ef. Bećirovića trebao je izaći neki pravi državnik...
Bećirović godinama ima patriotske istupe koji mogu biti populistički, ali jesu. Drugo što mu daje prednost je to što se za njega ne vežu nikakve afere. Čak je možda čišći i od Komšića. Bećiroviću samo treba dati više medijskog prostora, a on će sam znati odraditi posao za sebe. Koga to SDP ima, a da ima više šansi?
Seawolf

#45740 Re: SDP

Post by Seawolf »

elSaik wrote: ...
Evo, ja sam spreman da budem objekat te vrhunske organizacije.

Kome da se javim da bih dobio instrukciju, za Denisa, ili za Željka?
svi u napad

#45741 Re: SDP

Post by svi u napad »

Bravo El Saik. :thumbup: Cudno je kako raja rezonuje. Mislim da je Becirovic pravo rjesenje i osvjezenje bez obzira da li je ova prica o njemu kao populisti tacna ili ne. Covjeka treba podrzati jer ipak je on bio jedini koji se suprotstavljao gorili iz Laktasa a imao je i nekih finih prijeloga. Najcudnije je da forumasi ne koriste logiku i matematiku. Evo nekoliko je napisalo da je Komsic dobio sam 350000 glasova a Bakir 160 000. E sad ako je Bake dobio toliko uzmimo i da ce Zvizdic (objektivno puno slabiji od Baketa) dobiti isto glasova od vjernih vojnika i uhljeba SDA, znaci da ako Zeljko i Denis podjele Zeljkine glasove oba ce uvi u Predsjednistvo sa po 175 000 glasova. Sad ce neki reci da ce ovaj put biti vise kandidata i slicno, no isti zaboravljaju da je SDP pobjedio ne zbog svog programa i djelovanja vec zbog zasicenosti raje sa lopovskom SDA. Tako ce biti i ovaj put. SDP se nije popravio i ne nudi nista osim novog kandidata Becirovica ali oni jos uvijek imaju infrastrukturu i tradiciju tako da ce bez obzira na vse propuste i lopovluke dobiti ni krivi ni duzni najvise glasova. Treba podrazti Becirovica jer je on ipak novi kandidat na sceni a ipak prisutan nekoliko godina u politici. Zivjeli!
P.S: Arzulah koje po tebi drzavnik? Ti si zaista kvalitetan forumas i imas dobre komentare koje volim citati ali ovo sa drzavnikom je cudno sa tvoje strane. U principu ti imas pravo ako gledamo analiticki ali treba dati i prijedlog tj. mjeru kako popraviti stanje. I sam znas da sa liste bosanski orjentisanih politicara mi imamo samo Lagumdziju i Bogicevica koji ispunjavaju kriterije. Zlaja kao najkvalitetniji od svih na nasim prostorima je usrao motku i vise mu se ne vjeruje a Bogicevic se nikda nije ni kandidovao jer je bio pametan i nije htio ulaziti u sukob sa Zlajom da ne bi prosao kao rahmetli Durakovic. Ne hatori na ovom komentaru al ko sto rekoh ti kao ozbiljan covjek trazis nesto sto na ovim prostorima trenutno nema. Zivio.
vatrogasac

#45742 Re: SDP

Post by vatrogasac »

svi u napad wrote:... znaci da ako Zeljko i Denis podjele Zeljkine glasove oba ce uvi u Predsjednistvo sa po 175 000 glasova....

Samo još ostaje ono....Kako?
johntra

#45743 Re: SDP

Post by johntra »

General War wrote: Ne trpam te nigdje, nego onako...sto se tice SDP-ovog tradicionalnog rezultata i jasminovih pobjeda...znam "tacno" zasto je jasmin uprkos losim rezultatima i nepotizmom pobjedjivao je sto su stranke SBB ili SDA NAMJERNO poturali kandidate i koristili retoriku da bi ogadili kandidate tuzlacima...i to znam jer sam bio blizu ljudi koji su bili u tim seamama...ali zato da se SDP ne mjesa u kantonima pa otuda bratstvo i jedninstvo sa SDA na kantonalnom nivou...znaci nista ja ne kazem vec nazalost takve se igre igraju.
SDA i SBB bi voljeli da nađu nekog kandidata koji bi gore dobro prošao, ali jednostavno po pitanju TZ ga nema...takva je glasačka baza, isto kao što će se zauvijek za SDA glasati u Banivićima...doduše, možda sada za Kuku samo... :D
Što se tiče TK, SDP je i sada najjači po broju glasova gore i mislim da bez problema mogu ići na 50 i više hiljada glasova u TK...ovo što se dešava sa SDA im samo ide na ruku, jer sve što otpadne od SDA, pokupit će SBB, kao dio dogovora Kuke i Fahre..vjerujem da će SDP uz pomoć nekih manjih stranaka vrlo lako gore formirati Vladu...
ultima_palabra

#45744 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Znaci, jos uvijek se traze kandidati koji se znaju dobro nagovoriti Dodiku :mrgreen: Mislio sam da je taj princip selekcije odumro sa Haretom.
ušće

#45745 Re: SDP

Post by ušće »

Mašala što su se upalili Smućkovi i Tornjakovi idejopoklonici ...Ako Denis bude kandidat Smućko može računati na 60 - 70 hiljada glasača sve pod uslovima da ne dođe do izmjene u izbornom zakonu...Tornjak će dobaciti možda do 150 hiljada ...,a SDA će izbaciti bezličnog Softića umjesto Zvizdića ...Budite sigurni Denis Bećirević će biti u zbiru Bošnjačkog biračkog tijela veći od svih konkurenata zajedno....a zašto eto vam pa dumajte
General War

#45746 Re: SDP

Post by General War »

vatrogasac wrote:
arzuhal wrote: Umjesto bošnjačkog muftije Denis ef. Bećirovića trebao je izaći neki pravi državnik...
Bećirović godinama ima patriotske istupe koji mogu biti populistički, ali jesu. Drugo što mu daje prednost je to što se za njega ne vežu nikakve afere. Čak je možda čišći i od Komšića. Bećiroviću samo treba dati više medijskog prostora, a on će sam znati odraditi posao za sebe. Koga to SDP ima, a da ima više šansi?
...ma samo nesto sitno, on se pomija po tuzlanskom univerzitetu inace zborno mjesto SDP-ovih propalih delegata,malo buraza proguro u Sarajevo osiguranje bez konkursa, ali hajde... :wink:

Evo, nema gdje ga nije bilo :lol:

http://istinomjer.ba/akteri/becirovic-denis/

Ovo mi je najjace: .. a član Grupe prijateljstva za Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju, Okeaniju i Japan. :lol: :-)
svi u napad

#45747 Re: SDP

Post by svi u napad »

Dragi vatrogasac na isti onaj nacin kako je Komsic sam dobio 350 000 glasova. Zivio
General War

#45748 Re: SDP

Post by General War »

ultima_palabra wrote:Znaci, jos uvijek se traze kandidati koji se znaju dobro nagovoriti Dodiku :mrgreen: Mislio sam da je taj princip selekcije odumro sa Haretom.
:thumbup:
Nazalost, najjeftniniji nacin da se proguras, jos ako imas kako da federalna tv ti ustupi vrijeme...nebo je granica :D
vatrogasac

#45749 Re: SDP

Post by vatrogasac »

ultima_palabra wrote:Znaci, jos uvijek se traze kandidati koji se znaju dobro nagovoriti Dodiku :mrgreen: Mislio sam da je taj princip selekcije odumro sa Haretom.
Ko prati Bećirovićev rad u Parlamentu i inicijative koje je predlagao i pitanja koja je postavljao više je od udaranja po prstima. Kada opet sa druge strane vidiš ostale kandidate, šta je manja šteta?
vatrogasac

#45750 Re: SDP

Post by vatrogasac »

svi u napad wrote:Dragi vatrogasac na isti onaj nacin kako je Komsic sam dobio 350 000 glasova. Zivio
Sve je to OK, ali šta ako jedan dobije 250 000, a drugi 100 000? Ne možeš glasove dijeliti poslije izbora.
Post Reply