Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

johnnykola

#45701 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

madesa wrote:
johnnykola wrote:
madesa wrote:izvinite koja je finta sa movieland ?
Finta je da ako na listi na sljedećem linku imaš film koji ti se sviđa, u kvadrantu oko njega mogu postojati filmovi koji će ti se također svidjeti. Dodatno, Francuzu u gornjem lijevom uglu mape to je 1800 filmova koje bi trebalo pogledati u životu. Ti se s njim možeš ili ne slagati to je njegovo viđenje.
hvala puno :thumbup:
Nema na čemu.
johnnykola

#45702 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

kakavdanakneiskustvu wrote:
johnnykola wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ima jedna jebena scena u tankoj crvenoj liniji kad ben chaplin,lik kojeg on glumi dobije pismo od tad vec bivse cure ili zarucnice,ili ona rasprava noltea i koteasa
Najbolji su oni snoviti momenti na plaži.

caviezel?
Ona kontra od rata kad se prespituju ko su, šta su, di je nestao čovek, di se skrivao? :D
kakavdanakneiskustvu

#45703 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

johnnykola wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:ima jedna jebena scena u tankoj crvenoj liniji kad ben chaplin,lik kojeg on glumi dobije pismo od tad vec bivse cure ili zarucnice,ili ona rasprava noltea i koteasa

caviezel?[/quote]

Ona kontra od rata kad se prespituju ko su, šta su, di je nestao čovek, di se skrivao? :D[/quote]

na pocetku filma?
johnnykola

#45704 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

johnnykola wrote:

caviezel?
Ona kontra od rata kad se prespituju ko su, šta su, di je nestao čovek, di se skrivao? :D[/quote]

na pocetku filma?[/quote]

Pred kraj, na plaži, po sjećanju. Ono nešto u vodi oni.
kakavdanakneiskustvu

#45705 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

johnnykola wrote:

caviezel?

na pocetku filma?[/quote]

Pred kraj, na plaži, po sjećanju. Ono nešto u vodi oni.[/quote]

hm,bas se i ne sjecam najbolje toga,moguce da i ima takva scena,znam da na pocetku ima kad caviezel i jos neki sa njim je u onom selu,i na plazi
johnnykola

#45706 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Nekako mi je logičnije na kraju da je, ali nije isključeno da je na početku, gledo ima 10 godina.
kakavdanakneiskustvu

#45708 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

johnnykola wrote:Nekako mi je logičnije na kraju da je, ali nije isključeno da je na početku, gledo ima 10 godina.

znam da na pocetku on prica onoj zeni sa djetetom o životu i tako tim stvarima i da po njega i druga mu dolazi bojni brod,sean penn ga doceka na brodu
markioni
Location: neocekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rjesava stvar

#45710 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by markioni »

nije cemu Overlord al ajd moze proc..
karanana

#45711 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

nije cemu outlaw king ali eto mozda mu je 6/10 od mene pa ako nemate nista drugo pogledati, moze proci.
johnnykola

#45712 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

TV 1000 17.20.

Slijede spojleri

…Iz tog vremena Blairovih takozvanih novih laburista (to jest nove radničke stranke koja je sve više ličila na suparničku stranku torijevaca, iliti novih i starih poslodavaca) imamo i jedan film koji je verno odslikao tada dominantnu ideologiju društva čija se socijalna osetljivost i briga o siromašnima sastojala u navodnom pružanju jednakih šansi. Reč je, naravno, o filmu Billy Elliot iz 2000. godine, kojim su se proslavili reditelj Stephen Daldry i tada četrnaestogodišnji glumac Jamie Bell (dobio nagradu Britanske filmske akademije za najbolju ulogu te godine). Sasvim kratko, film prati dve isprepletane priče: jedna govori o slomu štrajka rudara iz 1984/85. godine, pod režimom Margaret Thatcher (što je vreme kada počinje urušavanje države blagostanja ili socijalne države), dok je druga o dečaku iz rudarske porodice Billyju Elliotu koji postaje vrhunski baletan u Kraljevskoj baletskoj akademiji. Faze gušenja štrajka date su paralelno sa fazama dečakovog napredovanja ka uspešnoj baletskoj karijeri. Dečakov prijem u kraljevsku baletsku školu prikazan je paralelno sa slomom rudarskog štrajka. Klasni paralelizam u filmu prati i prikaz dve protivstavljene kulture: visoka kultura oličena u baletu pokazuje se kao nesumnjivo vrednija od kulture pijanih radnika koji uriniraju nasred ulice (ta druga kultura okrenuta je, razume se, ka sportu, pre svega boksu i fudbalu). Film, dosledno u skladu sa blerovskom ideologijom, prikazuje i klasno, pa tako i kulturno pomirenje: na kraju priče vidimo Billyjeve oca i brata, obojica rudari, u gledalištu pozorišta na čijoj sceni se izvodi Labudovo jezero. Film se završava zamrznutim kadrom stasalog Billyja koji kao nosilac glavne uloge u tom baletu istrčava na pozornicu...
Više na sljedećem linku.

-- Dejan Ilić

Film se na mapi Movielanda nalazi u kvadrantu H2:

Image

Image

HRT1 14.00.

Hrvatska je rekla laku noć zdravom razumu.

Zašto tako misli, u emisiji Nedjeljom u dva pojašnjava reper Edo Maajka. Jesu li u Hrvatskoj narodnjaci definitivno pobijedili i ima li šanse za bilo koji drugi oblik svjetonazora i muzike, pogledajte u emisiji Nedjeljom u dva.

Image

FTV 20.45.

Priča o sazrijevanju dječaka u jednom zabačenom selu u Bosni, neposredno nakon 1945. godine, odvija se u porodici udovca Ibrahima. Djeca su dobila maćehu i teško se prilagođavaju na novu situaciju. Obični događaji, i smiješni i tužni, prepuni su nostalgije za nečim toliko bliskim, a toliko nedostižnim.

Image

HRT2 23.40.

Image

Film na TV-u
tempuser

#45713 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

dulekrele wrote:
Optimus09 wrote:Dobar Papillon,nisam gledao iz 1973 pa je meni bio zanimljiv.
Dosta glumaca iz nase sredine :-D
da si pogledao originalnu verziju ne bi tako hvalio ovo sranje od filma.
Naravno da sam gledao originalnog Papillona, ovoga sam pogedao mozda prvih 20 min, ugasio i delete sa HD.
tempuser

#45714 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

Optimus09 wrote:Bas sam zato i rekao da mi se svidio jer nisam gledao prvi film.
Ne znam kako ocekujete da novije generacije,ukljucujuci i mene koji smo rodjeni skoro 20 godina kako je ovaj film izasao gledali.
Neke da ali bas sve,nema sanse.Pozdrav :thumbup:
Sta ima veze kad si rodjen i koliko su filmovi prije tvog vremena?
Ja sam prvi put Papillon gledao neke 1990. godine na VHs-u iz videoteke, znas debelo nakon sto mu je prosao rok trajanja.
Za svoje dobro, osim pomenute Apokalipse, pogledaj fimove tipa Papillon, Ponocni Express, Bilo jednom na divljme zapadu, Bijeg iz Alkatraza, original Afera Tomas Crown, Conwoy, 12 zigosanih, 7 velicanstvenih, Braca Bluz. Pogledaj npr. Bulitt, klasicni krimici, ali obrati paznju na muziku i ko je izvodi.
Mozda sa vizuelne strane stariji filmovii izgledaju naivnije smjesni, ali to je bila umjetnost i zanat, danas je to cista industrija gdje sve sto ne znaju reziser, direktor fotografije i glumci rijese postprodukcija i SFX.
johnnykola

#45715 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

tempuser wrote:
Optimus09 wrote:Bas sam zato i rekao da mi se svidio jer nisam gledao prvi film.
Ne znam kako ocekujete da novije generacije,ukljucujuci i mene koji smo rodjeni skoro 20 godina kako je ovaj film izasao gledali.
Ja sam prvi put Papillon gledao neke 1990. godine na VHs-u iz videoteke, znas debelo nakon sto mu je prosao rok trajanja.
Za svoje dobro, osim pomenute Apokalipse, pogledaj fimove tipa Papillon, Ponocni Express, Bilo jednom na divljme zapadu, Bijeg iz Alkatraza, original Afera Tomas Crown, Conwoy, 12 zigosanih, 7 velicanstvenih, Braca Bluz. Pogledaj npr. Bulitt, klasicni krimici, ali obrati paznju na muziku i ko je izvodi.
Mozda sa vizuelne strane stariji filmovii izgledaju naivnije smjesni, ali to je bila umjetnost i zanat, danas je to cista industrija gdje sve sto ne znaju reziser, direktor fotografije i glumci rijese postprodukcija i SFX.
Dakle, filmove koje preporučujem. Dečice, nije s vama sve počelo (na planeti je dosad živjelo i umrlo dvadeset milijardi ljudi), proći će godine, ako ste pametni počet ćete gledati starije filmove i onda ćete uvidjeti u (o!) kakvoj(!) grešci ste živjeli. To što je film star ne znači apriori da je dosadan, spor, loš. Isto vrijedi i za novi film. Postoji dobra i loša kinematografija. I to je to. Pravac na filmnatv.com i lagano - gledat ćete betone. Nećete - gledajte kenjaže.
tempuser

#45716 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

Vecina filmova koje sam nabrojao nisu bili u rangu jedne Odiseje i slicnij filmovaa, nego su u svoje vrijeme bili prakticno visko komercijalni, a to je samo dokaz koliko tu ima vise umjestnosti nego danas.
Ja sam nekad bio pasionirani filmofil i gutac filmova, ali kako je danas 4/5 repertoara sci-fi i Marvel tako se vracam na stare filmove. Nedavno sam odgledao seriju najboljih auto filmova, original Italian Job, original Gone in 60 sec, Wanishing point, Conwoy, Smokey & Bandit, Cannonball run, Bulitt, Duel, California Kid...
klosar pravi

#45717 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

Johny je jedan od onih što se na 90 posto starih smori živ, al' naravno doci ce vam i reci kako je to 8 umjetnost i bolje je od modernog samo zbog toga što su svi u njemu mrtvi.

A u stvari mrtvi amaterizam od rada kamere do glume.
Dakle ako hoces da se mučiš upali i gledaj.
Moram naglasiti 90 posto ima tu kvalitetnih, al' ih je veoma malo koji ce ti dakle držati pažnju.
pirmin

#45718 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pirmin »

Tek sad odgledah "Big Short".
Moracu jos par puta pogledati.

Nadam se da je uveden kao obavezno stivo u svim obrazovnim ustanovama ekonomije.
klosar pravi

#45719 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

pirmin wrote:Tek sad odgledah "Big Short".
Moracu jos par puta pogledati.

Nadam se da je uveden kao obavezno stivo u svim obrazovnim ustanovama ekonomije.
Tacno se debilno osjecas dok gledaš koliko je namješten sistem i koliko sve ide ocito ka propadanju.
Optimus09

#45720 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Optimus09 »

johnnykola wrote:
tempuser wrote:
Dakle, filmove koje preporučujem. Dečice, nije s vama sve počelo (na planeti je dosad živjelo i umrlo dvadeset milijardi ljudi), proći će godine, ako ste pametni počet ćete gledati starije filmove i onda ćete uvidjeti u (o!) kakvoj(!) grešci ste živjeli. To što je film star ne znači apriori da je dosadan, spor, loš. Isto vrijedi i za novi film. Postoji dobra i loša kinematografija. I to je to. Pravac na filmnatv.com i lagano - gledat ćete betone. Nećete - gledajte kenjaže.
Dakle,kada si ti gledao taj film,nisam bio ni rodjen :-)
Starci,niste ni vi izmislili kinematografiju,bice kvalitetnih filmova i poslije vas.Gledao sam neke starije filmove i gledacu svakako.
Vas vise drma nostalgija za tim vremenima,nego stvarni kvalitet filmova izgleda.
johnnykola

#45721 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Koja šuplja, pa prekinimo ju. Stari ili novi, nebitno, Optimus izvoli, preporuči film.
Optimus09

#45722 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Optimus09 »

https://www.imdb.com/title/tt0050083/?ref_=rvi_tt
Eto,da zakopamo sjekire,pozdrav :thumbup:
johnnykola

#45723 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Optimus09 wrote:https://www.imdb.com/title/tt0050083/?ref_=rvi_tt
Eto,da zakopamo sjekire,pozdrav :thumbup:
I, na kraju svega, insan preporuči film star šezdeset i jednu godini. :-) O Kerbere, samo nas ti iz ove ambicije možeš izvući!
Optimus09

#45724 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Optimus09 »

Sta je sad problem,to bi trebalo biti remek djelo kinematografije za vas starije :lol:
strongmen

#45725 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by strongmen »

u principu filmovi se mogu podjelit na dobre i loše bez obzira na godine, osim ovih praistorijskih stvarno
najbolji primjer zato su serijali filmova
tako je meni bolji Star Wars iz 1980. nego iz 2017. !! mada se vidi znacajan napredak kompjuterske obrade efekata što naročito i dolazi do izražaja u ovom SF žanru
1968. "Odiseja iz svemira" je bolji od 90% filmova novije producije SF, džaba im i naprednij kompjuterska tehnologija

legendarni Basic Instict iz 1992. i jebozovna Sharon Stone su nedostižni u ovom žanru!!!

od krimića koje, vidim, ovdje mnogi preferijau meni je beton "Heat" sa legendama De Nirom i Al Pačinom
Heat
https://www.imdb.com/title/tt0113277/
Post Reply