Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Smrcak15

#45626 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Smrcak15 »

Fantastican film, 7,0/10 na IMDB
https://www.imdb.com/title/tt2024469/?ref_=nv_sr_1
Image

tako je fantasticno radnja uradjena da se gledaoci zbune ko je ubica :D
medvjed23

#45627 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by medvjed23 »

Otac i kćerka o njenim slikama:
- For once in your life, you might try telling me the truth.
- Only if you insist.
- I insist.
- All right. They look like works of despair. If the despair isn't real, then I don't like them because they're fake, they're unfelt. They're avant-garde protest and nothing more. But if the despair is real, then that hurts, too, because... Because you're my daughter, and I don't want you to suffer.
- They're not fake.
- That's what I thought.
Image
johnnykola

#45628 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

HRT3 23.00.

Visokopozicionirani službenik u meksičkoj vladi Ramon Miguel Vargas (C. Vargas) uživa u medenom mjesecu sa svojom suprugom Amerikankom Susan (J. Leigh). Njihov poljubac u gradiću na američko-meksičkoj granici prekine eksplozija automobila u kojoj se nalazio gradski moćnik. Riječ je o vješto isplaniranom ubistvu pri čemu istragu preuzme mjesni šef policije Hank Quinlan (O. Welles). Kako se zločin zbio na samom graničnom prijelazu, Quinlanu se u istrazi pridruži Vargas koji se bavi raskrinkavanjem krijumčara droge. Meksički čuvar zakona naći će se na meti Quinlana koji neće prezati ni od saradnje s gangsterom Joeom Grandijem zvanim Uncle (A. Tamiroff) kako bi onemogućio svog kolegu iz Meksika.

Tri minute i deset sekundi traje jedan od najpoznatijih filmskih uvoda u istoriji američke kinematografije. Za to je zaslužan legendarni Orson Welles (Građanin Kane, Dama iz Šangaja) koji je svoju kriminalističku dramu Dodir zla započeo spomenutim kadrom u kojem se bez montažnog reza uz efektnu muziku Henryja Mancinija nižu događaji ključni za razvoj priče o licu i naličju zakona. Nije sve išlo glatko, jer se uvodna sekvenca snimala višekratno te je završna verzija uspjela tek potkraj cijele noći snimanja.

U svakom slučaju, riječ je o jednom od najcjenjenijih radova u Wellesovoj jedinstvenoj karijeri koji je, unatoč lošem odjeku među publikom, dobio niz hvalospjeva kritičara i kolega redatelja među kojima su i francuski sineasti Jean-Luc Godard i François Truffaut. Welles se ponovno pojavljuje u trostrukoj ulozi redatelja, scenarista i glumca pri čemu je ekranizirao roman Badge of Evil Whita Mastersona.

Svojevrsna reinterpretacija elemenata filma noir, Wellesov Dodir zla emotivno je i simbolički nabijena priča, prava vizualna bravura u kojoj se nadopunjuju prizori provincijskog gradića, iskričavi interijeri i prerijske pustopoljine. Ipak, film najviše plijeni Wellesovom minucioznom režijom i radom s glumcima, sve samim zvijezdama.

Film se na mapi Movielanda nalazi kao remek-djelo u kvadrantu H6:

Image

Film na TV-u
tempuser

#45630 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by tempuser »

Ne zam jesu li bila ova dva?
Kraj je malo holivudski happy end, ali je meni film dobar i originalan...

Image

Meni odlican, pogotovo sto je istinit dogadjaj...

Imagepicture upload site
Optimus09

#45631 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Optimus09 »

Dobar Papillon,nisam gledao iz 1973 pa je meni bio zanimljiv.
Dosta glumaca iz nase sredine :-D
johnnykola

#45634 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

Image

Pa ako nekoga zanima. Više informacija na sljedećem linku.

Film na TV-u
kakavdanakneiskustvu

#45635 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

ferratilis wrote:Image
:thumbup:
dulekrele

#45636 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dulekrele »

Optimus09 wrote:Dobar Papillon,nisam gledao iz 1973 pa je meni bio zanimljiv.
da si pogledao originalnu verziju ne bi tako hvalio ovo sranje od filma.
johnnykola

#45637 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by johnnykola »

dulekrele wrote:
Optimus09 wrote:Dobar Papillon,nisam gledao iz 1973 pa je meni bio zanimljiv.
da si pogledao originalnu verziju ne bi tako hvalio ovo sranje od filma.
<3

Image

Kome se svidio Aquarius i Paterson, a još pride gotivi poeziju mora pogledati ovaj film jer on je kao ova dva pomnožena pa na šesnaestu.<3 Dugo nisam bolju kameru u filmu vidio pored svega ostalog.

Imam download link. Ako neko hoće pošaljem. Film nema titla na naš jezik, ali zato ima engleski.

Film na TV-u
klosar pravi

#45638 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

Rijetki su ti stariji filmovi koji mogu proci i u 2018 papillon iz 73 je sigurno jedan od njih..

Dule krele jesi li gledao ovaj novi ili samo reda radi pljuješ?
Optimus09

#45639 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Optimus09 »

Bas sam zato i rekao da mi se svidio jer nisam gledao prvi film.
Ne znam kako ocekujete da novije generacije,ukljucujuci i mene koji smo rodjeni skoro 20 godina kako je ovaj film izasao gledali.
Neke da ali bas sve,nema sanse.Pozdrav :thumbup:
dulekrele

#45640 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dulekrele »

klosar pravi wrote:Rijetki su ti stariji filmovi koji mogu proci i u 2018 papillon iz 73 je sigurno jedan od njih..

Dule krele jesi li gledao ovaj novi ili samo reda radi pljuješ?
Gledao. pa necu napamet pricati. glavni glumac Charlie Hunnam ocajan. snimano u CG, Srbiji i Malti sto pokazuje da je film nisko budzetni i ne prikazuje stvarnu sliku francuske guajane. kompletna glumacka ekipa losa. Malek donekle moze proci. dovoljno je samo vidjeti koje glumacke gromade glume u starom filmu pa da sve bude jasno. film sklepan i klasicni fuseraj. uglavnom meni los. sto ne znaci da se nekome nece svidjeti, vjerojatno mladim osobama. uglavnom ja sam razocaran.
Last edited by dulekrele on 09/11/2018 10:27, edited 1 time in total.
klosar pravi

#45641 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

Optimus09 wrote:Bas sam zato i rekao da mi se svidio jer nisam gledao prvi film.
Ne znam kako ocekujete da novije generacije,ukljucujuci i mene koji smo rodjeni skoro 20 godina kako je ovaj film izasao gledali.
Pa uglavnom sam isti sad ne mogu na prvu reci koliko sam ih tacno pogledao ispod 80tih, al' uz Papillona i Deliverance iz 72 ( koji trebaš pogledati ) oni su mi ja mislim najudaljeniji..

Sigurno ispod 75 je nekih 10tak filmova vrijedno gledanja ako si rođen u ovom modernijem dobu..
Možda i griješim nek' me ispravi neko koliko kvalitetnih ima poput papillona da je 60tih napravljen ovo ispod 60 je sve da uzmeš pištolj i rokneš se to samo hvale oni koji se muče dok ga gledaju i onda dođu na forume i pricaju kako je vrh dok su se usput živi smorili. :D
dulekrele

#45642 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dulekrele »

klosar pravi wrote:
Optimus09 wrote:Bas sam zato i rekao da mi se svidio jer nisam gledao prvi film.
Pa uglavnom sam isti sad ne mogu na prvu reci koliko sam ih tacno pogledao ispod 80tih, al' uz Papillona i Deliverance iz 72 ( koji trebaš pogledati ) oni su mi ja mislim najudaljeniji..

Sigurno ispod 75 je nekih 10tak filmova vrijedno gledanja ako si rođen u ovom modernijem dobu..
Možda i griješim nek' me ispravi neko koliko kvalitetnih ima poput papillona da je 60tih napravljen ovo ispod 60 je sve da uzmeš pištolj i rokneš se to samo hvale oni koji se muče dok ga gledaju i onda dođu na forume i pricaju kako je vrh dok su se usput živi smorili. :D
Ma ja isto ne mogu stare filmove da gledam pogotovo crno bijele. Cak ni ove iz '80. ali ima starih koji su fantasticni i za koje ne treba praviti remake.
beni-bu-man

#45643 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

Ja cekam remake Apocalypse Now
klosar pravi

#45644 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

beni-bu-man wrote:Ja cekam remake Apocalypse Now

Apokalipsa do pola filma je ja mislim meni licno film u koji sam se najviše zadubio..
Poslije sat i 40 minuta cini mi se koliko se sjecam kvaliteta mi je toliko opala da sam se iznervirao.. :D

Da li sam jedini?
klosar pravi

#45645 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

dulekrele wrote:
klosar pravi wrote:

Ma ja isto ne mogu stare filmove da gledam pogotovo crno bijele. Cak ni ove iz '80. ali ima starih koji su fantasticni i za koje ne treba praviti remake.
Ma kakvi crnobijeli to samo mazohisti gledaju koji sami sebe pokušavaju uvjeriti da su experti za film.
Ok godina snimljen je 50-40 ih mrtvi su, al' budi realan i reci da te smorio sve do jednog. :D

Dobro ovo od odiseje iz 68 pa vamo tu ima mnogo dobrih, al' nema u gomilama.
beni-bu-man

#45646 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by beni-bu-man »

klosar pravi wrote:

Apokalipsa do pola filma je ja mislim meni licno film u koji sam se najviše zadubio..
Poslije sat i 40 minuta cini mi se koliko se sjecam kvaliteta mi je toliko opala da sam se iznervirao.. :D

Da li sam jedini?
Pogledaj ponovo :mrgreen:
klosar pravi

#45647 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

beni-bu-man wrote:
klosar pravi wrote:

Da li sam jedini?
Pogledaj ponovo :mrgreen:

Poslije onih polja i rokanja iz helikoptera film krece nizbrdo oštro, al' pogledacu opet sigurno..
Prvi put gledao tamo 2008, 9 uzeo u videoteci drugi put prije nekoliko godina.
sale07

#45648 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by sale07 »

klosar pravi wrote:
Ma kakvi crnobijeli to samo mazohisti gledaju koji sami sebe pokušavaju uvjeriti da su experti za film.
Ok godina snimljen je 50-40 ih mrtvi su, al' budi realan i reci da te smorio sve do jednog. :D

Ako nisi gledao(vrlo vjerovatno jesi) pogledaj,i ne mozes reci da je neko mazohist jer gleda nesto ovako

Image
https://www.imdb.com/title/tt0050083/
Tomahawk11
Globalni moderator

#45649 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Tomahawk11 »

sale07 wrote:
klosar pravi wrote:

Ako nisi gledao(vrlo vjerovatno jesi) pogledaj,i ne mozes reci da je neko mazohist jer gleda nesto ovako

Image
https://www.imdb.com/title/tt0050083/
Strašan film. Ne bih ga vjerovatno samoincijativno nikad pogledao upravo iz razloga ''staro je to''.
klosar pravi

#45650 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by klosar pravi »

Ja sam ga gledao tamo 2000tih svega mi znaci one prve 3 godine tad nekad s obzirom da sam rođen 92 dakle imao sam maksimalno 12 godina..

Vjeruješ li mi da ga dan danas necu da pogledam jer mi je toliko u dobrom sjecanju ostao.

Što se tice samoinicijative ja nisam takav kao vecina da vide godinu.. upalio sam ih mnogo i vidio koliko je sati..
Last edited by klosar pravi on 09/11/2018 10:53, edited 1 time in total.
Post Reply