amko761 wrote:Ovo u vezi dijaspore sam i ja konstatovao kad sam kupovao stan u novogradnji. Dvostruka nepravda. S obzirom da oni pokupovaše sve šta stignu u novogradnji, dvostruko hebu domaće. Prvo jer dižu cijene, drugo jer domaći nemaju šta ni kupiti više.
Neko ko živi ovdje i živio bi u tom stanu, ne može jer hebena dijaspora tako investira u rodnu grudu. Ali hebi ga , c'est la vie.
Ko ti kaže da bi uopće bilo tih zgrada da se prave da nema dijaspore? I šta je rješenje? Zabraniti dijaspori da kupuje stanove?
Black swan wrote:tito je valjo kad je otimao i davao sirotinji
a ja ne valjam kad predložim neki socijalni projekt

izem ti forum
nabešat poreza da ti za 10 godina praznog stana pojede 30% vrijednosti kvadrata i onda će se misteriozno naći još 5000 stanova na tržištu

Tito da je bio kapitalista bio bi bogat. Sam je to rekao.
Stvar je samo u tome da se samo zna tuđim gloginje mlatiti. Ništa svojim. Samo nešta raspoređivati, ništa se ne zna napraviti. Ništa imaginacija da se nešta stvori.
Kada bi neko donio takvu poreznu odluku, kvadrat stana u Lukavici više ne bi bio 1200, već 2500. I odjednom bi vidio ljudske širine komšija kada bi počele nicati zgrade nastanjenje pogrešnim prezimenima.
Šta hoću da kažem. Da je Tito znao kako funkcioniše ekonomija, naučio bi staru poreznu politiku kada su u Engleskoj nekad davno uveli progresivni porez na imovinu na osnovu veličine staklenog prozora (racio bilo, bogatiji insan, veći pendžer sa staklom), i uradili su to tako radikalno da su doveli do promjene u arhitekturi. Tj. ljudi su pravili tamne izbe sa majušnim prozorima.
Eno po Americi tomovi knjiga napisani o poreznoj politici na nekretnine gdje bogati klasni sloj čuva svoje pozicije. Pa tek onda bi vidio iskrivljenje tržišta nekretnina poznavajući kako kod nas funkcionišu porezi. I tek onda bi vidio priče kako dijaspora pokupova sve.
Nije problem stanogradnje u Sarajevu, ili cijena stanova u Sarajevu to što se gradi. Te što dijaspora kupuje. Već što mi koji već posjedujemo nekretnine ne želimo da se donesu potezi koji će omogućiti da postoji dostupna nekretnina ogromnoj većini građana. A ti potezi nemaju veze sa dijasporom, ili nekim zgradama sa 10 spratova za bračne parove (pa to već i imamo).