Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#4551 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

agent_zero wrote:Novogradnja poprima užasne konture u pogledu cijena, sve ono što se trenutno gradi na Alipašinom mostu nema ispod 2.200-2.400 kvadrat.

To su sulude cijene novogradnje za tu lokaciju. Hoće li iko stati ukraj tim ludostima?
A što su ludosti? I ko treba da stane u kraj?

Mada ne mislim da se radi o nekoj specijalnoj politici kad je u pitanju AM u Sarajevu, nije nepoznato u kapitalističkim zemljama određeni rejoni grada budu nedostupni mnogima samo zbog cijene. To je neizbježno klasno raslojavanje.

A druga je stvar što to ima posljedice koje nisu dobre. Ali mi nismo sposobni za neki srednji put (da se gradi i za parali i za neparali). Jer narod to ne želi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4552 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

meni to vuče na etničko čišćenje kroz ekonomsko raslojavanje

nema bračnog para čiji jedan član nema ime koje vuče na neko staroslavensko da nije u istočnom kupio stan baš zbog toga što je kvadrat 1000 maraka niži
da ne govorimo o kamatama i tome slično

s druge strane čuo sam da u ovim novim stanovima otoka i miljacka--- dosta kupuje dijaspora i to ne sarajevska :D te bogatuni iz provincije
agent_zero

#4553 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by agent_zero »

Haris.ba wrote:
agent_zero wrote:Novogradnja poprima užasne konture u pogledu cijena, sve ono što se trenutno gradi na Alipašinom mostu nema ispod 2.200-2.400 kvadrat.

To su sulude cijene novogradnje za tu lokaciju. Hoće li iko stati ukraj tim ludostima?
A što su ludosti? I ko treba da stane u kraj?

Mada ne mislim da se radi o nekoj specijalnoj politici kad je u pitanju AM u Sarajevu, nije nepoznato u kapitalističkim zemljama određeni rejoni grada budu nedostupni mnogima samo zbog cijene. To je neizbježno klasno raslojavanje.

A druga je stvar što to ima posljedice koje nisu dobre. Ali mi nismo sposobni za neki srednji put (da se gradi i za parali i za neparali). Jer narod to ne želi.
Oni koji im pripremaju prostorne planove, izdaju urbanističku i građevinsku dozvolu = vlast!

Pa jebote na MD je cijena 2.300-2.400, a ne jebeni alipašin most.
Haris.ba

#4554 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:meni to vuče na etničko čišćenje kroz ekonomsko raslojavanje

nema bračnog para čiji jedan član nema ime koje vuče na neko staroslavensko da nije u istočnom kupio stan baš zbog toga što je kvadrat 1000 maraka niži
da ne govorimo o kamatama i tome slično

s druge strane čuo sam da u ovim novim stanovima otoka i miljacka--- dosta kupuje dijaspora i to ne sarajevska :D te bogatuni iz provincije
Malo ti to radikalno gledaš.

Eno u Kaliforniji ne znaju šta će sa praznim kućama, a ljudi im žive poprikolicama i u pustinji. Pokupovaše Kinezi u očekivanu daljnjega rasta.

Stvar je jednostavne ekonomije. Očekuje se rast vrijednosti nekretnina u Sarajevu, a zbog turizma se pretpostavlja da će rasti ekonomija i biće posla, a i turista.
Mišo_Kovač

#4555 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mišo_Kovač »

Ne bih kupio stan u Istočnom Sarajevu da je 500KM kvadrat...

Apropo cijena, njih formira tržište. Ponuda i potražnja, ko voli - nek izvoli. Ne mora svako imati stan.
Haris.ba

#4556 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

agent_zero wrote:
Oni koji im pripremaju prostorne planove, izdaju urbanističku i građevinsku dozvolu = vlast!

Pa jebote na MD je cijena 2.300-2.400, a ne jebeni alipašin most.
Pa kupi na MD. Ne vidim u čemu je problem.

A vlasti nisu sposobne jer narod ne želi da se urede stvari. Nije to naš izum. Mnogi ne žele da se stvari promjene jer to direktno utiče na vrijednost njihove nekretnine. Zamisli da se otvori granja na uređenim parcelama sa normalno širinom ceste, kanalizacijom, vodovodom, školama, ambulantama...
Truba

#4557 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Mišo_Kovač wrote:Ne bih kupio stan u Istočnom Sarajevu da je 500KM kvadrat...

Apropo cijena, njih formira tržište. Ponuda i potražnja, ko voli - nek izvoli. Ne mora svako imati stan.
dobro to je ta stara priča... ja bih najvolio da sam rođen u zemlji gdje nema hbs i da ne znam da postojite :D nepal, butan, svazilend

bio sam u istočnom u novom prijateljevom stanu 65 kvadrata... perfekcija

ogromni dnevni 2 sobe lijep hodnik
banja i špajz
park ogroman, planira se i jezero, vrtići u blizini, yisk tuš tom osnovna škola srednja škola... faksovi neki... ostali vozari il u sarajevo il na pale... autobuska udaljena 1.5 kilometara trola, bus, komercijala...

ali zajednički hodnik prevelik... ljepota... već vidim seljobere kako ostavljaju kauče škrinje i ostalo...
jaro možeš košarke igrati u hodniku
tako je kad se ne štedi na prostoru
sve preko 900 po kvadratu je gazdina zarada

poišto imam vikendicu tamo ne bi mi bio problem živjeti među njima... naravno uvijek je problem za djecu u budćnosti
al uvijek možeš voziti dijete gdje želiš :D
Mišo_Kovač

#4558 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mišo_Kovač »

Ne sporim da ima dobrih objekata tamo. Samo eto, ja sam jednostavan čovjek, volim pustit Thomposna, Mišu i Škoru glasno i ne želim da mi komšija Milorad sere u ćejf :D

Neke stvari se ne mogu kupiti novcem :P
Truba

#4559 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

jest jbg sinoć u wcu slušam nightwish s tarjom i ponudi mi sude mi sa škorom i tomsonom suza krenu ali na tiho :D

ja nemam problema kleknuti kad sam u manjini
:D
znam svoje mjesto...

ali svjestan sam da ljudi imaju problema s tim :D nije ih za kritizirati
veliki_ah

#4560 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by veliki_ah »

Haris.ba wrote:Jug za dnevne prostorije i balkon/lođu, sjever za spavaće.

Može i kombinacija zapad - istok, ali je meni neupotrebljiv ljeti recimo zapadni dnevni. Previše je vruće.

Donekle je to individualno. Neko voli mračno i hladnije. Ali, meni je depresivno biti u stanu koji nema sunca.

Ako je već izabrati jednostrani stan, uvijek bih izabrao južni.
Živio sam u stanu kojem je primarna orjentacije jug, a bočni prozori su gledali na zapad. I zaključio sam da je najgore imati južnu stranu jer bukvalno od prvog jutarnjeg sunca do 3-4 sata prži u prozore. Zato mislim da je bolje imati zapadnu orjentaciju, jer sunce ljeti prelazi tek oko 2, a u proljeće i jesen i kasnije, tako da ima dovoljno sunca ali ne prži ono najjače. Popodnevno i predvečerno sunce je puno bezazlenije, a i pogled na zalazak je ljepši :)

Možda je ovo kod mene subjektivno, ali znam da me je južna strana baš spržila to ljeto..
dozadnjekapi

#4561 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dozadnjekapi »

ovdje je građevinski lobi jebeno jak ... ko god ima para i hoće da gradi, dobije dozvolu. stanovi se prodaju još u izgradnji i kasnije zjape prazni. Da li se iko iz vlasti zapitao koliko država gubi na tim praznim stanovima u smislu nekorištenja energenata i režija.

Neko iz dijaspore ima 4-5 sanova a mladi bračni par nije u mogućnosti kupiti te stanove jer su prodati već prije zakopanih temelja. Mladi bračni par bi tu živio i trošio 200+ KM režija, a dijasporcu taj stan leži prazan.

Tržište i zakoni su takvi, ali država bi na ovome morala poraditi. Zašto ne uvesti dodatne poreze na stanove koji se ne koriste duže od npr. godinu dana.
Haris.ba

#4562 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

dozadnjekapi wrote:ovdje je građevinski lobi jebeno jak ... ko god ima para i hoće da gradi, dobije dozvolu. stanovi se prodaju još u izgradnji i kasnije zjape prazni. Da li se iko iz vlasti zapitao koliko država gubi na tim praznim stanovima u smislu nekorištenja energenata i režija.

Neko iz dijaspore ima 4-5 sanova a mladi bračni par nije u mogućnosti kupiti te stanove jer su prodati već prije zakopanih temelja. Mladi bračni par bi tu živio i trošio 200+ KM režija, a dijasporcu taj stan leži prazan.

Tržište i zakoni su takvi, ali država bi na ovome morala poraditi. Zašto ne uvesti dodatne poreze na stanove koji se ne koriste duže od npr. godinu dana.
Čuj nepravde. Ko hoće da gradi dobije građevinsku. Zlo. :D

A gdje mladi bračni par može da kupi stan gdje mu se čefne? U kojoj zemlji? Na prste izbrojati.

A kako će država ganjati nekorištene stanove? Zaposliti 1000 ljudi da kruži po naseljima i prati gore li svjetla navečer?

Postoje porezi na imovinu. Evo sada se donosi zakon. Podnesi prijedlog. Ko ima više stanova - da plaća porez.
Truba

#4563 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

zato ćemo uvoziti azijate i afrikance jer oni ne šupljiraju
oni žive i rađaju

kad je državi draži dijasporac s kešom nego mladi bračni par koji ovdje živi i ovdje je završio škole...

nek sve propadne
Haris.ba

#4564 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:zato ćemo uvoziti azijate i afrikance jer oni ne šupljiraju
oni žive i rađaju

kad je državi draži dijasporac s kešom nego mladi bračni par koji ovdje živi i ovdje je završio škole...

nek sve propadne
I čekajući da sve propadne, proći će život. I gdje si bio i šta radio...

Volio bih možda i ja da kupim stan na Menhetnu. Ali se nema. I ne krivim državu. 7 milijardi ljudi na svijetu, a mi u našem selu pričamo državi draži ovaj ili onaj.

Ponavljam. U Kaliforniji kuće zjape prazne jer ih je kupio neki Kinez. A Amerikanci žive po prikolicama i u pustinji.

Samo kod nas država nas ne voli.
Truba

#4565 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

330 milijuna ljudi
bili na mjesecu
uvoze ljude
natalitet ok

i naš porediš s njima koji odumiremo... bez obzira jel HBiliS

nije fer

može li jedna zgrada od 10 katova biti posvećena ljudima koji imaju 5+ djece
druga s onima koji imaju 2-4

a treća tek oženjenim i udatim
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#4566 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: A kako će država ganjati nekorištene stanove? Zaposliti 1000 ljudi da kruži po naseljima i prati gore li svjetla navečer?
Pa ako moze Monako :mrgreen:
Haris.ba

#4567 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:330 milijuna ljudi
bili na mjesecu
uvoze ljude
natalitet ok

i naš porediš s njima koji odumiremo... bez obzira jel HBiliS

nije fer

može li jedna zgrada od 10 katova biti posvećena ljudima koji imaju 5+ djece
druga s onima koji imaju 2-4

a treća tek oženjenim i udatim
Ama upoređuj se sa najboljima. Ovo isto ko BH premijer liga. Da ne postoji televizija, mi bi mislili da je to vrh. Da ne postoji bolji futbal na planeti. A samo je dovoljno pogledati malo na tv - i vidiš da je to za klinac.
Naravno, neko može živjeti u balonu.

A ko treba da napravi tu zgradu? Država? Pa pravi po Dobrinji i Šipu. Pa prodaja ide kljakavo. Oko 1600 kvadrat novogradnja. Je li puno?

Napravljena je eno i zgrada za socijalne slučajeve. Pa ojadila čitav Otes. Ljudi koze po balkonima drže.
Truba

#4568 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

daćemo sve te stanove azijatima na korištenje :thumbup: :bih:
tako i treba

dok sačekamo da ekonomija i tržište urede državu neće biti ni nas ni potomaka ni države 8)
Haris.ba

#4569 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Black swan wrote:daćemo sve te stanove azijatima na korištenje :thumbup: :bih:
tako i treba

dok sačekamo da ekonomija i tržište urede državu neće biti ni nas ni potomaka ni države 8)
Neće dati. Već ćeš prodati. I dobre pare uzeti.

A potomci ne zavise od države. Već od tebe.
amko761

#4570 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by amko761 »

Ovo u vezi dijaspore sam i ja konstatovao kad sam kupovao stan u novogradnji. Dvostruka nepravda. S obzirom da oni pokupovaše sve šta stignu u novogradnji, dvostruko hebu domaće. Prvo jer dižu cijene, drugo jer domaći nemaju šta ni kupiti više.

Neko ko živi ovdje i živio bi u tom stanu, ne može jer hebena dijaspora tako investira u rodnu grudu. Ali hebi ga , c'est la vie.
Truba

#4571 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

tito je valjo kad je otimao i davao sirotinji
a ja ne valjam kad predložim neki socijalni projekt :D
izem ti forum

nabešat poreza da ti za 10 godina praznog stana pojede 30% vrijednosti kvadrata i onda će se misteriozno naći još 5000 stanova na tržištu :D
Truba

#4573 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

bas danas gledam ovu dzunglu i turiste koji gledaju u nju i čude se :D
samo nek se gradi
Haris.ba

#4574 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

amko761 wrote:Ovo u vezi dijaspore sam i ja konstatovao kad sam kupovao stan u novogradnji. Dvostruka nepravda. S obzirom da oni pokupovaše sve šta stignu u novogradnji, dvostruko hebu domaće. Prvo jer dižu cijene, drugo jer domaći nemaju šta ni kupiti više.

Neko ko živi ovdje i živio bi u tom stanu, ne može jer hebena dijaspora tako investira u rodnu grudu. Ali hebi ga , c'est la vie.
Ko ti kaže da bi uopće bilo tih zgrada da se prave da nema dijaspore? I šta je rješenje? Zabraniti dijaspori da kupuje stanove?
Black swan wrote:tito je valjo kad je otimao i davao sirotinji
a ja ne valjam kad predložim neki socijalni projekt :D
izem ti forum

nabešat poreza da ti za 10 godina praznog stana pojede 30% vrijednosti kvadrata i onda će se misteriozno naći još 5000 stanova na tržištu :D
Tito da je bio kapitalista bio bi bogat. Sam je to rekao. :D

Stvar je samo u tome da se samo zna tuđim gloginje mlatiti. Ništa svojim. Samo nešta raspoređivati, ništa se ne zna napraviti. Ništa imaginacija da se nešta stvori.

Kada bi neko donio takvu poreznu odluku, kvadrat stana u Lukavici više ne bi bio 1200, već 2500. I odjednom bi vidio ljudske širine komšija kada bi počele nicati zgrade nastanjenje pogrešnim prezimenima.

Šta hoću da kažem. Da je Tito znao kako funkcioniše ekonomija, naučio bi staru poreznu politiku kada su u Engleskoj nekad davno uveli progresivni porez na imovinu na osnovu veličine staklenog prozora (racio bilo, bogatiji insan, veći pendžer sa staklom), i uradili su to tako radikalno da su doveli do promjene u arhitekturi. Tj. ljudi su pravili tamne izbe sa majušnim prozorima.

Eno po Americi tomovi knjiga napisani o poreznoj politici na nekretnine gdje bogati klasni sloj čuva svoje pozicije. Pa tek onda bi vidio iskrivljenje tržišta nekretnina poznavajući kako kod nas funkcionišu porezi. I tek onda bi vidio priče kako dijaspora pokupova sve.

Nije problem stanogradnje u Sarajevu, ili cijena stanova u Sarajevu to što se gradi. Te što dijaspora kupuje. Već što mi koji već posjedujemo nekretnine ne želimo da se donesu potezi koji će omogućiti da postoji dostupna nekretnina ogromnoj većini građana. A ti potezi nemaju veze sa dijasporom, ili nekim zgradama sa 10 spratova za bračne parove (pa to već i imamo).
Logovan

#4575 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

GarfieldLover wrote:Krenulo i u N.Sarajevu...

https://www.klix.ba/vijesti/bih/uskoro- ... /180425097
Drago mi je zbog ruševina od bivše kasarne i zbog one zgrade koja je haman pa skroz prazna.
Post Reply