Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
r_faruk

#4551 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by r_faruk »

ako je neko zainteresovan za gume, prodajem sljedece:
http://www.olx.ba/artikal/19570078/gume ... 215-65-16/
bilic

#4552 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by bilic »

INFORMACIJA ...

• • •••••••Da li je starost guma važna, odnosno može li nova guma biti prestara?

Najčešće postavljeno pitanje s kojim se susrećemo pri svakodnevnom radu je vezano za starost novih guma koje prodajemo i ugrađujemo. Dakle, da li je starost guma važna. Odgovor je DA! Starost guma je veoma važna ali ne u tolikoj mjeri da bi se guma koja je stara 1-2 godine i ako je lagerovana na idealan način (u suhom i tamnom skladištu poput našeg) već smatrala starom i neupotrebljivom. Sve vodeće svjetske asocijacije koje se bave tematikom vezanom za proizvodnju i korištenje auto guma su se izjasnile u vezi sa ovim. Tako britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume (The British Rubber Manufacturers Association - BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korištene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zamijeniti. Dakle po britanskim propisima krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja je 6 godina i kao takve se mogu prodavati. Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association - JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume poslije 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene prije više od 10 godina trebalo zamjeniti novim. Savez njemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Njemačke navode da su gume nove ako su stare do 5 godina. Ono što je zanimljivo je da se u svim tim dokumentima ne navodi da gume nakon isteka predviđenog roka za prodaju treba povući iz prodaje odnosno da su neupotrebljive, već da ih prije prodaje, odnosno upotrebe trebaju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.Mi u Sava Trgovini d.o.o. Sarajevo nastojimo da imamo što manje guma koje su “ostarile”, a ako se desi da je neka guma starija od 2 godine kupac je blagovremeno informisan i odobravamo dodatnih 5% popusta na svaku godinu staros
burgundy

#4553 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by burgundy »

Kupio Michelin Alpin 4.Zanima me koja je razlika izmedju guma proizvedenih u Spaniji i onih u Njemackoj?Ja sam uzeo njemacke.I da li je moguce da budu kopija?
ado-šampion

#4554 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Nije moguce da budu kopija. Vremena kopija su davno prosla. Ako Michelin garantuje svojim imenom kvalitet, nebitno gdje je guma prozivedena.
Ci-Nick

#4555 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ci-Nick »

bilic wrote:INFORMACIJA ...

• • •••••••Da li je starost guma važna, odnosno može li nova guma biti prestara?

Najčešće postavljeno pitanje s kojim se susrećemo pri svakodnevnom radu je vezano za starost novih guma koje prodajemo i ugrađujemo. Dakle, da li je starost guma važna. Odgovor je DA! Starost guma je veoma važna ali ne u tolikoj mjeri da bi se guma koja je stara 1-2 godine i ako je lagerovana na idealan način (u suhom i tamnom skladištu poput našeg) već smatrala starom i neupotrebljivom. Sve vodeće svjetske asocijacije koje se bave tematikom vezanom za proizvodnju i korištenje auto guma su se izjasnile u vezi sa ovim. Tako britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume (The British Rubber Manufacturers Association - BRMA) preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korištene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zamijeniti. Dakle po britanskim propisima krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja je 6 godina i kao takve se mogu prodavati. Udruženje japanskih proizvođača auto guma (Japan Automobile Tire Manufacturers Association - JATMA) preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume poslije 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene prije više od 10 godina trebalo zamjeniti novim. Savez njemačke gumarske industrije, Savez industrije automobilskih guma i Udruženje vulkanizera Njemačke navode da su gume nove ako su stare do 5 godina. Ono što je zanimljivo je da se u svim tim dokumentima ne navodi da gume nakon isteka predviđenog roka za prodaju treba povući iz prodaje odnosno da su neupotrebljive, već da ih prije prodaje, odnosno upotrebe trebaju pregledati stručnjaci ili se mora dobiti mišljenje proizvođača.Mi u Sava Trgovini d.o.o. Sarajevo nastojimo da imamo što manje guma koje su “ostarile”, a ako se desi da je neka guma starija od 2 godine kupac je blagovremeno informisan i odobravamo dodatnih 5% popusta na svaku godinu staros
To kažu oni koji prodaju gume.
ADAC kaže tri godine.
https://www.adac.de/infotestrat/reifen/ ... cePageId=0
Iako ih ja ne bi kupio ako su starije od godinu dana jer ako se zajebavamo sa tabelama i ocjenama karakteristika onda to važi za svježe gume.
Poslije godinu dana ocjene ne bi bile iste a poslije 6 godina ni slične.
Taj rabat od 5% po godini je smijurija. Rabat bi trebao biti 20% po godini.
jefferson

#4556 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Ci-Nick wrote:
bilic wrote:INFORMACIJA ...

To kažu oni koji prodaju gume.
ADAC kaže tri godine.
https://www.adac.de/infotestrat/reifen/ ... cePageId=0
Iako ih ja ne bi kupio ako su starije od godinu dana jer ako se zajebavamo sa tabelama i ocjenama karakteristika onda to važi za svježe gume.
Poslije godinu dana ocjene ne bi bile iste a poslije 6 godina ni slične.
Taj rabat od 5% po godini je smijurija. Rabat bi trebao biti 20% po godini.
Bridgestone i Michelin kazu 5 godina POD USLOVOM da su skaldistene pravilno.
U mom rijecniku nova guma ciji je datum proizvodnje 6 mjeseci ili vise pri kupovini nece na moje auto.
Ned071

#4557 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

a bokte jutros reda pred savom. ko da se karte za baraž prodaju :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4558 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Truba »

kampanjci :skoljka:
Ned071

#4559 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

normalno. i ja cu sutra preksutra. nemam ja shemu ko memo :mrgreen:
jefferson

#4560 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Ned071 wrote:normalno. i ja cu sutra preksutra. nemam ja shemu ko memo :mrgreen:
Sta ces uzimat, GY All Season? :D
Ned071

#4561 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

ne znam. nisam jos dovnlodovo test. nemam dva eura jbg. skupljam za gume :-D
Bakir1

#4562 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Meni izletile gume conti ts 830 p dot 2013 mada sam pretjerao sa dimenzijom 215/50 17, kija ko suvic kakav sada...
Ned071

#4563 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

Bakir1 wrote:Meni izletile gume conti ts 830 p dot 2013 mada sam pretjerao sa dimenzijom 215/50 17, kija ko suvic kakav sada...
ima se za premium... Hadžiuzimaga :mrgreen:
Bakir1

#4564 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Citaj dot2013 kupci premijuma bjeze od "starih" dotova ja Boga mi jok :mrgreen:
Ali kako sam odahnuo poslije/40 nemas pojma
drndalo

#4565 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Poslije cega ?
Bakir1

#4566 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

215/40 17
drndalo

#4567 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Sta ti je to bilo, neke "tanga" gume ?
Bakir1

#4568 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Drama gume lisce u jesen izbjegavas a ako potrefis na kesten gotova felga :mrgreen:
johntra

#4569 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by johntra »

I meni su izletile Fulda Montero Kristal 3 povoljno...vožene dvije sezone pravo malo...pa sam ih uzeo.. :D
supercali

#4570 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

danas legle 205/55 16 dunlop 166 u maji

ps ako nekome trebaju michelin ljetne u ovoj dimenziji cijena 50 za dvije gume
ado-šampion

#4571 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ja cekam da im dodju Continental. Nesto sam bas zapeo za njih. Ako ne bude do polovine iduce sedmice uzecu Alpin 5. Mozda je tako i bolje.
Dozer

#4572 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Trazi li ko polovne zimske gume, jos dobre? Dunlop WinterSport 3D, 205/55/16, 4 kom., presle manje od 20.000.
Dobih nove, pa mi ove sad smetaju... Ako koga zanima, na pp.
supercali

#4573 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Dozer wrote:Trazi li ko polovne zimske gume, jos dobre? Dunlop WinterSport 3D, 205/55/16, 4 kom., presle manje od 20.000.
Dobih nove, pa mi ove sad smetaju... Ako koga zanima, na pp.
koje su nacionalnosti?
4m3l

#4574 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 4m3l »

Gdje ima dobrih polovnih guma ?
supercali

#4575 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Kod mene 205/55 16 ljetne miselin
Post Reply